Pátek 29. březen 2024 13:19
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani

Rozdělená Evropa: Nic není vyhráno

10.05.2017 15:36  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži

  • Macron čeká na ekonomickou předpověď Evropské komise, vyhodnocení rozpočtového schodku a červnové volby
  • Investoři potvrdili důvěru ve Francii, dluhové zatížení země klesne k 1,5 % HDP
  • Předpovědi francouzského růstu ve výši 1,5 % na rok 2017 jsou zřejmě nadsazené
  • Produktivita práce ve Francii zaostává pro nedostatek dovedností a inovací
  • Očekává se, že hnutí En Marche!získá v Národním shromáždění relativní většinu, Macron může sjednotit reformátory z různých politických táborů

Pařížskými ulicemi stále ještě zní ozvěna vítězství, ale nejnovější obyvatel Elysejského paláce ještě nemá ani zdaleka vyhráno. Evropská agenda brzy znova zaklepe Emmanuelu Macronovi na dveře, protože 11. května se očekává zveřejnění jarní ekonomické předpovědi Evropské komise a 17. května pak vyhodnocení francouzského rozpočtového schodku – což je vždy nepředvídatelné.

Investoři Francii věří, dluhové zatížení země patří mezi nejnižší v Evropě

Francie má štěstí, že situace ostatních středomořských zemí je z tržního hlediska mnohem horší a mnohem složitější. Investoři minulý týden opět potvrdili, že Francii důvěřují – emise desetiletých obligací nabízí nižší výnos než v dubnu (0,81 % proti původním 0,97 %).

I přes pravidelné rozhořčené výkřiky ze všech stran byla rizika prudkého vzestupu výpůjčních nákladů značně nadhodnocená v krátkodobém i střednědobém horizontu. V roce 2007 představovalo dluhové zatížení Francie přibližně 2,5 % HDP ve srovnání s pouhými 1,7 % v roce 2016, což je nižší číslo než ve většině evropských zemí kromě Německa.

Kvůli průměrné sedmileté splatnosti francouzského dluhu by měl 1% skok úrokových sazeb roční dopad na dluhové zatížení jen 0,14 % – což je vcelku dobře zvládnutelné. Bezprostředně by mělo dluhové zatížení v letech 2017 a 2018 nadále klesat (k hodnotě 1,5 % HDP), což Macronovi dá odkladnou lhůtu něco přes rok a půl, co se týče veřejných výdajů.

Předpovědi francouzského růstu ve výši 1,5 % na rok 2017 jsou zřejmě nadsazené

Skutečnou výzvou pro nového prezidenta bude, jak stimulovat stonající ekonomiku, jejíž neduhy se opět projevily chabým růstem v prvním čtvrtletí roku 2017. Ekonomika vykázala růst jen 0,3 %, tedy poloviční ve srovnání s týmž čtvrtletím roku 2016. Brzdil ji především katastrofický zahraniční obchod a stagnující výdaje domácností.

S převedenou hodnotou 0,7 % vypadá oficiální vládní předpověď na rok 2017 ve výši 1,5 % nadsazená. Proto by jedním z prvních ekonomických kroků nové vlády mohlo být zrevidování cíle na tento rok směrem dolů, v souladu s nižšími odhady mezinárodních organizací.

Tento krok by sice reflektoval ekonomickou realitu, ale zároveň by také byl negativním signálem. Naznačil by, že zvýšení francouzského růstu ke 2 % v době, kdy má tendence směřovat blíže k 1 %, by se mohlo prokázat jako komplikovaná záležitost.

Podobně jako odstupující prezident Fran„ois Hollande se i Emmanuel Macron bude snažit posílit konkurenceschopnost francouzských podniků snížením nákladů na zaměstnávání, ale to v dlouhodobém horizontu hospodářskému růstu Francii na obrátkách příliš nepřidá.

 Francouzský akciový index CAC 40

dm

Vytvořte si vlastní grafy s pomocí aplikace SaxoTraderGO.

Zdroj: Saxo Bank

Produktivita práce ve Francii už 20 let zaostává, problémem jsou dovednosti a inovace

Naprostou prioritou je stimulovat produktivitu, protože historicky vzato jsou dvěma hybnými silami růstu právě produktivita a demografie. Ve Francii odpovídá produktivita kapitálu přibližně průměru rozvinutých zemí, problém však tkví v produktivitě práce. Ta už dvacet let zaostává a tento znepokojivý trend lze vysvětlit těmito faktory:

  • Nedostatečné dovednosti francouzské populace, jak ukázaly průzkumy PISA (mezinárodní průzkumy znalostí studentů) provedené OECD

Francie nepotřebuje zástupy ekonomů, manažerů a akademiků. Urgentně však potřebuje inženýry, lékaře, vědce a manuální pracovníky v průmyslu. Více než třetina francouzských průmyslových závodů hlásí nedostatek pracovních sil. To je šokující situace, vzhledem k tomu, že se míra nezaměstnanosti pohybuje okolo 10 %.

  • Nedostatek inovací, které by proměnily výrobní procesy a návyky spotřebitelů

To znamená, že je třeba více investovat do základního výzkumu. Rozpočet, který je v současnosti vyhrazen Národní výzkumné agentuře (přibližně 640 milionů eur, zatímco její německý protějšek má k dispozici 2,7 miliardy eur) Francii rozhodně nepomůže uskutečnit její ambice týkající se průmyslové politiky.

Vzdělávací politika, kterou chce prezident zavést, znamená krok správným směrem. V cestě nestojí žádný zásadní problém ohledně financování. Skutečným problémem je, že tato politika není mířena na správné demografické kategorie a neposkytuje kvalifikační programy, které by reagovaly na aktuální požadavky na trhu práce.

Macron v červnu zřejmě získá relativní většinu, může sjednotit reformátory z různých táborů

Aby nový prezident uspěl, musí ještě přesvědčit francouzské voliče v blížících se parlamentních volbách, které se konají 11. a 18. června. Je pravděpodobné, že hnutí En Marche! získá v Národním shromáždění relativní většinu, což bude již třetím úspěchem v řadě. Skutečnost, že nepůjde o většinu nadpoloviční, ještě neznamená, že bude prezident ochromený, jak jsme viděli v letech 1988 až 1991. Tehdy se socialistický premiér Michel Rocard potýkal s podobnou situací, a přesto se mu povedlo prosadit významné reformy.

Je vysoce pravděpodobné, že se historie může opakovat. Politické linie už se posouvají, protože významné postavy na levici i pravici už naznačily, že jsou připravené s Emmanuelem Macronem spolupracovat. Přestože vytvoření velké koalice v německém stylu zní dlouhodobě jako utopická myšlenka, možnost propojit v zájmu země reformátory ze všech politických táborů se zdá být věrohodná?alespoň dokud se neprojeví politická převaha před evropskými volbami 2019.

O autorovi:

Christopher Dembik je vedoucím oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži. Členem týmu Saxo Bank se stal v roce 2014 a vedoucím makroekonomické strategie je od roku 2016. Zaměřuje se na analýzu monetární politiky a globální makroekonomický vývoj ovlivněný fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickou analýzou.

V roce 2015 získal cenu Thomson Reuters StarMine pro nejlepší makroekonomické předpovědi ve Francii. Pro Saxo Bank tvoří Dembik měsíční Makroekonomické vyhlídky, které se zaměřují na monetární politiku, a pravidelně vydává své analýzy francouzské a polské ekonomiky. Často je citován v mezinárodních zpravodajských médiích, jako jsou např. Bloomberg, TF1 a Newsweek.

Dembik dříve pracoval jako analytik francouzského velvyslanectví v Tel Avivu a během studií na Ekonomickém ústavu Polské akademie věd napsal práci na téma budoucnosti eurozóny.

Christopher Dembik vystudoval fakultu mezinárodních studií na Sciences Po Paris. Jeho rodným jazykem je francouzština, ale mluví také dobře anglicky a španělsky a domluví se trochu hebrejsky.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Zvýšení amerických sazeb je na spadnutí
    Zatímco česká inflace očekávání centrální banky překonala, růst mezd neakceleroval tak, jak naznačovala prognóza i očekávání trhu. Průměrná mzda se tentokrát zvýšila „jen“ o 4,2 %, a to ještě zásluhou veřejného sektoru (nepodnikatelské sféry), kde se tentokrát přidávalo o více než šest procent. Zdaleka to ovšem neznamená, že by se růst mezd v české ekonomice zastavil. Jak totiž ukazuje medián (+6 %), který vývoj mezd reprezentuje přece jen o něco lépe než průměr, dynamika mezd se ve skutečnosti zrychluje.
  • Rozbřesk: Zvýšení sazeb ČNB přijde na řadu až s vyšším růstem v eurozóně
    Bankovní rada ČNB se rozhodla i v prosinci nepřekvapovat a ponechala úrokové sazby beze změny. Stejně jako v září a v listopadu pro toto rozhodnutí hlasovalo pět centrálních bankéřů, zatímco dva další preferovali zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. Nezměnil se výsledek ani argumenty, které za ním stojí. Opět převážily důvody o přetrvávajících zahraničních rizicích a nejistotách, které nezměnil ani nadcházející brexit, a tak argumenty o vyšších domácích inflačních tlacích ani tentokrát nepřevážily. Na první pohled tedy zůstalo vše při starém, nicméně něco se přece jen změnilo, nebo lépe řečeno vyjasnilo.
  • Rozbřesk: Zvyšování sazeb ČNB nekončí a v Maďarsku o víkendu volby
    Česká národní banka včera zvýšila sazby, tak jak jsme očekávali, o 50bps na 5,0 %. Současně si ponechala otevřené dveře pro další výraznější růst sazeb v nejbližších měsících.
  • Rozbřesk: Zvyšování sazeb v ČNB na spadnutí?
    Vyznění včerejšího zasedání bankovní rady bylo alespoň podle následné tiskové konference jednoznačné. ČNB chce brzy začít zvyšovat své hlavní úrokové sazby, protože se vše vyvíjí v podstatě v souladu s její prognózou. Odchylky reality od modelu považuje centrální banka za marginální a dokonce je spokojena i s posílením koruny o více než tři procenta.
  • Rozbřesk: 2023 rokem ústupu inflace, ale i recese a nejistot. Cena plynu kolabuje, do Chorvatska s eurem
    Právě skončený rok 2022 byl v mnoha ohledech přelomový. Do Evropy se vinou ruské agrese znovu vrátila válka a drahé energie společně s vysokou inflací se staly makro problémem číslo jedna. Centrální banky musely opustit mantru extrémně nízkých úrokových sazeb a prudce otočit kormidlo měnové politiky. Z pohledů investorů pak byl minulý rok vyloženě tristní – ještě nikdy v historii nedošlo k tak prudkému synchronnímu propadu amerických akcií i dluhopisů. Co čekat na makro frontě od roku 2023?
  • Rozbřesk: 26 nejbohatších vlastní stejně jako polovina nejchudších, co stojí za novými čísly?
    Stává se z toho skoro tradice. V průběhu ledna dostane světová elita v Davosu varování od nevládní organizace Oxfam - rozdíly mezi majetkem nejbohatších a nejchudších se nadále rozevírají. Podle Oxfamu 26 nejbohatších lidí vlastnilo více než nejchudší polovina světové populace (skoro 3,8 miliardy lidí). Jmění nejbohatšího muže na světě Jeffa Bezose dosahuje skoro 112 miliard dolarů - podle Oxfam pouhé jedno procento z něj je stejně velké jako roční výdaje Etiopie na zdravotnictví (země se 105 miliony obyvatel). Jmění dolarových miliardářů jako Bezose vzrostlo v uplynulém roce o 12 % především kvůli dalšímu růstu akciových trhů (data jsou brána k říjnu 2018). To zní vcelku uvěřitelně. Větší problém má řada ekonomů s odhadem jmění nejchudší poloviny populace.
  • Rozbřesk: 6:1 pro zvýšení sazeb ČNB
    Bankovní rada ČNB letos už počtvrté zvýšila své úrokové sazby. Hlavní sazba – dvoutýdenní repo – se tím dostává na úroveň 1,50 %, kde byla naposledy v roce 2009, diskontní sazba na 0,50 % a lombardní sazba na 2,50 %. Pro vyšší sazby zvedlo ruku šest ze sedmi členů rady, zatímco jeden centrální bankéř preferoval ponechání sazeb beze změny, respektive dává podle guvernéra přednost pozvolnějším krokům s ohledem na chování ostatních centrálních bank v Evropě.
  • Rozdali jsme všechny tři televize!
    Poslední 3D TV LG již našla svého majitele. Stal se jím pan Radek Macháček. Pan Radek byl optimista a věřil v pozitivní překvapení evropského summitu.
  • Rozdělená Evropa: Bitva mezi úvěry a dotacemi
    Včerejším předložením návrhu rozpočtu EU na období 2021-27 zahájila Evropská komise období náročného vyjednávání. Očekává se, že ke konečné dohodě nedojde dřív než na červnové schůzce Evropské rady.
  • Rozdělená Evropa: Dokáže Emmanuel Macron sestavit vládu?
    Příštím prezidentem Francie bude Emmanuel Macron. V tuto chvíli průzkumy odhadují, že Macron získá zhruba 60 % hlasů a Marine Le Penová 40 %. Je možné, že těsně před volbami Macronův náskok poklesne.
  • Rozdelenie medzinárodných operácií Binance - najnovšie správy 🔍
    Holandsko (16.06.2023): Binance zastavila svoju činnosť v Holandsku po tom, čo nedokázala zabezpečiť licenciu poskytovateľa virtuálnych aktív (VASP). Ukončenie je účinné okamžite a bráni novým holandským zákazníkom otvárať si účty. Existujúci zákazníci si budú môcť vybrať aktíva až od 17. júla, pričom nebudú povolené žiadne ďalšie nákupy, obchody ani vklady. Binance predtým v apríli 2022 dostala pokutu vo výške viac ako 3 milióny dolárov za pôsobenie v Holandsku bez potrebnej licencie a registrácie.
  • Rozdělení velkých technologických firem by mohlo být dobrou zprávou pro investory
    ODHALENÍ: Americké ministerstvo spravedlnosti podalo antimonopolní žalobu na reklamní technologie společnosti Alphabet. Následuje tak podobnou antimonopolní žalobu proti jejímu vyhledávacímu byznysu. Nebudeme se vyjadřovat k meritu věci, ale uvedeme tři body. 1) V oblasti antimonopolního práva, které se datuje do doby před více než sto lety, se při regulaci „bezplatných“ produktů nacházíme na neprobádaném území. 2) Historie ukazuje, že vyřešení těchto otázek může trvat desítky let. 3) „V nejhorším případě“ jsou restrikce a rozpady často pro akcionáře výhodné, od Standard Oil v roce 1911 po Microsoft v roce 2002, protože uvolňují hodnotu a ukončují nejistotu.
  • Rozdiel medzi inflačnými očakávania v USA a Eurozóne je najvyšší od r.2010. Rast dolára nemusí stáť na pevných nohách
    Po Trumpovom víťazstve v prezidentských voľbách nastal zaujímavý vývoj na swapových trhoch. Došlo k výraznej divergencii vo vývoji inflačných swapov v USA a eurozóne. V oboch ekonomikách inflačné očakávania poskočili, v USA to však bolo oproti eurozóne niekoľkonásobne viac. Dôvody pre rast inflačných očakávaní ma napadajú tri
  • Rozdiel medzi výnosmi 10 -ročných nemeckých a gréckych dlhopisoch na nových maximách
    je to úroveň 404 bodov, najviac od septembra 1998! Eurodolár na nových týždenných minimách je výsledkom......
  • Rozdíl mezi brentem a WTI se přehoupl přes 5 dolarů, na FX je v centru dění další kolo vyjednávání o brexitu
    V Británii je dnes svátek, takže je Londýn zavřený a protože je navíc začátek týdne, na trzích panuje docela klid. Vidět to je jak na FX, tak na akciích, kde se objemy pohybují 40 – 75 % pod dlouhodobým průměrem. O zajímavá témata dnes ale nouze není a během dnešní seance nás zaujala hned dvě. Jedno se týká, Británie, druhé ropy.
  • Rozdíl mezi FEDem a trhy se bude zužovat
    Vzhledem k nízké inflaci spotřebitelských cen v USA a ke zpomalení globálního růstu přistoupil FED k řízení úrokových sazeb, které by se nadále měly řídit opatrně, na bázi vývoje datové řady.
  • Rozdrobené povolební Španělsko
    Ve Španělsku nastanou těžší časy. Parlamentní volby sice přinesly poměrně jasné vítězství vládnoucím lidovcům (zisky dokonce předčily očekávání)...
  • Rozepře mezi USA a Čínou trvají. Volatilita stále vysoká
    Minulý týden na US indexech se opět nedá označit za nudný a pokračuje tak v trendu minulých volatilních týdnů. Pondělí bylo zkrácené o obchodní seanci na mnoha evropských trzích, ale US seance začala velmi svižně.
  • Rozevírají se české mzdové nůžky, je tu „krize typu písmene K“. Mzdy rostou pomalu, důchodci nebo zdravotníci si ale stěžovat nemohou, zato kuchaři, číšníci nebo recepční pláčou
    Růst mezd v ČR v letošním prvním čtvrtletí zaostal za očekáváním. Průměrná hrubá měsíční mzda totiž stoupla reálně meziročně o rovné jedno procento. Vzhledem k inflaci čítající 2,2 procenta to znamená, že nominálně průměrná mzda přidala 3,2 procenta. Trh přitom předpokládal růst reálné mzdy čítající 1,7 procenta.
  • Rozhazovačné orgie nekončí, odbory žádají jedno z nejvýraznějších navýšení minimální mzdy v tomto tisíciletí. Koronavirus si spletli s živou vodu
    Podle odborářů je koronavirus tuzemské ekonomice zjevně živou vodou. Žádají totiž takové navýšení minimální mzdy, jaké nebylo běžné ani v době uplynulých let prosperity. Nyní tedy odboráři zjevně míní, že prosperita je v době koronaviru ještě výraznější, takže si mohou dovolit žádat víc. Ekonomiku ale bohužel neskrápí žádná „živá voda“, jak by se mohlo zdát z odborářských požadavků, nýbrž dluh. Dluhem celá země hasí krizi, která by v důsledku koronavirové nákazy jinak již dávno vzplála. Dluhové hašení ukolébává nejvíce snad právě odboráře, což je na pováženou. Kdy jindy než v této náročné době by měli demonstrovat svůj soucit s tou částí společnosti, jež není odborově organizována.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI