Pátek 19. duben 2024 16:57
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Vypisování krytých call opcí: covered call

13.09.2017 17:23  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jedna z velmi jednoduchých opčních strategií je výpis krytých opcí na akcie nebo jiná aktiva, která držíte ve svém portfoliu. Většina investorů drží portfolio svých akcií u investiční banky nebo brokera.  Část investorské veřejnosti drží své cenné papíry dlouhodobě, část je více spekulativní a vstupují do pozice častěji.

Pro zvýšení ziskovosti a generování vyššího cashflow je možné vypsat call na příslušné tituly, které v portfoliu držíte. Tím si zajistíte možnost „dodatečné dividendy“, o které jsem psali v tomto článku.

Výpis kryté call opce: Covered call

Předpokládejme, že držíte akcie společnosti Apple. Výpisem call opce s realizační cenou nad aktuální tržní můžete získat dodatečný příjem z dlouhodobě držených cenných papírů. Vzhledem k tomu, že akcie Apple ve svém portfoliu opravdu držíte, slouží tyto akcie jako kolaterál (záloha) pro případ, že trh bude i nadále růst a kupující protistrana uplatní své právo nakoupené call opce.

Kupující by v takovém případě využil právo vstoupit do nákupní pozice a vy byste museli zaujmout pozici opačnou, tedy prodejní, což jednoduše znamená, že byste prodali část svých akcií, které držíte. Vaše pozice je tedy krytá drženými akciemi, z toho taky vyplývá český název strategie: Výpis kryté opce.

Covered call, stejně jako naked call, je vhodnou opční strategií v případě, že v případě, že očekáváte pokles, stagnaci, nebo menší růst akcií. Vypisování krytých call opcí je mnohem bezpečnější, než vypisování call opcí nekrytých, protože v případě, že jde trh proti vám, jednoduše prodáte část své akciové pozice.

Covered call: teoretický náhled

Řekli jsme si, že covered call je vhodnou strategií pokud očekáváte pokles nebo stagnaci podkladového trhu. Vypíšete krytou opci, na vámi drženou akcii. Za to obdržíte opční  prémium a získáte pozitivní théta. To znamená, že čas poplyne ve váš prospěch. S jeho plynutím se snižuje časová hodnota opce. Cílem je, aby vámi vypsaná opce vyexpirovala jako bezcenná.

V příkladu nahoře jsou provedeny tyto transakce: Nákup 100 akcií na ceně $40 za kus, prodej call opce se strike $42

Za výpis call opce získáváte opční prémium $1, čímž se posunuje break-even bod (hodnota, od které začíná být pozice ztrátová) na cenu $39. V případě, že při expiraci bude cena podkladu vyšší než $39, dosahujete zisku. Maximálního zisku dosahujete nad úrovní $42, tedy nad úrovní realizační ceny opce, a odpovídá hodnotě $300.

Výběr call opce

S vypisovánm krytých opcí je spojena řada otázek, ale dá se říci, že hlavní důležité faktory, které je třeba brát v potaz, protože ovlivňují výši opčního prémia, jsou dva. Prvním z nich je vzdálenost realizační ceny opce od aktuální tržní ceny akcie.  Druhým faktorem, je čas do expirace opce.

Čím je vzdálenost realizační ceny vypisované opce od aktuální tržní ceny akcie větší (tedy čím je opce více mimo peníze), tím je opční prémium nižší. To je třeba brát v potaz, protože chcete vypisovat takové opce, za které nějaké to opční prémium dostanete.

Bavíme-li se o druhém faktoru, pak platí, že čím delší je čas do expirace opce, tím větší opční prémium dostanete. U opcí se stejnou realizační cenou dostanete vyšší opční prémium, pakliže expiruje za tři měsíce než v případě, kdy expiruje za měsíc.

Při výpisu call opcí je tedy důležité správně zvolit tyto dva faktory. Nemusí tedy být nejvhodnější vypisovat opce na penězích, mají-li velmi krátkou dobu expirace, protože v případě, že se cena akcií do expirace posune jen o kousek výš, dojde k uplatnění opce a budete muset své akcie dodat protistraně. Stejně tak nemusí být nejrozumnější vypisovat call opce, které jsou příliš mimo peníze, protože v takovém případě obdržené opční prémium je velmi nízké a nemusí stačit na pokrytí transakčních nákladů.

Rovněž je nutné brát v potaz thétu opce. Opce s expirací za 6 měsíců má výrazně nižší thétu než opce expirující za měsíc. Nezapomínejte, že cílem této strategie je získat opční prémium, které tvoří zisk (resp. dodatečný cashflow z držených akcií) a zároveň si chcete akcie udržet v portfoliu. Vybrat správnou call opci je otázka správného poměru mezi dobou expirace a realizační cenou call opce.

Tabulka níže zobrazuje prémia u call opcí na akcie Unilever s expirací za měsíc. Cena akcií Unilever v daný moment je €38,50. Théta je počítána na bázi 10 opcí.

Realizační cenaOpční prémieObdržené prémium za 10 call opcíThéta
€39,00€0,47470-€9
€39,50€0,30300-€8
€40,00€0,1818-€6
€40,50€0,1010-€5

 

Se vzdalujícími se realizačními cenami od tržní ceny klesá jejich opční prémium. Théta je v absolutním i procentuálním vyjádření nižší kvůli poklesu hodnoty opce. Zvolíme-li si realizační cenu opce na €40, bude opční prémium na roční bázi přesahovat €2,00 (€0,18 x 12). Při ceně akcie €38,50 jde o dodatečný příjem více než 5 % v případě, že nedojde k přiřazení. Bude-li mít taková opce deltu kupř. €0,20, je tu předpoklad, že k přiřazení dojde dvakrát za rok.

Tabulka dole ukazuje prémia call opce na akcie Unilever s realizační cenou €40 při různých expiracích, akcie Unilever se v daný moment obchodují za €38,50. Théta je kalkulována na bázi 10 opcí.

Čas do expiraceOpční prémieObdržené prémium za 10 call opcíThéta
1 měsíc€0,18€180– €6
2 měsíce€0,32€320– €5
4 měsíce€0,55€550– €4
7 měsíců€0,86€860– €3

 

Realizační cena call opce na €40 je 4% nad aktuální cenou akcie, se vzdalujícíc se dobou expirace prémium call opce roste. Ale théta se s rostoucím časem snižuje, protože ztráta časové hodnoty opcí s kratší expirací je rychlejší, než u opcí expirací delší. V uvedeném příkladu jsou atraktivní opce s expirací jeden nebo dva měsíce. Protože covered call správně reaguje na plynutí času, je vysoká théta žádoucí.

Řízení pozice

V případě, že se při expiraci call opce nachází v penězích, nastávají tři možnosti.

První z nich je vypsanou call opci rolovat do dalšího měsíce, tedy odkoupit zpět aktuálně vypsanou a vypsat novou opci na další expirační měsíc. Takový postup může zajistit, že nepřijdete o opční prémium, ale vše se pochopitelně odvíjí od ceny akcií.

Druhou možností je koupit zpět vypsanou opci a realizovat ztrátu, nerolovat. Obecně lze říci, že toto je nehorší z variant, ale samozřejmě záleží na vývoji ceny a na tom, zda jste přesvědčeni že podkladový trh bude i nadále růst.

Třetí možností je poskytnout akcie pro přirazení call opce a tím vypořádat pozici. Přirazení opcí je u LYNX zdarma takže vám nehrozí žádné dodatečné náklady.

Volba samozřejmě záleží na aktuálních tržních podmínkách, na očekávání investora i na jeho investiční strategii a povaze. Je-li například situace taková, že akcie silně vzrostly a investor uvažuje o realizování profitu, není na škodu nechat se přiřadit. V případě, že se ale očekává další růst cen akcií, pak může být vhodnější zpětně vypsanou opci odkoupit.

Závěrem

Vypisování krytých opcí může být velmi dobrý způsob, jak si zajistit dodatečný cashflow z držených titulů. To je primárním důvodem, proč se tato strategie využívá. Umožňuje generovat výnosy na měsíční bázi s limitovaným a regulovaným rizikem. Hlavní nevýhodou covered call je omezená výše zisku v případě, že akcie velmi strmě narostly. Tak jako každý strategie, i tato má své pro a proti a záleží na každém, jak s ní bude pracovat.

Další tematické články

  • Jak nakoupit akcie se slevou?
  • Řecká opční písmena
  • Jak si vytvořit zajištěný fond

Základy úspěšného tradingu 1: Trading a jeho fáze

Jakub Kovařík

The post Vypisování krytých call opcí: covered call appeared first on LYNX Investovat s výhodami.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výnosy z nemeckých dlhopisov atakujú jeden a pol ročné minimá
    Pokles výnosov z dlhopisov nie je len americký fenomén. Týka sa väčšiny krajín a dôvodom sú obavy o pomalší rast globálnej ekonomiky, ktorý sa prenáša na očakávania, že centrálne banky budú odkladať zvyšovanie úrokových sadzieb. A to aj ECB. Výnosy z Nemeckých dlhopisov klesli pod support pri 0,3% a obchodujú sa na úrovniach z polovice roka 2017. Ešte v septembri pritom siahali na 0,6%.
  • Výnosy znovu dostávají pod tlak akcie
    Výnos z desetiletých dluhopisů znovu atakuje 1,6 % a po páteční seanci, která byla ve znamení stabilizace, jsou akciové trhy v USA znovu pod tlakem. K růstu pomohlo schválení fiskálního balíčku americkým Senátem. Investoři očekávají rychlejší ekonomické oživení, inflaci a v budoucnu potencionálně i růst úrokových sazeb.
  • Výnosy zpět nahoře a akcie pod tlakem. Na programu PPI
    Po slušném včerejším nárůstu se hlavní akciové trhy stahují o něco níž. Evropské indexy více či méně klesají: DAX o 0,6 pct a třeba nizozemský AEX o více než procento. Mezitím se výrazně zvedají americké dluhopisové výnosy, když na 10Y vidíme nárůst o 6 bazických bodů. Mírnějším růstem je následují i dluhopisy evropské. Eurodolar se po odrazu vzhůru vrací o něco níž na 1,1920. Aktuální vývoj pokazil náladu i koruně, jež se na páru s eurem obchoduje na 26,24. Zlato koriguje nedávné zisky.
  • Výnosy z US dlhopisov prudko rastú a posielajú nahor dolár a nadol zlato. Čo za tým stojí?
    Včerajšie obchodovanie prinieslo otras na dlhopisových trhoch. Výnosy z 10-ročných amerických dlhopisov poskočili o viac ako 9 bázických bodov na najvyššiu úroveň od roku 2011. Bol to druhý najvyšší rast za posledný rok. V úvode dnešného obchodovania časť ziskov skorigovali (o cca. 1,5 bázického bodu), stále si však drvivú väčšinu ziskov držia.
  • Výnosy zůstávají nahoře, technologie obrátily vzhůru, eurodolar pod 1,21
    Výnosy dluhopisů po včerejšku klesly o něco níž, když pohyb částečně způsobený jednorázovými faktory přilákal kupce. Jenže později během dne se růstový trend začal vracet, takže americký 10Y výnos z nárůstu ubírá jen 2 bazické body, podobně jako německý. Uvidíme, jak se bude trh po posledních událostech konsolidovat.
  • Vynutí si slabší dolar zásah ECB?
    Jen o pár pips dnes ráno eurodolar nepřekonal hladinu 1,15 EUR/USD, kde se naposledy nacházel na konci srpna. Pokud by...
  • Vyostřená situace mezi USA a Čínou posílá akcie hluboko do červeného
    Americké akciové indexy zahájily obchodování pod výrazným výprodejním tlakem. Index S&P 500 na úvod seance přichází o více jak dvě procenta, když nejhorším odvětvím jsou informační technologie se ztrátami přes tři procenta. Pouze defenzivní utility se drží poblíž uzavíracího kurzu z pátku. Důvodem je eskalace obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, kdy Peking oznámil odvetná cla na americké zboží ve výši 60 mld. USD s platností od 1. června. Země by kromě toho mohla zastavit nákup amerických zemědělských výrobků, omezit objednávky letounů Boeing nebo zredukovat vzájemný obchod ve službách.
  • Vypadá to, že Fed přijde s další stimulací
    Následující obrázek je jedním z důvodů, proč začínám věřit, že Fed bude nadále z...
  • Výpadek čínských továren kvůli koronaviru byl v únoru ještě větší, než se dosud předpokládalo. V pondělí se dále propadnou akciové trhy i čínská měna
    Podmínky v čínském zpracovatelském průmyslu se v únoru zhoršily nejvýrazněji za celou historii měření. Dokonce ani během vrcholné fáze světové finanční krize před jedenácti lety nebyl propad tak citelný. Důvodem je to, že podstatná část čínských továren a závodů byla kvůli obavě z šíření koronavirové nákazy zavřená nebo nejela na plný provoz.
  • Výpadek důležitého terminálu na LNG v USA potrvá déle, plyn v EU zdražuje
    Výpadek terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG), který v Texasu provozuje americká společnost Freeport LNG, po požáru potrvá mnohem déle, než se předpokládalo. Firma nyní očekává, že mimo provoz bude alespoň do září a že činnost plně obnoví až na konci letošního roku. Z terminálu směřuje LNG do Evropské unie, kde se cena plynu po sdělení firmy začala zvyšovat.
  • Výplááách
    Představte si že jste včera ráno přišli z velmi vydařené oslavy a spali až do dneška. Co jste měli slavit? No koupili jste si přeci (jakoukoli) kryptoměnu po předešlých propadech. Vypadá to ale že dnes pijete na žal. Výplach a strmý sešup postihl snad všechny kryptoměny.
  • Výplach akcií se přesouvá do zámoří, dluhopisy se naopak kupují
    Po prudkém růstu se akciové trhy v posledních dnech dostaly pod tlak, který dnes slušně zesílil. Hlavní indexy padají o 2 až 4 procenta a zájem investorů se stáčí k bezpečí státních dluhopisů či zlata. Desetileté výnosy v Evropě i zámoří výrazně padají, v Německu skoro o 10 bazických bodů. Zlato si připisuje 1,7 procenta. Ropa padá o více než 6 procent.
  • Výplach na akciových trzích. Dow Jones má za sebou největší bodovou ztrátu v historii
    Máme za sebou opět dosti volatilní týden. Poté, co americké akciové indexy zaznamenaly během jediného dne bodově největší propad v historii se ještě nedokázaly vzpamatovat a jsou stále značně nervózní. Index VIX vyskočil na úroveň 40 bodů, což je nejvíce za poslední dva roky.
  • Výplach na čínských akciích dnes dostává pod tlak i AUD a NZD
    Objemy na některých evropských burzách dnes zatím hovoří za vše. EuroStoxx a francouzský CAC40 jsou ve volume 25 % pod...
  • Výplach na dolaru pokračuje, evropské akcie se ale překvapivě drží
    Téma středeční seance je zatím jednoznačné a je jím slábnoucí americký dolar. Americká měna dnes zůstává pod tlakem na většině hlavních měnových párů a po několikadenní přestávce znovu navyšuje své letošní ztráty. Výprodej je poměrně intenzivní a na řadě měnových párů přesahuje jedno procento. To vše navzdory skutečnosti, že k žádnému většímu zhoršení fundamentu na dolarových párech ani tentokrát nedošlo. Výprodej na dolaru se tak zdá být tažen i nadále dlouhodobějším trendem z minulého roku a naprosto minimální snahou ze strany dolarových býků brzdit tento rozjetý vlak.
  • Výplach na drahých kovech po včerejšku nekončí, pod tlakem zůstává také AUD
    Po včerejší divoké seanci, která přinesla zasedání americké centrální banky, se dnes na trzích situace viditelně uklidňuje. Včerejší Fed a následně zpevnění dolaru na páru s eurem dnes ráno zanechalo stopu také na evropských akciích, které vstoupily do čtvrteční seance mírným gapem. Ten se v případě německého DAXu blížil třem desetinám procenta a právě tři desetiny procenta si DAX držel také odpoledne krátce po zahájení obchodování v USA. Slabší euro tak evropským akciím pomáhá navázat na jejich dřívější zisky, i když růst indexů z minulých dnů nebyl zdaleka o euru, jako spíše o klesajících rizikových přirážkách a pádu implikované volatility.
  • Výplach na euru pokračuje
    Dnešní den byl ve znamení výplachu na euru. To k dolaru oslabilo, až n...
  • Výplach na euru pokračuje
    Dnešní den byl ve znamení výplachu na euru. To k dolaru oslabilo, až n...
  • Výplach na kryptoměnách a komoditách strhává i akcie
    Některé segmenty finančních trhů dnes procházejí masivními výprodeji. Kryptoměny strmě padají, když Bitcoin ztrácí 15 a Ethereum až 26 procent, a právě to zřejmě ukazuje směr i dalším.
  • Výplach na libře pokračuje, dolar naopak zpevňuje na většině měnových párů
    Ani čtvrteční seance zatím akciové indexy z klidu nevykolejila. Většina evropských burz si dnes své pozice drží a na n...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
InstaForex ETF