Pátek 29. březen 2024 14:51
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Kdy začne ECB s utahováním měnové politiky?

20.10.2016 11:00  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Není tomu dávno, co médii proběhly zprávy o tom, že se uvnitř ECB začíná pomalu rozebírat téma ukončení programu kvantitativního uvolňování (QE). Ne že by se k něčemu takovému ECB bezprostředně chystala, ale spíše se toto téma otevřelo jako diskuse nad samotným procesem, který by se měl pravděpodobně velmi podobat ukončování QE v USA. Dnes zasedá ECB a spíš než konec QE zůstává i nadále tématem číslo jedna jeho další prodloužení. Většina trhu sice počítá s tím, že se dnes ECB k prodloužení platnosti QE neodhodlá, zároveň ale věří, že se tohoto kroku dočkáme již na příštím (prosincovém) zasedání. Aktuální tržní konsenzus tedy počítá s tím, že QE v březnu příštího roku neskončí a bude pokračovat i nadále. Pokud tedy evropské QE neskončí v březnu, kdy se jeho konce dočkáme? Stejnou otázku pravidelně pokládá bloomberg analytikům a aktuální konsenzus vypadá následovně.

untitled

Téměř 30 % ekonomů počítá s tím, že ECB začne ukončovat QE až ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku. Jedná se o poměrně výraznou změnu v porovnání s posledním průzkumem, podle kterého počítalo až 35 % dotazovaných ekonomů s koncem QE až někdy v roce 2018 nebo později. Pokud tedy ECB v prosinci rozhodne o prodloužení platností kvantitativního uvolňování, prodlouží jej s největší pravděpodobností o 6 – 9 měsíců (čekáme spíše šest). Bude-li pak ECB ukončovat QE podle plánu a podobným tempem jako v minulosti Fed (-10 mld. euro na každém následujícím zasedání), můžeme se definitivního konce nákupů dluhopisů dočkat až někdy koncem roku 2018.

Konec QE je ale jedna věc a začátek utahování měnové politiky (zvyšování sazeb) je věc zcela odlišná. Podíváme-li se na výhled pro budoucí vývoj úrokových sazeb, zjistíme, že do nadcházejících třech let trh s jejich růstem i nadále nepočítá. Implikovaná výše úrokových sazeb v tříletém horizontu totiž aktuálně dosahuje v eurozóně 0,02 %, což je jen dva bazické body nad jejich současnou úrovní.

untitled1

Pokud se podíváme na trh s dluhopisy, německé desetileté výnosy jsou aktuálně o pouhý jeden bazický bod výše. Měnová politika ECB tedy podle tržního konsenzu zůstane uvolněná ještě dlouhá léta a bude velmi zajímavé sledovat, kam mezitím vystoupají sazby v USA, které by Fed mohl letos podruhé zvýšit již na svém prosincovém zasedání.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kdy odzvoní tržním strašákům?
    Trh už dlouho trápí dva strašáci: brexit a obchodní dohoda mezi Spojenými státy a Čínou. Nyní by se jich však konečně mohl zbavit. Otázkou potom zůstává, zda trh už tuto možnost nacenil a zda zbývá ještě nějaká rezerva, která by mohla vyvolat silnější příklon k riziku.
  • Kdy přijde ekonomická krize? Společnosti hlásí rekordní tržby.
    I když se stále mluví o nastupující krizi, mnoho společností hlásí rekordní tržby. Společnost Amazon, Alza či Mironet jsou určitě v plusu. Vánoční tržby vyšly nad očekávání dobře.
  • Kdy přijde recese na akciových trzích
    Mnoho lidí, investorů, finančních poradců i analytiků přemýšlí, zda se již blíží recese, a pokud ano, kdy asi přijde. Akciové trhy rostou již rekordně dlouhou dobu. Současný vzestup trvá v USA již 9 let a v ČR 5 let. Je jen otázkou času, kdy to celé spadne dolů.
  • Kdy se akciové trhy dotknou svého dna?
    „Lokalizace dna u medvědího trhu je obtížná disciplína. Lze však předpokládat, že dno je stále před námi,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Kdy se Bitcoin dostane na 500 tisíc dolarů? Odhalení toho, co říká PlanB a metriky
    V tento den loňského roku byla hodnota Bitcoinu 38 400 dolarů. V době psaní článku se však královská mince obchodovala za 29 869,80 USD po vzestupu o 2,09 % za uplynulý den a nárůstu o 0,24 % za poslední týden. Pokoušet se vytušit další pohyby Bitcoinu může být jako pokoušet se zírat skrz zeď, ale jeden analytik se domnívá, že býci mají důvod těšit se na budoucnost.
  • Kdy se Trump pustí do Íránu? Závěr týdne je o bezpečnostních hrozbách i nových datech, nálada je zatím špatná
    USA skrze svého ministra zahraniční přímo obvinily Írán z útoků na tankery v Ománském zálivu, a to na základě zpravodajských informací. Další země zůstávají opatrné ve vynášení soudů a chtějí incidenty nejprve vyšetřovat. O čem lze ale těžko pochybovat, je vyhrocení napětí v oblasti. Podle nás je otázkou času, než se do hry vloží Donald Trump. Americký prezident přitom už dříve volil vůči Íránu velmi tvrdá slova a také nyní bychom čekali razantní hrozbu použitím vojenské síly. Aktuální vývoj cen ropy, které lehce korigují včerejší nárůst, tak nemusí dlouho vydržet. Vyhrocení bezpečnostní situace by navíc neprospělo celkové náladě na trzích, takže pro akcie, snad s výjimkou producentů energií, jde o negativní riziko.
  • Kdy skončí oslabování koruny Českou národní bankou?
    Kurzový závazek České národní banky (ČNB) je s námi už více než tři roky. Česká měna nesměla a stále nesmí posílit pod 27 korun za euro. Když se banka pro jeho zavedení rozhodla, česká ekonomika byla v úplně jiné situaci, než je dnes. HDP klesalo a hrozil také pokles spotřebitelských cen do deflace. Přestože oslabení koruny se setkalo s odporem veřejnosti a dodnes je krajně nepopulární, tak ve své době mohlo dávat smysl.
  • Kdy skončí QE? Konsensus na Wall Street chybí, stejně jako ve Fedu
    Bilanční suma americké centrální banky se v předchozím týdnu přehoupla přes hranici 3 bilionů USD. Nafukování začalo ...
  • Kdy Trumpománii zastaví silný dolar?
    Povolební lavina v podobě raketového růstu amerických úroků a posilujícího dolaru se valí dál. Včera sice nastoupený trend trochu přiživila Janet Yellenová svým varování před brzkým zvýšením sazeb Fedu, ale jinak má vše na svědomí vítězství D. Trumpa, a to v kombinaci s totálním ovládnutím Kongresu ze strany Republikánů. To totiž nabouralo drtivou většinu úvah o tom, jak bude vypadat hospodářská politika USA v roce 2017 a dále. Málokdo počítal s tím, že by se po amerických volbách dostala k moci strana, která by tak snadno mohla táhnout za jeden provaz v otázce fiskální expanze. Dokonce, i kdyby v Bílém domě usedla Hillary Clintonová a Kapitol zcela ovládli Demokraté, tak perspektiva na fiskální stimul v následujících letech by nebyla tak růžová jako v republikánském ražení.
  • Kdy ukončí ČNB svůj kurzový závazek?
    Česká republika je díky České národní bance od roku 2013 zemí, která tak trochu má i nemá euro. Má jej proto, že je na něj česká měna od roku 2013 na úrovní 27 kč v podstatě zafixovaná a nemá jej proto, že samozřejmě není členem eurozóny a může se kdykoli vrátit zpět k free float režimu. K tomu kdy ČNB svůj závazek opustí se banka čas od času vyjadřuje a její poslední vyjádření zatím zní tak, že rozhodně ne letos a pravděpodobně někdy v polovině příštího roku. Bloomberg se na stejnou otázku zeptal několika ekonomů a podle jeho průzkumů trh ČNB zatím docela věří.
  • Kdy začne Fed debatovat o změně politiky? Před výsledkem jednání panuje napětí
    Akcie na hlavních trzích nemají jasný směr a klíčové indexy se většinou nacházejí nedaleko včerejších hodnot. Podobné je to s dluhopisy nebo eurodolarem, na němž také nevidíme tendenci se někam posouvat. Stabilní je zlato, zatímco měď nebo ropa se odpoledne zvedly.
  • Kdy začne slabá koruna pomáhat?
    Růst české ekonomiky v průběhu loňského závěrečného čtvrtletí zrychloval a dosavadní dílčí měsíční data naznačují, že tento trend...
  • Kdy zvýší ECB sazby❓
    Evropská centrální banka má zítra ve 13:45 rozhodnout o měnové politice. Trh neočekává, že by sazby tento týden mohly růst, ale volání po zvýšení sazeb je čím dál více, přičemž bankéři poukazují na červenec jako začátek růstu sazeb. Nicméně nadcházející zasedání bude bedlivě sledováno, protože se očekává, že banka poskytne vodítka a může připravit půdu pro zvýšení sazeb v následujícím měsíci.
  • Když Fed zvyšuje sazby, Dow stoupá
    Akcie ve středu vzrostly poté, co předseda Fedu Jerome Powell sdělil, že zvýšení sazeb o 75 bazických bodů není aktuální. Tato poznámka následovala po půlbodovém zvýšení na rozmezí 0,75 % až 1 %, což představuje největší nárůst od roku 2000.
  • Když inflace požírá úspory
    Všichni z nás pociťují důsledky inflace ve svých peněženkách a na bankovních účtech. Náklady na život se zvyšují a jediné, co můžeme dělat, je snažit se maximálně snížit výdaje a omezit se pouze na ty nezbytné. Na individuální úrovni toho víc pro ekonomickou situaci udělat nemůžeme. Je proto lepší zaměřit se na možnosti, které ovlivnit můžeme.
  • Když investiční svět zbavíme mýtů a záhad, zajistíme ženám větší rovnost
    Finanční sféra se dosud otřásá v důsledku lockdownů, následných problémů s dodavatelskými řetězci, energetické krize a inflace, na jejíž existenci jsme na dlouhou dobu zapomněli. Camilla Dahl Hansen, Chief Experience Officer společnosti Saxo Bank, má za to, že nastal čas, využít tyto společenské změny a zdvojnásobit úsilí vynakládané k tomu, abychom do světa investic přilákali víc žen.
  • Když Kofole hořkne chuť
    Postup společnosti Kofola markantně snižuje šance na nabití stability a předvídatelnosti titulu ve v potravinářském oboru na pražské burze. Situace může být ovlivněna u drobných akcionářů i za pomoci nájezdu konkurence. Pokud se majitelé společnosti rozhodnou prodat část akcií na burze, pak také mohou s jistotou počítat s tím, že kromě peněz získaných od investorů získají ještě další benefit v formě publicity zdarma. V českých útlých podmínkách je to obzvláště citelně znát.
  • Když se dva hádají, třetí se směje: Mohou zákazy TikToku vdechnout akciím konkurentů nový život?
    Poté, co se Evropský parlament rozhodl zakázat používání TikToku ve třech institucích EU a doporučil jejich úředníkům, aby si tuto aplikaci kvůli problémům s kybernetickým zabezpečením smazali i ze svých osobních přístrojů, se mluví o zákazu TikToku i ve Spojených státech. Akcie amerických sociálních sítí na tuto zprávu zareagovaly pozitivně a konkrétně Snap posílil o 9,5 %. Tato platforma má nejmladší uživatelskou základnu, a tak by pravděpodobně na poklesu poptávky po TikToku kvůli těmto zákazům a doporučením vydělala nejvíc.
  • Když se dva perou, firma se směje... aneb kdo na tomto trhu kupuje a jak na tom vydělat
    Američtí investoři již v letošním roce prodali akcie za 80 miliard dolarů, zatím...
  • Když se vám přes noc propadne investice o čtvrtinu. Hlavně zachovejte klid
    Propad akcií společnosti Meta (dříve Facebook) o více jak čtvrtinu hodnoty znovu potvrdil, že akciové trhy umí být hodně divoké. Od přelomu roku se obzvlášť technologickým titulům nedaří a investoři, kteří se do tohoto světa vydali teprve nedávno, respektive po propuknutí koronavirové pandemie, zažívají tuto jízdu dost možná poprvé v životě. Výkyvy k investování patří, ale z pohledu na dvojciferná rudá čísla se znaménkem mínus může mít nejeden člověk špatné spaní. Jak se v takových chvílích chovat? Nejdůležitější je nezmatkovat.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani