Pátek 29. březen 2024 12:30
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani

Přebytečná ropa ve světě pomalu mizí

21.09.2017 09:56  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nadbytek ropy na světovém trhu se snižuje. Důvodem je nečekaně silný růst poptávky v Evropě a USA.

K omezení nadbytečných dodávek přispívá pokles produkce v některých těžařských zemích. V srpnu třeba snížil svoji těžbu ropný kartel OPEC poprvé po pěti měsících. IEA předpokládá, že celosvětová poptávka po ropě v letošním roce stoupne o 1,6 milionu barelů denně oproti předchozí prognóze letošního nárůstu pouze 1,5 milionu barelů denně. Nejnověji odhadované tempo je v současné době nejvyšší za poslední dva roky. Růst poptávky v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj – OECD je nadále mnohem silnější, než se původně očekávalo, a to zejména v USA a Evropě. V druhém čtvrtletí se globální poptávka po ropě zvýšila o 2,3 milionu barelů denně, což je zároveň nejprudší meziroční nárůst od poloviny roku 2015.

Produkce ropy

Na straně nabídky se celosvětová produkce ropy během srpna snížila o 0,72 milionu barelů denně a hlavním důvodem byly neplánované výpadky a navíc i údržbářské práce. Jde o první pokles za 4 měsíce. Producenti ropy na základě dohody členských a nečlenských zemí OPEC od začátku tohoto roku omezují svoji těžbu. Do března příštího roku by měli dokonce denně těžit méně než o 1,8 milionu barelů. Z toho množství 1,2 milionu připadá na kartel, zbytek pak připadá na země mimo něj.

Dohoda nese ovoce

OPEC uvedl, že dohoda začíná přinášet své ovoce. Kartel již v srpnu snížil svoji těžbu, na což poprvé od dubna, upozorňuje také IEA a dokonce se zlepšil odhad poptávky po své ropě s výhledem na příští rok na 32,83 milionů barelů denně. Ropný kartel se v poslední době také choval mnohem ukázněněji, míra dodržování této dohody stoupla v srpnu na 82 % ze 75 %. Ke slíbenému omezení těžby poprvé od ledna konečně přistoupilo i 10 spolupracujících ropných zemí v čele s Ruskem, kde se stejně jako na ropných polích v Kazachstánu prováděla nutná sezónní údržba. Ministři ropného průmyslu jednají o případném prodloužení dohody o další 3 měsíce. Ceny ropy stouply v srpnu o 1 až 3 dolary na barel, což souvisí s vyšší poptávkou i výpadky produkce v Libyi.

Klíčová slova: OECD | USA | OPEC | Ceny ropy | Poptávka | Ropa | Produkce ropy | IEA | Dolary | Ropy | ROCE | Nadbytek ropy |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • První zářijová aukce státních dluhopisů ukázala po letní pauze návrat poptávky
    V první zářijové aukci státních dluhopisů Ministerstvo financí získalo 4,1 mld. Kč, zatímco investoři poptávali více než dvojnásobek. V nabídce byly dva dluhopisy se splatností jedenáct a devatenáct let. Bez překvapení byla výrazně vyšší poptávka po kratší splatnosti. Ten se prodal s průměrným výnosem 1,80 %, zatímco delší s 2,15 %. Ministerstvo financí tak pokračuje ve strategii prodlužování průměrné splatnosti vydaných státních dluhopisů, která je aktuálně 6,5 let.
  • První závod luxusních sportovních vozů Aston Martin a Ferrari vyhrála italská stáj
    Evropa se těší z optimismu akciových obchodníků. Poté, co se objevily informace, že snahou italských politiků bude výrazněji snížit deficit státního rozpočtu, převládla na trzích nákupní nálada a evropské indexy rostou. Jedním z nejúspěšnějších parketů je ten italský, který zaznamenává růst přes 1,2 %. Celoevropský index Stoxx 600 přidává dvě třetiny procenta. Sledovanou událostí byl debut britské automobilky Aston Martin. Její akcie se v IPO upsaly za 19 GBP za kus, první seanci však končí o zhruba jednu libru níže. Do jisté míry za tím stojí konkurenční Ferrari (dnes beze změny) a jeho ocenění na úrovni letošního očekávaného zisku ve výši 21násobku. Cena v úpisu Aston Martin totiž tento násobek převyšovala.
  • První zveřejněný zápis z jednání ECB otestuje euro
    Včerejší zasedání Federální komise pro volný trh (FOMC) bez varování srazilo pokus amerického dolaru o oživení a většina novinových titulků navazujících na zápis z tohoto zasedání se nesla ve smířlivém tónu, zejména v úvodním odstavci: „Mnoho účastníků naznačilo, že jejich pohled na rizika spojená s načasováním zahájení politiky normalizace je vede spíše směrem k udržení sazby federálních fondů v současné efektivní nižší hodnotě ještě po nějaký čas.“
  • První zvýšení sazeb ČNB pravděpodobně v srpnu
    ČNB podle naší prognózy zvýší základní repo sazbu o 25bb na srpnovém zasedání, tedy dříve než jsme původně čekali. Hovoří pro to výrazně rychlejší uvolňování protiepidemických restrikcí a také jestřábí naladění bankovní rady. Ta zmiňuje snižující se nejistotu kolem pandemie a také proinflační rizika, která jsou se současným vývojem ekonomiky spojena. Reálným rizikem naší prognózy úrokových sazeb je jejich červnové zvýšení. Myslíme si však, že v rozhodování bankovní rady nakonec převáží opatrnost, jenž centrální bankéři dávali v průběhu pandemie najevo. Na červnovém zasedání budou mít k dispozici jen minimum informací o vývoji ekonomiky po jejím opětovném otevření. Alespoň část zpřísnění měnové politiky ve druhém čtvrtletí, se kterým počítá prognóza ČNB, podle nás navíc odpracuje silnější koruna. Další zvýšení repo sazby o 25bb očekáváme v listopadu a její růst bude podle naší prognózy pokračovat také v příštím roce, na jehož konci dosáhne výše 1,5 %.
  • První zvýšení sazeb podle viceguvernéra ČNB Mory nebude vyšší než 25 bb
    Viceguvernér ČNB Marek Mora v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že se již blíží okamžik, kdy centrální banka začne zvyšovat úrokové sazby. To, zda k tomu dojde v červnu nebo až v srpnu, je podle něj nyní těžké říct. Mora by přitom se zpřísňováním měnové politiky začal ve chvíli, kdy bude proočkována podstatná část obyvatelstva. Dostatečná by podle něj mohla být už první dávka vakcíny. Tu má nyní přitom zhruba 35 % české populace. Zmínil také, že první zvýšení sazeb nebude zřejmě vyšší než 25 bb. Ačkoliv by se současné otevírání ekonomik mohlo odrazit ve vyšším růstu spotřebitelských cen, ten bude podle Marka Mory pouze dočasný a s návratem ekonomik k normálu opět odezní. My očekáváme v letošním roce dvojí zvýšení sazeb v souhrnu o 50 bb, přičemž k prvnímu z nich by mělo dojít v srpnu a k druhému v listopadu.
  • První zvýšení úrokových sazeb možná už ve třetím čtvrtletí
    Podle dnes zveřejněných minutes z posledního jednání bankovní rady ČNB se okamžik prvního zvýšení úrokových sazeb významně přiblížil. Centrální bankéři minulý čtvrtek diskutovali především rizika a nejistoty spojené se současným vývojem. Shoda přitom panovala na tom, že oproti minulým zasedáním se nejistota ohledně dalšího vývoje pandemie významně snížila, a to především s ohledem na probíhající očkování populace a plánované dodávky nových vakcín. Výskyt další vlny pandemie však podle bankovní rady nebude možné nikdy úplně vyloučit, především v důsledku vzniku nových mutací viru vůči kterým mohou být současné vakcíny méně účinné.
  • Prvý deň si Apple iPhone 12 predobjednáva dvakrát viac ľudí ako vlaňajší iPhone 11
    Počet predobjednávok na iPhone 12 predstavuje viac ako dvojnásobok úrovne zaznamenanej v minulom roku (iPhone 11), najmä vďaka vysokému dopytu z Číny, tvrdí špičkový analytik, Ming-Chi Kuo. Za prvých 24 hodín si zákazníci predobjednali niekde v rozmedzí 1,7 až 2 milióny zariadení, pričom Iphone 11 si objednalo 500 až 800 tisíc. Stojí za to pripomenúť, že v súčasnosti sú zatiaľ k dispozícii na predobjednávku iba dva zo štyroch modelov iPhone 12. Predobjednávky iPhone 12 mini a iPhone 12 Pro Max budú k dispozícii od budúceho mesiaca, aj keď dopyt po mini môže byť nižší kvôli menšej obrazovke a skutočnosti, že nepodporuje dvojité SIM karty, ktoré sú populárne v Ázii. Ostatné modely iPhone 12 by sa však mali dobre predávať v Číne, ktorá má zavedenú robustnejšiu 5G sieť ako iné krajiny.
  • Prvý skutočný test Donalda Trumpa
    Americké akcie včera zažili najväčší prepad od volieb, keď poklesli o viac ako percento. Pohyb stále malý, no potenciálne sa môže stať začiatkom konca veľkých očakávaní spojených s Trumpom. Nový americký prezident totižto stojí pred svojim prvým veľkým testom.
  • Prymulův možný zákaz pohřbívání do země připraví pohřební byznys v ČR až o 33,5 milionu korun. Pohřebáci ale krachovat nebudou
    Podle včerejšího vyjádření ministra zdravotnictví by se těla zemřelých na koronavirus neměla pohřbívat do země. Roman Prymula uvedl, že optimálním způsobem pohřbívání je v takovém případě kremace. Dodal, že pro pohřební služby připravuje nová pravidla.
  • Přebírá moc Trumpův Rasputin?
    Politizace a nekompetence, tak pojmenovávají představitelé amerických bezpečnostních složek to, co zatím vnáší Trump a jeho lidé do Bílého domu. Velký vliv zde podle různých zdrojů začíná mít Steve Bannon, bývalý bankéř, filmový producent, ale i novinář napojený na hnutí známé jako alternativní pravice. Neděsí se však média zbytečně?
  • Přebytečné mýtné brány skončí ve šrotu
    Hodnota mýtných bran v majetku státu zbudovaná společností Kapsch se pohybuje od 3 do 7 miliard korun. Vláda přemýšlí, co s mýtnými branami.
  • Přebytečný plyn chce ropný těžební gigant využít na těžbu BTC
    Zdá se, že čtvrtá největší ropná společnost na světě Exxon Mobil, která sídlí v Texasu plánuje výrazněji rozšířit své podnikání s doprovodnou produkcí Bitcoinu. Řeší tak problém nadbytečné produkce zemního plynu, který se nemůže posunout dále do sítě a spaluje ho neekologicky.
  • Přebytek běžného účtu platební bilance na rekordu
    Běžný účet platební bilance ČR v posledním měsíci loňského roku sklouzl do deficitu 3,9 mld Kč, což bylo prakticky v souladu s naším očekáváním a necelých 7 miliard Kč pod odhady trhu. S ohledem na již dříve zveřejněný vysoký přebytek zahraničního obchodu jde o slabší výsledek, za kterým stojí vyšší výplaty dividend, které se snažily dohánět, co zameškaly v předchozích měsících. Deficit bilance důchodů dosáhl v prosinci 35,6 mld Kč, což je meziroční nárůst o necelých 18,6 miliard. Samotný odliv dividend tvořil 33,2 mld Kč. Ovšem přebytek obchodní bilance činill ve stejném období téměř 27 miliard Kč, což je meziroční zlepšení o více než 30 miliard. V souhrnu tak lze prosincový deficit běžného účtu necelých 4 miliard Kč označit jako velmi mírný, když jeho meziroční zlepšení činí necelých 9 miliard Kč.
  • Přebytek běžného účtu platební bilance se snižuje
    Běžný účet platební bilance ČR dosáhl v říjnu přebytku 7,7 mld. Kč. To je na jednu stranu stále solidních 17,2 mld Kč nad deficitem z loňského října, ale výrazně pod očekáváním analytiků, kteří v mediánu čekali přebytek kolem 30 miliard Kč (náš odhad činil 28,2 mld Kč). Očekávání navíc mohla být ještě umocněna předchozím zveřejněním vysokého přebytku zahraničního obchdou. A obchodní bilance byla i v metodice platební bilance skutečně vysoko, když vykázala přebytek ve výši 41,9 mld Kč, což je meziroční zlepšení o 23,4 mld Kč. Saldo služeb kleslo jen mírně pod 8 mld Kč, čímž nikterak významně nevybočilo z obvyklého vývoje.
  • Přebytek běžného účtu platební bilance v listopadu dále narostl
    Listopadový přebytek ve výši 43,52 mld. CZK (po 19,84 mld. CZK v říjnu) byl oproti tržnímu konsenzu (6,0 mld. CZK) pozitivním překvapením. Jednalo se o vůbec nejvyšší měsíční kladné saldo od září 2020. Kladná bilance běžného účtu dominantně odrážela přebytek obchodu se zbožím a službami. Podle dříve zveřejněných dat ze zahraničního obchodu v listopadu k jeho kladnému saldu přispěl hlavně vývoz automobilů, což pravděpodobně souviselo s kompletací a exportem rozpracované výroby v tomto odvětví. Ke zmírňování schodku ale dochází i u obchodu s energetickými komoditami. Přebytek bilance zboží a služeb byl jen lehce kompenzován mírným schodkem primárních důchodů odrážejícím odliv dividend.
  • Přebytek běžného účtu překonal očekávání
    Český běžný účet platební bilance za měsíc únor vykázal přebytek na úrovni 29,9 mld. Kč, čímž suverénně překonal nejen lednový výsledek, ale i ta nejoptimističtější tržní očekávání. Na celkové bilanci se významně podílelo kladné saldo zboží a služeb, které dosáhlo 34,2 mld. Kč. Oproti předchozímu měsíci sice došlo k poklesu objemu vývozu, nicméně ten byl více než kompenzován snížením dovozu. Tento jev byl pozorován jak u zboží, tak i u služeb, a z historického pohledu se v této části roku objevuje pravidelně. Není ovšem bez zajímavosti, že jak vývozy, tak i dovozy zaznamenaly meziroční pokles, což lze vnímat jako indikaci slábnoucí ekonomické aktivity.
  • Přebytek zahraničního obchodu ČR je nejvyšší za tři roky, průmyslová výroba se ale propadá nečekaně hluboko
    Dnes zveřejněné listopadové ukazatele k tuzemskému zahraničnímu obchodu a k průmyslové výrobě poskytují značně rozdílný obrázek, přestože jde o částečně provázané sféry.
  • Přebytek zahraničního obchodu se v lednu snížil
    Bilance zahraničního obchodu se na samotném začátku letošního roku meziměsíčně snížila na 3,7 mld. CZK po přebytku 5,3 mld. CZK v prosinci. V kladném teritoriu se tak nacházela již pátý měsíc v řadě. Po očištění o sezónní vlivy se kladná bilance zahraničního obchodu snížila z prosincových 16,3 mld. CZK na pouhých 2,4 mld. CZK.
  • Přebytek zahraničního obchodu se v prosinci meziměsíčně snížil
    Prosincová bilance zahraničního obchodu sice zůstala v plusu, nicméně ve výrazně nižším, než tomu bylo v listopadu (3,5 mld. CZK vs listopadových 29,4 mld. CZK). Prosincová data nicméně bývají tradičně ovlivněna vyššími vánočními dovozy. Po sezónním očištění dosáhl prosincový zahraniční obchod přebytku 17 mld. CZK (meziročně vyšší o 8,5 mld. CZK). Pozitivně se na něm i nadále odrážel slabší nominální dovoz ropy a zemního plynu, jehož o 7 mld. CZK méně záporné než rok předtím. V tomto vývoji se projevuje pokles cen na světových komoditních trzích.
  • Přeceňují trhy ECB?
    ECB má podle zápisu z červencového zasedání hned několik důvodů ke spokojenosti a teoreticky by tak v září nemusela spěchat s novým uvolňováním měnových kohoutů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster