Pátek 29. březen 2024 16:56
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Rozbřesk: Tahle měna není pro starý

07.06.2017 09:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Česká koruna od zrušení intervencí ČNB patří mezi nejúspěšnější měny na světě. Přesto existuje měna, která korunu v posledních třech měsících neskutečně válcuje a tou je digitální měna bitcoin. Kurz koruny od začátku dubna vůči bitcoinu oslabil o více než 140 %! Je však bitcoin vůbec měnou a nesrovnáváme tedy hrušky s jabkama?

Začněme tedy nejprve lehkých didaktickým cvičením, řekněme si, co musí vlastně charakterizovat měnu, aby byly hodna této definice. Předně základní funkcí měny je to, že jen zprostředkovává směnu. Na tomto poli si bitcoin vede zatím smíšeně, neboť na alza.cz sice touto kryptoměnou zaplatíte, ale do všeobecné akcetace komerčních transakcí má bitcoin daleko. Existují pochopitelně země, které jsou v akceptaci bitcoinu dále, ale například v USA je bitcoin fakticky považován za komoditu. Co se pak týče druhé funkce peněz, tak tou je, že jde o zúčtovací jednotku a i zde to bude mít bitcoin složité, neboť jednak státy a centrální banky si pohlídají to, aby to byly existující národní měny, které budou sloužit jako jediné zúčtovací jednotky při placení daní a vypořádání soudních sporů a jednak může být limitujícím faktorem jeho obrovská volatilita. Ta je u bitcoinu několikanásobně vyšší než u jiných, což je příjemná vlastnost, když vám vaše kryptoměna posiluje, ale z hlediska rodinných a hlavně obchodních plánů zcela nežádoucí. Navíc s ohledem na to, že v případě bitcoinu dosud chybí derivátový trh a nelze se proti volatilitě čítající denní změny v řádu desítek procent nijak pojistit.

Takže nám zbývá poslední klíčová obecná charakteristika měny, do níž fanoušci a majitelé bitcoinu vkládají nemalou naději a tou je “uchovatel hodnoty?. Někdy po roce 2030 se totiž emise bitcoinů má fakticky zastavit a pokud nedojde k jiné dohodě je dokonce známa i konečná hodnota emise (okolo 21 miliard). Takový algoritmus samozřejmě neplatí pro papírové měny typu koruny, eura či dolaru. Ty budou centrální banky tisknout o sto šest dále a tak má bitcoin z hlediska vzácnosti sehrát roli “nového digitálního zlata?. Problém s touto hypotézou je, že nemusí jít o jediné digitální zlato a na scéně se již objevují konkurenti v podobě dalších kryptoměn, které si Číňané a další velké národy mohou ze zoufalství vybrat jako svoji digitální peněžní schránku.

Při pohledu na exponenciálu kurzu bitcoinu se nelze ubránit dojmu, že dnes máme co činit se spekulatorní mánií. Ta má ovšem jistý racionální základ, vzhledem k příhodným podmínkám, které jsou primárně definovány extrémně uvolněnou měnovou politikou centrálních bank, a proto může dále pokračovat. Bitcoin sice definici měny nesplňuje, ale dobře plní funkci finančního aktiva, kterým se mimo jiné dá občas zaplatit. A proto jeho tržní kapitalizace může klidně dále růst.

FINANČNÍ TRHY

Česká koruna a dluhopisy

Česká koruna se stále drží na dostřel od 26,30 EUR/CZK, ale zatím se jí pod tuto psychologickou bariéru příliš nechce. V posledních dnech se totiž kvůli napjatější situaci v Británii a rostoucí pravděpodobnosti předčasných voleb v Itálii začínají na globálních trzích lehce zvedat indikátory strachu (například VIX). Mezitím centrální bankéř Marek Mora řekl, že růst sazeb v tuto chvíli není na pořadu dne, i když nevyloučil, že k němu může dojít do konce roku. My dál počítáme s prvním růstem sazeb až v roce 2018 (spíše 2Q). Na konci týdne nás čeká nižší česká inflace, která by měla skončit jak pod odhadem ČNB, tak trhu. To by pro korunu taky nemusela být vyloženě pozitivní zpráva. 

Zahraniční forex

Kurz eurodolaru stále osciluje v úzkém pásmu a vyčkává na zítřejší zasedání ECB a dost možná i na vystoupení odvolaného šéfa FBI v americkém Kongresu.

Zlotý si dnes musí dát pozor na zasedání NBP. Výstupy z jednání Výboru pro měnovou politiku mohou být opět spíše holubičí a mohly by zlotému před blížícím se zvýšením sazeb Fedu ublížit.

Ropa

Cena ropy se stále pohybuje kolem 50 USD/barel. Data amerického petrolejářského institutu sice včera naznačila pokles zásob ropy v USA v minulém týdnu, avšak výrazně naopak rostly zásoby benzínu, takže vliv na cenu byl minimální.

Kromě toho včera zveřejnila svůj měsíční výhled vládní agentura EIA. V letošním roce očekává po prodloužení dohody OPECu na globálním trhu s ropou v průměru mírný deficit, v příštím naopak mírný přebytek. Z hlediska ceny informace rovněž vyznívá víceméně neutrálně. Dnes trh sleduje data o amerických zásobách, která rovněž zveřejní EIA.

Autor: Jan Bureš & Petr Dufek, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Šéf Fedu Powell si nemyslí, že americká ekonomika je v recesi. Data se dozvíme za pár hodin
    Fed nepřekvapil a zvýšil oficiální úrokové sazby o 75 bazických bodů a počítá s tím, že další zvýšení ještě přijdou tak, aby se oficiální sazba dostala na konci roku do intervalu 3-3,5 %. Co však nastane poté, není jisté a vše bude záviset na příchozích datech. Z tohoto pohledu budou dva následující reporty týkající se trhu práce a inflace velmi důležité, neboť zásadně ovlivní příští (zářijovou) prognózu Fedu, která trhu ukáže, nakolik je třeba politiku poslat do restriktivního teritoria.
  • Rozbřesk: Šéf Fedu přikrmil růst výnosů, OPEC nepřestává škrtit trh s ropou
    Od začátku roku už uplynuly více než dva měsíce, avšak tvrdých dat z české nebo evropské ekonomiky je zatím pomálu. K dispozici byly zatím jen soft ukazatele v podobě podnikatelských nebo spotřebitelských nálad, které potvrzovaly dobrou kondici průmyslu a vedle toho velmi slabá nebo dokonce chmurná očekávání spotřebitelů. Jedním z mála tvrdých čísel tak prozatím zůstává nezaměstnanost, která v úvodu roku v ČR dál mírně vzrostla.
  • Rozbřesk: Šéf Fedu říká, že sazby jsou nedaleko neutrálních úrovní
    Americké akcie raketově rostou a smazaly během jediného dne své listopadové ztráty. Tak velkou moc mají slova prvního muže Fedu Powella. Ten řekl, že sazby Fedu jsou “těsně pod neutrální úrovní” - takovou, která ekonomiku ani nestimuluje ani nebrzdí. Je to poměrně velký posun od říjnových výroků, kdy v neřízené debatě prohodil, že k neutrálním úrovním mají sazby ještě “dalekou cestu”. Jeho včerejší slova si trhy vyložily poměrně jednoznačně jako signál, že v příštím roce růst sazeb zpomalí…
  • Rozbřesk: Šéfka ECB správně varuje před přílišným optimismem spojovaným s vakcínou
    Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová včera včera tlumila naděje spojované s vakcínou a její slova nelze než podepsat. "Ačkoli nejnovější zprávy ohledně vakcíny vypadají povzbudivě, stále můžeme čelit opakujícím se cyklům zrychlování šíření viru a zpřísňování restriktivních opatření, dokud nedosáhneme všeobecné imunity…, ... hospodářské oživení tak nemusí být lineární, ale spíše nestabilní, přerušované a závislé na tempu distribuce vakcíny," uvedla Lagardeová.
  • Rozbřesk: Šéf německé Bundesbanky proti krizovému fondu eurozóny
    Šéf německé Bundesbanky varuje před vytvořením nového krizového fondu eurozóny. Žhavý kandidát na post nového šéfa ECB se tak opět názorově rozchází s dnešním prezidentem centrální banky Mariem Draghim, který plány společného sdílení rozpočtových rizik podporuje. Co Jensi Weidmannovi vadí? Především to, že členské státy chtějí převést na Brusel pouze zodpovědnost za častokrát nezodpovědná rozpočtová rozhodnutí národních vlád. Rozpočtové pravomoci (v zásadních výdajových otázkách) nikam převádět nechtějí. Ostatně již dnes má Evropská komise problémy pravidla svazující rozpočtovou suverenitu národních států vymáhat. V takovém systému může nový krizový fond eurozóny jednoduše podpořit “nezodpovědnost” a odvést národní vlády od potřebných reforem.
  • Rozbřesk: Šíření koronaviru v Evropě vrací na trhy strach
    První odhad indexu nákupních manažerů za měsíc únor ukázal na nečekané vylepšení podnikatelské nálady v průmyslu a odolnost sektoru služeb. Celkový index PMI tak vyskočil na šestiměsíční maxima. Zásadní problém ovšem je, že data byla sbírána na začátku měsíce, kdy rozsah problému koronavirus nebyl tak velký. Zdálo se, že zasáhne pouze čínský sektor služeb. Poslední zprávy o šíření koronaviru napříč světem staví tedy i únorové PMI z eurozóny do jiného světla a dělají z nich de facto stará čísla. Alarmující je zejména rozšíření koronaviru v Itálii, která zatím potvrdila 157 případů a 3 úmrtí. Dopad do hospodářství je prakticky okamžitý - z řady měst v Lombardii se nedá vycestovat bez speciálního povolení, ruší se fotbalové zápasy, karneval v Benátkách a Rakousko zastavilo veškerou vlakovou dopravu s Itálií.
  • Rozbřesk: Škoda Auto - laboratoř přehřívající se ekonomiky
    Poslední zprávy z největší české automobilky Škoda Auto jenom potvrzují, jak moc česká ekonomika začíná narážet na své...
  • Rozbřesk: Škoda Auto - laboratoř přehřívající se ekonomiky
    Poslední zprávy z největší české automobilky Škoda Auto jenom potvrzují, jak moc česká ekonomika začíná narážet na své mantinely. Silná poptávka vede k tomu, že vozy pro evropský trh již nemá kde vyrábět. Některé z plánovaných novinek pro příští roky tak jednoduše v Evropě nebudou dostupné. Automobilka je sice rekordně zisková, ale naráží také logicky na silnější vyjednávací pozici odborů, které požadují dvouciferný růst mezd. Rychlejší růst mezd u třetího největšího zaměstnavatele v Česku (26,7 tis zaměstnanců) může mít silný signální efekt pro další podniky, a to nejen v automobilovém sektoru. V takové situaci logicky přichází na řadu otázka - nezačíná Česko ztrácet svoji cenovou konkurenceschopnost?
  • Rozbřesk: Španělská politická krize střídá italskou, trhy ale panikařit nemusí…
    Napětí v třetí největší ekonomice eurozóny zvolna polevuje. President Mattarella se rozhodl, že nakonec jmenuje vládu dvou “populistických” stran - Ligy severu a Hnutí pěti hvězd. Obě strany přitom nabídly pouze drobný ústupek. Pro prezidenta nepřijatelný ekonom Paulo Savona (kriticky se vyjadřující k euru) nakonec nebude ministrem financí, ve vládě ovšem bude zastávat pozici ministra pro EU.
  • Rozbřesk: Špatné zprávy z domácí ekonomiky nahrávají stabilitě sazeb ČNB
    Dvě a rozhodně ne dobré zprávy přišly včera z české ekonomiky. Tou první byl poslední výsledek indexu nákupních manažerů (PMI), který se po krátkém zlepšení propadl na čtyřměsíční minimum (43,5 bodu). Znamená to, že situaci v průmyslu nelze zdaleka ještě považovat za stabilizovanou, neboť padají jak nové zakázky, tak aktuálně i výroba a zaměstnanost.
  • Rozbřesk: Technická stagflace je oč tu teď běží. Dlouhé úrokové sazby kolabují
    Propad dlouhých tržních úrokových sazeb zaznamenaný v posledních několika dnech je opravdu impresivní. Zatímco výnosy desetiletých amerických a německých vládních dluhopisů spadly za posledních 14 dní o nějakých 40-50 bazických bodů, tak v případě jejich českých protějšků propad činil více než 100 bazických bodů. Vzhledem k tomu, že ceny dluhopisů se pohybují reverzně k výnosům, tak to implikuje, že držitelé vládních dluhopisů si po dlouhém výprodeji konečně připsali výrazné kapitálové zisky. Jak k tomu došlo?
  • Rozbřesk: Tento týden napoví, jak si vedla česká ekonomika přes ruskou invazí na Ukrajinu
    Jak se vedlo světové ekonomice před startem ruské invaze? Důležitý dílek do skládačky dodají v tomto týdnu výsledky HDP za první kvartál. Pod vlivem vysoké inflace sice na řadě míst globální ekonomika šlapala na brzdu (eurozóna podle našeho odhadu mezikvartálně rostla jen o 0,1 %), na druhou stranu však meziroční čísla budou stále vypadat velmi optimisticky. A to proto, že se porovnáváme s velmi slabým kvartálem roku 2021 poznamenaným na řadě míst výraznými proti-covidovými omezeními.
  • Rozbřesk: Tento týden rozhodne o dalším osudu pandemie v Česku
    Druhá vlna pandemie zatím v Česku podle posledních čísel nepolevuje - máme za sebou rekordní sobotu i neděli. A o dalším osudu vládních karanténních opatření rozhodnou pandemická čísla z tohoto týdne. I když však přírůstky nově nakažených poleví a Česko se vyhne úplnému uzavření ekonomiky (lockdownu) sázky na uvolnění opatření již 2. listopadu jsou nerealistické.
  • Rozbřesk: Tento týden rozhodne o květnovém rozvolnění v Česku
    Nastává týden, který rozhodne o tom, jak výrazné bude rozvolnění pandemických opatření na začátku května. Klíčové je, jaké regiony se dostanou pod úroveň 100 přírůstků nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden. V těch budou od počátku května dál uvolněna pravidla pro vzdělávání, návštěvy galerií, muzeí a památek. Podle dosavadních čísel má velkou šanci značná část západních a východních Čech a možná Praha. Mimo hru pravděpodobně zůstane většina jižních Čech, severní Čechy a velká část Moravy.
  • Rozbřesk: Tesla je větší než Ford a koruna čeká na další čtvrtek
    Zatímco akcioví analytici budou stále věštit z čajových lístků, zdali je tržní ohodnocení amerického start-upu vyrábějícího auta, která sama řídí a nečoudí, férové, tak si něco povězme o americké ekonomice. Neboť fakt, že prodeje automobilů v USA spadly na více než dvouletá minima, nevypadá úplně povzbudivě. Na druhou stranu, kdybychom se měli řídit jiným ukazatelem amerického průmyslu, který byl v podobě indexu podnikatelské nálady ISM rovněž zveřejněn včera, tak situace nevypadá vůbec zle - ba naopak.
  • Rozbřesk: Těžce zkoušené trhy dluhopisů s napětím vyhlížejí výsledek americké inflace
    Krvavá lázeň, kterou již nějaký ten pátek zažívají trhy dluhopisů, je stále přiživována nepříznivými inflačními daty z celého světa. V pátek například zveřejnilo vysoké inflační údaje Maďarsko, včera ČR a dnes odpoledne trhy čeká vrchol v podobě americké inflace za měsíc březen.
  • Rozbřesk: Theresa Mayová pod tlakem, zatímco libra je relativně v klidu
    Theresa Mayová ustála hlasování o důvěře velice těsným způsobem 325 ku 306. I když bezprostředně trhy oceňují “kontinuitu” Mayové, její pozice zůstává nelehká a předčasné volby nemusí být zcela mimo hru. Brusel chce po britské premiérce, aby z parlamentu co nejrychleji dostala seznam bodů k “opravě” v dohodnuté rozvodové smlouvě. Šéf opozice Jeremy Corbyn ale vůbec nechce pustit své poslance k jednacímu stolu, dokud nebude zcela vyloučena z jednání možnost tvrdého brexitu bez dohody.
  • Rozbřesk: The sky is the limit aneb evropský trh s elektřinou šílí
    Komodity reflektují obavy z recese, které v posledních dnech nabírají na síle. Cena mědi, která se pro své široké použití tradičně považuje za indikátor hospodářského cyklu, se dostala nejníže od konce roku 2020 (tříměsíční LME kontrakt je pod 8000 USD/t). Obdobné platí i pro ropu, jejíž cena se včera propadla k 100 USD za barel, tedy skoro o 20 procent níže než v polovině června. Pro spotřebitele zůstává nicméně stále nepříjemné to, že ceny finálních ropných produktů zůstávají z hlediska historických vztahů k ceně ropy neobvykle drahé.
  • Rozbřesk: Tisíc a jedna pohádka o tom, proč libra posílila na vypsání předčasných voleb
    Zdá se, že hlavním překvapením týdne je doposud ohlášení záměru uspořádat v Británii předčasné volby. Premiérka Mayová tím, jak se říká, “zaskočila trhy?. Snad nejjasněji se ono překvapení projevilo na kurzu britské libry, jež bezprostředně po oznámení záměru oslabila. Trhy si však zprávu vcelku rychle “přebraly? a britská měna nakonec posílila.
  • Rozbřesk: Tlak na forint a liru si vynutil zvýšení oficiálních úrokových sazeb v Maďarsku a Turecku
    Na globální finančních trzích přituhuje. Důkazem budiž to, že centrální banky ve zranitelnějších ekonomikách jsou navzdory hospodářskému propadu nuceny zvyšovat úrokové sazby. Včera se tak stalo v Maďarsku a Turecku a v pozadí vynuceného zvýšení úrokových sazeb byly, jak už to bývá oslabující měny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster