Úterý 19. březen 2024 06:04
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex krypto ebook

Technické indikátory (I. Díl – Klouzavé Průměry)

19.05.2016 15:36  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Technické indikátory popisují minulost, dřívější vývoj ceny. Kromě toho nám, ale mohou pomoci určit vývoj budoucí a v našem obchodování nám pomoci a to hlavně ze dvou důvodů.

  • Ty nejznámější indikátory používá mnoho obchodníků a dokonce i mnoho investičních fondů. Signál na důležitém indikátoru proto většinou znamená příliv peněz. Ať už signál přetrvá a vznikne na trhu trend nebo nikoliv, nějaká forma cenové aktivity je většinou zaručena a s tím je dobré počítat.
  • Dobře nastavený indikátor nám může pomoci určit, kde je dobré momentum, nebo kde už naopak trh nemá moc sil postupovat razantně dále. Jelikož jsou indikátory ve své podstatě neutrální vůči emocím (na rozdíl od nás lidí) budeme je s větší pravděpodobností lépe následovat s menším zapojením emocí, než kdybychom momentum a stav trhu hodnotili čistě dle vlastního pohledu na chování ceny.

Hlavní skupiny indikátorů:

  1. Trendové indikátory

Trendové indikátory nám pomáhají určit, kterým směrem má trh tendenci se pohybovat. My následně předpokládáme, že je větší pravděpodobnost, že trh bude dále držet daný směr.

  1. Oscilátory

Oscilátory nám naopak ukazují, kdy by se trend mohl otočit. Měří zejména momentum ceny. Co ztratí rychlost je většinou zralé na korekci a korekce dává potenciál pro změnu trendu.

  1. Další indikátory

Do této skupiny bychom mohli zařadit indikátory na bázi měření objemu, volatility či jiné. Používají se často pro potvrzení odražení či proražení klíčových úrovní podpory a odporu.

 

Co to jsou klouzavé průměry a jak s nimi pracovat?

Klouzavé průměry jsou linie, které jsou vypočítány z průměrných minulých cen. Z jakého rozsahu cen je závislé na zvolené periodě. Patří mezi trendové indikátory.

Pokud nastavíme periodu 50, bude každá nová hodnota počítána z předchozích 50 svíček. Perioda 200 by pak znamenala počítání průměru z předchozích 200 svíček. Kratší perioda rychleji reaguje na změnu na trhu a dříve nám poskytne signál o pravděpodobném dalším směru, ale na druhou stranu je taková linie náchylnější k falešným signálům.

Jaká je logika za používáním klouzavých průměrů?

Stoupající trend

Předpokládáme, že cena po proražení linie klouzavého průměru zůstává nad jeho hodnotami. Linie průměru dále funguje jako linie podpory. Rychlost reakce průměru na změnu chování trhu je závislá na použité periodě. Pokud linie průměru „dožene“ cenu, znamená to, že momentum oslabilo a vzniká riziko korekce.

Při sledování chování ceny nad/pod linií je třeba mít na paměti, že jde o to vidět, na které straně je cena stabilní a dát prostor menším falešným průrazům, které jsou často přirozené. Tomu je třeba přizpůsobit náš money management.

indikatory up1

Proražení linie směrem dolů pak je signálem pro potenciální konec trendu.

indikatory up2

 

Klesající trend

Opačně ke stoupajícímu trendu je zde pro nás signálem proražení směrem dolů. Pro potvrzení předpokládáme, že se cena bude držet pod linií. K potenciálnímu konci pohybu dochází, pokud linie dožene cenu a prorazí směrem nad ní.

Křížení průměrů

Křížení různých period průměrů bylo dlouho, a ještě stále je, používáno mnohými obchodníky, ale i velkými investičními fondy k potvrzení směru.

V principu jde o to, že je použita perioda kratší (např. 50) a delší (např. 200) s tím, že jakmile linie kratší periody protne linii té delší, je to signál k obratu. Jelikož kratší perioda reaguje rychleji na změny, je takové překřížení znakem, že na trhu se něco mění.

Pokud je protnutí směrem zespoda, je to nákupní signál.

indikatory kriz1

Pokud je protnutí směrem shora, je to prodejní signál.

indikatory kriz2

Pokud bychom chtěli jako signál k otočení trendu použít právě protnutí pomalejší a rychlejší linie, budeme dostávat signálů méně a budou opožděnější. Na druhou stranu jsou, ale většinou o dost spolehlivější.

Periody 50 a 200 jsou pro klouzavé průměry nejpoužívanější. Konkrétní nastavení je, ale třeba vždy přizpůsobit volatilitě podkladu a money managementu. Pro volatilnější podklad pravděpodobně nebudeme chtít používat příliš krátké periody, jelikož by indikátor generoval mnoho falešných signálů.

Na většině grafů pak můžeme vidět, že cena testuje a krátkodobě protíná prostou linii průměru vcelku často. Ke změně trendu, ale dochází až když je cena skutečně schopna se nad/pod touto linií udržet.

V dalších článcích se podíváme na další indikátory a jak je použít.

The post Technické indikátory (I. Díl – Klouzavé Průměry) appeared first on LYNX.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Technická analýza (06.11.2023)
    Zasadanie Fedu a dáta z trhu práce v USA mali do dneška pozitívny vplyv a môžeme tak vidieť naskočenie risk-on nálady,ktorá obchodníkov prirodzene ženie do rizikovejších aktív. Zaujímavými boli v posledných dňoch aj kryptomeny, ktoré si svoje nadobudnuté úrovne udržali a môže to značiť blížiaci sa nový rastový impulz. Z tejto nálady by mohli taktiež ťažiť hlavné meny voči americkému doláru, obával by som sa komentárov členov FOMC, ktoré by mohli zamiešať kartami. Najbližšie dni nebudú fundamentálne zaujímavé a môžeme tak čakať čistú pôdu pre technických obchodníkov.
  • Technická analýza (20.11.2023)
    Poslední týden zahýbaly trhy americké výsledky CPI, které podpořily další oslabování amerického dolaru. Aktuální data CoT potvrzují i výraznější long pozice obchodníků. Nejbližší dny nebudou fundamentálně zajímavé, výrazným by mohl být zápis řady FOMC, který bude zveřejněn ve středu večer. Zajímavé technické příležitosti se začínají rýsovat na komoditních trzích.
  • Technická analýza - 42 % dlouhých obchodníků na eurodolaru oslabuje sílu americké měny
    EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje pod hladinou denního pivotu na 1,1023 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI se poh...
  • Technická analýza – úvod
    V obchodování na burze se používají dva základní přístupy, jak analyzovat cenné papíry nebo jejich deriváty a podle získaných informací otevřít či zavřít pozici. Prvním z nich je technická analýza, druhým z nich je fundamentální analýza.
  • Technická analýza - 83 % obchodníků věří v posílení USDJPY
    USDJPY: Měnový pár drží pozice pod týdenním pivotem. Oscilátor relativní síly RSI se nachází v nižším neutrálním pásmu. Aktuálně při 33 bodech. Parabolický trendový indikátor SAR signalizuje uptrend.
  • Technická analýzy páru BTC/USD na 6. prosince 2021
    Dne 23. listopadu média informovala o tom, že indická vláda zvažuje návrh zákona, který navrhuje vytvoření oficiální digitální měny, a zároveň zavádí zákaz všech "soukromých" kryptoměn.
  • Technická analýzy - Řecký ministr financí Varoufakis povzbudil euro společně s rostoucí cenou ropy
    Měnový pár se dnes pohybuje nad denním pivotem 1,1444 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI vystoupil z pásma překoupe...
  • Technická recese byla dle výsledku HDP zastavena
    Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu si česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí připsala mezikvartálně 0,1 % po předchozím poklesu o 0,4 % v 4Q22 a 0,3 % v 3Q22. V souladu s naším očekáváním tak byla, i když těsně, zastavena technická recese (=alespoň dva po sobě následující čtvrtletí mezikvartálního poklesu). Medián analytického odhadu, a také odhad ČNB či MFČR, vykresloval možnost dalšího mezikvartálního poklesu během 1Q23. Přeloženo do meziročního vývoje se ekonomika dostala do mírného poklesu o 0,2 % proti +0,3 % v 4Q22.
  • Technická recese ekonomiky skončila
    Česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně vzrostla o 0,1 %. Naplnilo se tak naše očekávání, že technická recese z druhé poloviny loňského roku je již minulostí a letošní rok bude ve znamení postupného oživení ekonomiky. Pro první letošní čtvrtletí jsme v naší prognóze odhadovali mezičtvrtletní růst HDP o 0,2 %, tedy jen nepatrně vyšší. Podle tržní konsensu ve výši -0,1 % q/q mělo naopak dojít k v pořadí třetímu mezičtvrtletnímu poklesu ekonomiky a ve vztahu k tomuto lze tak dnešní výsledek hodnotit jako pozitivní překvapení.
  • Technická stagflace - to je oč tu běží
    Propad dlouhých tržních úrokových sazeb zaznamenaný v posledních několika dnech je opravdu impresivní. Zatímco výnosy desetiletých amerických a německých vládních dluhopisů spadly za posledních 14 dní o nějakých 40-50 bazických bodů, tak v případě jejich českých protějšků propad činil více než 100 bazických bodů. Vzhledem k tomu, že ceny dluhopisů se pohybují reverzně k výnosům, tak to implikuje, že držitelé vládních dluhopisů si po dlouhém výprodeji konečně připsali výrazné kapitálové zisky.
  • Technický alert: ITA40
    Globální indexy jsou dnes v režimu volného pádu. V Itálii otevřela burza se ztrátou 3,5 % a zůstává pod tlakem v průběhu celé pondělní seance. Z technického hlediska se nyní tamní index pohybuje poblíž důležitého supportu v okolí 23 300b. Support je zároveň zpevněn díky blízkosti 100 MA (klouzavý průměr). Mohlo by se jednat o dobré místo pro zahájení zotavení, ale obchodníci by měli mít na paměti, že prolomení zmíněného supportu může tento dlouhodobý růstový trend změnit na medvědí.
  • Technický alert: US100
    Býci se tento týden vzdávají a nenavazují na předchozí růstové týdny. Z technického hlediska se Nasdaq dostává na důležitou resistenci. Úroveň 10 440 bodů je významnou bariérou, která fungovala jako support v minulosti už několikrát. Odražení se od této hladiny proto může vyvolat další vlnu nákupů, zatímco její prolomení výrazně zlepší technickou situaci ve prospěch medvědů.
  • Technický pohľad na vývoj ropy Brent (TA, D1)
    Ropa brent v posledných týždňoch nedokázala nabrať jednoznačný trend, čo vytvorilo priestor pre sforomovanie sa rôznych technických formácií. Čo sa týka maxím, tak tie majú klesajúcu tendenciu, a ich spojením dostávame klesajúcu trendovú čiaru. Na strane miním je viditeľná krátkodobá rastová čiara, ktorá bude pravdepodobne v najbližších hodinách otestovaná. Pod ňou sa nachádza ešte jedna, strednodobejšia rastová trendová čiara:
  • Technický pohled na graf ETHEREUM 🔍
    Poslední dny přinesly korekci na trhu kryptoměn. Při technickém pohledu na druhou nejoblíbenější digitální měnu - Ethereum - došlo k prolomení klíčové technické úrovně. Po určitou dobu se na intervalu D1 "držel" vzestupný trend se strukturou 1:1. Pokaždé, když byla geometrie otestována, vedlo to k obnovení uptrendu. Žádný trend však netrvá věčně a v případě, že dnešní svíčka na D1 uzavře na současné nebo nižší úrovni - poklesy mohou nabrat na obrátkách.
  • Technický pohled na libru
    Pár GBP/USD se v post-brexitovských týdnech pohyboval nejčastěji v kanálu 1.31 – 1.33. Výlet dolů pod tyto hodnoty na počátku července postupně vystřídal tlak na horní hranici kanálu. Poslední seance před zasedáním Bank of England začal dokonce horní hladinu opouštět a mířil vzhůru. Kvůli blížícímu se fundamentu ovšem síla nad 1,33 rychle ubývala.
  • Technický přehled páru AUD/USD: cena možná vzroste
    Pár AUD/USD našel support na úrovni 0,7070 poté, co ve čtvrtek výrazně poklesl z důvodu nadcházejících dubnových údajů o stavu zaměstnanosti v USA. Pokud budou výsledky znatelně horší, než se očekávalo, trh to bude brát jako signál pro Fed, aby zastavil zvyšování sazeb, což navrátí chuť riskovat. To následně vyvolá nárůst páru.
  • Technický přehled páru AUD/USD: pár čeká na vydání nejnovější zprávy o stavu zaměstnanosti v USA
    Pár AUD/USD se před zveřejněním nejnovější zprávy o stavu zaměstnanosti v USA obchoduje nad úrovní 0,7245. Reakce trhu může být různá, ale zachování včerejšího pozitivního sentimentu povede k dalšímu růstu ceny, zatímco změna povede k poklesu.
  • Technický přehled páru EUR/USD: cena možná opět klesne
    Pár EUR/USD se obchoduje poblíž úrovně 1,0400 před zveřejněním čerstvých zpráv o spotřebitelské inflaci v eurozóně a před projevy Christine Lagardeové a Jeroma Powella. Tlak se vrátí, pokud se inflace v EU stabilizuje a Lagardeová oznámí, že se úrokové sazby již dále zvyšovat nebudou.
  • Technický přehled páru EUR/USD: cena možná znovu poroste
    Je možné, že se pár EUR/USD posune k úrovni 1,0570 před zítřejším zveřejněním zprávy o stavu zaměstnanosti v USA. Pokud budou data horší oproti očekáváním, pár stoupne ještě výše.
  • Technický přehled páru EUR/USD: cena může zaznamenat lokální nárůst
    Pár EUR/USD roste díky rostoucí tržní poptávce po rizikových aktivech a díky neutuchající naději, že evropská ekonomika neupadne do hluboké recese. Současná situace rovněž podporuje rollback, který započal na akciových trzích, a také vyvíjí tlak na dolar.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster