Čtvrtek 28. březen 2024 18:24
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster

Fundamentální analýza: Inflace v USA dosáhne po více než dvou letech inflačního cíle Fedu

18.01.2017 08:29  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pozornost trhů dnes bude směřovat na inflační data. Ve Spojených státech i v eurozóně by data za prosinec měla potvrdit, že spotřebitelské ceny rostou. V USA by inflace měla dokonce dosáhnout inflačního cíle centrální banky. V regionu budou zveřejněna pouze data z polského trhu práce. Ta by měla ukázat na další růst mezd, přičemž zaměstnanost bude zřejmě stagnovat na listopadové úrovni.

Inflace v eurozóně poprvé od roku 2013 nad úrovní 1 %

Kalendář dnešních událostí na globálních trzích:


Po dvaceti osmi měsících by se dnes inflace ve Spojených státech měla dostat na inflační cíl Fedu. Podle konsenzu trhu ho dokonce o jednu desetinu překročí, když za prosinec dosáhne úrovně 2,1 %. Za růstem spotřebitelských cen stojí především nízká srovnávací základna, rostoucí ceny ropy a také rostoucí ceny potravin. Svého maxima na úrovni 2,6 % by inflace měla dosáhnout letos v únoru. Poté se vliv srovnávací základny vyčerpá a inflace se vrátí směrem ke dvěma procentům.

V eurozóně již předběžný odhad prosincové inflace zveřejněn byl (1,1 % y/y) a tak dnešní finální číslo zřejmě mnoho překvapení nepřinese. Inflace v eurozóně poroste i v následujících měsících. Již v únoru by se měla nacházet na úrovni 1,7 % y/y. Po vyprchání efektu statistické základny však tempo svého růstu zpomalí a od inflačního cíle ECB se bude opět vzdalovat.

ZEW nejvýše od roku 2011

Přehled včerejších událostí ve světě:


Včera si euro vůči americkému dolaru připisovalo zisky. Náladu mu vylepšila důvěra v německou ekonomiku měřená ZEW indexem, která si v lednu výrazně polepšila. Hodnocení současné situace totiž ve srovnání s prosincem vzrostlo o téměř 11 bodů na 77,3 bodu. Na těchto úrovních se index nacházel naposledy před více než pěti lety. Pozitivněji finanční experti hodnotí i výhled za šest měsíců, ačkoli tato složka za očekáváním trhu zaostala. Euro si tak za celý den připsalo necelé jedno procento, když posílilo na 1,0700 EUR/USD.

Na své si včera přišla i britská libra, která vůči americkému dolaru posílila o 2,8 %. Finanční trhy totiž uklidnila britská předsedkyně vlády T. May, která nabídla strategii odchodu Velké Británie z EU. Ve svém vystoupení oznámila, že se bude snažit vyhnout „tvrdému“ odchodu z EU, nechá o brexitu rozhodnout parlament, zpět nabyté pravomoci přesune regionům a bude hledat řešení pro celou Británii. Na druhou stranu ovšem také oznámila, že se s EU bude snažit vyjednat obecnou obchodní dohodu na bázi smlouvy o celní unii, která by zajistila VB přístup na jednotný trh. Kámen úrazu bude spočívat v minimálních příspěvcích do společného rozpočtu a participaci na celní unii bez dalších podmínek jednotného trhu. Vyjednávání mezi Velkou Británií a EU tedy rozhodně nebudou jednoduchá.

Polákům opět stoupnou mzdy

Kalendář dnešních událostí na regionálních trzích:


V regionu dnes budou zveřejněna pouze pravidelná měsíční data z polského trhu práce. Prosincové mzdy by po listopadovém růstu o 4,0 % y/y měly stoupnout o 4,4 %. Vyšší mzdy a klesající nezaměstnanost tak přispívají k ochotě domácností utrácet. Stejně jako ve zbytku regionu, je i v Polsku spotřeba domácností hlavním tahounem růstu. Po loňském zakolísání, kdy za rok 2016 HDP zřejmě dosáhne „pouze“ 2,8 %, by si letos polská ekonomika měla polepšit o 3,4 %. K oživení jí dopomohou nejen domácností, ale i investice, které by se měly vzpamatovat z loňského náběhu nového programového období EU.


JANA STECKEROVÁ
Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fundamentální analýza: HDP za celou eurozónu vykáže za Q1 17 slušný růst
    Americká centrální banka ponechá dnes sazby beze změny. Výrazněji zřejmě nezmění ani svoji rétoriku. HDP eurozóny za Q1 17 by měl vzrůst o 0,5 % q/q. Rizika jsou vychýlená směrem nahoru. Počet nezaměstnaných v Německu v dubnu zřejmě opět poklesl. V regionu dnes žádná zajímavá data zveřejněna nebudou.
  • Fundamentální analýza: Indikátory důvěry ukáží na slušnou kondici ekonomiky eurozóny
    Dnešní den bude patřit indikátorům PMI. Ty by měly zůstat na vysokých úrovních jak ve Spojených státech, tak v eurozóně. Dařit by se mělo především oblasti služeb. Poblíž historických maxim se udrží i spotřebitelská důvěra v eurozóně, ačkoli ve srovnání s červencem si mírně pohorší. Náladu by euru mohlo zkazit vystoupení prezidenta ECB Draghiho, kterého znepokojuje síla společné evropské měny. V regionu je kalendář událostí dnes prázdný.
  • Fundamentální analýza: Inflace a výsledky HDP za Q2 z Evropy i USA budou během dne zásobovat trhy
    Dnešní obchodování bude během dne pravidelně zásobováno údaji o vývoji HDP v Q2 či červencovými výsledky spotřebitelské inflace. Bude se to týkat jak velkých států eurozóny, tak USA. Obecně čekáme zpomalení inflační dynamiky a akceleraci HDP, jak ukázaly už první ranní výsledky HDP za Q2 ve Francii.
  • Fundamentální analýza: Inflace cen výrobců v červnu v USA zpomalila
    J. Yellen bude dnes pokračovat ve svém vystoupení v Kongresu. Dnes bude odpovídat na otázky senátorů. Mezitím budou zveřejněna data o vývoji cen amerických výrobců. Jestliže přinesou zklamání, budou varováním před zítřejšími čísly o spotřebitelských cenách. Inflace v hlavních státech eurozóny potvrdí zpomalení, nicméně zůstane na vyšších hodnotách, než byla původní očekávání.
  • Fundamentální analýza: Inflace v České republice zpomalí, koruna může kvůli odlivu spekulantů oslabit
    V nadcházejícím týdnu se pozornost investorů na hlavních trzích zaměří především na údaje o inflaci a maloobchodních tržbách v USA. Zatímco maloobchod by měl v tzv. kontrolní skupině vykázat slušný růst, meziroční inflace zpomalí, což by mohlo oslabit dolar kvůli menšímu tlaku na utahování měnové politiky Fedu. Inflace bude zveřejněna i v České republice. V březnu dynamika spotřebitelských cen podle našich odhadů poklesla, což by se mohlo projevit oslabením koruny navzdory ukončení kurzového závazku v minulém týdnu.
  • Fundamentální analýza: Inflace v eurozóně dosáhla v únoru vrcholu na 1,9 % y/y
    Data o inflaci v eurozóně by měla potvrdit nedávný rostoucí trend. Zatímto nárůstem stojí efekt nízké statistické základny cen surovin, a proto v dalších měsících čekáme zmírnění meziročního růstu cen na 1,5 %. Jádrové ceny budou ovšem akcelerovat.
  • Fundamentální analýza: Inflace v eurozóně dosáhne 39 měsíčního maxima
    Dnes bude zveřejněn zápis z prosincového zasedání americké centrální banky, na kterém zvýšila sazby i počet očekávaných „hiků“ v letošním roce. Prosincová inflace v eurozóně zřejmě dosáhne díky vyšším cenám ropy a potravin svého 39 měsíčního maxima. V regionu žádná zajímavější data zveřejněna nebudou.
  • Fundamentální analýza: Inflace v eurozóně v únoru zpomalila
    Růst HDP ve Spojených státech v závěrečném čtvrtletí loňského roku bude podle našeho odhadu o jednu desetinu revidován směrem dolů (na 2,5 % q/q anualizovaně). Únorová inflace v eurozóně pravděpodobně mírně zpomalí. V meziročním vyjádření zvolní i inflace cen českých výrobců.
  • Fundamentální analýza: Inflace v eurozóně zrychluje, ne však v jádrové složce
    Dnes se můžeme těšit, že statistici v eurozóně odhalí vyšší inflaci v eurozóně. Nicméně jádrové ceny zatím nerostou. Ty stagnují i ve Spojených státech, což ukáže dnes zveřejněný deflátor soukromé spotřeby za červenec. Zklamání z USA podle nás ještě podtrhne slabší růstu osobních výdajů, a tak by dnešní data mohla zastavit oslabování eura. Druhé čtení polského HDP ani tamní inflace by na trh rozruch přinést neměly.
  • Fundamentální analýza: Inflace v Evropě na vzestupu
    Předběžná inflační data za únor z Francie a Itálie potvrdí vzestup meziroční dynamiky spotřebitelských cen. To bude příslibem pro čtvrteční číslo za celou eurozónu, kde očekáváme zvýšení na 1,9 % y/y. Zpoza Atlantiku bude pozornost směřovat k prvnímu projevu prezidenta Trumpa ke kongresmanům. Tuzemská lednová data o cenách průmyslových výrobců budou znamenat konec jejich tříletého meziročního poklesu.
  • Fundamentální analýza: Itálie dnes zahájí sérii slabších inflačních dat
    Námi očekávaný červnový propad meziroční dynamiky harmonizovaných spotřebitelských cen v Itálii o 0,4 pb na 1,2 % y/y dnes bude předzvěstí dalších nízkých čísel z Německa a Španělska, která budou publikována ve čtvrtek. Vše pak v pátek zakončí rychlý odhad za celou eurozónu. Pokud se budou naše nízkoinflační předpoklady naplňovat, bude to limitovat další prostor pro posílení eura.
  • Fundamentální analýza: Klidný závěr týdne, trhy se začnou připravovat na FOMC
    Z pohledu nových ekonomických indikátorů je závěr týdne naprosto nezajímavý. Globální i regionální ekonomické kalendáře jsou pro dnešní den prázdné. Včerejší vystoupení prezidenta ECB lze hodnotit jako holubičí, trh si z toho vzal především informaci, že zahájení redukce programu aktiv bude rozhodnuto na podzim. Nyní se pozornost investorů bude pomalu přesouvat k americké centrální bance – FOMC zasedá příští týden. A situace na politické scéně, ani ekonomické indikátory utažení měnové politiky a silnějšímu dolaru příliš nepřejí.
  • Fundamentální analýza: Konec roku zásadní údaje nepřinese
    Závěrečné dva týdny letošního roku nebudou z pohledu zveřejněných dat výrazně zajímavé. Statistiky by měly ukázat slabší čísla jak z amerického nemovitostního trhu, tak horší údaje o soukromé spotřebě a deflátoru spotřebitelských cen. V Evropě naopak bude růst důvěra spotřebitelů, zatímco německý Ifo index vykáže mírné zpomalení. Trhy nicméně ještě budou vstřebávat akce ECB a Fedu z minulých týdnů.
  • Fundamentální analýza: Lednové devizové rezervy vystřelí kvůli vysoké intervenční aktivitě
    Jediným zajímavým číslem ze světa dnes bude německá průmyslová výroba za prosinec. Ve světle včera zveřejněných objednávek lze očekávat povzbudivá data. Naopak tuzemský ekonomický kalendář je bohatý. Český průmysl by měl zaznamenat silný meziroční růst přes 7 %, meziroční propad stavební výroby s koncem roku zmírňuje. Statistika prosincových intervenčních nákupů ze strany ČNB bude velmi umírněná. Dramatický nárůst lednových devizových rezerv ale potvrdí, že s novým rokem byla ČNB v obraně kurzového závazku velmi aktivní.
  • Fundamentální analýza: Maloobchodní tržby ve Spojených státech ukáží umírněný růst
    Inflace ve Spojených státech by dnes mohla vyskočit na 2,3 %, což by byla nejvyšší hodnota od března 2012. Růst lednových maloobchodních tržeb bude pravděpodobně pouze umírněný, přičemž průmyslová produkce bude stagnovat. V regionu je dnes kalendář prázdný.
  • Fundamentální analýza: Marek Mora naznačil zvyšování sazeb ČNB v druhé polovině roku
    Závěr nervózního týdne by mohl být na trzích klidný. Nebudou zveřejněna žádná zásadní makroekonomická data, jedinou výjimkou je spotřebitelská důvěra v eurozóně. Ta by se měla dostat na desetileté maximum a podpořit euro. Investoři na koruně budou vstřebávat dnešní slova člena bankovní rady ČNB o možnosti růstu sazeb už ve druhé polovině roku. Právě očekávání růstu sazeb by měl podporovat posilování koruny.
  • Fundamentální analýza: Německé HDP vzrostlo v Q1 17 o 0,6 % q/q
    Již ráno zveřejněné HDP Německa za Q1 ukázalo na dobrý výkon tamní ekonomiky, z čehož podle nás profitovalo i české hospodářství (1 % q/q; bude oznámeno 16. 5.). Naopak průmysl v eurozóně vykáže další mírný pokles. Spotřebitelské ceny v USA opět vzrostly, stejně jako maloobchodní tržby zrychlily svou dynamiku, ačkoliv tempo v kontrolní skupině zpomalilo.
  • Fundamentální analýza: Německý zahraniční obchod zpomalil
    Stejně jako včera je i dnes kalendář ekonomických událostí skoupý na zajímavé položky. Německý zahraniční obchod v prosinci pravděpodobně zpomalil a podle našeho odhadu svou dynamikou trhy zklame.
  • Fundamentální analýza: Německý ZEW index klesne ve světle narůstajících rizik a nejistot
    Přelom loňského a letošního roku přinesl z historického pohledu extrémně vysoké hodnoty různých předstihových indikátorů v Evropě. Březnové hodnoty ukáží na postupnou normalizaci situace. I tak eurozóna vstupuje do letošního roku se silným růstem kolem 0,6 % q/q.
  • Fundamentální analýza: Němečtí investoři hodnotí ekonomickou situaci nejlépe v historii
    Důvěra investorů v německou ekonomiku bude pokračovat ve svém růstu a dosáhne nových rekordů. Regionální trhy žádné zajímavé statistiky dnes nenabídnou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader