Čtvrtek 28. březen 2024 09:48
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook

Raiffeisenbank: Okénko trhu 31.10.2017

31.10.2017 16:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně o 2,5 %. V obou případech se jedná o překonání odhadu trhu o 0,1 p.b. Meziročně tak HDP zrychlilo oproti minulému čtvrtletí (Q2 2,3 % r/r). Překvapila i míra nezaměstnanosti, která klesla na 8,9 %, která je nejnižší od ledna 2009. Ekonomika eurozóny tak pokračuje v solidním růstu, který nabrala ke konci roku 2016. Vysoká důvěra spotřebitelů i podnikatelů, a úbytek nezaměstnanosti nadále poukazuje na svižné tempo růstu. Euro reagovalo mírným posílením nad EUR/USD 1,164.

Zato spotřebitelská inflace za říjen zřejmě nepotěšila M. Draghiho a ECB, jelikož meziročně zpomalila o 0,1 p.b. na 1,4 %. Nejvíce táhly inflaci dolů ceny služeb. Opačně působily ceny potravin a tabáku. Podrobná statistika bude k dispozici za dva týdny.

Japonská centrální banka ponechala záporné úrokové sazby a pokračuje tak v ultra volné měnové politice. Dále také snížila předpověď na spotřebitelskou inflaci, navzdory nejdelší ekonomické expanzi za posledních 16 let, akciím na 20letých maximech a napjatému trhu práce.

Americký Chicago PMI index ve výrobě za říjen vyskočil o 1 b. na 66,2 b., což je v ostrém protikladu k odhadu trhu ve výši 60 b. Je tak na nejvyšší hodnotě od prvního čtvrtletí 2011.

Také spotřebitelská důvěra v USA za říjen výrazně překonala očekávání trhu, když vzrostla o 6,1 b. na 125,9 b. a je nejvyšší od konce roku 2000.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 29.9.2017
    Německá míra nezaměstnanosti klesla v září na 5,6 %. Prohlubuje se tak historicky nejnižší hodnota v novodobých dějinách Německa. Jedná se o jednu desetinu procenta lepší hodnotu než naznačoval medián odhadů trhu. Německé maloobchodní tržby vzrostly meziročně o 2,8 % a meziměsíčně poklesly o 0,4 %. V obou případech se jedná o hodnoty pod očekáváním trhu.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 30.10.2017
    Harmonizovaná spotřebitelská inflace v Německu za říjen klesla na -0,1 % v meziměsíčním srovnání. Meziročně harmonizovaná inflace klesla o 0,2 p.b. na 1,5 %. Obě hodnoty jsou pod očekáváním trhu. Harmonizovaný CPI index podle metodiky Eurostatu používá stejný spotřební koš ve všech zemích eurozóny a nabízí tak jednodušší srovnání vývoje inflace mezi členskými státy. Nedává ale velkou váhu cenám bydlení. Zohlední-li se růst cen imputovaných nájmů v rámci německé metodiky CPI, tak inflace klesla na 0 % m/m a 1,6 % r/r. Růst cen se drží na výjimečně nízkých hodnotách i přesto, že německá domácí spotřeba je na solidní úrovni a nezaměstnanost na rekordně nízkých hodnotách. Lze očekávat, že německá statistika do velké míry ovlivní i zítřejší hodnotu harmonizované inflace pro celou eurozónu. Dlouhodobě nízká inflace pod 2% cílem v Německu i v celé eurozóně přidává na důležitosti opatrné strategii Evropské centrální banky ohledně ukončování kvantitativního uvolňování. Guvernér ECB M. Draghi předpokládá dočasné zpomalení tempa růstu cen do konce roku 2017, nicméně v příštím roce by mělo zrychlit díky odeznění vlivu nízkých cen energií. Pokud se ale bude inflace v eurozóně držet výrazně pod svým cílem, ECB bude podle Draghiho připravena prodloužit svůj program nákupu finančních aktiv i po září 2018.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 30.11.2017
    Počet nezaměstnaných v Německu poklesl v listopadu o 18 tisíc (sezóně očištěno), což je o 8 tisíc větší pokles než odhadoval medián trhu. Míra nezaměstnanosti zůstala na rekordně nízké úrovni 5,6 %. Pokles počtu nezaměstnaných byl tradičně silnější ve více industrializovaném západním Německu, kde činil 10 tisíc, v porovnání s 8 tisíci ve východním Německu. Německý pracovní trh je hnán vysokou důvěrou výrobců – listopadový PMI index překonal odhady úrovní 62,5 bodů a Ifo index podnikatelského prostředí je na své nejvyšší hodnotě v historii. K tomu se přidává obnovený růst německých sousedů v eurozóně a pokračování uvolněné politiky ECB. Současný pokles lidí hledajících práci ale může přidat k již nadměrnému tlaku na limity výrobních kapacit německých exportérů. Nicméně podle průzkumu PMI němečtí výrobci v říjnu tvořily pracovní místa nejrychlejším tempem za poslední dvě dekády, což povede k pokračování nízké úrovni nezaměstnanosti. Politická nejistota spojená s vyjednáváním o příští vládě A. Merkel již uvadá a německá ekonomika má tak letos našlápnuto k nejsilnějšímu růstu za posledních šest let.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 30.1.2017
    Na českém trhu na sebe tento týden strhne pozornost zasedání České národní banky ve čtvrtek. Vzhledem k výsledku prosincové inflace, očekáváme, že v nově zveřejněné prognóze ČNB se dočkáme revize spotřebitelské inflace směrem nahoru.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 30.1.2018
    Růst HDP eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl 0,6 % č/č a 2,7 % r/r, v souladu s očekáváním trhu. Růst za 3. čtvrtletí byl revidován o 0,2 p.b. na 2,8 % r/r. Ekonomika eurozóny tak zakončila rok 2017 ve velkém stylu a za celý rok vzrostla o 2,5 %, nejrychleji za poslední desetiletí. Struktura HDP bude zveřejněna až příští měsíc. Nicméně lze očekávat, že útrata domácností výrazně přispěla k expanzi ekonomiky měnové unie. Ačkoliv se eurozóna zřejmě nachází na vrcholu růstu s nezaměstnaností na úrovni 8,7 %, spotřebitelská inflace stále výrazně zaostává. Inflace na ekonomický růst reaguje se zpožděním okolo šesti čtvrtletí a na robustnější růst cen si tak budeme muset počkat až do příštího roku. Pro rok 2018 tým RBI odhaduje růst 2,5 %. Euro reagovalo posílením vůči dolaru nad EUR/USD 1,24.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 30.3.2017
    Česká národní banka dnes žádnou změnu v měnové politice neudělala. Kurzový závazek i úrokové sazby zůstaly beze změny. Nicméně ČNB vypustila zmínku o pravděpodobném ukončení kurzového závazku, který doposud komunikovala na polovinu letošního roku. Podle guvernéra Rusnoka ČNB již nebude naznačovat, kdy může k exitu dojít a opět potvrdil, že po 31. březnu může exit přijít kdykoliv. To znamená, že od příštího týdne na jakémkoliv jednání bankovní rady můžou ohlásit exit. Podle guvernéra ČNB bude informovat o tomto exitu v řádu desítek minut nebo hodin.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 30.5.2017
    Německá spotřebitelská inflace v květnu zpomalila na 1,5 % r/r z dubnového tempa 2,0 % r/r. To odpovídá poklesu o 0,2 % oproti předchozímu měsíci. Trh čekal o desetinku vyšší tempa. Zpomalení čekáme v květnu také u české inflace, nicméně pořád by se měla udržet těsně nad 2,0 % r/r. Údaje o české inflaci budou zveřejněny na konci příštího týdne. Dnes byly zveřejněné také indikátory důvěry za celou eurozónu. Celková ekonomická důvěra v květnu mírně klesla z téměř 10letého maxima, i když se čekal její nepatrný nárůst. Snížil se indikátor podnikatelského prostředí a důvěry v sektoru služeb. Naopak důvěra v průmyslu se nepatrně zvýšila a dosáhla nejvyšší úrovně od roku 2011.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 30.6.2017
    Třetí odhad českého HDP upravil růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí nahoru. Česká ekonomika tak v Q1 rostla mezičtvrtletním tempem 1,5 %, což je o dvě desetiny více než ukazoval předchozí odhad. Meziročně to odpovídá tempu 3 %. Reálný příjem domácností v prvním čtvrtletí vzrostl o 1,4 % r/r, zatímco reálná spotřeba vzrostla o 2,7 % r/r a průměrný nominální měsíční příjem ze zaměstnání meziročně vzrostl o 3,2 % na 29 313 Kč. Měsíční spotřeba pak v průměru na jednoho obyvatele činila 21 300 Kč. Míra úspor domácností se snížila na 9 %, pro srovnání v prvním čtvrtletí minulého roku činila 10,5 %. V podnikatelské sféře se míra zisku snížila meziročně o 0,7 p.b. na 49 %, především kvůli vyšším mzdovým nákladům, kterým podniky musí vzhledem k utaženému trhu práce čelit.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 30.8.2017
    Finální statistika spotřebitelské důvěry v eurozóně nepřinesla žádnou korekci a zůstává tak na hodnotě -1,5 b. Relativně vysoká důvěra plyne z klesající nezaměstnanosti a pomalého růstu cen. V předchozím měsíci byla spotřebitelská důvěra na lehce nižší hodnotě -1,7 b.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 3.10.2017
    Finální statistika českého HDP zůstala nezměněná na 2,5 % č/č a 4,7 % r/r. Byla také zveřejněna detailní struktura čtvrtletních sektorových účtů. Z ní plyne, že ve druhém čtvrtletí klesla míra zisku nefinančních podniků o 2,9 p.b. na 49,6 % a to zejména kvůli vyšším nákladům na mzdy (+9,4 % r/r). Naopak míra investic vzrostla meziročně o 0,6 p.b. na 28,1 %. Reálné příjmy domácností vzrostly meziročně o 2,6 % a reálný příjem ze zaměstnání o 4,4 %. V případě reálných příjmů domácností se jedná o 1,7 p.b. pomalejší tempo růstu než ve stejném období minulého roku, v případě příjmů ze zaměstnání se jedná o zpomalení o 0,5 p.b.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 31.1.2017
    Dnes zveřejněná makrodata z eurozóny předčila očekávání trhu. Podle údajů Eurostatu nezaměstnanost v eurozóně klesla v prosinci na 9,6 %, přičemž trh čekal o dvě desetinky vyšší hodnotu. Nezaměstnanost v zemích Evropské unie zůstala nezměněná na 8,2 %. Mimo nezaměstnanost byl zveřejněn také odhad HDP a inflace. Podle rychlého odhadu Eurostatu zrychlila inflace v eurozóně na tříleté maximum 1,8 % z předchozího tempa 1,1 %. Rychleji rostly ceny potravin i energií. Když pomineme tyto volailní složky spotřebního koše, setrvala (jádrová) inflace na 0,9 %. HDP eurozóny vzrostlo ve čtvrtém čtvrtletí o 0,5 % mezičtvrtletně a o 1,8 % meziročně, což bylo o desetinku nad odhadem trhu. Navíc údaje za třetí čtvrtletí byly revidované mírně nahoru. Oživování ekonomiky eurozóny by mělo v letošním roce pokračovat. RBI odhaduje průměrné tempo růstu HDP kolem 1,5 %, tedy o jeden procentní bod pomaleji, než by měla podle našich odhadů růst česká ekonomika.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 3.11.2017
    Zahraniční obchod za září vykázal přebytek 20,2 mld. Kč. Oproti září minulého roku je tak saldo zahraničního obchodu důsledkem nižšího dovozu vyšší o 0,9 mld. Kč. Medián odhadů trhu naznačoval deficit zahraničního obchodu ve výši 18 mld. Kč. Vývoz vzrostl meziročně o 1,8 % a dovoz o 1,6 %. Výrazný nárůst vývozu zaznamenaly tabákové výrobky, produkty související s odpadními vodami a koks s rafinovanými produkty. Naopak propadl vývoz produktů zemědělství a ropy a zemního plynu. Oproti září minulého roku však dovážíme mnohem více základních kovů, ropy a zemního plynu. Za prvních devět měsíců tohoto roku dosáhl přebytek obchodní bilance 139,3 mld. Kč, tedy o 9,7 mld. Kč méně než za stejné období loňského roku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 31.1.2018
    Podle dnes zveřejněné prognózy MF ČR očekává růst ekonomiky v uplynulém roce 2017 tempem 4,3 %. V roce současném a následujícím očekává ministerstvo zpomalení růstu k 3,4 resp. 2,6 %. Ve srovnání s předchozí prognózou tak mírně zvýšilo své odhady pro roky 2017 a 2018. Mezi hlavní rizika řadí vývoj v zahraničí, zejména našich hlavních obchodních partnerů. Jako hlavní riziko tuzemské ekonomiky vidí prognóza nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací. Nezanedbatelné riziko představuje také pokračování rychlého růstu úvěrů na bydlení a cen nemovitostí. Ministertsvo bývá ve svých odhadech spíše konzervativní. Naše prognóza ve srovnání s ministerstvem počítá s nižším zpomalením ekonomiky zejména v roce 2019 (3,2 %) nebo např. s rychlejším posilováním koruny.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 3.1.2018
    Podle prosincové statistiky německá míra nezaměstnanosti klesla o 0,1 p.b. na 5,5 %. Nicméně předchozí hodnota byla revidována ve stejné míře. Tudíž už v listopadu dosáhl německý trh práce nejnižších hodnot nezaměstnanosti v novodobé historii sjednoceného Německa. Reflektuje tak solidní výkon největší evropské ekonomiky a bude dále tlačit na růst mezd a inflace. Německá ekonomika těží ze silné domácí poptávky a solidního zahraničního obchodu. Podle posledního zveřejněného průzkumu PMI vzrostl v prosinci index na svou rekordní hodnotu. Na druhou stranu podniky stále více vyjadřují obavy ohledně nedostatku pracovní síly. Silný německý trh práce má dopad i na českou ekonomiku v podobě dodatečných tlaků na růst tuzemských mezd. Celkově pro rok 2017 odhadujeme růst německé ekonomiky kolem 2,5 %. V tomto roce očekáváme mírné zpomalení tempa růstu ke 2,2 %. Míra inflace se bude pohybovat v první polovině roku v pásmu 1,5 % - 2,0 % a až v druhé polovině roku se podívá přes dvouprocentní hranici.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 31.3.2017
    Česká koruna, která po včerejším rozhodnutí rady ČNB nečekaně oslabila, se stále drží nad úrovní EUR/CZK 27,0. V průběhu dnešního dne ještě krátkodobě oslabila na úroveň EUR/CZK 27,25. Přesto, že se nejedná o velké oslabení, kurz české koruny se dostal k úrovním z roku 2015. Česká koruna následně odpoledne zkorigovala svoje ztráty a její kurz k euru se opět pohybuje lehce nad úrovní okolo EUR/CZK 27,0. Dnes je poslední den, kdy platí tzv. „tvrdý závazek“ ČNB nenechat korunu posílit pod EUR/CZK 27,0 a od zítřka se podle slov guvernéra J. Rusnoka může stát cokoliv. My vidíme jako nejpravděpodobnější konec kurzového závazku v průběhu druhého čtvrtletí.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 31.5.2017
    Spotřebitelská inflace v eurozóně v květnu zpomalila trochu více, než čekalo. Pomalejší tempo růstu ukázala také jádrová inflace, která je očištěná o volatilní složky jako např. ceny energií. Podle předběžného odhadu Eurostatu vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 1,4 %, zatímco trh čekal o desetinku vyšší růst. Jádrová inflace zpomalila na 0,9 % z dubnových 1,2 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 31.7.2017
    Dnes ráno byla zveřejněna statistika maloobchodních tržeb v Německu za měsíc červen. Meziměsíčně vzrostly tržby o 1,1 % a v meziročním vyjádření o 1,5 %. Medián očekávání trhu byl 0,2 % m/m a 2,7 % r/r.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 31.8.2017
    První odhad Eurostatu ukázal, že spotřebitelská inflace v eurozóně vzrostla v srpnu na 1,5 % r/r. To je o 0,2 p.b. více než v červenci a o 0,1 p.b. více než očekával trh. Náš tým ovšem takový růst spotřebitelských cen předpokládal, především v důsledku rychlejšího tempa růstu spotřebitelských cen v Německu a Španělsku. Podle Eurostatu rostly nejrychleji ceny energií (+4,0 % r/r), služeb, potravin, alkoholu a tabáku. Jádrová inflace očištěná o volatilní složky setrvala nezměněna na úrovni 1,2 % r/r.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 3.2.2017
    Na americkém trhu dnes byla zveřejněna ostře sledovaná data z trhu práce za leden. Během tohoto měsíce podle statistiky přibylo 227 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělský sektor, což je o 70 tisíc více než v prosinci a téměř o padesát tisíc více než očekával trh. Dobrý výsledek už dříve naznačovala tento týden zveřejněná ADP statistika, podle které vzrostla v lednu zaměstnanost o 246 tisíc z předchozích 151 tisíc v prosinci. Míra nezaměstnanosti vzrostla o desetinu na 4,8 %. Hodinová mzda meziměsíčně vzrostla o 0,1 %, trh očekával růst třikrát vyšší. Meziročně hodinová mzda vzrostla o 2,5 %, o 0,2 p.b. pomaleji než medián trhu předpokládal. Americký dolar reagoval oslabením a obchoduje se za cenu okolo EUR/USD 1,076.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 3.3.2017
    Nejsledovanější událostí dnešního dne bude vystoupení guvernérky americké centrální banky J. Yellenové a viceguvernéra S. Fischera. Včera se ve prospěch brzkého zvýšení úrokových sazeb vyjádřil další člen Fedu J. Powell. Podle něj je Fed velmi blízko k naplnění svých mandátů. Dolar dnes oslabil k EUR/USD 1,056 z ranních EUR/USD 1,051.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader