Čtvrtek 28. březen 2024 11:27
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster

ČNB včera nic nezměnila; v srpnu čekáme odklad ukončení kurzového závazku

01.07.2016 08:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Koruna se včera pohybovala v pásmu 27,10-27,15 CZK/EUR. Na konci obchodního dne se ovšem obchodovala na úrovni 27,12.

Na včerejším jednání podle našeho očekávání nenastaly žádné změny v nastavení měnové politiky ČNB. Nadále tak očekáváme opuštění intervenčního režimu v Q3 17. Nově ovšem přepokládáme, že na svém dalším měnově politickém jednání (4. srpna), by bankovní rada měla posunout svou rétoriku, ze současného znění „i nadále vidí jako pravděpodobné ukončení závazku v polovině roku 2017“ na něco jako „bankovní rada vidí jako pravděpodobné ukončení závazku po polovině roku 2017“. Rizika dosažení inflace, které je pro opuštění tohoto režimu zásadní, se totiž kumulují směrem dolů. Výsledek britského referenda je i nadále neznámou s protiinflačním dopadem. Dalším rizikem jsou i nízké ceny potravin.

Regionální měny zaznamenaly rozdílný vývoj, ale uzavřely na silnějších hodnotách. Maďarský forint včera po ranních údajích o vývoji průmyslových cen v květnu (1,2 % m/m a -2,2 % y/y) posílil až o 0,3 %, když zavřel silnější o 0,1 %.

Polský zlotý se během včerejšího dne pohyboval slabší až o 0,5 %, ale odpoledne po zveřejnění čísel o vývoji inflace v červnu posílil. To mohlo souviset s tím, že meziměsíční tempo růstu překonalo konsenzus trhu o 0,1 pb a dosáhlo 0,2 %. Meziroční tempo změny cenové hladiny spotřebitelských cen pak zvolnilo na -0,8 %.

Dnešek bude na data skoupější. V Polsku a Maďarsku budou zveřejněny PMI indexy ze zpracovatelského průmyslu. V Česku pak bude publikováno třetí čtení HDP. Dozvíme se tedy více o ekonomickém výkonu jednotlivých sektorů ekonomiky; třeba jak moc se na meziročním zpomalení investic podílel sektor vlády.

Do nově publikovaných časových řad HDP by se měly promítnout revize ročních údajů publikovaných včera. Růst za loňský rok tak bude vyšší o 0,3 pb a dosáhl 4,5 %. V roce 2014 pak ekonomika vzrostla o 2,7 %, což je dokonce 0,7 pb více než byly původní odhady. Údaje v jednotlivých čtvrtletích, tak mohou doznat výrazných změn.

DAVID KOCOUREK
Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB úrokové sazby nezmění, ale bude reflektovat rizika
    Česká národní banka pravděpodobně bude i nadále považovat měnové podmínky za dostatečně uvolněné. HDP i měsíční data ukazují oproti očekávání mírně rychlejší ekonomické oživení. Inflace je stále vyšší, ale zpomaluje. Nicméně rizika daná především pandemií COVID-19 zůstávají vysoká a ČNB by to měla reflektovat. V případě potřeby by měnové podmínky byly pravděpodobně uvolněny prostřednictvím měnového kurzu.
  • ČNB úrokovou sazbu nezměnila
    Česká národní banka na svém dnešním zasedání ponechala podle očekávání trhů úrokovou sazbu na 7 %.
  • ČNB úroky nechává beze změny, v příštím roce moc klesat nebudou. Centrální banka místo vyšších úroků sází na intervenci za silnější korunu, čímž například sráží ceny pohonných hmot v ČR
    Bankovní rada České národní banky dnes dle očekávání ponechala základní sazbu na úrovni sedmi procent. Jestliže pro změnu základní sazby nevyužila ani zasedání, kdy již měla k dispozici novou prognózu, je vysoce pravděpodobné, že na úrovni sedmi procent setrvá sazba po zbytek letošního roku.
  • ČNB úroky nemění, je pravděpodobné posílení koruny pod 23,50 za euro
    Bankovní rada České národní banky dnes podle očekávání ponechala klíčové úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba se tak dále drží na úrovni rovných sedmi procent, a to už od června loňského roku. Většina bankovní rady ČNB považuje inflační tlaky v české ekonomice sice za poměrně silné, ale ne natolik, aby opodstatňovaly další nárůst úroků, resp. aby přínos takovéhoto nárůstu v jejích očích převážil jeho náklady v podobě dodatečného ochromení ekonomické aktivity, daného zdražením financování spotřeby či investic.
  • ČNB uvolňuje poskytování hypoték, už se neobává nafukování realitní bubliny
    Česká národní banka dnes uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky. Už se neobává nafukování realitní bubliny. Limit výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti (LTV) zvýšila na 90 procent z 80 procent. Poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (DSTI) zvýšila ze 45 na 50 procent. Poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (ukazatel DTI) zrušila.
  • ČNB už tento měsíc asi zvýší úroky nejvíce od roku 1997. Hrozí, že inflace i tak lidem zdraží hypotéky na desetiletá maxima
    Hypotéky v Česku zdražují a budou i nadále. V České národní bance po zveřejnění srpnové inflace minulý týden nastal malý poplach. Opravdu se nestává často, aby skutečná inflace překonala tu, kterou ČNB prognózuje, o celý jeden procentní bod. Ale to se právě stalo. ČNB ve své aktuální prognóze předpokládala, že za srpen vykáže meziroční růst spotřebitelských cen hodnotu 3,1 procenta, ve skutečnosti to však byla 4,1 procenta. V určitém poplachu však není jen ČNB, ale celý trh. Ani nikdo z tržních hráčů, českých či mezinárodních, jako jsou banky, fondy a jiné finanční instituce, nečekal tak razantní inflaci.
  • ČNB už tento měsíc asi zvýší úroky nejvíce od roku 1997. Hrozí, že inflace i tak lidem zdraží hypotéky na desetiletá maxima a nelze vyloučit ani bouře proti klimatickým cílům EU
    V České národní bance zřejmě po včerejším zveřejnění srpnové inflace nastal malý poplach. Opravdu se nestává často, aby skutečná inflace překonala tu, kterou ČNB prognózuje, o celý jeden procentní bod. Ale to se právě stalo. ČNB ve své aktuální prognóze předpokládala, že za srpen vykáže meziroční růst spotřebitelských cen hodnotu 3,1 procenta, ve skutečnosti to však byla 4,1 procenta. V určitém poplachu však není jen ČNB, ale celý trh. Ani nikdo z tržních hráčů, českých či mezinárodních, jako jsou banky, fondy a jiné finanční instituce, nečekal tak razantní inflaci.
  • ČNB v adventních časech
    Koruna za poslední týden oslabila až k úrovni EUR/CZK 25,70, kde se drží i dnes odpoledne. Vůči americkému dolaru koruna za posledních sedm dní nepatrně oslabila a v současnosti se pohybuje na úrovni USD/CZK 21,80.
  • ČNB varovala před podvodnými telefonáty, které zneužívají její jméno
    Česká národní banka varuje před podvodnými telefonáty, které se snaží jménem ČNB vylákat přihlašovací údaje klienta do jeho elektronického bankovnictví a údaje o platební kartě. Banka o tom informovala na internetu. Podvodníci se prostřednictvím dopisů a telefonátů snaží kontaktovat klienty z čísla 244001, 2441022 a 244100111, dodala banka.
  • ČNB včera nakoupila eura za miliardy. Jak intervence fungují a kdy skončí?
    Česká národní banka včera ve snaze podtrhnout důvěryhodnost svých slov a oslabit domácí měnu začala na trhu nakupovat ...
  • ČNB ve čtvrtek sazby nezvýší. Ale bude to těsné
    Příští týden nás čeká jedno z nejnapínavějších zasedání bankovní rady ČNB posledních let. Vůbec to nebude jednoznačné.
  • ČNB ve středu počtvrté v tomto roce zvýší své úrokové sazby
    Ve středu proběhne šesté měnověpolitické jednání ČNB v tomto roce. Podle předchozích zpráv se ho zúčastní všichni členové bankovní rady. Jedná se pouze o malé jednání, nebude tedy představena nová makroekonomická prognóza. Nicméně v souladu s tou současnou by mělo dojít k opětovnému zvýšení úrokových sazeb. Dvoutýdenní repo sazba se tak s velkou pravděpodobností dostane na úroveň 1,50 % a obdobně budou zvýšeny i sazby diskontní a lombardní. Výsledek jednání tak pokládáme za hotovou věc. Ve zbytku roku pak proběhnout ještě dvě jednání v listopadu a prosinci. Předpokládáme, že ČNB přistoupí ke zvýšení sazeb ještě jednou a to hned v listopadu.
  • ČNB ve vleku událostí v zahraničí vyčkává s dalším pohybem
    Bankovní rada ČNB dnes na svém červnovém, předprázdninovém zasedání rozhodla o ponechání základní úrokové sazby na 2 %. Od posledního zvýšení nás dělí jen 2 měsíce (8 týdnů).
  • ČNB ve zhruba deseti dnech snížila úroky nejvýrazněji od roku 1999, koruna přesto posiluje
    Bankovní rada České národní banky na svém dnešním řádném měnověpolitickém zasedání snížila základní úrokovou sazbu více než se čekalo, a to rovnou o 0,75 procentního bodu.
  • ČNB v komorní atmosféře změnu neprovede
    Dnes sice budou zveřejněny indikátory důvěry z domácí ekonomiky, které v srpnu v souhrnném vyjádření dosáhly nejvyšší úrovně od února a i v září by mohly přidávat, pozornost bude ale směřovat ke čtvrtečnímu zasedání ČNB. Na tom se sejdou pouze čtyři centrální bankéři, když chybět budou V. Benda, M. Hampl a P. Řežábek. I to je jeden z důvodů, proč neočekáváme žádnou změnu nastavení měnové politiky ale ani změnu v očekávání bankovní rady ohledně načasování konce exitu. Dalším důvodem je absence nové prognózy. Navíc se víceméně plní předpoklady z poslední prognózy, jejíž rizika bankovní rada považovala za neutrální. Ke změnám v očekávání exitu by mohlo dojít na listopadovém zasedání.
  • ČNB v květnu „pálila“ své devizové rezervy tempem 4,4 miliardy korun denně, aby ubránila korunu po jmenování Michla guvernérem
    Po jmenování Aleše Michla guvernérem vydala Česká národní banka letos v květnu na obranu koruny celkem zhruba 3,5 miliardy eur, jak plyne z údajů, které dnes zveřejnila. To odpovídá bezmála 87 miliardám korun dle nynějšího kursu.
  • ČNB v listopadu na obranu koruny neintervenovala
    Podle dnes zveřejněných dat během loňského listopadu ČNB neuzavřela na devizovém trhu na podporu české koruny žádné spotové operace. Bylo to vůbec poprvé v rámci současné intervenční periody, která v podstatě trvá již od zahájení ruské invaze na Ukrajinu.
  • ČNB v listopadu po řadě měsíců nedala na silnější korunu ani haléř ze svých rezerv. Koruna přitom i tak dnes zpevnila na nejsilnější úroveň vůči euru od roku 2008
    Česká národní banka v listopadu 2022 neprovedla vůbec žádné přímé intervence za účelem podpory a posílení české koruny. Vyplývá to z údajů, které dnes centrální banka zveřejnila. Česká měna přitom během dnešního ranního obchodování zpevnila na svoji absolutně nejsilnější úroveň vůči euru od 3. listopadu 2008, když proti euru zpevnila až na kurs 23,92. Naposledy se na silnější úrovni obchodovala onoho 3. listopadu 2008, kdy zpevnila až na kurs 23,86, plyne z dat Bloombergu. Od té doby nikdy nebyla nominálně tak silná jako dnes, ani při přechodném prolomení úrovně 24,00 za euro v únoru 2011.
  • ČNB volí cestu opatrnosti, sazby snížila o 50bb
    V souladu s naší prognózou i mediánovým odhadem analytiků poklesly úrokové sazby po dnešním zasedání ČNB o 50bb a základní úroková sazba se tak dostala na 5,75 %, což představuje nejnižší úroveň od května 2022. Pro rozhodnutí hlasovalo 5 ze 7 členů bankovní rady, zbylé dva hlasy patřily snížení sazeb o 75bb. Lze očekávat, že snižování bude v obdobném tempu pokračovat i na následujících zasedáních, pro květnové zasedání předběžně očekáváme další snížení o 50bb.
  • ČNB volí stabilitu sazeb v nejisté době
    Česká národní banka na dnešním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Nic jiného se nečekalo a to i z toho důvodu, že ČNB nemá v ruce novou prognózu. Stejně jako na minulém zasedání se domníváme, že rozhodnutí bylo jednomyslné. Výroky centrálních bankéřů v minulých týdnech připomněly, že ČNB zatím nevidí prostor pro vážnější diskuze o snižování úrokových sazeb. Inflace je rychlejší, koruna slabší a domácí poptávka silná. Naopak zhoršující se ekonomická situace v zahraničí současně brzdí jakoukoliv ochotu sazby zvýšit. V tomto duchu by se měla nést i tisková konference ve 14:15.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new