Čtvrtek 28. březen 2024 18:06
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Ranní zpráva z akciového trhu: Akcie Sony významně přispěly k růstu japonského indexu

01.11.2017 08:53  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • ČEZ se dohodl na prodeji bulharské černouhelné elektrárny Varna. Cena transakce není zatím známa. 
  • Evropský akciový trh by dnes mohl zahájit růstem.
  • Oči všech nejen akciových investorů dnes směřují jedním směrem, a to na večerní výsledky zasedání americké centrální banky. Změnu sazeb nečekáme, ale předpokládáme, že Fed připraví trhy na jejich zvýšení na následném prosincovém zasedání. Z makrodat však za zmínku stojí předstihové ukazatele ISM a PMI po celém světě nebo americký report ADP, předskokan pátečních čísel z trhu práce.
  • Výsledky hospodaření dnes z amerických společností zveřejní mezi jiné Facebook, Qualcomm, Molson Coors, Garmin nebo Symantec. Na evropském kontinentě reportuje v rámci indexu Stoxx 600 pouze šestice méně známých firem.
  • Analytici Société Générale snížili doporučení pro polskou energetickou společnost Galp Energia na Prodat a zároveň jej zvýšili na Držet pro francouzskou biofarmaceutickou firmu DBV Technologies.

Obchodování na zámořských trzích

Americký index S&P 500 uzavřel říjnové obchodování s mírným ziskem necelé jedné desetiny procenta. Za celý měsíc si polepšil o více jak dvě procenta, což byla jeho nejlepší měsíční výkonnost od února letošního roku. Akcie obecně podporovaly příznivé makroekonomické ukazatele, rostoucí očekávání na snižování daní v USA a příznivé hospodářské výsledky firem.

Asijsko-pacifickému regionu se v průběhu dnešního ranního obchodování vcelku dařilo. Nejúspěšnějšími se staly japonské akcie, když index Nikkei 225 posílil o 1,9 %. Podporou mu byly především technologické tituly a oslabující jen. Z reportujících firem mile překvapily výsledky a zlepšení výhledu na provozní zisk společnosti Sony, jejíž akcie vylétly o 11,5 %. Za zmínku rovněž stojí 1,3% zisk jihokorejského Kospi či více jak jednoprocentní zisky indické burzy.

Akciové trhy budou čekat na dnešní závěry ze zasedání Fedu. Neočekáváme žádné změny v nastavení měnové politiky, zvýšení sazeb by dle nás mělo přijít až na prosincovém zasedání, což by měla potvrdit rétorika centrální banky. Myslíme si, že stav americké ekonomiky je natolik silný, že by se měla se zvyšováním sazeb hladce vypořádat. Postupné zpřísňování měnové politiky by tak nemělo mít na akciové trhy výrazně negativní dopad.

ČEZ

Společnost ČEZ se dohodla na prodeji své bulharské černouhelné elektrárny Varna s instalovaným výkonem 1260 MW, která je dočasně od začátku ledna odstavena. Kupujícím bude bulharská společnost SIGDA OOD. Transakce podléhá schválení bulharského úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Konečná cena bude dle oznámení ČEZ stanovena k datu vypořádání transakce v závislosti na aktuální výši pracovního kapitálu.

V minulosti se v médiích objevily zprávy, že by ČEZ mohl za bulharskou elektrárnu utržit 50 mil. EUR. V roce 2006 ji ČEZ koupil za 206 mil. EUR a investoval do ní dalších 100 mil. EUR. Vzhledem k přetrvávajícím sporům se již v minulosti společnost rozhodla k zahájení arbitráže, v rámci které vznesla nároky v řádu stovek milionů eur. Zprávu vnímáme mírně pozitivně, když ČEZ tak ukončí část svých vleklých sporů s negativním dopadem do ziskovosti celého projektu. Částku 50 mil. EUR považujeme spíše za optimistický scénář a představuje zhruba 2,4 CZK na akcii.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zamyšlení nad trhy_intradenní výhled pro 9.6.17
    Obchodné príležitosti na krátkodobé obchodovanie. Vsúlade saktuálnymi analýzami je možné kúpiť JD.com. (www.primstock...
  • Ranní zamyšlení nad trhy - intradenní výhled pro 9.6.2017
    Eurusd (rastový trend): Euro sa včera čom uzavrelo nad hladinou 1,1200. Dnes ráno mierne klesá, takže to dopoludnia vyzerá na testovanie supportov 1,1180 a 1,1160. Rezistencie sú dnes okolo úrovní 1.1220, 1.1240 až 1.1260.
  • RANNÍ ZAMYŠLENÍ NAD TRHY 16.5.17
    Dopoledne: inflace ve Francii, růst HDP v Itálii, ekonomická nálada v Německu, ekonomická nálada a růst HDP v EU. Odpoledne: stavební aktivita v USA, průmyslová produkce v USA, tisková konference člena ECB.
  • RANNÍ ZAMYŠLENÍ NAD TRHY 17.5.17
    EUR/USD: Euro včera zlomilo posledné maximá okolo úrovne 1,1025 auzavrelo tesne pod 1,11. Dnes ráno pokračuje smerom hore ablíži sa krezistencii 1,1140. Ak sa mu to podarí túto hranicu pokoriť, tak by mohlo posilniť k úrovniam 1,1187 až 1,1250. Ak sa mu to nepodarí, tak by mohlo skorigovať k úrovniam 1,1047 až 1,1015.
  • RANNÍ ZAMYŠLENÍ NAD TRHY 18.5.17
    EUR/USD: Euro včera pokračovalo vraste, pričom neprekonalo úroveň 1,1165. Dnes ak by nezlomilo rezistenciu okolo úrovne 1,1185, tak mi mohlo trochu skorigovať. Od rána euro vyklesalo z1,1172 na 1,1125. Ak sa mu podarí zlomiť hranicu 1,1185, tak by mohlo posilniť k úrovniam 1,1200 až 1,1260. Ak sa mu to nepodarí, tak by mohlo skorigovať k úrovniam 1,1050 až 1,1000. Užšie supporty sú 1,1080 a1,1050
  • RANNÍ ZAMYŠLENÍ NAD TRHY 19.5.17
    EUR/USD: Rast eura sa včera zastavil, pričom skorigovalo k úrovni supportu 1,1080, od ktorej sa naspäť nad hranicu 1,11. Dnes, ak neklesne pod 1,1070, tak by mohlo opätovne útočiť na svoje polročné maximá. Od rána euro vzrástlo z1,11 na 1,1125. Hranice rezistencií má na úrovniach okolo 1,1140, 1,1160 a1,1180. Supporty sú na úrovniach okolo 1,1075,1,1050 a1,10
  • Ranní zhrnutí (28.11.2023)
    Akciové indexy v asijsko-pacifickém regionu se během úterní obchodní seance obchodovaly na smíšených úrovních. Korejský KOSPI si během dne připsal téměř 1,01 %, zatímco japonský Nikkei klesl o 0,11 %. Index Hang Seng si aktuálně vede špatně a obchoduje se s poklesem o 0,88 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akcie amerických burz si připsaly výrazné zisky
    Druhý obchodní listopadový den na americkém trhu začal poklesem, avšak poté, co investoři zjistili detaily z nově chystané daňové reformy, tak trhy otočily a uzavřely v kladných číslech. Index S&P 500 zakončil včerejší seanci mírným ziskem necelé jedné desetiny procenta. Výrazné zisky si připsaly akcie amerických burz ICE (+3,7 %), CME (+3 %) nebo CBOE (+2,6 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akcie Apple pomohly k růstu amerického indexu S&P 500
    Páteční obchodování v Americe skončilo v zelených číslech i přes ne příliš příznivé otevření trhů. Index S&P 500 si polepšil o 0,3 %. Nejvíce se dařilo akciím ze sektorů informačních technologií a zdravotní péče. Protipolém jim byl sektor financí, který utrpěl ztrátu téměr 0,5 %. Významným hráčem, kterému se velmi dařilo, byla společnost Apple se svým ziskem 2,6 % či zdravotnická společnost Dentsply Sirona se ziskem téměř 6 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akcie Devon Energy byly tahounem energetického sektoru
    První obchodní den v listopadu byl ve znamení růstu amerických akcií. Americký index S&P 500 uzavřel včerejší obchodování s mírným ziskem téměř dvou desetin procenta. Největšími tahouny byly sektory energií a surovin, kde výrazného růstu téměř 6 % dosáhla společnost Devon Energy.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akcie včera příliš velkých změn nedoznaly
    Po vlažném začátku obchodování na americkém akciovém trhu zamířil index S&P 500 vzhůru a dosahoval na zisky okolo čtvrt procenta, nicméně v závěru o všechno přišel a zakončil v červené nule. Vítězem se staly opět farmaceutické tituly, které si připsaly více jak jedno procento. V minimálních ziscích uzavřeli ještě těžaři a zpracovatelé komodit, realitní developeři a informační technologie. Naopak nejvíce klesajícími sektory byly akcie finančních domů a prodejců nezbytného zboží (-0,7 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové indexy v USA a Japonsku na nových rekordech
    Americké akciové indexy opětovně vylepšily svoje rekordní maxima. Technologický Nasdaq vzrostl o 0,1 %, S&P 500 přidal 0,2 % a průmyslový Dow Jones připsal dokonce 0,3 %. Hlaním tahounem celého amerického akciového trhu byly akcie spotřebních firem, za zmínku pak určitě stojí vzestup akcií řetězce Wall-Mart Stores o 4,5 %. Nákupní náladu podpořily i energetické společnosti, jejichž akcie rostly v reakci na zvyšující se ceny ropy.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové indexy výrazných změn nedoznaly
    Americké akciové indexy v průběhu včerejší seance prakticky žádné změny nedoznaly. Průmyslový Dow Jones ztratil 0,1 %, technologický Nasdaq naopak necelou jednu desetinu připsal a index S&P 500 se posunul pouze o dvě setiny procenta níže. V rámci sektorů se navzájem kompenzovaly zisky farmaceutických společností a informačních technologií se ztrátami finančních a telekomunikačních titulů.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy korigují předchozí růsty
    Americké trhy vstoupily do včerejší seance velmi pozitivně, když všechny tři hlavní indexy v průběhu dne vzrostly na svoje nová maxima. Například Dow Jones poprvé ve své historii překonal hranici 26 tis. bodů. Nakonec se jim však zisky nepodařilo udržet a uzavřely pod pátečním zavíracím kurzem. Zmiňovaný průmyslový index uzavřel pouze v červené nule, v případě indexu S&P 500 dosáhly ztráty 0,4 % a technologický Nasdaq přišel o půl procenta. Hlavním důvodem poklesu celého akciového trhu byly především sektory průmyslových podniků, těžařů a zpracovatelů komodit a energií.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy nakonec bez výraznějších pohybů
    Průmyslovému indexu Dow Jones se podařilo během včerejší seance vymazat ztráty, které utrpěl na začátku obchodování, a nakonec posunul svoje historické maximum o další dvě setiny procenta výše. Index S&P 500 uzavřel s podobným výsledkem. Zájem investorů byl především o defenzivní tituly, když jedno procento si připsala síťová odvětví, farmacie přidaly 0,6 % a telekomunikační operátoři posílili o půl procenta. Zisky těchto sektorů však kompenzovali informační technologie (-0,4 %) a prodejci spotřebního zboží (-0,6 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy nakonec uzavřely bez výraznějších změn
    Americký index S&P 500 včera příliš velkých změn nedoznal a zakončil pouze čtyři setiny procenta pod svým pátečním zavíracím kurzem. Obchodování nejvíce ovlivnily energetické tituly, které v reakci na padající ceny ropy odevzdaly jedno procento. S odstupem je pak následovali těžaři a zpracovatelé komodit, jejichž akcie včera přišly o 0,6 %. Dařilo se zejména defenzivním titulům, když utility přidaly půl procenta a telekomunikace posílily o 0,4 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy na počátku týdne mírně ztrácely
    Americké akcie při úvodní seanci tohoto týdne ztratily necelé čtvrt procento. Největším propadlíkem byly akcie technologických společností, které přišly o 1,4 %. Do velké míry pokles kompenzovaly energetické tituly, které si včera polepšily o 1,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy na uplynulý úspěšný týden zatím nenavázaly
    Americké trhy byly včera kvůli státnímu svátku zavřeny. Podobně tomu je i v asijském regionu, kde probíhají oslavy nového lunárního roku. Ty, které zůstaly otevřené, však ve většině případů zamířily dolů. Japonský index Nikkei 225 přišel o jedno procento. S podobnými ztrátami uzavřely i jihokorejské akcie. Naopak jediným trhem, který drží hlavu nad vodou, je indický parket, který mírně koriguje včerejší ztráty. Index Nifty 50 přidává jednu desetinu procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy pokračují ve výprodejích
    Americké akcie včera zažily největší propad za poslední tři měsíce a oslabovaly již třetím dnem v řadě. Pokračující napětí mezi USA a Severní Koreou nasměrovalo investory k bezpečným aktivum a zvýšilo index očekávané volatility VIX na nejvyšší hodnotu od května. Index S&P 500 včera odepsal 1,5 %. Nejhůře byly postiženy akcie bank a technologických titulů, které až donedávna přinášely investorům největší zisky. Akcie technologických společností včera oslabily o výrazných 2,2 %, stejně jako celý technologický index Nasdaq. Ztráty se šířily napříč sektory, když kromě utilit všechny oslabovaly.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Akciové trhy přešlapují na místě
    Hlavní americké akciové indexy během včerejší seance toho příliš moc nepředvedly, když S&P 500 a průmyslový Dow Jones zakončily prakticky na nule a technologický Nasdaq ztratil jednu desetinu procenta. V rámci nejširšího indexu si nejvyšší zisky připsaly utility, jejichž akcie vzrostly o půl procenta, naopak nejhorším sektorem se staly s 1% ztrátou telekomunikace. Zveřejněné maloobchodní tržby, které svým růstem předčily očekávání, se na akciových trzích výrazněji neprojevily. Vzrostly však spekulace, že Fed letos dále zvýší úrokové sazby. V tomto kontextu tak bude zajímavé sledovat dnešní zápis z posledního zasedání Fedu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova