Čtvrtek 28. březen 2024 12:41
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

JPMorgan ke koruně: Čeští vývozci si ve čtvrtletí zajistí miliardy exportu

23.01.2017 12:32  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

České firmy s blížícím se koncem kurzového závazku České národní banky na koruně vůči euru prudce zesílí své zajišťování. Podle odhadů banky JPMorgan si především tuzemští exportéři potřebují kurzově zajistit ještě zhruba osm miliard korun svého vývozu. JPMorgan sází na to, že zajištění prudce poroste zejména v průběhu prvního čtvrtletí, před koncem takzvaného tvrdého závazku ČNB.

Podíl tuzemských exportérů a jejich zajištění na koruně vůči euru se postupně zvedá z tříletého dna, poznamenává Bloomberg. Důvod je jasný: blízkost konce „intervencí“ na české koruně. Přesněji ale kurzového závazku, protože ovlivňovat kurz koruny k euru skrze operace na trhu bude ČNB s vysokou pravděpodobností i po jeho pádu. Goldman Sachs, ING, Societe Generale nebo Erste, odhady analytiků se ohledně načasování tohoto kroku začínají kumulovat do dubna tohoto roku. Hlavní důvodem pro ČNB má být akcelerující inflace, což se svou slovní intervencí z konce minulého týdne snažit otupit viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

Exportéři a obecně firmy pro zajištění kurzu typicky využívají forwardové kontrakty. Podle stratégů JPMorgan stále v omezeném objemu, který zásadně naroste v prvním letošním čtvrtletí. „Neobvykle nízká úroveň zajištění exportérů skrze deriváty se pozvolna rozpouští. Vysvětlit ji z části můžeme rostoucími výpůjčkami v eurech či přímo změnou kontraktů s lokálními dodavateli do eur. Přesto, i pokud odhlédneme od těchto trendů, očekáváme, že české firmy se ještě musejí zajistit v rozsahu zhruba osmi miliard eur,“ cituje Bloomberg ze zprávy JPMorgan.

Zchlazení sázkám na velmi blízký konec závazku ČNB na koruně v minulém týdnu jako slovní intervenci vyslal viceguvernér centrální banky Mojmír Hampl. Obsahem jeho slov bylo zhruba toto: Investoři, kteří doufají v rychlé zhodnocení své spekulace na brzký konec kurzového závazku na koruně k euru, budiž varování. Cesta bude trnitá a představitelé centrální banky rozhodně nemusejí nikam spěchat. „Data, která přicházejí z ekonomiky, potvrzují naši platnou předpověď pravděpodobného ukončení závazku kolem poloviny roku 2017,“ poznamenal Hampl pro Bloomberg, ale navíc dodal, že nevylučuje, aby se o polovině roku 2017 přestalo hovořit jako o středobodu konce závazku ČNB na koruně a že se tento moment může posunout do druhého letošního pololetí.

Pozornost firem, jednotlivců i trhu jako celku se soustředí také na otázku, jak se koruna bude chovat právě po ukončení závazku ČNB na koruně k euru. „Jistotu“, že koruna posílí, zpochybnil svými slovy jak viceguvernér Hampl, tak například člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal. Podle něj se dá ukončení kurzového závazku očekávat zhruba v polovině tohoto roku a koruna je podle něj v současné době překoupená. Koruna podle něj skokově neposílí a zcela lichá jsou srovnání se Švýcarskem. Zdánlivou jistotu posílení koruny ve svém komentáři zpochybnil také guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Johnson navrhne EU svůj vlastní plán
    Britská libra se pravděpodobně v nadcházejících hodinách dočká zvýšené volatility v reakci na plánovaný projev premiéra Borise Johnsona. Ten by měl navrhnout EU, že buď během nadcházejících dnů příjme jeho podmínky, nebo se bude muset smířit s tím, že Británie opustí EU bez jakékoli dohody. Johnson by měl navíc ve svém návrhu zcela odmítnou půdovně vyjednané podmínky pro tzv. irskou pojistku, namísto které představí svůj vlastní návrh, který by měl po dobu čtyř let zavést na hranici mezi Irskem a Severním Irskem dočasnou celní zónu. EU pravděpodobně jeho návrhy odmítne, což už někteří vysoce postavení politici dopředu naznačili. Připravme se tedy na libře na velmi divoký říjen!
  • Johnson přebírá žezlo po Mayové. ECB frustrovaná z dlouhodobě přetrvávající nízké inflace
    Kandidátka do vedení Fedu Judy Sheltonová v pondělí oznámila, že by chtěla aby americká centrální banka na svém dalším zasedáním, které se koná koncem června snížila sazby o 50 bazických bodů.
  • Jordan Belfort sdílel svůj výhled na BTC v roce 2023
    Bývalý burzovní makléř, známý jako „vlk z Wall Street“, Jordan Belfort, se ponořil do možného výhledu bitcoinu pro rok 2023 v době, kdy se krypto sektor pokouší opustit loňský medvědí trh.
  • Jordan (Swiss National Bank)
    Viceprezident SNB varuje, že SNB je ochotná zafixovať kurz C...
  • Joseph Piotroski, akademický účetní
    Joseph Piotroski je tak trochu výjimečným investorem. On totiž vlastně žádným investorem ani není, je „pouhým“ akademikem a vedle toho také autorem komplexních věděckých článků o účetnictví a finančním hodnocení podniků. Přesto se mu v investiční branži podařilo rozvířit prach.
  • Joseph Stiglitz (Nobelova cena za ekonómiu)
    "Pokiaľ nebudú uchopené fundamentálne inštitucionálne problémy eurozóny, budúcnosť eura môže byť ...
  • JP Morgan: bitcoin se v "digitální zlato" nezměnil
    Cena kryptoměny bitcoin zůstává pod úrovní 18 500 dolarů neměnná. Připomeňme, že se jedná o přesný popis scénáře, který jsme už mnohokrát probírali, takže vše probíhá podle očekávání. "Bitcoin" může v současnosti zůstat flat ještě několik týdnů nebo měsíců, ale nakonec – jak předpokládáme – se propadne přinejmenším na úroveň 12 426 dolarů.
  • JPMorgan: Fed zvýší sazby devětkrát, aby zkrotil inflaci
    Všechny oči jsou nyní upřeny na geopolitický konflikt mezi Západem a Ruskem, který se odehrává na Ukrajině. Nikdo nepopírá, že všechny zúčastněné strany již na něj nějakým způsobem doplatily. V Rusku se prudce propadly akcie a národní měna. Země čelí západním sankcím a může se stát, že bude nadobro vytažena zástrčka z plynovodu Nord Stream 2. Také Západ zaznamenal propad na svých burzách a ceny zemního plynu v eurozóně mohou opět prudce vzrůst. Ukrajina mezitím balancuje na pokraji plnohodnotné války. Především makroekonomické faktory tíží také náladu investorů.
  • JPMorgan Chase & Co očekává agresivnější politiku Fedu.
    Výkonný ředitel JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, je přesvědčen, že zvýšení sazeb Federálního rezervního systému by mělo být větší, než se v současnosti očekává, i když všichni čekají, co dnes řekne Jerome Powell. "Za předpokladu, že by Fed zvýšil srovnávací sazbu zhruba na 5 %, existuje 50% pravděpodobnost, že současné prognózy jsou pravdivé, a 50% šance, že ji centrální banka bude muset zvýšit na 6 %," uvedl výkonný ředitel. ředitel JPMorgan Chase & Co. "Domnívám se, že současná zvýšení nemusí být dostatečná. Je zřejmé, že se trochu zpožďujeme a je nepravděpodobné, že by ekonomika v následujících třech až šesti měsících příliš utrpěla vysokými sazbami."
  • JPMorgan Chase & Co rozšiřuje svou přítomnost v Evropě
