Čtvrtek 28. březen 2024 17:28
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Zemní plyn roste nejdéle od roku 2013, jen tento týden o desetinu

01.07.2016 15:21  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jarní měsíce jsou obvykle klidnějším obdobím pro zemní plyn, kdy se budují zásoby a cenové impulsy jsou malé. V tomto roce tomu však bylo jinak. Ve druhém kvartálu vzrostla cena zemního plynu na newyorské komoditní burze o extrémních 49,3 % na 2,92 USD/MMBtu. Jednalo se o nejúspěšnější druhý kvartál za posledních 16 let. Z letošních březnových sedmnáctiletých minim už růst dokonce dosáhl na 81 %.

NATGAS.Daily

V tomto týdnu plyn přidává už desetinu ceny a daří se mu tak nejvíce ze sledovaných komodit. Ve středu ho zastavila až hladina 2,97 USD/MMBtu. Zároveň roste už 6 týdnů v řadě, což znamená nejdelší šňůru pozitivních výsledků od roku 2013. Na cenu plynu působí růst cen dalších energií včetně ropy nebo elektřiny, k jejíž výrobě se plyn částečně spotřebovává.

Jedním z nejdůležitějších fundamentů růstu cen je pomalejší růst zásob plynu v USA zveřejňovány každý čtvrtek EIA (více zde). Za minulý týden byl reportován přírůstek o 37 mld. bcf (british cubic feet) na 3,14 tcf ve srovnání s odhadem přírůstku ve výši 45 mld. bcf. Růst zásob je pod pětiletým průměrem už 12 týdnů v řadě.

Nižší růst souvisí s příchodem horkého vzduchu na severovýchod USA, který spouští klimatizační jednotky a žádá si generování vyššího objemu elektřiny. Pro vykrývání špiček se používají plynové generátory. Dalšími důvody nižšího růstu zásob jsou záplavy v Západní Virginii a výbuch na plynovém poli společnosti Enterprise Products Partners.

Dle MDA Weather Services se očekává nadprůměrně teplé počasí v dalších dvou týdnech. Na západě USA bude navíc tepleji, než se očekávalo.

Plyn vyrostl na současné ceny extrémně rychlým tempem. Dle kompozitního odhadu Bloombergu se měl ke 3 dolarům přiblížit až v 1Q/2017 a také do dalších let se očekávala spíše stagnace. Plyn bude těžko pokračovat ve vítězném tažení, pokud současně neporostou ceny ropy.

Klíčová slova: Burze | Zemní plyn | USA | ROCE | Cena | EIA | Ceny ropy | Ropy | Komoditní | USD | Partners | Stagnace |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Země G7 zakáží dovoz zlata z Ruska, co to udělá s jeho cenou?
    Rusko je druhým největším těžařem zlata na celém světě. Zároveň patří také mezi 5 světových zemí s největšími zlatými rezervami. Zákazem dovozu zlata, který mu země G7 udělily, nebude Rusko moci prodat desítky až stovky tun, které mají ve svých státních rezervách. Zlato přitom tvoří až 20 % jejich celkových rezerv. Za rok 2021 získalo Rusko prodejem zlata 15 mld. dolarů, které jim teď budou ve státním rozpočtu chybět. Zároveň bude toto zlato chybět na západních trzích, kde ho hojně nakupovaly centrální banky a instituce různých zemí. Rusko může nyní hledat kupce zlata v Číně nebo Indii, jako to udělalo s ropou.
  • Země OECD mají tolik uhlí, že by jim vystačilo na 200 let
    Společnost British Petroleum včera zveřejnila svůj energetický statistical review na rok 2015. Je to zajímavé čtení plné zajímavých grafů a tabulek, takže doporučujeme všem, kteří by rádi získali větší přehled o tom, jak momentálně vypadá energetická situace ve světě. Kompletní report najdete pod tímto odkazem. Nás ale zaujala hlavně sekce, která se věnuje v poslední době tolik zatracované komoditě, jakou je uhlí. Uhlí si prošlo od finanční krize dramatickým pádem cen a celý uhelný sektor je dnes v hluboké krizi.
  • Země po celém světě dál skupují zlato
    Podle Polské národní banky vzrostly zlaté rezervy této země minulý měsíc na 7,828 milionů trojských uncí (243,5 metrických tun). V dubnu centrální banka nakoupila 14,8 tun zlata, což představuje největší nárůst od června 2019, kdy polské rezervy vzrostly o 94,9 tun.
  • Země po celém světě pokračují ve zvyšování svých zlatých rezerv
    Začátkem srpna Světová rada pro zlato oznámila, že poptávka centrálních bank po zlatě dosáhla v první polovině roku 387 tun. Navzdory mírnému zpomalení tempa nákupů zlata v tomto období centrální banky svůj postup nezměnily. Vidí v drahém kovu hodnotu a nadále jej přidávají do svých měnových rezerv.
  • Země skupiny G7 odmítly požadavek Moskvy platit za ruský plyn v rublech
    Země skupiny G7 odmítly požadavek Moskvy platit za ruský plyn v rublech. Bylo by to porušení smluv, tlumočil dnes jejich stanovisko německý ministr hospodářství Robert Habeck poté, co o problematice se svými kolegy na dálku jednal. Informuje o tom agentura DPA, podle níž se porady účastnili i zástupci Evropské unie.
  • Země s ženami v politice často zvládají covid lépe, v Česku je jich ale skoro nejméně v EU. Ani s ženami v managementu to v ČR není žádná sláva
    Ženy obsazují v EU přesně třetinu křesel v jednotlivých národních parlamentech členských zemí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Eurostat. V manažerských pozicích firem a podniků pak obsazují 34 míst.
  • Zemetrasenie v Indonézii
    Agentúra Bloomberg reportuje silné zemetrasenie s magnitúdou 7,6 stupňa Richterovej stupnice ...
  • Zemní plyn a vývoj trhu
    Skupina Emma Capital již podniká v Rumunsku od roku 2013. Plynárenský byznys Jiřího Šmejce s loňským obratem 51 milionů eur a provozním ziskem 9 milionů eur jde kupředu. Kromě nich má zájem o liberalizovaný trh se zemním plynem v Rumunsku i společnost ČEZ. Vedlejší byznys podnikatele Jiřího Šmejce v Rumunsku je zaměřený na zemní plyn a nyní zdárně roste. Místní antimonopolní úřad také nyní posuzuje nákup menšího distributora zemního plynu Forte Gaz Šmejcovou investiční skupinou Emma Capital. Společnost Forte Gaz má na trhu se zemním plynem v Rumunsku podíl asi 1 %. Podle Pavla Zuny, mluvčího skupiny Emma Capital, je to obchod v obsahu v řádu jednotek milionů eur.
  • ⛽Zemní plyn po rolloveru klesá📉
    Cena zemního plynu koriguje po včerejším rolloveru, který přinesl o 10 % vyšší cenu aktuálního kontraktu. Na podzim se kvůli sezónnímu strmému contangu nejedná o nijak vzácný vzestup. Aktuální předpověď se staví spíše na stranu dalšího růstu. Pro dalších 6 - 10 dní se čeká, že teploty budou podprůměrné a také pro další týdny se počítá s lehce podprůměrnými teplotami. Navíc bouře v Mexickém zálivu by se mohla změnit na tropickou cyklónu, která by mohla negativně ovlivnit produkční kapacity v oblasti.
  • Zemní plyn pro české domácnosti výrazně zdraží. Rusko omezuje své dodávky, v celé EU je tak plynu málo
    Světu, zejména pak Evropě vážně hrozí „plynový hladomor“. Největší americká banka proto svým klientům doporučuje nakupovat akcie Kremlem ovládaného Gazpromu. I Češi by měli využít posílení koruny a spíše než do nábytku v Polsku investovat do akcií ruského podniku – a svézt se tak na vlně momentálního prudkého zdražení plynu.
  • Zemní plyn se letos propadl o více jak 47 %
    Futures na zemní plyn zažily další bolestivý týden, kdy se propadly k pandemické spodní hranici 1,50, která zastavila i klesající trend z let 2014-2016. Indexy RSI a stochastika detekovaly přeprodané podmínky, zatímco čtvrteční svíčka, která má zřejmě tvar inverzního kladiva, dodává optimismus, že by cena mohla brzy změnit směr k růstu.
  • Zemní plyn se nachází nad 2,5 USD, zlato a ropa klesají
    V úterý se výprodej zemního plynu pozastavil, protože to vypadalo, že se trh po 2 měsíčním propadu dostal do zlomové situace, přičemž analytici uvádí, že k obchodu je potřebuja větší přesvědčení o poptávce, aby se ceny topného paliva smysluplně zvýšily.
  • Zemní plyn – střednědobý výhled
    Dále a dále zřejmě investoři utápějí své peníze v komoditě zvané zemní plyn. ...
  • Zemní plyn v USA padá o 10 % kvůli předpovědi rekordně teplého počasí 📉
    Bez ohledu na zimní bouři Elliott, která zuří po celých Spojených státech, ceny plynu klesají, protože meteorologické modely předpovídají rekordní oteplení v USA na příštích 12 dní. Podle předpovědí NatGasWeather se očekává, že zlepšení počasí povede k nejnižší poptávce po zemním plynu v USA za více než 40 let.
  • 📈Zemný plyn rastie o 9%🚀
    Ceny zemného plynu v USA počas dnešnej seansy vzrástli o viac ako 9 %, čo je najviac za 3 týždne, uprostred predpovedí chladného počasia v blízkej budúcnosti. Služba Bespoke Weather Services pozorovala chladnejšie zmeny teplotného výhľadu vo východnej polovici USA na aktuálny aj budúci týždeň.
  • Zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner, na Aljašce s ním spadl vrtulník
    Zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner. Šestapadesátiletý podnikatel a filantrop nepřežil nehodu vrtulníku v aljašských horách. Při leteckém neštěstí zemřelo pět lidí, jeden člověk přežil. Kellner byl většinovým majitelem skupiny PPF. Podle analytiků nemusí jeho náhlé úmrtí znamenat pro skupinu PPF ztrátu pozic ani strategického rozvoje, její procesy fungování jsou zaběhnuté. Politici vzpomínají na Kellnera v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy i kroky, kterými pomohl české společnosti. Po dnešním oznámení Kellnerova úmrtí výrazně klesly na pražské burze akcie operátora O2 a Monety Money Bank.
  • Zemřel Paul Volcker, bankéř, který uspíšil pád železné opony a rozpad SSSR
    Ve věku 92 let dnes zemřel Paul Volcker. Coby šéf americké centrální banky na přelomu 70. a 80. zkrotil tehdejší citelnou inflaci, a připravil tak půdu pro hospodářsky úspěšná 80. léta v USA. Svým způsobem tak zásadně pomohl prezidentu Ronaldu Reaganovi k „uzbrojení“ Sovětského svazu, a přispěl tak k uspíšení pádu železné opony. Pokud by Volckerovo působení v čele Fedu nebylo tak úspěšné, Spojené státy by pravděpodobně vykazovaly v 80. letech výrazně horší ekonomickou výkonnost, což by zřejmě oddálilo rozpad SSSR i pád železné opony.
  • Zemřel první z „hlavních ekonomů“
    Kamil Janáček představuje průkopníka praktické makroekonomie v podmínkách tržní ekonomiky v ČR. Coby hlavní ekonom Komerční banky začal působit už v roce 1993, kdy se obor moderní praktické makroekonomie, uplatňované bankami či dalšími finančními společnostmi, v tuzemsku teprve rodil. Janáček jako jeden z “otců zakladatelů” přitom stanovil vysoké standardy nově vznikajícího oboru, v nichž zúročil i to nejlepší, co si odnesl z vlastního ekonomického výzkumu, včetně zkoumání a analýzy kapitalistických ekonomik, z doby před rokem 1989. K vrcholům jeho profesního života patřilo působení v bankovní radě České národní banky, v níž se řadil spíše k takzvaným jestřábům. To se zásadně projevilo jeho převážně odmítavým postojem k takzvanému kurzovému závazku, stále i dnes kontroverznímu, v jehož rámci Česká národní banka v letech 2013 až 2017 devizovými intervencemi oslabovala korunu, aby tak zvýšila inflaci.
  • Zemřel Ťiang Ce-min, klíčový strůjce čínského vítězství v éře pokročilé globalizace. Dokázal si naklonit Spojené státy, jimž ale kvůli tomu vyrostl v Číně světový arcirival
    V Šanghaji dnes ve věku 96 let zemřel Ťiang Ce-min, čínský prezident v letech 1993 až 2003 a generální tajemník čínské komunistické strany z let 1989 až 2002. Ťiang Ce-min vstupuje do dějin nejen Číny coby klíčový strůjce jejího mocného ekonomického vzestupu, který proměnil celý svět. Stěžejním triumfem jeho politické kariéry je nasměrování Číny ke vstupu do Světové obchodní organizace a jeho dotažení roku 2001.
  • Ze série poklesů se pražská burza nevymanila ani na konci týdne
    Pražská burza popáté v řadě oslabila. Index PX dnes klesl o 0,18 procenta na 1072,46 bodu. Ztrácela většina hlavních emisí v čele s akciemi pojišťovny VIG a energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova