Pátek 29. březen 2024 00:17
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Zahraniční investoři s rekordní porcí českého státního dluhu

31.01.2017 17:06  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Není to tak dávno, kdy zahraniční investoři jevili jen minimální zájem o české státní dluhopisy. Financovali fakticky méně než 15 % státního dluhu, zatímco většinu stávajících dluhopisů držely tuzemské komerční banky. Na rozdíl od maďarského či polského trhu ten český nebyl vystaven potenciální nákupní horečce nebo výprodejům. Kurzový režim, respektive spekulace o jeho brzkém konci však tento stav zcela změnil.

Od poloviny roku 2015 postupně narůstá zastoupení zahraničních investorů na tuzemském dluhopisovém trhu a podíl nerezidentů na vlastnictví státních dluhopisů se tak zvýšil z 13,4 % (říjen 2013) na aktuálních 31,6 %. Ještě zajímavější je pohled na samotný objem dluhopisů, které zahraniční investoři aktuálně drží. Je to už více než 424 mld. korun, což znamená, že za dobu existence intervenčního režimu do svých portfolií nakoupili dluhopisy za více než čtvrt bilionu korun.

Zájem o dluhopisy ze strany zahraničí lze odůvodnit dvojím způsobem. V první řadě jsou až na výjimky atraktivnější než třeba ty německé, nicméně hlavním motivem je možnost vyčkat v dluhopisové pozici na konec kurzového režimu s výhodnějším výnosem, než nabízí tuzemský korunovou likviditou přelitý peněžní trh. Na druhou stranu zájem zahraničí motivovaný kurzovou spekulací na budoucí posílení koruny s sebou přináší růst cen dluhopisů, respektive negativní výnos aktuálně až do splatnosti šesti let a de facto deformuje ceny korunových bondů podobně, jako tak činí ECB prostřednictvím svého QE.

Blížící se konec kurzového režimu vyvolává primárně otázku, co se stane s korunou po exitu, nicméně podobně důležitá je i otázka, co se stane s výnosy na dluhopisovém trhu. Je vcelku pravděpodobné, že zahraniční investoři se nebudou moci zbavit českých bondů až tak lehce bez toho, že by utrpěli výraznou kurzovou ztrátu. Není asi příliš pravděpodobné, že při „výprodeji“ jejich portfolií by se na českém málo likvidním trhu vzedmula silná poptávková vlna a vše za dané ceny skoupila. Zvlášť, když dluhopisy zůstávají velmi drahé a jejich výnos je stále záporný. Proto se jako pravděpodobnější zdá, že investoři v kratších bondech spíše vyčkají do splatnosti a teprve poté budou zvažovat odchod z korun. Tedy, pokud koruna posílí, aby se zhojili z negativního výnosu. Proto se od nich asi v první post-exitové fázi nedá příliš očekávat útěk a tedy tlak na oslabení kurzu koruny. Na druhou stranu však jde o poměrně malou část nepředstavující z hlediska přírůstku ani 10 mld. EUR, což je tedy méně než čtvrtina celkových intervencí, které zatím ČNB musela podniknout.

Chování zahraničních investorů však nebude zajímavé jen z hlediska jejich odchodu z korun, ale i z pohledu nových emisí dluhopisů ministerstva financí. To totiž stále preferuje krátké splatnosti se záporným výnosem, nicméně s exitem by se toto výnosově příjemné „okno“ – otevřené díky vysokému zájmu nerezidentů – mohlo docela rychle zavřít. A stejně jako po omezení QE v EMU v době rostoucí inflace, by se i na český trh měl konečně dostavit i růst výnosů státních dluhopisů. Exit z kurzového systému by vlastně mohl přinést i exit z deformovaného bondového trhu.

? tedy za předpokladu, že do českého finančního světa nepronikne experiment záporných úrokových sazeb centrální banky.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Záhadná disonance v říši akcií. Přijde kolaps akciových trhů?
    Na akciových trzích vládne nové paradigma, které vzešlo z pandemie. Ceny akcií i reálné výnosy dosáhly úrovně v posledních letech a desetiletích nevídané. V USA už se komodity blíží novým absolutním maximům a ziskové marže pokořily historické rekordy. Index cen potravin FAO zároveň koketuje s nejvyšší úrovní za posledních šest desetiletí a Evropa stojí na prahu energetického šoku. Varianta delta zpomalila ekonomický růst po celém světě a přinesla další problémy v asijských centrech zpracovatelského průmyslu. Ale akcie to vše zatím ignorují a prožívají od roku 1999 druhé nejdelší období růstu, kdy pokles nepřesáhl 5 %.
  • Zahájení obchodování s emisí akcií CTPNV
    Burza cenných papírů Praha rozhodla o přijetí emise akcií společnosti CTP (ISIN NL00150006R6) k obchodování na trhu Free Market. Obchodování bude zahájeno ve stejný den jako na primárním trhu v Amsterdamu. Předpokládaný termín zahájení obchodování je 25. březen 2021.
  • Zahájení výsledkové sezóny v Praze je spíše zklamáním
    Akciové trhy ve Spojených státech uzavřely včerejší obchodování ve ztrátách. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně oslabily o 0,8 %. Technologický Nasdaq si pohoršil o 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře dařilo technologickým firmám (-1,4 %) a telekomunikačním společnostem (-1,2 %). V zisku zakončila pouze dvě odvětví, a to realitní developeři (+1 %) a výrobci nezbytného zboží (+0,5 %).
  • Zahájí ECB kvantitativní uvolňování? Makrodata 19.-23.1
    Makroekonomický týden bude ve znamení očekávaného uvedení kvantitativního uvolnění ECB. Spekuluje se, že Mario Draghi ...
  • Zahajuje výsledková sezóna, kde největší očekávání jsou v Americe
    Americké trhy včera zvýšily své dosavadní zisky tohoto týdne, když se dařilo všem hlavním indexům. Je tomu tak díky uklidnění vyhrocenější situace z minulého týdne mezi USA a Čínou kvůli vzájemnému uvalování cel. Index Dow Jones získal 1,8 %, S&P 500 posílil o 1,7 % a technologický Nasdaq si polepšil o 2,1 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo energetickým firmám (+3,3 %), IT společnostem (+2,5 %) a telekomunikacím (+2,3 %). Stejnou ztrátu ve výši 0,7 % zaznamenaly sektory utilit a realitních developerů.
  • Zahraniční dluh ČR loni klesl o 29 miliard na 4,384 bilionu korun
    Zahraniční dluh České republiky ke konci loňska činil téměř 4,384 bilionu korun, meziročně byl nižší o 29,1 miliardy Kč. Představoval 77,7 procenta hrubého domácího produktu. Za samotné čtvrté čtvrtletí se zahraniční dluh snížil o 63,1 miliardy korun, hlavně díky poklesu zadluženosti vládního sektoru. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.
  • Zahraniční dluh ČR stoupl ke konci března o 6,7 miliardy na 4,308 bilionu korun
    Zahraniční dluh České republiky se v prvním čtvrtletí zvýšil o 6,7 miliardy korun a ke konci března činil 4,308 bilionu Kč. To představovalo 76 procent hrubého domácího produktu (HDP). Meziročně byl dluh nižší o 167,7 miliardy Kč. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Ve struktuře zahraničního dluhu v prvním čtvrtletí byl podle ní určující růst zadluženosti vládního a podnikového sektoru.
  • Zahraniční fondy s rekordním květnovým výprodejem čínských akcií 📉 CHNComp se snaží zastavit poklesy 🚩.
    Býčí dynamika čínských indexů definitivně ochabla, neboť nedávné údaje naznačily, že postpandemické otevírání ekonomiky neprobíhá tempem, které by býky potěšilo;
  • Zahraničních akcie nakoupíte za 1 000 korun
    Společnost Wood & Co. spouští on-line platformu Portu a umožňuje lidem investovat na akciových trzích už od 1 000 korun. Portu si za službu účtuje 1 % z objemu investovaných peněz a poplatky podílových fondů mohou být až 2x vyšší. Díky internetu lze obchodovat na finančních trzích i s minimálním kapitálem. Pražská finanční společnost Wood & Co. už nebude zaměřena jen na firemní a bohaté klienty. Díky investičnímu on-line portál Portu lze vložit peníze do akcií i po jednotkách tisíc. Pro otevření investorského účtu není nutné navštívit kamennou bankovní pobočku.
  • Zahraniční investoři rychle opouštějí čínské akcie
    Zahraniční investoři se chystají vůbec poprvé v tomto roce začít prodávat čínské akcie, protože obavy z nedostatku podpory z kongresu komunistické strany a obnovení politiky nulového covidu děsí trhy.
  • Zahraniční investoři vybílili český bondový trh
    Tak jak rostou spekulace na brzký exit, roste i aktivita zahraničních investorů na českém dluhopisovém trhu. Na konci ...
  • Zahraničnímu obchodu opět pomohla auta
    Listopadový zahraniční obchod překvapil přebytkem 30,8 mld. CZK. Náš odhad byl sice vyšší než tržní konsenzus (16,6 mld. CZK vs. konsenzus 10,1 mld. CZK), i tak ale za výsledkem zaostal. Celkové saldo příznivě ovlivnil především meziročně o 15,1 mld. CZK vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly. Zde se promítá dokončování rozpracované výroby z minulých období, vyřizování neuspokojené poptávky a vyskladňování dokončených výrobků.
  • Zahraničnímu obchodu pomáhá komoditní bilance
    Bilance zahraničního obchodu dosáhla v únoru přebytku 22,5 mld. CZK a ve srovnání se stejným měsícem loňského roku tak byl o 2,2 mld. CZK vyšší. Za naším odhadem však výsledek zaostal. Saldo zahraničního obchodu příznivě ovlivnil především nižší deficit bilance s ropnými produkty o 1,1 mld. CZK a ropou a zemním plynem o 1,0 mld. CZK. Záporné saldo bylo nižší i u bilance s oděvy, kde se projevuje uzavření českého maloobchodu. Ve srovnání s loňským rokem se zhoršila bilance se stroji a dopravními prostředky, a to o 2 mld. CZK. Zde se negativně promítá pokračující pokles výroby automobilu. Ten bude vzhledem k již oznámeným omezením výroby některých automobilek pravděpodobně pokračovat. Celkový únorový vývoz ve srovnání s loňským rokem vzrostl o 3,8 %, dovoz pak o 3,3 %. V meziměsíčním srovnání však vývoz poklesl o 0,8 %, což koresponduje s vývojem v domácím průmyslovém sektoru. Dovoz naopak o 0,4 % vzrostl.
  • Zahraničnímu obchodu pomohla auta
    Říjnový zahraniční obchod překvapil přebytkem 12,8 mld. CZK. Náš odhad byl sice vyšší než tržní konsenzus (6,4 mld. CZK vs. Konsenzus 4,7 mld. CZK), i tak ale za výsledkem zaostal. Celkové saldo příznivě ovlivnil především o téměř 17 mld. CZK vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly, když jejich vývoz vzrostl o 25,5 mld. CZK. Zvýšil se i přebytek se stroji a zařízeními (+2,2 mld. CZK). Vyšší vývozy automobilů naznačovaly údaje sdružení AutoSAP. Podle nich výroba aut v říjnu vzrostla meziměsíčně o 33 % v sezónně očištěném vyjádření a dosáhla tak druhé nejvyšší úrovně od začátku časové řady v roce 2012.
  • Zahraničnímu obchodu pomohla auta
    Říjnový zahraniční obchod překvapil přebytkem 12,8 mld. CZK. Náš odhad byl sice vyšší než tržní konsenzus (6,4 mld. CZK vs. Konsenzus 4,7 mld. CZK), i tak ale za výsledkem zaostal. Celkové saldo příznivě ovlivnil především o téměř 17 mld. CZK vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly, když jejich vývoz vzrostl o 25,5 mld. CZK. Zvýšil se i přebytek se stroji a zařízeními (+2,2 mld. CZK). Vyšší vývozy automobilů naznačovaly údaje sdružení AutoSAP.
  • Zahraničnímu obchodu pomohly automobily
    Bilance zahraničního obchodu skončila v lednu s o něco vyšším přebytkem než jsme předpokládali (15,1 mld. CZK). I tak byl ale výsledek ve srovnání s loňským rokem o 2,4 miliardy korun nižší. Na výsledku se příznivě odrazil především růst přebytku bilance s motorovými vozidly, a to o 5,4 mld. CZK. Vývozy automobilů byly o 5,8 mld. CZK meziročně vyšší. K výsledku dopomohl i přebytek bilance s plastovými a pryžovými výrobky. Celkový vývoz meziměsíčně stoupl o 2,6 %, dovoz o 3,5 %, což ukazuje na postupný růst v obou kategoriích. Jedná se však o data za leden, která ještě nebyla zasažena koronavirem.
  • Zahraniční obchod Česka se loni po dvou letech vrátil do přebytku. Pomohlo mu hlavně zlevnění ropy a plynu
    Saldo zahraničního obchodu České republiky se loni po dvou letech vrátilo do kladného pásma. Zahraniční obchod vykázal celoročně přebytek 122,8 miliardy korun, což je nominálně sedmý nejlepší výsledek historie České republiky od jejího vzniku roku 1993.
  • Zahraniční obchod ČR dvojnásobně překonal očekávání. Daří se vývozcům aut, pomáhá zlevňující ropa a slabá koruna, škodí brexit či turecký ekonomický propad
    Český zahraniční obchod v květnu podobně jako dubnu překonal očekávání trhu. A to více než dvojnásobně. Trh ve střední hodnotě analytických odhadů počítal s přebytkem bilance zahraničního obchodu ve výši 11,3 miliardy korun. Skutečný výsledek je však mnohem příznivější, jelikož činí 24,4 miliardy korun. Celkový letošní prozatímní přebytek ze zahraničního obchodu tak činí 94,1 miliardy korun a je tak o 18,7 procenta vyšší než přebytek za loňské období od ledna do května. To je tváří v tvář zhoršujícím se podmínkám v mezinárodním obchodě nečekaně příznivý výsledek.
  • Zahraniční obchod ČR hlásí nejlepší výsledek za více než dva roky, díky vývozu aut a výraznému zlevnění plynu či ropy. Slábnoucí koruna – dnes až nad 24,30 za euro – mu jedině dále pomůže
    Český zahraniční obchod se zbožím letos v červnu překonal většinu expertních dohadů, když vykázal přebytek 18,2 miliardy korun. Jedná se o jeho nejvyšší přebytek za celé období od dubna 2021, tedy za více než dva roky. Zahraničnímu obchodu České republiky svědčí zejména dvě věci, a to výrazný meziroční pokles cen energetických surovin, zejména plynu a ropy, na světových trzích a pak také zlepšení situace v oblasti mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců, které mocně pohání tuzemskou výrobu a export automobilů.
  • Zahraniční obchod ČR - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Zahraniční obchod vykázal za loňský listopad výrazný přebytek, který byl nicméně blízko očekávání finančního trhu. Listopadový obchodní přebytek 32,2 miliardy korun znamená vůči stejnému měsíci předchozího roku zlepšení o 20 miliard, tahounem zlepšení byly především vyšší exporty motorových vozidel. Exportérům se daří s tím, jak druhá vlna pandemie nemá negativní dopad na průmyslovou výrobu a mezinárodní obchod. Zároveň lze konstatovat, že odvětví výroby motorových vozidel je tahounem růstu jak tuzemské průmyslové výroby, tak růstu exportů a zlepšování salda zahraničního obchodu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani