Úterý 19. březen 2024 11:23
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex ebook
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader

Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.1.2017

24.01.2017 15:50  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podle údajů Českého statistického úřadu v lednu celková důvěra v domácí ekonomiku meziměsíčně mírně vzrostla na hodnotu 14,7 b. Hodnoty za poslední tři měsíce tak patří k nejvyšším od roku 2008. Indikátor důvěry podnikatelů klesl o 0,2 b. na 16,5 b. Dotazovaní z průmyslového sektoru očekávají, že v následujících třech měsících výrobní činnost poroste vyšším tempem a měla by růst i zaměstnanost. Zvýšil se však počet podniků, které znepokojuje nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Rovněž ve stavebnictví by podle dotazovaných mělo během příštích třech měsíců dojít k růstu tempa produkce, zaměstnanost by se však měla snížit. Indikátor důvěry spotřebitelů vzrostl o 1,2 b. na 7,5 b. a je tak na své nejvyšší úrovni v historii. Spotřebitelé se však více obávají výraznějšího růstu cen. Oproti lednu 2016 celková důvěra vzrostla.

Index nákupních manažerů ve výrobě v eurozóně v lednu oproti prosinci vzrostl o 0,2 b. na 55,1 b. Trh naopak očekával pokles o desetinu bodu. PMI index se tak nachází nejvýše od roku 2011. Zaměstnanost v eurozóně roste nejrychleji od roku 2008. Rovněž vstupní náklady rostly nejrychleji od května 2011 a to jak ve výrobě, tak i ve službách.

Také v Německu index nákupních manažerů ve výrobě vzrostl, z prosincových 55,6 b. na 56,5 bodů a je tak na svém maximu za poslední tři roky. Trh očekával mírný pokles. Podle respondentů naráží německá ekonomika na své kapacitní limity ve výrobě a počet nově vytvořených míst byl druhý největší od září 2011. Zítra bude ještě u našich západních sousedů zveřejněn Ifo Index. I tady trh očekává mírné zlepšení už tak dobrých čísel.

Maďarská centrální banka na dnešním zasedání ponechala svou hlavní úrokovou sazbu podle očekávání nezměněnou na 0,9 %. Maďarský forint se tak včera večer poprvé od začátku roku přehoupl přes EUR/HUF 310 a u této hodnoty se drží i dnes.

Podle rozhodnutí vrchního soudu ve Velké Británii musí britská vláda konzultovat zahájení jednání o odchodu země z Evropské Unie s parlamentem, což pravděpodobně Brexit zpomalí. Vláda naopak nebude muset vyjednávat s regionálním parlamentem jednotlivých zemí. Minulý týden předsedkyně vlády T. May přislíbila tvrdý odchod země ze společné Unie. Britská libra, která po projevu T. May postupně posilovala na úroveň EUR/GBP 0,859, po rozhodnutí soudu opět mírně oslabila.

Na londýnské burze FTSE se obchoduje se ziskem (+0,28 %), stejně jako na ostatních evropských akciových trzích (DAX +0,2 %). Naopak japonské akciové trhy dnes zakončily obchodování ve ztrátě (TOPIX - 0,55 %, Nikkei 225 -0,55 %).

Autor: Monika Junicke, senior analytik, 234 401 070
Editor: Daniela Milučká, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Zdroj: RBroker, Raiffeisenbank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.1.2018
    Německý ZEW index očekávání v lednu vzrostl o 3,0 b. na 20,4 b. a ZEW index hodnocení současné situace vzrostl o 5,9 b. na 95,2 b., čímž výrazně překvapily trh. Němečtí investoři jsou tak na začátku roku velice optimističtí, což dokresluje hodnota akciového indexu DAX, který dnes ráno vyskočil na nové historické maximum. Index poukazuje na velmi pozitivní výhled na první polovinu tohoto roku. Stav současného ekonomického prostředí podle dotázaných investorů je jak v eurozóně, tak v USA znatelně lepší než ke konci roku 2017. V případě indexu hodnocení současné situace se jedná o nové historické maximum. Také ZEW index očekávání pro eurozónu vzrostl a to o 2,8 b. na 31,8 b.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 2.3.2017
    Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu dosáhla v únoru spotřebitelská inflace v eurozóně 2 % r/r. Ještě v lednu bylo tempo růstu spotřebitelských cen v eruozóně 1,8 % r/r. Jádrová inflace zůstala v únoru nezměněná na 0,9 % r/r. Rychlejší tempo růstu spotřebitelských cen není žádné překvapení a je v souladu s růstem cen v jednotlivých zemích eurozóny. Například podle včera zveřejněné statistiky vzrostla spotřebitelská inflace v Německu v únoru o 2,2 % r/r a překonala tak poprvé od roku 2012 úroveň 2 %. Důvodem k vyššímu růstu spotřebitelských cen v eurozóně jsou především vyšší ceny energie a nízká srovnávací základna z loňského roku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 2.3.2018
    Po víkendu trhy čekají následky politických událostí v Itálii a Německu. Nedělní parlamentní volby v Itálii nemají doposud jasného favorita. S velkou pravděpodobností žádná z velkých stran nezíská většinu hlasů a skládání vládní koalice může být problematické a zdlouhavé. Pro trhy nejpřijatelnější Demokratická strana bývalého premiéra M. Renziho, která je v současnosti ve vládě, pravděpodobně ztratí ve srovnání s předchozími volbami. Naopak posílí pravicová koalice strany bývalého premiéra S. Berlusconiho a separatistické Ligy Severu. Absolutním vítězem však může být Hnutí pěti hvězd, které ale odmítá vytvářet povolební koalice. Pro trhy tak bude důležité, jakou sílu získají strany Hnutí pěti hvězd a Liga Severu, které se nejvíce hlásí k vystupování z eurozóny. Paradoxně se však toto téma z předvolební kampaně vytratilo a debata byla primárně o předhánění v plánech expanzivní fiskální politiky. Přitom třetí největší ekonomiku eurozóny dlouhodobě tíží vysoká míra zadlužení, která dosahuje 133 % HDP. Tamní bankovní sektor je postižen 300 mld. eur úvěrů v selhání a podle nedávno zveřejněné statistiky Eurostatu rostla Itálie v závěru minulého roku nejpomaleji ze zemí eurozóny. K tomu se přidává druhá nejvyšší míra nezaměstnanosti (11,1 %) a třetina mladých lidí bez práce. Potencionální další navyšování státních výdajů a absence reformního úsilí společně se začátkem utahování měnové politiky ECB může vyústit v podobný scénář, který si zažilo Řecko před několika lety s tím rozdílem, že se jedná o řádově větší ekonomiku s dopadem na celou eurozónu potažmo Evropskou unii.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.2.2017
    Včera zveřejněný zápis z únorového zasedání americké centrální banky ukázal, že centrální bankéři považuji za vhodné zvýšit úrokové sazby „fairly soon“, tedy docela brzy. Ovšem dolar na zveřejnění zápisu nereagoval posílením. Dnes se eurodolar pohybuje poblíž EUR/USD 1,056. Pravděpodobnost, se kterou peněžní trh započítává zvýšení úrokových sazeb na březen a květen, se po zveřejnění zápisu viditelně nezměnila. Trh nadále připisuje březnovému zvýšení sazeb zhruba 30 % pravděpodobnost a květnovému 60 %. Jelikož ECB v nejbližších měsících velmi pravděpodobně neoznámí změnu v měnové politice, má dolar potenciál pro posilování. Naši kolegové z Vídně očekávají dolar na konci března poblíž EUR/USD 1,04 a v červnu u EUR/USD 1,02.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.3.2017
    Nelze si nevšimnout, že s blížícím se koncem března zintenzivňuje komunikace ČNB s veřejností. V březnu vyprší platnost tzv. tvrdého závazku, kterým ČNB garantuje, že korunu pod „sedmadvacítku“ nepustí. Od dubna tak nastává období, kdy opuštění kurzového závazku může přijít kdykoliv. Březnové zasedání bankovní rady by tak mohlo být poslední, kdy ČNB potvrdí kurzový závazek. Zároveň nečekáme, že by ČNB příští týden na zasedání změnila výši úrokových sazeb nebo nějak viditelně pozměnila prohlášení, jelikož v porovnání s únorem nebude mít k dispozici novou makroprognózu. Za poslední týden jsme si mohli přečíst rozhovory nejen s guvernérem Rusnokem, ale s viceguvernérem Hamplem či zprostředkovaně prezentaci člena bankovní rady V. Bendy. Benda víceméně kvitoval Rusnokova slova, že jakmile nastane „exit“, tak bude jasně oznámen. Dále dodal, že ani objemy intervencí, ani vývoj bilance ČNB nemají vliv na načasování exitu. K devizovým rezervám a bilanci se vyjádřil také viceguvernér Hampl, který řekl, že ČNB nemá stanovený limit pro velikost své bilance. Tudíž ČNB má úplně volné ruce v bránění kurzového závazku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.5.2017
    Dnešní pozornost trhu patří především německé ekonomice. Finální údaj potvrdil, že největší ekonomika eurozóny rostla v prvním čtvrtletí tempem 0,6 % č/č, což odpovídá meziročnímu růstu 1,7 %. Růst byl podpořen růstem ve stavebnictví a investicemi. Na růstu HDP se projevil také růst čistého exportu. Spotřeba domácností rostla tempem 0,3 % č/č, což je o desetinu více než v předchozím čtvrtletí.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.6.2017
    Včera vyšel index nákupních manažerů z výroby pro eurozónu za červen, který předčil očekávání trhu o 0,5 b. a vyšplhal se na 57,3 b. Jedná se tak o nejvyšší hodnotu od dubna 2011. Kombinovaný PMI klesl z květnových 56,8 b. na 55,7 a skončil 0,9 b. pod očekáváním trhu.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 23.8.2017
    Dnes byl zveřejněn index nákupních manažerů ve výrobě (PMI) v Německu za měsíc srpen. Překvapivě vzrostl o 1,3 b na 59,4 b. a vrací se tak k historicky nejvyšším hodnotám. Medián odhadů trhu znamenal naopak pokles o 0,5 b. Celkový PMI index vzrostl o 1 b. na 55,7 b., ačkoli trh očekával setrvání na hodnotě z předchozího měsíce.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.10.2017
    Spotřebitelská důvěra v ČR v říjnu klesla o 0,5 b. na 6,3 b. Stále se tak drží nad deseti měsíčním průměrem 5,7 b. Z šetření vyplynulo, že se mírně zvýšily obavy z růstu nezaměstnanosti a naopak se snížily obavy z růstu cen. Zato důvěra podnikatelů vzrostla o 0,4 b. na 16,9 b. a je tak na letošním maximu. Nejvýraznější zlepšení nálady nastalo v průmyslu díky zlepšení ekonomické situace. Co ale naopak průmyslníky trápí je dlouhodobý nedostatek zaměstnanců. Poprvé od ledna 2008 je nedostatek pracovních sil vnímán jako hlavní bariéra růstu produkce, ačkoliv procento respondentů uvádějíc tuto příčinu klesl o 3,3 p.b. na 28,5 %. Druhou nejvýznamnější bariérou růstu produkce je nedostatečná poptávka (27,8 %). Další významnou novinkou, na kterou průzkum poukazuje, je nedostatek materiálu, jelikož procento respondentů zmiňujících tuto bariéru růstu produkce se téměř zdvojnásobilo na 16,8 %. Potvrzuje tak data ze zářijového PMI ve výrobě, ve kterém zpracovatelský průmysl poukazoval na akutní nedostatek materiálu a jeho významné zvýšení ceny.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.11.2017
    Spotřebitelská důvěra v listopadu vzrostla o 1,5 b. na 7,8 b. a dosáhla tak nejvyšší hodnoty v historii měření. Z průzkumu vyplynulo, že lidé mají menší obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace a chtějí více spořit. Klesly také obavy z růstu cen. Za tento rok se průměrná hodnota spotřebitelské důvěry vyhoupla na 5,9 b. Pakliže v posledním letošním měsíci nepřijde výrazný pokles, důvěra bude ve čtvrtém čtvrtletí nejvyšší v tomto roce. Česká spotřebitelská důvěra do velké míry kopíruje vývoj v eurozóně, ve které jsou spotřebitelé nejoptimističtější za posledních 17 let.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.1.2018
    Podle konjukturálního průzkumu ČSÚ se ekonomická důvěra spotřebitelů v lednu zvýšila o 2,3 b. na 9,8 bodů, což je nové historické maximum. Výsledek šetření zdůrazňuje, že pro období příštích dvanácti měsíců mají spotřebitelé o něco nižší obavy ze zhoršení ekonomické situace. Spokojenost spotřebitelů s vlastní finanční situací zůstala beze změny, ale je patrný vyšší úmysl spořit. Rekordní spotřebitelská důvěra spolu s průměrným růstem mezd pod 7 % (podle našeho odhadu) se letos promítnou do pokračujícího růstu domácí spotřeby, která tak nadále zůstane hlavním tahounem naší ekonomiky. Nicméně podnikatelská důvěra v lednu mírně pokleslo o 0,7 b. na 16,4 bodů. Stojí za tím mírný pokles důvěry průmyslových výrobců, zejména kvůli nižšímu hodnocení zahraniční poptávky a obavám z nedostatku zaměstnanců. Souhrnná ekonomická důvěra (spotřebitelů a podnikatelů) zůstala v lednu beze změny na 15,1 bodech.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.2.2017
    Podle údajů Českého statistického úřadu celková důvěra v domácí ekonomiku v únoru meziměsíčně mírně klesla na hodnotu 13,3 b a je tak o 1,4 bodu nižší než v lednu. Indikátor důvěry podnikatelů v únoru klesl o 1,3 b. na 15,2 b. a indikátor důvěry spotřebitelů zaznamenal pokles o 1,7 bodu na 5,8 bodu. Podnikatelé v průmyslové výrobě hodnotili současnou ekonomickou situaci oproti lednu stejně, zhoršily se však očekávání. V příštích třech měsících průmysloví výrobci předpokládají nižší tempo růstu své činnosti. Ve stavebnictví se celková důvěra meziměsíčně zvýšila, stavební podnikatelé hodnotí současnou situaci oproti lednu lépe a jsou optimističtější i v hodnocení nadcházejícího období. Naopak čeští spotřebitelé vidí ekonomickou situaci v příštích měsících pesimističtěji. Jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace v příštích dvanácti měsících se oproti lednu prohloubily. Meziročně je celková důvěra podnikatelů i spotřebitelů vyšší a jenom důvěra v odvětví stavebnictví je nižší než v únoru 2016.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.3.2017
    Dnešní den je ve znamení předstihových indikátorů. Podle Českého statistického úřadu klesla v březnu celková důvěra v ekonomiku na 11,7 bodů z únorových 13,3 bodů. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil z 15,2 bodů na 13,1 bodů. V průmyslu klesla důvěra již čtvrtý měsíc v řadě a to především kvůli pesimističtějšímu očekávání podnikatelů. Ti očekávají, že se v příštích měsících sníží jak tempo růstu výroby, tak i zaměstnanosti. Ve stavebnictví pak podnikatelé indikují nižší poptávku a i jejich očekávání do příštích měsíců se snížila. Naopak složka důvěry domácností vzrostla o 0,5 bodů na 6,3 bodů. Spotřebitelé snížili své obavy z vlastní finanční situace i ze zvýšení nezaměstnanosti. Také v meziročním srovnání důvěra spotřebitelů vzrostla a důvěra podnikatelů klesla.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.4.2017
    V prvním kole francouzských voleb, které se konaly včera, zvítězil nezávislý kandidát a centralista E. Macron. Dostává se tak, spolu s pravicovou nacionalistkou M. Le Pen do druhého kola. 7. května tak voliči rozhodnou, který z těchto dvou kandidátů se stane francouzským prezidentem, a větší šanci uspět má podle volebních průzkumů E. Macron. Výsledek prvního kola koresponduje plně s výsledky výzkumů veřejného mínění. Přesto si trhy oddychly, že se nenaplnil scénář, kdy by se do užšího výběru spolu s M. Le Pen dostal levicový populista J.L. Mélenchon. Především se tak razantně snížila pravděpodobnost „Frexitu“. To, že i přes očekáváný výsledek trhy počítaly i s horší alternativou, se odrazilo na kurzu eura proti dolaru. Hned po zveřejnění euro posílilo téměř o 2 %, následně kurz mírně zkorigoval a v současnosti se euro obchoduje za cenu okolo EUR/USD 1,086.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.5.2017
    Důvěra v českou ekonomiku se v květnu víceméně nezměnila, jak ukázal konjukturální průzkum. Důvěra v průmysl a služby zůstala na obdobné úrovni jako v dubnu, naopak ve stavebnictví a odvětví obchodu mírně klesla. Nezměněna zůstala také důvěra spotřebitelů v ekonomiku, jejich obavy z růstu cen či vlastní finanční situace. Zvýšily se ale obavy spotřebitelů, že se v příštích 12 měsíců zhorší celková ekonomická situace. V celkovém hodnocení zůstává spotřebitelská důvěra poblíž historického maxima, kterého dosáhla na začátku loňského roku. Koruna se dnes odpoledne pohybuje poblíž EUR/CZK 26,45.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.7.2017
    Ve středu bude zveřejněn výsledek dvoudenního zasedání amerického Fedu ohledně nastavení měnové politiky. Neočekává se žádná změna ve výši úrokových sazeb, ale budou se sledovat náznaky zvyšování pro další měsíce. Dalším sledovaným tématem bude způsob a načasování snižování bilance Fedu, která dosáhla díky programu kvantitativního uvolňování 4,5 bilionů dolarů. Podle odhadů RBI týmu by k zvýšení úrokových sazeb mělo dojít v prosinci tohoto roku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 24.8.2017
    Dnes byl zveřejněn konjunkturální průzkum Českého statistického úřadu za měsíc srpen. Oproti předchozímu období vzrostla spotřebitelská důvěra o 2,2 b. na 5,5 b. Z šetření vyplývá, že pro období příštích dvanácti měsíců se mírně zvýšil úmysl spotřebitelů spořit a v porovnání s minulým měsícem mírně vzrostly obavy z růstu cen, avšak obavy ze zvýšení nezaměstnanosti mírně poklesly. Podnikatelská důvěra vzrostla o 0,9 b. na 16,3 b. a celkový ukazatel důvěry v ekonomiku vzrostl o 0,9 b. na 14,1 b. Ukazuje se tak, že lidé stále více věří v ekonomiku. Tento fakt podporuje hlavně nedávný odhad HDP, podle kterého rostla ekonomika v druhém čtvrtletí meziročně o 4,5 %. Očekáváme tak v tomto roce růst přes tři procenta, ale výkon z roku 2015 nebude překonán.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 25.10.2017
    Německý předstihový ukazatel IFO pro říjen při hodnocení současné situace vzrostl o 1,1 b. na 124,8 b., což je o více než jeden bod, než očekával medián odhadů trhu. Jedná se tak o nejvyšší hodnotu v historii ukazatele. Hodnocení budoucích očekávání vzrostlo o 1,6 b, ačkoli trh očekával mírný pokles. Optimismus německých firem stále roste i díky globálnímu růstu, z kterého třetí největší světový exportér náležitě těží.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 25.1.2017
    Česká bankovní asociace (ČBA) dnes zveřejnila aktualizovanou prognózu vývoje české ekonomiky pro nadcházející roky. Podle ČBA poroste česká ekonomika letos i v příštím roce tempem 2,6 %. My pro letošek očekáváme o desetinku vyšší tempo růstu, přičemž hlavním tahounem bude spotřeba domácností. ČNB letos velmi pravděpodobně ukončí kurzový závazek, my očekáváme opuštění závazku v druhé polovině roku. Podle ČBA by koruna měla letos v průměru posílit k EUR/CZK 26,60 z loňských EUR/CZK 27,03.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 25.1.2018
    Na dnešní tiskové konferenci po měnověpolitickém jednání ECB její guvernér M. Draghi nijak výrazně nezměnil dosavadní komunikaci ECB: vnitřní inflační tlaky jsou slabé a rozsáhlá měnová podpora je stále nutná pro pozvednutí inflace. Vyjádřil přání pro hlubší strukturální reformy a upozornil na potřebu fiskální politiky zaměřené na růst v zemích eurozóny. Co se týče forward guidance (měnověpolitického závazku), guvernér mírnil očekávání trhu. Zmínil jen, že s blížícím se ukončením nákupu finančních aktiv bude potřeba postupně upravovat i forward guidance. Žádná změna tedy nepřišla a diskuse o změně komunikace ve výkonně radě ještě neproběhla. Podle Draghiho příští navýšení úrokových sazeb přijde až dlouho po konci kvantitativního uvolňování. Ohledně eurodolaru Draghi šetřil slovy, zmiňoval jen vyšší volatilitu jako zdroj nejistoty. I přes nejasná vyjádření EUR/USD během jeho řeči posílil nad 1,250 (poprvé od roku 2014). Velice okatě řekl, že směnný kurz je důležitý pro ekonomický růst a inflaci. Nicméně také doplnil, že Evropská centrální banka necíluje kurz eura. V jeho předem připravených komentářích zaznělo, že současné posilování kurzu eura vůči dolaru ECB zatím neznepokojuje. Nicméně podle našeho názoru takto silné euro ECB do karet určitě nehraje. V každém případě je zatím příliš brzy na posouzení efektu přenosu silného eura na inflaci. EUR/USD po konferenci znovu poskočil nad 1,250.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader