Čtvrtek 28. březen 2024 12:58
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook

Čína chce kupovat méně amerických dluhopisů, dolar slábne

10.01.2018 17:09  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dění na dluhopisových trzích stále poutá velkou pozornost. Výnosy značně rostou a s tím samozřejmě vyvstávají otázky, zda tu nemáme (konečně) delší trend výprodejů této třídy aktiv. Německý desetiletý výnos je za dnešek o 8 bodů výš, americký o 3 body. 

Dluhopisovou otázku vytáhla znovu na světlo japonská centrální banka zmenšením nákupů používaných k řízení delšího konce výnosové křivky. Poté se zapojila zvýšená nabídka v aukcích v eurozóně a dnes výnosy poslaly dál nahoru zprávy z Číny. 

Čínští představitelé údajně začínají být ostražití ohledně amerických státních dluhopisů. Doporučují proto snížit jejich nákupy do čínských devizových rezerv. Čína je na tomto poli velkým hráčem, takže nové zprávy na trhy dolehly. 

Vedle ztrácejících dluhopisů oslabuje dolar. Na páru s eurem se obchoduje na 1,1985, vůči jenu klesá na 111,35 a přestalo se mu dařit proti britské libře, kde vymazal dnešní zisky. 

Kromě dluhopisů se dnes ovšem prodávají také akcie. Hlavní evropské i americké indexy klesají, zejména německý DAX a americký technologický Nasdaq . Naproti tomu se daří drahým kovům. 

Koruna byla během dne lehce nervózní, ale průběžné ztráty nakonec dokázala setřást. V závěru se vrací na 25,56. Okolní středoevropské měny dokonce lehce posílily.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 17:09 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR25.55950.030025.631025.5405
CZK/USD21.3414-0.295721.432121.2827
HUF/EUR309.4028-0.0827310.4972309.2167
PLN/EUR4.1769-0.35364.19224.1746
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR7.7948-0.08637.81827.7704
JPY/EUR133.4825-0.7318133.9060133.3050
JPY/USD111.4505-1.0609112.1340111.2910
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.88550.42080.88730.8792
CHF/EUR1.1708-0.24541.17461.1697
NOK/EUR9.6450-0.31939.68659.6037
SEK/EUR9.7998-0.21179.83549.7576
USD/EUR1.19770.33301.20171.1927
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.2744-0.29311.28071.2713
CAD/USD1.24830.17131.24941.2429
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čína dala Hongkongu zákulisní souhlas k tomu, aby se mohl stát krypto hubem
    Od té doby, co vešlo ve známost, že Čína zvažuje legalizaci obchodování s kryptoměnami pro retailové obchodníky, hongkongské úřady tvrdě prosazují rozvoj blockchainového ekosystému.
  • Čína dále povoluje kohouty, skrz nižší rezervy bank vlije do finančního systému až 400 miliard jüanů
    Čínská centrální banka dnes snížila povinné minimální rezervy bank. Podíl rezerv...
  • Čína devalvovala měnu, německý index ZEW zklamal, analýza EURA (BOSSAEUR), EUR/USD, EUR/AUD
    Řecké banky by mohly získat první kapitálovou injekci až do výše 10 miliard eur po dohodě o záchranném programu a ještě předtím, než...
  • Čína devalvuje menu. Vyzerá to tak, že chce provokovať Trumpa.
    Čínska mena stratila na páre s americkým dolárom za posledné dva týždne viac ako tri percentá. Je to dokonca viac ako stratil brazílsky real či juhoafrický rand, ktorých ekonomiky sú na tom aktuálne zle a krajiny znižujú úrokové sadzby. Čínska ekonomika je na tom naopak dobre, Li Keqiangov index (čo je aktuálne asi najlepší index ekonomickej aktivity), ukazuje pokračovanie solídnej expanzie čínskej ekonomiky.
  • Čína devalvuje takmer nepretržite od začiatku mesiaca, akcie to (zatiaľ) príliš neriešia
    Čínska centrálna banka opäť oslabuje kurz juana voči doláru. Fixáciu znížila v deviatich z posledných jedenástich dní. Offshorový juan, ktorý sa obchodoval (v Hongkongu) aj počas prvého októbrového týždňa, dokonca oslabuje takmer konštantne od začiatku mesiaca.
  • Čína doplňuje zlaté rezervy, láme rekordy
    Čína zůstává nenasytná, pokud jde o zlato. Centrální banka země již desátý měsíc po sobě doplňuje své měnové rezervy tímto drahým kovem.
  • Čína drží pozitivní náladu na trzích, eurodolar však bez jasného směru
    Německý HDP ve 4Q neklesl, takže formálně ekonomika unikla recesi. I tak je ale její výkon mírně pod očekáváními a stagnaci těžko označit za nějaký slibný výsledek. Meziroční dynamika klesla na 0,6 pct. Data asi náladu na trzích vysloveně nezkazí, ale ani nepodpoří.
  • Čína drží trhy v napětí, měny však kromě cel zajímají také data
    Pozornost mířící na technologický sektor na sebe včera částečně strhlo IPO Spotify a obavy spojené s Amazonem poklesly. Finančním trhům se dýchá o něco lépe, ale k ideálu má současná situace daleko. Je to hlavně kvůli pokračující nejistotě kolem obchodních sporů USA - Čína. Americká administrativa už oznámila seznam zboží, na které budou uvalena dodatečná cla. Čínská strana se dosud držela zpět a její odpovědi byly menšího rozsahu, čímž očividně chtěla zachovat maximální prostor pro vyjednávání. Na poslední americkou akci chce ale odpovědět ve stejném rozsahu.
  • Čína drží vysoké tempo a slibuje reformy. Dolaru zlepšení tržní nálady nestačí
    Čína na sebe dnes ráno strhla pozornost v trochu jiném ohledu než dosud. Zveřejnila data o HDP v prvním čtvrtletí, která kopírují odhady (6,8 % y/y). Lehce slabší investice trochu zklamaly, ale kompenzuje je silnější spotřebitelská poptávka, což je pro rovnováhu ekonomiky určitě zdravý posun. Doplněním jsou čínská data o průmyslové výrobě, jež lehce zpomalila a zaostala za odhady, a dále vývoj maloobchodních tržeb, který očekávání naopak překonal. Lehce negativní efekt, který sledujeme na asijských trzích, by se do světa šířit neměl.
  • Čína hraje na vlastenectví, čímž ochladila tržní náladu. Zatím však pohyby akcií ani dluhopisů nejsou výrazné
    Poslední americký krok proti firmě Huawei trhy nejprve trochu vyvedl z míry, ale pak nezabránil téměř euforickému pozitivnímu obratu podpořenému firemními výsledky a makrodaty. Jak jsme však už zmiňovali, v americko-čínském sporu jde o zvětšení napětí, které odrazuje od jednání a spíše motivuje k vymýšlení odplaty. Tento předpoklad dnes potvrzují zprávy z Číny. Zatím nejde o konkrétní prohlášení čínských představitelů, ale o články v čínském státním tisku vyzdvihující vlastenecká témata a hovořící o tom, že "neupřímné" chování USA staví bariéru pro pokračování rozhovorů.
  • Čína chce nakupovat extrémně zlevněnou ruskou ropu do svých strategických rezerv. Vítězem střetu mezi Západem a Ruskem je právě ona
    Čína zahájila s Ruskem jednání o odkupu jeho zlevněné ropy. Tou zamýšlí doplňovat své strategické rezervy dané suroviny. Ruská ropa – typu Ural či Sokol – se obchoduje třeba o s třetinovou slevou oproti severomořské ropě Brent, jejíž cena představuje světový standard.
  • Čína chce svůj „Bitcoin". Může jí otevřít dveře do nejvyšší ligy ekonomik
    Ruch kolem tzv. kryptoměn nyní neustává. Stojaté vody sice rozčeřil v posledních týdnech Bitcon, ale čínská centrální banka nyní uvedla, že vyvíjí svou vlastní digitální měnu. Ta totiž podle několika zdrojů (např. Seeking Alpha, nebo rakouský magazín Der Standard) chce spustit kryptoměnu co nejdříve. A důvod? Tím hlavním je, že nad množinou již existujících virtuálních měn nemají čínské orgány patřičnou kontrolu, ale mezi důvody patří i to, že by nová kryptoměna mohla otevřít dveře stávající měně jüan do skupiny globálních rezervních měn.
  • Čína chce zmínit negativní dopady obchodní války
    Rizikový sentiment dnes ráno zaznamenal změnu k lepšímu v reakci na zprávy z Číny, podle kterých by země mohla zavést opatření na zmírnění dopadu obchodní války. Uvedl to alespoň hlavní editor deníku Global Times Hu Xijin, který zprávu zveřejnil na svém twitteru. Podle něj by nová opatření navíc měla pomoci nejen čínským, ale také americkým společnostem působícím v Číně. Zpráva dnes ráno pomohla zvýšit poptávku po rizikových aktivech a měnách. Daří se hlavně AUD a mírně rostou také asijské indexy. Americké dluhopisy mezitím dál klesají, což dostalo 10leté výnosy už zpět nad hranici 1,7 %. Připomínáme, že obě země by měly začít s novými jednáními na nejvyšších úrovních už začátkem příštího měsíce.
  • Čína intervenuje na devizovém trhu rekordním tempem, analýza ZLATA, S&P 500, EUR/CAD
    Japonský jen (JPY) po ranním zasedání centrální banky (BoJ) posiluje, když banka nechala monetární politiku beze ...
  • Čína intervenuje na devizovém trhu rekordním tempem, analýza ZLATA, S&P 500, EUR/CAD
    Japonský jen (JPY) po ranním zasedání centrální banky (BoJ) posiluje, když banka nechala monetární politiku beze změny a nenaznačila...
  • Čína i přes zpomalení dominuje světovému obchodu
    Ministerstvo obchodu Číny dnes oznámilo, že celkové přímé čínské zahraničních investice od le...
  • Čína i v roce 2023 splnila plán
    Soudruzi na nejvyšších místech v Číně mohou být spokojeni – ekonomika podle posledních dat i v roce 2023 splnila, co jí strana a vláda naplánovala. Přesto při pohledu na výsledky čínského HDP se musí dostavit jisté znepokojení z toho, že posun ekonomiky vpřed již nemusí být v budoucnu tak snadný. Stranický a vládní cíl 5% růstu pro rok 2023 totiž nikdy nebyl považován za ambiciózní vzhledem k tomu, že měl zafungovat pozitivní bazických efekt z mimořádně slabého roku 2022, kdy se ekonomika po covidu znovu otevřela a zotavila.
  • Čína, Japonsko a další asijské a oceánské země dnes podepsaly největší obchodní dohodu světa. Pro Česko to není dobrá zpráva
    Skupina 15 zemí z asijsko-pacifického regionu zahrnující Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii dnes podepsala největší dohodu o volném obchodu na světě. Dohoda označovaná jako RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) pokrývá více než dvě miliardy lidí a zhruba třetinu světové ekonomiky.
  • Čína je kvůli rekordním nákladům stavěna do složité situace
    Jelikož Čína tvoří přibližně pětinu světové populace, její zemědělská půda je omezená a v neustále větší míře bojuje se změnou klimatu, vláda prezidenta Si Ťin-pchinga naléhá na zemědělce, aby úrodu maximalizovali a spotřebitele, aby co nejvíce snížili plýtvání. Země vytvořila ohromné rezervy, aby se dokázala vyrovnat s nedostatkem, a vytvořila tak nová osiva pro zvýšení produkce.
  • Čína jen krůček od překonání rekordu ve velikosti ropného importu
    Jedna zajímavost ze světa ropy. Čína byla minulý měsíc jen krůček od toho, aby se stala historicky největším ropným importérem. Přestože si první příčku na pozici ropného importéra drží díky rostoucí soběstačnosti USA už od roku 2018, americký rekord z roku 2005 zatím nepřekonala. Tehdy USA během jednoho měsíce dovezly ze světa 10,77 mil. barelů, což je jen nepatrně více, než kolik dovezla Čína letos v dubnu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader