Čtvrtek 28. březen 2024 22:43
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani

Rozbřesk: Koruně chybí motivace a stát si potřebuje půjčit 352 miliard korun

27.12.2017 09:12  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Těsně před vánočními svátky konečně spatřila světlo světa tolik očekávaná Strategie financování a řízení státního dluhu ČR na rok 2018, podle které bude Ministerstvo financí ČR potřebovat v příštím roce sehnat na finančních trzích až 352 mld. korun. Tato úctyhodná částka má především pokrýt státní dluhopisy a pokladniční poukázky splatné právě v roce 2018, stejně jako vykrýt i plánovaný schodek rozpočtu ve výši -50 mld. korun.

Většinu peněz si chce MF obstarat na českém dluhopisovém trhu, konkrétně emisemi delších cenných papírů, nicméně připouští možnost vydání nového bondu na zahraničních trzích, pokud k tomu budou vhodné podmínky. Tedy srozumitelně, pokud bude zahraniční emise včetně nákladů na řízení měnového rizika výhodnější.

To není rozhodně až tak od věci, když vezmeme v úvahu, že se MF chce vlastně posunout k delšímu konci křivky a směřovat k prodloužení splatnosti státního dluhu. Zvlášť když stále deklaruje svůj střednědobý cíl pro průměrnou splatnost dluhu na šest let, zatímco na konci třetího čtvrtletí letošního roku se už snížila pod pět let.

V situaci, kdy dluhopisové výnosy na tuzemském trhu výrazně poskočily oproti době příjemným časům kurzového režimu, bude třeba počítat i s vyššími náklady takové politiky. Necelou polovinu státních dluhopisů však drží nerezidenti, pro které jsou prozatím vhodnou alternativou pro umístění jejich volných korun získaných mj. v době intervencí. Jenže tyto investory zřejmě spíše zajímají kratší papíry, které brzy maturují a dávají jim možnost volby odchodu z českého trhu třeba v době očekávaného konce evropského QE. Nemluvě o tom, že ČNB už 2x zvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu a hovoří o dalším růstu sazeb, dokonce až na téměř tři procenta ve dvouletém horizontu, což dluhopisový trh rovněž nenechá netečným.

Nakonec je ovšem třeba dodat, že MF možná ani nebude potřebovat získat celých 352 mld. korun, pokud se bude hospodaření státního rozpočtu vyvíjet lépe, nebo pokud se mu podaří zapojit do financování potřeb státu v rámci státní pokladny ještě více subjektů. Takže určitou, a rozhodně ne mizivou flexibilitu má, nicméně je otázkou, jak se mu podaří poprat se s šestiletým střednědobým cílem splatnosti státního dluhu.


TRHY

CZK a dluhopisy

Do posledního týdne letošního roku koruna vstupuje docela slabá a její kurz se drží těsně pod hranicí 25,80 EUR/CZK. Od ČNB se jí příliš podpory nedostalo, když pro zvýšení úrokových sazeb hlasovali jen dva členové. Další zvýšení sazeb je ovšem pravděpodobné už v únoru, kdy bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu a především pak už bude jasnější, zda se naplňuje její scénář akcelerace mezd.

Zahraniční forex

Devizové trhy zasáhla sváteční atmosféra, což znamená nižší likviditu a nechuť zaujímat výraznější pozice. Eurodolar navíc mezi svátky nepotkají výraznější data (s jedinou výjimkou - německou inflací v pátek). Pokud se tedy např. v politice neodehraje něco neočekávaného, tak ve zbývajících dnech roku uvidíme jen minimální pohyby eurodolaru.

Zajímavostí ve střední Evropě je nicméně posilování forintu, které pozorujeme od posledního zasedání MNB minulé úterý. Maďarská centrální banka tentokrát již nenasadila další nestandardní opatření k uvolnění měnové politiky, což forintu viditelně prospívá.


 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Koruna testuje 26,00 EUR/CZK, má šanci na úspěch?
    Inflace v eurozóně se dál drží na 1,5 %, a to není pro ECB vůbec dobrá zpráva. Ekonomika sice zrychluje a nezaměstnanost padá prakticky napříč celou eurozónou, v inflaci je to ale zatím cítit velmi málo. I když by tedy řada členů ECB chtěla vidět ústup od měnové expanze, holubice budou mít pořád navrch - inflace se bude vracet k cíli jenom velice pomalu a silnější euro (zhruba o 12 % od začátku roku) situaci může ještě zhoršit.
  • Rozbřesk: Koruna těží z komentářů Bendy i z propadu indexů globálního “strachu?
    Česká koruna se vrátila zpět pod 26,50 EUR/CZK. Líbí se jí komentáře z centrální banky i dobrá nálada v eurozóně. Centrální bankéř Vojtěch Benda, který je blízký guvernéru Rusnokovi, včera hovořil o tom, že klíčová pro další politiku centrální banky budou data z ekonomiky za třetí kvartál. Ta by měla rozhodnout, zda bude zapotřebí zvýšit úrokové sazby již na konci tohoto roku. Náš výhled na inflaci a růst v tomto i v příštím roce je o něco méně optimistický, a proto s růstem sazeb v tomto roce nepočítáme. Je však jasné, že vidina takového scénáře se koruně líbí a pomáhá udržovat dobrou náladu z posledních týdnů.
  • Rozbřesk: Koruna ve forintové pasti, jaký bude třetí kvartál?
    Koruna se ze zvýšení sazeb příliš dlouho netěšila a včera si hned po ránu vyrazila na výlet nad 26,00 EUR/CZK. Potvrzuje se tak to, na co jsme upozorňovali již na začátku týdne - pro korunu je dnes zásadní nálada na rozvíjejících se trzích a jedno zvýšení domácích sazeb na tom samo o sobě mnoho nezmění. Při horší náladě (vyšší averzi k riziku) zahraniční hráči jednoduše přivírají své sázky na korunu, kterých mají od konce intervencí otevřený stále velký objem (odhadem desítky miliard euro).
  • Rozbřesk: Koruna v pasti globálního napětí opět slábne
    Rozhodnutí turecké centrální banky snížit úrokové sazby (a to nehledě na vysokou inflaci) poslalo tureckou liru do “pekla” - od začátku týdne ztratila zhruba 11 %. Toto napětí rezonovalo na širší paletě rozvíjejících se trhů, včetně střední Evropy, kde se pod tlak dostal nejen polský zlotý, ale i česká koruna. Maďarský forint unikl jen díky dalšímu domácímu zvýšení sazeb.
  • Rozbřesk: Koruna vyčkává, dolar maže ztráty. Potraviny budou i nadále zdražovat
    Situace na trhu s potravinářskými komoditami se za posledních pár měsíců, alespoň co se týče cenového vývoje, zlepšila. Cena evropské pšenice (září 2022) se z květnových maxim kolem 440 EUR/t dostala asi o 100 EUR/t níže, tedy nedaleko od úrovní, které byly pozorované na začátku války na Ukrajině. Podobné zprávy se poslední dobou objevují i v médiích, částečně s nadějí, že pokles burzovních cen se propíše i do výrazného poklesu cen spotřebitelských. Podobná úvaha je však pro tuto chvíli asi příliš optimistická, a to hned z několika důvodů.
  • Rozbřesk: Koruna vyhlíží zvýšení sazeb a čínská měna nebezpečně padá
    Dobrých zpráv není zřejmě nikdy dost, a to platí dvojnásob v případě ekonomik zemí EU, které se zrovna záplavou výborných zpráv v posledních měsících rozhodně pochlubit nemohou. Ať už vezmeme v úvahu měkké ukazatele v podobě nálad, indexů nákupních manažerů nebo posledního Ifa, které naznačilo klesající optimismus i v případě dosavadního motoru eurozóny – Německa. Tyto indikátory mají výhodu v tom, že jsou rychleji dostupné oproti tvrdým datům přicházejícím se zpožděním někdy až několika měsíců. Vedle své hlavní výhody – rychlosti – však mají oproti suchému účetnictví i jeden potenciální handicap, a tím jsou pocity respondentů. Někdy jsou oprávněné, jindy spíše odrážejí potenciální rizika a nejistoty, která se časem vůbec nemusí materializovat. Přesto jejich výhoda včasnosti bude ještě dlouho tou hlavní předností, které oproti tvrdým datům z ekonomiky budou mít.
  • Rozbřesk: Koruna zamířila zpět k silnějším úrovním. Plus ohlednutí za průmyslem
    Po včerejších ranních slabších číslech z německého průmyslu přišla na řadu i ta česká, která potvrdila očekávání, že největšímu tuzemskému odvětví se v závěru roku příliš nedařilo. Ze sezónně očištěných dat statistického úřadu vyplývá, že meziměsíčně výroba poklesla o necelá tři procenta, a to především v důsledku slabšího výkonu všech největších oborů. Počínaje automobilovým průmyslem, který se dál potýkal s nedostatkem čipů, přes elektrotechnický průmysl, strojírenství až po potravinářský průmysl.
  • Rozbřesk: Koruna zastavila ztráty. Bude ČNB více sledovat ceny nemovitostí?
    Česká koruna zdá se na nějaký čas zapomněla na testování intervenční bariéry na 27,00 EURCZK a splula do blízkosti 26,60 k euru. Za o něco lepší náladou na koruně stojí podle nás několik vzájemně provázaných faktorů.
  • Rozbřesk: Koruna zůstává nejsilnější ve střední Evropě, je to problém pro konkurenceschopnost?
    Koruna vládne střední Evropě. I když pozitivní globální sentiment spojený se slabším dolarem a teplejší zimou hraje do karet všem středoevropským měnám, koruna zůstává ve zdaleka nejlepší kondici. Oproti úrovním před pandemií COVID 19 je v rámci střední Evropy koruna zdaleka nejsilnější - vzhledem k průměru roku 2019 je česká měna více jak 7 % v plusu, zatímco polský zlotý 8,5 % v mínusu a maďarský forint dokonce ztrácí oproti roku 2019 přes 18 %. V pozadí síly koruny jsou bezesporu masivní devizové rezervy (stále okolo 50 % HDP) a ochota ČNB (ve starém i v novém složení) rezervy aktivně používat na obranu české měny. Svoji roli sehrávala i ochota ČNB jít s odezníváním pandemie s úrokovými sazbami včas a dostatečně agresivně vzhůru a na rozdíl od sousedních měn na korunu nikdy nedoléhaly tolik specifické rizikové faktory (jako nejistota spojená s čerpáním fondů v případě Maďarska).
  • Rozbřesk: Koruna zůstává pod tlakem, má strach z izraelského scénáře
    Nejistota spojená s dalším vývojem pandemie v Česku je extrémní - nové případy rostou jako houby po dešti a i když to zatím vláda rezolutně odmítá, ve vzduchu visí izraelský scénář. Izrael rozvolnil podobně jako Česko v květnu přísná opatření ve chvíli, kdy přírůstky nových případů klesly zhruba na dvacet až třicet denně.
  • Rozbřesk: Korunu čekají těžké týdny, druhá vlna pandemie sílí napříč Evropou
    Druhá vlna bude korunu v nejbližších týdnech dál dusit. A nijak jí nepomůže ani skutečnost, že nákaza zesiluje i v ostatních evropských zemích a pravděpodobně bude sílit globální nejistota před americkými prezidentskými volbami.
  • Rozbřesk: Korunu nerozhýbalo Česko mezi tygry. Dokáží to jestřábí slova Hampla?
    I třetí čtvrtletí bylo pro českou ekonomiku ve znamení velmi dobrých výsledků. I když oproti předchozímu kvartálu, kdy HDP doslova poskočil o 1,5 %, tentokrát ekonomický růst „polevil“ na 0,5 %, v meziročním srovnání to i tak znamenalo zrychlení na rovných pět procent a prozatím pomyslnou bronzovou příčku v rámci celé EU. Sice podrobnosti o tom, co přesně stojí za výkonem tuzemského hospodářství, nebo jak se dařilo investicím či jak se vyvíjela ziskovost firem, přijdou na řadu až v průběhu následujících dvou měsíců, je velmi pravděpodobné, že i tentokrát si nemalou zásluhu na růstu HDP připsal průmysl. Nakonec je to největší tuzemské odvětví jak z pohledu podílu na přidané hodnotě, tak i zaměstnanosti, a ekonomiku pohání vzhůru už čtvrtým rokem. Přitom se mu daří stále nad očekávání dobře navzdory sílící koruně i stále většímu nedostatku zaměstnanců vedoucímu ke zrychlování nominálních i reálných mezd.
  • Rozbřesk: Korunu táhnou dolů padající rozvíjející se trhy
    Koruna je pod tlakem, a je to opět primárně dílo eskalujícího napětí na rozvíjejících se trzích, které drží v “šachu” celý region. A zatím se nezdá, že by se mělo blýskat na lepší časy.
  • Rozbřesk: Krach jednání o brexitu ohrožuje libru…
    Brexit začíná být reálným rizikem. Shoda na rozvodovém účtu mezi Británií a EU je sice v zájmu obou stran, především pak samotného Spojeného království. Některé body, a v prvé řadě otázka Severního Irska, jako by neměly rozumné kompromisní řešení. V ostatních bodech, jako je finanční vypořádání, uznání občanských práv nebo nastavení přechodného období pro sjednání nové obchodní dohody, už bylo dostatečné dohody dosaženo. Garance oddělení trhu Severního Irska je ale natolik citlivá, že ji na rozhádané britské politické scéně jednoduše Theresa Mayová zatím prosadit nedokáže. Co bude dál? Pokud středeční summit EU potvrdí, že pokrok v jednání je zatím malý a není se od čeho odrazit, má Británie problém. Čas ubíhá a listopadový summit může kvůli nedostatku času spíše než samotnou rozvodovou dohodu řešit přípravy na exit Británie bez dohody - do právního vakua, které by bylo pro vzájemný obchod velice bolestivé.
  • Rozbřesk: Krach německých koaličních jednání potápí euro, koruna zatím zůstává bez „šrámů”
    Krach německých jednání o koalici je pro eurozónu nepříjemnou zprávou a na své kůži to také bezprostředně začalo pociťovat i euro. To během ranního obchodování ztratilo více jak půl procenta.
  • Rozbřesk: Krátké shrnutí roku 2021 pro českou ekonomiku
    Rok 2021 je už téměř za námi, a tak se sluší udělat na základě zatím dostupných dat první předběžné shrnutí toho, jak si vedla česká ekonomika v době pokračující pandemie.
  • Rozbřesk: Kurzarbeit v novém kabátě - jednodušší a snad i rychlejší…
    Včera česká vláda schválila další sadu opatření na boj s ekonomickými dopady epidemie COVID-19. Dobrou zprávou je, že definitivní pravidla pro kurzarbeit byla ve finále zjednodušena - k dispozici jsou dva typy podpor. První pro uzavřené provozy a zaměstnance v karanténě (80 % náhrady mzdy do 39 000 CZK) a druhá pro širší paletu podniků v případě výpadku surovin či poptávky (60 % náhrady mzdy a to do 29 000 CZK). Podle našeho průzkumu mezi podniky bude mít právě o druhý typ “plošnějšího” kurzarbeitu zájem velký počet podniků. Klíčové proto je, jak rychle nakonec bude MPSV schopné administrovat elektronické žádosti a zda skutečně peníze od podání žádosti podniky dostanou v řádu několika dní (více informací na https://www.mpsv.cz/web/cz/antivirus).
  • Rozbřesk: Kurz koruny zbrzdí ČNB v rozletu. Zatím koruna zůstává zaparkovaná pod hranicí 26,20
    Bankovní radu ČNB čeká příští týden letos už vlastně páté měnově-politické jednání, a tak pomalu začíná i týden povinného mlčení centrálních bankéřů. V mezičase jsme se dozvěděli, že se ekonomice daří o něco lépe, než ČNB předpokládala, nicméně ne díky utrácivým spotřebitelům, ale především díky excelentnímu výkonu exportérů. Inflace sice zaostává za prognózou, nicméně růst mezd, od kterého si centrální banka stále hodně slibuje, nabral na síle. A tak se zdá, že by zvýšení úrokových sazeb bylo logickým krokem, s nímž by ekonomika neměla mít zásadnější problém. Jenže až tak jednoduché to asi nebude.
  • Rozbřesk: Lagardeová na jestřábí vlně zvyšuje tlak i na ČNB
    Rozkolísanost dluhopisových trhů je extrémní. Včera výnos německého desetiletého bundu po relativně jestřábích výrocích šéfky ECB Christine Lagardeová (odrážejících opravdové obavy z inflace) vyskočil vzhůru o 9 bps - od začátku týdne je tak výše skoro o 20 bps a německé dluhopisy tak prakticky smazaly veškeré zisky (nárůst výnosů) z uplynulého týdne.
  • Rozbřesk: Lagardová a Draghi varují před zranitelností Česka
    Šéf ECB Mario Draghi a šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová vyslali včera společné varování: obchodní války výrazně ohrožují globální růst a jako první “na ráně” jsou země střední a východní Evropy, včetně Česka. Lagardová dokonce specificky zmiňovala Českou republiku jako příklad ekonomiky, která je na otevřeném globálním obchodě životně závislá. Podle MMF patří i proto Česko v Evropě k nejzranitelnějším vůči eventuálnímu zavádění cel na vývoz aut do USA. To potvrzují i naše analýzy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader