Čtvrtek 28. březen 2024 22:52
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

Přes vítězství Macrona zůstává Evropa křehká, závěrečným testem bude Itálie

10.05.2017 11:28  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Steen Jakobsen, hlavní ekonom a CIO Saxo Bank

  • Vítězství Macrona získalo Francii čas na reformy, populisté ale zůstávají silní
  • Budoucí prezident se musí zaměřit na získání voličů Le Penové a na antiglobalizační postoje
  • Devět procent prázdných volebních lístků upozorňuje na vážná politická rizika
  • Největší riziko pro Evropu nyní nepředstavuje Francie ani Německo, ale Itálie

Slavný Erasmův výrok zní: „Lépe je nemocem předcházet než je léčit.“  Po pondělním oznámení výrazného vítězství proevropského kandidáta Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách můžeme souhlasit, že Macron zabránil populistickému nacionalismu Marine Le Penové, aby převzal otěže v Paříži. Ale jde-li o vyléčení francouzských problémů, zatím o tom nejsme přesvědčeni.

Jak zužitkovat volby ve Francii?

Pokud jde o euro a evropské akcie (hlavně ty francouzské), byli jsme v poslední době naladěni pozitivně. Teď však nastal čas být neutrální vůči obojímu, protože skutečná práce čekající na Macrona se od vítězství v prezidentských volbách výrazně liší.

Skvělé výsledky evropského růstu v poslední době by měly také znamenat obrat v příštích měsících, který bude synchronizovaný se zpomalením ekonomiky USA, a tím se dostaneme k našemu hlavnímu makroekonomickému tématu: kontrakce globálních úvěrových impulsů vedená Čínou a USA.

Obchodní tip: Prodávejte EUR/JPY na 123,80 s dvojnásobkem Average True Range stop (2 x 40 tics = 80 tics = 124,60)

jk1

Zdroj: Citigroup, Bloomberg

Pro srovnání se také podívejme na francouzský akciový index CAC 40 od konce března. Zde je jasné, že Francie na volebních výsledcích vydělala.

jk2

Zdroj: Citigroup, Bloomberg

A i když nastupující prezident zvítězil s úžasným rozdílem 66 % vůči 34 % Marine Le Penové, 9 % Francouzů volících pomocí prázdného volebního lístku upozorňuje na vážné politické riziko v zemi. Přestože Le Penová prohrála, její Národní fronta má silnou voličskou základnu a po červnových parlamentních volbách se může stát nejsilnější opoziční stranou.

Historické výsledky francouzských prezidentských voleb

jk3

Zdroj: Societe Generale, Cross Asset Research

Ještě před rokem všichni předpokládali, že finále voleb bude mezi Hollandem a Sarkozym. Když tato možnost pominula, považoval se za jasného vítěze středo-pravý kandidát Fran„ois Fillon. Nakonec však volby vyhrál 39letý centristický politik bez vlastní politické strany. Ačkoli tedy tentokrát extrémní pravice nevyhrála, jak by volby asi dopadly, kdyby současný příliv imigrantů vypadal stejně jako v letech 2014-2015? Po těchto volbách je nicméně jasné, že téměř všichni jsou nespokojení se starými zavedenými pořádky.

Červnové volby ve Francii jako začátek „skutečné“ práce pro Macrona

Podíváme-li se na červnové parlamentní volby ve Francii, je poměrně pravděpodobné, že Macron absolutní politickou většinu nezíská. „Skutečná“ práce mu proto teprve začíná. Francie nyní opravdu nutně potřebuje reformu trhu práce. Desetiprocentní nezaměstnanost je pro udržitelný růst příliš vysoká, a pokud má Macron uspět, potřebuje podporu také od voličů Le Penové – nespokojenců zaměřených proti globalizaci.

Toto je velký úkol, ale Macron má dobré načasování. Evropa si prošla „vlastní devalvací“ a reformy trhu práce zaměřené na vytváření místo pouhého zachovávání pracovních míst by s Francií mohly udělat divy. Pokud však tyto vize Macronovi nevyjdou, mohla by za pět let opravdu vyhrát Le Penová.

V neděli večer zazněl jeden hlavní závěr, že staré politické strany se musí renovovat. Koneckonců Macrona nevolilo 43 % francouzských voličů a 60 % jeho voličů vybralo v prvním kole někoho jiného. A i když protiimigrační hlasy zeslábly, pořád tu zůstávají a reforma je jediným skutečným katalyzátorem podstatných změn během příštích pěti let.

Pokud jde o trh, jedná se o konec evropského oživení. Do voleb jsme šli s přesvědčením, že Macron zvítězí a evropská aktiva jsou podhodnocená, což už se stalo. Mimoevropské trhy tuto událost nacenily špatně, ale nyní se musíme zaměřit na Itálii. Ta podle nás v Saxo Bank zůstává největším evropským rizikem, protože předčasné volby v Itálii by mohly postavit na hlavu vše, čeho se zatím dosáhlo volbami v Rakousku, Nizozemsku a Francii. Evropa je tak i nadále křehká, ale zlepšuje se to. Závěrečným testem bude Itálie, nikoli Německo.

O autorovi:

Steen Jakobsen byl v březnu 2011 jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank, kam se vrátil po dvouleté přestávce. Během této doby pracoval jako investiční ředitel ve společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má více než 20 let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování. Po absolvování Kodaňské univerzity v roce 1989, kde vystudoval ekonomii, začínal kariéru v kodaňské pobočce Citibank, a poté se stal ředitelem a vedoucím prodeje v Hafnia Merchant Bank. V roce 1992 se stal viceprezidentem londýnské pobočky Chase Manhattan Proprietary Trading Group. V letech 1995-97 pracoval jako obchodník na vlastní účet pro Swiss Bank Corp., v Londýně. V roce 1997 se stal světovým ředitelem obchodování, měnových kurzů a opcí ve firmě Christiania (nyní Nordea) v New Yorku. V roce 1999 se stal generálním ředitelem UBS Global Proprietary Trading Group.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Přes noc nehybný
    Futures kontrakt 10letého T – Note setrvává i přes noc na hodnotě 132,0. Trh pokračuje v 3/4letním sestupném trendu...
  • Přes ochlazení zahraniční poptávky vývoz významně roste
    Zářijová bilance zahraničního obchodu v národním pojetí skončila přebytkem 25,1 mld. Kč, což předčilo loňský zářijový výsledek o 14,4 mld. Kč. Meziročně vzrostl vývoz o úctyhodných 8 % a dovoz o 3,4 % zásluhou o dva pracovní dny delšího měsíce. Srpnový výsledek byl revidován z 8,6 mld. Kč na 9,1 mld. Kč.
  • Přes panující rizika obchodníci opět akcie nakupují
    Americké akciové trhy včera otevřely výraznými propady. Například index S&P 500 v první půlhodině obchodování přišel o téměř dvě procenta. Nepříznivě na sentiment působily komentáře jednoho z amerických centrálních bankéřů ohledně stavu ekonomiky a rizik, která mohou vést k výraznějšímu zpomalení celkové aktivity. Silný apel Donalda Trumpa, aby Fed rychleji a agresivněji uvolňoval měnovou politiku, rovněž působil na obchodníky nepříznivě. Propad dluhopisových výnosů ale nakonec přiměl investory využít levnější ceny akcií a opět je nakupovat. Index S&P 500 tak v průběhu včerejška postupně vymazával ztráty, a dokonce uzavřel těsně nad úrovní z úterka.
  • Přes "zklamání" z Powellova projevu se zlato drží nad 1 900 USD
    Price action zlata byla v posledních dvou týdnech opravdu vzrušující, i když technicky stále obchodujeme v neutrálním oblasti mezi 1 865 a 2 075 USD. Poté, co se několik členů FEDu obávalo kontroly amerických dluhopisů, což mohlo vést k nadměrnému růstu rozvahy, o týden později byli kupující opět zklamáni, tentokrát z projevu předsedy FEDu Powella v Jackson Hole.
  • Přestávka v negativním vývoji - akcie i dluhopisy se koncem týdne zvedají
    Hlavní ekonom ECB Philip Lane přišel s komentářem, ve kterém říká, že je sazby třeba jen dostat na neutrální úroveň, a čeká tento proces rozložený do řady měsíců, přičemž je podle něj brzy se vyjadřovat k nejbližšímu zasedání. Zároveň se snaží zmírnit nervozitu, že by na eurozónu mohly přeskočit aktuální problémy z Británie. Nečeká také, že by politika ECB byla upravována kvůli kurzu eura.
  • Přestávka v obchodních válkách
    Páteční statistika amerického trhu práce opět potvrdila solidní výkon ekonomiky a pokles nezaměstnanosti. I přes stále pomalejší růst mezd se pro Fed nic nemění. Čekáme, že další zvýšení úrokových sazeb přijde koncem září a v prosinci tohoto roku.
  • Přestávka v rally. Má ECB čím pozitivně překvapit?
    Německá vláda schválila další fiskální stimul pro ekonomiku, tentokrát "jen" za 130 mld. EUR. Vadou na kráse je to, že neobsahuje diskutované šrotovné na všechna auta. Dotace jsou omezeny na elektromobily, takže akcie evropských automobilek ráno trpí. Větší pokles přesto registrují banky při korekci nedávné rally. Balík fiskálních opatření vedle Německa představila také Austrálie.
  • Přestože ceny rostou, Češi si na vánoce koupí více
    Průměrnou českou i slovenskou domácnost i přes růst cen stojí letos vánoce díky růstu příjmů méně než v loňských letech. Zatímco Češi zaplatí za vybraný koš vánočních produktů 35,5 % průměrné mzdy, v případě Slováků činí podíl úplně stejného nákupu 42,9 % průměrné mzdy. Vyplývá to z předvánočního česko-slovenského cenového průzkumu, který společně realizuje již třetím rokem společnost TopForex a Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA).
  • Přesun kapitálu na akciích naznačuje očekávání recese
    Na akciových trzích po pádu tří bank ve Spojených státech začaly sílit obavy ohledně recese, kterou přibližují vyšší sazby a očekávání horšího přístupu ke kapitálu. Ačkoliv se vylepšuje likvidita, není zatím zcela jasné, zda bude cítit i na akciových trzích, kde zatím podporuje hlavně sebevědomí k dalšímu růstu. Obecně se však fundament začíná lámat a bude složité se podívat do dalších měsíců s vidinou rychlejší ekonomické expanze.
  • Přesuny akcií ve společnosti Kofola
    Společnost Aetos koupila 12 % akcií společnosti Kofola a nyní jí patří 68 %. Společnost Aetos rodiny Samarasových po ...
  • Přes 130 zemí včetně ČR se přelomově dohodlo na minimální podnikové dani. Česku přinese zhruba dvě miliardy korun ročně
    Celkem 136 zemí a jurisdikcí, které dohromady vytváří přes 90 procent světového hrubého domácího produktu, včera uzavřelo přelomovou dohodu, jež přitvrdí boj proti daňovým rájům. Dohodly se totiž na minimální podnikové dani ve výší alespoň patnácti procent, které od roku 2023 budou čelit nadnárodní podniky. Ty dosud využívají třeba zemí typu Irska, kam účetně přelévají vlastní zisky, aby snížily svoji daňovou povinnost. Země, jako je Irsko, přestože je součástí EU, tak představuje svého druhu „offshore“. Dalšími „offshory“ jsou v rámci EU Nizozemsko nebo Lucembursko.
  • Přes 700 snížení sazeb od pádu Lehman Brothers. Lze z toho vůbec ven?
    Jedno snížení sazeb každé tři obchodní dny. Nejméně tímto tempem míří dolů s úroky centrální banky ve světě od pádu Lehman Brothers v září roku 2008. A klíčovou otázkou je: jak z toho ven? Lze z toho vůbec ven?
  • Přetahovaná o fiskální pomoc pokračuje a trhy zůstávají pozitivní. Koruna pod 27,00
    Otázka amerického fiskálního balíku dál poutá pozornost investorů. Včerejšek přinesl některé nadějné zprávy, projevy důvěry a kompromisní návrh republikánů v celkovém objemu 1,5 bilionu. Demokrati však už proškrtali svůj původní návrh na 2,2 bilionu a pro Bílý dům je údajně problém cokoli začínající dvojkou, takže ke kompromisu stále zbývá trnitá cesta. Trhy podle nás zůstávají optimističtější než před pár dny, ale bezhlavě na fiskální pomoc nesázejí. Pokud by však prošla, byl by to silný pozitivní impuls.
  • Přetahovaní mezi býky a medvědy – bude cena BTC znovu testovat hranici 19 000 dolarů?
    Cena BTC i nadále bojuje proti Tetheru (USDT), protože býci a medvědi se přetahují o to, kam by se cena bitcoinu měla ubírat, když se blíží měsíční závěr.
  • Přetrvává důvěra v českou i německou ekonomiku
    Zejména díky optimismu obchodníků a investorů se daří i domácí ekonomice, česká koruna v současné době pokračuje v postupném posouvání svých pozávazkových maxim a daří se jí velmi dobře. Potvrzena byla i dobrá kondice domácího hospodářství. Nálada se zatím zlepšuje i v Německu, o čemž vypovídá IFO index. I když zde vládne tlak z hrozby předčasných voleb, na trzích se to zatím neprojevuje.
  • Přetrvávající nejistota ohledně očekávaného zvyšování úrokových sazeb Fedu
    Trh s kryptoměnami v posledních sedmi dnech opět do značné míry stagnoval, a to kvůli přetrvávající nejistotě z očekávání zvyšování úrokových sazeb Fedu.
  • Přetrvává nedostatek platiny
    Světová rada pro investice do platiny oznámila růst poptávky po platině. Nabídka je ale stále omezená, takže trhu hrozí deficit téměř jednoho milionu uncí.
  • Převážně pozitivní den díky spekulacím o hlavních tématech
    Růst hlavních akciových trhů dnes není úplně plošný, ale vybrané indexy si vedou slušně. V Evropě je to DAX stoupající skoro o procento, v zámoří o 0,6 pct roste Nasdaq . Naproti tomu pařížská burza jen stagnuje a londýnská míří dolů.
  • Převážně pozitivní den díky spekulacím o hlavních tématech
    Zatímco včera ještě některé trhy váhaly, dnes ráno optimismus propuká naplno. Hlavní akciové trhy míří strmě vzhůru, znovu v čele s DAXem (+1,3 pct). Dluhopisové výnosy rostou (německý 10Y o 2 bps) a eurodolar stoupá nad 1,22. Zatímco ropa jen drží pozice, zlato využívá k růstu slabší dolar. Libra se proti dolaru už dostala nad 1,35, dál však nepokračuje.
  • Převis slovenského dluhu na českým je nejvyšší od roku 2001. Převis slovenských úroků z něj nad těmi z dluhu českého je ovšem v porovnání s tehdejší dobou jen sedminový
    Převis slovenského veřejného dluhu nad českým byl v roce 2020 nejvyšší od roku 2001. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Eurostat. V případě Slovenska činil loni veřejný dluh v poměru k hrubému domácímu produktu rekordních 60,6 procenta (viz Graf 1 níže). Dosud Slovensko vykázalo nejvyšší dluh ve své novodobé historii v roce 2013, a sice 54,7 procenta. Český veřejný dluh v poměru k HDP loni dosáhl úrovně 38,1 procenta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova