Úterý 19. březen 2024 10:01
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Fundamentální analýza: Dolar vůči euru v euforii po středečním zasedání FOMC

16.12.2016 08:19  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ekonomický kalendář posledního pracovního dne tohoto týdne je nezajímavý. Francouzské indikátory důvěry podtrhnou zvýšení aktivity v průmyslovém sektoru v závěru roku. České PPI potvrdí postupný ústup z deflačního prostředí.

Francouzská podnikatelská důvěra je s koncem roku solidní

Kalendář dnešních událostí na globálních trzích:


Situace v průmyslovém sektoru se s blížícím koncem roku zlepšuje i ve Francii. Vidíme tak podobné trendy jako v Německu a dalších zemích. Po slabších letních měsících aktivita stoupá, což potvrzuje celá řada měkkých indikátorů. Finální čísla listopadové inflace za eurozónu jako celek by se nijak neměla lišit od zveřejněných odhadů. Celková inflace začíná postupně růst a primárně díky statistické základně v dalších měsících dále poroste.

Příznivé tendence na americkém realitním trhu pokračují. Listopadový počet nově zahájených staveb v USA zřejmě oproti říjnu poklesne. Bude se ovšem jednat pouze o kompenzaci opravdu extrémně příznivého předchozího měsíce. Říjen byl totiž ve znamení meziměsíčního vzestupu ve výši 25,5 %, což byl největší skok od července 1982. Výsledkem byla nejvyšší hodnota počtu nově zahájených staveb za posledních devět let. Číslo bylo ale značně ovlivněno volatilní složkou vícegeneračních domů.

PMI poukazuje na nejlepší čtvrtletí v eurozóně od roku 2014

Přehled včerejších událostí ve světě:


Včerejší obchodní den patřil na globálních devizových trzích jednoznačně dolaru. Euro se vůči zeleným bankovkám propadlo na nejnižší hodnotu za posledních 14 let, když se kurz krátce dostal dokonce pod 1,0400 EUR/USD. Ve středu se přitom ještě nacházel nad 1,06500 EUR/USD. Ani ne během jednoho dne si tak dolar připsal vůči společné evropské měně zhruba dvě a půl procenta.

Dolar profituje z očekávání vyšších dolarových sazeb ze strany americké centrální banky v příštím roce, což se projevuje v růstu tržních úrokových sazeb delších splatností. Středeční zasedání Fedu přineslo očekávané utažení měnových podmínek. Překvapením ale bylo, že američtí centrální bankéři vidí, že ke stejnému kroku přistoupí v příštím roce hned třikrát. Ještě před šesti týdny přitom pro rok 2017 předpokládali pouze dvojí zvýšení sazeb.

Euro tak včera nemělo příliš šanci ocenit solidní evropská data. Předběžný prosincový index PMI aktivity v německém sektoru průmyslu zaznamenal oproti listopadu výrazné zlepšení. Výsledek za poslední tři měsíce jednoznačně potvrzuje, že německá ekonomika v závěru roku zrychluje tempo svého růstu. Dosavadní předstihové ukazatele naznačují, že by tempo růstu německé ekonomiky mohlo překonat 0,5 % mezičtvrtletně po 0,2 % zaznamenaných ve třetím čtvrtletí. Kompozitní PMI za celou eurozónu se v prosinci dokonce udržel na listopadové hodnotě. To je příslibem pro to, že nejenom Německo, ale celá eurozóna zaznamenává koncem roku výrazné zvýšení aktivity.

I ceny průmyslových výrobců dají deflaci brzy vale

Kalendář dnešních událostí na regionálních trzích:


Deflační prostředí v cenách českých průmyslových výrobců se s rostoucími cenami komodit na trzích stává minulostí. Za samotný listopad očekáváme meziměsíční vzestup cen o nadkonsensuálních 0,3 % m/m. To bude znamenat zmírnění meziročního poklesu na pouhých ‑1,0 % po říjnových -1,7 % y/y. Květnové dno přitom činilo -4,8 %.



Dolar za 26 korun

Globálně posilující dolar zdražil i vůči české koruně. Za jeden dolar se včera krátce po poledni platilo bezmála 26 korun. S příchodem amerických obchodníků na trh se kurz v pozdním odpoledni dokonce přes tuto úroveň krátce přehoupl. Takto drahý byl dolar naposledy v březnu loňského roku.

Drahý dolar představuje pro českou ekonomiku proinflační faktor. Za dolary totiž dovážíme celou řadu komodit. Kombinace rostoucích cen ropy a silnějšího dolaru znamená riziko zejména pro vyšší ceny pohonných hmot. Ty ve stejném období loňského roku výrazně klesaly. Statistická základna tak hraje ve prospěch pokračování současného trendu zrychlující inflace. Již v prvních měsících roku 2017 očekáváme dosažení dvouprocentního inflačního cíle. Opuštění režimu kurzového závazku ČNB pak předpokládáme již ve druhé čtvrtletí 2017.


JAN VEJMĚLEK
Hlavní ekonom
Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fundamentální analýza: Česká inflace má vrchol za sebou, nezaměstnanost bude dále klesat
    Světový ekonomický kalendář dnes přináší pouze lepší březnová data z francouzského průmyslu. Mnohem zajímavější budou tuzemské statistiky. Data z reálné ekonomiky potvrdí svou sílu. Kalendářní efekty významně povzbudí průmyslovou výrobu, stavebnictví konečně zaznamená růst, podíl nezaměstnaných dále výrazně klesne. Proti tomu bude stát pokles inflace hlavně kvůli vyprchávajícímu bazickému efektu pohonných hmot. Koruna by na nízkou inflaci mohla reagovat dočasným oslabením.
  • Fundamentální analýza: Česká lednová inflace potvrdí dosažení cíle ČNB
    Francouzská průmyslová produkce by měla potvrdit dočasné zpomalení výroby v Evropě na konci roku. Česká inflace by podle našeho odhadu měla naopak zrychlovat. Měla by se tak udržet nad dvouprocentním inflačním cílem ČNB. Další zajímavá data dnešek nepřinese.
  • Fundamentální analýza: Data ukáží silný ekonomický růst eurozóny na konci loňského roku
    Dnešní nabitý kalendář ekonomických událostí přinese velmi dobré zprávy z ekonomiky eurozóny. Čísla ukáží, že na konci roku hospodářský růst zemí platících eurem akceleroval. Čtvrtý měsíc v řadě se v eurozóně zvyšuje inflace. V lednu podle našeho odhadu dokonce dosáhla 1,5 %.
  • Fundamentální analýza: Deficit bilance amerického zahraničního obchodu se v lednu prohloubil
    Struktura růstu ekonomiky eurozóny za Q4 16 ukáže, že hlavním tahounem byla domácí poptávka, a to primárně díky spotřebě domácností. Německé tovární objednávky v lednu zřejmě klesly, nicméně tříměsíční klouzavý průměr by měl poukázat na robustnost dosavadního trendu. Deficit amerického zahraničního obchodu se v lednu zřejmě dále prohloubil. Příspěvek čistého exportu k růstu ekonomiky USA bude i v Q1 17 negativní.
  • Fundamentální analýza: Deflátor osobní spotřeby téměř na cíli Fedu
    Dnes by měla přicházet příznivá data z obou břehů Atlantiku. Lednové osobní příjmy a výdaje Američanů by měly vykázat solidní růst, deflátor soukromé spotřeby se přiblíží inflačnímu cíli Fedu, index ISM dosáhne nejvyšší hodnoty od roku 2011. Německá únorová inflace zřejmě překročí 2 %, zatímco PMI za celou eurozónu bude potvrzen na nejvyšší úrovni za posledních 70 měsíců. V regionu PMI potvrdí dobrou situaci v oblasti průmyslu.
  • Fundamentální analýza: Dnes klid před zítřejším pololetním projevem J. Yellenové
    Dnešní globální ekonomický kalendář je z pohledu finančních trhů nezajímavý, publikována budou pouze druhořadá data u USA. Ta těžko mohou hráče na trhu přinutit k vyšší obchodní aktivitě před zítřejším pololetním projevem prezidentky americké centrální banky J. Yellenové před Kongresem. Z domova se dočkáme zveřejnění zápisu z posledního jednání bankovní rady ČNB, který přinesl překvapivě jasnou zprávu, že ČNB hodlá zvýšit sazby již v průběhu letošního třetího čtvrtletí.
  • Fundamentální analýza: Dnes zasedá ČNB, přijde revize inflačního výhledu
    První zasedání ČNB v roce 2017 přinese zřejmě prudkou revizi inflační prognózy. Růst cen v posledních měsících totiž centrální banku překvapil. Změnu měnové politiky ani termín očekáváného ukončení kurzového závazku neočekáváme. Podle našeho výhledu přestane ČNB bránit hladinu 27 CZK/EUR na svém zasedání 4. května.
  • Fundamentální analýza: Dnešní evropská data poukáží na stále solidní růst v eurozóně
    Po včerejších uklidňujících PMI z Německa, Francie i eurozóny jako celku se dnes za duben dočkáme německého Ifo indexu podnikatelské důvěry. I když zřejmě ještě o něco klesne, propad již nebude tak výrazný jako v předchozích dvou měsících a poukáže na stále více než solidní růst německé ekonomiky. Pozitivní trendy na evropském úvěrovém trhu by měl odhalit průzkum ECB. Z politiky bude klíčové dnešní setkání amerického a francouzského prezidenta. Z ekonomických témat nás bude zajímat, jak to bude s dovozním clem na ocel a hliník pro země EU po vypršení výjimky 1. května.
  • Fundamentální analýza: Dobré statistiky z amerického trhu práce mohou podpořit dolar
    Pozornost trhů se dnes obrátí na dubnové údaje z amerického trhu práce. Počet nových pracovních míst by měl být slušný, stejně jako růst mezd. Investoři budou zároveň napjatě očekávat výsledek francouzských prezidentských voleb, kde má větší šance na vítězství Emmanuel Macron.
  • Fundamentální analýza: Do hlavních zemí eurozóny se vrací inflace
    ISM index ze Spojených států by měl potvrdit sílu americké ekonomiky a správnost rozhodnutí o zvýšení úrokových sazeb. Francouzská i německá harmonizovaná inflace by měla zrychlit nad 1 % a v obou případech tak překonat svá několikaletá maxima. Zveřejněn bude také výsledek hospodaření českého státního rozpočtu. Ten by měl poprvé od roku 1995 vykázat přebytek.
  • Fundamentální analýza: Domácí trh zaplavila nervozita před dnešním zasedáním ČNB
    Domácí trh byl již včera nervózní před dnešním zasedáním ČNB. Ačkoliv neočekáváme, že by centrální banka dnes zrušila svůj závazek, určitá šance zde je. Spíše ale ČNB potvrdí svůj dosavadní scénář, že pravděpodobný exit vidí v polovině roku. Do karet by ji mohla hrát nižší inflace v Německu. Ta by se v březnu měla vrátit hluboko pod 2 %.
  • Fundamentální analýza: Donald Trump dnes převezme prezidentský úřad
    Donald Trump dnes bude inaugurován jako 45. prezident Spojených států amerických. Začne tak jeho čtyřleté prezidentské období. Trhy budou vstřebávat včerejší rozhodnutí Evropské centrální banky a její následnou tiskovou konferenci. Žádná důležitá data totiž nepřijdou a vývoj by tak měl zůstat relativně klidný.
  • Fundamentální analýza: Donald Trump naznačí více o svých prezidentských plánech
    Pozornost finančních trhů se dnes bude upínat na tiskovou konferenci Donalda Trumpa, která je první od jeho zvolení. V Polsku končí dvoudenní zasedání centrální banky, jejíž rétorika může přejít ve více jestřábí. České maloobchodní tržby za listopad by měly vykázat solidní růst na úrovni 3,9 % y/y.
  • Fundamentální analýza: Dopad výsledku italského referenda na finanční trhy byl omezený
    Po včerejším dni, kdy trhy ještě reagovaly na víkendové politické události, se dnes vrátíme k ekonomickému kalendáři. Již publikované americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby jsou příslibem pro další silný růst podnikových objednávek. Ty by měly zaznamenat solidní vzestup i v Německu a napravit tak zářijové zklamání. Struktura evropského HDP za Q3 16 ukáže na rovnoměrný růst o 0,3 q/q ve všech složkách domácí poptávky. Domácí maloobchodní tržby ovlivní o jeden pracovní den méně v letošním říjnu. Očištěná čísla potvrdí robustnost spotřeby českých domácností.
  • Fundamentální analýza: Důvěra německých finančních trhů by měla zaznamenat prudké zlepšení
    Dnešní data by měla potvrdit sílu ekonomického oživení v eurozóně. Průmyslová produkce za leden podle našich odhadů zkoriguje prosincový pokles a důvěra finančních trhů v německou ekonomiku by měla vyskočit nahoru. Britský parlament včera finálně odhlasoval zákon o brexitu. Spuštění článku 50 ale podle všeho proběhne až na konci března.
  • Fundamentální analýza: Důvěra německých průmyslníků mírně poklesne
    V eurozóně nás dnes čeká lednová podnikatelská důvěra ve Francii a německý Ifo index. Oba ukazatele si zřejmě vzhledem k rostoucí politické nejistotě mírně pohorší. V regionu bude zveřejněna pouze polská prosincová míra nezaměstnanosti, která vlivem sezónních faktorů stoupne.
  • Fundamentální analýza: Důvěra spotřebitelů ve Francii poklesne
    Ve Spojených státech bude dnes kalendář ekonomických událostí prázdný. Ve Francii bude zveřejněna dubnová spotřebitelská důvěra. Ta si nepatrně pohorší. V regionu nás čeká pouze polská míra nezaměstnanosti za březen, která by měla poklesnout.
  • Fundamentální analýza: ECB bude s dalším krokem vyčkávat na rozjasnění ekonomických vyhlídek
    V tomto týdnu se nejdůležitější události budou kumulovat do jeho závěru. Zasedání ECB ve čtvrtek změnu měnové politiky nepřinese. Z pohledu rady guvernérů jsou vyhlídky ekonomiky eurozóny zamlžené kvůli politickým nejistotám a vnější poptávce, inflační tlaky jsou nepřesvědčivé a navíc celková inflace zpomalí s vyprcháváním efektu statistické základny energetických surovin. Naproti tomu velmi dobrá sada dat o vývoji amerického trhu práce za leden nebude hovořit proti březnovému zvýšení úrokových sazeb Fedu, jak bylo komunikováno minulý týden.
  • Fundamentální analýza: ECB by měla oznámit změny v programu odkupu aktiv
    Dnes se veškerá pozornost bude soustředit na zasedání ECB. Očekáváme, že rada guvernérů změní podmínky programu nákupu aktiv, nicméně ani po dnešním zasedání nemusí být úplně jasno, jak to dál bude s jeho dalším průběhem po březnu příštího roku. Po sérii horších dat z domácí ekonomiky by statistika podílu nezaměstnaných měla přinést dobré zprávy.
  • Fundamentální analýza: ECB dnes potvrdí stávající komunikační linii
    V centru pozornosti dnes bude zasedání rady guvernérů ECB. Nepředpokládáme ovšem, že by se na komunikaci, která zazněla v prosinci, mělo něco změnit. Změny nastavení měnové politiky vidíme až od poloviny roku s tím, jak se bude zvyšovat inflace a růst ekonomický výkon eurozóny. Polská čísla dnes potvrdí dobrý závěr roku pro jeho ekonomiku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster