Čtvrtek 28. březen 2024 16:41
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
InstaForex Ebook

V britském parlamentu většinu nikdo nezískal

09.06.2017 08:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nejzajímavější část ekonomického kalendáře se dnes ráno vyčerpala německými údaji o zahraničním obchodu. Vyšší dynamika importu snížila proti očekávání přebytek obchodní bilance i běžného účtu. Dnešnímu dění bude beztak dominovat povolební uspořádání ve Velké Británii, kde vládnoucí konzervativci ztratili většinu v parlamentu a budou se muset ucházet o přízeň menších stran.

Trhy budou spekulovat o dalším politickém uspořádání ve VB

Kalendář dnešních událostí na globálních trzích:


Po ranním zveřejnění dubnového výsledku německého obchodu (viz. níže) se příděl zajímavých dat v podstatě vyčerpal. Na druhou stranu většina dat by byla zastíněna výsledkem parlamentních voleb ve Velké Británii. Po sečtení 99 % procent volebních okrsků je totiž jasné, že konzervativci ztratili většinu v parlamentu. Zprávy o dalším vývoji tak dnes budou určovat agendu, protože pravděpodobná menšinová vláda konzervativní strany bude muset udělat ústupky ve své agendě ohledně brexitu. Navíc počátek vyjednávání je naplánován už na 19. června.


Přehled už dnes zveřejněných událostí ve světě:


Německá data dnes ráno překvapila pozitivním směrem, když dynamika exportu i importu byla v dubnu vyšší, než čekal tržní konsenzus. Hlavně vyšší dynamika dovozu pak srazila bilanci zahraničního obchodu i běžného účtu k nižším přebytkům, než čekal trh.

ECB bude snižovat program QE pomaleji

Přehled včera zveřejněných událostí ve světě:


Společná evropská měna včera ztrácela a její kurz poklesl až na 1,1200 EUR/USD. Důvodem přitom nemohly být údaje o růstu HDP a jeho struktuře. V souladu s naším očekáváním byl růst přehodnocen o 0,1 pb výše na 0,6 % q/q potom, co byly statistiky Francie, Itálie a Řecka revidovány výše. Struktura HDP ukázala vysoký růst investic. Z velké části je to ale pravděpodobně příspěvkem Irska. Čistý export zaznamenal opět negativní příspěvek, ačkoliv světový obchod roste. Je to důsledkem zvyšováním importu kvůli domácí poptávce.

ECB včera na svém zasedání nezměnila nastavení měnové politiky. Prezident ECB M. Draghi ve svém vystoupení po zasedání rady guvernérů ujistil trhy, že nízké sazby budou pokračovat dlouho po skončení programu kvantitativního uvolňování. Po dlouhé době uvedl, že hodnocení rizik ekonomického růstu je vybalancované a ze své řeči odstranil zmínky o možném opětovném snížení úrokových sazeb. Byla publikována také nová prognóza, která ukazuje na nižší vývoj inflace, což spolu s přetrvávajícím holubičím tónem naznačuje, že debata o normalizaci měnové politiky je ještě daleko. Z tohoto důvodu ekonomové SG přehodnotili výhled na další kroky ECB. Od nynějška předpokládají, že k dalšímu snížení nákupu aktiv dojde až na počátku roku 2018. Odkupy by se měly snížit na 40 mld. EUR měsíčně. Od poloviny roku 2018 pak vždy počátkem každého čtvrtletí bude program nižší o dalších 10 mld. EUR. Program tedy podle odhadu SG skončí v březnu 2019. Dvojí očekávané zvýšení sazeb se tak posouvá na březen a červen 2019.

Tempo spotřebitelských cen zpomalí na úroveň inflačního cíle

Kalendář dnešních událostí na regionálních trzích:


Dnes budou zveřejněny údaje spotřebitelské inflace v ČR. Podle našeho odhadu ceny meziměsíčně poklesly o 0,2 %. Očekáváme však, že meziroční tempo růst se udrželo na úrovni inflačního cíle, 2 %. Ceny pohonných hmot i potravin se v meziročním srovnání o něco snížily, takže do celkové inflace působí negativně. Opačný vliv zaznamenáváme od regulovaných cen, které v meziročním srovnání zrychlí z důvodu loňského propadu cen zemního plynu pro domácnosti v květnu. Jádrové ceny by měly jak meziměsíčním srovnání, tak meziročním zůstat beze změny.

Jak koruna, tak trh práce překonává rekordy

Přehled včerejších událostí v regionu:


Středoevropské měny ze včerejšího vývoje profitovaly, když souhrnně mírně posílily. Pravděpodobně profitovaly ze slábnoucího eura. Polský zlotý posílil o 0,1 % a dostal se pod hladinu 4,20 PLN/EUR. Maďarský forint po náhlém obratu ke konci odpoledního obchodovaní v celodenním hodnocení posílil o stejné procento. Zveřejněná data květnové spotřebitelské inflace i dubnového zahraničního obchodu neměla na obchodování s maďarskou měnou vliv, když naplnila tržní očekávání.

I česká koruna proti euru po rychlém odpoledním obratu přidala jen 0,1 %, když se během dne obchodovala už těsně nad hladinou 26,25 CZK/EUR, nejsilnější hodnotou od zavedení kurzového závazku. V ČR byl včera zveřejněn podíl nezaměstnaných osob podle evidence pracovních úřadů. Ten v květnu poklesl na 4,1 % z dubnových 4,4 %. Došlo také k dalšímu nárůstu pracovních míst. Jejich počet vystoupal na 174 tis., nový historický rekord. Rekordu bylo dosaženo také v podílu uchazečů na jedno volné pracovní místo. Celorepublikový průměr v květnu byl 1,8 uchazeče na jedno volné místo. Takto utažený trh práce samozřejmě stimuluje růst mezd.


David Kocourek
Ekonomický a strategický výzkum
Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Vatikánu hrozí za čtyři roky bankrot, tvrdí v knize novinář Nuzzi
    Papež František se potýká s těžkou finanční krizí v církevním státě, kterému možná už za čtyři roky bude reálně hrozit bankrot. Ve své nové knize nazvané Giudizio Universale (Poslední soud) to tvrdí italský investigativní novinář Gianluigi Nuzzi. Ten své závěry vyvozuje z několika tisíc dosud nezveřejněných dokumentů a z rozhovorů s představiteli Vatikánu, které podle něj vypovídají o klientelistických sítích, klesajících příjmech a netransparentních obchodech.
  • V Austrálii zrýchlil rast miezd druhý kvartál po sebe. Po prvý krát od roku 2010. AUD to však nenakoplo
    Dnes ráno dorazili z Austrálie štatistiky vývoja miezd. Medzikvartálne zaznamenali v posledných troch mesiacoch minulého roka rast o 0,6%, čo prekonalo trhový konsenzus na úrovni rasti o 0,5%, čo poslalo ich medziročný rast na úroveň 2,1%. Jedná sa o druhý medziročný rast miezd v rade, čo sa naposledy stalo v roku 2010. Nedá sa teda vylúčiť, že sa jedná o zárodok nového trendu, ktorý môže ich rast dostať vyššie od historických miním 1,9%, ktoré boli prítomné od Q3 2016 do Q2 2017.
  • Vavríny cenovej stability
    Už sú to roky od finančnej krízy a pokojnejšie roky nám vytvorili (zatiaľ nezaslúžené) vavríny, na ktorých sa dobre spí. Začíname si zvykať na to...
  • Vážení příznivci kryptoměny Cardano, poznamenejte si v kalendáři 3. července
    Milovníci Cardana (ADA-USD), máte se proč radovat. Vypadá to, že dlouho očekávaný hard fork Vasil je konečně blízko k dosažení. Vývojáři ze společnosti Input Output uvedli, že testování hard forku by mohlo proběhnout již v příštím týdnu. Zpráva přináší jednu z nejočekávanějších zpráv o kryptoměně ADA tento rok.
  • Vážně vám musí zkoumat registry?
    Peníze na cokoliv, co ve firmě potřebujete zaplatit? Nízký úrok a dlouhá doba splácení? To vše poskytuje americká nebankovní hypotéka bez registru.
  • V bitcoinech přijímá dary i UNICEF
    O tom, že kryptoměny hýbou světem, není pochyb. Nejznámější jsou bitcoiny, ve kterých přijímá dary i UNICEF. Slibuje si od toho rychlejší pomoc dětem.
  • V Brazílii nově můžete použít ADA, XRP a MATIC na zaplacení při nákupu nemovitostí
    Gafisa, přední brazilský realitní developer, začal přijímat platby v kryptoměnách za realitní transakce, Společnost přijímá kryptoměny přes místní kryptoměnovou burzu Foxbit.
  • V Británii klesol po referende dopyt po úveroch, banky však sú stále ochotné požičiavať
    Bank of England dnes zverejnila svoj kvartálny prieskum úverových podmienok. A keďže tretí kvartál bol prvým po referende o BrExite, tak tento prieskum ukazuje, či sa nejako zásadne zmenili trendy v ochote bánk požičiavať a v ochote súkromného sektora požičiavať si.
  • V Británii objevili dva případy nové mutace koronaviru z JAR
    V Británii se objevily dva případy další mutace koronaviru, oba pacienti nedávno cestovali do Jihoafrické republiky (JAR). Británie zavádí omezení cest do JAR a všichni, kdo byli v posledních 14 dnech v JAR nebo přišli do kontaktu s někým, kdo tam byl, musí okamžitě do karantény. Nová varianta se šíří rychleji, než ta původní. Na tiskové konferenci to dnes uvedl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock.
  • V Británii otestují nepodmíněný příjem, nápad se líbí i některým českým politikům. Průměrný starobní důchod v ČR by se ovšem při jeho prosazení mohl snížit na méně než polovinu nynější částky
    Další zemí, která otestuje základní nepodmíněný příjem, se stává Británie. V obci na severovýchodě Anglie a ve čtvrti na severu Londýna budou tamní obyvatelé dostávat pod dva roky 1600 liber měsíčně, tedy zhruba 44 tisíc korun. Badatelé přitom podrobí zkoumání duševní a fyzické zdraví účastníků experimentu.
  • V Bruselu se dnes ministři pro energetiku na ničem moc nedohodli. Prosazení zásadnějších návrhů brání nejednota, cena plynu ani elektřiny se tedy nesníží
    Ministři zemí Evropské unie zodpovědní za energetiku se dnes dohodli na první sadě opatření, která mají tlumit dopady plynové krize, již kontinent zažívá. Dali zatím přednost sadě opatření, která nezahrnuje radikálnější návrhy. To proto, že takové návrhy naráží na nejednotu v rámci EU. Pod stůl tak zatím padá třeba návrh zastropování cen dováženého ruského plynu.
  • V Bruselu se dnes zastropování plynu dováženého z Ruska nejspíše nedojedná. Zato by se mohlo pokročit v řešení, jak lidem a firmám ulevit od energetické drahoty
    Bruselský energetický summit, který na dnes svolalo české předsednictví EU, bude pravděpodobně přelomový. Některá z diskutovaných řešení by domácnostem a firmám v Unii mohla od energetické drahoty ulevit, jiná ji naopak mohou vyhrotit.
  • V březnu byl průmysl opět podpořen automotive
    Průmyslová výroba v březnu byla v souladu s naším očekáváním tažena vzhůru zejména automobilovým sektorem a meziročně vzrostla o 2,2 %. Většina sledovaných odvětví ale vůči loňskému březnu skončila v červených číslech. Meziměsíčně vzrostla tuzemská průmyslová produkce o 1,7 %.
  • V březnu podíl nezaměstnaných poklesl na 3,7 %
    V souladu s naší prognózou poklesl v březnu podíl nezaměstnaných z únorových 3,9 % na 3,7 %. Trh očekával pomalejší ústup nezaměstnanosti a medián odpovídal 3,8 %. Loni v březnu dosahoval podíl nezaměstnaných 3,4 %, v roce 2021 pak 4,2 %. Stejně jako v únoru docházelo během března k růstu počtu volných pracovních míst a k úbytku uchazečů o zaměstnání. Pokles podílu nezaměstnaných lze přisuzovat zejména sezónním vlivům, kdy na jaře tradičně roste zájem zaměstnavatelů o pracovní sílu vykonávající sezónní práce.
  • V centru pozornosti jsou ve středu libra a dolar
    Jak jsem zmínil již dříve, ke všem zajímavým událostem dojde ve středu. Úterý přineslo také několik zajímavých zpráv, zejména údaje o nezaměstnanosti nebo mzdách ve Spojeném království. Pokud však tyto zprávy skutečně ovlivnily sentiment trhu, udělaly to velmi zvláštním způsobem a jejich hodnoty je poměrně obtížné interpretovat. Jak můžeme například charakterizovat vysoký růst mezd? Je to pro Brity dobré nebo ne? Pokud mzdy rostou, znamená to, že inflace by mohla začít znovu růst (zmínil to i guvernér Bank of England Andrew Bailey). Pak by BoE mohla ještě několikrát zvýšit sazby, které v současnosti nejsou v cenách zohledněny. Věří tomu ale trh a je BoE schopna snadno a jednoduše zvýšit sazby "ještě několikrát"? Pochybuji. Z tohoto pohledu se zdá, že růst mezd, stejně jako rostoucí inflace, již kroky centrální banky neovlivní.
  • V centru pozornosti obchodníků je zasedání Evropské Centrální Banky.
    Dnes pozornost investorů bude obracená k Evropě, kde proběhnou setkání dvou centrálních bank - Banka Anglie a Evropská...
  • V centru pozornosti RBA, OPEC a americké NFP
    První týden nového měsíce začíná významnými ekonomickými zprávami, které pravděpodobně ovlivní většinu trhů. Patří sem v pondělí údaje o americkém výrobním PMI (index nákupních manažerů), v úterý oznámení australské centrální banky (RBA), ve čtvrtek zasedání OPEC a v pátek údaje o NFP mzdách v USA.
  • V části ropovodu Družba je znovu zvýšená kontaminace
    Ropa v jižní části ropovodu Družba, kterou teče surovina i do ČR je znovu kontaminovaná. Informaci potvrdil i vícepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Transpetrol informace ale popírá.
  • V čele CNN bude někdejší šéf BBC a listu The New York Times Mark Thompson
    Americká televize CNN jmenovala svým novým výkonným ředitelem a předsedou správní rady bývalého šéfa britské veřejnoprávní stanice BBC a listu The New York Times (NYT) Marka Thompsona. CNN se tímto krokem snaží dosáhnout obratu u svých zpravodajských aktivit, které v posledních dvou letech ztrácejí diváky, uvedla dnes agentura AP.
  • V čele Fedu stane poprvé žena. Bernankeho vystřídá Yellenová
    Prezident Barack Obama nominuje na post budoucí šéfky americké centrální banky (Fed) současnou viceguvernérku Janet Ye...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster