Pátek 29. březen 2024 12:47
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Rozbřesk: Tisíc a jedna pohádka o tom, proč libra posílila na vypsání předčasných voleb

20.04.2017 09:14  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zdá se, že hlavním překvapením týdne je doposud ohlášení záměru uspořádat v Británii předčasné volby. Premiérka Mayová tím, jak se říká, “zaskočila trhy?. Snad nejjasněji se ono překvapení projevilo na kurzu britské libry, jež bezprostředně po oznámení záměru oslabila. Trhy si však zprávu vcelku rychle “přebraly? a britská měna nakonec posílila.

Jednou z nejzajímavějších věcí na celé epizodě je její odraz (či obraz) ve finančních médiích. Konkrétně to, že se samozřejmě vcelku rychle našly důvody, které dokázaly daný pohyb kurzu libry přesvědčivě vysvětlit. Že nakonec libra posílila, je tak nyní přičítáno (FT) například tomu, že se díky pravděpodobnému silnějšímu mandátu od voličů (konzervativci v průzkumech veřejného mínění aktuálně s velkým náskokem vedou) snižuje riziko kolapsu jednání a divokého brexitu bez předem vyjednaných pravidel, kterého se trhy bojí.

Co by bývala psala média v paralelním vesmíru, ve kterém by libra naopak oslabila? To se samozřejmě lze jen domnívat. Je však možné, že příběhů soutěžících “o to vůbec nejpřesvědčivější? vysvětlení pohybů kurzu libry, by se objevilo hned několik (hezky to konec konců dokumentuje i pohled na komentáře přicházející v reálném čase, viz http://bit.ly/2ptTvKQ). 

Ekonomicky řečeno jde o problém tzv. identifikace. Jakožto pozorovatelé společenského dění vlastně vidíme jen vnější projevy (v tomto případě posílení libry) skrytých procesů probíhajících v určitém systému (ekonomika), které se následně snažíme nějak interpretovat, pokud možno pomocí nějaké (zjednodušující) teorie. Problém je samozřejmě v tom, že konkurujících si příběhů je teoreticky nekonečně mnoho a je prakticky nemožné stanovit, který z nich je ten správný.

Při potýkání se s daným problémem je možná dobré přiučit se u historiků. Je sice pravda, že se čas od času objevují v kinech filmy, které se snaží zodpovědět otázku, co by se bývalo dělo v případě, že by se na určité dějinné křižovatce prostě přehodila pomyslná výhybka. Zároveň však platí, že dějepisci otázku typu “co by bylo kdyby?“, jež tak trochu stojí i v pozadí našeho příběhu, zpravidla neslyší moc rádi.

Je dobré toto mít na paměti. Jakkoliv jde o zajímavé intelektuální cvičení, tak pokus odpovědět na podobnou (kontra faktuálně historickou) otázku prostě nedává moc smysl. I v Česku bychom toto měli mít na paměti. Sice neprocházíme CZexitem, ale názorů o přesném vyhodnocení pozitiv a negativ nedávno skončených intervencí ČNB se na nás v následujících měsících asi bude valit spousta.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna včera zvolna oslabovala a pomalu se tak vrací k nedávno opuštěné intervenční hranici EUR/CZK 27,00. Domníváme se, že blížící se francouzské prezidentské volby (1. kolo je tuto neděli) mohou být prvním velkým testem trpělivosti „sázkařů“ na zisky koruny, kteří do svých (dlouhých korunových pozic) naskákali během intervenčního období ČNB (obšírněji se tomuto tématu bude věnovat dnešní Ranní káva Jana Bureše, kterou klienti FT budou moci sledovat na on-line skrze YouTube kanál).

Nejistota před francouzskými volbami tlačí výnosy německých dluhopisů dolů, což nedává prostor pro to, aby se česká výnosová křivka mohla dostat výše. Výnos dvouletého českého vládního dluhopisu, tak (navzdory meziroční inflaci 2,6 %) stále kotví pod nulou.

Zahraniční forex

Kurz libry a eurodolaru se včera stabilizoval, přičemž euru mohl večer pomoci jeden z posledních předvolebních průzkumů, který trhy oblíbenému kandidátovi na úřad francouzského prezidenta přisoudil první místo a 25 %. Naopak Béžová kniha Fedu, která poukázala na dále se utahující trh práce, neměla na trh vliv.

Dnes by mohla být zajímavá americká data (index podnikatelské nálady od Philly Fedu) a trh bude samozřejmě zajímat to, jak se před nedělním prvním kolem voleb ve Francii vyvíjí kreditní prémie u francouzského a italského vládního dluhu. Peloton čtyř prvních kandidátů totiž vypadá stále velice vyrovnaně.

Ropa

Cena ropy Brent včera poklesla bezmála o 4 % poté, co data amerického ministerstva energetiky ukázala na výrazný nárůst zásob benzínu v minulém týdnu. Měsíční kontrakt na Brent se tak v podvečer prodával za méně než 53 USD/barel.

Kromě toho se objevilo i několik komentářů týkajících se možnosti prodloužení dohod na omezení produkce ropy na nadcházejícím zasedání OPECu na konci května. Hlavní tajemník kartelu uvedl, že bude záležet na stavu zásob. Delegáti pak zmiňovali jako důležitý i postoj Ruska, respektive to, zda se opět k dohodě připojí.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Špatné zprávy z domácí ekonomiky nahrávají stabilitě sazeb ČNB
    Dvě a rozhodně ne dobré zprávy přišly včera z české ekonomiky. Tou první byl poslední výsledek indexu nákupních manažerů (PMI), který se po krátkém zlepšení propadl na čtyřměsíční minimum (43,5 bodu). Znamená to, že situaci v průmyslu nelze zdaleka ještě považovat za stabilizovanou, neboť padají jak nové zakázky, tak aktuálně i výroba a zaměstnanost.
  • Rozbřesk: Tahle měna není pro starý
    Česká koruna od zrušení intervencí ČNB patří mezi nejúspěšnější měny na světě. Přesto existuje měna, která korunu v posledních třech měsících neskutečně válcuje a tou je digitální měna bitcoin. Kurz koruny od začátku dubna vůči bitcoinu oslabil o více než 140 %! Je však bitcoin vůbec měnou a nesrovnáváme tedy hrušky s jabkama?
  • Rozbřesk: Technická stagflace je oč tu teď běží. Dlouhé úrokové sazby kolabují
    Propad dlouhých tržních úrokových sazeb zaznamenaný v posledních několika dnech je opravdu impresivní. Zatímco výnosy desetiletých amerických a německých vládních dluhopisů spadly za posledních 14 dní o nějakých 40-50 bazických bodů, tak v případě jejich českých protějšků propad činil více než 100 bazických bodů. Vzhledem k tomu, že ceny dluhopisů se pohybují reverzně k výnosům, tak to implikuje, že držitelé vládních dluhopisů si po dlouhém výprodeji konečně připsali výrazné kapitálové zisky. Jak k tomu došlo?
  • Rozbřesk: Tento týden napoví, jak si vedla česká ekonomika přes ruskou invazí na Ukrajinu
    Jak se vedlo světové ekonomice před startem ruské invaze? Důležitý dílek do skládačky dodají v tomto týdnu výsledky HDP za první kvartál. Pod vlivem vysoké inflace sice na řadě míst globální ekonomika šlapala na brzdu (eurozóna podle našeho odhadu mezikvartálně rostla jen o 0,1 %), na druhou stranu však meziroční čísla budou stále vypadat velmi optimisticky. A to proto, že se porovnáváme s velmi slabým kvartálem roku 2021 poznamenaným na řadě míst výraznými proti-covidovými omezeními.
  • Rozbřesk: Tento týden rozhodne o dalším osudu pandemie v Česku
    Druhá vlna pandemie zatím v Česku podle posledních čísel nepolevuje - máme za sebou rekordní sobotu i neděli. A o dalším osudu vládních karanténních opatření rozhodnou pandemická čísla z tohoto týdne. I když však přírůstky nově nakažených poleví a Česko se vyhne úplnému uzavření ekonomiky (lockdownu) sázky na uvolnění opatření již 2. listopadu jsou nerealistické.
  • Rozbřesk: Tento týden rozhodne o květnovém rozvolnění v Česku
    Nastává týden, který rozhodne o tom, jak výrazné bude rozvolnění pandemických opatření na začátku května. Klíčové je, jaké regiony se dostanou pod úroveň 100 přírůstků nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden. V těch budou od počátku května dál uvolněna pravidla pro vzdělávání, návštěvy galerií, muzeí a památek. Podle dosavadních čísel má velkou šanci značná část západních a východních Čech a možná Praha. Mimo hru pravděpodobně zůstane většina jižních Čech, severní Čechy a velká část Moravy.
  • Rozbřesk: Tesla je větší než Ford a koruna čeká na další čtvrtek
    Zatímco akcioví analytici budou stále věštit z čajových lístků, zdali je tržní ohodnocení amerického start-upu vyrábějícího auta, která sama řídí a nečoudí, férové, tak si něco povězme o americké ekonomice. Neboť fakt, že prodeje automobilů v USA spadly na více než dvouletá minima, nevypadá úplně povzbudivě. Na druhou stranu, kdybychom se měli řídit jiným ukazatelem amerického průmyslu, který byl v podobě indexu podnikatelské nálady ISM rovněž zveřejněn včera, tak situace nevypadá vůbec zle - ba naopak.
  • Rozbřesk: Těžce zkoušené trhy dluhopisů s napětím vyhlížejí výsledek americké inflace
    Krvavá lázeň, kterou již nějaký ten pátek zažívají trhy dluhopisů, je stále přiživována nepříznivými inflačními daty z celého světa. V pátek například zveřejnilo vysoké inflační údaje Maďarsko, včera ČR a dnes odpoledne trhy čeká vrchol v podobě americké inflace za měsíc březen.
  • Rozbřesk: Theresa Mayová pod tlakem, zatímco libra je relativně v klidu
    Theresa Mayová ustála hlasování o důvěře velice těsným způsobem 325 ku 306. I když bezprostředně trhy oceňují “kontinuitu” Mayové, její pozice zůstává nelehká a předčasné volby nemusí být zcela mimo hru. Brusel chce po britské premiérce, aby z parlamentu co nejrychleji dostala seznam bodů k “opravě” v dohodnuté rozvodové smlouvě. Šéf opozice Jeremy Corbyn ale vůbec nechce pustit své poslance k jednacímu stolu, dokud nebude zcela vyloučena z jednání možnost tvrdého brexitu bez dohody.
  • Rozbřesk: The sky is the limit aneb evropský trh s elektřinou šílí
    Komodity reflektují obavy z recese, které v posledních dnech nabírají na síle. Cena mědi, která se pro své široké použití tradičně považuje za indikátor hospodářského cyklu, se dostala nejníže od konce roku 2020 (tříměsíční LME kontrakt je pod 8000 USD/t). Obdobné platí i pro ropu, jejíž cena se včera propadla k 100 USD za barel, tedy skoro o 20 procent níže než v polovině června. Pro spotřebitele zůstává nicméně stále nepříjemné to, že ceny finálních ropných produktů zůstávají z hlediska historických vztahů k ceně ropy neobvykle drahé.
  • Rozbřesk: Tlak na forint a liru si vynutil zvýšení oficiálních úrokových sazeb v Maďarsku a Turecku
    Na globální finančních trzích přituhuje. Důkazem budiž to, že centrální banky ve zranitelnějších ekonomikách jsou navzdory hospodářskému propadu nuceny zvyšovat úrokové sazby. Včera se tak stalo v Maďarsku a Turecku a v pozadí vynuceného zvýšení úrokových sazeb byly, jak už to bývá oslabující měny.
  • Rozbřesk: To nejhorší za námi? Koruna dál těží ze zklidnění situace kolem záporných sazeb
    Vzhledem k tomu, s jakým zpožděním přicházejí z ekonomiky tvrdá data, nezbývá než – zvlášť v těchto dynamických časech – věnovat pozornost těm měkkým. Včera zveřejněná sada tuzemských indikátorů nálady ukázala, že i v květnu se důvěra v české ekonomice mírně zvýšila, i když se dál držela blízko svého dna. Zvlášť patrný byl kontrast mezi tím, jak situaci vnímala firemní sféra a spotřebitelé. Zatímco podniky zůstaly i po prvním „rozvolňování“ restriktivních opatření dál velmi skeptické, předchozí spotřebitelský pesimismus se výrazně zmírnil. Ale popořadě.
  • Rozbřesk: To nejzajímavější z české ekonomiky teprve přijde
    Česká ekonomika sice už nejspíše prochází obdobím recese, nicméně stále ještě dobíhají data z doby před korona-krizové. Těmi posledními jsou zatím výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu, které byly zveřejněny teprve včera. Vyplývá z nich, to co už vlastně naznačovaly dřívější soft ukazatele, a sice že průmysl byl v utlumeném módu už před vypuknutím současné pandemie. Jeho výsledky nebyly nijak zlé a vlastně na ně nějaký čas budeme vzpomínat jako na vynikající.
  • Rozbřesk: Trh aut se začíná stabilizovat
    Česká ekonomika si, zdá se, v prvním čtvrtletí vedla nad očekávání dobře. Podle předběžného odhadu její půlprocentní mezikvartální růst v úvodu roku nemusí v porovnání s výsledky loňského roku sice vypadat až tak impozantně, nicméně ve srovnání s tím, co napovídaly měsíční statistiky, a zvláště pak soft indikátory, je to velmi solidní výsledek. Podrobnosti sice zatím k dispozici nejsou, avšak komentář statistiků, že k růstu přispěl především zpracovatelský průmysl, je sám o sobě docela překvapující. Ať už z pohledu tvrdých dat, PMI nebo produkce největšího tuzemského průmyslu – výroby automobilů.
  • Rozbřesk: Trh aut v Evropě se opět vzpamatoval
    Česká ekonomika doposud jako jedna z nejvíce závislých zemí na automobilovém průmyslu těží ze zájmu o nová auta v Evropě. Minulé statistiky o registracích nových osobních vozů v EU však už naznačily, že trh se blíží svému nasycení. Nakonec proč ne, když šest let za sebou téměř soustavně narůstal a překonal dokonce i historické rekordy nastavené před poslední prudkou recesí v Evropě.
  • Rozbřesk: Trh práce nad bodem varu - není, kde brát…
    Jasnější důkaz o přehřívání české ekonomiky těžko dostat. V březnu se počet nezaměstnaných a počet neobsazených pracovních míst na úřadech práce prakticky vyrovnal. To se v historii české ekonomiky ještě nikdy nestalo. V tomto kontextu není ani divu, že třetí největší zaměstnavatel v Česku Škoda Auto nakonec po dlouhých vyjednáváních kývl na růst mezd o 20 %. Pro řadu podniků nestíhajících výrobu je totiž nedostatek zaměstnanců o poznání větším strašákem než růst mezd - průměrná ziskovost v podnikovém sektoru přes pokračující pokles (daný růstem mezd) zůstává relativně vysoko.
  • Rozbřesk: Trh práce táhne českou ekonomiku k silným výkonům?a ČNB k vyšším sazbám
    Okurková sezóna jako by dolehla i na evropské statistiky. Ty včera kromě zajímavých čísel o vyšší inflaci a nízké nezaměstnanosti přišly se šokující zprávou, že během léta se v EU rodí zhruba čtvrtina dětí. Toto revoluční zjištění, že jedno ze čtyř ročních období zodpovídá za čtvrtinu novorozenců, si vysloužilo i speciální kouzelnou grafiku - http://bit.ly/2eJvLeQ - doporučuji ke zhlédnutí, dozvíte se například, že nejméně novorozenců se v létě rodí na Maltě (24 %).
  • Rozbřesk: Trh s auty. Co padalo po Lehmanech 5 let, zvládl covid za jediný rok
    Pro evropský trh s osobními automobily byl rok 2020 naprosto výjimečným. Z pohledu počtu registrovaných vozů v EU sice nebyl úplně nejslabší (tím byl rok 2013), avšak rychlost pádu celého trhu byla dosud nevídaná. Zatímco po pádu Lehman Brothers trh padal pět let, až se dostal pod hranici 10 mil. prodaných vozů, v době pandemie na to stačil ani ne rok, jak potvrzují dnes ráno zveřejněné výsledky.
  • Rozbřesk: Trhy čekají na první ochutnávku lednových čísel a inauguraci Bidena
    V tomto týdnu dostaneme první signály, jak světová ekonomika vstoupila do roku 2021. První lednové odhady podnikatelských nálad PMI by měly ukázat na přetrvávající solidní náladu v průmyslu a pokračující “trable” v sektoru služeb. Zvlášť v Německu, kde druhá vlna pandemie zesílila až ke konci roku 2020 a tvrdé uzavírky ekonomiky následovaly později než jinde v Evropě, budou čísla z odvětví služeb nejzajímavější.
  • Rozbřesk: Trhy čekají na razanci poselství českých centrálních bankéřů
    Projednat poslední letošní prognózu a především rozhodnout o nastavení úrokových sazeb dnes čeká bankovní radu ČNB. Na zářijovém zasedání centrálních bankéřů se našly dva hlasy pro zvýšení sazeb a šéf centrální banky pak na tiskové konferenci připustil, že otázka zpřísnění měnové politiky se nejspíše vrátí na stůl i v listopadu. Vývoj v mezičase od posledního měnového sezení ČNB však ani nezmírnil vnější rizika a nejistoty (pouze opět odsunul brexit a naznačil možnost ukončení obchodních válek) a nepřinesl ani žádná povzbudivá čísla ze zahraničí, nemluvě o těch domácích. Když k tomu připočteme vývoj koruny, která výrazně snížila svůj odstup od stávající prognózy, tak důvodů k dalšímu zvýšení sazeb v čase, kdy velké centrální banky své sazby snižují, příliš mnoho nenajdeme. Samozřejmě je možné mluvit o (dočasně) vyšších inflačních tlacích nebo přetrvávajícím napětí na pracovním či realitním trhu, avšak je otázkou, nakolik jde o argumenty v tomto čase silné, a navíc ovlivnitelné ze strany centrální banky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new