Úterý 19. březen 2024 12:03
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Co čeká zlato po holubičím skoku FOMC?

17.03.2017 13:42  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

  • Vzácné kovy se vzpamatovávají po holubičím oznámení Fedu
  • Zájem investičních fondů se v souvislosti s oznámením FOMC (Federálního výboru pro volný trh) vytrácí
  • Podle Hansena se zlato musí udržet nad hodnotou 1.221 USD za unci

Zlato i stříbro ve středu zaznamenaly prudký růst – a historie se již potřetí opakuje. Holubičí zvýšení sazeb Fedem odstartovalo zpětný nákup a zlato se vrátilo do relativního bezpečí nad 1.221 USD za unci. Když nyní pozornost Fedu mizí, zlato se s vysokou pravděpodobností stabilizuje a zisky burzovního trhu vyrovnají poptávku související s geopolitickým rizikem.

Potřetí v řadě reagují americké reálné výnosy na zvýšení sazeb poklesem. V kombinaci se slabým dolarem to napomohlo odstartovat vzestup zlata a stříbra.

hn1

Poté, co zlato našlo podporu u hladiny 1.193 USD za unci (což znamená 50% korekci růstu probíhajícího od prosince do února), konsolidovalo se okolo psychologické hladiny 1.200 USD za unci. Účast investorů se během několika posledních týdnů vytratila, vidět je to hlavně na pozici hedgeových fondů.

V týdnu do 7. března fondy snížily čisté dlouhé pozice o 23 % na 94.000 lotů, a to pod pětiletý průměr 104.000 lotů. Při rozjezdu k včerejšímu rozhodnutí o sazbách pravděpodobně riziko jestřábího nárůstu tento zájem ještě snížilo.

Jinými slovy – pozicování investorů zůstává slabší, v této fázi bez silnějšího dojmu směřování. To se také odráží na opčním trhu, kde do včerejška obchodníci ohodnocovali rizika vzestupu a sestupu rovnoměrně.

Cenový rozdíl mezi kupními a prodejními opcemi s měsíčním trváním a 25% deltou drží během posledních sedmi dnů výšku víceméně v rovině. Vzhledem k růstu pozorovanému od včerejška se risk-reversal posunul ve prospěch kupních o 0,3 %.

hn2

Po počátečním prudkém vzestupu se nyní zlato musí ustálit na podpoře 1.221 USD za unci. Pozornost se bude upínat na příchozí americká data a jejich dopad na výnosy a hodnotu dolaru.

Geopolitická rizika v Evropě zeslábla po oznámení výsledku voleb v Nizozemsku, ale v současnosti existuje řada jiných neklidných oblastí, které by mohly poptávku po vzácných kovech přilákat (pravděpodobně ne ani tak s výhledem na zisk, ale spíše za účelem diverzifikování rizika napříč různými třídami aktiv).

Zlato se musí držet nad 1.221 USD za unci, zatímco horní oblast, jak se zdá, se nyní pohybuje mezi 1.229 a 1.237 USD za unci.

hn3

Zdroj: SaxoTraderGO

Naše středeční investiční doporučení nakupovat krátkodobé kupní opce na dubnové zlato se zatím ukazuje jako funkční. S horní hranicí stanovenou na úrovni jmenované výše se snažíme snížit pozici na polovinu, na 12 USD za unci (nakoupeno za 2,8 USD za unci a naposledy obchodováno za 8,5 USD za unci.)

O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph.

Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů. Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě.

Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co čekat od libry?
    V posledních dvou přehledech jsme zjistili, že v nadcházejícím týdnu bude ve Spojených státech a v Evropské unii jen velmi málo důležitých událostí. A co Spojené království, ze kterého nám minulý týden přišla celá řada významných údajů? Zaprvé si všimněte, že na britskou měnu vyvíjel tlak klíčový ukazatel inflace, ale ne dlouho. Trh nemohl ignorovat inflaci, která nerostla podle jeho očekávání, takže Bank of England už nemá důvod držet sazby na maximální úrovni. Toto považuji za zásadní moment, který je třeba vzít v úvahu. Trh už nemá žádné důvody k nákupům libry, takže poptávka po ní může časem klesat.
  • Co čekat od NFP a reakce na dolaru?
    Zítra nás čeká hlavní fundament tohoto týdne, kterým budou výsledky z amerického trhu práce (NFP). Jedná se o tradičně ostře sledovaná data se značným dopadem na dolar a jejich význam proto nelze podceňovat. Za dva týdny nás čeká zasedání Fedu a NFP rozhodně bude typem fundamentu, který budou představitelé americké centrální banky zohledňovat ve svém rozhodnutí a následné komunikaci. Přesto se ale nemůžeme ubránit dojmů že bude význam srpnových výsledků o něco menší než bývá obvyklé, čehož by se však i tak dalo celkem dobře využít. Nejprve ale pár slov k aktuálním odhadům.
  • Co čekat od reportu Charles Schwab a Bank of America?
    Analytici očekávají pokles zisků v důsledku snížení aktivity investičního bankovnictví a zvýšení rezerv v důsledku rizik recese. Část poklesu však může být kompenzována úrokovými výnosy, taženými vyššími úrokovými sazbami. Akcie od začátku roku ztratily více než 30 %:
  • Co čekat od večerního reportu z posledního zasedání Fedu? Náznak růstu sazeb pomůže dolaru
    Dnes večer ve 20:00 budou zveřejněny "Minutes" ze zasedání americké centrální banky Fed, které proběhlo na konci červe...
  • Co čekat od výsledků společnosti Intel?
    Technologický gigant Intel (INTC.US) dnes po skončení seance na Wall Street oznámí výsledky za 4. čtvrtletí 2023. V odvětví se očekává, že prodeje procesorů by mohly být za svým cyklickým minimem, a značný optimismus kolem umělé inteligence znamená, že výsledky by mohly být trhem přijaty pozitivně. Samozřejmě pokud se společnosti Intel podaří získat alespoň nějaký podíl na rostoucím trhu s umělou inteligencí. Společnost se dlouhodobě snaží obnovit svou pozici globálního výrobce čipů poté, co ztratila podíl na trhu ve prospěch společností TSMC (TSM.US) a AMD (AMD.US). Zpochybní výsledky dostatečně status quo a nadšení technologických investorů; poskytne společnost optimističtější prognózy pro zbytek roku?
  • 👉 Co čekat od zasedání ECB? 👁‍🗨
    Zasedání ECB je na programu ve čtvrtek (rozhodnutí o sazbách proběhne ve 13:45, tisková konference začíná ve 14:30). Z banky v poslední době zaznělo několik verbálních útoků proti růstu úrokových sazeb v eurozóně, což pomohlo DE30 na historické rekordy a naopak poškodilo euro. Nyní však trhy čekají další kroky. Co více může ECB dělat?
  • Co čekat od zasedání ECB, analýza EUR/USD, indexu dolaru
    Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v listopadu vytvořili 217 000 nových pracovních míst, nejvíce od čer...
  • Co čekat od zasedání ECB? CAD podpořen centrální bankou; analýza GBP/USD, AUD/CAD, USD/CHF
    EUR/USD se dnes ráno podívalo pod hodnotu 1,2300 prvně za dva roky před odpoledním zasedáním Evropské centrální b...
  • Co čekat v novém týdnu? Rozkolísané trhy a razantní ČNB
    Minulý týden byl na hlavních trzích nabitý makro událostmi, které přinesly zvýšenou volatilitu na sazbách, akcích i měnách. Zasedání Fedu a především překvapivě silná data z trhu práce posunuly krátký konec americké výnosové křivky vzhůru. Zatímco akciím se i tak dařilo díky vynikajícím výsledkům technologických společností v čele s Metou, silný dolar nehraje do karet rizikovým měnám včetně koruny, která pokořila hranici 24,90 EUR/CZK. Kalendář na hlavních trzích je tento týden relativně prázdný, a tak nás budou zajímat především tuzemská data, která dokreslí růstový příběh čtvrtého kvartálu 2023.
  • Co čekat zítra ráno od BoJ a RBA?
    Ještě než bude ve středu rozhodovat o úrokových sazbách Fed, čeká nás zítra brzy ráno zasedání hned dvou významných centrálních bank – Bank of Japan a Reserve Bank of Australia. Níže proto v několika bodech krátký komentář k tomu, co od obou Bank očekávat a jaký mohou mít ráno dopad na domácí měnu.
  • Co čeká zlato v případě Bidenova vítězství ve volbách?
    Zdá se, že letošní dobré výsledky zlata a stříbra budou pokračovat i v posledním čtvrtletí. Zvýšenou pozornost znovu přitahuje reflační obchodování, které přeje zlatu i komoditám. Výnosy z dlouhodobých dluhopisů a akcie s malou kapitalizací jsou na vzestupu a zlato se vrátilo nad 1900 dolarů za unci. Tato očekávání vycházejí z nejnovějších průzkumů, podle nichž roste pravděpodobnost, že Joe Biden porazí 3. listopadu Donalda Trumpa.
  • Co dál s britskou librou? Nejzajímavějšími páry budou i nadále GBPUSD a GBPJPY
    Dostal jsem několik dotazů na téma dalšího vývoje GBP na různých měnových párech a rozhodl se na toto téma napsat krátký článek. Libra má za sebou pár velmi divokých dnů, během kterých slábla vůči všem světovým měnám. Největšího výprodeje se dočkala podle očekávání na páru s bezpečnými přístavy, jako je japonský jen a americký dolar přičemž na páru s japonským jenem dosahují ztráty od minulého čtvrtku více než 13 %.
  • Co debata o zvýšení dluhového stropu znamená pro trhy?
    Otázka zvýšení dluhového stropu americké vlády se stává politickým dramatem, protože strany nedokážou dosáhnout oboustranné dohody.
  • Co dělá Bitcoin v létě?
    Přes veškeré katastrofické prognózy, odhady a dohady, Bitcoin si užívá. Každý, kdo před dovolenou zkoumá valuty, ať se podívá i na virtuální měnu. Cena jednoho Bitcoinu se před nedávnem vyšplhala přes 700 dolarů a v současné době se pohybuje okolo 650 dolarů. S tím už se na cestách chvilku vyžít dá. Ale jak se k něčemu virtuálnímu dostat fyzicky?
  • Co dělají BTC velryby v momentálním poklesu ceny Bitcoinu?
    Stále více poklesů tlačí letošní minimum na trhu s bitcoiny opakovaně na nižší úrovně. Mají v tom prsty velryby?
  • Co dnes čekat od ČNB?
    Co sledovat v dnešním zasedání ČNB. Na prvním místě samozřejmě rozhodnutí o sazbách. Věříme, že ČNB nakonec úrokové sazby zvýší o 50bps (podobně jako očekává trh) s tím, že si ponechá dveře otevřené pro poslední “malý krok” v červnu. Vzhledem k nejistotě spojené s blížící se velkou obměnou bankovní rady, však není vyloučené, že ČNB bude s dalším zvyšováním sazeb ještě opatrnější… Samotné rozhodnutí bude hodně důležité v kontextu nové prognózy.
  • Co dnes čekat od ČNB?
    Co dnes čekat od zasedání ČNB? Stručně, žádnou revoluci. Od listopadového zasedání čísla z reálné ekonomiky víceméně potvrzují hlavní scénář ČNB ohledně pokračující recese. Říjnový průmysl zpomalil, kvůli opětovnému zhoršení v dostupnosti subdodávek v některých odvětvích v čele s automotive. Relativně slabé byly také tržby v klíčových službách (real estate, doprava) a zejména maloobchod.
  • Co dnes čekat od ECB?
    Dnešní den patří ECB. Značná část trhu počítá s tím, že centrální bankéři natáhnou politiku kvantitativního uvolňování (QE) za horizont března 2017. My jsme opatrnější a v hlavním scénáři (pravděpodobnost 60 %) předpokládáme, že ECB dnes trhy zklame a ponechá měnovou politiku bez výraznějších změn.
  • Co dnes čekat od Janet Yellen?
    Trhy si dnes dopoledne užívaly korekci a pokles rizikové averze. Americký dolar korigoval alespoň malou část propadů, ...
  • Co dnes čekat od NFP? Analýza EUR/USD, AUD/CAD
    Hlavní událostí dnešního dne budou data z trhu práce USA. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávají, že USA v březnu...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Fintokei SwiftTrader