Pátek 19. duben 2024 07:03
reklama
FTMO král
reklama
FTMO férovost
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Bitcoin: 15 klíčových otázek a odpovědí

18.01.2018 09:28  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bitcoin a další virtuální měny se staly fenoménem moderního světa a pomalu způsobují revoluci v tom, jakým způsobem uvažujeme o penězích a o jejich hodnotě. Bitcoin, který původně vznikal jako akademický projekt, se během pár let dostal na první stránky snad všech investičních magazínů. Během jediného roku vzrostl o tisíce procent a zapsal se do historie jako nejvýnosnější aktivum všech dob. Měna, která nepatří žádnému státu, nepodléhá regulaci a kterou vytvořil někdo, koho se doosud nepodařilo vypátrat.

Hlavní výhody bitcoinu

Unikátností bitcoinu je jeho plná decentralizace a nikdo tedy nemůže ani nikdy nebude moci měnu nějak ovlivňovat jako je tomu u měn klasických, kde centrální banka má zásadní vliv. Je měnou, kterou lze díky internetu použít všude na světě a díky digitalizaci umožňuje rychlé mezinárodní platby.

Bitcoin je zároveň měnou, která je do velké míry anonymní, protože k odesílání a přijímání peněz se používají bitcoinové adresy. Ty neobsahují žádné informace o jejím majiteli. Bitcoinová adresa je 34místný kód kombinující alfanumerické znaky.

Dřívější výhodou bitcoinu byly i relativně malé transakční náklady (v řádech centů) nyní se již poplatky zvyušují až na několik dolarů a bitcoin tedy není příliš vhodný pro malé platby. I proto začínají vznikat jiné kryptoměny, které by měly transakční náklady výrazně zredukovat.

Historie Bitcoinu a jeho vývoj

Bitcoin byl založen v roce 2009 a do roku 2010 byla jeho hodnota prakticky nulová. Povědomí o bitcoinu měla pouze malá skupinka lidí, převážně z oboru IT. Historicky první obchod s bitcoinem se uskutčnil v květnu 2010, kdy si maďarský programátor koupil za 10 000 mincí dvě pizzy. V roce 2013 hodnota bitcoinu poprvé překročila 1000 USD, ale velmi záhy spadla na polovinu.

Mezi lety 2013 a 2017 se bitcoin dostal více do povědomí veřejnosti především díky širší akceptaci reailovými obchodníky, kteří bitcoin přijímali jako platidlo. Bitcoinem bylo možné platit na internetu zboží nebo služby stejně jednoduše jako kreditní kartou. Ve větším měřítku začaly vznikat bitcoinové burzy, šířily se zprávy o jeho možné regulaci, o zákazech obchodování nebo o podvodech s ním spojeným.

V 2016 si začala bitcoinu všímat širší investorská veřejnost a v roce 2017 bitcoin zažil extrémní nárůst na téměř $20 000 za minci. V říjnu a listopadu 2017 bitcoin trhal jeden cenový rekord za druhým a během několika týdn; byl schopen vyrůst o několik tisíc dolarů. 29. listopadu překonal poprvé hranici $10 000 a o pár hodin později vyrostl nad $11 000. Parabolický vývoj ceny bitcoinu byl často komentován a přirovnáván k tulipánovému šílenství ze 17. století. Stále častěji přicházela varování o blížícím se krachu.

Cenový boom a rostoucí popularita obchodování s bitcoinem vedla k tomu, že bitcoinové burzy přestaly přijímat nové žádosti o otevření účtu. Opakovaně se objevovala prohlášení o cenových bublinách na bitcoinu a jeho brzkém pádu.

I před řadu negativních ohlasů spustlily na konci roku 2017 americké derivátové burzy CBOE a CME obchodování bitcoin futures.

V posledních týdnech roku 2017 pak cena bitcoinu prudce spadla a odepsala kolem 40 %.

Dnes se bitcoin obchoduje za zhruba 12 000 za minci, přičemž odhady jaká by měla do budoucna být být jeho cena se výrazně liší. Někteří tvrdí, že jeho reálná hodnota je nula, jiní tvrdí, že jeho cena bude jednou milion dolarů za minci.

Jak platit bitcoinem

Bitcoinem můžete platit stejně jednoduše a stejně jako rychle, jako když odešlete email. Z bitcoinové peněženky odesílatele dojde ke stržení požadovaného množství bitcoinů, které se připíší do pěněženky příjemce. Uvnitř sítě dochází ale k sofistikovanému ověřování pravosti transakce tak, aby bylo zajištěno, že jednou utracené peníze nemohou být použity znovu, nebo že někdo nemůže utratit peníze, které mu nepatří.

Princip bitcoinové transakce

Jádrem bitcoinu je tzv. blockchain, který si lze představit jako jednu velkou účetní knihu, která zaznamenává všechny prověřené transakce. Při každém zaslání platby odesílatel posílá částku, cílovou adresu a zároveň s tím i speciální digitální podpis, který je vždy unikátní pro každou transakci. Celé síti tak říká, jak by se měla účetní kniha změnit a podepisuje tuto žádost matematicky zašifrovaným podpisem.

Jednotlivé uzly (počítače napojené v síti)  mají přístup k účetní knize a ví tedy, o všech předchozích trasakcích. Pravost každé nové ověřují tím, že se snaží rozšifrovat podpis. K tomu řeší složitou matematickou úlohu, jejímž řešením je zašifrovaný nový blog. Ten pak obsahuje informaci o nově příchozích platbách a kopii všech předchozích bloků. Jakmile příslušný uzel najde řešení úlohy, obešle ostatní, ty zkontrolují správnost a aktualizují si účetní knihu podle něj. Uzel, který řešení najde a transakci ověří, si ponechává transakční poplatky a zároveň dostává odměnu za potvrzení celkého bloku získáním nových bitcoinů. Tímto způsobem tedy dochází k „těžení bitcoinů“. O tom, který uzel řešení najde a získá bitcoiny, rozhoduje náhoda.

Jak těžit bitcoin?

Těžba bitcoinů je jediný a předem daný způsob emise nových bitcoinů do oběhu. Jedná se o velmi komplikovaný a výpočetně náročný proces, který vyžaduje kvalitní a výkonný hardware pracující prakticky nonstop. Těžení bitcoinů není v podstatě nic jiného, než ověřování transakcí v bitcoinovoé síti. Vzhledem k tomu, že bitcoin je plně decentralizovaný, neexistuje tu žádná instituce (banka), která by ověřovala a kontrolovala správnost transakcí. Tu si musí zajišťovat účastníci sítě sami. Těm, kdo ji zajišťují, se říká těžaři (mineři).

Těžařem může být každý, kdo chce a kdo má potřebnou hardwarovou výbavu. Každý těžař má k dispozici aktuální kopii blockchainu, tedy „účetní knihy“, ve které jsou zaznamenané všechny ověřené transakce a je neustále připojen k bitcoinové síti pomocí internetu. Těžař má za úkol nově provedené (a tedy ještě neověřené a nezaúčtované) transakce rozšifrovat a uložit do nového bloku.

Protože bitcoinové transakce probíhají neustále, každý těžař reší jiný blok a ověřuje tak trochu jiné transakce. Ten, kdo vyřeší úlohu nejrychleji vyhrává a dostává odměnu. Těžař, kterému se podařilo nalézt a vytvořit nový blok transakcí dostává zaplaceno ve formě poplatků za prověřené transakce a odměnu za potvrzení bloku. Ta je aktuálně nastavěna na 12,5 BTC. V průhěbu času se těžení bitcoinů stává stále pomalejší a obtížnější.

Má těžení bitcoinu smysl?

Vedle nákupu je těžba bitcoinů jediným způsobem, jak získat bitcoiny, se kterými lze následně obchodovat nebo platit zboží či služby. Pro někoho ale může těžba bitcoinů představovat hlavní zdroj obživy. Vzhledem k tomu, že těžba bitcoinů se díky výkonosti sítě neustále zpomaluje, má jeden člověk velmi nízkou šanci na to, že rozšifruje požadovanou úlohy a získá nové bitcoiny. Proto se těžaři sdružují do těžebních poolů, nebo tzv. bitcoin farem, kde každý pracuje na jiném úkolu a vzájemně si posílají aktualizace o provedené práci. Podaří-li se někomu transakce ověřit a najít další blok, vytěžené bitcoiny se rozdělí do celé skupiny.

Bitcoin farmy

Bitcoinové farmy jsou rozsáhlá sdružení počítačů, které společně řeší požadované úlohy a těží bitcoin. Jedná se o velké fabriky s mnoha speciálně upravenými procesory a grafickými kartami. Největší bitcoin farmy se aktuálně nacházejí v Číně. Bitcoin farmy se potýkají s několika problémy. Jedním z nich je neustále náročnější proces bitcoin vytěžit – obrovská spotřeba eletrické energie se nelíbí státním autoritám, které chtějí bitcoinové farmy omezit nebo zakázat či tvrdě zdanit.

Bitcoin pěněženka

Bitcoiny je možné uchovávat ve virtuálních peněženkách na příslušných adresách. Bitcoinové platby pak probíhají tak, že uživatel zadá požadovaný počet bitcoinů a vyplní adresu, na kterou je odeslat. Princip je prakticky stejný jako odeslání emailu. Rychlost vyřízení transakce je v řádech vteřin, a příjemce tak platbu obdrží okamžitě.  Bitcoinové peněženky mohou být buď plně online na webu, nebo v chytrém telefonu, případně je možné mít i hardwarové řešení, které připomíná USB disk.

Jak funguje bitcoinová peněženka?

Bitcoinová peněženka je specializovaný software pro správu a převod bitcoinů. Podobně jako normální peněženka má různé přihrádky a různé kapsy, má bitcoinová peněženka různé adresy. Ta slouží stejně jako číslo bankovního účtu. Potřebujete-li poslat někomu bitcoin, stačí zadat jeho adresu a požadovaný počet mincí. Po odeslání proběhne transakce bitcoinovou sítí, kde ji ověří těžaři a zapíší do blockchainu.

Jak koupit bitcoin?

Bitcoiny lze získat vedle težení jejich nákupem, případně tím, že vám bude někdo bitcoinem platit za zboží či služby, které nabízíte. Nakoupit bitcoin lze třemi způsoby. Bitcoin můžete nakoupit buď v online směnárně (kupř. coinbase, simplecoin apod.), nebo můžete bitcoiny získat ve speciálních bankomatech, anebo přímo na specializované burze označované jako kryptoburza. Pro nákup bitcoinu potřebujete vždy mít nejprve zřízenou bitcoinovou peněženku a v ní konkrétní adresu, na kterou bitcoin chcete zaslat.

Bitcoinové burzy

Existuje velké množství bitcoinových burz a neustále vznikají další. Bitcoinové burzy slouží převeším jako místa pro investování do bitcoinu a případně do dalších kryptoměn. Bitcoinové burzy se liší svojí kvalitou, věrohodností, likviditou a nakonec i cenou, za kterou je možné bitcoiny koupit. Bitcoinová burza v podstatě připomíná obchodní platformu s rozhraním pro nákup nebo prodej kryptoměn. Bitcoin se totiž mnohem více než k placení využívá právě jako investice nebo spekulace. Na bitcoinové burze je tedy možné směnit klasické peníze (hlavně dolary a eura) za bitcoiny nebo jiné krypotměny.

Bitcoin akcie

Vzhledem k tomu, že bitcoinové burzy jsou méně regulované než klasické burzy, je investování na nich riskantní. Alternativou bitcoinových burz jsou tedy instrumenty, které se obchodují na klasických regulovaných burzách ve formě akcií, nebo ETF. Bitcoinové akcie jsou v podstatě klasické akcie tak, jak je známe. Jedná se o cenné papíry vydávané společnostmi, které jsou nějakým způsobem nazvázané na bitcoin jako takový nebo technologii s ním spojenou. Jde kupř. o softwarové firmy, které se zabývají vývojem blockchain technologií, konzultační firmy, které se specializují na poradenství ohledně ICO (inicial coin offering) apod. Akcie takových firem se obchodují kupř. na NASDAQu nebo na OTC trzích jako pink sheet tituly. Více o bitcoinových akciích najdete zde.

Bitcoin ETF

Bitcoinové ETF jsou akcie fondů, které nakoupily bitcoin a vydaly své cenné papíry. Cena akcií tak opisuje vývoj ceny bitcoinu, ale protože se jedná o burzovní instrument, je zajištěna vyšší míra regulace a eliminace rizika. Bitcoinové ETF má všechny náležitosti ETF trhů. Důležitý je prospekt, který popisuje detaily příslušného ETF, způsob jeho ocenění, kapitalizaci emitenta, měnu ve které lze titul obchodovat a další. Bitcoin ale není jediná kryptoměna, na kterou lze obchodovat ETF. Ethereum, druhá nejkapitalizovanější kryptoměměna, má už svůj ETF protějšek taky.  Více o těchto trzích zde.

Bitcoin futures

Bitcoin futures je třetí možnost, jak obchodovat bitcon na klasických regulovaných burzovních trzích. Jedná se o termínovaný kontrakt, který opisuje „spotovou“ cenu bitcoinu.  První, kdo umožnil obchodování s termínovaným futures kontraktem byla americká burza CBOE. O týden později pak největší derivátová burza CME rovněž spustila obchodování s futures na bitcoin. Specifika jednotlivých futures kontraktů se liší a více o nich se dozvíte zde.

Výhody burzovně obchodovaných instrumentů navázaných na bitcoin

Hlavní výhodou burzovních instrumentů je jejich vyšší míra regulace a vyšší ochrana pro investora. Zatímco bitcoinové burzy mohou být útokem hackerů, mohou zkrachovat nebo se dostat do finančních problémů, u tradičních burz je toto prakticky vyloučené. Trader/investor má tedy zajištěno, že jeho pozice jsou ochráněné.

Další výhodou je zajištění likvidity pro výstupy z pozic. Bitcoinové burzy, vyjma těch vyhlášených, mají velmi nízké volume a likvidita na první ceně je tedy mizivá. To může být problém v případě, kdy ceny budou prudce padat a bude potřeba se pozice zbavit. Nemusí být nikdo, kdo by ji chtěl koupit. Taková pozice pak může skončit na nule, případně (je-li páková)  i v záporu. Opět tedy vyšší riziko.

Volatilita bitcoinu je u burzovních futures ošetřena limitními pohyby, nestane se tedy, aby cena spadla nebo vyrostla příliš rychle za příliš krátkou dobu, tak jako se to děje u Bitcoinu samotného.

Hodnota bitcoinu

Grafy..

Rizika spojená s bitcoinem

Bitcoin i bitcoinová síť je technologicky dost vyspělá a díky šifrování a je zajištěno, že platby probíhají bez problémů. Přestože cryptografie dosud nebyla prolomena, existují rizika, která s užíváním bitcoinem souvisí. Celá síť je online a je tedy náchylná k útokům hackerů. V roce 2014 došlo k největší krádeži bitcoinů, při níž bylo odcizeno 850 000 mincí.

Z hlediska investování do bitcoinu je riziková jeho nestabilita a extrémní volatilita. Není výjimkou, kdy kurz bitcoinu fluktuje v řádech několika desítek tisíc korun během několika málo hodin.

Nevýhody bitcoinu a kontroverze

Nevýhodou je i to, že při platbě bitcoinem není možné platbu stornovat, a pakliže omylem zašlete bitcoiny na špatnou nebo nexistující adresu, peníze jsou navždy ztraceny. Stejně tak ztracená bitcoinová peněženka nebo ztracené heslo u soukromého klíče – neexistuje způsob jak jej obnovit a všechny peníze jsou navždy pryč.

Nestabilita kurzu, náchylnost k útokům a nevratnost transakcí nejsou jedinými faktory, proč je bitcoin kritzován. Vzhledem k tomu, že bitcoinové transakce jsou do určité míry anonymní, lze je dobře využívat pro financování trestné a kriminální činnosti. Jejich zneužití pro nelegální účely bývá hlavním důvodem pro snahu bitcoin více regulovat a obchodování s ním usměrnit.

Regulace bitcoinu

Daňové úniky, praní špinavých peněz, financování kriminální činnosti a další nekalé praktiky vedou státy k tomu, že se snaží bitcoin regulovat nebo mu alespoň nastavit hranice, v jakých může být používán. Regulace bitcoinu je ale zatím velkým problémem, protože měna je decentralizovaná a tedy z principu neregulovatelná.

V roce 2015 označila americká komise pro komoditní obchody (CFTC) bitcoin jako komoditu a bitcoinové burzy musejí od té doby registrovat své obchody. Německo od roku 2013 oznává bitcoin jako oficiální virtuální měnu. Stejně tak i Japonsko, které je velkým průkopníkem a podporovatelem bitcoinu.

Jižní Korea nedávno oznámila, že se chystá zakázat obchodování s kryptoměnami, ale nakonec slevila a oznámila, ke obchodování s kryptoměnami pouze usměrní. Akuálně se diskutuje možný zákaz obchodování s krytpoměnami v Rusku.

Jakým způsobem nakonec k regulaci a jak bude zákonná úprava na úrovni jednotlivých vlád a států vypadat, je nejasné.

Rozdělení bitcoinu

Bitcoin v průběhu času ukázal vedle svých silných stránek i několik slabin (kupř. přetížení sítě a pomalé transfery plateb), díky čemuž vznikly určité jeho odnože. Jistá část bitcoinové komunity se oddělila, a protože zdrojové kódy pro bitcoin je volně dostupné, došlo k jeho úpravě. Technicky se takovému odštěpení říká „fork“.

Bitcoin fork

Bitcoin fork je větev vyrůstající z klasického bitcoinu, ale upravující jeho specifické parametry. Je-li bitcoin rychlostní dálnice, pak bitcoin fork jsou dálniční sjezdy vedoucí na vedlejší silnice. Účelem těchto forků je bitcoin vylepšit nebo upravit. Je-li dálnice plná a tvoří se kolona, je lepší sjet na vedlejší cestu. Bitcoin Cash a Bitcoin Gold jsou nejpoplárnější forky klasického bitcoinu. Bitcoin Cash vznikl jako reakce na příliš vytíženou databázi blockchainu, která měla za následek dlouhé oveřování plateb. Bitcoin Gold se po čase oddělil z obavy centralizace a monopolizace velkými těžařskými farmami.

Budoucnost bitcoinu

Jaká je budoucnost bitcoinu je velmi těžké odhadnout. Tábor  je rozdělen na ty, kteří mu věří, a na ty kteří ne. Ti kteří mu věří, tvrdí, že budoucnost má slibnou, argumentují tím, že jeho cena vždy poroste, protože má v sobě zabudovaný deflační mechanismus. Bitcoinů nemůže být a světe nikdy více než 21 milionů a sama skutečnost, že je něco omezené, způsobuje cennost.

Dalším argumentem bývá fakt, že bitcoin se dokázal zapsat do historie a vyrůst na cenu, kam nevyrostl žádný jiný investiční produkt nebo komodita. Je-li jednou něco takto oceněno, už nikdy to svou cenu neztratí, tedy rozhodně ne absolutně.

A třetím faktorem pro slibnou budoucnost bitcoinu je jeho technologie. Blockchain, který nyní hýbe světem a prosakuje do dalších oborů, je unikátní technologie, dříve zcela neznámá.

Proti bitcoinu se argumentuje především je fundamentálně nulovou hodnotou. Zatímco zlato, stříbro nebo jiné cenné kovy mají své využití, využití bitcoinu je omezeno na platební síť a víru v jeho budoucnost. Zatímco akcie nese dividendy a dluhopisy nesou kupón, bitcoin nenese nic. Jeho hodnoto je dána ryzí vírou v to, že jím bude možné v budoucnu platit

Proti mluví i nedostatečný legislativní rámec způsobený anonymitou jeho vlastnictví. Pro státní orgány a pro věřitele subjektů vlastnicích bitcoin je toto velký problém. Bitcoin z hlediska práva není vymezen, a pakliže někdo virtuální měny odcizí, není na koho se obrátit. Nedostatek zákoných úprav problematizuje i zachycení majetku ve formě bitcoinů v účetnictví.

A za třetí, bitcoin ztrácí lesk ve světle ostaních kryptoměn a jeho kapitalizace vůci jiným kryptoměnám výrazně klesá. Děje se tak především z důvodu nedostatečné rychlých transkcí a vysokých provizí, což je něco, co ostatní kryptoměny aktuálně řeší lépe.

Bitcoin novinky

Bitcoin i další kryptoměny jsou stále velmi diskutovaným tématem a prakticky na denní bázi vycházejí nové informace a články, které informují o aktuálním dění dění. Novinky ze světa bitcoinu možné sledovat na českých interenvoých stránkách http://bitcoinonline.cz/category/novinky/. Dobrý slovensky mluvící web najdete na adrese https://kryptomagazin.sk/category a pro anglicky mluvící se nabízí stránka https://news.bitcoin.com/. Krytpoměnám se ale věnují i weby jako Investing.com, CNBC.com nebo Bloomberg.com.

Web https://bitcoin.org/ je domovskou stránkou pro bitcoin, která zároveň sdružuje komunitu kolem této měny.

Bitcoin a další virtuální měny se staly fenoménem moderního světa a pomalu způsobují revoluci v tom, jakým způsobem uvažujeme o penězích a o jejich hodnotě. Bitcoin, který původně vznikal jako akademický projekt, se během pár let dostal na první stránky snad všech investičních magazínů. Během jediného roku vzrostl o tisíce procent a zapsal se do historie jako nejvýnosnější aktivum všech dob. Měna, která nepatří žádnému státu, nepodléhá regulaci a kterou vytvořil někdo, koho se doosud nepodařilo vypátrat.

V 15 bodech jsme pro vás připravili souhrn všeho důležitého, co byste o kryptoměně Bitcoin měli určitě vědět.

Co je to virtuální měna?

Virtuální měna (někdy také digitální měna) je typ neregulované měny, která ja vydávána a obyčejně i kontrolována jejími vývojáři a používá se k placení uvnitř specifické virtuální sítě. Jde tedy o digitální reprezentaci peněz, kterou ale nevydává a nekontroluje centrální banka ani jiné veřejné autority. Virtuální měny nutně nemusí být navázané na klasické měny, ale jsou akceptovány jako prostředek směny. Uchovová se pouze v elektronické podobě.

Co je to kryptoměna?

Kryptoměna je druh digitální (virtuální) měny, která je založena na krypotgrafii, tedy na šifrování. Díky tomu ji nelze padělat, falšovat či jakkoli manipulovat. K ověření transakcí využívá řetězení digitálních podpisů (tzv. blockchain). Kryptoměny se vyznačují minimálními transakčními náklady, rychlostí, transparentností a snahou o decentralizaci finančních přenosů. Využívají se k nákupu reálného zboží nebo služeb, případně slouží jako investiční instrument. Kryptoměny jsou podmnožinou digitálních měn, často označované jako alternativní měny (tzv. altcoiny).

Investice do kryptoměn

Kryptoměny se používají nejen jako internetové platební médium, ale i jako investiční nástroj. Především pokud jde o Bitcoin, nejznámější krytpoměnu. Můžeme říct, že v poslední době díky svému růstu přitáhl Bitcoin velkou pozornost jak investičních stratégů a specialistů tak i obyčejné veřejnosti. Bitcoin a další kryptoměny se obchodují na specializovaných burzách podobně jako forexové páry. Jde o trhy, které jsou necentralizované ani (příliš) regulované, a proto i nebezpečné. Investování do Bitcoinu nebo jiných kryptoměn se obecně považuje za velmi rizikové z důvodu vysoké volatility a nestability trhu.

Co je Bitcoin

Bitcoin (BTC) je nejznámější a nejrozšířenější digitální kryptoměna a zároveň také internetová platební síť, ve které se tato měna používá. Vznikla byla v roce 2009 osobou, nebo skupinou osob, která nesla pseudonym Satoshi Nakamoto. Jednotka Bitcoinu je označovaná jako mince (1 BTC), která má osm desetinných míst. Desetinná jednotka je označována jako satoshi.

Bitcoin je vytvořen s důrazem na absolutní decentralizaci a nikdo tedy nemůže měnu ovládat či jakkoliv ovlivňovat (kupř. způsobovat inflaci vydáváním nových bankovek). Celkový počet vydaných Bitcoinů je předem znám – bude jich 21 milionů. V bitcoinové síti neexistuje žádná přední autorita ani centrální bod a nikdo, kdo by měl větší vliv než ostatní účastníci sítě. Vše funguje „na principu většiny“.

Kryptoměna bitcoin umožňuje převádět platby komukoliv na světě během několika vteřin. Ověřování transakcí a vydávání (tzv. těžba) nových bitcoinů se děje uvnitř sítě za pomocí sofistikovaných algoritmů. V každý okamžik probíhá v síti velké množství transakcí, které se ověřují a sdružují do tzv. bloků. Bloky v řadě dávají dohromady řetězec označovaný jako blockchain. Blockchain je tedy jakási databáze všech transakcí, díky níž se prověřují příchozí platby, a která zajišťuje nemožnost měnu padělat či odcizit.

Hlavní výhody Bitcoinu

Unikátností Bitcoinu je jeho plná decentralizace a nikdo tedy nemůže ani nikdy nebude moci měnu nějak ovlivňovat jako je tomu u měn klasických, kde má centrální banka zásadní vliv. Bitcoin je měnou, kterou lze díky internetu použít všude na světě a díky digitalizaci umožňuje rychlé mezinárodní platby.

Bitcoin je zároveň měnou, která je do velké míry anonymní, protože k odesílání a přijímání peněz se používají bitcoinové adresy. Ty neobsahují žádné informace o jejím majiteli. Bitcoinová adresa je 34 místný kód, který kombinuje alfanumerické znaky.

Dřívější výhodou Bitcoinu byly i relativně malé transakční náklady (v řádech centů). Nyní se poplatky již zvyušují až na několik dolarů a Bitcoin tedy není příliš vhodný pro malé platby. I proto začínají vznikat jiné kryptoměny, které by měly transakční náklady výrazně zredukovat.

Historie Bitcoinu a jeho vývoj

Bitcoin byl založen v roce 2009 a až do roku 2010 byla jeho hodnota prakticky nulová. Povědomí o bitcoinu měla pouze malá skupinka lidí, převážně z oboru IT. Historicky první obchod s bitcoinem se uskutčnil v květnu 2010, kdy si maďarský programátor koupil za 10 000 mincí dvě pizzy. V roce 2013 hodnota bitcoinu poprvé překročila 1000 USD, ale velmi záhy spadla na polovinu.

Mezi lety 2013 a 2017 se bitcoin dostal více do povědomí veřejnosti především díky širší akceptaci retailovými obchodníky, kteří bitcoin přijímali jako platidlo. Bitcoinem bylo možné platit na internetu zboží nebo služby stejně jednoduše jako kreditní kartou. Ve větším měřítku začaly vznikat bitcoinové burzy, šířily se zprávy o jeho možné regulaci, o zákazech obchodování nebo o podvodech s ním spojených.

V 2016 si začala bitcoinu všímat širší investorská veřejnost a v roce 2017 bitcoin zažil extrémní nárůst na téměř $20 000 za minci. V říjnu a listopadu 2017 bitcoin trhal jeden cenový rekord za druhým a během několika týdnů byl schopen vyšplhat o několik tisíc dolarů směrem nahoru.

29. listopadu překonal poprvé hranici $10 000 a o pár hodin později vyrostl nad $11 000. Parabolický vývoj ceny bitcoinu byl často komentován a přirovnáván k tulipánovému šílenství ze 17. století. Stále častěji přicházela varování o blížícím se krachu.

Cenový boom a rostoucí popularita obchodování s bitcoinem vedla k tomu, že bitcoinové burzy přestaly přijímat nové žádosti o otevření účtu. Opakovaně se objevovala prohlášení o cenových bublinách na bitcoinu a jeho brzkém pádu.

I přes řadu negativních ohlasů spustlily na konci roku 2017 americké derivátové burzy CBOE a CME obchodování bitcoin futures.

V posledních týdnech roku 2017 pak cena bitcoinu prudce spadla a ustálila se kolem 40 %.

Dnes se bitcoin obchoduje za zhruba $12 000 za minci, přičemž odhady jaká by měla do budoucna být jeho cena, se výrazně liší. Někteří tvrdí, že jeho reálná hodnota je nula, jiní tvrdí, že jeho cena bude jednou milion dolarů za minci.

The post Bitcoin: 15 klíčových otázek a odpovědí appeared first on LYNX Czech Republic.

Klíčová slova: Bitcoin | Japonsko | Peníze | Stříbro | Německo | Spekulace | ETF | Dividendy | Rizika | Cenné papíry | Akcie | Transakce | Bloomberg | Bod | Burza | CBOE | CFTC | CME | Centrální banka | Emise | Futures | Grafy | Investice | Investor | Investování | Kupón | Kurz | Likvidita | Měna | Měny | Nástroj | OTC | Pozice | Riziko | Trader | Volatilita | Volume | Zlato | USD | Dluhopisy | Obchodování | Vývoj ceny | Bitcoinová burza | Gold | Jak obchodovat | Obchodovat | Regulace | Financování | LYNX | Satoshi Nakamoto | BTC | Virtuální měna | Burzy | Aktivum | Americká burza | Banka | Bitcoin peněženka | Cena | Cena akcií | Co je bitcoin | Dolary | Eura | Instrument | Instrumenty | Investiční | Investing | Jak koupit bitcoin | Jak těžit Bitcoin | Komodita | Komoditní | Koupit bitcoin | Kurz bitcoinu | Praní špinavých peněz | Těžba bitcoinů | Transakční náklady | Volatility | Zprávy | CNBC | Prospekt | ROCE | Investiční instrument | Komise | Kontrakt | Blog | Burze | Investing.com | Energie | Hodnota bitcoinu | Firmy | Cenné kovy | Kryptoměny | Cenový boom | Zajištění | Blockchain | Ethereum | Digitální měna | Kryptoměna | Kapitalizace | Poplatky | Coinbase | Bitcoin Cash | Bitcoin (BTC) | Obchodování s kryptoměnami | Bitcoinové burzy | Bitcoin Gold | Obchodování Bitcoin | Alternativní měny | Obchodování s bitcoinem | Bitcoin futures | Investiční nástroj | Mineři | Investice do kryptoměn | Altcoiny |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bitcoin ztrácí 2,70 % 💣
    Bitcoin klesl o 2,70 % a snaží se udržet klíčovou zónu podpory na úrovni 25 200 dolarů. Nálada na trhu se nezlepšuje a nadcházející rozhodnutí 13. září ohledně likvidace FTX aktiv v celkové hodnotě 3,4 miliardy dolarů vyvolává další vlnu paniky. Další úroveň podpory je 24 800 dolarů. To bylo minimum 15. června 2023, po panice na trhu kvůli vyřazení mnoha altcoinů a soudním sporům SEC.
  • Bitcoin ztrácí 2,8 % kvůli strachu z rekordní expirace opcí
    Kryptoměny se dnes obchodují ve ztrátě. Dolarový index (USDIDX) uhájil psychologickou úroveň podpory na úrovni 100 bodů. Bitcoin se obchoduje zpět v blízkosti 42 000 USD. Trh nepodpořily ani "býčí" zprávy společnosti Microstrategy (MSTR.US), která skoupila bitcoiny v celkové hodnotě 6 miliard dolarů. Zároveň se trh připravuje na historicky rekordní expiraci opcí na Ethereum a Bitcoin v hodnotě 11 miliard USD, na Deribitu.
  • 📉 Bitcoin ztrácí 2,80 %
    Začátek nového týdne na globálních trzích přináší pokračování sestupné dynamiky na trhu kryptoměn. Bitcoin aktuálně ztrácí v intradenním obchodování téměř 3 % a blíží se klíčové střednědobé bariéře 40 000 USD. Výrazná dynamika směrem dolů je také pozorována u altcoinů. Ethereum aktuálně klesá o 4,6 % a obchoduje se v pásmu 2355 USD.
  • Bitcoin ztrácí 3 %; jsou kryptoměny pod tlakem rostoucích výnosů?
    Největší kryptoměna Bitcoin dnes ztrácí zhruba 3 % a klesla pod 71 000 USD. Poklesy širšího kryptotrhu se shodují s dnešními slabšími náladami v indexech. Výnosy 10letých amerických státních dluhopisů za poslední tři dny vzrostly z přibližně 4,1 % na téměř 4,29 %. Dnešní data z americké ekonomiky ukázala, že únorová inflace PPI vzrostla silněji, než se očekávalo, a doplnila tak úterní „jestřábí“ CPI zprávu, která naznačovala přetrvávající tlak ve službách bez nájmů.
  • Bitcoin ztrácí 4,5 % 📉 Microstrategy brání úroveň 1400 USD
    Kryptoměny dnes ztrácejí, přičemž Bitcoin se propadl o 4,5 % v obavách ohledně politiky Federálního rezervního systému, kde můžeme vidět plně oceněné snížení sazeb na zářijovém zasedání oproti červnu, tedy téměř před několika týdny. Růst výnosů a amerického dolaru zatížil sentiment Bitcoinu, stejně jako poměrně smíšený Wall Street směrem ke 2. čtvrtletí a výsledkové sezóně. Rozhodně můžeme vidět určitý tlak na riziková aktiva, ale je ještě příliš brzy na to, abychom mohli říci, že se dočkáme hlubší korekce. Bitcoinu se nepodařilo udržet nad úrovní 70 000 dolarů, což býkům komplikuje technickou situaci, která zaznamenala likvidaci v hodnotě 175 milionů dolarů. Také akcie společnosti Microstrategy (MSTR.US) dobře známé jako Bitcoin holding dnes ztrácejí téměř 7 %, což vede k potenciálnímu medvědímu cenovému obrazci hlavy a ramen.
  • Bitcoin zůstává během víkendové obchodní seance převážně stabilní nad 30,5 tisíce dolarů
    Během víkendové obchodní seance se Bitcoin stabilně obchodoval nad úrovní 30,5 tisíce dolarů, přičemž 24hodinová likvidace byla téměř rozdělena mezi dlouhé (zlikvidováno 32,7 milionu dolarů) a krátké (zlikvidováno 34,2 milionu dolarů).
  • Bitcoin zůstává nad 40 000 USD
    Bitcoin pokračoval v poklesu, protože ty nejvíce spekulativní aktiva nadále trpí a některá z nich mizí z globálních trhů. Přední digitální aktivum se poprvé od konce září přiblížilo 40 000 USD. Ze svého maxima dosaženého před pouhými třemi měsíci ztratil asi 42 %. Zároveň kleslo i ethereum.
  • Bitcoin zůstává od dob dosažení svých historických maxim uvězněn uvnitř medvědího kanálu
    Bitcoin se nadále obchoduje mezi 35 000–39 000 USD. Cena během víkendu neudělala žádný skutečný pokrok a od dob dosažení svých historických maxim zůstává uvězněna uvnitř medvědího kanálu. Jak jsme vysvětlili v předchozích příspěvcích, tento boční pohyb nadále považujeme za přestávku klesajícího trendu, který začal v listopadu
  • Bitcoin zůstává vysoko, protože se trh změnil
    Růst ceny Bitcoinu na 40 000 dolarů zatím nedoprovází podobný výprodej jako v roce 2017 a nejspíše k němu ani nedojde. Musel by dorazit nějaký externí šok, který však oddalují centrální banky svou monetární politikou. Zároveň se trh od roku 2017 hodně změnil a kryptoměny už nekupují pouze geekové, anarchisté a libertariáni. Sebevědomí zůstává vysoko, dokáže ale Bitcoin navázat dalším růstem, nebo najde novou “férovou” cenu?
  • Bitcoin zvyšuje korelaci se zlatem
    Poslední čtyři měsíce se kotace bitcoinu pohybovaly v širokém rozmezí od 17,6 tisíc do 25 tisíc dolarů. Za poslední měsíc kryptoměna ovládla oblast 18,2 000 – 20,4 000 USD. Konzistentní pohyb BTC v určitých oblastech byl umožněn poklesem obchodní aktivity.
  • Bitcoin – Aktuální cena
    Bitcoin pomalu ale jistě klesá. Z téměř 20 000 USD na konci loňského roku spadl už o 11 500 USD. Aktuálně se obchoduje za 8 505,855 USD. Do budoucna žádné větší zvýšení jeho ceny neočekáváme. Může dojít k pár korektivním nárůstům, ale určitě ne k ataku ceny z konce loňského roku. Kdo loni prodal své zásoby Bitcoinu, ten vydělal. Kdo loni nakoupil, ten toho teď nejspíš hořce lituje.
  • Bitcoin – Aktuální cena 3 959,5 USD
    Jak už jsme vás nedávno informovali, Bitcoin se v posledních dnech pohybuje jako na horské dráze. Ještě na konci minulého týdne se obchodoval za 3 682 USD a neuběhlo ani pár dnů a už se obchoduje za 3 959,3 USD. Jeho cena aktuálně roste, ovšem nikdo přesně neví, na jak dlouho. Pro mnoho obchodníků je Bitcoin v posledních dnech velmi populární a atraktivní. Jeden den totiž můžete utratit statisíce korun a další den můžete Bitcoiny prodat s 400 % ziskem. I takové rychle změny u Bitcoinu fungují. Ovšem nemusí tomu být navždy. I před třemi lety jeho cena raketově vzrostla, až na hodnoty kolem 1 000 USD, ovšem neměla dlouhého trvání a rychle spadla na jen něco málo kolem 500 USD. A historie si klidně opět může opakovat.
  • Bitcoin – Aktuální hodnota 6 893,65 USD
    Velký růst Bitcoinu nad 8000 USD se zatím nekoná. Bitcoin se aktuálně obchoduje za 6 893,65 USD a spadl tedy i pod 7 000 USD. I když vývoj jeho ceny v těchto dnech naznačuje opět růst, nevypadá to, že padl nový historický rekord a Bitcoin překonal mýtickou hranici 8 000 USD. Aktuálně se předpokládá, že mírně vzroste k hranici 7 000 USD.
  • Bitcoin – Aktuální hodnota 9 147,855 USD
    Bitcoin se stále drží. Aktuálně se obchoduje za 9 147,855 USD. Ač to chvílemi vypadá, že už klesne pod 9 000 USD, stále se drží nad touto úrovní. Je jen otázkou času než se tak ale stane. Někteří odborníci předpovídají, že ještě tento týden bude Bitcoin nad hodnotou 9 000 USD, jiní předpokládají jeho brzký pád. Ať tak či tak, stále Bitcoin překonává ty nejpesimističtější scénáře a překvapuje nejednoho ekonoma.
  • Bitcoin – Během jednoho dne pokles o 400 USD
    Kryptoměna Bitcoin je v posledních týdnech pod lupou obchodníků. Její hodnota je totiž nejvyšší za poslední čtyři roky. Aktuálně se obchoduje za 3 631,85 USD. To je jedna z nejvyšších cen. Ovšem v posledních dnech přece jen její cena poklesla. A to ne bezvýznamně. Ze středy na čtvrtek se Bitcoin propadl o celých 400 dolarů. Vývoj ceny této kryptoměny je tak velmi bouřlivý. Podle vývoje ceny bitcoinu i všech proměnných v posledních dnech a týdnech můžeme predikovat, že jeho cena bude v následujících dnech dále klesat.
  • Bitcoin – Blízko 10 000 USD
    Kryptoměnám se od začátku května daří. Bitcoin od 1. května 2018 posílil o více než 1 000 USD a začíná se blížit hrani...
  • Bitcoin – bublina alebo budúcnosť?
    Bitcoin získal v posledných mesiacoch na popularite vďaka jeho raketovému rastu. Avšak posledné seansy ukazujú, že nič nerastie až do neba. Teda aspoň zatiaľ nie. Bitcoin ale nie je iba mena ale celý systém, ktorý si vo videu vysvetlíme. Taktiež sa dozviete ako môžete bitcoin zobchodovať. Je blockchain technológia naozaj taká prevratná, ktorá zmení svet alebo je to len jedna veľká bublina?
  • Bitcoin – Další pokles a dno
    Po 2 týdnech konsolidace byla cena Bitcoinu rozdělena. Dno z konce tohoto týdne pokleslo na 8 354 USD. Aktuálně se Bitcoin obchoduje za 8 526.495 USD. Z krátkodobého hlediska je možný korektivní pohyb směrem vzhůru. Odpor se nachází na úrovni hodnoty 9 200 USD (mimo dosah poptávky). Pak můžeme očekávat další pokles a dno. Cíl ceny Bitcoinu se odhaduje na 7 800 USD.
  • Bitcoin – Historie bubliny se opakuje
    Podle analytiků se bitcoin chová velmi podobně jako Nasdaq v době dot.com horečky. Jediný rozdíl je v tom, že je celý průběh asi 15krát rychlejší. Podobnosti v cenovém vývoji a objemech obchodů se dají vysledovat. Vše naznačuje to, že se historie bublin na různých druzích aktiv skutečně časem opakují. Bitcoin podobně jako Nasdaq v roce 2000 posílili na vrcholu své růstové křivky shodně o cca 250 – 280 %. Průběh u bitcoinu byl ale 15krát rychlejší než u Nasdaqu na přelomu tisíciletí. Aktuálně se Bitcoin obchoduje za 7 584,795 USD, což je o 6 500 USD méně než na přelomu roku 2017 a 2018. V průměru bitcoin ztrácel cca 45 – 50 %. Podle všech indícií se tedy bude historie opakovat. Šance na raketové zbohatnutí je již prakticky mizivá. Propad s sebou přinesl také výrazný pokles zájmu veřejnosti.
  • Bitcoin – Konsolidace
    Po silném poklesu ceny Bitcoinu pokračuje konsolidace jeho ceny téměř již dva týdny. V současné době se 1 Bitcoin obchoduje za 11 104.505 USD. S největší pravděpodobností v krátkodobém horizontu můžeme očekávat návrat k podpoře na úrovni 10 350 USD. Po obhajobě podpory je možné, že se Bitcoin posune nahoru a pokusí se rozbít dlouhodobé maximum.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new