Čtvrtek 28. březen 2024 19:50
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Fundamentální analýza: Zápis z jednání Fedu přinese diskuzi o normalizaci bilance centrální banky

22.02.2017 08:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Prodeje stávajících domů ve Spojených státech v lednu zřejmě mírně stouply. Zápis z posledního zasedání Fedu by se mohl věnovat otázce normalizace bilance centrální banky, přesnější údaje ohledně načasování zvýšení sazeb však zřejmě nepřinese. Z evropských dat nás čeká německý únorový Ifo index, které si v obou složkách pravděpodobně nepatrně pohorší. V regionu je dnes kalendář ekonomických událostí prázdný. 

Nálada v německém průmyslu se zřejmě zhoršila

Kalendář dnešních událostí na globálních trzích:


Ve Spojených státech bude dnes zveřejněna statistika prodejů stávajících nemovitostí. Ty by po prosincovém propadu měly stoupnout o 0,2 % m/m. Kromě toho nás čeká zveřejnění zápisu z posledního zasedání americké centrální banky. Vzhledem k tomu, že představitelé Fedu v posledních týdnech několikrát zmínili otázku normalizace bilance Fedu, je možné, že zápis z jednání bude obsahovat i diskuzi na toto téma. Kdy bude redukce objemu aktiv a pasiv zahájena, a jakým způsobem bude probíhat, se však zatím zřejmě nedozvíme. Nemělo by to být ale dříve, než se bude klíčová úroková sazba nacházet na úrovni 1,0 – 2,0 %.  

Německý Ifo index se podle ekonomů SG v únoru opět mírně snížil. Nicméně i tak se nachází vysoko nad dlouhodobým průměrem a naznačuje, že se německé ekonomice povede dobře i v letošním roce. Lednová inflace v eurozóně bude podle ekonomů SG o jednu desetinu nižší, než s čím počítal předběžný odhad (1,7 % y/y). Nejvyšší hodnoty v letošním roce by měla dosáhnout v únoru (1,9 % y/y). Průměrná hodnota za celý letošní rok zřejmě nepřekročí 1,5 %.

Forex: Vyšší PMI euru nepomohly

Přehled dnes již zveřejněných událostí ve světě:


Předběžné výsledky únorových PMI z eurozóny příjemně překvapily. Kompozitní PMI dosáhl nejvyšší hodnoty za posledních pět let, přičemž průměrná hodnota indexu za leden a únor (55,2 bodu) převýšila průměr za celý rok 2016. Únorová hodnota PMI by byla konzistentní s růstem HDP eurozóny v Q1 17 o 0,7 - 0,8 % q/q. Nicméně pro odhad růstu HDP má zpravidla největší vypovídací schopnost až třetí měsíc v daném čtvrtletí, na jehož výsledky si ještě budeme muset počkat. Lepší než očekávané PMI dorazily i z Francie a Německa.

Euru to k silnějším hodnotám ovšem nepomohlo. Za celý den naopak proti dolaru ztratilo 0,7 %, když oslabilo na 1,0530 EUR/USD. Trhy pravděpodobně začínají spekulovat, že by ke zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech mohlo dojít již na březnovém zasedání (15. března), a tak jsou makroekonomická data z eurozóny odsunována do pozadí. Spekulacím na dřívější zvýšení sazeb nahrál i člen FOMC Patrick Harker. Ten minulý týden prohlásil, že březnové zvýšení sazeb je stále ve hře. Trhy tomuto scénáři dávají 38% šanci. Euro se tak vůči dolaru dostalo na nejslabší úroveň za poslední zhruba měsíc a půl. 

Regionální kalendář je dnes prázdný

Regionální ekonomický kalendář bude dnes prázdný a ani včera žádná zajímavá data zveřejněna nebyla. Kurz koruny zůstal vůči euru přilepen u kurzového závazku. Ostatní regionální měny posilovaly. Polský zlotý i maďarský forint si shodně připsaly 0,3 %. Maďarský forint posílil na 306,98 HUF/EUR; polský zlotý na 4,3 PLN/EUR.


JANA STECKEROVÁ
Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fundamentální analýza: Týdenní zpráva z finančního trhu 6.2.2017
    Na hlavních světových trzích je ekonomický kalendář oproti minulému týdnu poloprázdný. Hlavní zprávou je zveřejnění dat o německém průmyslu. Pozornost investorů se zaměří také na zprávu MMF o Řecku a další čtení zákona o brexitu v britském parlamentu. Plný kalendář je naopak v České republice. Závěr roku 2016 pravděpodobně přinesl příznivé údaje z reálné ekonomiky. Inflace v lednu podle našich odhadů dosáhla meziročně 2,1 % a nad cílem ČNB zůstane po celý letošní rok.
  • Fundamentální analýza: Týdenní zpráva z finančního trhu 9.1.2017
    Tento týden přinese pokračování přílivu silných dat z obou stran Atlantického oceánu, a to v podobě amerických maloobchodních tržeb a evropských statistik z průmyslového sektoru. Během týdne budeme též sledovat vystoupení amerických centrálních bankéřů včetně Yellenové a Bullarda a zápis z prosincového jednání ECB, kde bylo oznámeno prodloužení programu kvantitativního uvolňování. Monitorován bude též britský nejvyšší soud, který může rozhodnout, kdo má právo odstartovat proces vystoupení Británie z EU aktivací článku 50. Z domova bude zajímavý zítřek. Jednak bude publikována prosincová inflace, která se podle nás zastaví těsně pod dvouprocentním inflačním cílem, jednak budou oznámena nová jména jednoho či dvou členů bankovní rady ČNB.
  • Fundamentální analýza: Úterý přináší příznivá čísla z evropské ekonomiky
    Dnešní údaje o důvěře v evropskou ekonomiku i dynamika HDP v Q4 17 přinesou dobré zprávy pro euro, ale i pro české hospodářství. Zdá se totiž, že poptávka z EMU bude nadále silná. Trh s korunou se připravuje na čtvrteční zasedání ČNB. V pondělí ještě zůstala koruna silná, nicméně samotné jednání centrální banky může přinést korekci. Domníváme se totiž, že se ČNB bude snažit posilování koruny zbrzdit – podle nás totiž preferuje utahování měnových podmínek prostřednictvím vyšších sazeb.
  • Fundamentální analýza: Úvěrové podmínky v eurozóně se v Q1 17 zlepšily
    Dnes by na trhu mohly panovat dozvuky francouzských prezidentských voleb, protože ekonomický kalendář je do velké míry prázdný. Prodeje nových domů v USA by měly vykázat solidní čísla. Úvěrové podmínky v eurozóně by mohly i překvapit vyšším růstem, jak naznačuje vývoj ekonomiky
  • Fundamentální analýza: Velká Británie dnes oficiálně požádá o vystoupení z EU
    Ve Spojených státech bude dnes zveřejněna pouze statistika probíhajících prodejů nemovitostí za únor. Ta by si měla polepšit. Pozornost trhů bude také směřovat k vystoupení třech zástupců Fedu, kteří by mohli naznačit, kdy lze očekávat další zvýšení úrokových sazeb. Velká Británie dnes oficiálně spustí proces vystoupení z EU. V regionu bude zveřejněna pouze maďarská míra nezaměstnanosti.
  • Fundamentální analýza: Ve Spojených státech se zlepší nálada ve službách
    Ve Spojených státech bude dnes zveřejněn ISM mimo oblast průmyslu. Ten si v srpnu zřejmě o více než jeden bod polepšil. V eurozóně je kalendář ekonomických událostí prázdný. Zajímavější dění bude tentokrát v regionu, kde nás čeká česká průmyslová výroba a zahraniční obchod. Obě statistiky si však v důsledku celozávodních dovolených pohorší. Polská centrální banka dnes ponechá úrokové sazby beze změny.
  • Fundamentální analýza: Vpředhledící indikátory čeká zhoršování na obou březích Atlantiku
    Dnešek bude dnem předstihových indikátorů. Ve Francii by mělo dojít ke stabilizaci podnikatelské důvěry, zatímco v Německu by měly mírně korigovat ze svých historických maxim. I v USA očekáváme zhoršení důvěry. To je spojeno hlavně s neúspěchy současné administrativy.
  • Fundamentální analýza: Vyjádření představitelů ECB dnes budou při nedostatku dat dominovat
    Prázdný ekonomický kalendář jak v Evropě, tak i v USA vynesou na výsluní projevy členů výkonné rady ECB. V regionu budou publikována data za vývoj v dubnu. V ČR půjde o průmyslové ceny, které by měly meziměsíčně stagnovat a v Polsku pak budou zveřejněna data z trhu práce.
  • Fundamentální analýza: Zajímavých dat se dočkáme až na Velký pátek
    Z následujících dvou dní bude podle ekonomického kalendáře zajímavější ten velkopáteční, ačkoliv ten bude mít většina světových trhů svátek. V USA se ale neslaví volnem, takže budou publikována data o inflaci a maloobchodních tržbách. Oba ukazatele by měly poklesnout. Bilance českého běžného účtu za únor by měla vykázat zlepšení.
  • Fundamentální analýza: Zápis z jednání ECB by mohl odhalit více o dalším omezování kvantitativního uvolňování
    Včerejší data přinesla smíšený obrázek z americké ekonomiky a tomu odpovídalo i obchodování eura s dolarem. Dnešek by už měl být o poznání klidnější, když hlavní událostí bude zveřejnění zápisu ze zasedání ECB. To by mohlo objasnit několik detailů, které nebyly po posledním zasedání úplně zřejmé.
  • Fundamentální analýza: Zdravý trh práce by měl americký dolar podpořit
    Klíčovou událostí dne je publikace lednových čísel z amerického trhu práce. Očekáváme 170 tisíc nově vytvořených pracovních míst, stagnaci míry nezaměstnanosti na prosincových 4,7 % a růst hodinových výdělků o 0,3 % m/m. Čísla potvrzující zdravé trendy by se měla pozitivně odrazit v síle americké měny. Dnešní neformální summit EU by měl přinést diskusi o budoucím společném vývoji Evropy ve světle aktuálního geopolitického vývoje, tedy jak bude EU vypadat bez Velké Británie. Středoevropský ekonomický kalendář je dnes prázdný.
  • Fundamentální analýza: Zraky všech investorů dnes budou směřovat na J. Yellen
    J. Yellen ve svém dnešním pololetím projevu zřejmě ohodnotí nedávné oslabení inflačních tlaků jako dočasné. Nepředpokládáme, že by oznámila načasování redukce bilance centrální banky před řádným zasedáním FOMC plánované na 26. července. Silná data francouzského, španělského a italského průmyslu za květen by se měla projevit i ve statistice za celou eurozónu. Z domova se dočkáme dalšího poklesu podílu nezaměstnaných za červen. Červnová inflace zpomalí na 2,2 % y/y a bude tak o 0,4 pb pod prognózou ČNB. Ovšem primárně kvůli cenám pohonných hmot. Jádrová inflace opět zrychlí.
  • Fundamentální analýza 04.06.2018
    Akce začíná v 09:00 se zprávou o nezaměstnanosti ve Španělsku. Španělská míra nezaměstnanosti za duben klesla o téměř 87 000. Podobná čtení pro květnu by znamenala investorům, že se ekonomika Španělska postupně zlepšuje.
  • Fundamentální analýza 10.5.2018
    Evropské zasedání začíná v 10:00 se zprávou o italské průmyslové výrobě. Výkon továrny v třetím největším hospodářství...
  • Fundamentální analýza 11.5.2018
    Severní Amerika vidí dnešní makroekonomické zprávy jako největší potenciál z hlediska dopadu. Na výsledky dat je Evrop...
  • Fundamentální analýza 11.6.2018
    Průmyslová výroba, výrobní výroba a obchodní bilance Velké Británie budou zveřejněny v 10:30. Index průmyslové produkce ve Velké Británii se očekává v dubnu růst o 0,2%, což znamená roční růst o 2,7%. Výkon zpracovatelského průmyslu se očekává, že se zvýší o 0,3% meziměsíčně a 2,9% ročně.
  • Fundamentální analýza 12.6.2018
    Úřad pro národní statistiku Spojeného království zahájí makroekonomickou aktivitu v 10:30 odhalením nejnovějších čísel zaměstnání. Úroveň nezaměstnanosti ve Velké Británii se za měsíc pravděpodobně zvýšila o 11 300. Nezaměstnanost za tři měsíce by měla být stabilní na úrovni 4,2%. Mezitím dále vychází průměrné hodinové příjmy včetně bonusů, které pravděpodobně vzrostly o 2.6% za období únor-březen.
  • Fundamentální analýza 13.6.2018
    Ve středu bude dominovat měnová politika, protože obchodníci zaměří své zraky na FED. Americká centrální banka uzavře své politické setkání s vysoce očekávanou tiskovou zprávou, která by mohla poskytnout plán budoucích úprav úrokových sazeb.
  • Fundamentální analýza 14.6.2018
    Makroekonomické data z Evropy začaly v 8:00, kdy německá vláda zveřejnila konečné čísla CPI za květen. Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP) v Německu rostl podle odhadů o 2,2% ročně.
  • Fundamentální analýza 15.5.2018
    Máme za sebou výsledky HDP z Německa. V prvním čtvrtletí dosáhlo 0,3% na rozdíl od 0,6% v posledním čtvrtletí roku 20...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
CapXmaster