Úterý 19. březen 2024 11:09
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster

Rozbřesk: ČNB si dál láme hlavu s realitním trhem?

14.06.2017 09:20  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Česká národní banka považuje české nemovitosti za mírně nadhodnocené, a i proto dál přitvrzuje v opatřeních, která mají ztížit přístup domácností k úvěrům. Zchladit “realitní horečku? v dohledné době ale nebude jednoduchý úkol - řada faktorů je jednoduše mimo kontrolu centrální banky.

České nemovitosti vypadají relativně draze při porovnání s průměrným příjmem obyvatel. Vývoj cen v posledním roce výrazně překonal dynamiku průměrné mzdy a poměr cen ke mzdám byl tak na konci roku 2016 zhruba 5 % nad dlouhodobým průměrem. Zajímavé je, že podobné varovné signály nejsou vidět při pohledu na poměr cen českých nemovitostí k nájmům - ten je naopak zhruba 6 % pod dlouhodobým průměrem. Vysvětlení je jednoduché - nájmy zrychlují především v posledních kvartálech podobně jako ceny nemovitostí. Proč? Jednoduše proto, že nabídka na trhu nestíhá uspokojit nikoliv čistě spekulativní, ale “přirozenou? poptávku po bydlení. Jedním z důvodů je výrazné zpomalení nové výstavby na řadě míst, především pak v Praze. Developeři v uplynulém roce zahájili v hlavním městě stavbu “pouze? 2800 nových bytů. Dosavadní demografické trendy přitom ukazují na pokračující roční přírůstky domácností v Praze tempem okolo 6000 za rok. Navíc nový fenomén Airbnb podle různých odhadů odsál z trhu s nájemním bydlením v Praze až 10 tisíc bytů. Nabídka v takovém prostředí poptávku jednoduše nestíhá a centrální banka na tom v dohledné době nic zásadního nezmění.

Navíc makro prudenční opatření nemohou udělat o moc víc, než že zhorší dostupnost úvěrů pro část především nižších příjmových skupin a zabrání jim zadlužit se při nákupu teoreticky nadhodnocených nemovitostí. Těžko při rostoucích nájmech a nízkých úrokových sazbách sníží atraktivitu investic do bydlení mezi těmi, co mají peněz dost a přemýšlí, kam s nimi. Bez výraznějšího růstu úrokových sazeb (ke kterému se ČNB nechystá) bude investiční poptávka dál sílit.

FINANČNÍ TRHY

CZK a dluhopisy

Komentáře Vladimíra Tomšíka z ČNB potvrzují, že ČNB zatím i díky silnější koruně aktivně nezvažuje růst úrokových sazeb. Česká měna přitom v tomto týdnu proplula dál a v tuto chvíli se pohybuje v pásmu 26,15-26,20 EUR/CZK.

I když věříme, že v nejbližších dnech může dobrá nálada na trhu vydržet a koruna se teoreticky může pokusit o posun ke 26,00 EUR/CZK, ve výhledu na zbytek roku zůstáváme opatrní. Trpělivost sázkařů na zisky koruny je doposud poměrně velká, ale v tuto chvíli jim stále hraje do karet velice příznivé globální klima (VIX na dostřel od historických minim). Dnes bude na českém trhu na programu aukce dluhopisů se splatností v roce 2022, 2028 a 2036 (celkový objem až 7 mld. CZK).

EURUSD + zahraniční FX

Mizivá volatilita na eurodolarovém páru svědčí o tom, že trh opravdu vyčkává na dnešní zasedání Fedu, které může být klíčové, a to nejen proto, že dojde k očekávanému zvýšení úroků o 25 bazických bodů. Důležité bude zejména to, jaké signály FOMC vyšle pro duhou polovinu roku, což může udělat jednak skrze novou makro prognózu a prostřednictvím tiskové konference J. Yellenové. Co se týká nové prognózy, tak trh nebude ani tak zajímat to, že odhady pro všechny makro proměnné budou sníženy, ale spíše očekávané trajektorie růstu úrokových sazeb ze strany členů FOMC. Zde se dá očekávat, že pro rok 2017 se rozšíří konsensus nad tím, že by Fed měl sazby zvednout ještě jednou. Nicméně je dost možné, že se lehce změní i trajektorie pro růst sazeb na roky 2018 a 2019. Zde nelze vyloučit pohyb oběma směry, přičemž samozřejmě, že jakákoliv změna směrem dolů by dolaru ublížila a naopak. Co se pak týká tiskové konference, tak pro trh bude nejzajímavější, jaký signál vyšle šéfka Fedu ohledně načasování snižování bilance centrální banky, což je další restriktivní instrument. Bylo by velké překvapení v jestřábím stylu (a to i pro nás), pokud by na tiskovce zazněly již konkrétní údaje, kdy a jakým tempem bude Fed “kvantitativní utahování? provádět.

Akcie

Akciové trhy v zámoří se den před zasedáním Fedu pohybovaly v zelených číslech. Největším tahounem byla automobilka Tesla Inc., která rostla o 4,7 % na cenu 375,95 USD. Index Dow Jones Industrial Average včera v pohodové náladě posunul hranici historických maxim o kus výše. DJ končil na 21328 bodech (+0,4 %). Standard and Poor´s 500 si vedl o málo lépe. Barometr také s podporou technologického sektoru rostl o 0,5 % na novou rekordní hodnotu 2440 bodů. Technologický Nasdaq Composite při své cestě za zotavením poskočil o 0,7 % na 6220 bodů.

Ropa

Cena ropy zůstala včera ukázněná a pohybovala se kolem 48,50 USD/barel. Trh nijak nepřekvapily informace z měsíční zprávy OPECu, které uvedly, že trh se dále vyvíjí žádoucím směrem (i přes růst produkce v Libyi a Nigérii), trh nijak nepřekvapily.

Dnešní den bude zajímavější. Kromě tradičních týdenních statistik o zásobách ropy a produktů v USA bude zveřejněna i měsíční zpráva z trhu od Mezinárodní energetické agentury (IEA, v 10 hodin) s výhledy na vývoj v příštím roce a pravděpodobně i s komentářem k nedávné dohodě OPECu. Z hlediska následujících měsíců patrně zpráva IEA potvrdí své předchozí odhady, které poukáží na vcelku významný deficit na globálním trhu s ropou (i když ten by měl do značné míry jít na vrub i sezónnosti).

Večer navíc zasedá Fed, což bude pro ceny ropy rovněž zajímavá událost.

Autor: Jan Bureš & Petr Dufek, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: ČNB: Raději později než dříve
    Bankovní rada ČNB ponechala na svém březnovém zasedání úrokové sazby beze změny. Rozhodnutí bylo jednomyslné a bylo učiněno na základě únorové prognózy, která se podle guvernéra v podstatě naplňuje. Překvapením byl snad jen výrazný růst mezd v tržních odvětvích v závěru roku, který šel ovšem na vrub třetinovému nárůstu výdělků ve zdravotnictví, patřící podle ČNB rovněž mezi tržní odvětví.
  • Rozbřesk: ČNB razantně zvýšila sazby a ještě neřekla poslední slovo
    Na svém včerejším zasedání se bankovní rada ČNB rozhodla zvýšit hlavní úrokovou sazbu – dvoutýdenní repo – o 125 bodů na úroveň 2,75 %. Dala tím velmi jasný a silný signál, že není ochotna tolerovat vysokou inflaci, respektive inflační očekávání a že je odhodlaná vrátit inflaci zpět k cílové hodnotě. Z hlediska razance jsme takový zásah neviděli od útoku na korunu v roce 1997. Včerejším rozhodnutím ČNB vrátila svoji hlavní sazbu na úroveň, na které byla naposledy v roce 2008.
  • Rozbřesk: ČNB rozhodne, jak naložit s novou prognózou? a určí směr koruně
    Klidné vody letního obchodování by mohla v tomto týdnu trochu rozvlnit ČNB. Nová prognóza centrální banky pravděpodobně ukáže podobný výsledek jako ta stávající (tedy alespoň na měnově-politickém horizontu) a bude centrálním bankéřům ukazovat, aby zvýšili sazby ve třetím kvartále tohoto roku. Pro vyšší sazby také hovoří rychle rostoucí ceny nemovitostí. Ty se sice snaží centrální banka tlumit především přímým omezováním úvěrové aktivity bank (makroobezřetnostní kritéria), vyšší sazby by ale v boji s nafukující se realitní bublinou bezesporu také pomohly. Na druhé straně ovšem stojí silný protihráč v podobě ECB, která zatím “drží nohu na plynu? - pokračuje v QE a drží sazby v záporu.
  • Rozbřesk: ČNB sazby nezmění, ale ponechá ve hře jejich růst
    Na dnešním zasedání ČNB budou centrální bankéři hodnotit dvě protichůdné tendence. Na jedné straně česká ekonomika viditelně zpomaluje, na druhé stále generuje relativně vysoké inflační tlaky. Banka oznámení měnově-politického rozhnudtí posunula o hodinu, tedy na 14:00. O hodinu je posunutá i následná tisková konference, která začíná v 15:15.
  • Rozbřesk: ČNB sazby nezmění, ale ponechá ve hře jejich růst
    Na dnešním zasedání ČNB budou centrální bankéři hodnotit dvě protichůdné tendence. Na jedné straně česká ekonomika viditelně zpomaluje, na druhé stále generuje relativně vysoké inflační tlaky.
  • Rozbřesk: ČNB sazby nezmění, ponechá ve hře pro rok 2020 možnost zvýšení?
    Zasedání ČNB dnes pravděpodobně přinese další verdikt “beze změny”. I trhy s tím prakticky ze 100 procent počítají. Otázkou bude, co naznačí Jiří Rusnok ve výhledu pro rok 2020?
  • Rozbřesk: ČNB sazby nezvýší, ale připraví trhy na únor
    Česká národní banka dnes v tomto roce naposledy bude rozhodovat o sazbách a měla by si od jejich zvyšování na okamžik odpočinout. Jednak proto, že současné tempo zvyšování úrokových sazeb je velmi svižné (5krát za rok), a to nejen na dnešní evropské poměry, ale i v historickém kontextu (naposledy jsme viděli podobné utahování měnových kohoutů na přelomu roku 2007 a 2008).
  • Rozbřesk: ČNB se bude rozhodovat, kdy sáhnout ke zvýšení sazeb…
    Španělské volby opět ukázaly, jak je dnes složité dát v Evropě dohromady funkční vládu. Socialisté sice zvítězili, ale aby mohli vládnout, museli by se spojit se separatistickou katalánskou stranou. Konzervativci dopadli sice nejhorším propadákem v historii, na jejich úkor ale výrazně posílila radikálně pravicová VOX, která naopak jakoukoliv vyšší autonomii Katalánska odmítá. Naštěstí na rozdíl od Itálie Španělsko nepatří k růstovým odpadlíkům a tento týden by to mohla potvrdit i čísla za HDP za první kvartál.
  • Rozbřesk: ČNB se na nekonvenční politiku zatím nechystá
    Včerejší zasedání bankovní rady ČNB nepřineslo podle očekávání žádnou změnu úrokových sazeb a vlastně ani žádné novinky v oblasti nekonvenční měnové politiky. ČNB je vlastně spokojena s tím, jak se naplňuje její prognóza, a považuje svůj díl práce v tuto chvíli za splněný. Nejenom že letos snížila sazby o 200 základních bodů, ale rovněž zavedla nástroje na podporu likvidity finančního sektoru, uvolnila pravidla pro poskytování hypoték a výrazně snížila proticyklickou kapitálovou rezervu bank.
  • Rozbřesk: ČNB se nelíbí reforma daní. Přinese rychlejší růst sazeb?
    Guvernér ČNB vyjádřil své pochybnosti ohledně připravovaných daňových změn. ČNB si tak tentokrát jednoduše nemohla pomoci a opustila zažité pravidlo, že vládní politiku nehodnotí, ale pouze na ni reaguje nastavením politiky měnové. Guvernér Rusnok má pravdu, když mluví o tom, že podpora vyšších příjmových skupin skrze navrhovanou daňovou reformu je neefektivní, protože "u výše příjmových skupin skončí v úsporách a investicích ne zcela produktivního charakteru, například právě v nemovitostech". ČNB ovšem probíhající politickou debatu, ve které se relativně málo hledí na objektivní argumenty, bohužel ovlivní jen stěží.
  • Rozbřesk: ČNB si láme hlavu s drahými nemovitostmi
    Ceny nemovitostí budou zřejmě pro Českou národní banku po vypnutí intervencí jedním z nejžhavějších témat. Minimálně soudě podle rostoucí četnosti prezentací na toto téma mezi členy bankovní rady. V posledních dnech se k tématu vyjadřovali oba dva viceguvernéři - Vladimír Tomšík i Mojmír Hampl. A dříve v průběhu měsíce Vojtěch Benda, který má blízko ke guvernérovi. Z dostupných prezentací se zdá, že ČNB má relativně jasno v tom, že ceny nemovitostí jsou již v tuto chvíli nadhodnocené. Není si jistá pouze tím o kolik a zda a jak na to reagovat.
  • Rozbřesk: ČNB s nekonvenčními nástroji nebude spěchat
    Tomáš Holub z ČNB včera podobně jako guvernér mírnil obavy trhů z opětovného zavedení kurzového závazku (intervence proti koruně 2). Jakoukoliv debatu nad nekonvenčními nástroji v tuto chvíli označil za hypotetickou. Česká koruna tak díky tomu dobývá zpět ztracené pozice a vrací se ke 27,30 EUR/CZK.
  • Rozbřesk: ČNB sníží sazby a odkryje míru svého pesimismu
    Hlavní událostí dnešního dne bude nepochybně zasedání bankovní rady ČNB, od kterého se čeká nejenom snížení sazeb o dalšího půlprocentního bodu, ale také nová prognóza a případně i osvětlení záměrů centrální banky na dluhopisovém trhu.
  • Rozbřesk: ČNB ve starých dobrých kolejích
    Od prvního měnově politického zasedání bankovní rady po opuštění kurzového režimu se v podstatě nic moc neočekávalo a ČNB v tomto směru ani nezklamala. Na programu byla nová prognóza, která lehce vylepšila výhled české ekonomiky pro letošní rok a stejně jako všechny ostatní za poslední dva roky předpokládá rychlý nárůst tržních úrokových sazeb. Je ovšem zřejmé, že ke zvyšování sazeb ČNB prozatím nic nenutí.
  • Rozbřesk: ČNB ve vyčkávacím módu?
    Poslední týden před Štědrým dnem rozhodně nebude informačně chudobným, jak by se dalo s koncem roku pomalu a jistě čekat. V první řadě to bude už zítra německé Ifo, které by po vcelku mizerných indexech nákupních manažerů mohlo ukázat, v jaké kondici německá ekonomika vlastně je. PMI rozhodně potěšit nemohly, když se v Německu a vlastně i v celé eurozóně propadly až na čtyřleté minimum. A to rozhodně není moc příznivá zpráva s ohledem na konečně už končící velkorysý program kvantitativního uvolňování ECB. Na druhou stranu by tato situace mohla přece jen zjednodušit poslední rozhodování o sazbách, které ve čtvrtek čeká české centrální bankéře.
  • Rozbřesk: ČNB ve vyčkávacím módu, Trump na poslední chvíli odvolal útok na Írán
    Už jen necelý týden zbývá do letošního čtvrtého zasedání bankovní rady ČNB. Sice se od něj tentokrát nic nečeká, ale přesto může naznačit, jak moc se – po vzoru nejvýznamnějších centrálních bank – šíří holubičí nálada v místní centrální bance. Ještě než odstartoval týden mlčení se někteří bankéři vyjadřovali poměrně jasně ve směru ponechání sazeb beze změny, nicméně zazněl i hlas o dalším možném zvýšení sazeb.
  • Rozbřesk: ČNB vidí prostor pro rychlý růst sazeb už v příštím roce
    Včerejší rozhodnutí bankovní rady ČNB ponechat úrokové sazby beze změny bylo i tentokrát jednomyslné. ČNB se nicméně při rozhodování opírala o novou inflační prognózu, která předpokládá poměrně brzké odeznění pandemie a následnou akceleraci ekonomiky ve druhé polovině roku, s níž budou spojeny zvýšené inflační tlaky vyžadující i vyšší úrokové sazby.
  • Rozbřesk: ČNB v neutrálním módu
    Sice se jí nepodařilo dojít na cestě k neutrálním úrokovým sazbám až k cíli, nicméně na rozdíl od ECB rozhodně ČNB urazila velký kus cesty. V posledních zhruba dvou letech nejenže opustila kurzový režim, ale dostala svoji hlavní sazbu až na úroveň dvou procent, zatímco evropská centrální banka přemýšlí nad tím, jak ještě víc uvolnit svoji již tak super uvolněnou měnovou politiku. ČNB může po osmém zvýšení sazeb s klidem vyčkávat na další zprávy z ekonomiky a delší čas třeba nedělat s nastavením měnové politiky nic. A to se s ohledem na přetrvávající nejistoty v zahraničí nepochybně hodí.
  • Rozbřesk: ČNB vs. velká očekávání trhu
    Zatímco ECB vymýšlí, jakým způsobem stimulovat inflaci v eurozóně tak, aby konečně dosáhla dvouprocentního cíle, ČNB je tohoto problému stále ušetřena. Inflace se v ČR nachází v horní polovině tolerančního pásma, ať už se díváme na tu celkovou (2,7 %), čistou (2,5 %), jádrovou (2,7 %) nebo měnově politickou (2,8 %). Přitom tuzemská centrální banka ani nestačila završit tzv. normalizaci úrokových sazeb a finanční trhy implicitně předpokládají, že své sazby začne poměrně svižně snižovat.
  • Rozbřesk: ČNB vyhlásila přestávku
    Letos už počtvrté v řadě a celkově popáté zvýšili centrální bankéři hlavní úrokovou sazbu ČNB. Dostala se tak na nejvyšší úroveň za posledních devět let, na které by dokonce mohla pár měsíců setrvat. Nová prognóza sice ještě mírný posun nahoru předjímá, nicméně vyjádření guvernéra na tiskové konferenci vyznělo jednoznačně ve prospěch klidu zbraní. Tedy alespoň na nějaký čas.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Swissquote Bank