Čtvrtek 28. březen 2024 13:51
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Trhy ve vyčkávacím režimu. Impulsů pro narušení stávající rovnováhy je příliš málo

09.02.2017 15:53  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čtvrteční seance zatím na akciových trzích ze stereotypu posledních několika dnů nijak nevybočuje. Evropské akcie pokračují v konsolidaci v bočním trendu, ve kterém se s malou přestávkou ze začátku února drží prakticky od loňského prosince. Ekonomický kalendář je na data opět chudý a důvodů k narušení současné rovnováhy zůstává naprosté minimum. Evropské indexy sice během dneška rostou o pár desetin procenta, z pohledu na vývoj DAXu za posledních pár měsíců je však na první pohled jasné, že jde jen o intradenní šum bez zjevného fundamentu.

Untitled4

Situace se po včerejšku zklidňuje také na dluhopisech, i když to neplatí o všech zemích. Výnosy v Itálii a ve Španělsku pokračují v postupném pádu, když se propadají o šest až sedm bazických bodů, zatímco výnosy z německých desetiletých dluhopisů tentokrát zůstávají beze změny těsně pod hranicí 0,3 %.

Untitled3

Z nového makra nabídla dnešní seance jen následující:

  • Nizozemská inflace překvapila nečekaně silným růstem, když v prosinci zrychlila meziročně z 1 % na 1,7 %.
  • Německá obchodní bilance skončila v přebytku 18,7 mld. euro proti konsenzu 2,05 mld.
  • Ceny domů v Kanadě rostly v prosinci podle očekávání o 0,1 %.
  • Počty žadatelů o podporu v USA klesly na 234 tis. proti konsenzu 249 tis.

Velmi dobře vypadají hlavně čísla z amerického trhu práce, která potvrzují jeho zlepšující se kondici. Trhy ale mnohem více než úroveň zaměstnanosti zajímá mzdová inflace, která se zatím ale bohužel nedostavuje. Reakce na dobré výsledky počtu žadatelů o podporu proto byla jen mírná. Dolar si tak dnes svou cenu na páru s eurem pouze udržuje a v podobném duchu probíhá obchodování s dolarem i na většině ostatních měnových párů.

Untitled2

Pár výjimek se ale na FX najde. Za pozornost podle nás stojí hlavně NZDUSD a jeho divergence s AUDUSD. NZD sice slábne kvůli včerejšímu zasedání RBNZ, pokud ale současná pozitivní nálada na trzích vydrží, nepřekvapilo by nás, kdyby tuto příležitost býci na NZD dříve či později začali opět využívat k nákupům novozélandské měny. Té by totiž ekonomická situace v regionu měla i nadále hrát do karet.

Untitled1

Co se komoditního trhu týká, na včerejší růst dnes dokázala navázat cena ropy, která se v případě severomořského brentu začíná znovu přibližovat hranici 56 dolarů. Drahé kovy si pak po růstu z minulých dnů své pozice pouze udržují.

Untitled

Dnešek již žádné nové fundamenty nepřinese a i americká seance by se proto měla obejít bez větší voaltility.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhy uprostřed rozhovorů o Ukrajině rostou, večer bude Fed
    Zprávy o pokroku v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou pomáhají dnes nahoru akciovým trhům na obou stranách Atlantiku. Wall Street se může těšit ještě na výsledek dvoudenního zasedání amerického centrální banky, jejíž měnový výbor poprvé od roku 2018 zvedne úrokové sazby. Trh počítá se zvýšení základní sazby o čtvrt procentního bodu. Americký dolar v průběhu dneška oslabuje, měnový pár je kolem 1,10 EURUSD.
  • Trhy USA: černé pondělí
    Akcie ve Spojených státech včera zažily další den silných výprodejů. Index S&P 500 klesl k nejnižší úrovni od března 2021, a to v důsledku ztrát energetických a technologických společností. Nebyl ušetřen ani big tech jako je například Amazon, který klesl o více jak 5 %, výrobce elektrických aut Tesla o více jak osm procent. Vyhlídky amerických akcií nejsou nijak zvlášť růžové a to ani v případě, že se podaří zabránit recesi. Wall Street závěr: Dow Jones -2,0 %; S&P -3,2 %; Nasdaq Composite - 4,3 %.
  • Trhy už prideľujú trom zvýšeniam sadzieb v USA v tomto roku pravdepodobnosť viac ako 45%. Dolár je aj napriek tomu pod tlakom.
    Výnosy z desaťročných amerických dlhopisov v minulom týždni prekonali okrúhlu hranicu 2,5% p.a. Nahor ich vytiahla vyššia dôvera voči schopnosti FEDu zvyšovať úrokové sadzby. Ukazuje to graf nižšie, v ktorom je popri výnosoch aj cena kontraktu sadzbu FEDu o rok. Medzera medzi vývojom týchto dvoch aktív sa teda čiastočne uzavrela. Stále však nie je úplne zatvorená, vývoj futures kontraktu na sadzbu FEDu naznačuje, že by výnosy mohli ísť až nad 2,6%.
  • Trhy v asijsko-pacifickém regionu zahájily týden růstem
    Zkrácená páteční seance ve Spojených státech kvůli čtvrtečnímu Dni díkuvzdání skončila v červeném. Index S&P 500 uzavřel o dvě třetiny procenta níže ve srovnání s předchozím závěrečným kurzem. V pátek se nejhůře dařilo energetickým titulům, které kvůli klesajícím cenám ropy přišly o 3,3 %. Naopak nejúspěšnějším odvětvím byli prodejci spotřebního zboží (+0,3 %).
  • Trhy včera klesaly kvůli špatným hospodářským výsledkům firem
    Úterní obchodování na americkém akciovém trhu opět skončilo ztrátově. Trhům se však podařilo v průběhu seance významně zkorigovat poklesy z počátku obchodování, kdy indexy padaly o více jak 1,5 %. Trhy byly nejdříve zaskočeny špatnými výsledky velkých podniků jako 3M či Caterpillar. Právě u Caterpillaru došlo k poklesu ziskovosti z důvodu vyšších cen vstupů. Management společnosti udal jako důvod obchodní války a zavedená dovozní cla na ocel. Máme tedy jeden z prvních přímých důkazů negativního dopadu obchodních válek na hospodaření společností. Včerejší náladě nepřispělo ani prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že uvalí dovozní cla na každou zemi, která nenabídne Spojeným státům spravedlivou obchodní dohodu. Průmyslový Dow Jones oslabil o 0,5 %, S&P 500 ztratil 0,6 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,4 %. Nedařilo se především energetickým společnostem (-2,7 %), jejichž cena akcií reagovala na propady cen ropy. Ta včera oslabila přibližně o 3 USD za barel. Největší zisk ve výši 0,7 % se podařilo vybojovat realitním developerům.
  • Trhy v červnu zaznamenaly mírný růst
    Většina podílových fondů dosáhla v červnu v rámci Broker Consulting Indexu mírného růstu. Nejvýkonnější byly v uvedeném měsíci akciové fondy, které kvůli posilování na americkém, evropském a zejména pak japonském trhu rostly v průměru o 2,88 procenta. Pokles o 0,39 procentního bodu byl z důvodu předpokládaného ochlazení realitního trhu naopak charakteristický pro nemovitostní fondy.
  • Trhy věří ve znatelný růst inflace. Mýlí se
    Dluhopisový trh podle všeho věří, že vysoká inflace je již za rohem. Když trhy zjistily, že americké volby vyhrál Donald Trump, výnosy dluhopisů prudce vzrostly a existují pro to dva hlavní důvody. Kdyby vyhrála Clintonová, republikáni by jí v Kongresu pravděpodobně zablokovali všechno, co by se pokoušela udělat, podobně, jako to blokovali Obamovi. Ovšem Trumpovy plány na investice do infrastruktury pravděpodobně schváleny budou. A s jeho zvolením také vzrostla pravděpodobnost velkého snížení daní a naopak růstu rozpočtových deficitů. Obojí se promítne do silnější agregátní poptávky a cenového růstu.
  • Trhy ve svátečním režimu udržují včerejší pozice
    Ve USA je dnes svátek a podle toho to na trzích také tak vypadá. Objemy v na evropských akciových trzích jsou sotva poloviční a většina indexů si své pozice v líném bočním trendu pouze udržuje. Německý DAX zůstává na dosah včerejšího close a na rozdíl od amerických indexů (S&P 500, Dow Jones) i nadále pod resistencí, která mu zatím brání vyhoupnout se nad úroveň konsolidačního pásma z posledních čtyř měsíců.
  • Trhy v euforii vyhlížejí loňská maxima, brexit je však větším rizikem, než to vypadá
    Středa je pro hlavní finanční trhy opět naplno ve znamení optimismu. Evropské akcie navazují na slušné zisky v Asii a rostou. Nejlépe je na tom německý DAX stoupající o 1,3 procenta. Dluhopisy se dostávají pod obnovený tlak a vzestup výnosů sledujeme jak na evropských, tak ještě více na amerických papírech. Na své zisky navazuje také ropa.
  • Trhy v Evropě jsou na tom lépe než včerejší Amerika. Eurodolar před ECB drží pozice
    Po výplachu amerických akcií začala silně v záporu také Evropa, ale své ztráty dokázala smazat a snaží se posunout do plusu. To je aspoň částečná útěcha po silně negativním vývoji v USA, za kterým navíc nevidíme žádný zásadní spouštěč. Nebyly jím firemní výsledky a podle nás ani komentáře z Fedu, přestože se v nich důvody k lehké nervozitě najít dají.
  • Trhy ve znamení umírněné zprávy komise Fedu
    Americká ropa WTI prudce spadla a má problém dostat se zpět na nohy. Klesla o víc než pět procent až na úroveň 40,87 dolaru za barel. Důvodem byla ve středu zveřejněná americká data, která ukázala nečekaný nárůst zásob. To v kombinaci se slabší poptávkou rafinérií poslalo ropu WTI na nejnižší úroveň za posledních více než šest let.
  • Trhy vítají příměří v obchodní válce. Optimismus prověří nová data
    Příměří v obchodní válce finanční trhy samozřejmě uvítaly a vstup do nového týdne je výrazně pozitivní pro akcie v Asii i Evropě. S odvrácením další eskalace se z většiny počítalo, ale potvrzení je určitě dobré stejně jako celková atmosféra jednání. Detailů však není moc a některá rizika zůstávají. Praktická implementace výsledků prezidentských schůzek se už párkrát zadrhla, z Kongresu se ozývají hlasy proti odstranění sankcí na Huawei atp.
  • Trhy v klidu na nízkých objemech. Libra konečně silnější, i když stále čeká na verdikt BoE
    Začátek týdne je bez dat, což zatím akciovým trhům pravděpodobně svědčí. Evropské indexy se drží od rána v zelených čí...
  • Trhy v letargii
    Americký index S&P 500 vstoupil do včerejšího dne s mírnými zisky, které však nakonec ztratil, a oproti středečnímu kurzu se vůbec nepohnul. Obchodníkům chyběl nový impuls, který by akcie posunul jedním nebo druhým směrem. I v rámci jednotlivých sektorů byly pohyby minimální, když se zisky či ztráty pohybovaly do půl procenta. Převahu měly včera defenzivní odvětví jako farmacie, utility nebo reality. Naopak ztrácely zejména cyklické sektory – průmyslové podniky nebo finanční domy.
  • Trhy v napätí
    Fed nesklamal svojim úskokomPiatková konferencia v Jackson...
  • Trhy v nervozitě před FEDem zisky neudržely
    Index S&P 500 se většinu včerejšího dne držel v zisku, v poslední hodině ale tento boj neudržel a zakončil obchodní seanci 1,1 % v červených hodnotách. Technologický Nasdaq, který včera oficiálně vstoupil do korekce, se včera také dlouho držel v kladném teritoriu, ale nakonec stejně jako S&P propadl, konkrétně o 1,3 %. Je cítit, že investoři zůstávají opatrní s ohledem na zasedání FEDu, které proběhne příští týden a mělo by naznačit, jak moc bude přísné utahování měnové politiky v letošním roce.
  • Trhy v NY po dátach
    Dva pre dnešný deň kľúčové US fundamenty skončili nad očakávania (Chicago PMI aj US spotrebiteľ...
  • Trhy v očekávání dalšího vývoje americko-čínských jednání
    Asijské indexy dnes ráno rostou, i když růsty v Číně jsou zatím poměrně mírné a nijak zvlášť konzistentní. V posledních dnech trhy reagují hlavně na zprávy týkající se jednání mezi USA a Čínou, která pro další vývoj pravděpodobně zůstanou klíčová. Trhy zajímá hlavně datum 15. prosince, kdy mají vstoupit v platnost nová cla ze strany USA na dovoz zboží v objemu 156 mld. dolarů, na což by měla Čína reagovat zvýšením svých vlastních již existujících cel.
  • Trhy v panike pred rozhodnutím Fedu 💥
    Zvýšenie sadzby o 25 základných bodov na stretnutí FOMC v stredu o 20:00 vyzerá ako hotová vec. Zvýšenie sadzieb o 50 bps sa zdá nepravdepodobné, keďže inflácia sa nedávno spomalila. Existujú však náznaky, že inflačné tlaky sa môžu ku koncu roka znovu objaviť. Ak by sa tieto signály naďalej zvyšovali, Fed môže zdôrazniť, že zníženie sadzieb v tomto roku vyzerá nepravdepodobne.
  • Trhy v pátek hledají směr i nosné téma. Čína mírně zlevnila úvěry a jedná s USA
    Páteční obchodování na hlavních trzích zatím neukazuje jasný směr či myšlenku, která by obchodování dominovala. Je zde několik témat, která se sledují, ovšem pohyb akcií, dluhopisů i měn zůstává pouze nevýrazný a smíšený.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster