Pátek 29. březen 2024 00:01
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní komentář: Akcie dál na historických rekordech, trhy zůstávají po Fr. volbách v absolutním klidu

09.05.2017 07:39  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včerejší seance přinesla reakci na vítězství Emmanuela Macrona ve Francouzských volbách a ta byla nakonec docela vlažná. Trh vítězství čekal a například euro po prvotní pozitivní reakci začalo dokonce mírně slábnout. Ztráty byly ale malé a finanční trhy zůstávají i nadále ve velmi dobré náladě a v absolutním klidu, což potvrzuje hlavně extrémně nízká úroveň implikované volatility. Dnešek bude na trzích bez významných událostí a změnu sentimentu proto neočekáváme.

Dnešní fundamenty:

  • 08:00 Německá průmyslová produkce (malý dopad)
  • 08:00 Německá obchodní bilance (malý dopad)
  • 10:00 Italské maloobchodní prodeje (malý dopad)
  • 14:30 Americké stavební povolenky (malý dopad)
  • 16:00 Americké velkoobchodní zásoby (malý dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní glosa: Vzkaz německého voliče: rudo-zelená koalice nebude
    Německý volič vyslal v neděli rozporuplný signál: nechal sice zvítězit sociálně-demokratickou stranu (SPD), ale na druhou stranu nedal šanci na vznik „melounové“ či rudo-zelené koalici. Němečtí Zelení totiž nakonec nezískali, to co by si ještě před pár měsíci přáli (14,8 %) a postkomunistická levice lavírovala na (5 %) hraně volitelnosti.
  • Ranní glosa: Začíná volební týden, co budou trhy sledovat?
    Začíná volební týden, na jehož konci budou v Česku nově rozdány karty. Podle dosavadních průzkumů veřejného mínění se zdá, že nás podobně jako v sousedním Německu čeká o poznání více fragmentovaná poslanecká sněmovna a teoreticky složitější cesta ke koaliční dohodě.
  • Ranní glosa: Zasedání ECB a Fedu tento týden ukážou rozdílný přístup k inflaci
    Evropská centrální banka versus Fed - tento týden uvidíme střet různých pohledů na dnešní inflační vlnu. Zatímco Fed (podobně jako ČNB) ji bere s plnou vážností a urychlí ústup z měnové expanze (tapering), ECB bude na čtvrtečním zasedání pravděpodobně i nadále přešlapovat na místě. Potvrdí sice ústup z pandemických programů (PEPP) do konce března, ale bude podmíněn dalším vylepšením pandemické situace a zcela mimo hru ponechá otázku zvýšení úrokových sazeb.
  • Ranní glosa: Zatímco MNB opět zvedla sazby
    Vysoká inflace trápí nejenom ČR, ale i další středoevropské země jako Maďarsko a Polsko. Listopadová inflace v obou zemích překonala 7 % a tak není divu, že maďarská a polská centrální musely znovu utáhnout měnovou politiku. V případě MNB i NBP tak došlo ke zvýšení oficiálních úrokových sazeb včera, respektive předevčírem.
  • Ranní kalendář: Zlato na historickém maximu, pomáhá hlavně slábnoucí dolar
    Minulý týden dostal pod tlak nejen akciové indexy, ale i americký dolar. Ten navíc slábne i v průběhu dnešního rána, když se jen na páru s eurem dostal až na úroveň 1,17 EURUSD. To dramaticky pomáhá cenám drahých kovů, které prudce rostly v minulém týdnu a v růstu pokračují také dnes. Stříbro se ráno dostalo nad 24 dolarů a cena zlata dokonce vzrostla na nové historické maximum (1 944 USD).
  • Ranní káva - „Bitva o Bílý dům: ekonomické a tržní dopady voleb v USA“
    Jan Bureš, analytik Poštovní Spořitelny ČSOB, rozebral v letošní poslední "Ranní kávě s Janem Burešem" téma „Bitva o Bílý dům: ekonomické a tržní dopady voleb v USA“. Spolu s Janem Čermákem mluvili o tom, jak americké prezidentské volby ovlivňují podnikatelskou náladu a trhy, jaký bude Trumpův hospodářský program aneb je čeho se bát? a věnovali se i tématu: Jak nejlépe na finančních trzích vsadit na budoucího prezidenta? Z pohledu dopadů na Českou republiku bylo rozebráno i téma: Proč volby v USA mohou zasáhnout i českou korunu? a hrozby ohledně politické nejistoty a paralely s brexitem.
  • Ranní komentář:
    Včerejší seanci poznamenaly zavřené trhy v USA kvůli státnímu svátku. Evropa ovšem výrazně korigovala pozitivní středeční seanci, když index DAX ztratil takřka jedno procento. Eurodolar se udržel v blízkosti hladiny 1,30. Britské libře výrazně pomohly zprávy o posunu jednání ohledně Brexitu. Ropa opět ztrácela po nevýrazné středeční koreci. Brent opět klesl pod 63 dolarů za barel a stále se tak drží v blízkosti letošních minim. Dnes nás čeká zkrácená obchodní seance v USA.
  • Ranní komentář: Airbnb má za sebou obří IPO, ECB navyšuje nákupy dluhopisů
    Čtvrteční seance na trhy přenesla opět spíše stabilitu. Index S&P 500 a Dow Jones zakončily seanci o něco níže, zatímco Nasdaq rostl o více než půl procenta. Stabilní pak byla situace také v Evropě, kde se výrazněji dařilo pouze britskému indexu FTSE100. Na trzích se včera řešilo hlavně extrémně úspěšné IPO společnosti Airbnb, které, společně s nedávným IPO DoorDash potvrdilo, jak enormní zájem je poslední dobou o mediálně populární a růstové akcie.
  • Ranní komentář: AI wars sráží akcie Alphabet o 7 %, další jestřábí komentáře od lidí z Fedu a ECB
    Akciové trhy včera ztrácely a ke korekci pomohly znovu hlavně technologické společnosti. Výrazně pod tlakem byly včera některé velké techy v čele s Alphabet, jejíž akcie ztratily více než 7 % v reakci na rozhodnutí Microsoftu implementovat Chat GPT do Bingu a webového prohlížeče Edge. Za pozornost pak stály i projevy několika centrálních bankéřů, nebo výsledky společností Uber a Disney.
  • Ranní komentář: AI žene akcie na nová maxima. Příležitost pro Meta, rizika pro Google
    Akciové trhy za sebou mají úspěšný týden, ve kterém se dařilo hlavně technologickým akciím. Prudce rostly zejména akcie, které v nějaké formě mohou těžit z AI boomu, který byl opět velkým tématem minulého týdne. V novém týdnu nás čeká několik zasedání centrálních bank a také zajímavá makrodata. Rozjíždí se ale i výsledová sezóna, která nabídne několik důležitých jmen, v čele s Teslou, Netflixem, Intelem, nebo americkými telekomunikačními společnostmi Verizonem a AT&T.
  • Ranní komentář: Akcie dnes navazují na včerejší růst, ropa roste pátým dnem v řadě
    Včerejší seance akciím pomohla v mírném růstu a ty své pozice zdá se navyšují také v průběhu dnešního rána, kdy se v zelených číslech drží futures na americké i evropské indexy.
  • Ranní komentář: Akcie drží vysoké zisky, táhne je výš hlavně velká sedmička
    Minulý týden byl na akciových trzích velmi živý. Akcie navyšovaly zisky poté, co americká centrální banka přišla s pivotem a naznačila, že se blíží doba, kdy by mohla začít snižovat úrokové sazby. To dostalo desetileté americké výnosy pod hranici 4 %, zatímco se S&P500 dostal na úrovně jen pár procent vzdálené od jeho historického maxima. Nový týden bude na trzích podstatně klidnější. Absence důležitých fundamentů a blížící se svátky by tak mohly pomoci akciím i dalším finančním aktivům své pozice do dalších dnů udržet.
  • Ranní komentář: Akcie i bondy zahajují týden v poklidu. Aston Martin +13 %, Carnival po výsledcích -7 %
    Pondělní seance větší volatilitu na trhy nepřinesla. Akciové trhy sice mírně ztrácely, velkou část svých dřívějších zisků si ale bez problémů drží a implikovaná volatilita zůstává na velmi nízkých úrovních. Pod tlakem byly včera hlavně technologie a třeba Tesla odepsala během včerejška přes 6 %. Dnešek přinese několik zajímavých dat z USA, v čele s výsledky nových objednávek, nebo spotřebitelské důvěry.
  • Ranní komentář: Akcie i dolar navzdory silnému americkému makru ztrácejí
    Úterní seance přinesla na finanční trhy mírnou korekci, a to navzdory velmi silnému makru, které včera přicházelo z USA. Příjemně překvapily jak ceny domů, tak hlavně americká spotřebitelská důvěra, která vylétla na 101.8b., zatímco konsenzus počítal s růstem pouze na 90b. Ani to však akciím nepomohlo a ty pozvolna likvidovaly své pondělní zisky. V korekci přitom pokračují také dnes ráno, což signalizují futures na evropské i americké indexy.
  • Ranní komentář: Akcie i krypto znovu rostou, ropa WTI nad 66 USD
    Máme za sebou klidnou seanci, která na akciové trhy přinesla podprůměrné objemy. Na vině byl tentokrát svátek v Evropě a absence důležitých fundamentů, která měla na svědomí pokles zobchodovaných objemů o desítky procent. Indexy ale i tak rostly, přičemž jen v USA byly jejich tahounem hlavně technologické akcie. Index S&P 500 si tak připsal 0.99 %, zatímco Nasdaq přidal 1.41 %.
  • Ranní komentář: Akcie i měny pokračují v konsolidaci, dnes evropské PMI
    Na trzích pokračovala i včera konsolidace. Měny i akcie si své ceny udržují a vyčkávají na nové impulsy, kterých se ale zatím příliš nedostává. Na současné klima na trzích tak doplácí i nadále hlavně zlato, které včera pokračovalo v postupné korekci.
  • Ranní komentář: Akcie i nadále velmi volatilní, ropa na sedmiletém maximu. Trhy čeká zajímavý týden
    Akciové trhy za sebou mají volatilní týden. Americké indexy jej ale dokázaly uzavřít v zelených číslech, i když hlavně kvůli páteční seanci, během které například technologický Nasdaq přidal více než 3 %. Dnes ráno futures na indexy znovu rostou a sentiment se zdá se uklidňuje. Máme před sebou ale důležitý týden, který může řadu věcí znovu změnit. Čekáme jak na další výsledky velkých amerických společností, tak na důležité makro (NFP) a na zasedání několika centrálních bank (ECB, BoE).
  • Ranní komentář: Akcie i ropa zůstávají pod silným tlakem, dnes americké nové objednávky
    Také včera pokračovala korekce na akciových trzích a i tentokrát ji do značné míry táhl výprodej na Applu. Americký index S&P500 už oproti zářijovým úrovním ztrácí 10 % a včera díky korekci dosedl na důležitý support, který jeho výprodej dokázal v minulém měsíci dočasně zastavit. Výrazného výprodeje jsme se včera ale dočkali hlavně na ropě, která dál doplácí na kombinaci obav z vysoké nabídky a klesající poptávky, které bude muset řešit OPEC na svém prosincovém zasedání. Dnešek přinese ze zajímavého makra jen americké nové objednávky, ale dění na trzích bude i nadále v režii aktuálně stále velmi nervózního sentimentu.
  • Ranní komentář: Akcie i většina měn pokračují v konsolidaci, dnes zasedá ECB
    Máme za sebou další úspěšnou seanci, během které dokázaly růst jak indexy v Evropě, tak indexy v USA. Náladě na trzích pomáhají zprávy o účinnosti vakcíny, kterou vyvíjí společnost Moderna, ale i některé další společnosti, jako je například AstraZeneca. Pozitivní dopad na sentiment pak měly i výsledky americké banky Goldman Sachs, která překvapila výrazně vyšším ziskem a růstem tržeb, než trh očekával. K lepší náladě pak do třetice přispělo i makro z USA, kde jsme se dočkali lepších než očekávaných výsledků u průmyslové produkce i NY Fed indexu výrobní aktivity.
  • Ranní komentář: Akcie i výnosy pokračují v růstu. Trh dopad vyšších sazeb zatím neřeší
    Akciové trhy v minulém týdnu pokračovaly v solidním růstu, a to navzdory dalšímu růstu výnosů. Ty se na kratším konci výnosové křivky začínají blížit březnovým úrovním, které do bankovního trhu přinesly velké turbulence. Nálada na trzích je ale v těchto dnech velmi klidná a stabilizovaná, o čemž svědčí i stále nízká úroveň implikované volatility.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani