Čtvrtek 28. březen 2024 23:14
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Spojené státy se na daňové reformy v blízké době nechystají

19.04.2017 13:17  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Do popředí francouzských prezidentských voleb se dostala Velká Británie, která nečekaně včera ohlásila předčasné parlamentní volby na 8. června. Britská premiérka Theresa Mayová své rozhodnutí odůvodnila tím, že to je jediná cesta k zaručení politické stability pro příští roky, kdy bude Velká Británie vyjednávat o podmínkách svého odchodu z Evropské unie. Libra posílila proti euru i dolaru, když si investoři oddechli, že se nepotvrdily spekulace o demisi premiérky.

Mayová uvedla, že ve středu předloží návrh zákona, který umožní uspořádání předčasných voleb. Návrh musí být podpořen 2/3 hlasů v parlamentu a bude se o něm hlasovat dnes. Podle všeho bude schválen. Podle současné legislativy se měly konat příští volby až v roce 2020. Konzervativní strana si podle současných průzkumů udržuje vysoké vedení nad opozičními labouristy. Britský akciový index FTSE 100 se propadl na téměř dvouměsíční minimum v reakci na posílení britské libry. Poslední měsíce jsme byli svědky negativní korelace mezi akciovým indexem FTSE100 a sterlingem, kdy britské firmy těžily ze slabé měny.

Včera zakončila obchodování v červených číslech nejen britská burza, ale i evropské akciové trhy. Ty stáhly dolů obavy ohledně výsledku víkendových prezidentských voleb ve Francii, jejichž výsledky se těžce predikují.

Propad ceny železné rudy v Číně o 6,5 procenta vede k poklesu nejen akciových titulů navázaných na těžbu této komodity, ale i ke ztrátám australského dolaru.

Index amerických akcií S&P 500 v úterý klesl čtvrtou seanci z posledních pěti, když ho stáhly hlavně akcie Goldman Sachs a Johnson & Johnson po čtvrtletních výsledcích. Banka oznámila výsledky pod odhady trhu kvůli poklesu příjmů z obchodování. Její akcie včera oslabily o 4,7 procenta. Akcie Johnson & Johnson ztratily 3,1 procenta. Index včera nakonec ztratil 0,29 procenta a uzavřel na hodnotě 2 342,19 bodu. Index Dow Jones spadl o 0,55 procenta na 20 523,28 bodu, technologický Nasdaq ztratil 0,12 procenta a uzavřel na úrovni 5 849,471 bodu. Akcioví investoři jsou také opatrní kvůli geopolitickému napětí a odkládaným reformám Donalda Trumpa.

Americký ministr financí Steven Mnuchin v pondělí listu Financial Times řekl, že plán administrativy prezidenta Donalda Trumpa pro daňové reformy bude zřejmě opožděn v návaznosti na neúspěch s vyjednáváním o zdravotnictví. Toto prohlášení zvýšilo obavy ohledně schopnosti amerického prezidenta prosadit slibované daňové škrty a zjednodušení regulace, na které Wall Street sázel a byl zdrojem listopadového a prosincového růstu akcií v loňském roce (tzv. Trump rally).

Americká průmyslová výroba v březnu meziměsíčně stoupla o 0,5 procenta v souladu s odhady trhu. Hlavním motorem byl růst produkce podniků veřejných služeb o 8,6 procenta. Nicméně produkce amerických továren v březnu po šesti měsících růstu klesla, když ochladla zejména výroba automobilů.

Využití průmyslové kapacity v amerických továrnách se v březnu snížilo o 0,3 procenta na 75,3 procenta. Celkové využití průmyslové kapacity vzrostlo o 0,4 procenta na 76,1 procenta.

Britská libra včera vystoupala proti americkému dolaru na nejvyšší úroveň od října 2016. Býci však nemají vyhráno. Aby mohla libra dále posilovat a dosáhnout na úrovně, na něž se dostala po červnovém referendu o brexitu, musí pokořit klesající trendovou linii, která nyní sehrává roli významné rezistence.


Autor: Michala Moravcová, analytik BOSSA

Tento článek má pouze informativní a edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako investiční či obchodní doporučení.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Spojené státy bojují s technologickými společnostmi
    „Velké technologické společnosti byly nejsilnějšími globálními hráči už před koronavirovou krizí. Pandemie jejich dominanci ještě posílila, protože urychlila přechod z reálného do virtuálního světa,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Spojené státy čeká stagflace
    Tým SaxoStrats očekává, že v USA nastane stagflace. Mění tím svůj dřívější výhled, který zněl, že na tamním trhu recese nepřijde. Zároveň je dle něj pravděpodobnost 1:3, že Fed (ale i ECB) sníží úrokové sazby ještě před koncem letošního roku, a šance 2:3, že k tomu dojde v první polovině roku 2024. Změna výhledu na americký trh pramení nejen z růstu reálných sazeb, ale i výrazného nárůstu nákladů na spotřebu. Úrokové sazby jsou v téměř všech oblastech dvakrát vyšší, než je dlouhodobý průměr. Zároveň data mapující trh práce i útraty ukazují zpomalení, zatímco inflace kvůli mzdám a drahým energiím přetrvává. Nízký růst spolu se středně vysokou inflací tudíž znamená přicházející stagflaci.
  • Spojené státy chystají novou obchodní válku, tentokrát tu proti daňovým rájům. Budou však ochotny jít i proti vojenským spojencům typu Irska?
    Snad z důvodu poklidu Velikonočního pondělí si česká média výrazněji nepovšimla slov americké ministryně financí Janet Yellenové. Ta oznámila záměr americké administrativy prosadit celosvětově závaznou spodní hranici podnikové daně. Pokud by se jí to podařilo, značí to malou revoluci ve světovém finančním pořádku. Spodní hranice podnikové daně, patrně výrazně nad nulovou úrovní, by totiž v takovém případě znamenala zánik daňových rájů, jak je dnes známe. Ve své podstatě tak včera Yellenová vyhlásila „obchodní válku“. Nikoli Číně jako předchozí Trumpova administrativa, ale právě daňovým rájům. Svým významem pro svět jde o plně srovnatelná válčení.
  • Spojené státy jednají s Mexikem ve snaze předejít uvalení cel
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ziskem. Indexy Dow Jones a S&P 500 si shodně polepšily o 0,8 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo realitním developerům (+2,3 %) a síťovým odvětvím (+2,1 %). Pouze energetické společnosti si ze včerejší obchodní seance odnesly ztrátu ve výši 1,1 %. Včera začalo dvoudenní jednání mezi zástupci Spojených států a Mexika. Hlavními tématy jsou imigrace do USA a pašování drog. Bohužel nebylo prozatím dosaženo žádného konsensu, jak tyto problematické oblasti vyřešit. Nicméně mexický ministr zahraničí prohlásil, že očekává významný posun v rámci dnešního jednání. Pokud se tak nestane, tak od pondělí vstoupí v planost 5% cla na veškeré mexické dovozy do Spojených států.
  • Spojené státy jsou na vrcholu epidemie covidu
    Hlavní americké akciové indexy v posledních třech dnech prudce klesly v souladu s našimi očekáváními. Opakovaně jsme říkali, že hluboká korekce se očekává v roce 2022. Nyní se možná dočkáme jejího samotného začátku. To není jen náš úhel pohledu. Mnoho odborníků má stejné prognózy. Předpokládají, že všechna riziková aktiva, včetně akcií a kryptoměn, budou v příštích letech trpět. Sestupná spirála bitcoinu, nejrizikovějšího aktiva ze všech, začala před několika měsíci. Vlajková loď kryptoměny již ztratila polovinu své hodnoty. Samozřejmě, že takový propad je na akciovém trhu vysoce nepravděpodobný, ale přesto. Zpřísnění měnové politiky ze strany americké centrální banky bude mít negativní dopad na samostatné akcie, stejně jako na Dow Jones, NASDA a S&P 500. Pandemie koronaviru navíc nezmizela. Stále má negativní vliv na celý svět.
  • Spojené státy pravděpodobně budou mít první ministryni financí v historii
    „Nastupující americká administrativa se pokusí zavést nové regulace, které by měly směřovat ke snižování ekonomické nerovnosti ve Spojených státech. Rovněž se zaměří na boj s klimatickými změnami, což může podpořit rozvoj nových odvětví. Do defenzívy se však zřejmě dostanou těžební společnosti,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Spojené státy prožily první dekádu bez recese
    „Zatímco dříve byly ekonomické recese ve Spojených státech zcela běžné a trvaly velice dlouhou dobu, dnes se jedná pouze o krátkodobý jev, který se úspěšně daří řešit. Lidé si mohou myslet, že toto prohlášení je příliš optimistické, ale statistická data nám říkají, že naprosto odpovídá realitě,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Spojené státy přitvrzují v obchodní válce
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátou. Index Dow Jones odepsal 0,4 % své hodnoty, S&P 500 si pohoršil o 0,7 % a technologický Nasdaq ztratil 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vedlo průmyslovým podnikům (-2,2 %). Na opačné straně se nejlépe umístila síťová odvětví se ziskem 0,4 %.
  • Spojené státy rozdmýchávají obchodní spory na všech frontách
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování s mírnými ztrátami. Index Dow Jones odepisuje 0,2 %, S&P 500 ztrácí 0,1 % a technologický Nasdaq klesá o 0,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede energetickým společnostem (-1,4 %). Naopak vydařený začátek obchodování mají realitní developeři, jejichž akcie rostou o 1,2 %. Hlavní událostí dneška je, že americký úřad pro obchod navrhuje uvalení dovozních cel na vybrané evropské zboží v hodnotě 4 mld. USD. Důvodem jsou pře mezi Spojenými státy a Evropskou unií ohledně dotací pro letecké společnosti.
  • Spojené státy rozšiřují černou listinu o další čínskou společnost
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování převážně v zisku. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,4 %, S&P 500 vzrostl o 0,3 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,1 %. V rámci S&P 500 se nejlépe dařilo výrobcům spotřebního zboží (+1,5 %) následovaným realitními developery (+1,3 %). Na opačné straně se nejhůře umístily energetické společnosti se ztrátou 0,5 %.
  • Spojené státy se řítí do recese
    Inspiroval jsem serverem The King Report a předělal jeden zajímavý graf. Znázorňuje, že Spojené státy potřebují 4procentní růst ekonomiky (v nominálním vyjádření), aby se vyhnuly recesi. Pokaždé, když se americká ekonomika dostala pod tuto hranici, nastoupila právě recese. Přehledně jsem to zvýraznil v grafu níže.
  • Spojené státy si díky koronaviru půjčují nejlevněji v dějinách, zatímco trhy spekulují, že Japonsko bude muset kvůli témuž zrušit letní olympiádu
    Výnos desetiletého amerického vládního dluhopisu se včera propadl na své dějinné minimum. Znamená to, že Spojené státy si na svůj provoz půjčují nejlevněji v historii. Zato v Japonsku se začínají obávat, aby kvůli nákaze nemuseli nakonec rušit letošní letní olympijské hry.
  • Spojené státy trpí největším růstem nezaměstnanosti od Velké hospodářské krize
    „Firmy ve Spojených státech a Evropské unii trpí kvůli pandemii koronaviru srovnatelným způsobem. Přesto nezaměstnanost ve Spojených státech narůstá výrazně rychleji než v Evropské unii. Ukazuje se, že evropská podpora pracovního trhu je účinná. Jakmile však skončí, mohou desítky milionů Evropanů přijít o práci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Spojené státy už nemohou být zároveň dobrým kapitalistou a dobrým socialistou
    Politické křeče, které vidíme ve Washingtonu, nejsou o tom, zda prezident a Kongres dovedou najít cestu ke zvednutí dl...
  • Spojené státy vydají 1,55 miliardy dolarů na snížení emisí metanu v ropném a plynárenském sektoru
    Vláda USA poskytne 1,55 miliardy dolarů na monitorování a snížení emisí metanu z odvětví těžby ropy a zemního plynu.
  • Spojené státy vytvářejí na Čínu tlak v obchodních jednáních
    Americký akciový trh uzavřel úterní obchodování s mírnými ztrátami. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně odepsaly 0,1 % své hodnoty. Technologický Nasdaq uzavřel na úrovni pondělních zavíracích cen. V rámci širšího indexu S&P 500 nejvíce oslabily akcie průmyslových podniků, a to o 0,6 %. Protipólem jim byly telekomunikační společnosti se ziskem 0,7 %. Za zmínku stojí dění ohledně akcií společnosti General Electric, kde její CEO Larry Culp na včerejší konferenci pořádané JPMorgan oznámil, že v letošním roce bude mít společnost záporné volné cash flow. Akcie na to reagovaly okamžitým propadem o 7 %, který následně mírně zkorigovaly, aby uzavřely se ztrátou 4,7 %. Společnost aktuálně prochází restrukturalizací, kterou chce její šéf v letošním roce urychlit.
  • Spojené státy vyvolávají světovou obchodní válku
    „Celní politika Spojených států je nepředvídatelná a bere ohledy jen na zájmy USA. Jestřábí přístup vyostřuje mezinárodní vztahy a vyvolává světovou obchodní válku. Výsledkem může být snížení globálního ekonomického růstu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Spojené státy začínají s dodávkami ropy do Běloruska
    Spojené státy začínají dodávat ropu do Běloruska, první tanker s nákladem 80.000 tun suroviny dorazí začátkem června do litevského přístavu Klajpeda, odkud ropu přepraví železnice do běloruské rafinerie. S odvoláním na běloruskou státní rafinerskou společnost Belněftěchim tov pátek uvedla agentura Interfax.
  • Spojené státy zamítly veškeré požadavky Íránu, ropa je zpět nad 94 USD
    Spojené státy odmítly všechny dodatečné požadavky Íránu. Navíc USA poptává zvýšení všech požadavků na mezinárodní inspekce a zakázaní obohaceného uranu na 4 % čistoty.
  • Spojené státy zklamaly, index S&P 500 klesl
    Poslední příznivý ekonomický ukazatel zklamal. Důvěra spotřebitelů v USA podle nejnovějších čísel klesá. Na akciových trzích proto začíná převládat negativní nálada.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova