Čtvrtek 28. březen 2024 13:41
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Ranní zpráva z akciového trhu 19.1.2018

19.01.2018 10:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Moneta realizuje zisk zhruba 400 mil. CZK z prodeje části portfolia nesplácených úvěrů.
  • O potenciálním kupci bulharských aktiv ČEZ existují pochybnosti.
  • ČEZ bude opět vyšetřován v kauzách okolo solárních elektráren a jeho údajného zneužití dominantního postavení.
  • Evropské akcie by měly zahájit dnešní obchodování bez jasného trendu.
  • Vcelku nezáživný týden z pohledu nových makroekonomických dat nezmění ani pátek. Spojené státy nabídnou pouze spotřebitelskou důvěru michiganské univerzity, v Evropě bude zveřejněn běžný účet za eurozónu a ráno byly již publikovány německé ceny průmyslových výrobců, které dle očekávání vzrostly o 2,3 % yoy.
  • Výsledky hospodaření dnes zveřejní například společnost Schlumberger.
  • Société Générale zvýšila doporučení na Koupit pro Bank of Ireland a švýcarského výrobce sanity Geberit. 

Obchodování na zámořských trzích

Americký index S&P 500 včera ztratil necelé dvě desetiny procenta. Nejztrátovějšími sektory se stali realitní developeři (-1,0 %), energetické společnosti (-0,8 %) a utility (-0,6 %). Naopak v mírném plusu uzavřely telekomunikace a informační technologie, které si polepšily o 0,2 %. Trh může být do jisté míry znervózněn vyjednáváním o novém rozpočtovém provizoriu k financování vládních úřadů. To včera schválila Sněmovna reprezentantů, musí o něm však hlasovat ještě Senát, kde jej chtějí blokovat demokraté. Termín, do kdy musí obě dvě komory Kongresu dočasný rozpočet schválit, je stanoven na páteční půlnoc. Pokud se tak nestane, hrozí akutní nedostatek financí a omezení provozu federálních úřadů. Naposledy se do této situace dostaly Spojené státy v roce 2013. Z tohoto důvodu tak rostly výnosy státních dluhopisů, což má nepříznivý dopad na společnosti s vyšším zadlužením.

Přes obtíže v USA asijské akciové indexy zamířily během dnešního ranního obchodování na sever. Daří se většině trhů, mezi nejziskovější patří tajwanský nebo japonský, které si shodně připsaly 0,7 %. Naopak ve ztrátách se dnes topí jihokorejský index Kosdaq, který uzavřel o dvě procenta níže.

Moneta Money Bank

Management společnosti uvedl, že banka uzavřela s norskou skupinou B2Holding smlouvu o prodeji nezajištěných retailových nevýkonných úvěrových pohledávek v celkové nominální hodnotě 2,2 mld. CZK. Moneta díky této transakci v lednu letošního roku realizuje zisk ve výši přibližně 400 mil. CZK.

Zprávu vnímáme pozitivně, ač by se neměla zásadně odrazit na ceně akcie. Banka tak pokračuje ve své strategii postupně snižovat podíl těchto nesplácených úvěrů. Ke konci září 2017 činil objem těchto pohledávek 5,5 mld. CZK, k prodejím podobného druhu ale docházelo i v průběhu čtvrtého kvartálu.

ČEZ

Podle informací Lidových novin existují obavy ohledně zájemce o bulharská aktiva ČEZ. Konkrétně se jedná o tři firmy ČEZ Elektro, ČEZ Trade a ČEZ Elektrorazpredeleni Balgaria, za které mateřská společnost požaduje zruba 8 mld. CZK. Aktuálním zájemcem je bulharská společnost Inercom Group, u které existují pochybnosti v souvislosti s finančními zdroji této firmy, které by mohly pocházet z jiných neprůhledných subjektů.

Problémy s potenciálním kupcem se vyskytly již koncem loňského roku, kdy se zdálo, že vítězem bude bulharsko-indické konsorcium Future Energy, nicméně ten spadl do insolvence a přišel o licenci obchodníka s energií. Odchod ČEZ z Bulharska se tak opět komplikuje a může působit negativně na cenu akcie.

Nejvyšší soudy dávají pozdě připojeným solárníkům novou naději ve sporech s ČEZ. Dle nich se předchozí soudy nezabývaly možným zneužitím dominantního postavení provozovatele distribuční sítě ČEZ Distribuce. Řada menších provozovatelů solárních elektráren byla k síti připojena až v roce 2011, kdy se výrazně snížily garantované výkupní ceny. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž se ale výsledku soudních řízení neobává, když už dříve v podobných kauzách soudy rozhodly ve prospěch ČEZ, tedy že nebylo prokázano zneužití dominantního postavení.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu 17.7.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátou. Index Dow Jones odepsal 0,1 % své hodnoty, S&P 500 si pohoršil o 0,3 % a technologický Nasdaq ztratil 0,4 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vedlo energetickým společnostem (-1,1 %). Na opačné straně se nejlépe umístily průmyslové podniky se ziskem 0,7 %. Včera tak po čtyřech dnech, kdy trhy dosahovaly nových maxim, došlo k mírné korekci. Důvodem bylo nejspíše vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, který opět prohlásil, že nejistoty ohledně obchodní války a potenciální zpomalení globální ekonomiky by mohly vést ke snižování úrokových sazeb.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.1.2018
    Americkým akciovým trhům se po vlažném začátku seance vydařila. Index S&P 500 si polepšil o 0,9 %, když podporou mu byly všechny hlavní sektory. Poprvé v historii tak překonal hranici 2800 bodů. Průmyslový Dow Jones, jenž rovněž vylepšil svoje maximum, včera připsal dalších 1,3 %. Nejúspěšnějším sektorem v rámci S&P 500 byly informační technologie, které přidaly 1,6 %. Přes jedno procento se přehouply i akcie maloobchodních řetězců (+1,2 %). Stupeň vítězů doplňují farmaceutické tituly (+1,0 %). K celkové optimistické náladě mohly přispět i zveřejněné údaje o americké průmyslové výrobě, jejíž růst byl téměř dvojnásobný oproti očekávání.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.12.2017
    Světový ekonomický kalendář se připravuje na nadcházející vánoční svátky a není již tak tolik nabitý. Zajímavé budou především politické události, kde v Americe by prezident Trump měl svým podpisem završit úsilí o prosazení daňové reformy. V Evropě za zmínku stojí čtvrteční volby v Katalánsku. Co se ekonomických událostí týká, tak dnes dopoledne budou zveřejněna listopadová čísla za inflaci v eurozóně, která očekáváme na stejné úrovni jako ta říjnová.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 1.8.2018
    Americkým trhům se v úterý konečně zadařilo, když opadla výprodejová vlna technologických titulů. Index Dow Jones posílil o 0,4 %, S&P 500 vzrostl o 0,5 % a technologický Nasdaq si připsal 0,6 % hodnoty. Nejlépe se vedlo průmyslovým podnikům (+2,1 %) a realitním developerům (+1,9 %), které s velkým odstupem následoval sektor utilit se ziskem 1,1 %. Na opačné straně spektra se nacházejí telekomunikační společnosti (-0,8 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 1.8.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Indexy Dow Jones a Nasdaq shodně odepsaly 1,2 % hodnoty a S&P 500 klesl o 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nedařilo ani jednomu sektoru. Nejhlubších ztrát ve výši 2 % dosáhli výrobci nezbytného zboží následovaní zpracovateli komodit s poklesem o 1,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.4.2019
    Americké akciové indexy včera uzavřely v červeném. Průmyslový Dow Jones i technologický Nasdaq ale odepsaly jen několik setin procenta, širší S&P 500 přišel o čtvrt procenta. Největší brzdou se staly akcie farmaceutických společností, které propadly o 2,9 %. Důvodem jsou jednání o možném rozšíření národního zdravotního pojištění v rámci programu Medicare na všechny Američany. Nedařilo se tak ani pojišťovnám, jejichž ztráty převyšovaly jedno procento.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.5.2018
    Americké trhy uzavřely včerejší obchodování v mírných ztrátách. V průběhu obchodování se trhům dařilo, dokud prezident Donald Trump nenaznačil, že chystaná jednání mezi Spojenými státy a Čínou by nemusela přinést očekávané výsledky v podobě zmírnění obchodních sankcí. Index Dow Jones klesl o 0,2 %, S&P 500 ztratil 0,1 % své hodnoty a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,2 %. V rámci indexu S&P 500 klesla především hodnota sektoru utilit (-0,9 %) a telekomunikací (-0,6 %). Energetické společnosti stále posilují (+1,3 %), a to díky rostoucím cenám ropy na světových trzích, které včera atakovaly hranici 80 USD za jeden barel.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.6.2018
    Americkým trhům se v pátek příliš nedařilo, když všechny hlavní indexy uzavřely ve ztrátě. Index Dow Jones klesl o 0,3 %, S&P 500 oslabil o 0,1 % a technologický Nasdaq ztratil 0,2 % své hodnoty. Celkově se za minulý týden ale trhy nikam nepohnuly, když zisky z počátku týdne vystřídaly rovnocenné ztráty v jeho závěru. Nejhůře se vedlo energetickým společnostem (-2,1 %), zpracovatelům komodit (-0,6 %) a technologickým firmám (-0,5 %). Zisky se podařilo vybojovat výrobcům nezbytného zboží (+1,3 %), telekomunikačním firmám (+1,2 %) a sektoru utilit (+0,7 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 18.9.2018
    Americké akcie zahájily nový týden poklesem, když průmyslový index S&P 500 ztratil 0,4 %, S&P 500 0,6 % a technologický Nasdaq propadl o 1,4 %. Společným jmenovatelem jsou cla uvalovaná ze strany americké administrativy na dovoz čínského zboží a hrozba odplat protistrany. Výprodeje se dotkly i rozvíjejících se trhů, kde oslabovaly jak devizové, tak i akciové trhy.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 19.11.2018
    Akciové trhy ve Spojených státech uzavřely páteční obchodování spíše ziskově. Průmyslový Dow Jones index posílil o 0,5 %, S&P 500 vzrostl o 0,2 % a technologický Nasdaq se jako jediný dostal do ztráty necelých dvou desetin procenta. Za celý týden si americké akciové trhy odepsaly okolo 1,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 v pátek nejlépe dopadli realitní developeři (+1,4 %), síťová odvětví (+1,3 %) či energetické společnosti (+1,1 %). Na opačné straně se nacházeli výrobci luxusního zboží (-0,5 %) nebo telekomunikační společnosti, které přišly o 0,4 % své hodnoty.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 19.12.2017
    Americké akciové indexy zakončily pondělní obchodování v ziscích. Dařilo se všem hlavním indexům. Průmyslový Dow Jones si připsal 0,6 %, technologický Nasdaq získal 0,8 % a širší S&P 500 index zvýšil svoji hodnotu o 0,5 %. V rámci S&P 500 největší úspěchy sklízely sektory zpracovatelů surovin (+1,5 %), telekomunikací (+1 %) a shodně po 0,8 % si připisují také finanční instituce a prodejci zbytného zboží. Výraznější ztrátu zaznamenaly pouze utility, když přišly o 1,2 % hodnoty.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 1.9.2017
    Rostoucí mzdy, vysoký počet nových pracovních míst a silná spotřebitelská poptávka spolu s vyšším než očekávaným růstem amerického HDP výrazně podpořily apetit investorů po amerických akciích. Ty včera již čtvrtým dnem rostly. Nejlépe se dařilo farmaceutickým společnostem, když akcie Gylead Sciences a Mylan si připsaly přes 3 % a dotáhly celý sektor o 2 % výše. Silný růst technologických titulů pomohl k zisku 1 % indexu Nasdaq, který tak včera zakončil na novém rekordu. Dařilo se zpracovatelům komodit, jejichž akcie přidaly 0,8 %. Růst ceny ropy o 2,5 % pomohl ropným společnostem k solidnímu půlprocentnímu zisku.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 19.3.2018
    Americké akcie uzavřely páteční obchodování v ziscích, čímž od čtvrtka pokračovaly v korigování celotýdenních ztrát. Index Dow Jones získal 0,3 %, S&P 500 si připsal 0,2 % hodnoty a technologický Nasdaq zůstal beze změny od čtvrtečního obchodování. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo dvojici sektorů energií a utilit, když si shodně připsaly po jednom procentu. Následovaly je firmy z oblasti průmyslu a nemovitostí, které si polepšily stejnou měrou o půl procentního bodu. Na opačné straně spektra stáli výrobci luxusního zboží a IT společnosti, kteří odepsali 0,1 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 19.3.2019
    Americký akciový trh vstoupil do nového týdne optimisticky, když indexy Dow Jones a Nasdaq si shodně polepšily o 0,3 % a S&P 500 vzrostl o 0,4 %. V rámci něj se nejlépe dařilo energetickým společnostem (+1,4 %) a výrobcům luxusního zboží (+1,1 %). Na opačné straně se nacházely především telekomunikační firmy (-0,8 %). Společnost Apple včera představila své nové dva produkty (iPad Air a iPad mini), na což akcie zareagovaly jednoprocentním růstem.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 19.6.2018
    Americké trhy ukončily první obchodní den týdne spíše ve ztrátách. Index Dow Jones klesl o 0,4 %, S&P 500 oslabil o 0,2 % a technologický Nasdaq si připsal kladnou nulu. Nejhůře se vedlo telekomunikačním firmám (-2 %), výrobcům nezbytného zboží (-1,5 %) a sektoru zdravotní péče (-1 %). K ziskům se probojovala pouze trojice odvětví, a to energetické (+1,1 %), utilit (+0,4 %) a technologické (+0,3 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 19.7.2018
    Americké trhy zakončily včerejší obchodování převážně v ziscích. Index Dow Jones vzrostl o 0,3 %, S&P 500 posílil o 0,2 % a technologický Nasdaq si odnesl zápornou nulu. Viníkem je především společnost Google, jejíž akcie klesly o 0,2 % v reakci na oznámení rekordní pokuty od EU ve výši 4,3 mld. EUR za zneužití dominantního postavení operačního systému Android. Google se však proti tomuto rozhodnutí odvolá. Celkově se nejlépe dařilo finančním institucím (+1,5 %), které táhla vzhůru banka Morgan Stanley (+1,8 %) díky lepším než očekávaným výsledkům. Čistý zisk za druhé čtvrtletí překonal odhady analytiků o 16 % a dosáhl 2,3 mld. USD. Na druhé straně spektra se nacházejí výrobci nezbytného zboží se ztrátou 0,7 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 20.3.2018
    Americké akcie vstoupily do nového týdne ztrátami. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně ztratily 1,4 % své hodnoty a technologický Nasdaq uzavřel dokonce o 1,8 % níže, než byl páteční zavírací kurz. V rámci indexu S&P 500 nejvíce propadly informační technologie, a to o 2,1 %. Hlavním důvodem tohoto pádu byla společnost Facebook (-6,8 %), když se o víkendu poukázalo na její kauzu ohledně úniku dat z milionů účtů, které měly být použity ve volební kampani na podporu Donalda Trumpa. Dalšími propadlíky jsou sektor zdravotní péče a energetické firmy, když oba ztrácejí 1,7 %. Nejmenší ztráty utrpěly utility (-0,8 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 20.6.2018
    Americké trhy v úterý reagovaly stejně jako zbytek světa na zvýšené napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou a především na nové hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči Číně, kde se jedná o nových clech na dovážené zboží ve výši až 200 mld. USD. Index Dow Jones klesl o 1,2 %, S&P 500 oslabil o 0,4 % a technologický Nasdaq ztratil 0,3 %. Nejhůře se při včerejším obchodování vedlo průmyslovým podnikům (-2,1 %) a zpracovatelům komodit (-1,8 %). Naopak telekomunikační firmy (+1,4 %) a sektor utilit (+1,1 %) si připsaly zajímavé zisky.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 20.7.2018
    Americké trhy zakončily včerejší obchodování ve ztrátách. Napomohly tomu dva faktory. Prvním byla vzájemná přestřelka v oblasti obchodní politiky mezi Spojenými státy a EU, kdy nejdříve americký prezident Donald Trump pohrozil, že zvýší zamýšlená cla na dovoz evropských aut na 20 %. Na to EU vzápětí reagovala oznámením, že vytváří seznam amerického zboží v hodnotě téměř 9 mld. USD, na které uvalí dovozní cla v případě uvedení v platnost dovozních cel na auta. Druhým faktorem bylo prohlášení Donalda Trumpa směrem k americké centrální bance, že příliš nesouhlasí s jejich zvyšováním úrokových sazeb, zároveň však podotkl, že respektuje nezávislost Fedu. Index Dow Jones klesl o 0,5 %, S&P 500 oslabil o 0,4 % a technologický Nasdaq přišel také o 0,4 %. Nejméně se dařilo finančním institucím (-1,4 %) a telekomunikačním firmám (-1,1 %). Naopak nejlépe včera dopadli realitní developeři (+1,2 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 21.11.2018
    Akciové trhy ve Spojených státech včera pokračovaly ve výprodejích. Týkalo se to především společnosti Apple (-4,8 %) a následně i technologického sektoru. Očekávání investorů nenaplnily ani finanční výsledky za třetí kvartál obchodního řetězce Target. Jeho akcie poklesly o 11,3 %. V neposlední řadě včera také klesaly ceny ropy, kde ropa Brent ztratila přibližně 5 USD za barel. To způsobilo následné snížení hodnoty energetického sektoru. Průmyslový Dow Jones oslabil o 2,2 %, S&P 500 ztratil 1,8 % a technologický Nasdaq poklesl o 1,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 včera nejhůře dopadly již zmíněné energetické společnosti (-3,3 %) následované výrobci luxusního zboží (-2,2 %) a technologickými firmami (-2,1 %). Nejlépe, avšak stále ve ztrátě 0,5 %, včerejší obchodování zakončil sektor utilit.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster