Pátek 19. duben 2024 15:47
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace

Vítězem Rutte, Wilders uznal porážku. Nizozemské volby ŽIVĚ na Patria.cz!

16.03.2017 00:06  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Středeční parlamentní volby v Nizozemsku jasně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, která ve 150členném parlamentu bude mít 33 křesel. Vyplývá to z takřka konečných výsledků po sečtení zhruba 95 procent volebních okrsků. Na druhém místě s 20 mandáty skončila nacionalistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která za VVD oproti očekáváním výrazně zaostala. Wilders již Rutteho vítězství uznal. Volby jsme pro vás s podporou čtk pokrývali na Patria.cz online.

Krátce před 5:00 SEČ byly spočítány hlasy v 366 z 388 volebních okrsků. Sčítání hlasovacích lístků ve zbývajících okrscích se tak může protáhnout, podle agentury ANP je možné, že na dokončení sčítacího procesu bude nutné vyčkat až do pátku.

VVD si oproti výsledkům voleb z roku 2012 o osm křesel pohoršila, i tak ale zůstává na politicky rozdrobené scéně nejsilnější stranou. Třetí místo připadlo Křesťanskodemokratické výzvě (CDA) a čtvrté Demokratům 66, obě formace získaly po 19 křeslech.

Socialistická strana (SP) a Zelená levice (GL) mají shodně 14 poslanců. Zatímco SP si oproti minulým volbám o jeden mandát pohoršila, ekologická strana se ziskem 10 nových poslanců zaznamenala mimořádný úspěch.

Mezi hlavní poražené patří Strana práce (PvdA), která dosud měla 38 křesel a která se nově bude muset spokojit jen s devíti mandáty. Do parlamentu se dostalo ještě šest dalších stran, které získaly od dvou do pěti křesel.

O účast ve volbách byl tradičně velký zájem. Už průběžně zveřejňované údaje o počtu hlasujících naznačovaly, že k volebním urnám přijde více voličů, než tomu bylo před pěti lety, kdy účast dosáhla 75 procent. Odhad agentury Ipsos uvádí, že nyní hlasovalo 81 procent voličů. Dosud nejvyšší, 88procentní účast byla zaznamenána v roce 1977. Aktuální propočet udává účast 77,7 procenta, tento údaj nicméně není konečný.

Nizozemské volby na Patria.cz živě:

0:03
V Amsterodamu podle oficiálních výsledků vyhrála Zelená levice s 19,3 procenta hlasů, před levicovými liberály D66 (18,2 procenta), VVD preméíra Rutteho (15,2), stranou Denk zaměřená na přistěhovalce (7,5) a Wildersovou PVV (sedm procent).

23:58
Lídr Zelené levice, která získala čtyřnásobek poslanců oproti minulým volbám, Jesse Klaver, prohlásil, že strana zažila "historický večer".

"Pozornost mezinárodních médií byla neuvěřitelná a všichni se ptali na vzestup krajní pravice. Tohle je naše odpověď světu: populismus nevyhrál," řekl 30letý charismatický předák zelených.

23:48
Podle svého mluvčího německá kancléřka Merkelová Ruttemu telefonicky poblahopřála. Těším se na to, že budeme spolupracovat jako přátelé, sousedé a Evropané, uvedla Merkelová.

23:03
Současný premiér Mark Rutte po dnešních volbách očividně míří k dalšímu mandátu ministerského předsedy, píše agentura DPA.

Odhady naznačují, že k sestavení vlády budou nezbytné nejméně čtyři strany. Je pravděpodobné, že Rutte do koalice se svou Lidovou stranou pro svobodu a demokracii pozve křesťanské demokraty CDA, levicově liberální Demokraty 66 a také Zelenou levici, která z voleb vyšla posílená.

Lídr Zelené levice Jesse Klaver během kampaně sice hovořil o možné levicové koalici, ale její vytvoření bude jen těžko myslitelné. Zelení by spolu se Stranou práce, Socialistickou stranou, D66 a Křesťanskou unií podle propočtů dosáhli jen 64 křesel, k většině je ale potřeba 76 mandátů.

22:54
Máme v Evropě protitrumpovskou vlnu? ptá se bývalý švédský ministgr zahraničí Carl Bildt. "Zdá se, že tomu tak je. Viděli jsme to v Rakousku, silnější je v Nizozemsku," uvedl Bildt v souvislosti s prezidentskými volbami v Rakousku, ve kterých v prosinci vyhrál Alexander Van der Bellen nad protievropským kanditátem.

22:47
Strana premiéra Rutteho s přehledem překvapivě zvítězila v dnešních volbách, ale sestavování vládní koalice bude poměrně obtížné, napsala agentura AP. K parlamentní většině je potřeba 76 mandátů, Rutteho VVD jich podle odhadů bude mít 31. Deset poslanců ale premiér ztratil a navíc jeho dosavadní koaliční partner, sociálnědemokratická Strana práce zcela propadla.

Rutte se bude muset poohlédnout po nových partnerech spíše napravo, uvedla AP, podle níž potrvá vytvoření koalice týdny, ne-li měsíce.

22:25
Nadšen je také šéf úřadu německé kancléřky Angely Merkelové Peter Altmaier. "Nizozemsko, ó Nizozemsko, jsi šampion!" napsal. "Srdečné gratulace ke skvělému výsledku."


22:23
Šéf liberálů v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt s nadšením přivítal odhady výsledků nizozemských voleb, podle kterých nacionalistická Strana pro svobodu Geerta Wilderse značně zaostala za očekáváními.

"Úžasné první odhady," uvedl na twitteru šéf liberální europarlamentní frakce ALDE a bývalý belgický premiér Verhofstadt s tím, že proevropské politické strany jsou po volbách na vzestupu. Dodal, že to znamená, že Nizozemsko zůstává liberální a proevropskou baštou.

Šéf poslanců Evropské lidové strany v europarlamentu a Manfred Weber okomentoval vývoj v Nizozemsku jako citelnou ránu všem protievropským populistům. "V Nizozemsku se vyplatila odpovědná občanská politika," řekl Weber agentuře DPA. "To je skvělá zpráva pro všechny středové a proevropské politické síly," dodal.

22:13
Rozložení sil v novém nizozemském parlamentu na základě odhadů (vnější půlkruh). Strana VVD premiéra Rutteho má ze 150 mandátů 31, Wildersova PPV 19, stejně jako křesťanští demokraté CDA a Demokraté 66. Zelená levice GL bude mít 16 poslanců, Socialistická strana SP 14, sociální demokraté devět PvdA a Křesťanská unie šest.

#PaysBas ????: les libéraux du Premier ministre en tete devant Wilders selon des sondages sortie des urnes https://t.co/AW6mQSzD0M #AFP pic.twitter.com/1AI5SQuiCR

— Agence France-Presse (@afpfr) March 15, 2017

22:08
Nadšena je i předsedkyně Zelené levice Marjolein Meijerová, jejíž strana si významně polepšila a měla by dostat 16 mandátů. "Je to historický zisk a neuvěřitelný výsledek," uvedla. "Je mi líto, že ostatní levicové strany ztratily křesla, ale výsledek ukazuje, že lidé potřebují pozitivní příběh."

22:05
Potěšení nad výsledkem dalo najevo německé ministerstvo zahraničí. Velká většina nizozemských voličů odmítlo protievropské populisty, uvedlo ministerstvo. To je dobrá zpráva," uvedlo ministerstvo.


22:02
Za fantastický výsledek označil v nizozemské televizi úspěch své strany Denk její představitel Farid Azarkan. Denk, založený před rokem jako strana pro migranty a tolerantní společnost, získá podle odhadů tři poslanecká křesla.

22:01
Zklamání bylo evidentní ve volebním štábu dosud vládní Strany práce, která u voličů propadla a získá jen devět místo dosavadních 38 křesel v parlamentu. "Pokud bude tohle konečný výsledek, bude to pro Stranu práce velká rána," poznamenal do televizních kamer ministr vnitra Ronald Plasterk.

22:00
Střízlivá radost a pocit jisté úlevy byl patrný na představitelích nizozemské vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii premiéra Marka Rutteho po oznámení prvních odhadů. Strana podle nich přes ztrátu deseti křesel udržela pozici nejsilnější parlamentní strany a její představitelé očekávají výsledky hlasování.

Volební manažerka strany, poslankyně Tamara van Arková řekla televizi NOS, že z odhadů výsledků, které jsou projevem důvěry nizozemských občanů ve vládní stranu, má radost. Její stranický kolega Klaas Dijkhoof, ministr pro migraci, byl také přes ztrátu spokojený. "Byly to těžké roky a těší nás, že zůstáváme nejsilnější stranou," prohlásil.

21:58
První reakce Geerta Wilderse po zveřejnění odhadů, podle nichž jeho Strana pro svobodu získala čtyři křesla, ale oproti očekávání daleko zaostala za liberály premiéra Rutteho: "Získali jsme mandáty! Rutte se mě nezbaví!"

PVV-stemmers bedankt!

We hebben zetels gewonnen!
Eerste winst is binnen!

En Rutte is nog lang niet van mij af!!

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) March 15, 2017

21:35
Definitivní odhad agentury IPSOS potvrzuje původní čísla: strana VVD premiéra Rutteho má ze 150 mandátů 31, Wildersova PPV 19, stejně jako křesťnaští demokraté a Demokraté 66. Zelená levice bude mít 16 poslanců, Socialistická strana 14, sociální demokraté devět a Křesťanská unie šest.

21:35 Názor trhů na výsledek nizozemských voleb dle exit polls? Koukněte na euro...


a


21:29 První sázky na podobu koalice? 

Most comfortable coalition #DutchElections would be @VVD-@D66-ChristianDemocrats- GreenLeft pic.twitter.com/euK3BDslFM

— Lousewies v d Laan (@LousewiesvdLaan) March 15, 2017

21:22
První odhady, které byly v Nizozemsku v minulosti poměrně přesné, jen zčásti potvrdily nástup Strany svobody Geerta Wilderse, který chce vystoupení Nizozemska z EU, uzavřít mešity a zakázat korán. Oproti minulým volbám si poněkud polepšil, ale zaostal oproti očekáváním vyvolaných průzkumy a jasně prohrál s VVD premiéra Rutteho.

I když neměl Wilders šanci sestavit vládu i v případě vítězství, jeho relativní porážka má velký symbolický význam - nedostane ani šanci sestavit vládní koalici a jeho výsledek je důležitým signálem před dalšími volbami letos v Evropě - zejména ve Francii a Německu.

21:15
Podle odhadu byla volební účast vysoká a dosáhla 81 procent. Před pěti lety to bylo 74,6 procenta. 

21:15 Exit polls 

Exitpoll: VVD veruit de grootste partij met 31 zetels: https://t.co/GDWN5WDV4F pic.twitter.com/FMUq15OPl7

— NOS (@NOS) March 15, 2017

21:08
Podle prvních odhadů získala Rutteho VVD 31 poslanců ve 150členném parlamentu. Wildersova PVV 19 mandátů - stejně jako křesťanští demokraté CDA a levicoví liberálové z D66. Zelená levice by měla získat 16 poslanců.

21:01
Podle prvních odhadů výsledků nizozemské parlamentní volby jasně vyhrála vládní strana premiéra Rutteho před nacionalistickou Stranou pro svobodu Geerta Wilderse.

20:54
Turecko přerušilo spolupráci s ostatními členskými státy NATO a zeměmi ve vojenském partnerství s aliancí, zřejmě v rámci kulminujícího diplomatického sporu s Nizozemskem a Německem.

Podle úředních a neoficiálních zdrojů v alianci, které cituje agentura Reuters, Ankara zablokovala některé akce plánované pro letošní rok, včetně vojenských cvičení, politických akcí či plnění civilních projektů.

20:45 

Televize NOS zveřejní první odhady krátce po uzavření volebních místností v 21:00 SEČ. Odhady jsou založeny na průzkumech u 40 z 9000 volebních místností.

Upřesněné odhady budou zveřejňovány během večera, první skutečné výsledky z malých volebních okrsků by měly dorazit kolem 22:00. 

20:21
Hodinu před uzavřením volebních místností je volební účast v hlavním městě Haagu o deset procentních bodů vyšší než před pěti lety. Tehdy to bylo 61,4 procenta, dnes 71,7. 

19:44 Volební místnosti se uzavírají ve 21:00. Následně lze očekávat první rychlé průzkumy volebního výsledku, takzvané exit polls. 

19:37
Účast nadále překonává volby v roce 2012. Dnes přišlo do 19:15 SEČ k urnám 69 procent voličů, před pěti lety jich bylo 60 procent.

19:34
Voliči se bouří proti stranám hlavního proudu a přiklánějí se k protiestablishmentového populismu v dobrých ekonomických časech, napsala agentura Reuters před dnešními nizozemskými volbami. Podle ní tento paradox zpochybňuje status quo západních demokracií a oslabuje Evropskou unii.

Tento trend je zvlášť patrný právě v Nizozemsku, které patří k nejúspěšnějším ekonomikám eurozóny a jehož obyvatelé se umísťují v popředí světových žebříčků měřících spokojenost a hmotné pohodlí.

Nálady proti establishmentu se týkají "především kultury a identity a méně ekonomiky", řekla Reuters politoložka z univerzity v Amsterodamu Sarah de Langeová. Důležitým faktorem Wildersovy přitažlivosti je hněv vůči prounijním městským elitám, který rostl během let liberální přistěhovalecké politiky.

Zatímco v roce 1996 tvořili neevropští přistěhovalci 7,5 procenta obyvatel, před dvěma lety to bylo 12,1 procenta. Odhaduje se, že asi pět procent ze 17 milionů obyvatel jsou muslimové.

Také agentura AP připomíná, že nizozemská "ekonomika jde nahoru, nezaměstnanost dolů a vězení jsou tak prázdná, že vláda cely pronajímá". Tak proč by podle průzkumů měl Wilders ve volbách hodně získat?

"Nejde o ekonomiku, hlupáku," řekl AP profesor Gerrit Voerman z university v Groningenu v narážce na známý slogan úspěšné kampaně amerického prezidenta Billa Clintona v roce 1992. Namísto toho, "jde o identitu", zdůraznil Voerman. Podle něj to shrnuje heslo Wildersovy kampaně: "Nizozemsko zase naše!"

19:14 

V ostře sledovaných předvolebních televizních debatách se premiér Rutte a Wilders střetávali především, pokud jde o migraci. Podle premiéra jsou Wildersovy plány na uzavření hranic, zrušení mešit a zákaz koránu "falešnými řešeními". Wilders zase obvinil Rutteho, že poskytuje lepší zdravotní péči přistěhovalcům než Holanďanům samotným.

Předseda sociálnědemokratické Strany práce, která je s Ruttem v koalici, Lodewijk Asscher označil Wilderse za muže "10.000 rozhořčených tweetů a žádných řešení".

18:35
Kvůli vysoké volební účasti se v některých volebních místnostech doplňují hlasovací lístky. Týká se to například Haagu a Amsterodamu, kde bylo dotištěno 25.000 lístků. V hlavním městě Haagu byla volební účast v 18:00 57,3 procenta, před pěti lety to bylo 46,8 procenta.

18:13

Maurice Slingerland z Amsterodamu pro Patria.cz: Nizozemsko má dlouho tradici levicových stran. Wilders nyní přitahuje spoustu lidí, kteří jsou nespokojení s establishmentem. Diplomatická přestřelka mezi Tureckem a Nizozemskem může mít vliv na volby a pomoci Wildersovi.
 

18:05
Volební účast je stále poměrně vysoká. V 17:45 SEČ dosahovala 55 procent, což je více než před pěti lety, kdy byla v tuto hodinu 48 procent. Agentura IPSOS ale připomněla, že je o něco nižší, než 58 procent při volbách v roce 2006.

17:43

Geert Wilders za asistence svých osobních strážců hlasuje v dnešních volbách. Protiimigrantský politik je pod stálou policejní ochranou od vraždy kritika islámu Thea van Gogha v roce 2006.

Koncem února Wilders z bezpečnostních důvodů dočasně zrušil všechny předvolební akce. Reagoval na oznámení nizozemské tajné služby, že postavila mimo službu svého příslušníka, jenž byl součásti Wildersova bezpečnostního týmu. Muž je podezřelý, že poskytoval utajené bezpečnostní informace kriminální organizaci. Podle nizozemského tisku šlo o "marockou zločineckou skupinu".

17:38
Členové většiny politických stran budou dnes večer společně sledovat výsledky voleb. Premiér Rutte a jeho Lidová strana pro svobodu a demokracii, stejně jako liberálové z D66 a křesťanští demokraté CDA se shromáždí v Haagu a Zelená levice a sociální demokraté v Amsterodamu.

Podle listu NRC výjimku tvoří Wildersova Strana pro svobodu, která tradiční sledování výsledků nepořádá údajně z finančních a bezpečnostních důvodů.

17:21
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyzval Turky žijící v Nizozemsku, aby nehlasovali pro vládu nebo pro "rasistické strany".

Spor mezi Haagem a Ankarou vznikl poté, co nizozemské úřady v sobotu vyhostily tureckou ministryni, která chtěla promluvit ke krajanům kvůli nadcházejícímu referendu o změně turecké ústavy. Ještě předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi.

"Vyzývám mé lidi, kteří tam dnes hlasují, aby nehlasovali pro tyto rasistické strany, aby nehlasovali proi nynější mentalitu, kteríá vedla k zákazu cesty našeho ministra," řekl Erdogan na shromáždění v západním Turecku.

Erdogan již dříve označil Geerta Wilderse za fašistu a řekl, že Turci v Nizozemsku nesmějí hlasovat pro jeho stranu, která chce "odislamizovat" Nizozemsko.

16:56 Nizozemské volby 2012: vysoká účast, špatně pro PVV?

Netherlands: In 2012, high turnout = weak PVV (ENF). Turnout in today's election 6 points higher than 2012 / 2010. #ikstem #DutchElection pic.twitter.com/yk3JRta0CC

— Europe Elects (@EuropeElects) March 15, 2017
16:53 Hackeři dnes napadli stovky účtů na twitteru. Jsou mezi nimi účty organizací Amnesty International a Dětského fondu OSN UNICEF, Evropského parlamentu, mediálních firem i známých osobností, uvedla televize CNBC. Útočníci například označují Nizozemsko a Německo kvůli chování vůči Turecku za nacisty, vzkazy jsou psané turecky. Některým uživatelům byla u profilu změněna fotografie, objevila se tam turecká vlajka a erb Osmanské říše. Kdo stojí za útokem, zatím není jasné.

16:53 Hackeři dnes napadli stovky účtů na twitteru. Jsou mezi nimi účty organizací Amnesty International a Dětského fondu OSN UNICEF, Evropského parlamentu, mediálních firem i známých osobností, uvedla televize CNBC.

Útočníci například označují Nizozemsko a Německo kvůli chování vůči Turecku za nacisty, vzkazy jsou psané turecky. Některým uživatelům byla u profilu změněna fotografie, objevila se tam turecká vlajka a erb Osmanské říše. Kdo stojí za útokem, zatím není jasné. 

16:51 Maurice Slingerland z Amsterodamu pro Patria.cz: Nevím, jestli PVV může něčeho dosáhnout v opozici. PPV má vazby na zahraniční pravicové strany ve Francii a Německu, podporuje je například Pegida. Není to jako v USA, kde je Trump obviňovaný z toho, že ho podporují Rusové. Nic o nějakých penězích na kampaň ze zahraničí nevíme.

16:46 Rozsah podpory krajně pravicovému Geertu Wildersovi bude důležitý i proto, že bude odrážet nejen nálady vůči migrantům, ale i vůči Evropské unii. Wildersovy výzvy k referendu o členství země v EU, jsou za poslední rok pro investory hlavním zdrojem obav, napsal ekonomický deník Financial Times.

Pokud jeho strana získá nejvíce křesel, bude to považováno významné odmítnutí imigrace a Evropské unie v jednom ze šesti zakládajících členů bloku, napsal server Politico. Sice se nepředpokládá, že by Wilders získal partnery potřebné k sestavení vládní koalice, podle nejdéle sloužícvího nizozemského poslance, socialisty Harryho van Bommela, by Wildersovo vítězství i tak znamenalo "politickou krizi".

16:39 Maurice Slingerland z Amsterodamu komentuje pro Patria.cz: Voliči Wilderse se dají srovnat s lidmi, kteří volili Trumpa. Jsou především z venkova. 

16:35 Vedoucí představitelé Evropské unie dnes v Evropském parlamentu ostře kritizovali Turecko za přirovnávání Nizozemska k fašismu.

"Nikdy neakceptuji taková přirovnání, je to naprosto nepřijatelné," prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Postup Nizozemska a Německa při zakazování mítinků tureckých ministrů s tureckou menšinou přirovnal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan k nacismu a k fašismu. Juncker varoval, že tímto způsobem Erdogan vzdaluje svou zemi od Evropy.

"Rotterdam ... nacisté zcela zničili. Dnes má starostu narozeného v Maroku. Jestli někdo vidí fašismus v Rotterdamu, je zcela odtržen od reality," řekl dnes předseda Evropské rady Donald Tusk.

"Musíme okamžitě zmrazit přístupová jednání, aby se Erdogan vrátil k rozumu," apeloval jménem evropských liberálů belgický expremiér Guy Verhofstadt. Pozastavil se přitom nad tím, že "Erdogan žádá svobodu projevu v cizině pro své ministry, zatímco doma v Turecku zavírá novináře do vězení".

16:27 Předpověď vysoké volební účasti  

Netherlands: Final turnout prognosis, Ipsos exit poll:

80.2% (+5.6%p from 2012 election)#IkStem #TweedeKamerverkiezingen2017 pic.twitter.com/d7jKrNwQ05

— Europe Elects (@EuropeElects) March 15, 2017

16:09 Podle televize NOS se potvrzuje relativně vysoká volební účast. Cituje údaje agentury IPSOS, podle níž v 15:45 vhodilo svůj hlas 43 procent voličů, před pěti lety to bylo 37 procent.

Om 15.45 uur had 43 procent van de stemgerechtigden gestemd: https://t.co/0iHkr1POZk

— NOS (@NOS) March 15, 2017

15:59 V obci Maassluis západně od Rotterdamu musely úřady kvůli velkému počtu příchozích na poslední chvíli zvyšovat počet volebních uren, uvedl deník Telegraaf.

 

De #opkomst in @Gem_Maassluis is zo hoog (35%) dat stemhokjes moeten worden bijgeplaatst @RTV_Rijnmond #tk17 #TK2017 #verkiezingen pic.twitter.com/BhGw9Xpint

 

— Jacco van Giessen (@jaccovangiessen) March 15, 2017

15:57 Podle Anny Kuznické, spolupracovnice Asociace pro mezinárodní otázky, jsou dnešní Wildersova slova určena především do zahraničí.

"Ať už bude výsledek voleb jakýkoli, džin se do láhve nevrátí," řekl dnes Wilders po hlasování. Již nyní jsme jedním z velkých vítězů voleb, protože jsme ostatním dokázali vnutit naše témata, dodal.

"Wildersova slova jsou namířena především k zahraničním posluchačům a médiím, která především v důsledku proběhlých i nastávajících voleb věnují volbám pro tuto zemi bezprecedentní pozornost. Většina Nizozemců bere jeho výroky s rezervou. Wilders je jedním z nejdéle sloužících poslanců v nizozemském parlamentu, a jeho slova proto můžou v jeho rodné zemi vzrušit už jen málokoho," sdělila ČTK Kuznická.

15:46 Překvapením předvolební kampaně je 30letý šéf nizozemských Zelených Jesse Klaver. Podle průzkumů by mohl dosáhnout čtyřnásobného počtu mandátů oproti čtyřem v nynějším parlamentu.

Dynamický Klaver vedl kampaň jako americký demokrat a opustil nizozemskou tradici uměřené kampaně a vsadil na masovou kampaň založenou na jeho osobnosti, napsal server Politico.

Vzhledem k propadu sociálnědemokratické Strany práce by se chtěl stát vůdcem nizozemské levice a sestavit vládu bez Rutteho. Na to však zřejmě nebude mít nizozemská levice sílu a pravděpodobnější je, že by se mohl stát důležitým hráčem v koaličních jednáních, poznamenal server.

Podle listu The Guardian si Klaver díky své dynamické a optimistické osobnosti u levicových voličů vysloužil v nadsázce přezdívku Jessiah. Deník připomíná, že Klaverův otec pochází z Maroka a matka je holanského a indonéského původu. Je otevřeně proevropský a pro přijímání uprchlíků. Do popředí se dostal během několika posledních měsíců, kdy si Wildersova strana stěžovala na "marockou špínu", poznamenal The Guardian.

15:27 Premiér Mark Rutte prohlásil, že nizozemské volby mohou ukázhat světu, že "nesprávný populismus" je možné zastavit.

"Jsou to třetí volby po brexitu a po amerických volbách," řekl Rutte, když dnes hlasoval. "Před námi jsou volby ve Francii a v Německu. A toto je šance pro velkou demokracii, jakou je Nizozemsko, aby zastavilo toto domino nesprávného populismu."

15:17 Geert Wilders označil v minulosti islám za "fašistický" a korán přirovnal k Hitlerově knize Mein Kampf. Jeho skandální výroky na adresu přistěhovalců ho opakovaně dovedly před soud, ale také ke dvacetiprocentní voličské popularitě.

V posledních volbách v září 2012 ale jeho strana překvapivě utrpěla velké ztráty, když obhájila jen 15 z dosavadních 24 křesel v parlamentu.
Wilders je politickým veteránem, je v parlamentu od roku 1998. Žádá uzavřít hranice muslimským přistěhovalcům a přimět ty, kteří jsou již v zemi, aby podepsali dohodu o úplném přizpůsobení.
V roce 1997 jej zvolili do rady města Utrecht a o rok později po parlamentu. Stranu VVD, pro kterou psal od roku 2002 politické projevy, opustil kvůli její podpoře vstupu Turecka do EU a v roce 2004 vytvořil stranu vlastní.
Vloni v prosinci byl uznán vinným z diskriminace a urážky Maročanů na základě incidentu z března 2014. Wilders tehdy na setkání s občany před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka, které označil za "špínu".

 

15:07 Předvolební rozhovor na Patria.cz  

Analytička @AMO_cz před volbami v #Nizozemí: #Rutte nebo #Wilders? Rozhodnou ti další - Patria.cz https://t.co/A3ByHZPyiq via @PatriaCZ pic.twitter.com/HocJzWaKRt

— Patria.cz (@PatriaCZ) March 14, 2017

15:05 Volební účast místy dosahuje 100 procent.  

Netherlands: Turnout in some polling stations hits 100%, e.g. Campus Wageningen University. #DutchElection #tweedekamerverkiezingen

— Europe Elects (@EuropeElects) March 15, 2017

15:01 Předvolební dění výrazně ovlivnila diplomatická roztržka mezi Nizozemskem a Tureckem a tvrdé potyčky policie s tureckými demonstranty v Rotterdamu.

Spor vznikl poté, co nizozemské úřady v sobotu vyhostily tureckou ministryni, která chtěla promluvit ke krajanům kvůli nadcházejícímu referendu o změně turecké ústavy. Ještě předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi.

Bleskový průzkum veřejného mínění, jehož výsledky byly zveřejněny v pondělí, ukázal, že z kauzy by mohly těžit nizozemští konzervativci a Wildersovy nacionalisté. 

14:56 Volební účast bude vysoká  

Netherlands: Turnout today to surpass 80%, maybe even 85% (2012: 74.6%). Media reports some station have run out of ballots. #DutchElection pic.twitter.com/oBoJ1o056S

— Europe Elects (@EuropeElects) March 15, 2017

14:47 Holanďané mají v dnešních parlamentních volbách k dispozici okolo 9000 volebních místností. Nejpodivnější je pravděpodobně ta v ostrovní přírodní rezervaci Marker Wadden. Zájem hlasovat na jednom z umělých ostrůvků na severovýchod od Amsterdamu je tak veliký, že správa parku musela sehnat dodatečné lodě.

"Původně jsme čekali za celý den tak 1200 lidí, ale v 11:00 SEČ už jich dorazilo 1100," uvedla mluvčí organizace Natuurmonumenten, která ostrůvky spravuje. Poslední loď podle ní odjede ve čtyři odpoledne, zpáteční výlet z Lelystadu trvá přes tři hodiny.

14:43 Hlasy budou volební komise sčítat ručně. Návrat k tradičnímu a pomalému způsobu je podle nizozemského ministra vnitra Ronalda Plasterka snahou vyvrátit nejrůznější podezření z manipulací s výsledky v době množících se zpráv o hackerských útocích.

14:42 Zatímco lidovci premiéra Rutteho se zdáli před volbami posilovat, jejich menší koaliční partner - sociálnědemokratická Strana práce - podle průzkumů utrpí výrazné ztráty. Průzkumy ukazují, že by oproti nynějším 38 křeslům mohli mít po dnešních volbách jen 11 poslanců. Na snímku předseda strany Lodewijk Asscher, ale mimo Nizozemsko je známý zejména sociálnědemokratický ministr financí a šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

14:35 Do volební místnosti dnes určitě nezavítá nizozemský král Willem-Alexander. "Král svého práva volit nevyužije, protože je nestranný," uvedl královský dvůr. Totéž platí i pro panovníkovu manželku Máximu a matku a bývalou královnu Beatrix.

14:34 Možnost překvapení naznačuje množství nerozhodnutých voličů i poměrně vysoká účast voličů. Čtyři dny před volbami ještě nebylo rozhodnuto 54 procent respondentů a 15 procent nevědělo, z jakých stran by mělo vybírat.

14:31 Ve 13:45 SEČ byla účast 33 procent, zatímco při volbách před pěti lety to bylo 27 procent.

Opkomst 13:45: 33%. In 2012 dezelfde tijd: 27% #ipsos #exit poll

— Ipsos Nederland (@IpsosNL) March 15, 2017

14:28 Pokud lze soudit ze zájmu o poslední předvolební debatu, mohla by být volební účast poměrně vysoká. Duel předsedů kandidujících stran v úterý večer sledovaly rekordní 3,3 milionu lidí.

14:25 I v jednodušších časech trvá sestavení vlády v Haagu několik týdnů.
Po druhé světové válce je průměrná doba sestavování vlády 72 dní, rychlostní rekord platí od roku 1958, kdy to bylo "pouhých" deset dní. Naopak v roce 1977 se koalice jen o dvou stranách ustavovala 208 dní.

14:19 I kdyby Wilders volby vyhrál, bude mít daleko k získání většiny a všechny ostatní politické strany vyloučily, že by s ním šly do koalice.
Vzhledem k poměrnému volebnímu systému nebude mít hlasování zřejmě jasného vítěze. Do parlamentu by se mohlo dostat sedm politických stran, které musí dát dohromady aspoň 76 mandátů ve 150 členném parlamentu. Očekává se, že pro vytvoření vládní koalice bude zapotřebí aspoň pětičlenné uskupení. Jednání mohou na každý pád začít až po 21. březnu, kdy budou zveřejněny oficiální výsledky voleb.

14:16 Průzkumy dlouho ukazovaly, že Wildersova strana zvítězí, ale poslední ankety před volbami ukazují její oslabení.
Ale kdo dnes věří průzkumům, uvedlo londýnské Středisko pro evropskou reformu v narážce na selhání agentur pro průzkum veřejného mínění při loňském referendu o brexitu či před americkými volbami.

14:13 Ať už bude výsledek voleb jakýkoli, džin se do láhve nevrátí," uvedl Wilders při hlasování v Haagu.
Názory, jaké zastává jeho strana a jí podobná uskupení po celé Evropě, podle něj budou trvalou součástí politiky. Již nyní jsme jedním z velkých vítězů voleb, protože jsme ostatním dokázali vnutit naše témata, dodal Wilders.

14:10 Mezi prvními volil i Wilders, který požaduje odchod z EU a vystupuje proti islámu a imigrantům.

14:08 Agentura naráží na loňské referendum o odchodu Británie z Evropské unie a na zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.
Volby v Nizozemsku budou testem odporu vůči zavedenému establishmentu a migrantům a důležitým ukazatelem před dalšími letošními volbami v Evropě, především ve Francii, kde je jednou z favoritek kandidátka protiimigrantské Národní fronty Marine Le Penová. I když v Německu zřejmě zvítězí některá ze zavedených hlavních stran, migrace zde bude také klíčovým faktorem.

14:07 V normálních časech se o nizozemské parlamentní volby zajímá mimo zemi jen málo lidí, poznamenala agentura Bloomberg. V dnešní době, kdy se v Evropě a Spojených státech šíří populismus, se sle objevuje možnost, že Nizozemsko bude další kostkou v dominu, dodal Bloomberg.

14:06 Hned po ránu vhodil svůj hlas premiér Mark Rutte.

14:02 Až 13 milionů voličů bude vybírat kandidáty 28 stran, ale hlavní pozornost se soustředí na souboj vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho a nacionalistické a protiislámské Stranx pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse.
Předvolební dění výrazně ovlivnila diplomatická roztržka mezi Haagem a Ankarou a potyčky policie s tureckými demonstranty v Rotterdamu.

13:35 Klíčové volby jsou první v řadě důležitých hlasování, která mohou v letošním roce výrazným způsobem ovlivnit další podobu evropské politiky. Začaly dnes ráno v 7:30. Volební místnosti se uzavřou ve 21:00 SEČ. Poté nizozemské televize zveřejní odhady výsledků, samotné výsledky budou k dispozici průběžně během noci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Vitalik Buterin: ,,zaměřte se na technologii, ne na cenu”
    Spoluzakladatel Etherea krypto investorům doporučil, aby se místo sledování cen zaměřili na sledování technologie.
  • Vitalik Buterin zdůrazňuje, co si přeje pro rok 2023
    Spoluzakladatel společnosti Ethereum, Vitalik Buterin, se podělil o některé býčí názory na příští rok, včetně dosažení nového milníku pro škálování rollupů podle roadmapě Etherea.
  • Víťazi a porazení z akvizície Activision
    Začiatok roku 2022 sa vyznačuje zvýšenou aktivitou v oblasti fúzií a akvizícií v hernom sektore. Take-Two Interactive oznámila akvizíciu Zynga minulý týždeň a teraz Microsoft oznámil svoje plány na akvizíciu Activision-Blizzard v najväčšej hernej M&A dohode v histórii! Správy spustili veľké pohyby cien akcií v celom odvetví, keďže očakávania pre ďalšie fúzie a akvizície v oblasti hier rástli. Poďme sa pozrieť na potenciálnych víťazov a porazených z akvizície Activision.
  • Víťazom US volieb sú kovy. Na devízových trhoch to môže pomôcť AUD aj CLP
    Najväčším víťazom amerických volieb je zatiaľ meď. Jej cena vzrástla za posledné tri dni o zhruba 10%. A to dnes ešte bola aj vyššie. Solídne zisky zaznamenali aj ďalšie kovy – zinok a hliník. Dôvodom sú predvolebné sľuby Trumpa o masívnych infraštruktúrnych investíciách. Síce v programe žiadnu konkrétnu sumu nemá, v jednej z debát sa zmienil, že by na infraštruktúrne projekty dal viac ako bilión USD (okolo 5,5% HDP). Rozhodne to nie je malá suma, a tak Trumpovo víťazstvo spustilo na medi nákupnú horúčku:
  • Víťazstvo Clintonovej by bolo pre americkú ekonomiku lepšie
    Tento post nebude o volebných programoch, ale o americkom volebnom systéme. Prezident sa v USA volí osobitne od zákonodarnej moci (kongres – senát, snemovňa reprezentantov). Pokiaľ nemá tá strana, z ktorej je prezident, väčšinu v oboch komorách kongresu, tak sú prezidentove právomoci výrazne oklieštené a spomedzi dôležitejších ekonomických opatrení presadí prezident len to, čo vyobchoduje s druhou stranou.
  • Víte co je platooning? Daimler Trucks přehodnocuje výsledky.
    Úspory paliva při platooningu nesplňují očekávání a společnost Daimler Trucks jízdu kamionů v propojených konvojích přehodnocuje.
  • Víte, jak okamžitě ušetříte až 70% na povinném ručení?
    Platit za pojištění nepotěší snad nikoho a navíc to znamená nepříjemný výdaj z rozpočtu. Třeba platit velké částky za své auto, na které musíte mít sjednané povinné ručení pro případ, že způsobíte někomu nehodu či škodu. My vám teď ukážeme, kde zaplatíte nesrovnatelně méně a zároveň získáte výrazně více. Jak tedy platit až o 70% méně?
  • Vítek přesouvá majetek v Dubaji na dceřinou firmu skupiny CPIPG
    Společnost Endurance Hospitality Finance (EHF), která je dceřinou firmou realitní skupiny CPI Property Group (CPIPG), uzavřela dohodu s hlavním akcionářem Radovanem Vítkem o převodu veškerého základního kapitálu společnosti Rising Falcon Holding Limited sídlící v Abú Zabí na EHF. CPIPG o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Vítek je hlavním akcionářem CPIPG a majitelem firmy Rising Falcon.
  • Vítězem miliardového lesnického tendru Lesů ČR je Uniles z koncernu Agrofert
    Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. ČTK to zjistila z přehledu uzavřených smluv na webu Lesů ČR. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.
  • Vítězem Rutte, Wilders uznal porážku. Nizozemské volby ŽIVĚ na Patria.cz!
    Středeční parlamentní volby v Nizozemsku jasně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rut...
  • Vítězem seance byl opět Nasdaq
    Úterní obchodování na zámořských trzích bylo spíše ve vyčkávacím módu, kdy se zřetelný pohyb na indexech udál v průmyslovém Dow Jones Industrial Average, který po celou seanci zaostával za včerejším závěrem. Druhá polovina obchodního dne byla ovšem v režii technologického Nasdaq Composite, jenž se nakonec posunul severním směrem o 0,4 %. Výrazného růstu se po zveřejnění výsledků za předešlý kvartál dočkali investoři Zoom Video Com. Technologická společnost překonala konsensus v oblasti čistého zisku na akcii o takřka 24 %, a to vše při tržbách 1,146 mld. USD, což bylo lehce nad odhady analytiků.
  • Vítězem seance byl průmyslový Dow Jones
    Indexy se v průběhu včerejšího dne pohybovaly kolem pátečních zavíracích hodnot, kdy v nejlepší kondici byl průmyslový Dow Jones Industrial Average, který přidal 0,3 %. Akcie Arm Holding pokračovaly v úžasné rally, když včera posílily o přibližně 30 % a obchodovaly se na šestinásobku denního obchodovaného průměru. Expedia Group poskočila o více jak 2 % díky novým investičním doporučením několika analytiků. V průběhu seance, kdy Nvidia posílila i o více jak 20 USD, překonala společnost další významný milník, a to překonání Amazonu co do velikosti tržní kapitalizace a zařadila se na čtvrtou nejhodnotnější firmu za Apple, Microsoft a Alphabet. Akcie Nvidia přidaly další ziskový obchodní den v měsíci, ovšem ani to nestačilo na udržení čtvrté pozice z pohledu tržní kapitalizace a opět posun za Amazon.
  • Vítězem se stává CHF; našlo by se několik dobrých příležitostí
    Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, Saxo BankOh what a day, oh what a...
  • Vítězem tohoto týdne je Avast se ziskem 6,4 %
    Evropské trhy v závěru poslední obchodní seance tohoto týdne míří vzhůru. Hlavní index Stoxx 600 posiluje o 0,4 %. Nejlépe jsou na tom technologické firmy (+0,9 %). Na opačné straně se nachází především realitní developeři (-0,3 %).
  • Vítězi roku 2023 budou opět důchodci. Průměrný starobní důchod v roce 2023 bude činit až takřka 20 tisíc korun, zejména četné důchodkyně dostanou ještě navíc výchovné
    Starobní důchodci na tom budou v příštím roce lépe než drtivá většina pracujících (ostatně jako letos, jak zachycuje graf níže). Alespoň tedy z toho hlediska, jak se nárůstem svých příjmů popasují s rapidní inflací.
  • Vítězi roku 2023 budou opět důchodci. Průměrný starobní důchod v roce 2023 bude činit až takřka 20 tisíc korun, zejména četné důchodkyně dostanou ještě navíc výchovné
    Starobní důchodci na tom budou v letošním roce, 2023, lépe než drtivá většina pracujících (ostatně jako loni, jak zachycuje graf níže). Alespoň tedy z toho hlediska, jak se nárůstem svých příjmů popasují s rapidní inflací.
  • Vítězné tažení herního průmyslu: Výnosný byznys, který v pandemii jen kvete
    Herní průmysl v posledních letech představuje odvětví s vysokým růstem a jen za rok 2020 stouply jeho výnosy o 37 %, protože pandemie zvýšila poptávku po hraní jako formě socializace a zábavy. Mnoho tradičních volnočasových aktivit je kvůli COVID-19 omezeno a herní průmysl se tak nejenže výrazně rozrůstá, ale navíc dosahuje i velkých zisků. Tím samozřejmě láká technologické giganty, jako jsou Apple, Google, Amazon či Microsoft. Konkurence tedy nejspíš poroste, ale spolu s ní i celkové globální výnosy odvětví. Analytici hodnotí všech 30 firem v našem koši velice pozitivně.
  • Vítězové a poražení na S&P500 v uplynulém týdnu
    Úroveň rizikových přirážek zůstává i v tomto týdnu výrazně zvýšená kvůli obavám z dopadu vyšších sazeb na ekonomický. Sama o sobě již tak vysoká volatilita jde navíc ruku v ruce s výsledkovou sezónou, která je nyní v plném proudu. O vysoké pohyby proto ani v uplynulých dnech nebyla rozhodně nouze. Níže nabízíme tabulku deseti nejvíce a nejméně úspěšných akcií v S&P500 za uplynulých 5 obchodních seancí.
  • Vítězové a poražení v uplynulém týdnu na S&P500
    Týden se nám pomalu chýlí ke svému konci, takže nastal čas podívat se opět na to, kterým akciím z S&P 500 se v uplynulých pěti dnech dařilo nejvíce a které naopak nejvíce zaostávaly. Níže tabulka deseti nejvíce a nejméně úspěšných společností z S&P 500.
  • Vítězové a poražení v uplynulém týdnu na S&P500
    Týden se nám blíží pomalu ke svému konci, a i když byl přerušen středečním státním smutkem a uzavřenými trhy v USA, i tak jsme se dočkali vysoké volatility a výrazných změn na téměř všech akciových titulech. Níže nabízíme tabulku deseti nejziskovějších a nejztrátovějších akcií v S&P 500 za uplynulý týden.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader