Čtvrtek 28. březen 2024 12:18
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Fundamentální analýza: Týdenní zpráva z finančního trhu 9.1.2017

09.01.2017 08:52  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zítra budou do bankovní rady oznámeni další Zemanovi muži

Tento týden přinese pokračování přílivu silných dat z obou stran Atlantického oceánu, a to v podobě amerických maloobchodních tržeb a evropských statistik z průmyslového sektoru. Během týdne budeme též sledovat vystoupení amerických centrálních bankéřů včetně Yellenové a Bullarda a zápis z prosincového jednání ECB, kde bylo oznámeno prodloužení programu kvantitativního uvolňování. Monitorován bude též britský nejvyšší soud, který může rozhodnout, kdo má právo odstartovat proces vystoupení Británie z EU aktivací článku 50. Z domova bude zajímavý zítřek. Jednak bude publikována prosincová inflace, která se podle nás zastaví těsně pod dvouprocentním inflačním cílem, jednak budou oznámena nová jména jednoho či dvou členů bankovní rady ČNB.

Silná data z obou stran Atlantického oceánu

Kalendář ekonomických událostí na globálních trzích – pondělí:


Nálada v německém průmyslovém sektoru se v průběhu druhého pololetí výrazně zlepšovala. Průmysl tak přispívá pozitivně k německému hospodářskému růstu a listopadové statistiky by měly pozitivní trend potvrdit, když očekáváme meziměsíční růst o 0,5 %. Tržní konsensus je ještě o dvě desetiny výše. Celkově by německá ekonomka měla za loňské závěrečné čtvrtletí vykázat růst vyšší než 0,5 % mezičtvrtletně. Solidně se daří i z německého pohledu vnější poptávce, což by měla listopadová exportní data reflektovat. Pozitivní je pro Německo zejména silnější poptávka z Číny a východní Evropy. Přebytek bilance zahraničního obchodu by se tak měl dále zvýšit. Celkově lepší náladu v eurozóně by měl potvrdit zlepšující se ukazatel důvěry investorů Sentix.

Kalendář ekonomických událostí na globálních trzích – úterý:


Po nevýrazných zářijových a říjnových číslech, by měl listopad přinést i v sektoru francouzského průmyslu zvýšení produkční aktivity. Zejména námi předpokládaný silný růst ve zpracovatelském průmyslu (o 1,6 % m/m) by měl přispět k růstu celkové produkce. Příspěvek energetického sektoru bude minimální. Protože i prosincové předstihové indikátory ukazují na pokračující zlepšování (průmyslový PMI se v prosinci vyšplhal na nejvyšší hodnotu za 67 měsíců), odhadujeme celkový růst průmyslové výroby za Q4 16 na solidních 0,7 % q/q.

Kalendář ekonomických událostí na globálních trzích – čtvrtek:


Za listopad očekáváme silný růst průmyslové výroby v eurozóně, a to o 0,6 % m/m. To by mělo znamenat výrazné zrychlení meziročního růstu z říjnových 0,6 % až na 3,7 % y/y. Hlavním tahounem bude zejména německý průmysl, pomoci by měl i zotavující se francouzský průmysl. Pokud bychom předpokládali, že se podobně bude vyvíjet i prosinec, ukazovala by výkonnost průmyslu na růst ekonomiky eurozóny jako celku o 0,3 % q/q za závěrečné čtvrtletí loňského roku. PMI ale ukazuje na ještě lepší výsledek.

Kalendář ekonomických událostí na globálních trzích – pátek:


Listopadové maloobchodní tržby v USA byly jedním velkým zklamáním v rámci celé struktury včetně tzv. kontrolní skupiny. Prosinec by již měl být o něčem jiném. Růst cen pohonných hmot i vyšší prodeje automobilů by měly podpořit celkové nominální tržby. Jejich meziměsíční nárůst očekáváme o 0,7 %. I po očištění o automobilový sektor očekáváme slušných +0,5 % m/m. Růst v kontrolní skupině, která má největší návaznost na spotřebu domácností v rámci HDP, by měl činit 0,3 % m/m. Anualizovaný růst za celý Q4 16 by tak měl dosáhnout 4,1 %, tedy výrazně více než 1,1 % zaznamenaných v průběhu Q3 16.

Forex: Americký dolar po dosažení 14letého maxima korigoval

Přehled zveřejněných ekonomických událostí na globálních trzích – minulý týden:


Vstup do nového roku se americké měně opravdu vydařil. Během prvních dvou obchodních dní posílila vůči euru krátce dokonce pod 1,0350 EUR/USD, tedy na svou nejsilnější hodnotu od roku 2003. Dolar povzbudily silné PMI z průmyslu, zejména vzestup cenové složky. Číslo potvrdilo správnost prosincového zvýšení dolarových sazeb a naznačilo, že další zvyšování bude následovat. Na tom nic nemění ani páteční report z trhu práce. Počet nově vytvořených pracovních míst sice neoslnil, další ukazatele ale ano. Především růst hodinových výdělků na 2,9 % y/y.

Druhá polovina týdne již ale patřila euru. Ve výsledku tak kurz eura vůči dolaru v celotýdenním hodnocení výraznější posun nezaznamenal. I data z Evropy totiž potvrdila zvyšující se aktivitu v reálné ekonomice a především narůstající inflační tlaky. Meziroční růst spotřebitelských cen v Německu již v prosinci dosáhl na 1,7 %, za eurozónu jako celek činí číslo 1,1 %. A páteční sentiment indikátory potvrdily zlepšující se náladu v eurozóně prakticky ve všech sledovaných segmentech.

Inflační cíl ČNB nadosah

Kalendář ekonomických událostí na regionálních trzích – pondělí:


Pokračující růst v průmyslu ale i v dalších sektorech vytváří stále nové pracovní pozice a sráží počet nezaměstnaných. Nahoru naopak působí sezónní faktory. Celkově se domníváme, že podíl nezaměstnaných v prosinci vzrostl na 5,1 % z listopadových 4,9 %. Sezónně očištěné měřítko by mělo o desetinu procentního bodu klesnout na 5,0 %, nejnižší číslo od ledna 2009. Ve srovnání s tržním konsensem jsme optimističtější.

Kalendář ekonomických událostí na regionálních trzích – úterý:


České spotřebitelské ceny podle našeho odhadu vzrostly v prosinci o 0,3 % m/m. Meziroční růst cen se tak vyšplhal z listopadových 1,5 % na 1,9 %, tedy pouze o jednu desetinu procentního bodu pod inflační cíl ČNB. Inflaci podporuje zejména prosincový prudký nárůst cen potravin a dynamika cen pohonných hmot díky efektu statistické základny, ale i kvůli rostoucím cenám ropy na světovém trhu. Navíc v prosinci zavedená elektronická evidence tržeb se stala katalyzátorem zvyšování cen v restauracích. Podle našeho odhadu přibližně 20 % restaurací zvedlo v prosinci ceny průměrně o 10 %. To představuje šok ve výši 0,2 % do jádrových cen. I z tohoto důvodu očekáváme, že jádrové ceny dosáhnou dvouprocentního růstu již v prosinci. Náš odhad je v souladu s tržním konsensem.

Hrad oznámí v 11:30 nové členy bankovní rady ČNB. Druhý a tedy poslední mandát končí Pavlu Řežábkovi, první mandát pak Lubomíru Lízalovi. Neočekáváme, že by L. Lízalovi byl mandát prodloužen. S největší pravděpodobností se tedy dozvíme dvě jména. Jedno z nich by mělo být Oldřich Dědek. Ten již v minulosti v letech 1999 až 2005 zastával pozici viceguvernéra ČNB a aktuálně působí mimo jiné jako Národní koordinátor pro zavedení eura.

Kalendář ekonomických událostí na regionálních trzích – středa:


Většina členů polské centrální banky se shoduje v tom, že inflace v dalších měsících dále poroste. A to nejenom kvůli cenám ropy a potravin, ale očekávané zrychlení hospodářského růstu polské ekonomiky v roce 2017 by se mělo projevit i v růstu jádrové cenové složky. Současné nastavení polské měnové politiky by se tak měnit nemělo.

Rekordní zaměstnanost a rychlý růst mezd podporují dobrou náladu českých domácností. Tuzemská spotřebitelská důvěra tak atakuje historická maxima. Domácnosti se tedy nebojí zvyšovat své spotřební výdaje. Pohoda domácností se pak zrcadlí ve vývoji maloobchodních tržeb. Ty podle našeho odhadu vzrostly v listopadu o 3,9 % y/y. Tržní konsensus se nachází o téměř celý procentní bod výše.

Kalendář ekonomických událostí na regionálních trzích – pátek:


Polská prosincová inflace by měla být potvrzena na původně udávaných 0,7 % m/m, respektive 0,8 % y/y. Z pohledu struktury stojí za prosincovou akcelerací inflace zejména vyšší ceny v dopravě, sezónní růst cen u potravin a také zvýšení cen v ostatním zboží a službách, kde zavážilo především dražší pojištění. V dalších měsících by inflace měla jít dále rychle nahoru a během prvního čtvrtletí vystoupat k hodnotám kolem 2 % y/y.

Běžný účet polské platební bilance by měl po říjnovém schodku vykázat kladné číslo, a to navzdory zhoršení v bilanci zahraničního obchodu. Důvodem je položka ostatních transferů, která zachytí příliv prostředků z EU ve výši 600 mil EUR. Kladný český běžný účet platební bilance je naopak nadále živen především stále se zlepšující zahraničněobchodní bilancí.

Závěr roku v Česku ve znamení zvýšené ekonomické aktivity

Přehled zveřejněných ekonomických událostí na regionálních trzích – minulý týden:


První pracovní týden tohoto roku české koruně prospěl. Na spotovém trhu samozřejmě žádný pohyb vidět nebyl. Kurz se držel v blízkosti kurzového závazku. Tlaky na posilování koruny eliminovala ČNB nákupy eura. Zajímavější je pohled na forwardový trh, kde koruna celkem významně posílila. Roční forwardový kurz si během minulého týdne připsal zhruba deset haléřů, když se v pátečním odpoledni držel přibližně u 26,65 CZK/EUR.


Silná data z reálné ekonomiky, která minulý týden přinesl, nahrávají našemu scénáři, že ČNB opustí režim kurzového závazku již v průběhu druhého čtvrtletí. Listopadová čísla z reálné ekonomiky dala zapomenout na slabý říjen. A platí to pro průmysl a jeho hlavního tahouna – výrobu automobilů, tak i pro stavební produkci. Ta byla sice opět meziročně nižší, pokles o 2,3 % y/y byl ale nejnižší za celý loňský rok. K rekordnímu přebytku míří po jedenácti měsících roku 2016 i bilance zahraničního obchodu.


Finální čísla HDP za Q3 16 nijak nezazářila a ve světle předchozích předběžných odhadů potvrdila ztrátu růstového momenta. Oživení v zahraniční, které bylo v posledních měsících loňského roku patrné, i solidní tuzemské předstihové indikátory včetně průmyslových objednávek nás utvrzují v názoru, že v závěrečném čtvrtletí loňského roku již na tom byla ekonomika lépe. Za celý loňský rok tak předpokládáme, že si připsala 2,5 %.


Letos poroste domácí ekonomika rychlejším tempem 2,7 %. Po loňském propadu investiční aktivity očekáváme pro letošní rok pozitivní příspěvek investic k hospodářskému růstu. Významným tahounem bude spotřeba domácností. Tu podporuje dobrá nálada českých spotřebitelů, která dokonce vede k vyšší ochotě se zadlužovat. Optimismus vyplývá zejména z trhu práce. Nejvyšší zaměstnanost v historii se dále zvyšuje, ruku v ruce s tím rostou mzdy. Za třetí čtvrtletí meziročně o 4,5 %. Například listopadový růst mezd v průmyslu již činil 5,7 % y/y.

JAN VEJMĚLEK
Hlavní ekonom
Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fundamentální analýza: Růst HDP v eurozóně potvrdí zlepšenou ekonomickou výkonnost EMU
    HDP v eurozóně za druhé čtvrtletí by dnes měl potvrdit dobrou ekonomickou výkonnost zemí platících eurem v první polovině letošního roku. Silnější hospodářský růst se projevuje také na trhu práce. Ten německý by měl vykázat pokles počtu nezaměstnaných. Na druhé straně čísla z USA nenadchnou, a tak by se dnes měly potvrdit včerejší zisky společné evropské měny proti dolaru.
  • Fundamentální analýza: Růst HDP v eurozóně táhne domácí i zahraniční poptávka
    Únorový ADP report ve Spojených státech ukáže solidní počet volných pracovních míst. V eurozóně se dozvíme, co bylo hlavním zdrojem růstu HDP v závěrečném čtvrtletí loňského roku. Podle nás to byly čisté exporty a spotřeba domácností. Polská centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny. Pozornost by mohlo přitáhnout zveřejnění její nové Inflační zprávy.
  • Fundamentální analýza: Růst produktivity v USA zůstal v Q2 17 slabý
    Ve Spojených státech nás dnes čeká statistika produktivity mimo zemědělský sektor a jednotkové mzdové náklady za druhý kvartál. Obě čísla pravděpodobně ukáží na dlouhodobý problém s nízkým růstem produktivity a pomalým zvyšováním mezd. Z hlediska vývoje kurzu dolaru však budou dnešní indikátory patřit mezi ty méně podstatné. Naopak na domácí půdě nás čeká ostře sledovaná červencová inflace, která zřejmě zaostane za prognózou ČNB.
  • Fundamentální analýza: Silný dolar může být pro některé členy FOMC problém
    Prosincový ADP report by měl podle nás ukázat na 175 tisíc nových pracovních míst. To je číslo, které není nijak vzdálené od konsensu zítřejší oficiální statistiky. Pouze výraznější pozitivní překvapení by mohlo vést k posílení dolaru a převálcovat včerejší zveřejnění zápisu z posledního jednání FOMC. Některým centrálním bankéřům se totiž silný dolar nelíbí. Dnešní středoevropský kalendář je prázdný. Z našeho pohledu bude zajímavý až zítřek, kteří přinese finální čísla českého HDP za Q3 16 a listopadová data z průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu. Zítra se též dočkáme statistiky listopadových intervenčních objemů ČNB.
  • Fundamentální analýza: Slabší inflační data budou výzvou pro utahování americké měnové politiky
    Navzdory zlepšující se situaci na trzích práce na obou stranách Atlantického oceánu se tento týden z USA i eurozóny dočkáme spíše slabších inflačních čísel za květen. To bezesporu vyvolá otázky ohledně potřebnosti zpřísňování měnových politik. Evropské sentiment indikátory poukáží na stabilní vývoj po extrémně příznivém prvním čtvrtletí. Solidní předstihové indikátory z průmyslového sektoru budou publikovány i v regionu. Závěr týdne přinese strukturu českého HDP v průběhu Q1 17.
  • Fundamentální analýza: Špatná data z amerického trhu práce by dolar ohrozit neměla
    V USA v září poprvé po sedmi letech zanikla pracovní místa. Důvodem je čistě dopad hurikánu Harvey. Na očekávaném prosincovém zvýšení dolarových sazeb by to nic změnit nemělo. Z domova nás na listopadové zvýšení sazeb upozorní zveřejnění zápisu z posledního jednání bankovní rady ČNB, kde tři členové, tedy nejtěsnější menšina, hlasovali pro zvýšení sazeb. Srpnové maloobchodní tržby potvrdí na meziměsíční bázi solidní růstovou dynamiku. Bilance zahraničního obchodu se po červencovém schodku vrátí do černých čísel.
  • Fundamentální analýza: T. May pronese důležitý projev ohledně strategie odchodu VB z EU
    Vystoupení T. May, britské předsedkyně vlády ohledně její strategie vystoupení Velké Británie ze struktur EU bude nejdůležitější zprávou dne. Probleskující zprávy naznačují, že by mohla oznámit „tvrdý“ odchod, tedy bez předchozího uzavření obchodní dohody s EU. Downing Street zatím neoznámil ani čas jejího projevu.
  • Fundamentální analýza: Trhy vyčkávají na zasedání ECB
    Dnes bude zveřejněn pouze počet volných pracovních míst v americké ekonomice (JOLTS Job Openings). V eurozóně je kalendář ekonomických událostí prázdný. Česká průmyslová produkce podle našeho odhadu vykáže pouze nepatrný růst. V důsledku poklesu výroby automobilů by se měl snížit i přebytek zahraničního obchodu. Polská centrální banka dnes ponechá sazby beze změny.
  • Fundamentální analýza: Týdenní zpráva z finančního trhu 27.2.2017
    Tento týden bude patřit inflaci. V eurozóně by měla dosáhnout svého letošního maxima, když meziroční růst cen v únoru stoupnul již pošesté v řadě a pouze o desetinu procentního bodu nedosáhne na inflační cíl ECB. V USA by inflace měřená deflátorem soukromé spotřeby na 2 % vyrůst měla. Oproti eurozóně na tom ale má mnohem větší podíl jádrová složka. Další indikátory budou potvrzovat sílu světové ekonomiky na přelomu loňského a letošního roku. Rozklad českého HDP naopak ukáže, proč se česká ekonomika k dobrým číslům ze světa v posledním čtvrtletí ani nepřiblížila.
  • Fundamentální analýza: Týdenní zpráva z finančního trhu 6.2.2017
    Na hlavních světových trzích je ekonomický kalendář oproti minulému týdnu poloprázdný. Hlavní zprávou je zveřejnění dat o německém průmyslu. Pozornost investorů se zaměří také na zprávu MMF o Řecku a další čtení zákona o brexitu v britském parlamentu. Plný kalendář je naopak v České republice. Závěr roku 2016 pravděpodobně přinesl příznivé údaje z reálné ekonomiky. Inflace v lednu podle našich odhadů dosáhla meziročně 2,1 % a nad cílem ČNB zůstane po celý letošní rok.
  • Fundamentální analýza: Úterý přináší příznivá čísla z evropské ekonomiky
    Dnešní údaje o důvěře v evropskou ekonomiku i dynamika HDP v Q4 17 přinesou dobré zprávy pro euro, ale i pro české hospodářství. Zdá se totiž, že poptávka z EMU bude nadále silná. Trh s korunou se připravuje na čtvrteční zasedání ČNB. V pondělí ještě zůstala koruna silná, nicméně samotné jednání centrální banky může přinést korekci. Domníváme se totiž, že se ČNB bude snažit posilování koruny zbrzdit – podle nás totiž preferuje utahování měnových podmínek prostřednictvím vyšších sazeb.
  • Fundamentální analýza: Úvěrové podmínky v eurozóně se v Q1 17 zlepšily
    Dnes by na trhu mohly panovat dozvuky francouzských prezidentských voleb, protože ekonomický kalendář je do velké míry prázdný. Prodeje nových domů v USA by měly vykázat solidní čísla. Úvěrové podmínky v eurozóně by mohly i překvapit vyšším růstem, jak naznačuje vývoj ekonomiky
  • Fundamentální analýza: Velká Británie dnes oficiálně požádá o vystoupení z EU
    Ve Spojených státech bude dnes zveřejněna pouze statistika probíhajících prodejů nemovitostí za únor. Ta by si měla polepšit. Pozornost trhů bude také směřovat k vystoupení třech zástupců Fedu, kteří by mohli naznačit, kdy lze očekávat další zvýšení úrokových sazeb. Velká Británie dnes oficiálně spustí proces vystoupení z EU. V regionu bude zveřejněna pouze maďarská míra nezaměstnanosti.
  • Fundamentální analýza: Ve Spojených státech se zlepší nálada ve službách
    Ve Spojených státech bude dnes zveřejněn ISM mimo oblast průmyslu. Ten si v srpnu zřejmě o více než jeden bod polepšil. V eurozóně je kalendář ekonomických událostí prázdný. Zajímavější dění bude tentokrát v regionu, kde nás čeká česká průmyslová výroba a zahraniční obchod. Obě statistiky si však v důsledku celozávodních dovolených pohorší. Polská centrální banka dnes ponechá úrokové sazby beze změny.
  • Fundamentální analýza: Vpředhledící indikátory čeká zhoršování na obou březích Atlantiku
    Dnešek bude dnem předstihových indikátorů. Ve Francii by mělo dojít ke stabilizaci podnikatelské důvěry, zatímco v Německu by měly mírně korigovat ze svých historických maxim. I v USA očekáváme zhoršení důvěry. To je spojeno hlavně s neúspěchy současné administrativy.
  • Fundamentální analýza: Vyjádření představitelů ECB dnes budou při nedostatku dat dominovat
    Prázdný ekonomický kalendář jak v Evropě, tak i v USA vynesou na výsluní projevy členů výkonné rady ECB. V regionu budou publikována data za vývoj v dubnu. V ČR půjde o průmyslové ceny, které by měly meziměsíčně stagnovat a v Polsku pak budou zveřejněna data z trhu práce.
  • Fundamentální analýza: Zajímavých dat se dočkáme až na Velký pátek
    Z následujících dvou dní bude podle ekonomického kalendáře zajímavější ten velkopáteční, ačkoliv ten bude mít většina světových trhů svátek. V USA se ale neslaví volnem, takže budou publikována data o inflaci a maloobchodních tržbách. Oba ukazatele by měly poklesnout. Bilance českého běžného účtu za únor by měla vykázat zlepšení.
  • Fundamentální analýza: Zápis z jednání ECB by mohl odhalit více o dalším omezování kvantitativního uvolňování
    Včerejší data přinesla smíšený obrázek z americké ekonomiky a tomu odpovídalo i obchodování eura s dolarem. Dnešek by už měl být o poznání klidnější, když hlavní událostí bude zveřejnění zápisu ze zasedání ECB. To by mohlo objasnit několik detailů, které nebyly po posledním zasedání úplně zřejmé.
  • Fundamentální analýza: Zápis z jednání Fedu přinese diskuzi o normalizaci bilance centrální banky
    Prodeje stávajících domů ve Spojených státech v lednu zřejmě mírně stouply. Zápis z posledního zasedání Fedu by se mohl věnovat otázce normalizace bilance centrální banky, přesnější údaje ohledně načasování zvýšení sazeb však zřejmě nepřinese. Z evropských dat nás čeká německý únorový Ifo index, které si v obou složkách pravděpodobně nepatrně pohorší. V regionu je dnes kalendář ekonomických událostí prázdný.
  • Fundamentální analýza: Zdravý trh práce by měl americký dolar podpořit
    Klíčovou událostí dne je publikace lednových čísel z amerického trhu práce. Očekáváme 170 tisíc nově vytvořených pracovních míst, stagnaci míry nezaměstnanosti na prosincových 4,7 % a růst hodinových výdělků o 0,3 % m/m. Čísla potvrzující zdravé trendy by se měla pozitivně odrazit v síle americké měny. Dnešní neformální summit EU by měl přinést diskusi o budoucím společném vývoji Evropy ve světle aktuálního geopolitického vývoje, tedy jak bude EU vypadat bez Velké Británie. Středoevropský ekonomický kalendář je dnes prázdný.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
Dukascopy new