    Podle nejnovějších údajů společnost JPMorgan Chase & Co. rozšiřuje své služby korporátního bankovnictví na středně velké podniky mimo Spojené státy tím, že najímá vedoucí pracovníky z Bank of America Corp. a Deutsche Bank AG a hledá vysoce kvalifikované pracovníky.
  • JP Morgan očekává v roce 2022 pokles cen zlata a stříbra
    Americká investiční banka JP Morgan tento týden aktualizovala své prognózy pro drahé kovy. Ohlásila medvědí sentiment a cenu zlata pro rok 2022 předpověděla na 1 630 USD za unci a průměrnou cenu stříbra na 20,48 USD.
  • JP Morgan podporuje zvěsti o nákupu společnosti Cellnex
    Trhy se již nějakou dobu zajímaly o možnost, že by American Tower mohla koupit společnost Cellnex, která se specializuje na správu telekomunikačních věží. Někteří odborníci z JP Morgan nyní naznačují, že existuje s největší pravděpodobností k této koupi dojde.
  • JPMorgan predlžuje pozastavenie spätného odkupovania akcií do konca roka
    Spoločnosť JPMorgan zverejnila výsledky za Q3 pred dnešným začiatkom obchodovania na Wall Street. Americká banka vygenerovala tržby 29,94 miliárd dolárov oproti očakávaným 28,39 miliárd dolárov. Zisk na akciu bol na hodnote 2,92 USD, čo bolo oveľa lepšie, ako sa očakávalo (2,35 USD). Spoločnosť tiež vykázala oveľa menšie rezervy na zlé úvery, ako sa očakávalo - 611 miliónov dolárov (odhad 2,38 miliardy dolárov). Výsledky vyzerajú solídne, ale ich zverejnenie spustilo pokles na futures trhu. Prečo? Spoločnosť JPMorgan sa rozhodla predĺžiť pozastavenie spätného odkúpenia akcií do konca štvrtého štvrťroka roka.
  • JPMorgan přes varování Fedu přišla s rekordním ziskem, zahájila výsledky amerických bank
    Klíčová americká banka JPMorgan Chase, na kterou s pochybnostmi ukázal Fed po posledních zátěžových testech bank v bře...
  • JP Morgan: ropa může prudce stoupnout o dalších 18–35 USD
    Banka JP Morgan s odkazem na vysoké ceny snížila svou prognózu poptávky po ropě pro letošní rok o 1 milion barelů denně.
  • JP Morgan říká, že kryptoměny mohou předběhnout dolar
    Jedna z největších branek na světě – JP Morgan, ve své výhledové zprávě pro rok 2023 označila kryptoměny za možného vyzyvatele amerického dolaru.
  • JPMorgan upozorňuje na Ethereum, které stojí za nárůstem kryptoměn
    Trh s bitcoiny a kryptoměnami je svědkem vzestupného trendu s bitcoinem s trendem kolem 59 000 dolarů, který upoutal pozornost každého, ať už je příznivcem kryptoměn, nebo jejich odpůrcem, proto v probíhajícím krypto býčím běhu JPMorgan Chase přichází se třemi hlavními důvody, které stojí za vzestupným trendem na trhu s kryptoměnami.
  • JPMorgan uvádí, že SEC bude po vítězství Grayscale pravděpodobně nucena schválit spotové bitcoinové ETF
    Podle společnosti JPMorgan nebude mít Komise pro cenné papíry Spojených států amerických (SEC) pravděpodobně jinou možnost než schválit několik žádostí o spotové bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETF) po vítězství společnosti Grayscale v jejím sporu proti SEC.
  • JPMorgan věří, že bitcoin je v současné době podhodnocen, vidí obrovský potenciál růstu kryptoměn
    Navzdory celkově medvědímu sentimentu na krypto trzích se stratégové z americké nadnárodní investiční banky JPMorgan domnívají, že existuje obrovský růstový potenciál. Podle bankovních stratégů je bitcoin podhodnocen a je na pokraji dvouciferného procentuálního vzestupu.
  • JPMorgan v premarketu klesá kvůli špatným obchodním výsledkům za 4. čtvrtletí
    JPMorgan (JPM.US), významná americká investiční banka, dnes před zahájením obchodní seance na Wall Street oznámila výsledky za 4. čtvrtletí 2022. Bance se podařilo překonat očekávání, pokud jde o čisté výnosy a zisk, neboť bankám prospívá prostředí vyšších úrokových sazeb. JPMorgan však zaostala za odhady v oblasti obchodování, když tržby z obchodování s akciemi i s aktivy s pevným výnosem zaostaly za očekáváním trhu. Banka uvedla, že rezervy na úvěrové ztráty ve výši 2,29 mld. dolarů jsou tvořeny čistou tvorbou rezerv ve výši 1,4 mld. dolarů a čistými opravnými položkami ve výši 887 mil. dolarů. Banka uvedla, že v tomto čtvrtletí možná bude moci obnovit zpětný odkup akcií, ale ani tato informace nevyvážila negativní dopad špatných obchodních výsledků - akcie se dnes v předobchodní fázi obchodování obchodují o téměř 3 % níže.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank