Čtvrtek 28. březen 2024 11:19
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani

Normalizace v USA a její dopad na globální ekonomiku

15.11.2016 13:30  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americkou ekonomiku ovlivňuje vývoj v zahraničí prostřednictvím obchodních i finančních kanálů. Asi jedna osmina zboží a služeb produkovaných v USA směřuje na zahraniční trhy a velká část agregátní poptávky v americké ekonomice tak závisí na spotřebě v zahraničí a investicích v jiných zemích. K tomu se přidává vysoká propojenost amerických a zahraničních finančních institucí včetně bank a pojišťoven. Vývoj na zahraničních trzích se tak rychle promítá do cen amerických investičních aktiv. Příkladem může být vývoj během krize v eurozóně, která se v americké ekonomice rychle promítla utažením finančních podmínek.

Během posledních několika let byl vývoj v zahraničí významnou brzdou americké ekonomiky. Ekonomická aktivita v rozvíjejících se zemích byla utlumená, rostly obavy z vývoje v Číně. Výhled na postupnou normalizaci americké monetární politiky pak vedl k posilování dolaru a to vše výrazně zpomalilo postup směrem k dosažení cílů v oblasti inflace a zaměstnanosti v USA. Fed se tak rozhodl pokračovat v intenzivní monetární akomodaci. V současné době je ve srovnání s první polovinou roku znatelné zlepšení celkového ekonomického prostředí. Počáteční turbulence spojené s Brexitem se rychle uklidnily a já jsem ohledně dalšího vývoje v oblasti inflace mírným optimistou. Je dokonce možné, že zahraniční ekonomiky dosáhnou vyššího růstu, než se nyní čeká.

Jak funguje opačný mechanismus – jak ovlivňuje americká ekonomika zbytek světa? Fed bývá někdy kritizován za to, že se při stanovení své politiky zaměřuje na domácí cíle v oblasti inflace a zaměstnanosti. Jeho nekonvenční politika, kterou začal sledovat po finanční krizi, podle některých názorů pomáhala americké ekonomice tím, že oslabovala dolar a tím poškozovala zbytek ekonomiky světové. Podle mých odhadů ale platí opak a americká monetární politika pomohla nejen USA, ale celé globální ekonomice. Došlo sice k tomu, že dolar oslabil a to působilo negativně na exporty směřující do USA. Americká akomodační politika ale zároveň podpořila americkou poptávku a ta je pro exporty jiných zemí klíčová. Celkově se tak podle řady empirických odhadů tyto dva faktory vyrovnaly. Čistý efekt je pak pozitivní ve chvíli, kdy přidáme dopad americké monetární politiky na globální sazby a ceny aktiv.

Je jasné, že zahraniční ekonomiky, které drží kurz měny k dolaru stabilnější, těžily z americké monetární politiky více. Ta se totiž na posílení kurzu jejich měny výrazněji neprojevila a sazby v takových zemích klesaly podobně jako v USA. Příkladem je Hong Kong, který svou měnu provázal s dolarem v roce 1983. Většina vyspělých zemí americkou monetární politiku vítala. Jejich oživení bylo obecně pomalejší než v USA a jejich centrální banky chtěly také stimulovat. Problematičtější byla situace v rozvíjejících se zemích, které dosahovaly vyššího tempa růstu, a stimulační politika Fedu v některých z nich mohla vyvolávat přehřívání ekonomické aktivity. I přesto bychom však neměli zapomínat, že politika Fedu stabilizovala americkou ekonomiku a tím bezesporu prospěla celé ekonomice globální.

Fed se podle mého mínění nyní nachází poměrně blízko splnění svého duálního mandátu, a to jak v oblasti inflace, tak v oblasti zaměstnanosti. Argumenty pro postupný útlum monetární akomodace jsou proto velmi pádné, i když budoucnost je nejistá a monetární politika nemá pevně daný kurz. Další významné ekonomiky jsou na tom rozdílně a nacházejí se v jiné fázi cyklu. Je pravděpodobné, že u nich bude akomodace dále pokračovat a pravděpodobnost vzniku většího rozdílu v sazbách mezi nimi na straně jedné a USA na straně druhé je vysoká. Jaké to může mít důsledky?

Jsem optimistou a domnívám se, že dopad normalizace americké monetární politiky na zbytek světové ekonomiky bude zvládnutelný. Nevyhnutelně budeme čelit určitým problémům, ale ty by neměly být hluboké. Fed bude totiž s normalizací pokračovat jen v případě dalšího zlepšování ekonomické situace a sílící inflace. Silnější americká ekonomika by pak měla pomáhat i oživení v zahraničí, a to jak obchodním, tak finančním kanálem. Centrální banky v zahraničí by také měly být schopny tlumit negativní dopad utaženějších finančních podmínek. Vývoj z roku 2013 ukazuje, že efektivní komunikace a koordinace politiky mezi významnými centrálními bankami včetně ECB a Bank of England mohou snížit výnosy vládních dluhopisů v zahraničí a držet je na mimořádně nízkých úrovních.

V neposlední řadě je dnes ekonomická situace v řadě rozvíjejících se ekonomik mnohem lepší než v předchozích letech. Takzvaná „zranitelná pětka“ čelila v roce 2013 velkému odlivu kapitálu a růstu nákladů půjček doprovázenému prudkým oslabením měnového kurzu. Makroekonomický rámec se ale v Indii od té doby výrazně posunul pozitivním směrem a řada dalších rozvíjejících se ekonomik se nyní nachází v lepší pozici pro uplatňování proticyklické politiky. Domnívám se tedy, že v případě pokračujícího oživení americké ekonomiky je nejlepší pokračovat s postupným ukončením monetární akomodace. Bude se tím mimo jiné snižovat i riziko nutnosti prudkého utažení monetární politiky v budoucnu.

Autorem je Stanley Fischer, člen FOMC.

Zdroj: Fed

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • No nového roku vstoupila ekonomika s obavami
    „Do nového roku vstoupila česká ekonomika s obavami. Indikátor důvěry v českou ekonomiku, který sestavuje Český statistický úřad, se v lednu meziměsíčně snížil o 1,3 bodu na hodnotu 92,5. V posledním čtvrtletí loňského roku přitom třikrát po sobě rostl.
  • Noonan (Írsky minister financií)
    "Neočakávame zníženie úrokovej miery na na...
  • Nordea: Koruna zůstane slabá, větší posílení jí nedovolí ČNB
    Českou měnu v následujících měsících žádná rally nečeká, Česká národní banka totiž bude nadále usilovat o...
  • Nord Streamem 1 zřejmě začne znovu proudit plyn, Kreml nevylučuje další přerušení
    Ruská plynárenská společnost Gazprom v sobotu ráno po dokončení údržbových prací zřejmě obnoví dodávky plynu potrubím Nord Stream 1. Ukazují to záznamy o rezervaci na přepravu suroviny. Rezervace na kapacitu přepravy plynu jsou totiž na úrovni před aktuální údržbou, představují tak 20 procent kapacity plynovodu, uvedla dnes agentura Reuters. Rusko nevylučuje další přerušení dodávek plynu. Podle mluvčího Kremlu nejsou žádné technické rezervy.
  • Nord Stream začal posílat malé množství plynu!
    Nord Stream ukazuje, že do Evropy bylo přeneseno malé množství plynu, které má testovat těsnost plynovodu. Nord Stream taktéž naznačuje, že se připravuje dodávat plyn, proto upravuje tlak v potrubí. Samozřejmě je nutno zmínit, že plyn i nadále zůstane silnou zbraní Ruska vůči Evropské unii.
  • Nord Stream 2 by podle šéfa Uniperu mohl být schválen v polovině 2022
    Plynovod Nord Stream 2, který má přepravovat ruský plyn do Německa, by mohl být schválen v polovině letošního roku. Řekl to v rozhovoru s německým listem Rheinische Post ředitel firmy Uniper, která je jedním z finančních podporovatelů projektu, Klaus-Dieter Maubach.
  • Nord Stream 2 čeká na stavební povolení v Dánsku
    Dlouhodobě diskutovaný plynovod Nord Stream 2 má spojit Rusko s Německem a vede po dně Baltského moře. Nyní je postaveno 1 900 kilometrů a denně se plynovod prodlouží o další 4 kilometry. Zdvojené potrubí kopíruje trasu dosavadního plynovodu Nord Stream a zbývá položit 2 460 kilometrů trubic. Plynovod kritizují Spojené státy, Polsko, Ukrajina a další země, že vzniká velká závislost na Rusku. Koncem roku měl být plynovod uveden do provozu. Nyní se čeká na dánské úřady, které stále nevydaly povolení ke stavbě v dánských vodách.
  • Nord Stream 2 je připraven k exportu zemního plynu, oznámil Putin
    Plynovod Nord Stream 2 je připraven k exportu zemního plynu, oznámil dnes ruský prezident Vladimir Putin. Kontroverzní projekt dokončený v září podle něj v Evropě pomůže snížit cenu této suroviny, která dosáhla rekordních hodnot. Plynovod čeká na souhlas německých úřadů.
  • Norges bank překvapivě zvýšila sazbu o 50bps
    Norská centrální banka dnes překvapivě zvýšila svoji depozitní sazbu o 50bps na 3,75 %, přičemž trhy očekávaly zvýšení o 25bps.
  • Normalizace měnové politiky ECB bude pokračovat
    Přestože se od dnešního zasedání ECB žádná zásadní změna v nastavení měnové politiky nečeká, na pozadí akcelerujících inflačních tlaků nelze vyloučit další posun komunikace jestřábím směrem. Březnová inflace v eurozóně totiž opětovně překvapila svou dynamikou a meziročně se vyšplhala již na 7,5 %. Rozhodování ECB však významně komplikuje stagflační šok v podobě války na Ukrajině, který sice dále zvyšuje cenové tlaky, zároveň ale působí ve směru nižšího růstu, jak potvrzují březnové předstihové indikátory v eurozóně.
  • Nórom sa v investovaní náramne darí!
    Nórsky najväčší vládny fond aktív (tzv. sovereign wealth fund) dosiahol v utorok úctyhodnú hodnotu až 1 bilión (trillion) USD. Smerom nahor ho potlačil hlavne globálny rast akcií ako aj slabší Americký dolár.
  • Norové zbohatli na ropě, ale ta nyní ztrácí jejich důvěru
    Norové na ropě obrovsky zbohatli. Nyní ale už nechtějí, aby jejich rezerva vytvořená na horší časy vydělávala právě na ropných firmách. Největší problém je, že mají nyní jejich akcie v držení fondu gigantickou hodnotu, asi kolem 35 miliard dolarů. Plánovaný odklon od současných investic do ropy a plynu je ale mnohem obtížnější operace, než když šlo o jinou komoditu, třeba o uhlí.
  • Norská centrální banka sazby nemění
    Norská centrální banka dnes ráno zahájila měnový rok 2023 jako první z centrálních bank vyspělých ekonomik. Norges Bank (NB) zahájila cyklus zpřísňování měnové politiky v září 2021. Zpočátku se řídila tradičním scénářem: zvýšit sazby o 25 bazických bodů a pouze na zasedáních, na kterých byly předloženy nové prognózy. Od června loňského roku však tempo zrychlilo.
  • Norská centrální banka snížila překvapivě sazby a NOK zamířila na 13 letá minima
    Norská centrální banka snížila dnes ráno na svém pravidelném zasedání překvapivě sazby o 0,25 % na historická minima 0...
  • Norská centrální banka snížila sazby o 75bp. na 0.25 %. NOK přesto pokračuje v likvidaci obřích ztrát
    Norská ekonomika se bude potýkat s dvojitým šokem, který pro ni představuje šíření koronaviru a prudký pád cen ropy. Oba dva faktory přispívají v poslední době k masivním výprodejům na NOK, která je jednou z nejslabších světových měn. Od začátku měsíce totiž ztratila přibližně 17 %.
  • Norská inspirace: Jak na správu bohatství, které nechcete „projíst“?
    Bohatý člověk. Snad příliš bohatý na strategii drobného investora, snad příliš chudý na strategie institu...
  • Norská koruna opatrně pozitivní
    Norská centrální banka ve čtvrtek jednomyslně rozhodla o zvýšení úrokové sazby, ta byla naposledy změněna předloni v březnu. Norges Bank doporučila ministerstvu financí, aby zachovalo proticyklickou kapitálovou rezervu ve výši 2 %. Současný výhled naznačuje, že by úroková sazba mohla být znovu zvýšena v prvním čtvrtletí příštího roku a to na 1 procento, pak by měl následovat do konce roku 2019 další růst. Předpokládá se, že v roce 2020 bude sazba zvýšena dvakrát.
  • Norsko bude s EU spolupracovat na zajištění stability v dodávkách plynu
    Norsko bude spolupracovat se zeměmi Evropské unie na zajištění větší stability v dodávkách plynu. Řekl to dnes předseda norské vlády Jonas Gahr Störe, který jednal se zástupci největších těžebních firem v Norsku o krizi na energetickém trhu v Evropě. Prudké výkyvy v cenách plynu podle premiéra nejsou v zájmu Norska.
  • Norsko stávkuje, ceny zemního plynu rostou!
    Norský ropný sektor je ve stávce. Dělníci se domáhají zvýšení mezd z důvodu vysoké inflace. Již prvotní odhady odhalily, že by produkce zemního plynu mohla klesnout až o 25 %, zatímco produkce ropy jen o 15 %. Realita však může být ještě horší. Norská asociace těžařů ropy a zemního plynu uvedla, že produkce ropy se v sobotu propadla o 341 000 barelů a export zemního plynu klesl o 56 %. Norsko je jedním z největších dodavatelů plynu do Evropy díky poklesu importu ruského plynu a prozatím limitovaného importu z USA (USA se stala největším dodavatelem plynu do Evropy, avšak uzavření Freeport terminálu může pořadím opět zamíchat).
  • Norsko v příštích měsících zvýší dodávky plynu do Evropy
    Norská ropná a plynárenská společnost Equinor a její partneři získali povolení ke zvýšení dodávek plynu z norských nalezišť Troll a Oseberg. Equinor dnes uvedl, že v příštích 12 měsících tak bude moci posílat přes plynovody více suroviny do dalších evropských zemí. Ceny plynu se v Evropě v posledních měsících výrazně zvyšují. Ruská společnost Gazprom v minulých dnech dokončila plynovod Nord Stream 2 do Německa, Evropská unie ale ruský plyn nechce.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank