Pátek 29. březen 2024 00:35
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook

Překvapením lídr nizozemských Zelených. Nizozemské volby ŽIVĚ na Patria.cz!

15.03.2017 14:27  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Barometr nálad proti imigrantům a establishmentu. Právě tak jsou vnímány nizozemské volby, které začaly dnes v 7:30. Volební místnosti se uzavřou ve 21:00 SEČ. Poté nizozemské televize zveřejní první odhady výsledků. Oficiální výsledky budou k dispozici průběžně během noci. Nizozemské volby pokrýváme online přenosem na Patria.cz.

Souboj o první místo podle průzkumů svádí nacionalistická a protiislámská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse s vládní Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho. „Džin se do láhve nevrátí, ať bude výsledek voleb jakýkoli, řekl Wilders. Výsledky anket zveřejněných před volbami signalizovaly, že dosavadní vládní VVD má mírně navrch. Menší koaliční partner Rutteovy strany - sociálnědemokratická Strana práce - ale podle průzkumů utrpí výrazné ztráty a vytváření nové vlády bude velmi složité.

O složení dolní komory nizozemského parlamentu rozhoduje či může téměř 13 milionů Nizozemců. Na výběr mají z 28 stran. Duel předsedů kandidujících stran v úterý večer sledovaly rekordní 3,3 milionu lidí. Hlasy budou volební komise sčítat ručně. Návrat k tradičnímu a pomalému způsobu je podle nizozemského ministra vnitra Ronalda Plasterka snahou vyvrátit nejrůznější podezření z manipulací s výsledky v době množících se zpráv o hackerských útocích.

Nizozemské volby jsou první v řadě důležitých hlasování, která mohou v letošním roce výrazným způsobem ovlivnit další podobu evropské politiky. K volbám půjdou také Francouzi a Němci.

 

NIZOZEMSKÉ VOLBY ONLINE: 

16:09
Podle televize NOS se potvrzuje relativně vysoká volební účast. Cituje údaje agentury IPSOS, podle níž v 15:45 vhodilo svůj hlas 43 procent voličů, před pěti lety to bylo 37 procent.

Om 15.45 uur had 43 procent van de stemgerechtigden gestemd: https://t.co/0iHkr1POZk

— NOS (@NOS) March 15, 2017

15:59
V obci Maassluis západně od Rotterdamu musely úřady kvůli velkému počtu příchozích na poslední chvíli zvyšovat počet volebních uren, uvedl deník Telegraaf.

 

De #opkomst in @Gem_Maassluis is zo hoog (35%) dat stemhokjes moeten worden bijgeplaatst @RTV_Rijnmond #tk17 #TK2017 #verkiezingen pic.twitter.com/BhGw9Xpint

 

— Jacco van Giessen (@jaccovangiessen) March 15, 2017

15:57
Podle Anny Kuznické, spolupracovnice Asociace pro mezinárodní otázky, jsou dnešní Wildersova slova určena především do zahraničí.

"Ať už bude výsledek voleb jakýkoli, džin se do láhve nevrátí," řekl dnes Wilders po hlasování. Již nyní jsme jedním z velkých vítězů voleb, protože jsme ostatním dokázali vnutit naše témata, dodal.

"Wildersova slova jsou namířena především k zahraničním posluchačům a médiím, která především v důsledku proběhlých i nastávajících voleb věnují volbám pro tuto zemi bezprecedentní pozornost. Většina Nizozemců bere jeho výroky s rezervou. Wilders je jedním z nejdéle sloužících poslanců v nizozemském parlamentu, a jeho slova proto můžou v jeho rodné zemi vzrušit už jen málokoho," sdělila ČTK Kuznická.

15:46
Překvapením předvolební kampaně je 30letý šéf nizozemských Zelených Jesse Klaver. Podle průzkumů by mohl dosáhnout čtyřnásobného počtu mandátů oproti čtyřem v nynějším parlamentu.

Dynamický Klaver vedl kampaň jako americký demokrat a opustil nizozemskou tradici uměřené kampaně a vsadil na masovou kampaň založenou na jeho osobnosti, napsal server Politico.

Vzhledem k propadu sociálnědemokratické Strany práce by se chtěl stát vůdcem nizozemské levice a sestavit vládu bez Rutteho. Na to však zřejmě nebude mít nizozemská levice sílu a pravděpodobnější je, že by se mohl stát důležitým hráčem v koaličních jednáních, poznamenal server.

Podle listu The Guardian si Klaver díky své dynamické a optimistické osobnosti u levicových voličů vysloužil v nadsázce přezdívku Jessiah. Deník připomíná, že Klaverův otec pochází z Maroka a matka je holanského a indonéského původu. Je otevřeně proevropský a pro přijímání uprchlíků. Do popředí se dostal během několika posledních měsíců, kdy si Wildersova strana stěžovala na "marockou špínu", poznamenal The Guardian.

15:27
Premiér Mark Rutte prohlásil, že nizozemské volby mohou ukázhat světu, že "nesprávný populismus" je možné zastavit.

"Jsou to třetí volby po brexitu a po amerických volbách," řekl Rutte, když dnes hlasoval. "Před námi jsou volby ve Francii a v Německu. A toto je šance pro velkou demokracii, jakou je Nizozemsko, aby zastavilo toto domino nesprávného populismu."

15:17
Geert Wilders označil v minulosti islám za "fašistický" a korán přirovnal k Hitlerově knize Mein Kampf. Jeho skandální výroky na adresu přistěhovalců ho opakovaně dovedly před soud, ale také ke dvacetiprocentní voličské popularitě.

V posledních volbách v září 2012 ale jeho strana překvapivě utrpěla velké ztráty, když obhájila jen 15 z dosavadních 24 křesel v parlamentu.
Wilders je politickým veteránem, je v parlamentu od roku 1998. Žádá uzavřít hranice muslimským přistěhovalcům a přimět ty, kteří jsou již v zemi, aby podepsali dohodu o úplném přizpůsobení.
V roce 1997 jej zvolili do rady města Utrecht a o rok později po parlamentu. Stranu VVD, pro kterou psal od roku 2002 politické projevy, opustil kvůli její podpoře vstupu Turecka do EU a v roce 2004 vytvořil stranu vlastní.
Vloni v prosinci byl uznán vinným z diskriminace a urážky Maročanů na základě incidentu z března 2014. Wilders tehdy na setkání s občany před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka, které označil za "špínu".

 

15:07 Předvolební rozhovor na Patria.cz  

Analytička @AMO_cz před volbami v #Nizozemí: #Rutte nebo #Wilders? Rozhodnou ti další - Patria.cz https://t.co/A3ByHZPyiq via @PatriaCZ pic.twitter.com/HocJzWaKRt

— Patria.cz (@PatriaCZ) March 14, 2017

15:05 Volební účast místy dosahuje 100 procent.  

Netherlands: Turnout in some polling stations hits 100%, e.g. Campus Wageningen University. #DutchElection #tweedekamerverkiezingen

— Europe Elects (@EuropeElects) March 15, 2017

15:01 
Předvolební dění výrazně ovlivnila diplomatická roztržka mezi Nizozemskem a Tureckem a tvrdé potyčky policie s tureckými demonstranty v Rotterdamu.

Spor vznikl poté, co nizozemské úřady v sobotu vyhostily tureckou ministryni, která chtěla promluvit ke krajanům kvůli nadcházejícímu referendu o změně turecké ústavy. Ještě předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi.

Bleskový průzkum veřejného mínění, jehož výsledky byly zveřejněny v pondělí, ukázal, že z kauzy by mohly těžit nizozemští konzervativci a Wildersovy nacionalisté. 

14:56 Volební účast bude vysoká  

Netherlands: Turnout today to surpass 80%, maybe even 85% (2012: 74.6%). Media reports some station have run out of ballots. #DutchElection pic.twitter.com/oBoJ1o056S

— Europe Elects (@EuropeElects) March 15, 2017

14:47
Holanďané mají v dnešních parlamentních volbách k dispozici okolo 9000 volebních místností. Nejpodivnější je pravděpodobně ta v ostrovní přírodní rezervaci Marker Wadden. Zájem hlasovat na jednom z umělých ostrůvků na severovýchod od Amsterdamu je tak veliký, že správa parku musela sehnat dodatečné lodě.

"Původně jsme čekali za celý den tak 1200 lidí, ale v 11:00 SEČ už jich dorazilo 1100," uvedla mluvčí organizace Natuurmonumenten, která ostrůvky spravuje. Poslední loď podle ní odjede ve čtyři odpoledne, zpáteční výlet z Lelystadu trvá přes tři hodiny.

14:43
Hlasy budou volební komise sčítat ručně. Návrat k tradičnímu a pomalému způsobu je podle nizozemského ministra vnitra Ronalda Plasterka snahou vyvrátit nejrůznější podezření z manipulací s výsledky v době množících se zpráv o hackerských útocích.

14:42  
Zatímco lidovci premiéra Rutteho se zdáli před volbami posilovat, jejich menší koaliční partner - sociálnědemokratická Strana práce - podle průzkumů utrpí výrazné ztráty. Průzkumy ukazují, že by oproti nynějším 38 křeslům mohli mít po dnešních volbách jen 11 poslanců. Na snímku předseda strany Lodewijk Asscher, ale mimo Nizozemsko je známý zejména sociálnědemokratický ministr financí a šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

14:35
Do volební místnosti dnes určitě nezavítá nizozemský král Willem-Alexander. "Král svého práva volit nevyužije, protože je nestranný," uvedl královský dvůr. Totéž platí i pro panovníkovu manželku Máximu a matku a bývalou královnu Beatrix.

14:34
Možnost překvapení naznačuje množství nerozhodnutých voličů i poměrně vysoká účast voličů. Čtyři dny před volbami ještě nebylo rozhodnuto 54 procent respondentů a 15 procent nevědělo, z jakých stran by mělo vybírat.

14:31
Ve 13:45 SEČ byla účast 33 procent, zatímco při volbách před pěti lety to bylo 27 procent.

Opkomst 13:45: 33%. In 2012 dezelfde tijd: 27% #ipsos #exit poll

— Ipsos Nederland (@IpsosNL) March 15, 2017

14:28
Pokud lze soudit ze zájmu o poslední předvolební debatu, mohla by být volební účast poměrně vysoká. Duel předsedů kandidujících stran v úterý večer sledovaly rekordní 3,3 milionu lidí.

14:26
Volička míří k volební urně v hlavním městě Haagu.

14:25
I v jednodušších časech trvá sestavení vlády v Haagu několik týdnů.
Po druhé světové válce je průměrná doba sestavování vlády 72 dní, rychlostní rekord platí od roku 1958, kdy to bylo "pouhých" deset dní. Naopak v roce 1977 se koalice jen o dvou stranách ustavovala 208 dní.

14:24
Volička se chystá vhodit svůj hlas ve škole v Staphorstu.

14:19
I kdyby Wilders volby vyhrál, bude mít daleko k získání většiny a všechny ostatní politické strany vyloučily, že by s ním šly do koalice.
Vzhledem k poměrnému volebnímu systému nebude mít hlasování zřejmě jasného vítěze. Do parlamentu by se mohlo dostat sedm politických stran, které musí dát dohromady aspoň 76 mandátů ve 150 členném parlamentu. Očekává se, že pro vytvoření vládní koalice bude zapotřebí aspoň pětičlenné uskupení. Jednání mohou na každý pád začít až po 21. březnu, kdy budou zveřejněny oficiální výsledky voleb.

14:16
Průzkumy dlouho ukazovaly, že Wildersova strana zvítězí, ale poslední ankety před volbami ukazují její oslabení.
Ale kdo dnes věří průzkumům, uvedlo londýnské Středisko pro evropskou reformu v narážce na selhání agentur pro průzkum veřejného mínění při loňském referendu o brexitu či před americkými volbami.

14:13
Ať už bude výsledek voleb jakýkoli, džin se do láhve nevrátí," uvedl Wilders při hlasování v Haagu.
Názory, jaké zastává jeho strana a jí podobná uskupení po celé Evropě, podle něj budou trvalou součástí politiky. Již nyní jsme jedním z velkých vítězů voleb, protože jsme ostatním dokázali vnutit naše témata, dodal Wilders.

14:10
Mezi prvními volil i Wilders, který požaduje odchod z EU a vystupuje proti islámu a imigrantům.

14:08
Agentura naráží na loňské referendum o odchodu Británie z Evropské unie a na zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.
Volby v Nizozemsku budou testem odporu vůči zavedenému establishmentu a migrantům a důležitým ukazatelem před dalšími letošními volbami v Evropě, především ve Francii, kde je jednou z favoritek kandidátka protiimigrantské Národní fronty Marine Le Penová. I když v Německu zřejmě zvítězí některá ze zavedených hlavních stran, migrace zde bude také klíčovým faktorem.

14:07
V normálních časech se o nizozemské parlamentní volby zajímá mimo zemi jen málo lidí, poznamenala agentura Bloomberg. V dnešní době, kdy se v Evropě a Spojených státech šíří populismus, se sle objevuje možnost, že Nizozemsko bude další kostkou v dominu, dodal Bloomberg.

14:06
Hned po ránu vhodil svůj hlas premiér Mark Rutte.

14:02
Až 13 milionů voličů bude vybírat kandidáty 28 stran, ale hlavní pozornost se soustředí na souboj vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho a nacionalistické a protiislámské Stranx pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse.
Předvolební dění výrazně ovlivnila diplomatická roztržka mezi Haagem a Ankarou a potyčky policie s tureckými demonstranty v Rotterdamu.

13:35
Klíčové volby jsou první v řadě důležitých hlasování, která mohou v letošním roce výrazným způsobem ovlivnit další podobu evropské politiky. Začaly dnes ráno v 7:30. Volební místnosti se uzavřou ve 21:00 SEČ. Poté nizozemské televize zveřejní odhady výsledků, samotné výsledky budou k dispozici průběžně během noci.

 
 

 
 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Překlopí se pokles cen zemědělské produkce na pulty obchodů?
    „Ceny zemědělských výrobců klesly meziročně o 14,3 %. Jde o třetí výrazný pokles v řadě a současně o významnou změnu trendu ve vývoji cen zemědělských komodit, neboť minulý rok v létě dosahoval růst těchto cen až 40 %. Teprve letos v květnu došlo poprvé po více než dvou letech nepřetržitého meziročního růstu k poklesu indexu cen zemědělských výrobců. Ceny výrobců se „propisují“ do cen v obchodech se zpožděním a ovlivňují je i další faktory, nicméně první signály, že ušetří i spotřebitelé, se již objevují. V červenci totiž zbrzdil růst cen potravin, když spotřebitelské ceny meziměsíčně poklesly o 0,8 %. Právě to je jeden z faktorů, který přispívá k pozvolnému krocení inflace u nás,“ komentuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Překonají digitální měny centrálních bank popularitu a růst Bitcoinu?
    V rozvíjejícím se prostředí digitálních financí upoutaly pozornost celého světa kryptoměny, zejména Bitcoin, které zpochybňují tradiční pojetí peněz a finančních systémů. S tím, jak kryptoměnové šílenství stále nabírá na obrátkách, se však objevil další koncept digitálních měn a to jsou digitální měny centrálních bank (CBDC).
  • Překoná Monero cenovou hranici 200 dolarů? 
    Monero (XRM) a další kryptoměny v posledních týdnech zaznamenaly úlevu, díky čemuž tržní kapitalizace kryptoměn vypadala dobře pro kryptoměny v celém odvětví, přičemž mnohá přinesla dvouciferné zisky.
  • Překoná růst americké ekonomiky odhady? Makrodata na 24.-28.11
    Ještě než Američani nakrojí krocana ve čtvrtek na Den díkůvzdání, čeká nás nabitý makroekonomický týden. V úterý bude ...
  • Překoná S&P500 cenu 4156?
    Od začátku dubna se S&P500 moc zásadně neprojevilo. Dostali jsme se na rezistenci, která byla zásadní v únoru. Z grafu je vidět, že trh se snažil tuto úroveň pokořit, ale místo toho začal pokles až do poloviny března. Zmiňovaná rezistence 4156, kde se nyní nacházíme, bude zásadní pro další vývoj trhu. V případě protnutí této hranice, by se mohl trh podívat na další rezistenci až na hodnotě 4306. V opačném případě, že se trhu nepodaří pokořit úroveň, tak se můžeme vrátit zpátky pod hranici 4000.
  • Překoná Tesla již po sedmé za sebou očekávání Wall Street? 🚗
    Americký výrobce elektromobilů Tesla (TSLA.US) v čele s Elonem Muskem dnes představí své finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku. Akcie Tesly od letošního roku zatím ztrácejí 36 %, ale před otevřením se obchodují o 2 % výše:
  • Překotný odklon od jádra a uhlí v EU je jedním z klíčových zdrojů současné rapidní inflace v ČR. Energetická krize v otázkách a odpovědích
    Soubor otázek a odpovědí k energetické krizi v ČR.
  • Překročení hranice 1,1000 EUR/USD může být těžce dosažitelné
    RALLY: Šest měsíců je na devizových trzích dlouhá doba. Kurz EUR/USD se propadl pod paritu v polovině roku 2022 a koncem třetího čtvrtletí se propadl na 0,9500, když v Evropě rostla rizika recese a úrokový diferenciál v USA dosáhl 2 % (viz graf). Rally od té doby byla poháněna více jestřábím postojem ECB, protože rizika růstu vymizela a inflace zůstala na stejné úrovni, což bylo způsobeno malými náznaky nedávné bankovní nákazy.
  • PŘEKVAPENÍ: Index dallaského Fedu překonal očekávání
    Dnes v 16:30 byl zveřejněn výrobní index dallaského Fedu za únor. Očekává se, že zpráva ukáže zlepšení indexu z lednových -27,4 na -14,0 v únoru. Skutečná zpráva se však ukázala jako pozitivní překvapení, když index dosáhl hodnoty -11,3. I když se však ve srovnání s lednem jedná o velké zlepšení, stále je nižší než -9,3 vykázaných za prosinec 2023. USD zaznamenal na zveřejnění jen malou reakci.
  • Překvapení. Lednová inflace v Česku nejspíše byla nižší než na Slovensku, v Rakousku, v Polsku i Maďarsku, a možná dokonce i než v Německu
    Jaká byla lednová inflace? Oficiální číslo se dozvíme ve čtvrtek příští týden. Jde bezesporu o jedno z nejdůležitějších makroekonomických čísel letošního roku.
  • Překvapení od ČNB pod stromeček nečekejme
    Úrokové sazby centrální banky zůstanou pravděpodobně po prosincovém jednání beze změny. Výkon ekonomiky byl sice ve třetím čtvrtletí lepší, než ČNB čekala, další vývoj pandemie je však i nadále nejistý. Zvýšení úrokových sazeb z důvodu vyšší inflace by mohlo narušit již tak zkoušenou finanční stabilitu. Důvodem pro jejich nárůst není podle ČNB ani plánované snížení daní. Úrokové sazby tak podle našeho základního scénáře setrvají na současné úrovni až do konce příštího roku. Rizikem vyšších sazeb v druhé půli roku 2021 je zejména možná vyšší odolnost průmyslového sektoru, či rychlé proočkování populace.
  • Překvapení. Řecká burza je nejvýnosnějším akciovým trhem letošního roku
    Globální žebříček burz, které letos nejlépe zhodnocují peníze investorů, má nečekaného vítěze. Athénskou burzu. Její klíčový burzovní ukazatel, index Athex Composite, dnes krátce před polednem zhodnocoval oproti situaci na Nový rok o 26 procent (viz graf níže). Žádný jiný z hlavních indexů světových burz letos neposkytuje investorům takové zhodnocení.
  • Překvapení se nekonalo, Trump oficiálně zvolen prezidentem
    Zástupci jednotlivých států USA podle očekávání oficiálně zvolili za amerického prezidenta realitního magnáta a republikána Donalda Trumpa. Právě o hlasy volitelů jednotlivých států v prezidentském klání Trump a jeho protikandidátka Hillary Clintonová soupeřili.
  • Překvapí akcie US bank výsledky za Q3?
    V pátek trhy protnuly klíčovou úroveň supportu na indexu S&P 500 a zavřely poprvé od listopadu 2012 pod úrovní 200-denního průměru. Minulý týden byl ve znamení korekce, přestože výsledková sezona začala pozitivními výsledky Alcoa (AA) a ve čtvrtek také pozitivně překvapila Pepsi (PEP). Tento týden se výsledková sezona rozjíždí naplno a uvidíme, zda medvědi budou zahnáni silnými výsledky firem. Dnes před otevřením trhu odstartují tento maraton akcie US bank Citigroup (C), JP Morgan (JPM) a Wells Fargo (WFC).
  • Překvapí Amazon výsledky za první kvartál? 📌
    Další BigTech společností, která tento týden oznámí hospodářské výsledky, je Amazon (AMZN.US). Její report bude zveřejněn po uzavření trhu. Po pozitivních zprávách od Microsoftu (MSFT.US), Google (GOOGL.US) a včera zveřejněném reportu Meta Platforms (META.US) trh očekává, že očekávání naplní i Amazon. Trh bude směřovat svou pozornost na segmenty e-commerce, cloud computing (AWS) a streaming Prime. Investoři budou věnovat pozornost maržím – společnost v posledních měsících snižuje počty pracovních míst a snaží se snižovat náklady. Akcionáři chtějí zjistit, zda se to nakonec podstatně promítlo do vyšších EPS.
  • Překvapí Amazon znovu? Čtvrtletní zisk po uzavření trhu! 🚀
    Akcie společnosti Amazon (AMZN.US) se v předobchodní fázi obchodování obchodují o 0,34 % výše před čtvrtletní zprávou o výsledcích hospodaření, která bude zveřejněna po dnešním uzavření trhu. Investoři obracejí svou pozornost ke cloudové výpočetní jednotce Amazonu, Amazon Web Services (AWS), poté, co konkurence vykázala mírně pomalejší růst. Ačkoli AWS zaznamenala zpomalení, očekává se, že ostatní divize Amazonu se v roce 2023 stanou katalyzátory růstu, zejména s tím, jak se projeví efektivita a sníží se inflace. Očekává se, že tržby společnosti Amazon vzrostou o 9 %, což znamená jednociferný nárůst po sedm z posledních osmi čtvrtletí. Tržby z reklamy by mohly být vyšší v souladu se silným výkonem odvětví digitální reklamy.
  • Překvapí AMD svými výsledky po dnešním zasedání? 🔎
    Advanced Micro Devices (AMD.US) se připravuje na oznámení svých výsledků za třetí čtvrtletí po skončení dnešního zasedání, 31. října. V den zveřejnění zisků společnost mírně ztrácí, podobně jako v dlouhodobějším horizontu, který je od poloviny roku 2023 v sestupném trendu. Můžeme po výsledcích očekávat změnu tohoto trendu?
  • Překvapí dnes ČNB trhy zvýšením úroku dokonce nad 7 %? Některé radní k tomu může přimět to, že ČNB „stálo“ jmenování nové bankovní rady už přes 125 miliard korun
    Mezinárodní měnoví obchodníci sází na to, že Česká národní banka dnes zvedne svoji základní úrokovou sazbu až o 1,5 procentního bodu. Tedy na 7,25 procenta. Pokud by tudíž ČNB chtěla trhy opravdu překvapit coby vskutku odhodlaný bojovník proti inflaci, bude muset zvýšit základní úrok na 7,5 procenta. Teprve při takovém navýšení lze čekat výraznější tlak na posílení koruny. Tu v posledních týdnech drží „na svém“ intervence centrální banky. ČNB intervenuje, aby zabránila oslabování koruny, které souvisí se jmenováním nového guvernéra a nových bankovních radních.
  • Překvapí dnes ECB finanční trhy ❓
    Zasedání Evropské centrální banky je hlavní událostí dnešního dne. V 13:45 bude zveřejněno rozhodnutí o sazbách a v 14:30 začne tisková konference guvernérky Lagardové. Téměř s jistotou zůstanou úrokové sazby beze změny. Hlavní pozornost se zaměří na krizový program PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), který byl zaveden na počátku pandemie a jeho objem dosahuje na €80 mld. měsíčně. Tento program je doplňkem "normálního" nákupu aktiv (APP - Asset Purchase Programme) o objemu €20 mld. měsíčně.
  • Překvapí dnes Wall Street výsledky společnosti Tesla za 4. čtvrtletí? 📊
    Dnes se po skončení seance na Wall Street dozvíme výsledky největšího amerického výrobce elektromobilů Tesla (TSLA.US). Pozornost investorů se bude soustředit nejen na výsledky za uplynulé čtvrtletí, ale také na prognózy společnosti pro letošní rok. Tesla má za sebou obtížný začátek roku 2024, kdy její akcie ztratily na burze přes 16 % své hodnoty, a očekávání trhu naznačují slabé údaje za poslední čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
OctaFX
Patria Finance
reklama
Swissquote Bank