Úterý 19. březen 2024 09:01
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní zpráva z akciového trhu: Americký index S&P 500 včera opětovně vylepšil svoje historické maximum

29.11.2017 09:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Hospodářské výsledky pojišťovny VIG překvapily lepšími údaji.
  • Temelín letos vyrobil nejvíce elektřiny ve své historii.
  • Evropské trhy vstoupí do dnešního obchodování solidním růstem.
  • Spojené státy dnes nabídnou zpřesněné údaje o vývoji HDP včetně jeho struktury za třetí kvartál. Večer bude zveřejněna Béžová kniha Fedu. V Evropě se bude pozornost uchylovat k německým spotřebitelským cenám, francouzskému HDP a indikátorům důvěry.
  • Výsledky hospodaření v USA reportují společnosti Tiffany a Synopsys. V Evropě to je například britský Britvic.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie si během včerejšího obchodování připsaly jedno procento. Hlavním tahounem byly finanční tituly, které vyskočily o více jak 2,5 %. Ty reagovaly na zprávy Jeroma Powella, zřejmě budoucího šéfa Fedu, že nebude zpřísňovat regulaci bankovního odvětví. Druhým nejúspěšnějším, jehož zisky se rovněž vyšplhaly přes dvě procenta, byl telekomunikační sektor. Jako jediní s mínusem uzavřeli realitní developeři, kteří ztratili 0,3 %.

Na asijských trzích mírně převládaly nákupní příkazy. Japonské akcie uzavřely se ziskem 0,8 %, do půl procenta přidával i australský, malajsijský nebo thajský index. Naopak mezi zisky a ztrátami kolísají akcie obchodované v Hongkongu nebo na Tajwanu.

Vienna Insurance Group 

Výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí byly milým překvapením. Hrubé předepsané pojistné meziročně vzrostlo o více jak 7 % na 2,2 mld. EUR, čisté zasloužené pojistné pak stejným tempem dosáhlo 2,1 mld. EUR. Oproti konsensu byl vyšší i zisk před zdaněním, který se meziročně zvýšil o necelých 11 %. CEO Elisabeth Stadler uvedla, že i čtvrtý kvartál by se měl vyvíjet v podobném duchu jako první tři čtvrtletí 2017, a očekává výrazné zlepšení výsledků z loňského roku. K říjnovému orkánu Herwart uvedla, že se dotkne především hospodaření v České republice, Rakousku a Polsku a odhaduje jeho dopad na pojistném plnění ve výši 40 až 45 mil. EUR. Solvenstnost pojišťovny nadále zůstává velmi silná, když její ukazatel dosáhl téměř 225 %. Podrobnější komentář zveřejníme během dneška. Oznámené výsledky hodnotíme pozitivně, akcie by měly reagovat růstem. 

ČEZ 

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila v letošním roce nejvíce elektřiny ve své historii, a to 15,3 TWh. Oba dva bloky budou nyní v provozu do 8. prosince, kdy ČEZ na necelé tři měsíce odstaví první reaktor kvůli výměně paliva a kontrolám zařízení a bezpečnostních systémů.

Zlepšená výroba elektřiny v jaderných zdrojích díky nižším nákladům působí pozitivně na celou ziskovost firmy. Předpokládáme, že po vynucených odstávkách v minulosti kvůli kontrolám svarů se provoz jaderných elektráren vrátí do svého normálu na úroveň nezbytnou pro pravidelnou výměnu paliva a udržovací opravy. To by mělo celkově zefektivnit produkci elektřiny.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americké akcie pokračují ve spanilé jízdě
    Americké akciové indexy včera opět vylepšily svoje historická maxima. Průmyslový Dow Jones vzrostl o 0,4 %, S&P 500 o 0,6 % a technologický Nasdaq dokonce o 0,8 %. V rámci nejširšího indexu byly nejúspěšnější energetické tituly, které si odnesly zisky ve výši 1,5 %. Přes jedno procento se přehouply i informační technologie. Naopak největším propadlíkem byly telekomunikace, které odevzdaly 2,2 %. K optimismu nakupovat akcie pomohly i zveřejněné indexy ISM, které ukázaly na nejrychleji rostoucí ekonomickou aktivitu za poslední tři měsíce. Zápis z posledního zasedání Fedu potvrdil, že centrální banka bude letos pokračovat v postupném zvyšování úrokových sazeb.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americké akcie vystoupaly na nový rekord
    Úspěšný minulý týden okořenily americké akcie v jeho závěru dosažením nového rekordu. Index S&P 500 si připsal další půl procento, když hlavní oporou mu byly především technologické tituly. Důvodem byly rostoucí spekulace o pomalejším utahování měnové politiky v USA poté, co zklamáním byly statistiky o vývoji maloobchodních tržeb a inflace. V pátek rostly všechny sektory, výjimkou byly akcie finančních domů. Jejich investory nepotěšily klesající dluhopisové výnosy.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americké akcie zahájily nový rok rekordem
    Americké akcie zahájily rok 2018 novým rekordem. Index S&P 500 si během první letošní seance polepšil o 0,8 %. Hned pět sektorů si včera připsalo více jak jedno procento. Nejúspěšnějšími se staly akcie energetických společností, které vyskočily o 1,8 % výše. Na svoje historické maximum se vyšplhal i technologický Nasdaq, který vylétl o 1,5 % a uzavřel nad hranicí 7000 bodů poprvé ve své historii. Akciím obecně pomohl slábnoucí dolar na světových trzích. Na druhé straně rostoucí výnosy státních dluhopisů vystavily stopku akciím utilit nebo realitních developerů, které klesly o 0,9 %, respektive 0,6 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americké akcie zažily nejlepší první pololetí od roku 2013
    Americké akcie v pátek mírně posílily, ale celotýdenní ztrátu se jim vymazat nepodařilo. Hlavní akciové indexy posilovaly o pár desetin procenta. Nejlépe se dařilo průmyslovým výrobcům. Spotřebitelské sektory také mírně rostly. Ztráty v pátek zaznamenaly především utility, technologické tituly a farmaceutické společnosti. Index S&P 500 v pátek přidal 0,2 % a z pohledu celého týdne odepsal 0,6 %. Především díky silnému růstu z prvního čtvrtletí však index od začátku roku stále drží zisk 8,2 % a americké akcie tak zažily nejlepší první pololetí od roku 2013.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americké akciové indexy dále vylepšují svá maxima
    Americký akciový trh na začátku nového týdne šplhal na nová maxima. Index S&P 500 si polepšil o 0,3 %, průmyslový Dow Jones o 0,2 % a technologický Nasdaq o půl procenta. První dva zmíněné opětovně vylepšily svoje historické rekordy. V rámci sektorů byly nejvíce úspěšnými telekomunikační společnosti, které s velkým náskokem posílily o 1,2 %. Na explozi v Manhattanu, kterou američtí úředníci označili za teroristický útok, akcie reagovaly jen velmi krátce a na cenách se prakticky projevila jen minimálně.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americké akciové indexy opětovně na rekordech
    Poslední seanci uplynulého týdne ozdobil americký akciový trh opětovně rekordem. Na svá nová maxima vyšplhaly všechny tři hlavní indexy. Technologický Nasdaq vzrostl o 0,4 %, index S&P 500 o půl procenta a průmyslový Dow Jones si polepšil dokonce o 0,7 %. Důvodem převažujích nákupních příkazů na trhu jsou do velké míry po nedávném znejistění opětovně rostoucí spekulace na prosazení daňové reformy v USA.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americké akciové trhy opět lámou rekordy
    Páteční seance se americkému akciovému trhu vydařila. Rostoucí ceny akcií poslaly hlavní indexy opětovně k historickým maximům. Průmyslový Dow Jones si polepšil o 0,9 %, S&P 500 vzrostl o 1,2 % a technologický Nasdaq přidal 1,3 %. Optimismus na trzích tak nevyprchává, což potvrdily i zveřejněné údaje o vývoji amerického HDP ve Q4 17. Přestože hlavní figura nedosáhla na očekávání trhu, data stále ukazují na silnou spotřebu domácností. V pátek tak v plusu uzavřely všechny sektory, nejúspěšnějším se staly farmaceutické tituly se ziskem 2,2 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americké banky na úvod výsledkové sezóny nenadchly
    Americký index S&P 500 se včera nepatrně vzdálil od svého historického maxima, když odepsal dvě desetiny procenta. Svoji roli sehrálo několik faktorů. Reportující banky JPMorgan a Citigroup přes vyšší než očekávaný zisk nepřesvědčily investory především svými divizemi tradingu s dluhopisy. Trhy zároveň začínají být mírně skeptické ohledně daňové reformy ve Spojených státech a do třetice k poklesu přispěly i energetické tituly po zveřejněném reportu o zásobách ropy. O největší propad se postaraly telekomunikační společnosti, které přišly o 3,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americké makro by mělo podpořit akcie v dalším růstu
    Americké akcie si během čtvrteční seance polepšily o 0,2 %. Hlavním tahounem byly finanční tituly, které přidaly 0,6 %. Zda jejich růst bude dnes pokračovat, naznačí výsledky reportujících společností Wells Fargo, Citigroup nebo JPMorgan. Z ostatních sektorů se dařilo energetickým akciím (+0,4 %), když je podpořil 1,2% růst cen ropy. Naopak nejztrátovějším odvětvím se staly telekomunikace, které odevzdaly 0,6 %. Obchodní aktivita byla slabší, když zobchodovaný objem byl o 12 % nižší oproti průměru za posledních 30 dní.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký akciový trh má stále dost síly
    I třetí seanci posledního kvartálu letošního roku zakončil index S&P 500 se ziskem. Včera si polepšil o 0,1 % a opět tak posunul svoje historické maximum o něco výše. Pomohl mu i zveřejněný index ISM, který ukázal na nejrychlejší tempo růstu ekonomické aktivity ve sféře služeb za posledních 12 let. Údaj o počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru dle reportu ADP naplnil očekávání, pro trhy však bude důležitější statistika za celou ekonomiku, která bude oznámena v pátek. Čísla by dle nás neměla nijak snížit spekulace, že Fed na svém prosincovém zasedání přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký index S&P 500 vystoupal na nové maximum
    Americký index S&P 500 opět vystoupal na svoje nové maximum, když si včera polepšil o dvě desetiny procenta. Na něm měly hlavní zásluhu finanční tituly, které si polepšily o 0,6 % v reakci na rostoucí dluhopisové výnosy poté, co Janet Yellen o víkendu hovořila o postupném růstu sazeb přes pozvolnější růst inflace. Naproti tomu akcie farmaceutických společností byly největší brzdou, když odepsaly čtyři desetiny procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký S&P 500 dále vylepšuje svoje maximum
    Americký akciový index S&P 500 pokračoval ve vylepšování svého historického maxima, když včera přidal další dvě desetiny procenta. Hlavním tahounem byly akcie finančních domů, které vzrostly o jedno procento. Dařilo se i těžařům komodit a průmyslovým výrobcům. Naopak jednoprocentní ztráty zaznamenaly utility, o půl procenta přišli realitní developeři.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký S&P 500 poprvé v historii nad 2500 body
    Americký akciový index S&P 500 dosáhl ve své historii dalšího milníku, když překonal hranici 2500 bodů. K tomu mu v pátek pomohl zisk ve výši pouhých dvou desetin procenta. V celém týdnu si akciový trh připsal 1,6 %. Poté, co odezněly obavy ze způsobených škod hurikánem, které se měly vyšplhat až k 200 mld. USD, a co geopolitická rizika mírně ustoupila, se pozornost investorů vrátila opět k makroekonomických číslům, která zůstávají nadále pro akciový trh povzbudivá.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký S&P 500 se nových maxim stále nebojí
    Americkému indexu S&P 500 se opět podařilo svůj rekord posunout výše. Včera to bylo konkrétně o 0,2 %. Na rekordních úrovních se však náchází i průmyslový index Dow Jones a technologický Nasdaq. Nejziskovějším titulem se staly akcie telekomunikačního sektoru, které si polepšily o 1,1 %. Až s velkým odstupem je následovali průmyslové podniky (+0,5 %) a těžaři komodit (+0,4 %). Naopak trojici propadlíků utvořily společnosti z realitního, energetického a síťového sektoru.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Americký S&P 500 vstoupil do posledního kvartálu roku novým rekordem
    Americký index S&P 500 vstoupil do posledního kvartálu letošního roku v plné parádě, když přidal dalších 0,4 % a již po čtyřicáté v letošním roce vylepšil svoje historické maximum. Pomohla mu k tomu série pozitivních dat, když překvapením byly silné ukazatele důvěry v USA, Číně a Japonsku. Trhy zároveň více věří nižšímu zdanění ve Spojených státech. Stupně vítězů obsadili těžaři a zpracovatelé komodit (+1,1 %), farmaceutické společnosti (+1,0 %) a finanční domy (+0,9 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Amerika stoupá na vlně dobrých hospodářských výsledků
    Americké trhy zakončily včerejší obchodování převážně zisky a v případě indexu Dow Jones novým historickým maximem. Ten včera posílil o půl procenta. S&P 500 vzrostl o 0,1 % a technologický Nasdaq si naopak pohoršil o 0,1 %. Trhům opět pomáhaly velmi dobré výsledky společností za čtvrtý kvartál. Například americký strojařský gigant Caterpillar překonal odhady analytiků ohledně zisku o 22 % a Intel dokonce o téměř 25 %. V rámci indexu S&P 500 se nejvíce dařilo utilitám (+1,5 %) a zdravotní péči (+0,9 %). Ve větších ziscích indexu bránil především energetický sektor, když zaznamenal ztrátu 0,8 %
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Apple dnes představí nový iPhone, desetiletý motor svého úspěchu
    Snížení odhadu škod slábnoucího hurikánu Irma a zklidnění severokorejské krize poslalo v pondělí americké akcie k novým historickým rekordům. Všechny tři hlavní indexy posílily něco přes jedno procento. Index S&P 500 přidal nejvíce od dubna a poprvé v tomto měsíci překročil historické maximum. Dow Jones pokořil hranici 22000 bodů. Nejlépe se dařilo finančním institucím a technologickým titulům. Jejich akcie si připsaly 1,7 a 1,5 %. Pojišťovny posilovaly napříč kontinenty, když odhady škod hurikánu Irma klesly z 200 na 50 mld. USD.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Apple pokořil biliónovou tržní kapitalizaci
    Americkým trhům se ve čtvrtek zpočátku příliš nedařilo, ale k závěru obchodování si ve většině případů dokázaly vydobýt zisky. Index Dow Jones jako jediný uzavřel na záporné nule, S&P 500 posílil o 0,5 % a technologický Nasdaq vzrostl dokonce o 1,2 %. Za těmito zisky stojí primárně již druhý úspěšný obchodní den v řadě s akciemi Apple. Ty včera posílily o téměř 3 % s tím, že již chvíli po začátku obchodování pokořily hranici tržní kapitalizace jednoho bilionu dolarů. Díky Apple si také celý technologický sektor připsal 1,4 %. Protiváhou mu byli zpracovatelé komodit, kteří ztratili 0,7 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Apple se přiblížil biliónové tržní kapitalizaci
    Americkým trhům se ve středu dařilo velmi různorodě. Index Dow Jones oslabil o 0,3 %, S&P 500 ztratil 0,1 % a pouze technologický Nasdaq posílil o 0,5 %. Za ziskem Nasdaqu stojí hlavně včerejší reakce cen akcií technologického gigantu Apple na výsledky hospodaření za druhý kvartál. Ty byly velmi solidní a akcie posílily o téměř 6 %, když uzavřely na ceně 201,62 USD. To je necelých 5 USD na akcii pod hranicí tržní kapitalizace ve výši jednoho bilionu amerických dolarů. Díky Apple si také celý technologický sektor připsal jedno procento. Protiváhou mu byly energetické společnosti a průmyslové podniky, které shodně ztratily 1,3 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Apple trhy nakonec přesvědčil přes varování ze začátku ledna
    Americké akciové indexy včera společnou cestu nenašly. Zatímco průmyslový Dow Jones si polepšil o 0,2 %, index S&P 500 o 0,2 % klesl a technologický Nasdaq dokonce ztratil 0,8 %. Především technologické akcie stály za propadem širšího indexu S&P 500, když v obavách z výsledků Apple, které byly prezentovány po uzavření trhu, přišly o jedno procento.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook