Čtvrtek 28. březen 2024 13:53
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Dolar se dál bojí o reformu daní, libře naopak pomáhá rychlejší průmysl

10.11.2017 10:40  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký dolar, který se včera dostal na páru s eurem pod tlak, se stabilizoval díky dluhopisovému trhu. Americké výnosy totiž dohnaly část růstu, který včera předvedly výnosy napříč Evropou. Stále však nepřichází podpora v podobě postupu daňové reformy, jež zůstává klíčovým tématem. Naopak, pochybnosti o schválení vyvolává protinávrh Senátu, který by mohl oddálit platnost reformy až do roku 2019. Eurodolar se nyní nachází na 1,1640 a kvůli daňové reformě se asi kurz o moc níž nedostane.

Nová data dolaru podle nás nepomohou. Na programu je spotřebitelská důvěra, která se sice v posledních měsících vyvíjí velice dobře, ale jde o statistiku s malým kurzotvorným potenciálem.

Na hlavních západních trzích sledujeme další menší nárůst dluhopisových výnosů a už pouze dozvuk negativního vývoje na akciích. Pro japonský jen je toto prostředí spíše negativní, ale vážné ztráty mu nepřináší. Kurz dolar-jen má dopoledne tendenci mírně růst na současných 113,40.

Libra se dopoledne dočkala příznivých dat z britské ekonomiky. Průmyslová výroba rostla rychleji, než se čekalo, a to samé platí pro její klíčovou oblast - zpracovatelský průmysl. Dynamika se už 5 měsíců zlepšuje, k čemuž notně přispívá příznivější srovnávací základna. Právě ta ale v následujících měsících meziroční dynamiku průmyslu pošle dolů. Sice je to pouze technická záležitost, ale libře asi neprospěje. Dnes ovšem britská měna k dolaru roste na 1,3155.

Česká koruna v klidu drží zisky, které jí včera přinesla vyšší domácí inflace. ČNB v zápisu posledního zasedání potvrzuje, že hodlá úrokové sazby zvyšovat postupně; prudké zvýšení by příliš dolehlo na zadlužené subjekty.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 10:39 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR25.5325-0.195425.601125.5050
CZK/USD21.92980.000021.929821.9298
HUF/EUR312.14000.0545312.5600311.6698
PLN/EUR4.2281-0.12294.23704.2253
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR7.73550.08417.73997.7200
JPY/EUR132.08450.0133132.2220131.9870
JPY/USD113.3855-0.2569113.6490113.3590
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.8855-0.01300.89020.8804
CHF/EUR1.1567-0.07301.15851.1557
NOK/EUR9.4633-0.04549.48289.4530
SEK/EUR9.7473-0.04589.75359.7511
USD/EUR1.16490.21251.16521.1622
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.30450.00001.30451.3045
CAD/USD1.2671-0.09501.26861.2667
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dolar roste, akcie trpí. Fed zůstává na cestě k vyšším sazbám i přes zaváhání investic
    Včerejší rozhodnutí amerického Fedu o stabilitě sazeb nepřekvapilo. Centrální banka zároveň zůstala u předpokládaného zvýšení sazeb v prosinci. Ani to těžko někoho zaskočilo, ačkoli část trhu mohla doufat v měkčí postoj po posledním propadu akcií. Nová prognóza tentokrát nebyla na programu a hodnocení ekonomického i inflačního vývoje zůstává příznivé, s vyváženými riziky. Co může být vnímáno lehce negativně, je upozornění na nepříznivý vývoj investic v posledním kvartále, zvlášť v kontrastu s daňovou podporou ze strany Trumpovy vlády. Jestliže nízké daně nebudou schopny dostatečně stimulovat investice a tím produktivitu, těžko se dočkáme slibovaného zrychlení ekonomiky (které pak zařídí i menší poměr dluhu).
  • Dolar roste, čeká se na rozhodnutí Fedu 
    Dolar sice ve středu ráno v Asii posílil, ale kroky byly malé, jelikož investoři čekají na nejnovější politické rozhodnutí amerického Federálního rezervního systému.
  • Dolar roste jako bojovník, zatímco euro je věčně v roli panoše, kterým není snadné být
    Americká měna nepůsobí sebejistě. Její finanční potenciál je stále obrovský, přestože řada zemí odmítá vypořádání v USD. Na tomto pozadí se euro musí spokojit s rolí panoše a podpořit sílu dolaru. Současně jsou možnosti eura mnohem nižší než možnosti jeho konkurenta.
  • Dolar roste po projevu Claridy z Fedu
    Projev viceprezidenta Fedu Claridy patřil mezi to nejdůležitější, co dosud přinesla dnešní seance. Investory zajímají současné názory centrálních bankéřů, které by mohly naznačit další směr americké měnové politiky. Nedávno překvapil další centrální bankéř Fedu - Chris Waller, který přišel s jestřábím tónem. Mnohé zajímalo, zda se Clarida vydá stejnou cestou.
  • Dolar roste v důsledku rostoucích amerických sazeb a uvolňování geopolitického napětí
    Jak se sazby desetiletých amerických vládních dluhopisů přibližují ke hranici 3 procent, projevuje se jejich růst i vy...
  • Dolar roste v očekávání rychlejšího HDP, koruna využívá lehce pozitivní nálady
    Páteční obchodování v Evropě můžeme označit jako opatrně pozitivní. Akciím na hlavních trzích se daří mírně růst, bezpečné dluhopisy nepatrně ustupují, zatímco ty periferní si připisují mírné zisky. Dolar má na páru s eurem navrch a postupuje na 1,1630. Momentálně sílí rovněž vůči japonskému jenu, ovšem tento pár během dopoledne nemá jasný směr.
  • Dolar rozšiřuje své zisky proti euru, zatímco vůči jenu je koriguje
    Česká data korunu ovlivňují minimálně, na ta dnešní ale kurz přece jen trochu zareagoval. Po dobrých zprávách přišla j...
  • DOLAR SA DOSTAL Z 5-TÝDENNÍHO MINIMA
    Dolar si mírně polepšil, když se objevily spekulace o tom, že americký Federální rezervní systém začne se zužová...
  • Dolar se během dne rozjel, posiluje proti všem hlavním měnám
    Dnes v podvečer vystoupí zvolený americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci, kde by se měl věnovat i podrobnostem svého hospodářského plánu. Dnešní kalendář byl poměrně chudý na nová data. Britský průmysl sice pozitivně překvapil, ale libra z čísel profitovat nedokázala.
  • Dolar se blíží měsíčnímu minimu, zápis Fedu ukazuje stoupání sazeb 
    Ve čtvrtek se dolar nacházel blízko měsíčního minima, neboť zápis z květnového zasedání Federálního rezervního systému naznačil, že je zde možnost pozastavení zvyšování sazeb po pravděpodobném dalším zvyšování v červnu a červenci.
  • Dolar se drží na sedmiměsíčním minimu
    Euro včera vůči dolaru prakticky stagnovalo kolem 1,3550 EUR/USD. To je nejsilnější úroveň vůči dolaru od letošního...
  • Dolar se kvůli obavám z COVID-19 pohybuje poblíž dvouletého maxima
    V úterý se dolar držel v blízkosti dvouletého maxima, jelikož obavy z ekonomického dopadu čínských výluk COVID-19 udržely přitažlivost dolaru a agresivní očekávání ohledně zvyšování úrokových sazeb v USA drželo výnosy dluhopisů na vysoké úrovni.
  • DOLAR SE NA KONCI TÝDNE SNÍŽIL
    Obavy z toho, že americký Federální rezervní systém (FED) by mohl snížit svůj práh nezaměstnanosti ze současných 6,5% ...
  • Dolar se nejspíš brzy propadne
    Komentáře přišly poté, co byly výnosy dvouletých a desetiletých státních dluhopisů podle zveřejněných zpráv poprvé od roku 2019 inverzní. Mnoho účastníků trhu tuto situaci vnímalo jako možnou známku recese, zejména proto, že aktuální geopolitická situace na Ukrajině nejspíš nakonec ovlivní americký dolar.analytics624d4764af039.jpg
  • 💲 Dolar se nevzdává
    Na trhy dorazila prázdninová apatie. Býci nemají dostatek síly k překonání rekordů a na druhou stranu medvědi nejsou tak silní, aby dokázali vysoké úrovně indexů nahlodat. Býci na EURUSD také přecenili své síly, přestože výnosy z německých bondů mají tendenci k růstu. Eurodolar otestoval úroveň 1,1760, která je definována 38,2 % retracementem poslední vlny poklesu. Tato úroveň je navíc horní limitou struktury Overbalance a zároveň horní limitou klesajícího trendového kanálu. Navíc pár prorazil pod úrovně 14 a 50 EMA. Americká měna by mohla výrazně reagovat na páteční projev guvernéra Fedu Powella na sympóziu v Jackson Hole (které se však tentokrát koná online).
  • Dolar se odklání od trendu
    Čas plyne dál, všechno se mění. Základem téměř 3% rally dolarového indexu od začátku roku bylo přehodnocení názorů trhu na osud sazby federálních fondů, nečekaná síla americké ekonomiky a poptávka po dolaru jako bezpečném přístavu v prostředí zvýšených geopolitických rizik a blížících se prezidentských voleb v USA. Pouze poslední faktor má na měnový pár EUR/USD nadále pozitivní vliv. Změny ve zbývajících dvou mohou být pro další dynamiku tohoto hlavního měnového páru klíčové.
  • Dolar se odpoledne dostává pod tlak a akcie přerušují růstovou sérii
    Na začátku týdne hlavní finanční trhy příliš neovlivnila zmínka o dalším plánovaném snižování míry povinných minimálních rezerv v Číně, neboť nešlo o překvapení. Zásadní zprávou se nestaly ani průmyslové objednávky v USA, poté co klíčová část z nich už byla známa. Naopak lehce nepříznivý vliv mohla mít slabší data z německého zahraničního obchodu.
  • Dolar se odpoledne zvedá a doufá ve schválení reformy
    Reforma daní se v americkém Senátu zasekla o něco déle, než se plánovalo. Hlasování bylo přesunuto na dnešní odpoledne, poté co někteří republikánští senátoři měli výhrady především k negativnímu efektu na rozpočet. Momentálně chodí lehce povzbudivé zprávy a získání většiny pro návrh by už mělo být na spadnutí.
  • Dolar se odpoledne zvedá, nižší inflaci setřásl
    Nižší údaje o americké inflaci nahrávají holubičímu postoji Fedu na zasedání příští týden. V tomto smyslu by měly svědčit dluhopisům i akciím a dostávat pod tlak dolar. Tak to trochu i vypadalo v prvních okamžicích po zveřejnění dat, ale následoval obrat.
  • Dolar se otřepává z Trumpa a Fedu. Koruna se nevzdává 26 k euru
    Posiluje americký dolar k euru, posiluje česká koruna k euru a trojku doplňuje logické oslabování české koruny k americkému dolaru. Kartami na měnových trzích zamíchal především zápis z posledního jednání měnového výboru Fedu a rozpad dvou poradních týmů amerického prezidenta Trumpa. V klidu hlavní měnový pár naopak nechává potvrzení evropské inflace za červenec.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster