Sobota 20. duben 2024 13:10
reklama
FTMO král
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex ETF

Co sledovat při zveřejnění statistik z amerického trhu práce NFP ve 14:30? Přihláška na FlashNews webinář

05.08.2016 11:09  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký trh práce představí pravděpodobně horší výsledky, než tomu bylo v červnu. Stále bychom se však dle odhadů mohli dočkat obstojného přírůstku ve výši 180 tisíc nových pracovních míst a poklesu nezaměstnanosti na 4,8 %.

V červnu přibylo 287 tisíc nových míst a statistikám se tak podařilo překonat květnový výkyv ve výši pouhých 11 tisíc pracovních míst (po revizi). Průměr za poslední 2 měsíce je tak pouze 149 tisíc nových pracovních míst.

dats

Na zaměstnanosti by se měly pozitivně odrazit pozitivní fundamenty, které v posledních týdnech z americké ekonomiky převažují. Mám tím na mysli hlavně sektor služeb a také dobré výsledky stavebnictví.

Naopak dlouhodobou koulí u nohy je těžební průmysl, kde se negativně odráží nízké ceny ropy. Z vrcholu zaměstnanosti ze září 2014 už klesl počet pracovních míst v tomto sektoru o 211 tisíc.

Situace na pracovním trhu v USA zůstává dobrá, přestože série výsledků „200 tisíc plus“ dostává čím dál hlubší trhliny. Stav se blíží přirozené míře nezaměstnanosti, která s rychlým tempem růstu počtu pracovních míst nejde příliš dohromady. I o pár desítek tisíc horší výsledky tak nemusí znamenat, že se situace na pracovním trhu zhoršuje.

Míra nezaměstnanosti má dobře našlápnuto k už třetímu výsledku pod 5 %. US ekonomika se tak v současnosti potýká s méně než poloviční nezaměstnaností ve srovnání s říjnem 2009, kdy dosáhla na 10 %.

Vzhledem k dalšímu vývoji úrokových sazeb se bude dobré také zaměřit na růst mezd. Aktuální odhady jsou nastaveny na růst o 0,2 % na měsíčních datech a na růst o 2,6 meziročně. Tento výsledek by vyrovnal červnová data. O desetinu vyšší růst by byl nejvyšší od roku 2009.

Důsledky pro úrokové sazby

Hlavním důvodem, proč sledovat dnešní data, jsou důsledky pro další vývoj úrokových sazeb v USA. Ty jsou dlouhodobě hlavním hybatelem amerického dolaru. Výsledek nad 200 tisíc by pravděpodobně udržel poslední naději zářijového růstu sazeb (i když po včerejší BoE je to čím dál více teoretická možnost). Naopak výsledek pod 150 tisíc nových pracovních míst by přinesl zklamání a brzký růst sazeb by se mohl zdát definitivně posunut.

Trh dává dnes pouze 38 % šanci růstu sazeb v USA do konce roku, přičemž pravděpodobnost růstu na zářijovém zasedání trh oceňuje ani ne z poloviny tak vysoko. Podle mě už hlavní hra probíhá o růst sazeb v letošním roce a z tohoto pohledu by nemusela být dnešní data zásadní pro rozhodování (a podobně i pro USD).

Samozřejmě extrémní výsledek (-100 tisíc, +250 tisíc) by pravděpodobně přinesl vyšší než standardní dopad cca 80 pips na EUR/USD. Reakce na poslední dvě zveřejnění dat nebyla jednoznačná. Na lepší výsledek reagoval USD oslabením a obráceně.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co sledovat příští týden? (24.06.2022)
    Pololetní konference Jerome Powella v americkém kongresu nezpůsobila žádnou zvýšenou volatilitu trhu. Jiné to však bylo v Evropě, kde trhy rozkolísaly negativní PMI data. Příští týden přinese podobně zajímavé události, včetně panelové diskuze se třemi guvernéry centrálních bank (Fed, ECB a BoE). Určitě proto neváhejte sledovat EUR/USD, Zlato a US100.
  • Co sledovat příští týden? (24.11.2023)
    Rok se pomalu chýlí ke konci a příští týden začne poslední měsíc roku 2023. To znamená, že nastal čas pro poslední zveřejnění NFP v tomto roce! Kromě údajů o pracovních místech v USA budou obchodníkům nabídnuty také bleskové údaje o CPI z Evropy, rozhodnutí RBNZ o sazbách a zpráva o kanadském trhu práce. V neposlední řadě se příští týden sejde OPEC+, aby rozhodl o produkci. Nezapomeňte v nadcházejícím týdnu sledovat USD/CAD, EUR/NZD a ropu!
  • Co sledovat příští týden? (25.11.2022)
    Americký svátek Díkůvzdání pomalu končí a očekává se, že po víkendu se podmínky likvidity vrátí k normálu. Příští týden nás čekají zajímavé události, jako je zveřejnění údajů o zaměstnanosti v USA a Kanadě nebo údajů o inflaci z Evropy. Kromě toho předseda Fedu Powell vystoupí s jedním ze svých posledních projevů před obdobím výpadku před zasedáním. Příští týden určitě sledujte USD/CAD, US100 a EUR/USD.
  • Co sledovat příští týden? (26.05.2023)
    Nadcházející týden na trhu může začít relativně klidně, protože američtí obchodníci boudou mít prázdniny. Nicméně situace může být zajímavější později v průběhu týdne. Obchodníkům budou nabídnuty údaje o zaměstnanosti ze Spojených států a také údaje o indexu spotřebitelských cen z eurozóny. Kromě toho bude pozorně sledován také vývoj dluhového stropu ve Spojených státech. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte US500, GOLD a EUR/USD!
  • Co sledovat příští týden? (27.01.2023)
    Nadcházející týden bude pravděpodobně nejrušnějším týdnem roku 2023. Investorům budou nabídnuta nejen rozhodnutí o sazbách Fedu, ECB a BoE, ale také budou mít možnost podívat se na nejnovější údaje o pracovních místech v USA. Kromě toho je na Wall Street v plném proudu výsledková sezóna a v nadcházejícím týdnu budou zveřejněny zprávy o výsledcích za 4. čtvrtletí od společností Meta Platforms, Apple, Amazon a Alphabet. Nezapomeňte příští týden sledovat USD/JPY, EUR/GBP a US100!
  • Co sledovat příští týden? (29.07.2022)
    Americký Fed přinesl zvýšení sazeb o 75 bp, což odpovídalo odhadům trhu. Rozhodnutí FOMC přišlo den před zveřejněním HDP za druhý kvartál, které poukázalo na nízkou aktivitu. Slova Jerome Powella o síle pracovního trhu budou příští týden testována na červencovém zveřejňování NFP dat. OPEC+ a zasedání RBA či BoE jsou eventy, které by bylo taktéž dobré sledovat. Příští týden se tedy zaměříme na USDCAD, Ropu a GBPAUD.
  • Co sledovat příští týden? (30.06.2023)
    První polovina nového týdne bude na trzích pravděpodobně ve znamení nižší likvidity, protože američtí obchodníci odjíždějí na oslavy Dne nezávislosti. To však neznamená, že týden bude nudný, protože obchodníkům nabídne rozhodnutí o sazbách RBA, zápis z jednání FOMC a také údaje o pracovních místech ze Spojených států a Kanady. Nezapomeňte v nadcházejícím týdnu sledovat US500, AUDCAD a ZLATO!
  • Co sledovat příští týden? (30.09.2022)
    Příští týden na trzích by měl být opět zajímavý, vzhledem k řadě významných makro zpráv a naplánovaných událostí nejvyšší úrovně. Zaměříme se především na údaje o pracovních místech v USA za září (pátek, 14:30) a zasedání OPEC+ (středa). Rozhodnutí o sazbách od RBA a RBNZ však budou také pečlivě sledována. Příští týden určitě sledujte USD/CAD, OIL a AUD/NZD.
  • Co sledovat příští týden? (30.12.2022)
    První týden nového roku je vždy zajímavý, protože obchodníci provádějí nové strategické alokace. Příští týden budou zveřejněny údaje o zaměstnanosti v USA za prosinec, což je důležitá zpráva z hlediska budoucích kroků Fedu. Kromě toho se investoři zaměří také na údaje z USA a Evropy a na zápis z jednání FOMC. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte USD/CAD, USD/CHF a DE30.
  • Co sledovat příští týden? (7.4.2023)
    Investoři, kteří se po velikonočních svátcích vracejí na trhy, získají mnoho důležitých informací. Rozhodnutí o sazbách Bank of Canada, hospodářské výsledky hlavních amerických bank za 1. čtvrtletí, jakož i zápis z jednání FOMC a údaje o inflaci CPI v USA jsou hlavními body v kalendáři tohoto týdne. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte Zlato, US500 a USD/CAD.
  • Co sledovat tento týden?
    Začal nový týden na trzích, který je nabitý makro událostmi nejvyšší úrovně. Obchodníkům budou nabídnuta rozhodnutí o sazbách Evropské centrální banky a také Bank of Canada. Kromě toho bude ve čtvrtek zveřejněna zpráva o americkém HDP za 3. čtvrtletí 2023. V neposlední řadě bude v úterý zveřejněna sada bleskových indexů PMI za říjen. Nezapomeňte v nadcházejícím týdnu sledovat měnové páry EUR/USD, USD/CAD a DE30!
  • Co sledovat tento týden?
    Začal nový měsíc, a tak nastal čas zveřejnění americké zprávy NFP za září. Obchodníkům však bude nabídnuta i řada dalších zpráv z amerického trhu práce a také údaje o pracovních místech z Kanady. Měny protinožců budou ve střehu, protože tento týden mají RBA a RBNZ oznámit rozhodnutí o sazbách. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte USD/CAD, AUD/NZD a index US500!
  • Co sledovat tento týden?
    Hlavní index spotřebitelských cen v USA zůstal v září nečekaně beze změny, ale peněžní trhy si stále nejsou jisté, zda Fed ještě letos přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb. Zatímco geopolitika se stává stále důležitějším faktorem, který je třeba na trzích sledovat, obchodníci by neměli zapomínat na řadu prvotřídních dat, která jsou na tento týden naplánována. Nezapomeňte v nadcházejícím týdnu sledovat USD/CAD, GBP/AUD a CHN.cash!
  • Co sledovat tento týden?
    Zářijové zasedání FOMC se blíží, ale stále zbývá zveřejnit poslední klíčový údaj z USA, který bude zveřejněn tento týden - zpráva o indexu spotřebitelských cen v USA za srpen! Kromě toho bude obchodníkům nabídnuta řada špičkových amerických zpráv a také měsíční údaje o aktivitě z Číny a rozhodnutí ECB o sazbách. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte Zlato, EUR/USD a Měď.
  • Co sledovat tento týden?
    Zářijový maraton rozhodnutí centrálních bank je již za námi a přecházíme do poměrně klidného období konce měsíce. Protože však půjde zároveň o konec čtvrtletí, mohou některé rebalanční toky vyvolat další volatilitu. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte EUR/USD, US500 a Zlato.
  • Co sledovat tento týden?
    Nadcházející týden bude plný zveřejnění makroekonomických událostí! Kromě toho zveřejní svá rozhodnutí o měnové politice další klíčové centrální banky jako Fed, BoE, SNB a BoJ. Na trhu jsme mohli zaznamenat zvýšenou volatilitu, takže v nadcházejících dnech lze očekávat, že vzhledem k množství klíčových tržních událostí bude ještě větší. Na mnoha trzích dojde tento týden k výrazným pohybům, ale podle našeho názoru stojí za pozornost Zlato, GBP/USD a US500.
  • Co sledovat tento týden?
    Minulý týden přinesl na finanční trhy mnoho negativních nálad. Společnost Evergrande požádala u amerického soudu o bankrotovou ochranu - druhý největší developer v Číně zvýšil nejistotu ohledně čínské ekonomiky a jejího aktuálního zpomalení. Mezitím zápis z jednání FOMC a silné ekonomické údaje z USA zvýšily pravděpodobnost dalšího zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu. Tento týden investory čekají další významné události, takže se vyplatí sledovat US500, EUR/USD a Bitcoin.
  • Co sledovat tento týden?
    Minulý týden byl na trzích divoký, přičemž klíčovou roli v pohybu trhů hrála situace na dluhopisech. Výnosy zůstanou v centru pozornosti i tento týden, kdy bude zveřejněn zápis z jednání FOMC a údaje o americkém indexu spotřebitelských cen za září. Kromě toho bude na Wall Street zahájena výsledková sezóna za 3. čtvrtletí 2023. V nadcházejícím týdnu nezapomeňte sledovat GOLD, US500 a EUR/GBP!
  • Co sledovat tento týden?
    Minulý týden bylo na trzích velmi rušno, protože jsme se dočkali rozhodnutí o sazbách Fedu, BoE a BoJ a také zveřejnění údajů o trhu práce v USA za říjen. Pro nadcházející týden to vypadá mnohem klidněji, ale to neznamená, že se nebude nic dít. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte US500, AUD/USD a EUR/GBP!
  • Co sledovat tento týden?
    Nadcházející týden bude intenzivní, protože ekonomický kalendář je nabitý makro událostmi a zprávami nejvyšší úrovně. Obchodníkům budou nabídnuta rozhodnutí o sazbách od FOMC i Bank of England. Navíc je začátek nového měsíce, takže nastal čas na zveřejnění údajů o pracovních místech v USA. V Evropě bude pozornost upřena na bleskové údaje o indexu spotřebitelských cen za říjen. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte GOLD, USD/CAD a EUR/GBP.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
InstaForex ETF