Čtvrtek 28. březen 2024 14:47
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Ozvěny trhu: Na nákupy do Londýna

15.06.2017 10:01  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Výsledek loňského červnového referenda o vystoupení Velké Británie z EU se v prvních měsících projevoval primárně na devizovém trhu. Na podzim loňského roku tak byla britská měna vůči euru nejslabší za poslední téměř dekádu. Následně se kurz stabilizoval a klid vydržel až do červnových parlamentních voleb. Jejich výsledek byl ale pro trhy opět šokem. Vládní konzervativci svou pozici neupevnili a do vyjednávání i brexitu jdou oslabeni. Libra tak opět padá a atakuje mnohaletá minima.

Slabá britská měna si již začíná vybírat svou daň. Zatímco Spojené státy i eurozóna se potýkají s tím, že inflace ztrácí v poslední době na síle, ve Velké Británii je tomu přesně naopak. Květnový růst spotřebitelských cen dosáhl v meziročním vyjádření 2,9 %. Inflace je tak na čtyřletém maximu. Zásah ze strany britské centrální banky směrem k jejímu zkrocení ale čekat nelze. Naopak se obáváme, že s rokem 2018 bank of England svou klíčovou úrokovou sazbu sníží. Nejistota související s Brexitem totiž povede k tomu, že se v Británii nebude investovat do nových výrobních kapacit. Těžko činit investiční rozhodnutí s dobou návratnosti několik, někdy i mnoho let, pokud není zřejmé, jak bude podnikatelské prostředí vypadat za dva roky. Rozmýšlet si své spotřebitelské výdaje budou i domácnosti. Celkový hospodářský růst tak napřesrok spadne pod jedno procento.

Výsledkem je, že si čeští spotřebitelé mohou v Londýně výhodně nakoupit. Británie je zatím stále v EU, cla a daně nás tedy netrápí, a libra stojí méně než 30 korun.


Jan Vejmělek
Ekonomický a strategický výzkum
Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ozvěny trhu - Libra se dočasně nadechla
    Právě uplynuly čtyři týdne od chvíle, kdy britští voliči vyjádřili svou vůli opustit Evropskou unii. Přestože předvolební průzkumy byly poměrně vyrovnané, výsledek hlasování překvapil (nejenom) finanční trhy. V první reakci britská libra dramaticky oslabila. Během prvních dvou týdnů po referendu ztratila vůči dolaru nakonec více než 13 % své hodnoty. Nicméně další dva týdny již byly ve znamení stabilizace situace na trhu s librou, když si od svého dna připsala dolarové zisky přesahující tři procenta. Má britská libra to nejhorší za sebou?
  • Ozvěny trhu - Libře se letos nedaří
    Do konce roku zbývají ještě tři měsíce, ale pohled na výkonnost měn nejvýznamnějších ekonomik je už nyní jednoznačný. Váhání Fedu a nenaplnění očekávání vyšších dolarových sazeb se podepsalo na tom, že až na jednu výjimku si všechny ostatní měny zemí skupiny G10 vůči dolaru polepšily. V čele žebříčku je japonský jen se ziskem sedmi procent. Po něm následují měny, kterým pomohla stabilizace na trzích komodit v posledních měsících. V těsném závěru se tak za japonskou měnou drží norská koruna a kanadský i australský dolar.
  • Ozvěny trhu: Medvědí rodina se rozroste a upevní si nadvládu na akciových trzích
    Závěr letošního roku přivábil na trhy medvědy. Již několik akciových indexů totiž od svého letošního vrcholu spadlo o více jak 20 %, což je vývoj, který označujeme za začátek medvědího, tedy klesajícího trendu. Otázkou tak bezesporu je, zda se medvědí rodina rozroste o další členy. Podíváme-li se na dosavadní propady dalších světových indexů ze svých maxim, jako například amerického S&P 500, evropského Stoxx 600 nebo i celosvětového MSCI (-16 až -18 %), tak je velmi pravděpodobné, že k německému, italskému, japonskému nebo hongkongskému chlupáčovi se přidají další kamarádi.
  • Ozvěny trhu: Mnoho otázek a málo odpovědí české měnové politiky
    Příští středu se zhruba po měsíci a půl znovu sejdou centrální bankéři, aby rozhodli o nastavení měnové politiky ČNB. Snadné rozhodnutí to i tentokrát nebude. Česká ekonomika se sice již zvedá ze dna, vyhráno však rozhodně nemá. Důležitý bude především vývoj v druhé polovině letošního roku, který je však pro tuto chvíli velkou neznámou. Data, která teď máme, zatím stále poodhalují míru poklesu ekonomiky a o charakteru následného oživení neříkají nic.
  • Ozvěny trhu: Motor ekonomiky zažehnut
    Když jsme před čtvrt rokem publikovali makroekonomickou prognózu, doprovodili jsme jí titulkem Jestřábi se vrací. Po třech měsících můžeme konstatovat, že se skutečně vrátili, a to s nebývalou razancí. Nejenom rychlé odbourání protipandemických opatření u nás i ve světě, ale i úzká hrdla v dodávkách materiálů pro výrobu a s tím spojené vyšší ceny vstupů, s sebou přinesly i celou řadu inflačních symptomů. Naše centrální banka nezaváhala a již v červnu zavelena k odpoutání se od extrémně nízkých úrokových sazeb ne příliš vzdálených od nuly.
  • Ozvěny trhu - Mrtvá kočka spadla až na dno
    Žargon obchodníků na Wall Street zná jeden zajímavý pojem – dead cat bounce, neboli odraz mrtvé kočky. Toto rčení s nadsázkou hovoří o tom, že i mrtvá kočka se odrazí od země, pokud padá z dostatečně velké výšky. Něco podobného totiž platí pro klesající akcie na burze.
  • Ozvěny trhu: Na akciového medvěda je ještě čas
    Přestože není říjen zcela za námi, lze konstatovat, že z pohledu vývoje globálního akciového trhu patřil k nejhorším za několik let. Index MSCI zahrnující akcie rozvinutého i rozvíjejícího se světa od začátku října klesl o sedm procent, což je nejhorší výsledek od srpna 2015. Díky tomuto měsíci tak přišel o všechny letošní zisky a oproti začátku roku se obchoduje o pět procent níže.
  • Ozvěny trhu: Na cestě ze slzavého údolí
    Přelom ledna a února je typicky obdobím, kdy většina privátních i veřejných institucí přichází s novými makroekonomickými prognózami. Zrovna tak i my v Komerční bance jsme právě včera pustili do světa naše aktualizované vyhlídky pro českou ekonomiku. A jak se bude podle nás letošní rok vyvíjet? Pokud použijeme nedávný příměr guvernéra J. Rusnoka, bude rok 2021 cestou ze slzavého údolí.
  • Ozvěny trhu: Nakonec může být letos i lépe
    Zhruba před rokem začaly agentury přinášet první případy šíření nového typu koronaviru mezi obyvateli čínské provincie Wu-chan. Globální ekonomika žila tématy jako byly brexit či obchodní války rozpoutané americkým prezidentem D. Trumpem. Po necelých pár týdnech ale již začaly finanční trhy bystřit nebezpečí vyplývající z šíření viru, které nakonec dosáhlo velikosti pandemie a mělo opravdu devastující účinky na globální ekonomiku. Rok 2020 tak bude z hospodářského pohledu jednoznačně spojen s globální recesí způsobenou primárně neekonomickým faktorem.
  • Ozvěny trhu: Na koruně klid před bouří
    Poslední dva týdny patří na tuzemském devizovém trhu mezi velmi nudné, když kurz zůstává uzamčen v pásmu 25,60 až 25,70 CZK/EUR. Letošní rok se zatím nese ve znamení snižující se závislosti kurzu české měny na globálním sentimentu a vývoji okolních regionálních měn. To byl případ loňského roku. Letos se zdá koruna do určité míry opět ovlivňována i domácími událostmi.
  • Ozvěny trhu: Nárůst sazeb v prognóze ČNB neberme moc vážně
    Česká národní banka minulý čtvrtek nepřekvapila tím, že ponechala úrokové sazby beze změny. Trh však překvapila její nová prognóza, v které centrální banka pro příští rok očekává až trojnásobný nárůst úrokových sazeb. Předchozí prognóza přitom počítala pouze s jedním zvýšením v posledním čtvrtletí roku 2021.
  • Ozvěny trhu: Nedaňme, investujme
    V posledních měsíčcích zintenzivňuje zejména na politické úrovni debata o tom, jak zabránit tomu, že z české ekonomiky směřuje nezanedbatelná část vytvořeného důchodu do zahraničí. V médiích se často hovoří o zhruba 300 miliardách korun, o které přicházíme. Padají návrhy na vyšší zdanění dividend či zavedení speciální sektorové daně, na mysli se přitom má často bankovní daň. Je to ale opravdu jediný směr, kterým lze na problematiku nahlížet? Pomiňme přitom debatu ohledně účinnosti těchto kroků ve smyslu, že zdanění dividend směrem k mateřským společnostem v rámci EU, kde platí volný pohyb kapitálu, není možné, a že bankovní daň omezující zisky bank může vést k omezování financování ekonomiky.
  • Ozvěny trhu: Nejhorší je za námi. Alespoň tedy z makroekonomického hlediska
    Počátkem týdne jsme vstoupili do roku 2024. Nejenom podle prognózy Komerční banky by to měl být rok, který z makroekonomického pohledu bude ve srovnání s tím loňským v mnoha ohledech lepší. Rok 2023 byl rokem plného dopadu předchozí energetické krize a vysoké inflace, což se opravdu výrazně podepsalo na propadu reálných mezd a spotřeby domácností. Při loňské dvouciferné inflaci loni česká ekonomika, měřeno reálným hrubým domácím produktem, klesala.
  • Ozvěny trhu: Nejistoty kolem lednové inflace a co sledovat
    Zítra statistický úřad zveřejní hodnotu lednové inflace. Její výše je běžně spjata s velkou mírou nejistoty. Začátkem každého roku většina prodejců tradičně přistupuje k přecenění jim nabízeného zboží či služeb nebo tuto možnost minimálně zvažuje. Výsledkem je měsíc v roce, který je spojen s nejvyšší cenovou volatilitou.
  • Ozvěny trhu: Ne krize, ale ekonomické zpomalení
    S blížícím se koncem loňského roku jsme v mediálním prostoru zaznamenávali stále více a více chmurnějších předpovědí, jak se letos bude českému hospodářství dařit. Je jasné, že rizika z vnějšího prostředí zůstávají opravdu vysoká, ale nejinak tomu bylo i před rokem. Čelili jsme vyhrocené situaci na jihokorejském poloostrově, Donald Trump se chystal k rozpoutání obchodních válek, v Evropě jsme se těšili na italské volby či vyjednávání o brexitu, báli jsme se výraznějších turbulencí na finančních trzích. Mnoho z těchto rizik se do určité míry naplnilo, přesto o ekonomické či globální krizi opravdu hovořit nemůžeme. Naopak globální ekonomika rostla v roce 2018 v podstatě stejným tempem jako o rok před tím.
  • Ozvěny trhu: Německá recese nás dožene
    Nacházíme se v období, kdy veřejné i privátní instituce revidují své prognózy a nejinak jsme na tom my. Z pohledu finančních trhů bude samozřejmě nejdůležitější ta, kterou představí ČNB na jednání bankovní rady 7. listopadu a na jejímž podkladě bude na stole opět diskuse o možném zvýšení úrokových sazeb.
  • Ozvěny trhu: Německá vláda do Vánoc
    Zatímco jednání vítězky nedávných německých voleb Angely Merkelové a dalších představitelů CDU/CSU se Zelenými skončily podle...
  • Ozvěny trhu: Německému průmyslu se nedaří odrazit se ode dna
    Poslední rok německý průmysl neprožívá zrovna nejlepší období. Sužují ho přechodné i strukturální problémy, které se hrnou jeden za druhým. Odstartovala to aféra Dieselgate, ke které se v druhé polovině loňského roku přidala změna emisních limitů. Ta přinesla automobilkám řadu problémů a výrazný pokles v jejich produkci. To vše v době, kdy Donald Trump začal vážně ohrožovat globální obchod svou představou spravedlivého systému. Nejistota z toho, jak se bude vyvíjet poptávka v Číně, USA, či i vlivem toho jak dopadne brexit ve Velké Británii pak hnal důvěru v ekonomiku střemhlav dolů.
  • Ozvěny trhu: Německo nás padnout nenechá
    Naše stále platná makroekonomická prognóza z konce října počítá s tuzemskou mělkou recesí, do které české hospodářství vstoupilo ve třetím čtvrtletí loňského roku, kdy ekonomika jako celek v reálném vyjádření mezičtvrtletně klesla o 0,2 %. A dosavadní vývoj nám dává za pravdu. Žádná katastrofa se nekoná a již s jarními měsíci se podle nás můžeme těšit na sice pomalé, přesto neoddiskutovatelné oživování české ekonomiky.
  • Ozvěny trhu - Nenechte se vystrašit čísly
    Příští týden bude zveřejněn hrubý domácí produkt za druhé čtvrtletí. Podle našich odhadů výrazně zklame tržní očekávání...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new