Čtvrtek 28. březen 2024 21:43
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Důvod pro nezvýšení sazeb? Americká produktivita práce klesá již tři kvartály v řadě.

09.08.2016 14:54  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po pátečních NFP dnes americký Úřad pro pracovní statistiky zveřejnil další, ne tolik sledované – leč zajímavé, výsledky z pracovního trhu. Tentokrát týkající se produktivity a ceny práce, které mj. bedlivě monitoruje také americká centrální banka. Předběžná čísla za 2Q 2016 vypadají následovně:

  • Produktivita práce klesla v o 0,5 %, zatímco tržní konsenzus počítal s růstem o 0,4 %. Jedná se o třetí propad produktivity v řadě poté, co klesla o 0,6% a 2,4 % v předchozích dvou čtvrtletích.
  • Cena práce rostla o 2 %, zatímco konsenzus očekával růst o 1,8 %.

Zatímco cena práce dokázala příjemně překvapit, produktivita je znovu velkým zklamáním. Je to přitom právě překvapivě pomalý růst produktivity, který je podle americké centrální banky jedním z překážek dalšího zvyšování úrokových sazeb. V minulých měsících to několikrát zopakovala také Janet Yellenová, která například během června uvedla, že „kombinace silného pracovního trhu a stabilního růstu HDP vede k neobvykle nízkému růstu produktivity práce, která se od roku 2010 zvyšovala meziročně o pouhých 0,5 %. Dobrou zprávou pro trhy je, že nízká produktivita práce pravděpodobně povede k další tvorbě pracovních míst, i když se bude jednat spíše o krátkodobý stimul. Špatnou pak to, že další pád následně může přibrzdit růst americké ekonomiky a bránit tak růstu amerických úrokových sazeb. Fed má tedy ode dneška o důvod víc k přemýšlení nad tím, proč s růstem sazeb zatím raději nikam nepospíchat.

Untitled
Čtvrtletní změna produktivity práce a roční klouzavý průměr, který se propadl do mínusu poprvé od roku 2014

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Důvěra veřejnosti v českou korunu v posledním roce stoupla, přes 10 % lidí zvažuje investici do kryptoměn
    Téměř třicet procent české populace považuje korunu za nejdůvěryhodnější měnu jako uchovatele hodnoty na období příštích 5 let. Druhou nejdůvěryhodnější měnou je pro Čechy švýcarský frank (26 %) a třetí skončilo euro (19 %). Naopak, minimálně veřejnost důvěřuje kryptoměnám jako uchovateli hodnoty - nejdůvěryhodnější jsou jen pro necelá 3 % populace. Vyplývá to z průzkumu Reputace měn 2018, který uskutečnila společnost Ipsos pro brokera a obchodníka s měnami společnost TopForex.
  • Důvěra ve výrobním sektoru podle dubnových PMI výrazně poklesla, a to nejen v ČR
    Dnešek byl především ve znamení dalšího kola zveřejnění dubnových indexů nákupních manažerů (PMI), a to včetně toho českého. Nálada v českém zpracovatelském průmyslu se výrazně snížila, když PMI poklesl z březnových 41,3 b. na 35,1 b. v dubnu. Jedná se tak o nejhorší výsledek od března 2009. V době finanční krize byla nálada ve výrobním sektoru jen mírně pesimističtější. Dnes zveřejněná dubnová hodnota se nacházela velmi blízko našeho odhadu, avšak nad očekáváním trhu, který počítal s ještě větším propadem PMI na 30 b. S tím jak dochází k postupnému rozvolňování vládních opatření v ČR a také v zahraničí, lze předpokládat, že index nákupních manažerů dosáhl svého dna a v květnu již pravděpodobně dojde k mírnému zlepšení. I tak však zcela jistě zůstaneme pod hranicí 50 b. Z ostatních zemí PMI výrazně poklesl také v Polsku, Itálii a Španělsku a ve všech třech případech dosáhl zhruba 30 b. Výjimkou tak dnes bylo pouze Maďarsko, kde došlo k mírnému nárůstu důvěry ve výrobním sektoru a jen nepatrně se tak korigoval její výrazný pokles v březnu.
  • Důvěra ve zpracovatelském průmyslu vzrostla, nadále však převládá pesimismus
    Dnes zveřejněný index nákupních manažerů (PMI) za červen vzrostl na 44,9 b. z květnových 39,6 b. To bylo mírně pod naší prognózou, avšak v souladu s očekáváním trhu. Důvěra ve zpracovatelském průmyslu se tak zvýšila, a to především v důsledku uvolnění restriktivních vládních opatření. Většina průmyslových podniků již sice obnovila produkci, řada z nich však stále využívá jen část své výrobní kapacity. Někteří producenti tak začali propouštět. To jsou však prozatím spíše výjimečné případy, když míra nezaměstnanosti podle MPSV i v červnu zůstala pod 3,7 %. Vyšší míre propouštění nyní pravděpodobně brání vládní opatření v rámci programu Antivirus, který spočívá v proplacení části mezd zaměstnanců, v případě prokazatelného poklesu poptávky po produktech zaměstnavatele. Tento program však koncem srpna skončí a zatím nejsou dostupné informace o jeho možném prodloužení. Míra nezaměstnanosti může tudíž v druhé půli letošního roku skokově vzrůst.
  • Důvěra v maďarskou ekonomiku na osmiměsíčním minimu
    Kurz koruny vůči euru zahájil zkrácený pracovní týden v poklidném módu. Koruna krátce zamířila k hladině 27,06 CZK/EUR, v odpoledních hodinách se však vrátila zpět ke 27,07 CZK/EUR, kde včerejší seanci zahajovala.
  • Důvěra v oživení a dobrá data pomáhá trhům dál nahoru
    Pokračující očkování, důvěra v další peníze z rozpočtu i sázky na dobrá makrodata jsou závěrem týdne zdrojem nových zisků na akciových trzích. V případě italského (+1,3 pct) či francouzského (+0,9 pct) trhu jde o zisky slušné, v Německu (+0,15 pct) je to slabší. Pražská burza s růstem o 0,8 pct patří k těm úspěšnějším. Výnosy dluhopisů na hlavních trzích zůstávají v klidu, eurodolar se aspoň zvedá z lokálního minima na 1,1980 a libra proti dolaru posiluje už nad 1,3700.
  • Důvěra v průmysl eurozóny padla na šestileté minimum, ČNB zhorší Česku prognózu
    Důvěra v průmysl zemí eurozóny se v září propadla na nejnižší úroveň za posledních šest let. Níže byla naposledy v červenci 2013. Propad nálady v průmyslu stahuje dolů celkový ekonomický sentiment ohledně ekonomiky eurozóny. Ten se v září ocitl nejníže za celé období od února 2015.
  • Důvěra v tuzemské ekonomice klesá napříč všemi sektory
    Dopady přetrvávající války na Ukrajině, zejména vysoké ceny nejenom energetických komodit se podepisují na náladě tuzemských firem i domácností. Podle červnového konjunkturálního průzkumu klesla důvěra v českou ekonomiku jako celek pod dlouhodobý průměr. I když zhoršení zaznamenal sentiment podnikatelů i domácností, je zřejmý výrazně negativní vývoj především u spotřebitelské důvěry.
  • Důvěryhodnost Fedu je ohrožena. Poptávka po zlatě roste
    Ekonomové očekávali další pokles spotřebitelských cen, ale americké ministerstvo práce uvedlo, že index v květnu meziročně vzrostl o 8,6 % a dostal se téměř až k novému 40letému maximu. Tyto údaje přiměly investory porozhlédnout se po bezpečných aktivech, což vyvolalo poměrně působivý pohyb zlata.
  • Důvěřovat nerovná se utrácet
    Průzkumy důvěry amerických spotřebitelů v posledních měsících ukazují na krátkodobé zhoršování po delším období poziti...
  • Důvod, proč by Bitcoin mohl být v bezpečí před globální krizí na akciovém trhu
    Někteří považují Bitcoin za tzv. digitální zlato, vzácného uchovatele hodnoty. Jiní Bitcoin považují za technologický projekt či typ softwaru s odpovídající sítí. To, že Salvador přijal Bitcoin jako zákonné platidlo bude podle všeho důkaz funkce směnných prostředků, kterou Lightning Network nabízí. Řešení škálování druhé vrstvy nabízí okamžité a levné převody, i když ke vstupu nebo výstupu ze sítě potřebuje pravidelné transakce na blockchainu.
  • Důvody, kvůli kterým mohou investoři do bitcoinu slavit
    Poslední analýzy serveru CryptoQuant odhalily, že cena bitcoinu může během několika následujících dní nabrat vzestupnou dynamiku.
  • Důvody nedávného kolapsu libry
    K poklesu došlo poté, co britská vláda oznámila rozsáhlou 100milionovou fiskální podporu britské ekonomice. Ve skutečnosti jde o poměrně riskantní strategii. Britské vládní dluhopisy po oznámení prudce klesly. Vyděšení investoři pochopili, že obrovské nové půjčky způsobí pokles dluhopisů, prodali je tedy a utekli od libry, což vyvolalo kolaps.
  • Důvody pádu GBP
    Britská libra včera klesla vůči americkému dolaru v důsledku komentářů Andrewa Baileyho, které zpochybnily potřebu dalšího zvyšování úrokových sazeb ve Spojeném království. V současné době guvernér Bank of England Andrew Bailey očekává, že inflace letos výrazně poklesne, a zpochybňuje nutnost dalšího zvýšení sazeb i na zasedání koncem tohoto měsíce. Bailey dal členům parlamentu pozitivní signál, že inflace klesá, a prohlásil, že klesající ceny energií a slábnoucí trh práce naznačují, že cyklus zvyšování úrokových sazeb se chýlí ke konci. V reakci na to se libra okamžitě propadla, čímž eskalovala svůj pokles na medvědím trhu.
  • Důvody proč Bitcoin míří k zemi
    Pokles, který Bitcoin o víkendu zaznamenal, nutí k zamyšlení nad momentální situací na kryptotrzích.
  • Důvody, proč BTC nahradí kreditní karty
    Užívání kreditních karet k platbě za nákupy má pro podniky a spotřebitele negativní důsledky. BTC nabízí lepší alternativu plateb.
  • Důvody, proč koupit akcie Nike
    Za poslední měsíce se investoři na trhu ocitli na tenkém ledě. Co se týče rekordní míry inflace, rostoucím úrokovým sazbám a obavám z Ruska a Ukrajiny jsou rostoucí akcie poslední dobou pod velkým tlakem. Je normální, že investoři v dobách nejistoty přecházejí od spekulativních investic k bezpečnějším aktivům.
  • Důvody proč nejít na dubnové Money Expo
    Investičních veletrhů není v Česku nikdo dost. V Česku je pro širší investorskou veřejenost občas udělají větší makléřské společnosti jako Fio, XTB, Patria nebo brokerjet ČS, která investorskou konferenci v pravém slova smyslu, včetně pomyslné investiční hvězdy v podobě Alexandra Eldera, udělala párkrát v minulosti. O veletrh pro investory se loni poprvé pokusila s nemastným neslaným výsledkem také nemakléřská Financial Progress Group. Otázkou je zda by měli drobní aktivní investoři vážit cestu do Top Hotelu na pražském Chodově i letos.
  • Důvody proč společnost Nvidia očekává další růst
    Zatímco makro prostředí střídá jedna výzva za druhou, čipových gigant Nvidia (NVDA) jde od úspěchu k úspěchu a to bez ohledu na stále se měnící prostředí.
  • Důvody prudkého růstu zemního plynu v USA
    Zemní plyn v USA prudce vzrostl na ceně a referenční kontrakty vystoupaly na třináctileté maximum 8,74 dolarů za milion britských tepelných jednotek v době, kdy cena paliva kvůli nedostatečné poptávce obvykle na jaře klesá. Podle analytiků však ke zvýšení ceny plynu, která od března stoupla zhruba o 90 %, přispěla řada faktorů.
  • Dva centrální bankéři zvedli ruku pro vyšší korunové sazby
    Česká koruna se dnes stala jednoznačným vítězem středoevropského regionu. Padající euro na globálním trhu s sebou stahovalo polský zlotý i maďarský forint. Česká koruna šla ale proti proudu a posilovala. Zatímco v ranních hodinách se kurz nacházel ještě u 25,90 CZK/EUR, v odpoledních hodinách již testoval hladinu 25,80 CZK/EUR.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani