Čtvrtek 28. březen 2024 15:53
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Co dnes čekat od ECB?

08.09.2016 09:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnešní den patří ECB. Značná část trhu počítá s tím, že centrální bankéři natáhnou politiku kvantitativního uvolňování (QE) za horizont března 2017. My jsme opatrnější a v hlavním scénáři (pravděpodobnost 60 %) předpokládáme, že ECB dnes trhy zklame a ponechá měnovou politiku bez výraznějších změn.

Za prvé proto, že situace v ekonomice eurozóny ani po Brexitu nevypadá nijak špatně. I proto asi nebude zapotřebí přepsat nijak dramaticky prognózu ECB na následujících 18 měsíců (my počítáme letos s růstem o 1,5 % a příští rok o 1,4 %). ECB navíc řadu svých nástrojů ještě pořádně nenechala účinkovat, protože nebyly zatím plně nasazeny (TLTRO). U některých z nich zase není jisté, zda nepřináší více škody než užitku (např. záporné sazby). I proto čím dál více slyšíme ze samotné ECB hlasy vyzývající v tuto chvíli k opatrnosti (Benoit Coeure v Jackson Hole). Pokud budeme mít pravdu a ECB dnes trhy zklame, měla by to být dobrá zpráva pro euro a špatná zpráva pro dluhopisy, a to především na delším konci křivky.

Nemůžeme ale vyloučit ani alternativní scénář, ve kterém se ECB dnes rozhodne preventivně jednat a politiku QE natáhne (o 6-9 měsíců). V tomto scénáři (pravděpodobnost 40 %) by euro naopak mohlo ztrácet a dluhopisy ze vzniklé situace profitovat. Hodně by přitom záleželo na tom, jak by ECB protažení QE chtěla provést. Na začátku roku 2017 jí totiž vyschne zásobárna dostupných aktiv, která může z trhu skupovat. Aby tedy mohla v politice QE pokračovat, musela by trochu uvolnit pravidla, která ji dnes omezují ve volném skupování dluhopisů z trhu. Pokud by se rozhodla, že zruší omezení nákupů podle kapitálového klíče, znamenalo by to v praxi, že může do budoucna kupovat více italských a méně německých dluhopisů - tj. přispělo by to k dalšímu utažení rozpětí mezi italskými a německými výnosy. Pokud by se naopak rozhodla zrušit výnosový limit pro nákupy dluhopisů, znamenalo by to, že může dál tlačit hlouběji do záporu německé výnosy.

Je také možné, že ECB naplní náš hlavní scénář a QE nenatáhne, nicméně se rozhodne již dnes rozvolnit pravidla pro skupování dluhopisů. Tak aby dala trhům signál, že je kdykoliv připravena QE flexibilně natáhnout. Ani my nečekáme, že v březnu 2017 skončí QE definitivně. Věříme ale, že ECB v prosinci oznámí postupné utlumování programu (snižování nákupů) od března 2017 do konce příštího roku.

Forex

Zasedání polské centrální banky novinky nepřineslo, avšak zlotý dále posiloval. Výbor pro měnovou politiku (RPP) zůstává spokojen s nastavením měnových podmínek a ačkoliv trh stále sází na pokles sazeb v následujících měsících, tak RPP s podobným krokem nepočítá. Naopak, zrychlování růstu a odeznění nízkých cen komodit by podle guvernéra Glapinského měly znamenat, že další pohyb sazeb bude vzhůru (bez konkrétnější časové specifikace). My rovněž očekáváme stabilitu sazeb, která by mohla vydržet až do konce roku 2017.

V ČR se mezitím trhům dostalo ujištění, že do zavedení záporných oficiálních sazeb se bankovní radě ČNB nechce. ČNB i nadále počítá s tím, že k exitu z intervenčního režimu by mělo dojít kolem poloviny příštího roku a přesná forma bude záležet na aktuálních podmínkách v době jeho nastání. ČNB by preferovala jednorázový exit.

Dnes sice bude zveřejněna v ČR nezaměstnanost a v Maďarsku inflace (za srpen), nicméně pozornost se soustředí na ECB. Ta by mohla trhy spíše mírně zklamat, což by mělo být z hlediska forintu a zlotého negativní. V případě koruny to může dále podpořit sázky na blížící se exit. Tlak na posilování koruny v posledních dnech zesílil, soudě dle forwardových kurzů EUR/CZK (koruna citelně posiluje).

EUR/USD

Kurz eurodolaru se pohnul nepatrně níže, americké měně pomohly jestřábí výroky centrálních bankéřů z Fedu. Naopak zveřejnění Béžové knihy Fedu nezanechalo na trhu stopy.

Dnes bude pozornost upřena na ECB. Její nečinnost by eurodolaru mohla pomoci ke krátkodobým ziskům.

Autor: Jan Čermák & Jan Bureš, ČSOB Investiční výzkum

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co čekat v novém týdnu? Rozkolísané trhy a razantní ČNB
    Minulý týden byl na hlavních trzích nabitý makro událostmi, které přinesly zvýšenou volatilitu na sazbách, akcích i měnách. Zasedání Fedu a především překvapivě silná data z trhu práce posunuly krátký konec americké výnosové křivky vzhůru. Zatímco akciím se i tak dařilo díky vynikajícím výsledkům technologických společností v čele s Metou, silný dolar nehraje do karet rizikovým měnám včetně koruny, která pokořila hranici 24,90 EUR/CZK. Kalendář na hlavních trzích je tento týden relativně prázdný, a tak nás budou zajímat především tuzemská data, která dokreslí růstový příběh čtvrtého kvartálu 2023.
  • Co čekat zítra ráno od BoJ a RBA?
    Ještě než bude ve středu rozhodovat o úrokových sazbách Fed, čeká nás zítra brzy ráno zasedání hned dvou významných centrálních bank – Bank of Japan a Reserve Bank of Australia. Níže proto v několika bodech krátký komentář k tomu, co od obou Bank očekávat a jaký mohou mít ráno dopad na domácí měnu.
  • Co čeká zlato po holubičím skoku FOMC?
    Zlato i stříbro ve středu zaznamenaly prudký růst – a historie se již potřetí opakuje. Holubičí zvýšení sazeb Fedem odstartovalo zpětný nákup a zlato se vrátilo do relativního bezpečí nad 1.221 USD za unci. Když nyní pozornost Fedu mizí, zlato se s vysokou pravděpodobností stabilizuje a zisky burzovního trhu vyrovnají poptávku související s geopolitickým rizikem.
  • Co čeká zlato v případě Bidenova vítězství ve volbách?
    Zdá se, že letošní dobré výsledky zlata a stříbra budou pokračovat i v posledním čtvrtletí. Zvýšenou pozornost znovu přitahuje reflační obchodování, které přeje zlatu i komoditám. Výnosy z dlouhodobých dluhopisů a akcie s malou kapitalizací jsou na vzestupu a zlato se vrátilo nad 1900 dolarů za unci. Tato očekávání vycházejí z nejnovějších průzkumů, podle nichž roste pravděpodobnost, že Joe Biden porazí 3. listopadu Donalda Trumpa.
  • Co dál s britskou librou? Nejzajímavějšími páry budou i nadále GBPUSD a GBPJPY
    Dostal jsem několik dotazů na téma dalšího vývoje GBP na různých měnových párech a rozhodl se na toto téma napsat krátký článek. Libra má za sebou pár velmi divokých dnů, během kterých slábla vůči všem světovým měnám. Největšího výprodeje se dočkala podle očekávání na páru s bezpečnými přístavy, jako je japonský jen a americký dolar přičemž na páru s japonským jenem dosahují ztráty od minulého čtvrtku více než 13 %.
  • Co debata o zvýšení dluhového stropu znamená pro trhy?
    Otázka zvýšení dluhového stropu americké vlády se stává politickým dramatem, protože strany nedokážou dosáhnout oboustranné dohody.
  • Co dělá Bitcoin v létě?
    Přes veškeré katastrofické prognózy, odhady a dohady, Bitcoin si užívá. Každý, kdo před dovolenou zkoumá valuty, ať se podívá i na virtuální měnu. Cena jednoho Bitcoinu se před nedávnem vyšplhala přes 700 dolarů a v současné době se pohybuje okolo 650 dolarů. S tím už se na cestách chvilku vyžít dá. Ale jak se k něčemu virtuálnímu dostat fyzicky?
  • Co dělají BTC velryby v momentálním poklesu ceny Bitcoinu?
    Stále více poklesů tlačí letošní minimum na trhu s bitcoiny opakovaně na nižší úrovně. Mají v tom prsty velryby?
  • Co dnes čekat od ČNB?
    Co dnes čekat od zasedání ČNB? Stručně, žádnou revoluci. Od listopadového zasedání čísla z reálné ekonomiky víceméně potvrzují hlavní scénář ČNB ohledně pokračující recese. Říjnový průmysl zpomalil, kvůli opětovnému zhoršení v dostupnosti subdodávek v některých odvětvích v čele s automotive. Relativně slabé byly také tržby v klíčových službách (real estate, doprava) a zejména maloobchod.
  • Co dnes čekat od ČNB?
    Co sledovat v dnešním zasedání ČNB. Na prvním místě samozřejmě rozhodnutí o sazbách. Věříme, že ČNB nakonec úrokové sazby zvýší o 50bps (podobně jako očekává trh) s tím, že si ponechá dveře otevřené pro poslední “malý krok” v červnu. Vzhledem k nejistotě spojené s blížící se velkou obměnou bankovní rady, však není vyloučené, že ČNB bude s dalším zvyšováním sazeb ještě opatrnější… Samotné rozhodnutí bude hodně důležité v kontextu nové prognózy.
  • Co dnes čekat od Janet Yellen?
    Trhy si dnes dopoledne užívaly korekci a pokles rizikové averze. Americký dolar korigoval alespoň malou část propadů, ...
  • Co dnes čekat od NFP? Analýza EUR/USD, AUD/CAD
    Hlavní událostí dnešního dne budou data z trhu práce USA. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávají, že USA v březnu...
  • Co dnes můžeme čekat od makroekonomických dat USA? ADP, HDP, FOMC, analýza USD
    Včera večer promluvil americký prezident Barack Obama, jenž se přidal k Evropské unii v rozšíření sankcí v...
  • Co dnes můžeme čekat od zasedání americké centrální banky?
    Počet nově započatých staveb domů se v listopadu v USA po delší době vrátil nad milionovou hranici, když posílil ...
  • Co dnes můžeme čekat od zasedání ECB?
    Evropská centrální banka (ECB) dnes zveřejnění rozhodnutí o úrokové sazbě. Nadále se očekává zachování sazby reko...
  • Co dnes očekávat od Bank of England?
    Bank of England měla původně oznámit své rozhodnutí o měnové politice minulý týden ve čtvrtek ve 13:00. Rozhodnutí se však o týden zpozdilo kvůli úmrtí královny Alžběty II. a národním smutku. Bank of England již na svém předchozím zasedání varovala, že očekává, že britská ekonomika v posledním čtvrtletí roku 2022 přejde do recese a že tato skutečnost ji neodradí od zvyšování sazeb v boji proti inflaci.
  • Co dnes očekávat od Fedu?❓
    FOMC oznámí rozhodnutí dnes ve 20:00. Jestřábí překvapení od běžně holubičí ECB ukázalo, že centrální banky opravdu nežertují se snahou porazit inflaci. Dočkáme se však dnes večer podobně jestřábího překvapení Fedu? Nebo zůstane americká centrální banka ve svých starých kolejích i navzdory zhoršující se makroekonomické situaci?
  • Co dnes večer očekávat od Fedu?
    FOMC dnes zveřejní rozhodnutí o sazbách (20:00) a guvernér Powell vystoupí o 30 minut později na tiskové konferenci. Zde prezentujeme 3 hlavní body, na které by se měli obchodníci zaměřit.
  • 👁‍🗨Co dnes večer očekávat od Fedu❓
    Inflace v USA je nejvyšší za posledních takřka 40 let na úrovni 7 %. V těchto výšinách si už ani Fed nedovolí tvrdit, že se jedná pouze o dočasný fenomén. Ať už je za změnou narativu Fedu jakýkoliv důvod (ekonomický či politický), tak se zdá, že americká centrální banka začala konečně brát problematiku inflace vážně. A to znamená utahování měnové politiky. Po výrazné rally na akciích a kryptoměnách, kterou podpořil masivní přiliv likvidity z centrálních bank, jsme se dostali do období, kdy se začíná likvidita pomalu stahovat. Není tak vůbec překvapením, že jsou trhy nervózní. Co dnes můžeme čekat od guvernéra Fedu Powella?
  • Co druhá vlna udělá s ekonomikou. Může zlevnit zejména méně atraktivní nemovitosti
    Závažná druhá vlna pandemie připraví českou ekonomiku až takřka o bilion korun, veřejnou kasu pak o minimálně o další desítky miliard. Měla by ale i své pozitiv, i když jak pro koho. Třeba by zlevnila některé nemovitosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI