Čtvrtek 28. březen 2024 12:38
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Slabšie NFP netreba preceňovať, ďalšie ukazovatele z amerického trhu práce sú dobré

02.06.2017 17:41  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnešné vládne čísla z amerického trhu práce (NFP) sklamali. V máji podľa nich vytvorila americká ekonomika 138 tis. pracovných miest (čakalo sa 181 tis.), navyše aprílový údaj bol revidovaný nadol z 211 tis. na 174 tis. Dolár aj výnosy z amerických dlhopisov na to zareagovali negatívne. Obchodníci čakajú, že by sa to mohlo prinútiť FED byť o niečo viac holubičím.

Je však potrebné si uvedomiť dve veci – 1) miera nezamestnanosti je aktuálne 4,3%, čo znamená, že americká ekonomika nemá kapacitu tvoriť toľko pracovných miest ako v minulosti; 2) NFP sú len odhadom. A to len jen jedným z mnohých, napríklad včera ukázal ADP report prírastok 253 tis. pracovných miest.

Ostaňme pri tejto druhej téme. Existuje viacero relevantných ukazovateľov z trhu práce, ktoré vypovedajú o jeho stave. Okrem už spomínaných NFP a ADP, sú nimi napríklad aj subindexy zamestnanosti v rámci prieskumov sentimentu medzi podnikateľmi (ISM), alebo kompozitný index podmienok na trhu práce, ktorý zostavuje FED (LMCI – labour market condition index). V tomto mesiaci boli zatiaľ zverejnené tri – NFP, ADP a ISM za výrobu. Zvyšné dva budú zverejnené v pondelok.

Zostavil som index priemernej smerodajnej odchýlky týchto ukazovateľov z trhu práce od priemeru, a na základe nich zatiaľ máj nevyzerá vôbec zle. Index je najvyšší za posledné tri mesiace a z pohľadu posledných dvoch rokov je vysoko nad priemerom.

Vývoj kompozitného indexu piatich ukazovateľov z trhu práce

NFP je z môjho pohľadu preceňovaný. Teda minimálne to, že investori riešia odchýlku povedzme 40 tis. pracovných miest od očakávaní. Keby sa na trhu práce udialo niečo zlé, tak by išli prudko nadol všetky indexy. Nič také sa však aktuálne nedeje. Pre ilustráciu som vytvoril kompozitný index len zo zvyšných štyroch indikátorov trhu práce a porovnal som ho s vývojom NFP. A ten ich kopíruje. Počas mini-recesie začiatkom tisícročia bol spolu s ním v mínuse, počas finančnej krízy boli tiež spolu v hlboko mínuse a v čase pribúdania pracovných miest sú spolu mierne v pluse.

Vývoj kompozitného indexu štyroch ukazovateľov z trhu práce a NFP

Ešte je potrebné si počkať na zvyšné dva pondelkové ukazovatele trhu práce za máj (ISM za služby a LMCI), každopádne zatiaľ z môjho pohľadu o niečo slabšie NFP nič o zhoršení na americkom trhu práce nehovoria. A tak by to mohol vnímať na svojom zasadnutí 14. júna aj FED.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Slabší data a zprávy se vstřebaly, dopoledne vypadá nerozhodně
    Zatímco včerejšek byl pro akcie lehce negativní a navrch měly dluhopisy, dnes se poměr sil opět vyrovnává. Evropské akciové trhy sice ještě začaly v záporu, ale vrátily se k včerejším hodnotám a nyní tak na hlavních indexech sledujeme jen drobnou změnu. Dluhopisy to měly v podstatě zrcadlově, takže výnosy rovněž začínaly níž, aby se následně dokázaly vrátit a nyní se pohybují na včerejších úrovních. Eurodolar je na tom stále dobře, ovšem dnes přidává jen drobné zisky na 1,1885.
  • Slabší data tržní náladu nezhoršila. Euro i koruna navyšují zisky
    Také odpoledne zůstávají hlavní finanční trhy většinou pozitivně naladěné, ačkoli se oproti ránu dál neposouvají. Sentiment stále podporují stejná témata, nejvíce pravděpodobně důvěra v dodání fiskálního stimulu v zámoří a potvrzení podpůrné politiky Fedu.
  • Slabší data z ekonomiky s korunou nepohnula
    Středoevropské měny prožily začátek týdne v relativním klidu. Koruna se pohybovala v úzkém pásmu pěti haléřů mezi 27,58 a 27,63 CZK/EUR bez tendence...
  • Slabší data z eurozóny euru nepůsobí vážné ztráty, dolar čeká na informace z Fedu
    Indexy nákupních manažerů v eurozóně nepotěšily svým únorovým poklesem. Předběžná data za Německo se na očekávání nedotáhla pouze těsně, ale Francie za nimi zaostala o něco více a přispěla k horším údajům za celý měnový blok. Na druhou stranu, indexy nadále zůstávají velmi vysoko z historického pohledu a těžko rozvíří nějaké velké obavy.
  • Slabší data z Evropy a USA obchodníky nerozhodila. Ti dál trpělivě vyčkávají
    Také během úterní seance zatím pokračuje líné obchodování na akciovém trhu a vyčkávání na to, co přinese čtvrteční zas...
  • Slabší den na akciích ve světě a další zisky pro korunu
    Po posledním jestřábím prohlášení z ECB od Klaase Knota dnes uvedl další z jejích zástupců, Oli Rehn, že depozitní sazba by se měla dostat z negativních hodnot relativně rychle. Údajně na tom v radě guvernérů panuje široká shoda. Krom toho dnes data z amerického realitního trhu ukázala slabší počty nově rozestavěných domů, zatímco inflace v eurozóně za duben byla revizí posunuta nepatrně níž. Pro trhy však byl důležitější poslední komentář šéfa Fedu, který znovu upevnil protiinflační postoj centrální banky a podle nás v tom i trochu přitlačil na pilu.
  • Slabší den pro korunu, smíšený pro akcie
    U evropských akciových trhů odpoledne převládá růst, ale není to nic velkého. Slušně se daří nizozemskému AEXu se ziskem 0,3 pct, jinak sledujeme většinou změny kolem nuly a v případě CAC 40 zhruba půlprocentní ztrátu. Amerika začala znovu v zeleném, načež o úvodní zisky přichází a hlavní indexy jsou kolem včerejšího závěru.
  • Slabší důvěra & pozitivní očekávání
    Další pokles ekonomického sentimentu v EU v řadě jde na vrub pokračující pandemii zasahující především oblast služeb a negativnímu nabídkovému šoku. Přesto stále platí, že ukazatele důvěry zůstaly i v lednu poměrně vysoko nad dlouhodobým průměrem a navzdory mírnému poklesu vyznívají veskrze optimisticky. Při pohledu na jednotlivá odvětví a sektory je vidět, že skepse je v posledních měsících patrná snad jen ve službách, které se musely potýkat s protipandemickými opatřeními i slabším zájmem ze strany poptávky, zejména v oblasti cestovního ruchu.
  • Slabšie dáta z eurozóny by mali byť dočasným fenoménom. Banky pokračujú v prudkom uvoľňovaní úverových štandardov
    V posledných týždňoch sa po sérii slabších dát čoraz hlasnejšie hovorí o spomalení ekonomického rastu v eurozóne. Zatiaľ to však vyzerá na dočasnú/jednorazovú záležitosť. Výraznejšie spomalenie rastu totiž obvykle sprevádza uťahovanie úverových štandardov. V praxi to znamená, že banky sa banky sa obávajú a požičiavajú menej alebo s vyššími rizikovými prirážkami. To sa v eurozóne v žiadnom prípade nedeje.
  • Slabší ekonomika, cla a druhá vlna k tomu. Dnešní zprávy tlačí trhy dolů
    Na finančních trzích dnes sledujeme rychlý obrat včerejšího optimismu, který stál na nových datech a prohlášeních. Dnešní zprávy jsou naopak negativní a do hry se zapojuje i opomíjený faktor pandemie, která globálně nabírá na síle a vrací se i do USA. Aktuálně Florida opět hlásí zrychlení nákazy a skok v podílu pozitivních testů. V předchozích dnech dokázal trh takové zprávy ignorovat, dnes se mu to už nedaří.
  • Slabšie PMI z USA poslalo trhy nadol
    Americké maloobchodné tržby v marci skončili omnoho lepšie ako sa očakávalo (medzimesačný rast o 1,6%), zatiaľ čo európske PMI za apríl potvrdilo problémy európskeho hospodárstva. Americké PMI výrobného sektora skončilo v apríli nezmenené na úrovni 52,4 bodov (očakával sa nárast na úroveň 52,8 bodov). Kompozitné PMI zaznamenalo pokles z 54,6 bodov na 52,8 bodov (očakávala sa úroveň 54 bodov). Výsledková sezóna v USA sa zatiaľ nesie v pozitívnom duchu. Dnes napríklad reportovala hospodárske výsledky za prvý kvartál 2019 spoločnosť Honeywell, ktorá prekonala očakávania zisku na akciu o 1,92%. Americký akciový index US500 však stiahli nadol horšie PMI dáta. V súčasnosti index testuje úroveň 2900 bodov. V prípade, ak bude support udržaný, mohli by sme vidieť odraz k historicky najvyšším úrovniam (2940-2950 bodov).
  • SLABŠÍ HDP USA VEDE K ZISKŮM AKCIÍ
    Zisky akcií v USA jsou již druhý den ziskové a tři hlavní indexy se nacházejí v pozitivním teritoriu. Dow Jones Indust...
  • Slabší růst čínské ekonomiky nelze svádět jen na obchodní válku
    Růst čínské ekonomiky zaostal ve třetím čtvrtletí za očekáváním v prvé řadě kvůli slabému výkonu tamního průmyslu, jehož meziroční expanze zpomalila z šesti procent ve druhém čtvrtletí na 5,3 procenta.
  • Slabší růst kanadského HDP
    Růst HDP v Kanadě dosáhl ve druhém čtvrtletí 3,3 %, zatímco se očekával 4,4% růst. V předchozím čtvrtletím to bylo 3,1 %.
  • Slabší říjnová inflace potvrzuje náhled ČNB. Intervence pomohou růst cen vrátit k 2% cíli
    Říjnová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,1 procentního bodu nižší, intervence ale podle pr...
  • Slabší trh práce pomohl technologiím
    Nejvíce se včera dařilo informačním technologiím, které přidaly 0,8 % a to i přes slabší výkonnost HP. Společnost produkující tiskárny a osobní počítače HP kvůli snižující se poptávce snížila výhled tržeb pro letošní rok a její akcie se tak včera propadly o 6,6 %. Naopak 0,4 % odepsal sektor utilit, kde se žádná společnost neodchylovala výrazněji od průměru.
  • Slabší výsledek průmyslu může znamenat pomalejší oživení
    Červencová průmyslová výroba zaostala za naším očekáváním a poklesla o 2,9 % (očekávání +0,6 %). Na vině jsou sice částečně letní odstávky elektráren, ale i bez nich pohled pod pokličku průmyslu nabízí několik nepříjemných překvapení. Na prvním místě některá energeticky náročná odvětví prohlubují svůj pokles z již tak nízkých úrovní produkce - jedná se například o zpracování dřeva, papírenský průmysl nebo výrobu kovových výrobků. Ještě více znepokojující je skutečnost, že v červenci poměrně prudce kleslo také strojírenství - jedno z páteřních odvětví českého průmyslu (-5,4 % meziročně).
  • Slabší výsledek průmyslu může znamenat pomalejší oživení
    Červencová průmyslová výroba zaostala za naším očekáváním a poklesla o 2,9 % (očekávání +0,6 %). Na vině jsou sice částečně letní odstávky elektráren, ale i bez nich pohled pod pokličku průmyslu nabízí několik nepříjemných překvapení. Na prvním místě některá energeticky náročná odvětví prohlubují svůj pokles z již tak nízkých úrovní produkce - jedná se například o zpracování dřeva, papírenský průmysl nebo výrobu kovových výrobků. Ještě více znepokojující je skutečnost, že v červenci poměrně prudce kleslo také strojírenství - jedno z páteřních odvětví českého průmyslu (-5,4 % meziročně).
  • Slabší vývoz automobilů a vyšší ceny komodit srazily únorové saldo zahraničního obchodu
    Bilance zahraničního obchodu skončila v únoru ve schodku 4,4 mld. Kč. My jsme přitom v únoru očekávali mírný přebytek ve výši 2 mld. Kč a trh dokonce 6 mld. Kč. Meziročně se jedná o 25,7 mld. horší výsledek. To bylo negativně ovlivněno jednak nižším vývozem aut v důsledku problémů se subdodávkami komponent, ale také vyšším dovozem ropy, zemního plynu a kovů, což patrně odráželo zejména jejich výrazný cenový růst.
  • Slabučké US dáta posielajú dolár na kolená, trh čaká na Fed
    Americký dolár sa dostal pod silný predajný tlak v stredu poobede po mizerných dátach z Americkej ekonomiky. Maloobchodné tržby na mesačnej báze v máji spadli z 0.4% až na -0.3%, rovnako aj tržby očistené o predaje áut. Jadrové maloobchodné tržby spomalili z 0.6% na 0.0%.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova