Úterý 19. březen 2024 11:14
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex krypto ebook

Fundamentální analýza: Ranní zpráva z finančního trhu 3.3.2017

03.03.2017 08:28  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

ČSÚ zveřejní revizi a strukturu českého HDP

Pozornost trhů se dnes zaměří na projevy představitelů Fedu. J. Yellenová a S. Fischer by mohli naznačit, jestli je březnové zvýšení sazeb Fedu opravdu tak pravděpodobné, jak očekává trh. Kurz dolaru vůči euru se bude zřejmě vyvíjet v souladu s těmito očekáváními. V Česku se dočkáme struktury HDP v Q4 16, která odhalí, co stálo za výrazně nižší dynamikou ekonomiky ve srovnání s naším odhadem.

Pozornost trhů se upře na Fed

Kalendář dnešních událostí na globálních trzích:


Finální kompozitní PMI a indikátory ze služeb v eurozóně potvrdí, že se evropské ekonomice daří i na začátku letošního roku. Hlavní událostí závěru pracovního týdne bude ale vystoupení představitelů Fedu. V minulých dnech totiž projevy členů FOMC W. Dudleyho a J. Williamse zvýšily šance na růst sazeb americké centrální banky už na březnovém zasedání. Podle tržních cen je pravděpodobnost březnového utažení měnových podmínek dokonce 88 %. Náš výhled nadále předpokládá první letošní zvýšení sazeb až v červnu – změnit to však můžou právě dnešní komentáře prezidentky FOMC J. Yellenové a jejího zástupce S. Fischera.

Přehled dnes již zveřejněných událostí ve světě:


Německý maloobchod v lednu zklamal neočekávaným meziměsíčním poklesem. Meziroční dynamika tržeb však zůstal v kladném teritoriu díky revizi minulých údajů.

Inflace v eurozóně na 2 %

Přehled včera zveřejněných událostí ve světě:


Meziroční inflace v eurozóně dosáhla v únoru 2 % v souladu s naším očekáváním. Stalo se tak poprvé za čtyři roky (od ledna 2013). Růst cen tak dále zrychlil z meziročních 1,8 % v lednu. Ještě v loňském květnu se přitom ceny v eurozóně meziročně snižovaly (-0,1 % y/y). Za tímto obratem (a návratem inflace k 2 %) stojí především prudce se zvyšující ceny pohonných hmot, do jisté míry i ceny potravin. Tento efekt podle nás v příštích měsících vymizí a inflace se ustálí kolem úrovně 1,5 % y/y pro zbytek roku 2017 a v příštím roce. ECB se pravděpodobně ocitne pod zvýšeným tlakem, aby postupně ukončila svůj program odkupu dluhopisů.

Pro ČNB tyto zprávy znamenají v brzké době pravděpodobně větší tlak na kurzový závazek. Vyšší inflace v eurozóně se totiž promítne i do cen v České republice (především to platí pro ceny výrobců). Dále tak roste pravděpodobnost, že ČNB opustí kurzový závazek už v květnu v souladu s naším očekáváním (viz níže).

Struktura HDP zřejmě odhalí pokles zásob a investic

Kalendář dnešních událostí na regionálních trzích:


Dnes bude v Česku zveřejněna struktura HDP v Q4 16. Růst ekonomiky v závěru loňského roku výrazně zklamal, trh bude proto pozorně sledovat, co za tím stálo. Podle našich předpokladů byl důvodem pokles zásob a investic. Spotřeba domácností i vlády totiž zůstala pravděpodobně silná, stejně jako příspěvek zahraničního obchodu díky dobré kondici hlavních českých obchodních partnerů.

Rusnok opět varoval před volatilitou po konci kurzového závazku

Guvernér ČNB Jiří Rusnok včera v rozhovoru pro agenturu Bloomberg zopakoval, že nejpravděpodobnější načasování konce kurzového závazku je polovina letošního roku. Umožní to inflace nad cílem centrální banky a zároveň absence významnějších rizik. Rusnok varoval, že po exitu může na koruně nastat „docela vysoká“ volatilita a prohlásil, že v souvislosti s koncem závazku může nastat „nějaké překvapení.“


My nadále očekáváme konec kurzového závazku 4. května a stejně jako guvernér Rusnok i výrazný nárůst volatility. Dnes ráno jsme vydali pravidelnou analýzu Měsíční předpovědi (ke stažení ZDE). Únorová inflace dosáhne podle našich odhadů 2,5 % y/y, což by mohlo způsobit další příliv spekulativního kapitálu na český trh a opět posunout forwardové body.

Koruna včera setrvala proti euru beze změn na hranici kurzového závazku. Ostatní regionální měny byly zřejmě ovlivněny růstem šancí na zvýšení sazeb Fedu. Zasáhl je tak všeobecný výprodej. Forint oslabil proti euru o více než půl procenta, zlotý nakonec ztrácel zhruba desetinu procenta.

MAREK DŘÍMAL
Economist
Economic & Strategy Research
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fundamentální analýza: Prodeje stávajících nemovitostí v USA poklesnou
    Ve Spojených státech dnes budou zveřejněny pouze květnové prodeje stávajících nemovitostí. Ty by měly mírně poklesnout. V eurozóně i v regionu bude kalendář ekonomických událostí prázdný. Regionální měny budou sledovat vývoj cen ropy, který byl příčinou jejich včerejších ztrát.
  • Fundamentální analýza pro začátečníky na 14. června 2023
    Ve středu bude zveřejněno mnoho makroekonomických zpráv. Eurozóna zveřejnění statistiky průmyslové výroby za duben, které vyjdou pravděpodobně hůř, než se očekávalo. Spojené království zveřejní údaje o HDP a průmyslové výrobě. HDP jen stěží přitáhne pozornost trhu, protože půjde o měsíční zprávu. Průmyslová výroba by mohla vyvolat silnou reakci trhu. Jelikož Spojené království zveřejní mnoho údajů, mohly by společně ovlivňovat britskou libru.
  • Fundamentální analýza pro začátečníky 9. června 2023
    Makroekonomický kalendář bude v pátek prázdný. Obchodníci tak nebudou mít během dne nic, na co by mohli upnout pozornost. Jedna událost na dnešek v plánu je, ale trh ovlivní jen stěží. Pár EUR/USD se obchoduje v postranním kanálu, konkrétně ve vymezeném cenovém kanálu. Odraz od úrovně 1,0792 může vyvolat strmější pokles, než byl ten včerejší, aniž by k tomu byl důvod. Pár GBP/USD poslední dobou stoupá, ale chaoticky a nelogicky.
  • Fundamentální analýza: Průmyslová produkce v USA začíná nabírat na síle
    Zpřesněná data HDP eurozóny za Q1 17 budou znamenat jenom potvrzení úspěšných prvních tří měsíců roku. Německý ZEW za duben ale bude zvednutým varovným prstem – vysoká růstová dynamika Německa se pro Q2 17 neudrží. Naopak americká ekonomika by s druhým kvartálem měla nabrat na síle, což potvrdí dubnová průmyslová výroba. Prvního odhadu HDP za Q1 17 se dočkáme z tuzemska. Očekáváme nadkonsensuální silný vzestup o 1,0 % q/q respektive 2,5 % y/y. Zrychlení hospodářské dynamiky je ale patrné v celém středoevropském regionu.
  • Fundamentální analýza: Průmyslová výroba v eurozóně si vzala v únoru oddechový čas
    Vzhledem k již známým datům z velkých evropských zemí se obáváme poklesu únorové průmyslové výroby za eurozónu jako celek o 0,2 % m/m. Nicméně po silných lednových datech míříme za celé první čtvrtletí k mezikvartálnímu zrychlení. Zlepšení nálady mezi finančními investory by se mělo odrazit na německém ZEW indexu. Stále ale zůstane pod dlouhodobým průměrem. Z domova se budeme těšit na chat s guvernérem Rusnokem na portálu iDnes.
  • Fundamentální analýza: Průmysl ve Francii v červnu mírně zkorigoval své tempo růstu
    Dnes bude zveřejněn poslední z řady údajů o průmyslu v Evropě. Ve Francii červnová čísla měla ukázat na mírnou korekci vysokých květnových hodnot především kvůli zpomalení zpracovatelského průmyslu. Ceny průmyslových výrobců v USA v červenci rostly podobným tempem jako v červnu.
  • Fundamentální analýza: První odhad růstu HDP v USA bude na solidní úrovni
    První odhad HDP ukáže solidní tempo růstu americké ekonomiky na konci roku 2016. Francouzští socialisté by měli v neděli do boje o prezidentský post poslat B. Hamona. Ve středoevropském regionu je kalendář ekonomických dat prázdný.
  • Fundamentální analýza: Předstihové indikátory potvrdí dobrou kondici evropské ekonomiky
    Tento týden budou hrát hlavní roli data z Evropy. Německý statistický úřad by měl potvrdit, že hlavním tahounem tamní ekonomiky je domácí spotřeba. Předstihové indikátory by zase měly ukázat, že německá ekonomika, ale ani hospodářství eurozóny jako celku, neztratily na začátku roku svou velmi slušnou dynamiku z posledního čtvrtletí předešlého roku. Setkání euroskupiny by se mělo věnovat hlavně Řecku. Nicméně neočekáváme, že evropští politici dosáhnou alespoň dočasného řešení. Zápis ze zasedání Fedu prozradí, jestli američtí centrální bankéři vedli diskuzi o utlumování reinvestic aktiv, která Fed nakoupil v rámci programu QE.
  • Fundamentální analýza: Předstihové indikátory ukáží na zpomalení růstu v eurozóně
    Tento týden začíná summitem euroskupiny ohledně Řecka. Nicméně k dohodě dnes ještě dojít nemusí. Úterý přinese druhý odhad růstu německého HDP a odhalí i strukturu jeho dynamiky. Podle nás by se mělo ukázat, že za silným růstem stojí zejména domácí poptávka. Nicméně vpředhledící indikátory zveřejněné tento týden by měly ukázat, že růst HDP v eurozóně včetně Německa v druhém čtvrtletí mírně oslabí. To samé se dá čekat od českého konjunkturálního průzkumu.
  • Fundamentální analýza: Ranní zpráva z finančního trhu 24.2.2017
    Pátek bude na hlavních trzích zřejmě klidný. V Evropě bude zveřejněna jen francouzská spotřebitelská důvěra. Indikátorů sentimentu se dočkáme i v České republice. Únorový konjunkturální průzkum by měl ukázat na pokračující příznivou situaci v ekonomice.
  • Fundamentální analýza: Ranní zpráva z finančního trhu 9.12.2016
    Ve světě nás dnes čeká série spíše druhořadých dat. Ve Spojených státech to bude důvěra v domácí ekonomiku a říjnové velkoobchodní zásoby. V eurozóně pak francouzská průmyslová produkce, která by mohla příjemně překvapit. V České republice bude zveřejněn vývoj listopadové inflace. Ta by měla díky růstu cen potravin vyskočit na 1,4 % y/y.
  • Fundamentální analýza: Rétorika Fedu se dnes příliš nezmění
    Dnešní zasedání Fedu bude zřejmě patřit k těm méně zajímavým. Hlavní body prohlášení zůstanou zřejmě beze změny, očekávat nelze ani informace ohledně načasování dalšího zvýšení sazeb. Z dat nás čeká lednový ISM index, který by měl růst již pátý měsíc v řadě. Finální výsledky lednových PMI v eurozóně potvrdí dobrou kondici v oblasti zpracovatelského průmyslu eurozóny. Pozitivně by měly vyznít i lednové PMI v regionu. Vydali jsme naši novou pravidelnou čtvrtletní zprávu Ekonomické výhledy: Cesta k exitu je volná.
  • Fundamentální analýza: Rok 2017 přinese konec kurzového závazku ČNB
    První týden nového roku přinese prudké zrychlení inflace v eurozóně, potvrzení příznivých trendů na trhu práce v USA, zlepšení dynamiky českého průmyslu a přebytek státního rozpočtu. Kurz koruny by měl zůstat na hranici kurzového závazku díky dobrým fundamentům české ekonomiky a rostoucím spekulacím na posílení domácí měny.
  • Fundamentální analýza: Růst české ekonomiky v Q4 16 pravděpodobně výrazně zrychlil
    Údaje o HDP by měly v eurozóně potvrdit příznivý konec loňského roku. Velmi dobré číslo očekáváme i z české ekonomiky, což by mohlo přinést další tlak na kurzový závazek ČNB.
  • Fundamentální analýza: Růst HDP v eurozóně potvrdí zlepšenou ekonomickou výkonnost EMU
    HDP v eurozóně za druhé čtvrtletí by dnes měl potvrdit dobrou ekonomickou výkonnost zemí platících eurem v první polovině letošního roku. Silnější hospodářský růst se projevuje také na trhu práce. Ten německý by měl vykázat pokles počtu nezaměstnaných. Na druhé straně čísla z USA nenadchnou, a tak by se dnes měly potvrdit včerejší zisky společné evropské měny proti dolaru.
  • Fundamentální analýza: Růst HDP v eurozóně táhne domácí i zahraniční poptávka
    Únorový ADP report ve Spojených státech ukáže solidní počet volných pracovních míst. V eurozóně se dozvíme, co bylo hlavním zdrojem růstu HDP v závěrečném čtvrtletí loňského roku. Podle nás to byly čisté exporty a spotřeba domácností. Polská centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny. Pozornost by mohlo přitáhnout zveřejnění její nové Inflační zprávy.
  • Fundamentální analýza: Růst produktivity v USA zůstal v Q2 17 slabý
    Ve Spojených státech nás dnes čeká statistika produktivity mimo zemědělský sektor a jednotkové mzdové náklady za druhý kvartál. Obě čísla pravděpodobně ukáží na dlouhodobý problém s nízkým růstem produktivity a pomalým zvyšováním mezd. Z hlediska vývoje kurzu dolaru však budou dnešní indikátory patřit mezi ty méně podstatné. Naopak na domácí půdě nás čeká ostře sledovaná červencová inflace, která zřejmě zaostane za prognózou ČNB.
  • Fundamentální analýza: Silný dolar může být pro některé členy FOMC problém
    Prosincový ADP report by měl podle nás ukázat na 175 tisíc nových pracovních míst. To je číslo, které není nijak vzdálené od konsensu zítřejší oficiální statistiky. Pouze výraznější pozitivní překvapení by mohlo vést k posílení dolaru a převálcovat včerejší zveřejnění zápisu z posledního jednání FOMC. Některým centrálním bankéřům se totiž silný dolar nelíbí. Dnešní středoevropský kalendář je prázdný. Z našeho pohledu bude zajímavý až zítřek, kteří přinese finální čísla českého HDP za Q3 16 a listopadová data z průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu. Zítra se též dočkáme statistiky listopadových intervenčních objemů ČNB.
  • Fundamentální analýza: Slabší inflační data budou výzvou pro utahování americké měnové politiky
    Navzdory zlepšující se situaci na trzích práce na obou stranách Atlantického oceánu se tento týden z USA i eurozóny dočkáme spíše slabších inflačních čísel za květen. To bezesporu vyvolá otázky ohledně potřebnosti zpřísňování měnových politik. Evropské sentiment indikátory poukáží na stabilní vývoj po extrémně příznivém prvním čtvrtletí. Solidní předstihové indikátory z průmyslového sektoru budou publikovány i v regionu. Závěr týdne přinese strukturu českého HDP v průběhu Q1 17.
  • Fundamentální analýza: Špatná data z amerického trhu práce by dolar ohrozit neměla
    V USA v září poprvé po sedmi letech zanikla pracovní místa. Důvodem je čistě dopad hurikánu Harvey. Na očekávaném prosincovém zvýšení dolarových sazeb by to nic změnit nemělo. Z domova nás na listopadové zvýšení sazeb upozorní zveřejnění zápisu z posledního jednání bankovní rady ČNB, kde tři členové, tedy nejtěsnější menšina, hlasovali pro zvýšení sazeb. Srpnové maloobchodní tržby potvrdí na meziměsíční bázi solidní růstovou dynamiku. Bilance zahraničního obchodu se po červencovém schodku vrátí do černých čísel.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
CapXmaster