Čtvrtek 28. březen 2024 23:13
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Fed po roce zvýší úrokové sazby

12.12.2016 08:40  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nejdůležitější událostí nadcházejícího týdne je zasedání americké centrální banky. Konsenzus trhu předpokládá, že Fed po roce opět zvýší měnově-politické sazby, a to díky růstu inflace a dobrému stavu americké ekonomiky. Ve středoevropském regionu je kalendář ekonomických dat poloprázdný. Po pátečním zveřejnění překvapivě rychlého růstu cen v České republice se pozornost investorů zřejmě opět zaměří na ČNB a její další kroky.

PMI potvrdí slušnou kondici evropské ekonomiky v Q4 16

Pozornost investorů na světových trzích se zaměří na středeční rozhodnutí americké centrální banky. Zvýšení sazeb ale trh očekává, takže reakce na tento krok bude pravděpodobně minimální. Ekonomická data zveřejněná tento týden v eurozóně sice ukáží na mírný pokles nálady (měřené indikátory PMI a ZEW), ale i tak potvrdí slušný růst hlavních zemí EMU v závěru roku.

Kalendář ekonomických událostí na globálních trzích - úterý:


Německý ZEW index měřící náladu mezi investory na finančních trzích by měl podle našeho očekávání v prosinci mírně poklesnout kvůli růstu politické nejistoty v eurozóně. Index tak lehce zkoriguje svůj robustní nárůst za poslední dva měsíce.

Kalendář ekonomických událostí na globálních trzích - středa:


Americká centrální banka ve středu velmi pravděpodobně zvýší úrokové sazby, a to téměř na rok přesně po prvním zvýšení od začátku tzv. Velké recese. Přestože zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem v první reakci zahýbalo s očekáváním ohledně politiky Fedu, růst akciových trhů, Trumpovy plány a dobrý stav americké ekonomiky nakonec převážily. Zvýšení měnově-politických sazeb v prosinci trhy v cenách již zahrnují, a proto bychom se neměli dočkat žádných prudkých výkyvů. Fed by měl ve zvyšování sazeb pokračovat i příští rok, což by mělo vést k dalšímu posilování dolaru vůči euru. Během Q1 16 by měl kurz EUR/USD doputovat k paritě.

Kalendář ekonomických událostí na globálních trzích - čtvrtek:


Evropské indikátory PMI by měly prosinci mírně klesnout, nicméně stále ukazovat na solidní růst ekonomiky v Q4 16. Náš výhled předpokládá, že si evropská ekonomika v posledním čtvrtletí roku připíše 0,4 % q/q.

ECB prodloužila QE, omezí ale jeho objem

Přehled zveřejněných ekonomických událostí na globálních trzích – minulý týden:


Evropská centrální banka v souladu s očekáváním prodloužila program odkupu dluhopisů (kvantitativního uvolňování). Překvapením však je, že ECB bude nakupovat současný objem 80 mld. EUR jen do března příštího roku. Od dubna má ECB v plánu snížit tento objem na 60 mld. EUR a takto pokračovat do prosince (my jsme očekávali, že centrální bankéři oznámí omezování odkupů až v příštích měsících). ECB se tímto krokem snaží podle svých slov hlavně podpořit ekonomiku a především inflaci, aby dosáhla cíle centrální banky. Omezení odkupů, společně s očekávaným růstem inflace v eurozóně, se podle nás promítne do postupného zvyšování výnosů evropských dluhopisů. V průběhu roku 2017 se tento trend projeví i na trhu EUR/USD. Evropská měna by měla i díky vyšším výnosům umazávat své ztráty proti dolaru. Zatímco v březnu by měl dolar vůči euru posílit k paritě, euro poté čeká opět posílení.

Rozhodnutí ECB způsobilo výprodej eura. Společná evropská měna ve čtvrtek proti dolaru ztratila procento a půl, další oslabení ji navíc čekalo v pátek. Dnes ráno tak kurz EUR/USD otevírá těsně nad úrovní 1,0550.

Říjnová data potvrdí dobrou vnější pozici české ekonomiky

Po minulém týdnu plném nových makroekonomických zpráv bude příštích pět pracovních dní klidnějších. Pozornost investorů se zaměří na dopady středečního rozhodnutí Fedu a případně na komunikaci České národní banky. Prudké zrychlení inflace totiž nahrává brzkému opuštění kurzového závazku v souladu s naší prognózou (v Q2 16).

Kalendář ekonomických událostí na regionálních trzích - středa:


V říjnové bilanci běžného účtu by se měl projevit nižší přebytek obchodu se zbožím. Na druhou stranu opadá tlak z odlivu dividend. Ve výsledku bychom se měli dočkat dalšího poměrně příznivého čísla, které potvrdí směřování vnější pozice české ekonomiky k historicky nejlepšímu výsledku.

Kalendář ekonomických událostí na regionálních trzích - pátek:


V cenách českých průmyslových výrobců se promítne zastavení meziročního propadu cen ropy. V listopadu by tak měly ceny primárních výrobců klesnout jen o 1 % y/y.

Inflace zrychlila, blíží se konec kurzového závazku

Přehled zveřejněných ekonomických událostí na regionálních trzích – minulý týden:


Data z české reálné ekonomiky zveřejněná minulý týden povětšinou zklamala. Za očekáváním zaostaly říjnové statistiky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu. Projevila se tak slabší poptávka po českých automobilech ze zahraničí, naopak příznivě působilo zvýšení kapacit českého chemického průmyslu (rafinérie v Kralupech a Litvínově). Naopak příjemně překvapily mzdy v Q3 16, které dosáhly nejvyššího tempa růstu (v nominálním vyjádření) od roku 2008. To je důsledkem pokračujícího utahování na trhu práce, které se projevilo nečekaným poklesem podílu nezaměstnaných i v listopadu, kdy obvykle není tak příznivá sezónnost jako v říjnu. Nabitý týden završilo zveřejnění listopadové inflace. Cenový růst přesáhl očekávání, když meziroční dynamika zrychlila na tříleté maximum 1,5 %. V tom se odráží vyšší jádrová inflace, ale nově i ceny pohonných hmot a potravin. Právě potraviny v listopadu výrazně zdražily, když se jejich ceny zvýšily o 2,1 % m/m.


Zatímco koruna v průběhu týdne zůstávala v uctivé vzdálenosti od hranice kurzového závazku, páteční inflace způsobila její posílení k úrovni 27,02 CZK/EUR. Zrychlení cenového růstu potvrzuje naše očekávání, že ČNB opustí kurzový závazek už v Q2 17, a to navzdory prodloužení kvantitativního uvolňování ECB.

Polská centrální banka ponechala na svém prosincovém zasedání sazby beze změn, a to v souladu s očekáváním trhu. Zlotý minulý týden umazal část svých předchozích ztrát, když se z úrovně 4,50 posunul k 4,40 PLN/EUR. Naopak forint oslabil na 314,0 HUF/EUR, nové minimum za posledních pět měsíců.

MAREK DŘÍMAL
Economist
Economic & Strategy Research
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • FED ponechá sazby beze změny
    Jedinou událostí dnešního dne bude zasedání americké centrální banky. Ta však ponechá úrokové sazby s největší pravděpodobností beze změny. Pozornost trhu se tak zaměří na případné změny v její rétorice, popřípadě na medián úrokových sazeb, který se zřejmě posune směrem dolů.
  • Fed ponechá sazby beze změny, ECB je zvýší o 25 bazických bodů
    Americká centrální banka ve středu ponechá podle našich předpokladů nastavení úrokových sazeb beze změny. Nejzajímavější na jejím zasedání bude zveřejnění nové prognózy a mediánu výhledu úrokových sazeb. Ten se může posunout mírně směrem nahoru a indikovat ještě jedno zpřísnění měnových podmínek. U HDP a inflace čekáme zvýšení odhadu, u míry nezaměstnanosti naopak její snížení. Evropská centrální banka ve čtvrtek podle nás zvedne sazby o dalších 25 bb. Takovéto kroky čekáme pak ještě dva, a to v červenci a září. Depozitní sazba by se tak na podzim měla dostat na 4 %. K návrtu inflace na cíl bude ale třeba i další omezování bilanční sumy. To by podle našeho odhadu mělo začít od února týkat i reinvestic z pandemického programu.
  • Fed ponechá sazby beze změny, první „cut“ očekáváme v červnu
    Americká centrální banka ponechá na svém středečním zasedání podle našeho odhadu úrokové sazby beze změny. Opět zřejmě zopakuje, že debata o jejich snižování začala, konkrétnější specifikaci, kdy takovéto kroky očekávat, ale nenabídne. Trh očekávání březnového snížení sazeb již zcela vymazal a nyní ve svých cenách zahrnuje 60% šanci na červnový „cut“.
  • FED ponechá úrokové sazby po delší období beze změny
    Americká centrální banka ponechá na svém středečním zasedání podle našeho odhadu úrokové sazby beze změny. Data zveřejněná od jejího zářijového zasedání překvapila ve směru nahoru (HDP, Nonfarm Payrolls), jádrová inflace se pak stále drží těsně pod čtyřmi procenty. Zároveň ale vysoké dlouhodobé úrokové sazby zpřísňují měnové podmínky, což se promítá do ochlazování nemovitostního trhu i korporátních investic. Z těchto důvodů se domníváme, že centrální banka bude spíše vyčkávat na další vývoj reálné ekonomiky a po delší období ponechá úrokové sazby beze změny. K jejich snížení bude třeba uvolnění na trhu práce, které podle nás přijde v první polovině příštího roku. Zároveň v důsledku utažené měnové politiky upadne ekonomika USA do recese (druhé a třetí čtvrtletí příštího roku). Ta by ale měla být mělká a krátká. S tím bude spojené i zahájení cyklu snižování úrokových sazeb. Na konci příštího roku by se klíčová sazba měla nacházet na 3,75-4,00 %.
  • Fed ponechává mediánový dot-plot pro rok 2024 beze změny
    Nový soubor ekonomických projekcí ukázal na vyšší růst HDP v letošním i příštím roce oproti prosincovým projekcím a také na vyšší projekce jádrové PCE inflace pro letošní rok. Nový bodový graf ukázal, že medián očekávání pro letošní rok zůstal nezměněn na úrovni 4,60 % (3 snížení), zatímco medián pro rok 2025 byl revidován výše z 3,60 % na 3,90 % (rovněž 3 snížení oproti úrovni z konce roku 2024).
  • FED ponechává nastavení měnové politiky beze změny
    Americká centrální banka ponechala úrokové sazby a také další nástroje měnové politiky beze změny. Politici vyčkávají výsledků prezidentských voleb. Ve 20:30 je na programu tisková konference guvernéra Powella. Hlavní body dnešního zápisu:
  • Fed ponecháva projekciu sadzieb na rok 2023 nezmenenú
    Mierna zmena projekcií sadzieb je pozitívnou správou pre akciový trh. Fed si vyhradzuje priestor na ďalšie zvýšenia, čo je oveľa nižší strop, než by trh mohol očakávať len pred 2 týždňami.
  • 💲Fed ponechává úrokové sazby beze změny
    Americká centrální banka ponechala úrokové sazby i program QE dle očekávání beze změny. Fed může nadále použít celou řadu nástrojů na podporu americké ekonomiky. Medián odhadu vývoje úrokových sazeb na další roky zůstává nezměněn. Americký dolar po rozhodnutí o sazbách klesl, naopak instrument TNOTE začal růst. Změny se však udály v inflačních projekcích. Dočkaly se mírného růstu na 2,2 % v roce 2021, na 2,0 % v roce 2022 a na 2,1 % v roce 2023.
  • Fed ponechává úrokové sazby nezměněné
    V předchozím týdnu se událo několik důležitých jednání ovlivňujících vývoj akciových trhů. Prvním bylo rozhodnutí Fed ...
  • FED poprvé od roku 2008 snížil základní úrokovou sazbu. Trump zavádí nová cla vůči Číně
    Britský premiér Boris Johnson při pondělní návštěvě Skotska prohlásil, že bude usilovat o novou dohodu s Evropskou unií s tím, že dohodu, kterou vyjednala Theresa Mayová je „mrtvá“. Johnson se také setkal s se skotskou první ministryní Nicolou Sturgeonovou a šéfkou skotských konzervativců Ruth Davidsonovou a obě političky důrazně naznačili novému premiérovi, že jsou proti no-deal.
  • FED POSILUJE AMERICKÝ DOLAR, ALE AKCIE KLESAJÍ
    Americký Federální rezervní systém (FED) začne zužovat svůj program monetárního uvolňování ve druhé polovině roku 2013...
  • 🔴 FED POSLAL TRHY DOLŮ 😰 Akcie a krypto padají 💧 Investování do vody 🔥 Energetická krize v Evropě
    Týdenní videokomentář - technická analýza, fundamenty, makrokalendář a zprávy: Forex, komodity, akcie, indexy, opce, kryptoměny.
  • Fed poslal vzhůru dolar. Středoevropským měnám ale jestřábí tón škodí
    Americký Fed se myšlenky dalšího zvýšení sazeb do konce letošního roku nevzdává - právě naopak. Zářijové zasedání přineslo nejen očekávané oznámení kvantitativního utahování (tedy zmenšování objemu nakoupených dluhopisů v bilanci), ale také pozitivní hodnocení ekonomiky. Navíc bankéři stále ve většině počítají s tím, že letos ještě stoupnou úrokové sazby a že další tři zvýšení přijdou příští rok. Ústup k více holubičímu postoji se tedy nekoná a je zde značná pravděpodobnost, že se opravdu vyšších sazeb v prosinci dočkáme.
  • Fed potvrzuje přechod ke zpřísnění finančních podmínek. Je pandemie u konce?
    Riziková aktiva po včerejším zasedání FOMC klesla. Fed potvrdil svůj záměr zahájit cyklus zvyšování sazeb v březnu se současným dokončením QE. Výnosy prudce vzrostly – 2leté UST vzrostly na 1,12 % a 10leté UST dosáhly vrcholu na 1,873 %, ale jde o poměrně umírněnou reakci, protože vrchol z 19. ledna to stál. Zlato a akciové indexy klesly, ale propad akcií byl také mírný.
  • FED pozitívne prekvapil. Očakáva v tomto roku štyri zvýšenia sadzieb
    O niečo optimistickejšie vyzneli aj nové ekonomické projekcie – pre tento rok počíta oproti marcu FED s vyššou infláciou (aj jadrovou), vyšším rastom HDP a nižšou mierou nezamestnanosti. Pre budúci rok zase s vyššou celkovou infláciou a nižšou mierou nezamestnanosti. FED je teda optimistický a preto hodlá zvyšovať sadzby naďalej.
  • Fed po 9 letech zvyšuje úrokové sazby, analýza AUD/JPY, AUD/USD, EUR/USD
    Americká centrální banka (Fed) ve středu zvýšila úrokové sazby poprvé za téměř deset let (prvně od roku 2006) a věří, že ekonomika téměř překonala rány z let finanční krize 2007 - 2009. Volba byla jednomyslná.
  • Fed pravděpodobně do konce roku ponechá úrokovou sazbu beze změny. U RBA analytici očekávají cut v únoru příštího roku
    Bundesbanka v pondělí informovala, že zpomalení německé ekonomiky bude trvat i ve 4Q. Podle německé centrální banky však není důvod se domnívat, že ekonomika upadne do recese.
  • Fed pravděpodobně nezmění svůj jestřábí postoj k úrokovým sazbám
    Přestože údaje o inflaci v USA byly v poslední době velmi povzbudivé, představitelé Fedu uvedli, že centrální banka letos ani příští rok pravděpodobně nezmění svůj postoj k úrokovým sazbám. Prezident Fedu v Minneapolis Neil Kashkari poznamenal, že referenční sazba by mohla do konce letošního roku dosáhnout 3,9 % a do konce roku 2023 vzrůst na 4,4 %.
  • Fed preview: Nastal čas pro růst sazeb❗
    Rozhodnutí o růstu sazeb by mělo být nejméně komplikovanou záležitostí. Fed v minulosti růst sazeb velmi obsáhle komunikoval, takže jejich růst o 25 bps by měl být takřka zaručen. Jednalo by se o první vzestup sazeb od roku 2018 a zároveň tedy první od jejich dramatického poklesu na počátku pandemie. Na trhy by však měly mít dopad spíše další okolnosti.
  • FED prisľúbil expanziu bilancie
    Federálny rezervný systém na dnešnom zasadnutí prisľúbil, že bude zvyšovať svoju súvahu minimálne „súčasným tempom“, ktoré predstavuje približne 80 miliárd dolárov mesačne. Hoci vo vyhlásení nie je zmienka o kontrole výnosovej krivky, tento sľub je jasným znakom toho, že Fed zostane mimoriadne expanzívny, aj keď sa zlepšia ekonomické podmienky. Trhy reagujú pozitívne na toto vyhlásenie.US100 vzrástol na hladinu 10 000 bodov - nové historické maximum.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani