Úterý 19. březen 2024 03:33
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex Dakar

Raiffeisenbank: Okénko trhu 10.10.2017

10.10.2017 15:06  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bilance zahraničního obchodu Německa za srpen vykázala přebytek ve výši 20 miliard eur, což je velmi blízko odhadu trhu. Od začátku roku výše kumulovaného přebytku činí 160,7 miliard eur. Vyšla také statistika bilance běžného účtu Německa za srpen, která dosáhla přebytku 17,8 miliard eur, což je také v souladu s očekáváním trhu. Kumulovaný přebytek tento rok zatím činí přes 160 mld. eur.

Ve Francii průmyslová výroba za srpen rostla 1,1 % r/r, o 0,4 p.b. méně, než očekával trh. Průmysl tak výrazně zpomalil oproti předchozímu měsíci (3,9 % r/r) a nachází se pod letošním průměrem (1,5 % r/r). Připomeňme, že německé a italské průmyslové výrobě se v srpnu dařilo výrazně nad očekávání (4,7 %, resp. 5,7 % r/r), a zítřejší statistika průmyslové výroby eurozóny by tak mohla dosáhnout poměrně solidního růstu (trh očekává 2,6 % r/r).

Cena ropy Brent vzrostla k 56,3 dolarům za barel podporovaná snížením produkce ropy Saudskou Arábií a komentáři od společností obchodujících s ropou, že trh je ve fázi přehodnocení situace po letech nadbytku produkce ropy.

V šest hodin večer promluví katalánský prezident C. Puidgemont na půdě španělského parlamentu. Ve hře je buďto jasné vyhlášení nezávislosti nebo jen tzv. „podmínečné vyhlášení nezávislosti,“ které se jeví jako pravděpodobnější. To by znamenalo vyhlášení nezávislosti, pokud centrální vláda v Madridu nebude ochotna s Katalánskem jednat. Na místě bude připravena i policie, která by v případě jednostranného vyhlášení nezávislosti zatkla katalánského prezidenta.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank letos klesl čistý zisk o 27,5 procenta na 3,96 miliardy Kč
    Raiffeisenbank v Česku za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl čistý zisk o 27,5 procenta na 3,96 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 13,3 procenta na 679 miliard korun. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Zisky ostatních velkých bank letos také většinou klesají.
  • Raiffeisenbank: Market Monitor - finanční trhy
    Níže naleznete ke stažení aktuální vydání výzkumné publikace Raiffeisenbank "Market Monitor - finanční trhy".
  • Raiffeisenbank: Market Monitor - finanční trhy: Do čeho investovat, když se cyklus obrací
    V této podrobné analýze najdete aktuální vydání čtvrtletní publikace Raiffeisenbank "Market Monitor - finanční trhy" s podtitulem: "Do čeho investovat, když se cyklus obrací".
  • Raiffeisenbank: Market Monitor - finanční trhy - 1. čtvrtletí 2018
    Dnes společnost Raiffeisenbank zveřejnila nové vydání čtvrtletní publikace Raiffeisenbank "Market Monitor - finanční trhy".
  • Raiffeisenbank: Market Monitor - finanční trhy 12.7.2018
    Zde naleznete aktuální vydání výzkumné publikace Raiffeisenbank "Market Monitor - finanční trhy". Krátce z obsahu – „ochutnávka“...
  • Raiffeisenbank nabízí jako jedna z prvních bank Dlouhodobý investiční produkt, klienti získají daňové zvýhodnění a naspoří si na stáří
    S Novým rokem vstoupil na trh nový produkt, kterým stát mimo jiné podporuje tvorbu individuálních rezerv na stáří prostřednictvím Dlouhodobého investičního produktu (DIP). Tento nový produkt umožňuje klientům investovat do akcií, dluhopisů a dalších cenných papírů s daňovým zvýhodněním za účelem podpory finančního zajištění ve stáří.
  • Raiffeisenbank nabízí po celý červen službu Směnárna zdarma
    Služba Směnárna, která je součástí mobilního bankovnictví Raiffeisenbank, bude pro nové i stávající klienty s běžným osobním účtem celý červen zdarma, a to včetně aktivace dalších měnových složek. Klienti mohou měsíčně směnit až 40 tisíc korun nebo ekvivalent v jiné měně.
  • Raiffeisenbank nabízí ve své online směnárně jedny z nejlepších kurzů na trhu, klienti ji během jarních prázdnin mohou využít zdarma
    RB směnárna nabízí během jarních prázdnin své služby zdarma. Klienti si v mobilní aplikaci Raiffeisenbank mohou směnit prostředky jedněmi z nejlepších kurzů na trhu a nově se mohou přesvědčit o jejich výhodnosti ještě před zapnutím služby na webové stránce, kde je pro ně aktuální kurzovní lístek RB směnárny kdykoli k dispozici. Po celý únor a březen je služba zdarma, uživatelé tak neplatí žádné poplatky. Měsíčně mohou uživatelé směnit ekvivalent až 40 tisíc Kč.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu
    Z dat přitáhnou tento týden nejvíc pozornosti předstihové indikátory (Ifo a PMI indexy) a odhad růstu americké ekonomiky za čtvrté čtvrtletí. Indexy nákupních manažerů v Německu, Francii, eurozóně ani USA se v prvním letošním měsíci pravděpodobně nijak zvlášť nezměnily oproti svým prosincovým hodnotám. Nadále by tak měly indikovat pokračující expanzi a to jak ve výrobním sektoru, tak i se službami. Americké HDP za čtvrté čtvrtletí velmi pravděpodobně vykáže pomalejší tempo růstu než o kvartál předtím. Nicméně spotřeba domácností zřejmě opět významně přispěla k růstu americké ekonomiky.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu - sentiment na trzích dále ovlivňován protekcionistickými opatřeními
    Český index nákupních manažerů ve výrobě si v srpnu oproti červenci polepšil o 1,8 bodu a dosáhl hodnoty 44,9. I přes dílčí zlepšení se ukazatel nadále pohybuje hluboko v pásmu kontrakce, což ukazuje na bídnou kondici tuzemského výrobního sektoru. Z dotazníků vyplývá, že průmyslníkům nadále klesal objem nových zakázek, v srpnu dokonce druhým nejrychlejším tempem od roku 2009. Důvěra týkající se výroby v příštích dvanácti měsících oslabila, a to na minimum od prosince 2012, zejména vlivem klesající poptávky od zahraničních klientů. Zaměstnanost, která se nepřetržitě snižuje již od března tohoto roku, v srpnu dále poklesla. Inflace cen vstupů zůstala celkově nízká, přitom větší konkurence a požadavky na slevy vedly k poklesu cen výstupů, poprvé od října 2016. Český PMI tak nadále zůstává ve vleku německého ukazatele, který rovněž v srpnu zaznamenal nepatrný nárůst. Mírné zlepšení výrobního PMI zaznamenala i eurozóna, nicméně rizika směrem do budoucna vyplývající z vývoje globální ekonomiky se zatím nezmenšují.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 10.11.2017
    Republikánští členové amerického senátu zveřejnili vlastní návrh daňové reformy. Oproti sněmovnímu návrhu se liší mimo jiné v načasování snížení korporátní daně, počtu jednotlivých daňových sazeb, zdanění příjmů ze zahraničí nebo dani z nemovitosti. I přes vnitropolitické neshody v rámci republikánské strany se její zástupci snaží přesvědčit veřejnost, že reforma bude schválena do konce roku. K tomu je tlačí i fakt, že v příštím roce v listopadu proběhnou volby do sněmovny a části senátu. Ačkoli se může zdát, že do té doby zbývá spousta času, předvolební kampaně začínají už za pár měsíců a republikánská strana po fiasku se zrušením Obamacare potřebuje nutně alespoň jedno velké legislativní vítězství. K tomu se přidává úterní porážka v guvernérských volbách ve státech Virginia a New Yersey a další předvolební průzkumy také nevyznívají pro republikány pozitivně. Reálně tak hrozí, že republikánská strana ztratí většinu v kongresu a podlomí už tak vratké nohy administrativy D. Trumpa. V reakci na zklamání ohledně pravděpodobného odložení daňové reformy americký dolar vůči euru od včerejška oslabuje a v současnosti se pohybuje na úrovni EUR/USD 1,165. Americké akciové indexy reagovaly poklesem. Dále tak pokračuje období, kdy americký dolar ovlivňuje spíše politický sentiment než makroekonomické fundamenty.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 10.1.2018
    V prosinci spotřebitelské ceny vzrostly oproti listopadu o 0,1 %, což je plně v souladu s očekáváním trhu. V meziročním srovnání se spotřebitelská inflace dostala na hodnotu 2,4 %. Jedná se o druhé zpomalení v řadě poté, co se inflace v říjnu (2,9 % r/r) dostala na své cyklické maximum a nejvyšší hodnotu od listopadu 2012. Za meziměsíčním růstem cen v prosinci stojí především růst cen potravin a nealkoholických nápojů. V roce 2017 průměrná spotřebitelská inflace dosáhla 2,5 % r/r, což je plně v souladu s naší prognózou. I přes zpomalení tempa inflace v posledních měsících očekáváme, že v průběhu roku ještě mírně vzroste. Pro rok 2018 odhadujeme průměrnou míru inflace 2,6 %. To podle našeho názoru vytváří prostor pro další zvyšování úrokových sazeb ČNB. Do konce roku 2018 se tak podle našich odhadů stane rovnou třikrát vždy s novou čtvrtletní prognózou centrální banky v prvních třech čtvrtletí.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 10.2.2017
    Dnes zveřejněná spotřebitelská inflace v ČR byla ostře sledovaná, ale žádný šok nepřipravila. Podle ČSÚ vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 0,8 % meziměsíčně. Meziroční tempo růstu zrychlilo na 2,2 % z prosincových 2,0 %. To bylo o desetinku nad naším odhadem, dvě desetinky nad mediánem trhu a 0,3 procentního bodu nad odhadem ČNB. Za růstem spotřebitelských cen stály především sezónní či jednorázové skoky v cenách potravin (jako brambory, vejce či jogurty) a zimních zájezdů. Na zvýšení nákladů na bydlení se také podepsalo po delší odmlce trochu citelnější zdražení plynu a elektřiny. Pokračuje růst i pohonných hmot vlivem vyšších světových cen ropy a silnějšího amerického dolaru. A jak na začátku roku bývá, rostly i ceny služeb včetně stočného a vodného. Růstu cen se nevyhnul ani alkohol.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 10.3.2017
    Dnes se trh soustředil na data zveřejněná z trhu práce a to jak v České republice, tak i v zámoří. České mzdy v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostly nominálně o 4,2 % meziročně a přesáhly tak v průměru 29 300 Kč. Po očištění o inflaci se jedná o průměrný reálný růst ve výši 2,8 % r/r, což je 0,4 p.b. pod očekáváním trhu. Mediánová mzda, tedy mzdy prostředního zaměstnance, reálně vzrostla o 3,2 % r/r, tedy na úroveň 25 061 Kč. Mzdy nízkopříjmovým skupinám rostou zejména ze dvou důvodů. Nedostatek pracovních mnohdy i nekvalifikovaných pracovníků nutí zaměstnavatele lákat tyto zaměstnance vyšší odměnou za práci. K meziročnímu růstu nižších mezd ale zásadním způsobem přispěl i růst minimální mzdy v roce 2016. Dobrá kondice české ekonomiky a reálný růst mezd signalizuje posilování české koruny v dlouhodobějším horizontu po ukončení kurzového závazku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 10.4.2017
    V ČR směrovala dnes pozornost na zveřejnění březnové spotřebitelské inflace a statistiky z trhu práce. Meziroční míra inflace v březnu zrychlila na 2,6 % z únorových 2,5 %, jak jsme očekávali. Oproti únoru vzrostly ceny piva (o 2,9 %), tabákových výrobků (o 0,5 %) či vybavení do domácnosti. Naopak klesly ceny dovolených (o 6,1 %) či zeleniny (o 10,7 %). K meziročnímu růstu přispěla také nízká srovnávací základna s loňského roku. Efekt nízké srovnávací základny by měl v průběhu roku vyprchat a spotřebitelská inflace tak ke konci roku bude zpomalovat. Domníváme se, že inflace by letos neměla klesnout pod 1 %, pokud koruna prudce neposílí k EUR/CZK 25. V naší prognóze očekáváme průměrnou míru spotřebitelské inflace v letošním roce na úrovni 2,4 % při průměrném kurzu EUR/CZK 26,50. Guvernér ČNB J. Rusnok v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že vidí zvyšování úrokových sazeb na přelomu roku 2017/2018, pokud se inflace bude pohybovat stabilně na úrovni okolo 2 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 10.5.2017
    Na domácím trhu dnes vyšla důležitá makroekonomická data. Nejsledovanější, spotřebitelská inflace zpomalila meziročně v dubnu na 2 % z březnových 2,6 %. Trh očekával mírnější zpomalení na 2,3 %. Spotřebitelské ceny oproti březnu zůstaly nezměněny, klesly ceny některých potravin a alkoholu. Naopak k růstu přispělo sezónní zvýšení cen v sektoru odívání a obuvi. Meziročně si pak spotřebitelé připlatili více za potraviny a dopravu. Kvůli nízké srovnávací základně by se měla spotřebitelská inflace pohybovat nad středem inflačního cíle ČNB i v příštích měsících. V naší prognóze očekáváme průměrnou míru spotřebitelské inflace v letošním roce na úrovni 2,4 % při průměrném kurzu 26,50 za euro.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 10.7.2017
    V eurozóně byl zveřejněn Sentix indikátor důvěry investorů za červenec, který signalizuje vývoj na finančních trzích, klesl na 28,3 bodů z červnové hodnoty 28,4 bodů. Trh očekával větší pokles na 28,1 bodů.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 10.8.2017
    Dnes po poledni byla zveřejněna měsíční zpráva OPEC. Celková produkce všech členů organizace rostla v červenci třetí měsíc v řadě. Největší nárůst zaznamenala Saudská Arábie, Libye a Nigérie. Tato zpráva dále podporuje pochybnosti o tom, že členské země nejsou schopny kontrolovat svou produkci ropy. To by mohlo v budoucnu omezit růstový potenciál ceny černého zlata. Celková produkce vzrostla v červenci na 32,9 mil. barelů za den, což je o 173 tis. více než v předchozím měsíci. Z krátkodobého hlediska zatím však převažují zprávy ohledně větších poklesů zásob ropy v USA, vyhlídka větší světové poptávky a nižší americká produkce. Cena barelu ropy Brent tak dnes dosahuje nejvyšší úrovně od konce května a v současnosti se pohybuje na úrovni 53,20 dolarů.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 11.10.2017
    Cena ropy Brent dnes roste již třetí den v řadě a v současné chvíli dosahuje 56,75 dolarů za barel. Stojí za tím pondělní zpráva saudským státem vlastněné těžařské společnosti Aramco, která oznámila bezprecedentní snížení objemu denní produkce ropy od listopadu 2017. Oproti minulému roku by to mělo odpovídat průměrnému snížení přibližně o jeden milión barelů ropy denně. Saudové slíbili udělat všechno pro to, aby skončila několik let trvající přesycenost celosvětového trhu s ropou.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 1.11.2017
    Státní rozpočet dosáhl ke konci října 2017 přebytku ve výši 26,5 mld. Kč, což je o 71,9 mld. Kč méně než ve stejném období minulého roku. Od začátku roku je státní rozpočet meziročně opět v nevýhodě především díky nižším příjmům z fondů Evropské unie. I nadále však platí, že dobrá kondice české ekonomiky podporuje vyšší výběr daní. Říjnové plnění státního rozpočtu tak neukazuje, že by se zvrátil trend růstu mandatorních výdajů i nižší investiční aktivity státu ve čtvrtém čtvrtletí 2017. S blížícím se koncem roku je nutné zmínit riziko rozpočtového provizoria, které hrozí vzhledem k delším povolebním vyjednáváním a prvním zmínkám o blokování poslanecké sněmovny ze strany opozice. Nelze tak čekat, že se státní rozpočet dostane brzy na řadu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader