Úterý 19. březen 2024 06:47
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex Dakar

Po US voľbách sa blíži ďalšia dôležitá politická udalosť – talianske referendum

10.11.2016 18:21  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zajtra idem do TV k Taliansku, zrejme to bude o jeho decembrovom referende (4.12.), tento post je sumárom môjho researchu na túto tému.

Začnem tým, že o čom vlastne je toto referendum. Taliansko je zrejme svetový unikát (minimálne európsky), kde majú dve komory parlamentu rovnaké právomoci a každý zákon musí prejsť v oboch v rovnakom znení. To nahráva rôznym záujmovým a lobistickým skupinám, ktoré majú zjednodušenú cestu pri blokovaní rôznej legislatívy. A to predovšetkým tej reformnej. Práve z toho dôvodu sa Taliansko nachádza v tabuľkách konkurenchieschopnosti na chvoste spomedzi krajín EÚ, v niektorých štatistikách dokonca aj na svete (najväčšie rezervy sú pri vymožiteľnosti práva, administratívnych nákladoch, kvalite verejných inštitúcií a trhu práce).

Táto nekonkurencieschopnosť Talianska nebola až takým problémom pred vstupom do eurozóny. Vtedy to riešili Taliani masívnymi deficitmi (bežne nad 7%) a devalváciou meny. Od vzniku eurozóny to pre Taliansko možné nie je, čo sa prejavuje v stagnácii životnej úrovne. Priemerný rast reálneho HDP od roku 1999 dosiahol len 0,3%. Keď chce Taliansko rásť aj s eurom, tak mu neostáva nič iné, len reformovať.

Vývoj talianskych deficitov a meny do roku 1999 (zdroj: Forbes)

2016-11-10_ita-def

Preto sa snaží premiér Renzi politický systém sfunkčniť. Hlavným bodom referenda je reforma hornej komory – senátu, ktorá by po novom nerozhodovala o zákonoch, ale mala by len právomoc ich vrátiť do dolnej komory, druhé schválenie dolnou komorou by už bolo právoplatné. Výnimkou by boli len špecifické situácie (zmena administratívneho členenia, zmluvy EÚ, volebný systém?), ktoré by museli prejsť oboma komorami. Zvyšné body reformy sú menej dôležitého charakteru.

Najskôr to Renzi skúšal v parlamente, ale keďže nenašiel dvojtretinovú podporu, tak musel ísť skrz referendum. A svoju reformnú snahu myslí zrejme vážne, keďže podmienil svoje zotrvanie vo funkcii premiéra úspešným referendom. A tu sa dostávame k tomu, prečo je toto referendum pre trhy dôležité. Po prvé, je reálne, že bude neúspešné. Prieskumy už niekoľko mesiacov ukazujú miernu prevahu tých, čo sú proti. Navyše sa bavíme o anti-establišmentových voličoch (Hnutie 5 Hviezd, Liga Severu), ktorých hlasy majú prieskumy tendenciu podhodnocovať, ako sme to videli pri britskom referende a amerických voľbách.

Vývoj prieskumov verejnej mienky ohľadom Talianskeho referenda (zdroj wiki):

2016-11-10_iraly-polls

Po druhé, pokiaľ bude referendum neúspešné a Renzi odstúpi, tak existuje riziko určitých politických turbulencií. Do Talianskej politiky až tak nevidím, a tak budem len parafrázovať. Najlepšie, čo som na nete našiel je schéma rôznych možností od HSCB, podľa ktorej nie sú v prípade neúspešného referenda vylúčené ani predčasné voľby (niekedy koncom roka 2017):

2016-11-10_ita-hsbc

A tieto voľby by taktiež mohol vyhrať anti-estabilišment. Jeho hlavní protagonisti Hnutie 5 hviezd sú v prieskumoch len tesne za Renziho demokratmi (a po neúspešnom referende ich pokojne môžu predbehnúť, navyše ako som  písal vyššie, US a UK ukazujú, že anti-establišmentové strany prieskumy podceňujú). Na treťom mieste je Liga Severu, ktorá sa tiež netají svojimi anti-európskymi názormi.

Aby som to zhrnul, nedá sa vylúčiť, že neúspešné talianske referendum nevynesie do vlády strany, ktoré by vyhlásili referendum o zotrvaní krajiny v EÚ, ktoré by malo určitú šancu na úspech. A keďže Taliansko je okrem EÚ aj v eurozóne, tak by to bola väčšia šupa ako BrExit. Čiže euru a európskym akciám hrozí začiatkom decembra vysoká volatilita. Na trhoch je teda potrebné dávať si pozor na nové správy z Talianska, ktoré keď opadne humbug okolo Trumpa začnú onedlho plniť titulky

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Potvrzeno: česká ekonomika je ve spotřebitelské recesi
    Čísla za poslední kvartál roku 2022 byla revidována směrem dolů - ekonomika poklesla o 0,4 % mezikvartálně (oproti bleskovému odhadu -0,3 %). Meziročně tak dynamika hospodářství zpomalila na 0,2 %. Jedná se o druhý mezikvartální pokles v řadě a potvrzení probíhající recese v české ekonomice. Hlavním bolavým místem české ekonomiky nadále zůstává spotřeba domácností, která klesá pátým kvartálem v řadě. A zatímco celá ekonomika není se svým výkonem daleko od před-covidového roku 2019, spotřeba domácností je skoro 8 % pod ním.
  • Potvrzeno – česká ekonomika odolnější
    Předběžný odhad navzdory mnohým skeptickým komentářům potvrzen. Česká ekonomika přes krutě silnou zimní COVID vlnu poklesla jen o 0,3 % oproti předchozímu čtvrtletí a o 2,1 % oproti stejnému čtvrtletí loňského roku. Obavy centrálních bankéřů z nepřesného prvního odhadu HDP se nenaplnily. Jimi předpokládaný pokles o 3,5 % meziročně se nenaplnil. Za to se potvrdilo, že české ekonomice s další a další COVID vlnou se zvyšovala „imunita“ – odolnost, protože výsledek -0,3 % č/č odpovídal naší původní prognóze, která nepočítala s tak masivní zimní pandemií a následným omezením ekonomiky a pohybu osob a zboží.
  • Potvrzeno: Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zůstala odolná vůči nejistotě obchodní války i tvrdého brexitu. Bude ale hůř
    Český statistický úřad dnes potvrdil svůj předběžný odhad meziročního růstu tuzemské ekonomiky. Ta ve druhém čtvrtletí přidala 2,7 procenta. ČSÚ zároveň zlepšil svůj odhad mezičtvrtletního růstu, z předběžného údaje 0,6 procenta na nynější hodnotu 0,7 procenta.
  • Poučenie z 19. storočia
    Euro včera mierne skorigovalo nadol, aj keď intradenne zaznamenávalo ...
  • Poučení z neúspěšného pokusu o demonetizaci jedné významné světové ekonomiky
    Je to již téměř rok, co bylo v Indii zakázáno používání bankovek vysokých hodnot. Dnes je tento krok prohlašován za naprosté fiasko, ale není to tak úplně férové hodnocení. Primárního cíle omezení daňových úniků sice dosaženo nebylo, sekundárním cílem ale měl být posun směrem k bezhotovostní společnosti a zde je již situace slibnější. Podle Davida Shipleyho v komentáři pro agenturu Bloomberg, by se měl zbytek světa z tohoto experimentu v ledasčem přiučit.
  • Poučte se z dějepisu – po zvýšení sazeb dolar klesne
    Trhy se shodují na tom, že Fed v prosinci zvýší úrokové sazby a že tento krok vyšle americký dolar nahoru a euro naopak pod paritu – na úroveň...
  • Po údajích o inflaci, které tlačí dolar dolů, je pár USD/JPY pod tlakem.
    Pár USD/JPY se obchoduje kolem úrovně 141,90. Před několika dny jsme býky varovali, že ačkoli se cena obchoduje ve střednědobém býčím kanálu, je její chování medvědí a pár USD/JPY má tendenci klesat. Na základě naší analýzy se očekávalo, že se pár USD/JPY bude pohybovat ke spodní hranici kanálu. Cena dnes prorazila pod horizontální support na úrovni 145,20–145,50 a ztratila už více než 300 pipsů. V analýze ze 4. listopadu jsme upozorňovali, že cena má tendenci pohybovat se k úrovni 140. Očekáváme, že pár USD/JPY najde support na spodní hranici kanálu.
  • Pouhých šest dnů stačilo Wall Street na návrat na historická maxima
    Americké trhy včera pokračovaly ve svém vítězném tažení, když index S&P 500 při absenci významnějších nových zpráv vzrostl již šestým dnem v řadě. Tento index se ještě před týdnem pohyboval o 200 bodů níž pod svým 100dením klouzavým průměrem. Najednou se ocitl o přibližně 5 % výš a je zpět na historických maximech. Další sadu silných čísel zveřejnila společnost Netflix, která ve 3Q dosáhla zisku 3,19 USD/akcii, zatímco analytický konsensus byl nastavený na 2,56 USD/akcii. Tento titul se obchoduje poblíž svých historických maxim.
  • Pouhý týden po dokončení rozdělení akcií Acorda Therapeutics se akciový trh vyšplhal o 44%.
    Acorda Therepeutics Inc je americká společnost v biotechnologickém a farmaceutickém sektoru zabývající se vývojem terapií k léčbě a zlepšování životů lidí s neurologickými problémy nebo poruchami.
  • Po USA se cílem ruských útoků stanou německé volby
    CIA i FBI nedávno zveřejnily informace o tom, že Kreml se snažil ovlivnit výsledky amerických prezidentských voleb a pomoci zvolení Donalda Trumpa. Dlouho předtím už ale německé tajné služby varovaly, že Rusko ovlivňuje německou domácí politiku. Hovoří o „aktivních krocích“, kterými se Rusko snaží ovlivnit názory německé veřejnosti. Thomas Haldenwang, který stojí v čele Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (Bundesamt für Verfassungsschutz, zkráceně BfV), varoval, že podobné snahy mají za cíl poškodit německou vládu.
  • Po úterním výprodeji dnes pražská burza obrátila k mírnému růstu
    Pražská burza smazala část svých úterních ztrát. Index PX dnes posílil o 0,18 procenta na 1062,16 bodu. Nejvíc se dařilo akciím Avastu a Stocku. Naopak bankovní tituly uzavíraly dnešní obchodování se ztrátou. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Po útoku na Ukrajinu má zlato hodnotu 1940 dolarů
    Investory často nakupované zlato v nejistých časech je momentálně kvůli útoku na Ukrajinu nejdražší. Cena drahého kovu vyrostla na 1943 dolarů za troyskou unci.
  • Po útoku na Ukrajinu se cena zlata dostala na 1940 USD
    Zlato, které investoři často kupují v době nejistoty, je kvůli ruskému ozbrojenému útoku na Ukrajinu nejdražší za posledních 13 měsíců. Krátce po 08:00 SEČ cena kovu pro okamžité dodání vykázala nárůst o 1,8 procenta na 1943 USD za trojskou unci (oz; 31,1 gramu). Předtím se cena vyšplhala nad 148 dolarů, což byla nejvyšší hodnota od loňského ledna.
  • Po útoku v Saudské Arábii nás čeká zdražení ropy
    Útok na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco, který proběhl na východě Saúdské Arábie, dostal světový ropný trh do vyhrocené situace.
  • Po úvodním oslabení koruna držela pozice, za dnešek slábne celý region
    Koruna hned zrána k euru oslabila na hladinu 25,55, kde se následně usadila a ve zbytku dne už k výraznějšímu...
  • Po úvodním zaváhání koruna navazuje na posilování z minulého týdne
    Koruna dnes začala obchodování lehkým oslabením, když šla zpočátku se slábnoucím regionem. Mírně negativně pro...
  • Použije ECB na záchranu eurozóny tištění peněz?
    V posledních dnech se objevil velký počet názorů, které tvrdí, že ECB je jedinou...
  • Povánoční slevy jsou tu: kdy lze zlevnění zboží reklamovat, a kdy ne?
    Dnes začíná první období povánočních slev. Další velký nápor zákazníků pak lez čekat v týdnu od 3. ledna, kdy začnou novoroční slevy. Kamenné obchody totiž na 1. i 2. svátek vánoční musely mít ze zákona zavřeno, jestliže jejich plocha činí 200 metrů čtverečných a více. Povánoční slevy bývají často výhodnější než slevy předvánoční, například ty během akcií typu Black Friday. Značný pokles cen lze po Vánocích čekat třeba u oděvů. Prodejci se před další sezónou musí zbavovat zásob zboží, které „neudali“ během adventu.
  • Povánoční týden začala pražská burza růstem téměř o 0,4 procenta
    Pražská burza začala povánoční týden růstem o 0,39 procenta na 920,35 bodu. Posílily akcie energetické firmy ČEZ a Moneta Money Bank. Objem obchodů byl malý. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna i po svátcích stagnovala vůči euru i dolaru.
  • Povánoční týden zahájila pražská burza růstem o 0,21 procenta
    Především díky bankovním titulům dnes pražská burza navázala na růst z předvánočního týdne. Index PX dnes posílil o 0,21 na 1083,50 bodu, a dále tak vylepšil své letošní uzavírací maximum. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Uzavírací hodnota indexu PX je nevyšší od léta 2011.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024