Čtvrtek 28. březen 2024 14:09
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

V Európe to vrie

24.11.2016 13:26  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na povrchu sa nezdá situácia problematická – euro a európske dlhopisy síce oslabujú, no akcie sa obchodujú pomerne vysoko. No pod povrchom to vrie. Ak sa pozrieme do vnútra finančných trhov, narazíme na začínajúcu paniku v Európe. Je signálom toho, že treba byť veľmi obozretný.

Panika na nemeckých dlhopisoch

Trh ešte stále žije Trumpovým optimizmom, no ako hovoríme už dlho – zvyšujúce sa úroky a silný dolár si už čoskoro vyberú svoju daň. A tento proces môže práve začínať. Nemecké dlhopisy sú toho dôkazom.

Ak sa pozrieme na dvojročné nemecké dlhopisy zistíme veľmi prekvapujúcu vec – včera dosiahli svoje historicky minimálne výnosy a dnes sa k nim opäť blížia. Celý svet vypredáva dlhopisy, no tie krátkodobé nemecké rastú! Tí, ktorí rozumejú repo trhom a úlohe kolaterálu vedia, že do Európy prichádza panika.

Priložený graf ukazuje rozdielny vývoj medzi americkými a nemeckými dlhopismi.

13:21:8 24.11.2016

Dynamický kolaterál

Aby sme pochopili princíp, trocha zjednodušme finančné trhy. Vo svete je viac ako 200 biliónov dlhu. Z neho je časť kvalitná (voči tomuto dlhu sú emitované kvalitné cenné papiere), no väčšia časť z neho je nekvalitná (drží sa na bilanciách bánk). Nekvalitný dlh musí byť garantovaný kvalitnými aktívami = kolaterál (najmä vládne dlhopisy s ratingom AAA alebo hotovosť).

Za bežných okolností to nie je problém. Podľa výpočtov TBAC bankám stačí držať do $6 biliónov kolaterálu. Avšak množstvo kolaterálu je dynamické - mení sa podľa trhových podmienok, najmä volatility. V čase optimizmu je to iba $2,6 bilióna, v no v čase paniky to môže byť až $11,2 bilióna (údaje z roku 2013). Akonáhle na trhu rastú problémy, zvyšuje sa dopyt po kolateráli.

Pokazené repo

O kolateráli a repe sme hovorili v našom treťom webinári. Repo je dôležitá súčasť krátkodobého financovania finančných inštitúcií. Keď je finančný systém v strese, každý si drží kolaterál pre seba a nechce ho požičiavať. Tým sa znižuje množstvo peňazí na trhu (keďže tie sa tvoria pomocou rehypotetikácie). Rastú pritom repo sadzby a zvyšuje sa množstvo zlyhaní repoobchodov.

A to teraz vidíme v Európe. Nemecké dlhopisy sú jediné dlhopisy veľkej európskej krajiny, ktoré majú rating AAA. Dopyt po nich je silný a tlačí ich cenu vyššie. Sadzby za zarepovanie nemeckých dlhopisov vzrástli z 0,4% spred roka na súčasných 1,5%. Vyššie sadzby ďalej zvyšujú nedostatok kolaterálu.

Zasahuje ECB

Situácia sa zdá byť tak zlá, že k problému sa vyjadrila aj ECB. Tá povedala, že zvažuje predaje nemeckých dlhopisov zo svojich rezerv, aby zvýšila ich ponuku. Lebo doteraz pomocou QE ich ponuku zmenšovala a sama tým prispela k súčasným problémom. ECB vlastní až štvrtinu všetkých nemeckých dlhopisov. A ako hovorí Reuters, dobre vie, že funkčný repo trh je pre správne fungovanie ekonomiky kritický.  

Keď zlyhá repo trh, zlyhá celý finančný trh – banky prídu o svoje financovanie.  Aj preto trh reagoval na tieto vyjadrenia pozitívne. Avšak už o pár hodín sa záujem o bundy obnovil. To naznačuje, že problém môže byť veľký. Výnos dvojročného bundu môžete sledovať na SaxoTraderi alebo Investing.  

Dramatický december

Rast záujmu o kolaterál nemusí súvisieť iba s vyššou volatilitou ale aj s nadchádzajúcimi kritickými udalosťami: 4. decembra talianske referendum, 8. decembra FOMC a 14. decembra ECB. Ak súčasné trendy skončia a tieto udalosti neprinesú vysokú volatilitu, situácia sa môže stabilizovať a repo trh sa dostane opäť do rovnováhy.

Avšak, ak nastane opak, problémy môžu ku koncu decembra akcelerovať. S príchodom „windows dressing“ (konsolidácie účtovných kníh ku koncu kvartálu) sa dopyt po kolateráli dramaticky zvýši, tak ako sme to videli ku koncu septembra (minimá na akciách Deutsche Bank). Tento krát to ale pri silnejšom dolári a vyšších úrokových sadzbách to môže mať ešte horšie následky.  

A tak len zopakujeme, že risk-reward na európskych akciových trhoch je pomerne slušne naklonený na short.

Zdroj: Reuters, Zero Hedge, ZeroHedge

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Už pozítří nastane brexit
    Již pozítří tu je brexit. Británie po skoro půlstoletí odejde z Evropské unie. Přesně se tak stane v pátek o půlnoci středoevropského času (v Británii bude tou dobou 23:00 hodin). Do konce roku 2020 ale ještě platí přechodné období. Co tedy pozítřejší brexit v praxi znamená pro jednotlivé skupiny Čechů?
  • Už pozítří se zpřísňují podmínky hypoték. Další tisíce Čechů tak budou muset na hypotéku zapomenout
    Už pozítří se Čechům zase o něco sníží šance získat hypotéku. Česká národní banka totiž zpřísní limity úvěrových ukazatelů pro poskytování hypoték. Přísnější podmínky ztíží nebo znemožní přístup k hypotéce až desetině žadatelů.
  • Už přesně za měsíc ČNB může poprvé po 3,5 roku snížit svůj základní úrok. Pravděpodobnost po minulém týdnu stoupá, Češi se totiž stále bojí utrácet a inflace už je letos jen 1,8procentní, tedy pod cílem ČNB…
    Tuzemská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí vůbec nerostla. Vyplývá to z dalších zpřesněných údajů k jejímu vývoji, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Podle statistiků tuzemské hospodářství od dubna do června v porovnání s prvním letošním čtvrtletím jen stagnovalo. Předchozí jejich odhad ovšem hovořil o růstu 0,1 procenta.
  • Už zase padají americké banky. Máme se připravit na další globální krizi?
    Když jsem chodil do školy, pídil jsem se po tom, co je zdrojem krize. Teorie na to byly různé, vždy ale fungovaly jen za určitých podmínek, které nebylo pokaždé snadné naplnit. A pak tam byla teorie cyklu takzvané Rakouské školy, která zjednodušeně říkala, že za to může vždy stejný faktor, a tím je centrální banka. Jako studentovi se mi tato teorie nelíbila, protože hodit vše na centrální bankéře mi přišlo až moc zjednodušující. Dnes dávám této teorii za pravdu.
  • Už zítra se setkají americký a čínský prezident. Trhy opatrně doufají v pozitivní průlom v obchodní válce
    Akciové trhy se při dnešním asijském obchodování propadly. Obchodovalo se v poměrně malých objemech. Nervozita je před sobotním setkáním amerického a čínského prezidenta dobře patrná. Donald Trump a Si Ťin-pching se setkají v rámci summitu skupiny zemí G20 v japonské Ósace a trh by rád věřil tomu, že schůzka bude znamenat pozitivní zlom ve vývoji ekonomických vztahů dvou nejsilnějších světových hospodářství. Ty jsou zvláště napjaté od letošního května, kdy zkrachovala jednání o smíru v obchodní válce.
  • Už 13 afrických zemí používá Ripple a XRP
    Ze zprávy ,,African Blockchain Report 2022″, vypracované společností CV VC ve spolupráci s jihoafrickou Standard Bank, je patrné, že Ripple a XRP jsou využívány již ve 13 afrických zemích.
  • Už 1,5 milionu domácností má problém vyjít s penězi. Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku spadla nejníže v historii, zjistil ČSÚ
    Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku se v září propadla na nejhorší úroveň v historii měření od roku 2003. Ukazatel vykázal hodnotu pouze 72,7 bodu. To znamená, že důvěra spotřebitelů odpovídá pouze 72,7 procenta dlouhodobého průměru let 2003 až 2021.
  • V americkém Severním ledovém oceánu došlo k zákazu těžby ropy a zemního plynu
    Joe Biden, americký prezident, se zasadil o zablokování budoucího pronájmu ložisek ropy a plynu v Severním ledovém oceánu, což je součást plánu, jak ochránit 16 milionů akrů půdy a vody na Aljašce.
  • V České republice stoupá zájem o investice do nemovitostí
    V České republice také současně roste i zájem o dluhopisy vydávané přímo developery. Roste i zájem o realitní fondy. Vzhledem k západní Evropě však stále zaostává. Nemovitostní fond ČS aktuálně expanduje na polský trh, kde za 3 miliardy korun koupil administrativní budovu Proximo ve Varšavě. I když od roku 2006 stoupla průměrná cena pražského bytu o více než 40 %, nabídka fondů, které umožňují pro drobné investory vklad svých peněz do nemovitostí a současně nemuset kupovat dané nemovitosti přímo, se doposud vůbec nezměnila. V západní Evropě jsou na tom mnohem lépe a zde velký výběr z většího množství podílových fondů zaměřených na reality.
  • V Európe sa nič neopravilo
    V našom včerajšom komentári sme písali o tom, že veľká panika nehrozí. No obavy investorov o budúcnosť Talianska sme podcenili. Tí dlhopisoví, ktorí sa týždne tvárili, že sa nič nedeje, dnes spanikárili. To, čo sa dialo na talianskych dlhopisoch, nemá precedens.
  • V úterý je poslední den na přihlášení k paušální dani, nově na příjmy do dvou milionů ročně. Vyplatí se třeba advokátům, zato řemeslníkům spíše ne
    Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), tedy třeba živnostníci, mají v úterý 10. ledna poslední den na to, aby se přihlásily do režimu paušální daně. Paušální daň znamená, že OSVČ se zkrátí čas, který musejí věnovat „papírování“.
  • Vábení zlata
    Ole S. Hansen, Senior Client AdvisorKdyž se mluví o zlatě, vyvolává to v lidech silné em...
  • Väčšie riziko problémom pre svetovú ekonomiku dnes hrozí skôr z Emerging Markets ako zo Západu
    Na stránkach BIS (Banky pre medzinárodné platby) som objavil skvelé štatistiky pre vývoj dlhu domácností a nefinančnýc...
  • Vadnoucí výhled ekonomiky si vyžádá další zásah ČNB
    Koruně předchozí dobrá kondice dlouho nevydržela a za poslední týden umazala téměř veškeré zisky z toho předchozího. Podobný vývoj předpokládáme i pro nejbližší období – koruna podle nás bude oscilovat okolo EUR/CZK 27,00 v závislosti na tom, zda bude z epidemiologického pohledu převládat spíše globální optimismus či pesimismus. Ačkoliv tak v tomto týdnu dorazí objemná várka předstihových ekonomických ukazatelů, musely by podle nás přijít se skutečně výrazným překvapením, aby na kurzu koruny cokoliv změnily. Že budou všechna data poblíž historických minim, je prakticky nesporné, a rozptyl odhadů je tak veliký, že bude obtížné trh šokovat.
  • Vágní ekonomický výhled a nedávné chování Fedu vyvolaly větší volatilitu trhů (očekávejte oživení v USD/JPY a EUR/JPY)
    Obchodování bylo minulý týden poměrně volatilní kvůli zveřejněným ekonomickým statistikám a zápisu z červencového zasedání Fedu. Je zřejmé, že na trhu dominuje nejistota, zejména proto, že globální ekonomice hrozí přechod do úplné recese a Fed pravděpodobně zesílí svou agresivitu po pauze ve zvyšování sazeb v září.
  • Vakcína a data zařídily trhům pozitivní páteční odpoledne
    Závěr týdne na hlavních finančních trzích vypadá pozitivně. Akcie v Evropě už stoupají docela výrazně, když vedoucí Paříž přidává 2,4 procenta. Wall Street se také přidává do klubu při růstu S&P 500 skoro o procento. Velmi dobře se daří rizikovějším dluhopisům na periferii eurozóny a i ty v jejím jádru aspoň drží pozice. Americké dluhopisy však při větším zájmu o riziko ztrácejí. Eurodolar dál lehce vystoupal na 1,1725. Zlato je zhruba na svém.
  • Vakcína na koronavirus je dopingem pro tržní sentiment
    Hlavními světovým trhy dnes obletěly zprávy, že se výzkumníkům z čínské university v Če-ťiangu podařilo najít lék působící proti 2019-nCoV, tedy kmeni koronaviru šířícímu se v rámci současné epidemie. Vedle toho britský tisk hovoří o výrazném průlomu tamních vědců na cestě k vakcíně proti tomuto viru.
  • Vakcína spoločnosti Pfize/BioNTech sa musí skladovať pri teplote -70 °C, čo môže spôsobiť logistické problémy
    Vakcína spoločností Pfizer/BioNTech proti novému koronavírusu sa musí počas transportu skladovať pri teplote -70 °C, čo môže spôsobovať logistické problémy farmaceutickým spoločnostiam a nemocniciam. Táto teplota je oveľa nižšia, ako teplota, pri akej sa prepravuje napríklad mrazené mäso. Problém je, že skvapalnený plyn a vodík dosahujú ďaleko nižšie teploty. Krajiny teda budú musieť vybudovať hlboko zmrazené výrobné, skladovacie a prepravné siete pre distribúciu vakcíny. Problém teda môže vzniknúť pri distribúcii vakcíny chudobnejším krajinám.
  • Vakcína už brzy, nadějná čísla o nákaze a solidní data
    Začátek nového týdne vypadá na trzích lépe než konec toho předcházejícího. Vše se přitom stále točí kolem stejného tématu, jímž je průběh pandemie a boj proti ní. Dočkali jsme se několika příznivých signálů. Jednak jde samozřejmě o vakcíny, kde to vypadá, že už v půli prosince mohou být dostupné první dávky. Navíc ale také samotný průběh nákazy vypadá o poznání lépe než před pár týdny. Evropa vypadá celkem jasně za vrcholem současné vlny a zdá se, že vrcholu by nyní mohlo dosahovat i tempo šíření nákazy v USA. Strach z nových restriktivních opatření tak může klesat. Do toho se přidávají ještě solidní data.
  • Vakcína vše změní
    „Vývoj vakcín proti koronaviru nahrává především value akciím, kterým se v průběhu koronavirové krize příliš nedařilo. Naopak růstové akcie z technologického sektoru, které z koronavirové krize profitovaly, reagují zdrženlivěji,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani