Čtvrtek 28. březen 2024 18:02
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new

Týdenní zpráva z finančního trhu: Spotřebitelská inflace v červnu zpomalila

10.07.2017 08:20  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Prezidentka Fedu J. Yellen bude s americkými zákonodárci diskutovat nastavení měnové politiky. Evropská průmyslová produkce po výsledcích v jednotlivých velkých státech Evropy vykáže také silný růst. Česká spotřebitelská inflace v červnu meziměsíčně stagnovala a meziročně zpomalila. Jádrové ceny ovšem vzrostly, ačkoliv růst byl mírný.

Evropský průmysl vykáže za květen silný růst

Externí poptávka po německých exportech trendově narůstá už od podzimu a květnová čísla žádné zásadní zpomalení německé ekonomiky nenaznačí. Nic tedy není třeba měnit na odhadu růstu HDP Německa, který překračuje jeho potenciální růst.

Růst evropské průmyslové produkce by měl být více než solidní soudě podle národních statistik publikovaných minulý týden. Pokud bude platit předpoklad o podobném vývoji i v červnu, tak růst průmyslové produkce za celé druhé čtvrtletí by činil 1,5 % q/q (0,1 % q/q v Q1). Za takovýchto podmínek by růst HDP eurozóny za celý letošní rok mohl být vyšší než 2 %.

Vystoupení šéfky Fedu J. Yellen by nemělo přinést nic zajímavého až na diskuzi, které bude následovat po připravených projevech. Pravděpodobně označí vývoj v Q1 17 za dočasný stejně jako současnou dynamiku inflace jako krátkodobý jev.

Finální data o vývoji spotřebitelských cen v Evropě by neměly doznat změn. Americká data o vývoji primárních cen v červnu by naopak měly o něco zpomalit. Pro finanční trhy bude ovšem důležitější zveřejnění spotřebitelské inflace v pátek.

Jádrová inflace v USA v červnu vzrostla stejným tempem jako v minulém měsíci, což pomohlo udržet dynamiku celkové inflace na nule. Ceny energií totiž v červnu poklesly a tlačily celkovou inflaci níže.

Maloobchodní tržby byly v posledních měsících pod negativním tlakem z titulu prodejů aut a toto bychom měli zaznamenat i v červnových datech. Pokud ovšem maloobchodní tržby očistíme o vliv prodejů aut, tak by obrázek měl být optimističtější. Růst o 0,2 % m/m by měl být vidět i v kontrolní skupině, která vstupuje do výpočtu amerického HDP.

Zápisy z posledních jednání ECB a FOMC nepřinesly nic nového

Červnový výsledek indikátoru PMI německého průmyslu byl revidován na nejvyšší úroveň od dubna 2011, což svědčí o velmi dobré situaci v tamním průmyslovém sektoru. Květnové údaje německého průmyslu jeho dobrou kondici potvrdily (1,2 % m/m). Mírné pozitivní revize se dočkal i celoevropský PMI z průmyslu, jehož úroveň naznačuje růst ekonomiky EMU o velmi vysokých 0,9 % q/q v Q2 17. Příslibem pro velmi dobré výsledky evropského průmyslu publikované tento týden jsou také data z francouzského průmyslu, které významně překonaly očekávání trhu.

Během českých svátečních dnů nebylo publikováno mnoho zásadních dat na západních trzích, ale byly zveřejněny zápisy z posledních jednání ECB a Fedu. Zápis ECB potvrdil široký konsenzus ohledně potřeby uvolněné měnové politiky, která by zabezpečila návrat inflace k cíli. Diskuze se zaměřila na případné změny v programu kvantitativního uvolňování, kdy reinvestování maturujících aktiv by mělo být pevnou součástí měnově politické pozice. Komunikace představitelů ECB se od tohoto zasedání zaměřuje na hledání vhodného slovníku při oznámení prodloužení programu kvantitativního uvolňování za prosinec 2017, jak očekává SG ve svém výhledu.

Zápis z jednání Fedu pak ukázal na tři důležité věci: 1) FOMC je rozděleno ohledně data oznámení snižování bilance Fedu. 2) Většina členů FOMC je schopna bez problému akceptovat podstřelování dlouhodobé úrovně nezaměstnanosti, protože doufají, že to pomůže růstu mezd a inflace. 3) Někteří také vyjádřili obavy o výši cen aktiv, které v souvislosti se slabou volatilitou na trzích a nízkými prémiemi mohou být rizikem pro finanční stabilitu. Celkově ovšem tento zápis nezměnil názor ekonomů SG na další vývoj měnové politiky USA. Sazby by se měly v září zvýšit ještě jednou. Začátek snižování bilance Fedu by také mělo výt oznámeno na zasedání v září, když s implementací se tohoto kroku se začne v říjnu či listopadu.

Závěr týdne pak patřil číslům z amerického trhu práce. Počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru byl velmi solidní, ale mzdový vývoj opět zklamal. Celkově tyto údaje ovšem americkému dolaru mnoho nepomohly. Ten tak relativně klidné obchodování v minulém týdnu uzavřel proti euru silnější o 0,2 %.

Meziroční tempo spotřebitelské inflace v červnu zpomalilo

Devizové rezervy za červen a objem intervenčních objemů v květnu budou zveřejněny dnes dopoledne. Relevance tohoto ukazatele ale s upuštění od politiky kurzového závazku poklesla.

Finální číslo polské inflace bude potvrzeno na úrovni 1,5 % y/y. Ekonom SG anoncuje malé riziko, že by výsledek mohl nakonec být o desetinu vyšší. Pokles cen pohonných hmot o 3,9 % m/m a nulový růst cen potravin v červnu by měly vést k nižšímu růstu spotřebitelských cen. Negativně na růst jádrových cen budou působit ceny v dopravě, které poklesly o 2,3 % m/m. V následujících měsících by se inflace měla stabilizovat v rozpětí 1,5 – 2,0 %, což by podle odhadu SG měla být pro členy měnového výboru neutrální úroveň s ohledem na vývoj sazeb.

Podíl nezaměstnaných osob v Česku podle nás v průběhu června dále poklesl na 4 %. Červen už totiž poskytuje dostatek sezónních prací, ale na pracovním trhu se ještě neobjeví čerství absolventi škol. Navíc současný ekonomický růst a nedostatek pracovní síly pravděpodobně nedovolí růst ani sezónně očištěnému ukazateli.

Ceny pohonných hmot jsou nízké v důsledku levnější ropy; ta je na minimech od loňského listopadu. Meziměsíčně tak pravděpodobně poklesnou o 1,8 %. Mírně poklesnou i ceny potravin (-0,2 %) kvůli sezónnosti zeleniny. Na jejich růst naopak tlačí mléčné výrobky, zvláště máslo. Při stagnaci regulovaných cen pak jedinou složkou, která vykáže růst, budou jádrové ceny. Ty se v červnu podle našeho odhadu zvedly o 0,1 % m/m. Celkově by tedy mohly vykompenzovat poklesy dříve zmíněných složek a celková inflace by podle našeho odhadu měla meziměsíčně stagnovat. Meziroční tempo pak díky vlivu srovnávací základny poklesne z 2,4 % na 2,2 %.

Probíhající dividendová sezóna by měla zvrátit bilanci českého běžného účtu do deficitu, čemuž nezabrání ani solidní přebytek obchodní bilance. Naopak schodek běžného účtu platební bilance bude potvrzen v Polsku. Deficit obchodní bilance a slabý příliv peněz z Evropských fondů by mělo vést k prognózovanému prudkému zhoršení běžného účtu.

Reálná ekonomika v květnu ukázala svou sílu

Data o vývoji reálné české ekonomiky v květnu ukázala na její sílu. Přebytek obchodní bilance sice zaostal za očekáváním trhů, ale exportní aktivita byla silná. Ta těží z velmi dobré poptávky od hlavních evropských obchodních partnerů českých podnikatelů. Hlavním hybatelem je vyšší kladná bilance obchodu s motorovými vozidly. Hodnotě vývozu také pomáhá fakt, že se v současné době vyrábí více dražších modelů aut na úkor menších a levnějších aut. Přebytek obchodu s partnery v EU je však kompenzován deficitem obchodní výměny se státy mimo EU. Ta je silně ovlivňována schodkem obchodu s ropou, a to i navzdory nižším květnovým cenám na světových trzích.

Další data potom dokázala, že české ekonomice se daří. Český průmysl vykázal nad očekávání vysoké tempo růstu (3,3 % m/m). Hlavním tahounem je stále vývoj produkce aut, ale k růstu průmyslu přispívá stále více dalších sektorů zpracovatelského průmyslu. Stavebnictví očištěné o kalendářní vlivy vzrostlo o 6,3 % y/y. Je to důsledek růstu pozemního stavitelství, když dynamika inženýrského stavebnictví byla v květnu dále negativní. Maloobchodní tržby také vykázaly solidní dynamiku, když meziměsíčně přidaly 1,2 %. Nejvíce vzrostly tržby za nepotravinářské zboží a nejméně útraty za potraviny. To podle nás ukazuje připravenost domácností utrácet i za zbytné zboží. Trh práce totiž spotřebitelům poskytuje dostatečné příjmy na jejich spotřebu a neomezují je ani očekávání ohledně dalšího vývoje.

Kurz koruny si užíval svátečního týdne, během něhož osciloval kolem 26,12 CZK/EUR. V závěru týdne se po dojmem výše popsaných dat nadechl k nejsilnějšímu posílení v minulém týdnu, když se dostal až pod hranici 26,05 CZK/EUR. Týden ovšem uzavřel opět kolem 26,10 CZK/EUR.

Ostatní regionální měny zažily smíšený vývoj. Maďarský forint posílil asi o 0,3 % a polský zlotý nepatrně ztratil. V minulém týdnu zasedal také výbor pro měnové otázky polské centrální banky, na kterém se jeho členové rozhodli pokračovat ve vyčkávací taktice. Základní úroková sazba zůstává na úrovni 1,5 %. Nové impulsy pro rozhodování nepřinesla ani nová prognóza polského hospodářství, kterou měli členové výboru k dispozici. Projekce vývoje HDP a spotřebitelské inflace totiž byla změna pouze nepatrně. Někteří centrální bankéři sice vystoupili proti nízkým sazbám, ale jejich počet zůstává nízký. I proto očekáváme, že ke zvýšení úrokových sazeb dojde až v H2 18.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Katalánské referendum v novém týdnu oslabuje euro
    Nejsledovanějším ekonomickým ukazatelem tohoto týdne bude páteční statistika pracovních míst z USA. Očekáváme, že kvůli dopadům hurikánů počet pracovních míst poprvé za sedm let poklesl. Právě efekty počasí vypovídací schopnost těchto čísel snižují. V eurozóně budou zveřejněny zářijové PMI, ať už revize z hlavních zemí měnového bloku nebo nová čísla z ostatních zemí. Pozornost trhů ale bude v Evropě poutat povolební vyjednávání v Německu a akutně i situace ve Španělsku po neklidném katalánském referendu. Euro už dnes ráno v reakci na vystupňování problémů oslabuje vůči dolaru. V České republice bude zveřejněn indikátor PMI za září, u kterého očekáváme mírný pokles, a srpnové maloobchodní tržby. Ty sice meziročně zpomalí, meziměsíční dynamika ale odhalí pokračující růst domácí poptávky. Koruna by proti euru mohla v následujících týdnech dosáhnout dalších zisků, když se jí konečně podařilo prolomit hranici 26,00 CZK/EUR, a to navíc na konci měsíce a čtvrtletí.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Koruna druhou nejúspěšnější měnou roku 2017; letos bude dál posilovat
    První týden nového roku přináší na hlavních trzích kalendář plný indikátorů PMI, které by měly ukázat na pokračující růst ekonomiky na přelomu roku. Prosincová statistika z amerického trhu práce by měla přinést další solidní nárůst počtu pracovních míst. Ve střední Evropě se kromě příznivých PMI dočkáme i závěrečné bilance českého státního rozpočtu za rok 2017, kde očekáváme schodek 25 mld. CZK.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Koruna posiluje, může se dostat i k 25,30 CZK/EUR
    Během nadcházejícího týdne by měl americký Senát hlasovat o balíčku daňových změn. Očekává se velmi těsné rozhodnutí, jehož výsledek by mohl trhy výrazně ovlivnit. Z pohledu ekonomických dat bude tento týden patřit inflaci, a to jak ve Spojených státech tak v eurozóně. V listopadu by růst cen měl na obou březích Atlantiku zrychlit. V Česku budou tento týden investoři čekat především na druhý odhad růstu HDP ve třetím čtvrtletí. ČSÚ zveřejní i jeho strukturu, kde nás bude zajímat především podíl investic na velmi slušné dynamice ekonomiky v letních měsících (první odhad růstu HDP byl 0,5 % q/q).
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Mario Draghi se na zasedání ECB zřejmě pokusí uklidnit trhy
    Nejdůležitější událostí nadcházejícího týdne bude zasedání ECB. Projev Maria Draghiho v portugalské Sintře na konci června způsobil na trzích velký rozruch, který se Draghi a jeho kolegové zřejmě ve čtvrtek pokusí zkrotit. Konkrétní nové kroky očekáváme od ECB až v září. Ve Spojených státech je tento týden kalendář poloprázdný, k čemuž přispívá i mediální karanténa centrálních bankéřů před zasedáním příští týden. V České republice budou zveřejněny pouze červnové ceny výrobců. Investoři se nadále budou připravovat na srpnové zasedání ČNB, kde očekáváme zvýšení sazeb.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Na nový impuls ze strany ECB je zatím brzy
    Čtvrteční zasedání ECB zřejmě žádnou zásadní informaci nepřinese. Na změnu rétoriky týkající se opuštění programu odkupu aktiv a následného zvyšování úrokových sazeb je zřejmě příliš brzy. Výsledkem by totiž pravděpodobně bylo nežádoucí rychlé posílení eura. I na druhé straně Atlantického oceánu se dočkáme projevů různých centrálních bankéřů. Připomeňme, že projev šéfa Fedu J. Powella před americkými kongresmany vyzněl minulý týden optimisticky. Klíčovým ukazatelem z USA budou páteční statistiky z únorového trhu práce. Zatímco počet nově vytvořených pracovním míst bude opět silný, obáváme se určitého útlumu ve mzdovém vývoji. Polská centrální banka na zasedání v tomto týdnu měnovou politiku nezmění. Z tuzemských dat se dočkáme poklesu míry nezaměstnanosti i inflace. Nižší únorová inflace i reálné mzdy za Q4 17 ve srovnání s prognózou ČNB mohou vyústit v tlaky na oslabení koruny.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Po hektické první polovině týdne přijde Den díkůvzdání
    V centru pozornost budou tento týden zejména politické události. Hned na úvod týdne euro utrpělo zprávou o krachu jednání o nové vládě v Německu. Ve Spojených státech bude pokračovat schvalování daňové reformy. Senátoři by chtěli agentu zvládnout do čtvrtečního Dne díkůvzdání. Pokud jde o zprávy z centrálních bank, zveřejněny budou záznamy z posledních jednání FOMC i ECB. Dále tento týden promluví Yellenová i Draghi. Z ekonomické fronty by měla celá řada předběžných listopadových PMI z klíčových evropských zemí potvrdit robustnost růstu v závěrečném kvartále roku. Z regionu se dočkáme pouze polských statistik. Ty též poukáží na silnou aktivitu reálné ekonomiky českého severního souseda.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Projednávání americké daňové reformy bude poutat největší pozornost
    V centru dění tento týden bude projednávání americké daňové reformy. Na obou březích Atlantiku se to také bude hemžit vystoupeními centrálních bankéřů. Z dat zaujme především další odhad růstu HDP za 3Q v eurozóně, který by měl udržet solidních 0,6 % y/y a dalších evropských států. Hospodářský růst v 3Q bude oznámen i v regionu centrální Evropy. Ten by podle našeho odhadu měl zpomalit, což bude hlavně patrné v ČR. Tento týden kromě dat zaplní i vystoupení centrálních bankéřů Druhý odhad HDP eurozóny nepřinese žádnou změnu. Předstihové ukazatele během léta vykreslovaly růžový obrázek, který by Eurostat měl potvrdit. Pokračující pozitivní údaje indikátorů důvěry naznačují, že solidní tempo ekonomického růstu by mělo pokračovat i v závěrečném čtvrtletí roku. Navíc ekonomové SG jsou schopni identifikovat především pozitivní rizika související s vývojem HDP. Odhadovaná struktura růstu HDP v 3Q by měla spočívat na spotřebě domácností a vyšší investiční aktivitě. Tvrdá data, jako průmyslová aktivita, obrázek o růstu HDP potvrzují, ovšem s výjimkou zářijového údaje. Ten především v Německu a Itálii zakolísal, což hodnotíme, ale jako jednorázový jev. Německý hospodářský růst v 3Q by měl vykázat stejnou dynamiku jako celek eurozóny. Ekonomové SG předpokládají, že struktura zveřejněná na konci listopadu ukáže na neutrální vliv čistých exportů a relativně solidní podporu růstu ze strany soukromé spotřeby a investic. ZEW index v listopadu výrazně přidal. Ten zatím za ostatními srovnatelnými ukazateli zaostával. Odhad SG ovšem naznačuje, že právě v listopadu by už konečně mohl jejich vývoj dohnat. Spotřebitelská inflace v USA v říjnu zpomalí na pouhou desetinu procenta meziměsíčně. Jádrová inflace tak vykázala vyšším tempo růstu. Tu v říjnu přestaly ve větším měřítku ovlivňovat nájmy a ceny ubytování. Novým velkým hybatelem jádrové inflace tak budou ceny léků a také ceny ojetých aut. Prodej aut také stojí za růstem maloobchodních tržeb v USA. Jejich důležitou skupinou je prodej nákladních vozidel, která představují pro dealery vyšší marži. Evropská inflace za říjen bude potvrzena na hodnotách prvotního odhadu, tedy 1,4 % y/y při 0,1 % m/m. Data o vývoji amerického průmyslu v říjnu přinesou spíše pozitivní zprávy. Meziměsíční růst by měl akcelerovat o desetinu na 0,4 % m/m. I využití kapacit se podle odhadu ekonomů SG zvýšilo. Pátek pak po celém týdnu bude klidnější. Vystoupení M. Draghiho by po úterní konferenci ve Frankfurtu, kde vystoupí špičky světových centrálních bank včetně šéfa ECB M. Draghiho, by jeho další řeč tento týden nemusela přinést nic dalšího nového. Klidný vývoj kurzu eura vůči dolaru pokračoval i minulý týden Minulý týden pokračoval kurz eura proti dolaru v nezajímavém vývoji, který byl determinován jak slabým trendem, tak i nízkou volatilitou kolem něj. Kurz USD/EUR minulé pondělí otvíral na hladině kolem 1,161, aby do pátku oslabil o 0,4 % na 1,166. Kurz neměl mnoho impulsů k reakci, protože zásadních dat jsme se minulý týden nedočkali a ta ostatní potvrzovala nastavené trendy vývoje v jednotlivých ekonomikách. Ani politické události nepřinesly zásadní informace. Americký prezident cestoval po Asii a do úterý 14. 11. ještě bude. Proto i projednávání daňové reformy bude pokračovat až tento týden. V Evropě se zase nepodařil žádný posun v jednání ohledně Brexitu. Růst HDP v regionu ve 3. čtvrtletí zpomalil Finální údaje polské spotřebitelské inflace potvrdí první odhad. Za akcelerací meziměsíční dynamiky cen stojí hlavně potraviny a pohonné hmoty. Vývoj jádrové inflace by měl podle odhadu ekonomů SG zůstat na stabilním tempu 0,9 % y/y. Silná průmyslová aktivita v Polsku v září pravděpodobně podpořila růst exportů. Riziko růstu importů je vysoké, ačkoliv data z předcházejícího měsíce ukázala, že silná poptávka domácností má na import neutrální dopad. Hlavním hybatelem oživených importů proto bude případně rostoucí investiční aktivita. Vývoj HDP ve třetím čtvrtletí letošního roku v regionu pravděpodobně zpomalil. Zásadní dopad do mezičtvrtletního tempa je odhadován pro Českou republiku. Automobilový průmysl kvůli celozávodním dovoleným během prázdnin vykázal nižší růst, což podle nás není plně reflektováno odhadovanou sezónností. Nicméně to je pouze statistický fenomén, proto z toho nevyvozujeme žádné závěry pro celoroční růst. Dynamika HDP v Polsku zpomalila pouze mírně. Hlavním faktorem tamního ekonomického tempa je spotřeba domácností. Pozitivně přispěl i čistý export a také obnovený růst investic. Dynamika cen průmyslových výrobců v České republice v říjnu zpomalila navzdory nadále rostoucím cenám ropy. Meziroční tempo růstu zpomalilo také v důsledku nízké srovnávací základy z loňského roku. Nižší věk odchodu do důchodu v Polsku, který začal platit od října, přinesl nejspíše další tlaky na růst mezd, ale také omezil růst zaměstnanosti. Tamní sociální pojišťovna odhaduje, že asi 2 % pracovní síly může odejít do důchodu dříve, než umožňovala dřívější úprava. Tito pracovníci by nemuseli být na pracovním trhu nahrazeni díky vyšší produktivitě firem nebo z důvodu nedostatků zaměstnanců. Na druhou stranu toto se bude týkat spíše menšího množství lidí, protože většina těch, na které se vztahuje posun důchodového věku je už i tak mimo pracovní trh. Vyšší inflace podpořila trend sílící české měny Uplynulý listopadový týden přinesl pravidelnou měsíční dávku informací o vývoji české ekonomiky. Reálná data potvrdila, že i konec třetího čtvrtletní byl příznivý. Průmysl v září těžil z dobré kondice automobilové výroby, a to nejenom díky stále rostoucí poptávce po dražších modelech, ale svou roli sehrálo i zvýšení kapacit. Chladnější zářijové počasí naopak stimulovalo vyšší výrobu tepla a elektřiny. Akcelerace domácích zakázek ukázala na narůstající investiční aktivitu, která podle nás poroste i v dalších měsících. Při nedostatku pracovníků na trhu práce jsou dodatečně investice bez dalšího najímání zaměstnanců nutností. Firmy tak budou moci dostát rostoucí poptávce po své produkci a zároveň zvyšovat produktivitu, což je při sílícím kurzu české koruny nutnost především pro exportéry. Trh práce ukázal svou sílu i v prvním měsíci posledního letošního čtvrtletí. Podíl nezaměstnaných osob v říjnu poklesl o další 0,2 pb na 3,6 %, a to nejen díky sezónním faktorům. Dobrou zprávou je, že tento pozitivní trend se projevuje ve všech okresech ČR. Podíl uchazečů na jedno volné pracovní místo poklesl na pouhých 1,2. Není potom divu, že maloobchodní tržby v září zaznamenaly také solidní dynamiku. Vysoké prodeje zaznamenaly oděvy a obuv (vlivem chladnějšího počasí). Ceny v ekonomice pak tyto pozitivní trendy reálné ekonomiky reflektují. Meziroční inflace v říjnu akcelerovala na 2,9 %, při meziměsíčním růstu 0,5 %. Na tomto vývoji se podílely všechny hlavní složky, potraviny, pohonné hmoty i jádrové ceny. Podle naší prognózy ale inflace dosáhla svého vrcholu a v příštích měsících by měla zpomalovat. Dokonce roku se bude ještě pohybovat u horní hranice tolerančního pásma centrální banky a příští rok bude klesat až k inflačnímu cíli, protože předpokládáme, že ČNB bude dále zvyšovat své úrokové sazby. Kurz koruny na data z minulého týdne reagoval posílením z pondělních otvíracích hodnot pod 25,70 CZK/EUR až na páteční uzavírací úrovně kolem 25,50. Hlavním impulsem pro tento vývoj se ukázalo zveřejnění spotřebitelské inflace ve čtvrtek, kdy nad očekávání vyšší číslo přineslo okamžité posílení měny o 0,3 %.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Reálné výdaje Američanů ukáží na slabší vstup ekonomiky do letošního roku
    Tento týden bude nabitý jak ekonomickými, tak politickými událostmi. Čeká nás vystoupení Maria Draghiho před Evropským parlamentem i vystoupeni Jeromeho Powella před americkým kongresem. Únorová inflace v eurozóně i v Německu vykáže pravděpodobně mírný pokles. V následujících měsících však znovu nabere na tempu. Mírně zkoriguje i spotřebitelská důvěra v eurozóně. Naopak indikátor PMI bude revidován směrem nahoru. Spotřebitelské výdaje Američanů zřejmě v lednu vykáží mírný pokles a ohrozí tak optimistická očekávání ohledně pokračování 3 % růstu HDP. V neděli proběhnou volby v Itálii a také vnitrostranické referendum SPD o koalici s CDU/CSU. V německém referendu pravděpodobně těsně převáží hlasy pro koaliční smlouvu. Italské volby dopadnou podle našeho očekávání podobně jako v Německu – roztříštěný parlament a následně dlouhá koaliční vyjednávání.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Rostoucí inflace představuje výzvu pro centrální banky
    Tento týden se ponese ve znamení lednových čísel spotřebitelské inflace. Ta by měla dále růst především díky efektu statické základny cen energií. Jádrové ceny by měly být stagnovat. Fed by rostoucí inflace měla tento týden nechat chladným. ČNB zvýší svou prognózu inflace díky vývoji v posledních měsících, ale vliv na její rozhodování to také zatím nebude mít žádný.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Slabší data z USA, silnější z Evropy
    Prosincové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby budou pozitivně ovlivněny objednávkami letadel, po očištění bude patrný spíše útlum kapitálových investic. Slabší data očekáváme i z trhu nemovitostí. Celkový růst amerického HDP za Q4 16 tak dosáhne mezičtvrtletně anualizovaně nemastných neslaných dvou procent. Naopak silné evropské PMI by měly být konzistentní s růstem ekonomiky eurozóny o 0,5 % q/q během Q1 17. Celkově tedy ekonomický kalendář vyznívá spíše ve prospěch eura na úkor dolaru. Středoevropský ekonomický kalendář je v tomto týdnu nezajímavý.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Theresa, Donald a Mario budou tento týden ve středu pozornosti
    I ve světle pátečního snížení italského ratingu agenturou DBRS z A (low) na BBB (high) nelze od čtvrtečního zasedání ECB očekávat zásadnější zmírnění holubičí rétoriky. Z politických událostí bude sledován páteční inaugurační projev prezidenta D. Trumpa a zítřejší řeč britské premiérky T. May k procesu Brexitu. Pokud jde o ekonomická data, dočkáme se zrychlení americké inflace na 2 %. Čínský HDP za Q4 16 pak potvrdí zrychlování ekonomické aktivity v závěru loňského roku.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Týden bude plný politických jednání
    Začátek týdne bude v globální ekonomice zajímavý díky datům o zpomalujícím americkém maloobchodě a horšící se důvěře v německou ekonomiku. V průběhu týdne se však pozornost přenese na politiku. Hlavním tématem budou obchodní bariéry, ale diskutovat se bude i napětí na Blízkém východě a řešení politického patu v Itálii. I z pohledu domácích událostí bude hrát politika prim. Proběhne totiž druhé kolo vyjednávání mezi ANO a ČSSD.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: V Číně začne 19. kongres komunistické strany
    Tento týden bude patřit politickým událostem. V Číně začne 19. kongres čínské komunistické strany. Vládnoucí prezident Si Ťin-pching si pozici lídra zřejmě udrží, otázkou však je, jak silná tato pozice bude a jaký bude nový vládní program. Evropská rada se bude zabývat problematikou obrany, migrace, ale i Brexitu, kde jednání zatím příliš nepokročila. Z dat nás čeká americká průmyslová výroba a německý ZEW index. Obě statistiky by si měly polepšit. Na domácí půdě bude zveřejněn vývoj běžného účtu platební bilance a ceny průmyslových výrobců.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Zítřejší statistika českých mezd může podpořit sazby i korunu
    Nevidíme důvod, proč by ECB měla na svém čtvrtečním zasedání otálet s oznámením, že prodlužuje program kvantitativního uvolňování. Podle nás to bude o půl roku; konec by tak nastal v červnu 2018. Červencové statistiky průmyslové výroby z Německa, Francie a Španělska by měly být solidním základem pro číslo za celou eurozónu, které bude zveřejněno příští týden. Předpokládáme meziměsíční vzestup o 0,6 %. Ve Spojených státech je ekonomický kalendář chudý, očekáváme pouze oživení aktivity v sektoru služeb podle ISM. Pozornost bude spíše směřovat na Kongres – je třeba schválit zákony o navýšení dluhového limitu, zabránit uzavření federálních institucí k 1. říjnu a podpořit oblasti postižené hurikánem Harvey. Z domova očekáváme oznámení o svižném růstu mezd během Q2 17. Červencová aktivita v průmyslu byla ovlivněna celozávodními dovolenými zejména v automobilovém průmyslu. Podíl nezaměstnaných v Česku o desetinu klesne na pouhých 4,0 %.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Žádnou významnější změnu na čtvrtečním zasedání ECB nečekáme
    Sentiment indikátory ekonomické aktivity z průmyslu i ze služeb z klíčových zemí eurozóny potvrdí velmi solní růstovou dynamiku na počátku letošního roku. Ani to ale nebude stačit na to, aby ECB na zasedání v tomto týdnu zásadně změnila svou rétoriku směrem k ukončení programu odkupu aktiv. Závěr týdne přinese první odhad amerického HDP za Q4 17. Celkově slabší číslo bude ovlivněno negativním příspěvkem čistého exportu. Data by měla odhalit sílu domácí poptávky v USA. Trhy ale budou sledovat především další vývoj na politické scéně poté, co se do páteční půlnoci nepodařilo D. Trumpovi přesvědčit dostatek senátorů, aby podpořili navýšení dluhového stropu. Americké federální úřady jsou tak bez peněz, když ani během víkendu k posunu nedošlo. Středoevropský ekonomický kalendář je naprosto nezajímavý.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 10.10.2016
    Po pátečních smíšených datech z USA budou trhy tento týden hledat nějaké vodítko pro budoucí vývoj americké měnové politiky v zápisu Fedu z minulého jednání. FOMC je ve svých názorech rozdělená a zápis by tedy mohl přeci napovědět nejpravděpodobnější směr, kterým se ubere. Regionu budou tomuto týdnu dominovat čísla o inflaci. Česká by měla stagnovat, kdežto v Polsku by mohly zmírnit deflační tlaky.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 12.2.2018
    Na hlavních trzích se dočkáme sady důležitých dat ve středu. Hlavní pozornost bude upřena na americkou inflaci, protože vyšší tlaky na růst cen se podílely na výprodejích v minulém týdnu. Meziroční dynamika cen v USA by sice měla zpomalit, náš výhled nicméně předpokládá o něco vyšší tempo než trh. V eurozóně budou zveřejněna data o HDP v Q4 17. Německá ekonomika zřejmě v závěru loňského roku zrychlila růst na sedmileté maximum. V Česku se také dočkáme HDP za Q4 17, který by měl být velmi silný. Cenová hladina se v lednu zřejmě zvýšila o 0,6 % m/m, meziroční inflace ale zpomalila kvůli vyšší srovnávací základně. Investoři tento vývoj čekají, takže by to pro korunu nemělo představovat negativní zprávu. Její kurz bude v nadcházejícím týdnu záviset především na zprávách z globálních trhů.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 12.3.2018
    Nadcházející týden je z pohledu ekonomických údajů klidný. Na hlavních trzích bude pozornost investorů směřovat především k americké inflaci. Růst cen v únoru podle našich odhadů výrazně zvolnil. Z politických událostí bude důležité povolební vyjednávání v Itálii a formování nové vlády v Německu. V Česku budou zveřejněna lednová data z reálné ekonomiky. Průmysl i maloobchod by měly vykázat slušný meziměsíční i meziroční růst.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 12.9.2016
    Kalendář ekonomických údajů je na začátek týdne poloprázdný. Investoři se zaměří až na inflaci z eurozóny v polovině týdne a především na data o maloobchodu a cenovém vývoji ve Spojených státech, která budou zveřejněna ve čtvrtek a v pátek. Spolu s projevy zástupců Fedu by se trhy měly dočkat ujištění, že v září nedojde k utažení americké měnové politiky. Na domácí scéně bude zveřejněn červencový běžný účet a srpnová statistika cen výrobců. Kurzový závazek zřejmě setrvá pod tlakem po pátečních inflačních datech, který se projevuje roztažením forwardových bodů.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu 14.11.2016
    Kromě politického vývoje by mohla pozornost investorů v nadcházejícím týdnu přitáhnout i makroekonomická data. Budou totiž zveřejněny údaje o HDP důležitých zemí eurozóny i v regionu. V USA by měly maloobchodní tržby a růst inflace dále podpořit očekávání ohledně prosincového zvýšení sazeb Fedu. V regionu bude hlavní várka dat zveřejněna v úterý. Dynamika HDP středoevropských zemí by měla v mezičtvrtletním srovnání dosáhnout slušných hodnot, ale meziročně by měl růst HDP zpomalit kvůli efektu vysoké statistické základny z loňského roku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI