Pátek 19. duben 2024 08:35
reklama
InstaForex Autochartist_
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
FTMO král
reklama
FTMO férovost

Technická analýza: Dánský výrobce větrných turbín vykresluje formaci W

21.11.2017 15:56  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie společnosti Vestas Wind System v posledních týdnech výrazně klesají, jelikož v současné době se tento sektor potýká s komplikací přechodu na aukční režim. Poslední kvartál nebyl co do výsledků pro dánskou společnost, která vyrábí větrné elektrárny, zrovna ideální, ale na poklesu jejích akcií se podepsala také chystaná změna v americké legislativě. Ta však aktuálně nebyla přijata a reakce trhu může být přehnaná.

Bližší komentář k aktuální situaci dodal níže analytik Patria Finance Jan Hladký: „Přechod režimu výkupních cen energie z větrných elektráren ze státem garantovaných na klasický aukční systém je v současnosti v módě na všech hlavních cílových trzích Vestas (Evropa + USA). To samozřejmě činí investice do větrných parků rizikovějšími a méně rentabilními. Následkem byly deflační tlaky u produktů Vestas a neuspokojivé kvartální výsledky.

Nicméně, snížení výhledu na tento kalendářní rok nebylo nikterak dramatické a růst zakázek si nadále drží zdravé tempo (meziročně +50 %). Rozvaha je také v dobré formě. Čistý dluh je v záporných hodnotách (-2,6 mld. EUR), což znamená, že hotovost hravě převyšuje dluh. Poměr čistého dluhu a ukazatele EBITDA je na hodnotě -1,5 a po posledních výsledcích se ve skutečnosti zlepšil z -1,33. Poměr dluhu a vlastního kapitálu (D/E ratio) na úrovni 15 % říká, že společnost je téměř zcela financována z vlastních zdrojů, což činí finanční páku minimální. Uspokojivě se jeví také poměr krátkodobých aktiv a krátkodobých závazků (current ratio), který se dlouhodobě drží v okolí 1,25 – aktiva tedy převyšují závazky. Návratnost vlastního kapitálu je po posledních výsledcích pořád na úrovni 30 %, což je skvělé číslo.

Při investování je však neméně důležitá budoucnost. Jak jsme již říkali, tento sektor nyní prochází turbulentním obdobím. Klesající ceny energie trápí všechny energetické společnosti. Faktem však je, že náklady na výrobu z pevninských větrníků (tzv. onshore) nyní hravě konkurují solárním elektrárnám, tepelným elektrárnám a v některých případech dokonce i nejlevnějšímu zdroji, jádru. Větrné elektrárny umístěné na vodě (tzv. offshore) jsou sice o něco nákladnější, avšak do budoucna se počítá s podstatnými úsporami z rozsahu a poklesem ceny. Tomu odpovídá také poslední kolo aukcí v Německu, ve kterém developeři nabízeli energii z offshore za rekordně nízkých 4,4 EUR/MWh. Srovnejme si to se současnou průměrnou cenou na německém trhu 30,1 EUR/MWh. Vestas držela v roce 2016 16 % trhu offshore (hlavní konkurent Siemens Gamesa) a na celkových tržbách se tento podsegment podílel jen ze 3 %. Prostor pro růst je tedy dostatečný.

Milovníky pravidelného cashflow jistě potěší dividenda, která momentálně nese rozumný výnos 2,5 %. O její budoucnost se není třeba obávat, protože ji s přehledem kryje příjem z velice stabilního segmentu Služeb a také 14% výnos volného cashflow. Kromě toho odměňuje management akcionáře prostřednictvím programu zpětného odkupu akcií. Za posledních 12 měsíců bylo akcionářům těmito dvěma metodami dohromady navráceno více než 800 mil. EUR (9 % současné tržní kapitalizace).“

TA

Z technického pohledu se akcie dostaly do silného supportního pásma mezi 405,50 – 388,50 DKK za akcii, které je z části tvořeno také za pomoci USA. Po zvolení Donalda Trumpa cena akcií klesala až k hodnotě 400 DKK a od této úrovně se následně odrážela. Jedná se tedy o velice obdobnou situaci. Podporu akciím dodává ukazatel RSI, který se aktuálně nachází v přeprodané oblasti. Podporu vytváří mimo jiné i formace „W“, díky které by Vestas mohl umazat větší část ztrát. Pozitivní scénář tedy nahrává odrazu zpět směrem k 500 DKK za akcii, což by mimo jiné znamenalo zacelení posledního gapu. Naopak případné proražení formace „W“ může otevřít cestu směrem k další další supportní úrovni na hodnotě 315 DKK.

TA

Konsensus analytiků aktuálně míří dvanáctiměsíční cíl k hodnotě 524,11 DKK za akcii a v současné době je 15 analytiků nakloněno k nákupu, 5 na držení a pouze 3 na prodej. Což vytváří růstový potenciál přes 30 %.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Technická analýza ceny ropy na 25. října 2023
    Cena ropy se nedávno vymanila z býčího kanálu a poskytla tak po silném růstu z 67 dolarů medvědí signál. V první části poklesu vytvořila minimum kolem 81,50 dolarů. Odrazila se a znovu otestovala proražený kanál zespodu nahoru. Vytvořila nižší maximum na 90,86 dolarech a byla odmítnuta na úrovni Fibonacciho retracementu 61,8 % prvního klesajícího pohybu. Cena je znovu pod tlakem a klesla z 90,86 na 83,80 dolarů. Neudrží-li se nad 81,50 dolary, umožní hlubší pullback k 75–70 dolarům. Cena ropy zůstane náchylná na hlubší pullback, dokud se bude obchodovat pod 90,86 dolary.
  • Technická analýza: Ceny ropy vstávají z mrtvých
    Americký ropný institut API připravoval trh na další růst zásob, který naštěstí mezinárodní agentura IEA rozptýlila. Toto překvapení pozitivně ovlivnilo ceny a poslalo WTI k dnešním 50 dolarům.
  • Technická analýza: Coffee
    Káva sa v poslednom čase obchoduje v pásme. Cena včera prekročila hornú hranicu rozsahu, čo naznačuje vzostupný trend. Ak prevládne aktuálny sentiment a cena zostane nad hladinou 100,00, pohyb smerom nahor by mohol pokračovať. Oblasť označená červenou farbou predstavuje strednodobú úroveň rezistencie, ktorá je označená 50% Fibonacciho retracementom a predchádzajúcimi cenovými reakciami.
  • Technická analýza: Co se děje s Erste?
    Akciové trhy v zámoří se už dva měsíce zvedají ze dna, ale akcie Erste Bank, které jsou obvykle vysoce citlivé na aktuální tržní sentiment, za tímto pozitivním vývojem výrazně zaostávají. Zkusme se podívat, co se to s tímto titulem děje z technického pohledu ve srovnání s tituly z oboru.
  • Technická analýza: Cukr
    Cena cukru dnes klesla na hranici 30,80 USD za libru. Z hlediska fundamentální ana...
  • Technická analýza: Česká koruna zůstane pravděpodobně i nadále pod tlakem
    Česká koruna se obchoduje nad úrovní týdenního pivotu 21,10 USDCZK. Oscilátor relativní síly RSI se i v tomto týdnu p...
  • Technická analýza - Čína tlačí dolar do defenzivy
    EURUSD: Euro výrazně připisuje zisky a posiluje tak k úrovni 1,1463 EURUSD. Pohyb výše pozastavila prozatím druhá rez...
  • Technická analýza - Čínská devalvace yuanu napomohla americkému dolaru k návratu pod hladinu 1,1000 EURUSD
    EURUSD: Dolar se snaží odmazat včerejší ztráty, poté co se pohybuje při hladině denního pivotu. Oscilátor relativní s...
  • Technická analýza: Další růst zásob mění sentiment na trhu s ropou
    Ropa marně čeká na pozitivní impulzy, které by cenám pomohly zpět nad 50 dolarů. Pomyslné klacky pod nohy poslala včera mezinárodní energetická agentura EIA, která reportovala další růst zásob. Jediným světlem na konci tunelu tak dále zůstává trvající platnost smlouvy ropného kartelu OPEC ohledně omezení těžby ropy, i když odbourat přezásobený trh se jí zatím stále nedaří.
  • Technická analýza - Další úspěšný den pro euro, které má technicky otevřenou cestu výše
    EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad hladinou denního pivotu na 1,1211 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI se poh...
  • Technická analýza - DAX
    V minulém týdnu jsme byli svědky návratu indexu nad klíčovou technickou podporu, ale zisky se mu bohužel nepodařilo udržet. Důvodem byly hlavně obavy trhů okolo italského rozpočtu a růst výnosů dluhopisů této země. Poslední týdenní svíčka DE30 odpovídá nejistotě na evropských trzích. Z technického pohledu to vypadá, že ABC korekce je stále ve hře, i když už mohla být završena. Tento závěr odpovídá měření výšky vln "A" a "C". Pokud se předpoklady potvrdí, tak by si mohl index v závěru roku vydechnout od dalších výprodejů. Nicméně pokud bude pokles pokračovat, tak podporu by mohl nalézt až na 200-týdenním klouzavém průměru, od kterého se už index v minulosti odrazil.
  • Technická analýza - DAX aktuálně v růstové fázi. Pozitivně působí cena ropy
    DAX : Index relativní síly RSI se nachází na vysokých hodnotách při 68 bodech. MACD: signální křivka byla protnuta shora, což může naznačovat obrat aktuálně rostoucího trendu.
  • Technická analýza - DAX drží zisky z minulého týdne, čeká na čtvrteční konferenci ECB
    DAX : Index relativní síly se nachází okolo 60 bodů. Oscilátor MACD se přibližuje signální linii shora a ukazuje na možný pokles. Index se nachází spíše u horní hranice Bollingera, což může také značit na unavenost aktuálního rostoucího trendu. Týdenní Put/Call sentiment dle Frankfurtské derivátové burzy Scoach se nyní nachází v poměru 0,1998/0,8002. 80 % obchodníků tedy sází na další růst indexu.
  • Technická analýza - DAX i přes lepší data zatím odolává dalšímu růstu
    DAX : Parabolický trendový indikátor SAR ukazuje na pokračující pokles, stejně jako oscilátor MACD, který se nadále vzdaluje od signální křivky. Index relativní síly RSI poblíž neutrálního pásma při 40 bodech.
  • Technická analýza - DAX je v tuto chvíli nastaven na růst
    Německý akciový index DAX má v současné chvíli opět nakročeno směrem vzhůru. Po včerejších výprodejích v bankovním a průmyslovém sektoru se můžeme za podpory pokračující výsledkové sezóny dočkat nových zisků. Na pozoru by se však investoři měli mít před rostoucími výnosy problematických řeckých státních dluhopisů, jenž mohou spolehlivě rozdmýchat další kolo výprodejů na akciových trzích. Technika v tuto chvíli naznačuje růst a návrat indexu zpět poblíž k 11 700 bodům.
  • Technická analýza - DAX je z pohledu techniky nastaven na pokles. Výsledková sezóna ho však může poslat výše
    DAX: Index relativní síly RSI se nachází v neutrálním pásmu, aktuálně při hodnotě 59,8 bodů. Indikátor rozdílů exponenciálních klouzavých průměrů MACD ukazuje na možný obrat současného uptrendu.
  • Technická analýza - DAX je z pohledu techniky opět nastaven na pokles
    DAX: Index relativní síly RSI se aktuálně nachází při 36 bodech. MACD po protnutí signální linie shora ukazuje na pokračující pokles. Týdenní Put/Call sentiment na derivátové burze ve Frankfurtu aktuálně v poměru 0,6015/0,3985. Většina obchodníků tedy sází na pokles.
  • Technická analýza - DAX již třetím týdnem kráčí stranou
    Preferovaný scénář: Konsolidace. Pohyb stranou, který panuje prakticky od amerických prezidentských voleb, bude patrně dál pokračovat až do konce tohoto týdne.
  • Technická analýza – DAX má otevřený prostor k oslabení na hladinu 9 350 bodů
    DAX: Index se pohybuje u hladiny týdenního supportu S1. Oscilátor RLW se pohybuje v přeprodaném pásmu. Aktuálně při ho...
  • Technická analýza: DAX minulý týden dosáhl vrcholu, může opět klesat
    DAX má za sebou výborný minulý týden, kdy se dokázal dotáhnout až blízko svým maximům z března 2015, tedy necelých 12 400 bodů. Tuto hranici se mu ovšem překonat nepodařilo a zamířil opět jižním směrem. Pokud bude jeho pohyb kopírovat vytyčený trendový kanál, můžeme počítat s jeho návratem zpět k 12 000 bodům.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster