Úterý 19. březen 2024 06:45
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster

Ranní zpráva z akciového trhu: Škody způsobené hurikánem Harvey zřejmě přibrzdí růst akciových trhů

28.08.2017 08:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Wood Textiles Holding, která drží v Pegasu 28% podíl, chce akcie textilky držet dlouhodobě.
  • Valná hromada Kofoly schválila zpětný odkup akcií a navýšení zadlužení.
  • Evropské akcie zahájí týden poklesem.
  • Z pohledu makroekonomických dat bude zajímavá až druhá polovina týdne. Americké úřady zveřejní zpřesněné údaje o HDP, čísla z trhu práce o počtu nových pracovních míst či míru nezaměstnanosti. Kromě toho budou publikovány i některé předstihové ukazatele jako ISM nebo spotřebitelská důvěra. Na evropském kontinentě toho bude o poznání méně. Za zmínku stojí předběžný odhad inflace za EMU nebo některé indikátory sentimentu. Během dneška ale nic zásadního oznámeno nebude.
  • Končící výsledková sezóna dnes žádný zajímavý titul nenabízí. Během týdne však své výsledky reportuje několik větších známějších firem, například RTL Group, Carrefour, Eiffage, Metro nebo Vivendi.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový index S&P 500 v pátek zakončil růstem o 0,2 % a za celý uplynulý týden si připsal 0,7 %. V pátek se dařilo především telekomunikačním společnostem, které přidaly 0,8 %. Rostoucí ceny ropy pak pomohly k mírným ziskům energetického sektoru (+0,5 %). Naopak duo propadlíků utvořily informační technologie a farmaceutické společnosti, které přišly o 0,1 %. Projev Janet Yellen v Jackson Hole vyzněl pro akciové trhy mírně příznivě, když její postoj k měnové politice Fedu nebyl natolik jestřábí, jak někteří investoři očekávali. 

Asijským trhům se na počátku nového týdne dařilo. Nejúspěšnějšími se staly čínské akcie, které podpořily výsledky státem vlastněné investiční skupiny China Securities Finance, jež navíc navýšila akciové podíly v některých společnostech, což pomohlo nákupnímu sentimentu. Šenčenský index vzrostl o vysokých 1,4 %. Šanghajská burza zaostávala s 0,9 %, i přesto však zanechala ostatní trhy daleko za sebou. Jejich zisky se totiž pohybovaly do půl procenta a jejich umírněný růst mohl být do velké míry ovlivněn spekulacemi o výši škod způsobených hurikánem Harvey ve Spojených státech.

Pegas Nonwovens

Jan Sýkora, spolumajitel společnosti Wood & Co., k dobrovolnému odkupu akcií Pegasu nabídnutému firmou R2G Rohan Czech uvedl, že investici vnímá jako dlouhodobou a o prodeji neuvažuje. Textilka je dle něj prosperující firmou, která má před sebou stále zajímavý růstový potenciál. Přestože R2G Rohan Czech chce Pegas Nonwovens ovládnout ze 100 %, její investiční ředitel Jakub Dyba řekl, že společnost je ochotna zůstat i minoritním akcionářem nebo spoluvlastnit firmu třeba s jedním dalším velkým podílníkem. Zároveň dodal, že k navýšení nabídnuté ceny nevidí důvod.

Dobrovolná nabídka platí do 25. září. Dle nás není zapotřebí s prodejem spěchat, akcionářský boj může vyústit v další růst ceny akcií.  

Kofola ČeskoSlovensko

Valná hromada Kofoly odsouhlasila odkup vlastních akcií prostřednictvím své dceřiné společnosti Radenska, a to až do výše 5 % základního kapitálu. Menší část takto získaných akcií Kofola použije v rámci motivačního opčního programu pro manažery, o osudu ostatních akcií zatím nebylo rozhodnuto. Management tento krok vnímá jako první ze série opatření, jež mají v budoucnu vést k navýšení objemu volně obchodovaných akcií. V současnosti je s 68 % většinovým vlastníkem firma Aetos, ovládaná rodinou Samarasových, druhým největším podílníkem je CED Group (25 %), která by měla podle původních informací během příštího roku svůj podíl prodat.

Kromě zpětného odkupu valná hromada schválila i možnost si v následujících sedmi letech půjčit až 4,26 mld. CZK. Peníze chce využít na levnější refinancování již provedených transakcí a splácení budoucího dluhu. Finanční ředitel Daniel Buryš uvedl, že sice dojde k mírnému navýšení úvěrového zatížení firmy, v poměru k EBITDA chce ale Kofola dluh udržovat na zhruba stejné úrovni jako doposud.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu: Rostoucí cena ropy a solidní kvartální výsledky - americké akcie na nových maximech
    Americké akcie, podpořené solidními firemními výsledky, vystoupaly k novým rekordům. Index S&P 500 přidal půl procenta, když všechny jeho hlavní sektory zakončily v zisku. Pokles zásob ropy a růst její ceny pomohly energetickým titulům, které si spolu s těžaři a zpracovateli ostatních materiálů připsaly největší zisky. Dařilo se i technologickým akciím, které pomohly indexu Nasdaq k 0,6% zisku a novému historickému maximu. Index Dow Jones, který přidal 0,3 %, brzdilo slabými kvartálními výsledky IBM.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: R2G zřejmě plně ovládne Pegas
    Projev presidentky Fedu příliš jasný směr monetární politiky největší světové ekonomiky nenastínil a americké akcie v závěru obchodování odevzdaly většinu svých předchozích zisků. Všechny tři hlavní indexy tak přidaly do dvou desetin procenta. Technologické tituly sice získaly zpět část svých ztrát z předchozího dne, na větší růst indexů to kvůli propadům telekomunikací a energetik však nestačilo.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Severní Korea opět děsí akciové trhy
    Americké akcie v pátek i přes nepříliš povzbudivá data z trhu práce posilovaly. Americké firmy v srpnu vytvořily 156 tisíc nových pracovních míst, což bylo pod očekáváním trhu. Investoři však za slabšími daty viděli možné oddálení zvyšování sazeb centrální bankou a tak si akciové indexy za oceánem připsaly pár desetin procenta. Nejlépe se v pátek dařilo automobilkám, které si připsaly 2 %, když očekávaná potřeba vyměnit statisíce aut zničených hurikánem Harvey vlila čerstvou krev do žil především výrobcům a prodejcům osobních automobilů. Dařilo se i energetickým společnostem a bankám, jejichž akcie přidaly těsně pod jedno procento. Propadlíkem pátečního obchodování byly utility s mírnou ztrátou tří desetin procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Schválená daňová reforma vodu na mlýn akciových trhů již nepřilila
    Americké akciové trhy včera zakončily se ztrátou. Průmyslový Dow Jones přišel o 0,2 %, S&P 500 klesl o třetinu procenta a hodnota technologického indexu Nasdaq se snížila o 0,4 %. Obchodní aktivita byla podprůměrná. Akcie zamířily dolů, přestože se podařilo dohodnout změny v daňových zákonech, které byly nejzásadnější za posledních 30 let. Utvrzuje nás to tak v domněnce, že akciové trhy již daňovou reformu do svého ocenění započítaly, a tak prostor pro další růst z tohoto titulu je již velmi omezený.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Solidní výsledky Morgan Stanley a Goldman Sachs finančním titulům nepomohly
    Včerejší obchodování na amerických trzích přineslo indexu S&P 500 minimální růst o necelou desetinu procenta. Hlavním tahounem byly farmaceutické tituly, které vzrostly o silných 1,3 %. Na druhou stranu největší brzdou byly akcie finančních domů, které přišly o 0,6 %. Nepomohly jim ani solidní výsledky Morgan Stanley a Goldman Sachs.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Spekulace nad financováním nových jaderných bloků stále pokračují
    Americké trhy uzavřely první obchodní týden tohoto roku dosažením nových historických maxim. Dařilo se všem hlavním indexům. Průmyslový Dow Jones v pátek vzrostl o 0,9 %, S&P 500 index přidal 0,7 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejvíce dařilo informačním technologiím (+1,2 %). Druhé místo obsadila trojice sektorů zdravotní péče, surovin a prodejců zbytného zboží se ziskem 0,9 %. Menší ztrátu utrpěly pouze utility (-0,1 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: S&P 500 v pátek vymazal veškeré letošní zisky
    Ke zklidnění situace na akciových trzích v závěru uplynulého týdne nedošlo. Index S&P 500 v pátek přišel o 2,3 % a zakončil celý týden se ztrátou 4,6 %, což je nejhorší týdenní výsledek od března letošního roku. Zároveň tím vymazal veškeré své dosavadní zisky od začátku roku a aktuálně se jeho hodnota nachází 1,5 % pod uzavíracím kurzem loňského roku. V pátek opět panovaly výprodeje napříč všemi sektory s výjimkou utilit, jejichž akcie byly schopny posílit o 0,4 %. Nejhůře se dařilo informačním technologiím a prodejcům zbytného spotřebního zboží. Akcie těchto firem v souhrnu přišly o 3,5 %, respektive 3,1 %. Důvodem převahy prodejních příkazů byly opět zprávy ohledně vyjednání o obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou. Nepříznivě vyzněly i zveřejněné statistiky z amerického trhu práce, které na jednu stranu mohou značit to, že Fed by nemusel přitvrzovat ve zvyšování úrokových sazeb, na druhou stranu však je lze vysvětlit i náznakem hospodářského zpomalování.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Statistiky z amerického trhu práce v hledáčku investorů
    Americkým akciím se v průběhu posledních dvou dnů příliš nedařilo, když index S&P 500 celkově přišel o 0,8 %. Výprodeje byly patrné především v průběhu včerejší seance, kdy v červeném zakončily všechny sektory. Nejhůře se dařilo akciím telekomunikačních společností, které přišly o 2,3 %, následované 1,9% ztrátami realitních developerů. Důvodem byly především rostoucí výnosy dluhopisů.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Světové trhy pokračují v sérii ztrátových dnů
    Trhy v Americe pokračovaly v klesajícím trendu i v úterý, když všechny hlavní indexy ztratily na hodnotě. Průmyslový Dow Jones odepsal 0,5 %, technologický Nasdaq ztratil 0,2 % a širší index S&P 500 utrpěl ztrátu 0,4 %. V rámci S&P 500 nejvíce utrpěly společnosti z oboru telekomunikací (-1,8 %), utilit (-1,2 %) a průmyslu (-0,9 %). Pouze společnosti zabývající se informačními technologiemi dokázaly vybojovat zisky, a to ve výši 0,2 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Světové trhy znovu padají
    Americké trhy ve čtvrtek nabraly jasný směr - dolů. Opět se značně propadaly všechny akciové indexy a ztráty se blížily těm z pondělí. Důvod poklesu je opět stejný jako v pátek, a to obavy ze zvyšování úrokových sazeb. Index Dow Jones včera ztratil 4,2 %, S&P 500 odepsal 3,8 % hodnoty a technologický Nasdaq si pohoršil o 3,9 %. V rámci indexu S&P 500 ztrácely všechny sektory, když se jejich výkonnost pohybovala mezi -1,2 až -4,5 %. Nejhůře dopadly finanční instituce, následované informačními technologiemi a výrobci luxusního zboží. Tyto tři sektory ztrácely přes čtyři procenta. Nejmenší propad zaznamenaly utility.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Technologické akcie pod palbou
    Americké akciové trhy podobně jako Asie a Evropa zahájily nový týden v červeném. Jedním z hlavních důvodů bylo zařazení společnosti Huawei Technologies na černou listinu amerického ministerstva obchodu. Firma nebude kvůli tomuto zákazu moci využívat americké komponenty ani software. Negativní dopad však nepocítí jen samotná firma, ale také její američtí dodavatelé jako Intel, AMD, Broadcom, Seagate, Microsoft, Nvidia a další. Není tak divu, že technologický Nasdaq včera přišel o dalších 1,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 dopadly technologie nejhůře, když jejich subindex odepsal 1,8 %. Ve ztrátách uzavřeli i výrobci a zpracovatelé komodit nebo realitní společnosti, jejichž akcie přišly o 1,5 až 1,6 %. Naopak utility přidaly 0,2 %. Celý index oslabil o dvě třetiny procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Technologie opět zahýbaly trhy, tentokrát směrem dolů
    Akcie ve Spojených státech v průběhu včerejší seance odepsaly 0,9 %. Největší brzdou byly informační technologie s hlubokou ztrátou 1,8 %. O více jak jedno procento přišly ale další tři sektory – maloobchodní řetězce, těžaři komodit a realitní developeři. Naproti tomu duo finančních a energetických titulů zakončilo se vztyčenou hlavou. Akcie finančních domů (+0,7 %) podpořily rostoucí výnosy dluhopisů a zejména výsledky zátěžových testů, kterými prošly všechny sledované bankovní domy a které tak slibují větší dividendové žně pro akcionáře. Firmy energetického sektoru (+0,1 %) reagovaly na dále rostoucí ceny černého zlata.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Technologie zavelely k obratu a poslaly globální akciový trh do červeného
    Americký akciový trh včera svoje zisky z počátku obchodování neudržel a uzavřel s mírnou ztrátou 0,1 %. Největším skokanem se staly opět akcie telekomunikačního sektoru, které vylétly o 5,2 %. Po výsledcích AT&T přišly výborné zprávy pro společnost Verizon Communications, jejíž akcie zakončily s téměř 8% ziskem. Z ostatních sektorů se dařilo ještě akciím energetických společností, které vzrostly o jedno procento. Největší brzdou však byly technologie, které po počátečním růstu nakonec uzavřely se ztrátou 0,8 %, kdy na vině bylo zklamání z výsledků Amazon.com (-3,0 %). Údaje o hospodaření ale naopak povzbudily například akcie Facebooku (+2,9 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Tento týden se naplno rozjede výsledková sezóna
    Páteční obchodování vystavilo stopku americkému indexu S&P 500 v dalším vylepšování historického rekordu. Po osmi seancích v řadě tak akciový index nepatrně korigoval a uzavřel jednu desetinu procenta pod čtvrtečním novým maximem. Dolů jej stáhla většina sektorů, nejztrátovějším se staly telekomunikace, které přišly o dvě procenta. Hlubšímu propadu bránila trojice technologických, spotřebitelských a finančních akcií. Jejich zisky však dosahovaly maximálně 0,3 %. Do jisté míry mohly k méně příznivému sentimentu přispět i zveřejněné horší statistiky o volných pracovních místech v USA, na druhou stratu ostatní data z trhu práce (míra nezaměstnanosti, hodinové výdělky) očekávání překonala.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Tento týden zahajuje americká výsledková sezóna
    Dnešek již nejzajímavější makroekonomický údaj přinesl, a to v podobě německého zahračničního obchodu za květen, který překvapil vyšším přebytkem díky rychlejšímu růstu exportu. V tomto týdnu bude z pohledu makročísel nejpodstatnější až jeho závěr, kdy bude zveřejněna americká spotřebitelská inflace, maloobchodní tržby nebo spotřebitelská důvěra. Eurozóna přinese pouze průmyslovou výrobu.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Trumpova daňová reforma navnadila akciové trhy
    Americké akcie ve čtvrtek mírně zpevnily. Optimismus investorů vycházel z víry v Trumpovu schopnost prosadit daňovou reformu, kterou představil ve středu. Dow stoupl o 0,2 %, širší S&P 500 přidal 0,1 % a index technologického trhu Nasdaq uzavřel na svém otvíracím kurzu. Dařilo se sektoru základních materiálů, realitnímu odvětví a sektoru veřejných služeb, pod nulou skončily průmyslový sektor a odvětví cyklického spotřebního zboží.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Trump s Afghánistánem vlil akciovým trhům čerstvou krev do žil
    Americký prezident včera svými výroky o vojenském setrvání v Afghánistánu polil akciové trhy živou vodou. Především zbrojařské firmy táhly indexy S&P 500 a Dow Jones k jednomu z nejlepších denních výsledků tohoto léta, když oba indexy přidaly k 1 %. Zbrojařská skupina Northrop Grumman posílila o 2 % a Boeing přidal 1,7 %. Návrat BHP Billiton k zisku pomohl těžebnímu sektoru k solidnímu růstu o 1,2 %. Nejlépe na tom včera ze všech sektorů však byly technologické tituly, jejichž akcie vystřelily o 1,5 % a napomohly tak indexu Nasdaq k 1,4% růstu. Optimistickou náladu na trzích brzdili pouze realitní developeři, kteří však odepsali pouze mírnou jednu desetinu procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Unipetrol plánuje další investici v Záluží
    Americký akciový trh zakončil páteční obchodování ve ztrátách. Index S&P 500 odepsal 0,3 % své hodnoty a uzavřel tak na hodnotách, kde minulý týden v pondělí otevíral. Nejvíce táhly index směrem dolů akcie ze sektorů utilit (-0,7 %), informačních technologií (-0,7 %) a nemovitostí (-0,6 %). Zisky si v pátek připsalo především odvětví telekomunikací, a to téměř 0,7 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Únor se stal nejhorším měsícem pro americký akciový trh za poslední dva roky
    Americký index S&P 500 zakončil ne příliš povedený měsíc poklesem o 1,1 %. Únor s celkovou ztrátou 3,9 % se tak stal vůbec nejhorším měsícem za poslední dva roky. Rostoucí výnosy na dluhopisových trzích v souvislosti se zvyšujícími se inflačními očekáváními a jestřábími komentáři nového šéfa Fedu Jeroma Powella vystavily stopku pokračujícímu růstu akciových trhů.
  • Ranní zpráva z akciového trhu: Utlumená obchodní aktivita
    Americké trhy byly včera kvůli probíhajícímu svátku zavřeny. Při absenci zpráv, které by mohly výrazněji ovlivnit dění na finančních trzích, byla cítit i nižší obchodní aktivita v asijsko-pacifickém regionu. Většina trhů připisovala v průběhu dnešního ranního obchodování nepatrné zisky jako například burzy v Číně, Japonsku, Jižní Koreji nebo Austrálii. Na úrovni včerejších zavíracích kurzů se pohybují indické akcie a nevelké ztráty registrují obchodníci v Indonésii nebo Thajsku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024