Úterý 19. březen 2024 06:08
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex ebook
reklama
Dukascopy new

Dolar před večerním Fedem dál slábne. Ropa po zveřejnění amerických zásob -3 %

02.11.2016 15:55  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po včerejší nevydařené americké seanci dnes Evropa reaguje na včerejší vývoj a vrací se do červených čísel. Téměř všechny ztráty však vznikly ranním gapem a během celé středeční seanci si indexy své pozice zatím v líném bočním trendu udržují. Tématem středeční seance je samozřejmě večerní zasedání americké centrální banky a do zveřejnění rozhodnutí o sazbách lze počítat s tím že budou obchodníci i nadále spíše vyčkávat. Německý DAX tedy dnes zůstává mírně nad hranicí 10 400 euro a na jeho konsolidaci v bočním trendu se ani tentokrát nic nemění.

untitled

Na makro byla středeční seance zatím poměrně bohatá:

  • Markit zveřejnil revidované výsledky evropského PMI pro výrobní sektor a vypadá to, že si většina evropských zemí v minulém měsíci polepšila.
  • Příjemně překvapila také data z německého trhu práce. Počty nezaměstnaných se propadly o dalších 13 tis. osob, zatímco konsenzus s žádnou změnou nepočítal.
  • Britský PMI ve stavebnictví rostl v minulém měsíci o 0,3b. na 52,6b., zatímco konsenzus počítal s kontrakcí pod hranici 52b.
  • Nejzajímavější data ale zveřejnily Spojené státy. Podle ADP reportu z pracovních trhu mělo vzniknout v minulém měsíci v soukromém sektoru pouze 147 tis. pracovních míst proti konsenzu 166 tis. Ani ADP report (předskokan pátečních NFP) ale tentokrát stojaté vody na akciových trzích nerozvlnil.

Na FX a komoditách je dnes situace zajímavější. Americký dolar navazuje na včerejší výprodej a zdá se že alespoň v médiích existuje široká shoda nad tím, že je jeho pád zaviněn zprávami o snižujícím se náskoku Hillary Clintonové před Donaldem Trumpem. Budiž. Nejme si sice jistí tím, proč by mělo být vítězství Trumpa vnímáno jako negativní zpráva pro dolar (považujeme ji za spíše neutrální), ale je pravdou, že výprodej USD začal minulý týden po zprávách o tom, že FBI znovu zahajuje vyšetřování kauzy kolem emailů Hillary Clintonové.

Dolar dnes slábne na všech hlavních měnových párech, přičemž největší ztráty zatím utrpěl vůči NZD, kterému ale včera vydatně pomohla také velmi dobrá data z pracovního trhu.

untitled1

Komodity jsou dnes ale ještě zajímavější téma. Ve výrazném růstu pokračuje cena drahých kovů, která těží ze slábnoucího amerického dolaru a která se zvyšuje i navzdory celosvětovému růstu dluhopisových výnosů. Zlato se dnes dokonce vrátilo nad úroveň 1 300 dolarů za unci, kterou prolomilo začátkem minulého měsíce.

untitled2

Výprodej naopak pokračuje na ropě. Ta je zpět na úrovních, kde byla před zprávami že se OPEC dohodl na tom, že se koncem listopadu dohodne na snížení produkce. Optimismus nevydržel ani měsíc a dnešní zásoby ropy, které rostly v USA nejrychleji od roku 1984 (+14 mil. barelů) celé situaci rozhodně nepomáhají.

untitled4

I další hodiny budou hlavně o čekání na Fed. Ten rozhodne o sazbách kvůli posunu času ne v tradičních 20:00, ale už v 19:00. Vysoká volatilita téměř zaručena.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dolar proti euru posílil k 1,30 navzdory revizi HDP
    Kurz eura proti dolaru si včera žil svým životem navzdory zveřejněným makroekonomickým údajům. Posílení dolaru...
  • Dolar proti euru vrací zisky. Vyhlídky nových cel dusí americký IT sektor
    Během amerického obchodování či po něm se ukáže, zda zprávy o chystaném zavedení dalších cel na čínské zboží tentokrát nelhaly. Asijské trhy v očekávání nových cel propadly, následně se poměrně dobře drží Evropa. Tam sledujeme menší ztráty na DAXu, ale jinde vesměs mírný růst.
  • Dolar proti euru ztrácel, v tomto týdnu může nastat obrat
    Společná evropská měna minulý týden pokračovala v umazávání části svých ztrát vůči dolaru. Euru pomohla příznivá data z eurozóny, především...
  • Dolar pro zasedání Fedu dramaticky oslabil
    Včerejší obchodní den byl na trhu eura s dolarem až do večerního zveřejnění výsledku jednání FOMC poměrně nezajímavý. Kombinace...
  • Dolar prudce posílil, JPY nad 100,50.
    Aukce US 30-letých dluhopisů spustila na trhu výprodej ostatních měn vůči USD. Úspěšná aukce snížila výnos krát...
  • Dolar prudce roste oproti jenu
    USD/JPY se ráno pohyboval v rostoucím trendu uprostřed vyšších výnosů vládních dluhopisů a holubičímu postoji BoJ. Býčí aktivita se v úterý zvýšila, přičemž dolar po třetí seanci v řadě posílil vůči jenu a na cestě vzhůru prolomil 20letá maxima. Během asijské seance se dolar krátce dostal nad 132,75, což je maximum od dubna 2002.
  • 💲Dolar před ADP reportem ztrácí
    Americký dolar smazal ranní zisky a aktuálně ztrácí na většině měnových párů. EUR/USD prorazil nad úroveň 1,18 a několik dalších důležitých rezistencí včetně úrovně 61,8 retracementu posledního poklesu, úrovně 50 EMA a horní limity 1:1 struktury. Další důležitá rezistence se nachází v blízkosti 1,1850.
  • Dolar před americkým HDP ztrácí proti jenu, vůči euru se zatím drží
    Eurodolar se dál pohybuje kolem hranice 1,3600, aktuálně mírně nad ní. V tomto prostoru by mohl vyčkat na nová čísla z...
  • 💲Dolar před FOMC minutes oslabuje
    Na lednové tiskové konferenci dal Jerome Powell jasně najevo, že nevidí velkou šanci na snížení úrokových sazeb v březnu. Trh reagoval poměrně výrazným posílením dolaru. Powell zároveň naznačil, že Fed je stále více přesvědčen o dalším poklesu inflace, ale potřebuje více jistoty. Nakonec však Fed vidí příležitosti ke snižování sazeb - poslední dot-plot naznačuje 3 snížení úrokových sazeb v letošním roce. Powell zároveň naznačil, že slabší údaje z trhu práce by Fed přiměly k rychlejšímu snižování sazeb
  • Dolar před hlasováním o daních zisky nesbírá, akciím se však daří
    Čtvrteční obchodování na hlavních trzích přináší obrat vzhůru akciím, ale na dalších aktivech velké posuny cen či kurzů nesledujeme. Akcie táhne vzhůru technologický sektor společně s maloobchodníky po dobrých číslech Wal-Martu. Slušně se daří jak americkým, tak i evropským indexům. Dluhopisové výnosy rostou v USA, zatímco v Evropě jsou poměrně stabilní. Drahé kovy se také příliš nehýbou a ropa mírně klesla.
  • Dolar před zápisem z Fedu mírně roste
    Eurodolar ráno mírně klesá na 1,2035. Americká měna má nepatrně navrch také na párech s jenem a librou, kde pokračuje konsolidace v návaznosti na včerejší odpoledne. Na programu jsou dnes pro dolar zajímavé události. Nejprve to bude index ISM sledující náladu firem ve výrobním sektoru. Index by měl zůstat vysoko nad neutrální padesátkou, ačkoli loňských maxim z podzimu zřejmě nedosáhne. Pro dolar by šlo o zprávu, že expanze výroby pokračuje stále slušným tempem.
  • Dolar před zasedání Fedu koriguje předchozí zisky, investoři raději zavírají dlouhé pozice. Analýza USD/JPY, ROPY, AUD/NZD
    Americká data včera opět zklamala, což způsobilo korekci na americkém dolaru. Březnová výrobní aktivita v oblasti New Yorku klesla o 0,9 bodu a o 1,2 bodu minula očekávání. Míra využití výrobních kapacit v únoru rovněž klesla ze 79,1 na 78,9 procenta. Průmyslová produkce v únoru meziměsíčně posílila jenom o 0,1 procenta, což je sice lepší výkon než v lednu, avšak 0,2 procenta pod očekáváním trhu. Rovněž index stavitelů domů NAHB v březnu klesl o 2 body. Na horší data reagovaly pozitivně americké akciové indexy. Ty se těšily ze slabšího USD a doufají, že horší makroekonomické zprávy odradí Fed od brzkého utažení monetární politiky. Indexy si připsaly přes 1 procento zisku.
  • Dolar před zveřejněním amerického makra oslabuje
    Americký dolar se v očekávání zprávy o zaměstnanosti za říjen obchoduje na nižších úrovních. Jeho slabší výkonnost je důsledkem snížení rizikových přirážek, ve spojení se zmírněním napětí okolo obchodního sporu mezi USA a Čínou.
  • 💲Dolar před zveřejněním statistik amerického maloobchodu roste
    Ve 14:30 budou zveřejněna maloobchodní data za srpen. Jedná se o důležité makro před zasedáním Fedu v příštím týdnu. Stojí za zmínku, že po horších statistikách z amerického trhu práce a nižších inflačních číslech trh čeká slabší maloobchodní prodeje. Pokud by se to potvrdilo, tak Fed by dostal šanci z zachování současného nastavení měnové politiky. Nicméně USD se zatím nevzdává.
  • Dolar při americkém svátku aspoň přerušil své oslabování
    Optimismus z vývoje ekonomiky, naděje na dřívější změny v politice ECB i dobrý dojem z formování německé vlády dnes vynesly euro na páru s dolarem až těsně k 1,2300. Odtud kurz sice koriguje na 1,2260, ale i tak společné evropské měně zůstávají velice slušné zisky.
  • Dolar přibrzdil vývoj výnosů, růst akcií se opatrně přenáší do Ameriky
    Závěr týdne přinesl pozitivní překvapení z americké ekonomiky v podobě chicagského indexu ISM. Tento předskokan celostátního ISM se dokázal udržet na velmi vysokých 65,4 bodu, čímž jen lehce klesl z ještě vyšší listopadové úrovně. Naznačuje tak, že podnikatelská aktivita v regionu nepřestává dynamicky růst. Slabší zprávy naproti tomu přišly z realitního trhu a nízká německá inflace potvrzuje, že ECB opravdu nemusí s utahováním spěchat.
  • Dolar přichází o páteční zisky, trhy čekají hlavně na Trumpa
    Pondělní seance zatím přináší na většinu trhů tradičně líné obchodování. Nově příchozího makra je zatím málo a trhy se soustředí hlavně na téma americko-čínské obchodní války. Čeká se přitom zejména na to, až Trump konečně oznámí jaká bude finální podoba nových cel na čínské dovozy. Trump v tomto ohledu dnes zatím pouze zveřejnil pár nových tweetů, z nichž nejvíce zaujal tento, ve kterém se celních opatření zastával, když naznačuje, že vylepšují vyjednávací pozici Spojených států.
  • Dolar pyká za svou chybu
    Pochybnosti zničily euro. Přesněji způsobily ústup páru EUR/USD. Investory zneklidnil "jestřábí" projev člena FOMC Christophera Wallera, který vyzval Fed, aby pokračoval ve zpřísňování měnové politiky, protože neexistují žádné důkazy o udržitelném pohybu inflace směrem k 2% cíli, stejně jako prohlášení Black Rock, že Federální rezervní systém nedokončil zvyšování sazeb. Přidá dalších 50–75 základních bodů. A trh tak věřil v konec cyklu měnových restrikcí! Může to být špatně?
  • Dolar ranní zisky poztrácel, akcie po mírném váhání vykročily k růstu
    Po nepříliš pozitivních dopoledních makrodatech zůstávaly společná evropská měna i britská libra pod tlakem, zatímco investoři nadále převažují dobrá americká data vůči riziku pokračující koronavirové nákazy. S pokračujícím časem přeci jen převažuje optimismus podpořený solidními daty o americké spotřebitelské důvěře a akciové trhy se posouvají do pozitivních hodnot.
  • Dolar ráno slábne. USA sdělí propad ekonomiky a zasedá Fed
    Dnešek přinese kromě další sady firemních výsledků také předběžný údaj o americkém HDP za první kvartál. To už bylo zasaženo opatřeními proti koronaviru, a třebaže šlo vlastně jen o dva poslední týdny, dopad na ekonomiku byl zřejmě dost velký. Za 1Q pravděpodobně vykáže další pokles investiční aktivita, útlum uvidíme v zahraničním obchodě, ale silně na HDP dolehne i klíčová položka - spotřeba. Pokles ekonomiky se odhaduje na 4 procenta (tradičně v mezikvartálním anualizovaném pojetí).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank