Čtvrtek 28. březen 2024 23:18
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Akciové indexy pokračují v korekci dřívejích zisků, euro krátce až nad 1,16 EURUSD

03.05.2016 15:36  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po včerejší klidné seanci se dnes evropské akciové indexy vracejí do červených čísel a navazují tak na svou slabší výkonnost z konce minulého týdne. Německý DAX dnes ztrácí kolem 1,8 % a vrací se zpět pod hranici 10 000 euro, zatímco více než dvě procenta ztrácejí indexy na tradičně více volatilních trzích v Itálii a Španělsku. Pod tlakem jsou dnes v Evropě zejména akcie finančních institucí, ale výprodeje se tentokrát nevyhnul ani ostatním sektorům.
Untitled

Z dnešních fundamentů nás doposud zaujalo následující:

  • Australská centrální banka ráno snížila úrokové sazby o 25bp na 1,75 %. Přestože většinový konsenzus počítal s jejich ponecháním beze změny, přibližně 40 % analytiků snížení sazeb očekávalo. Banka svým rozhodnutím reaguje na překvapivě slabé výsledky inflace ze začátu minulého týdne a silný australský dolar, kterému se snaží bránit v dalším zpevňování,
  • Britský PMI pro výrobní sektor se v dubnu nečekaně propadl z březnových 50,7b. na 49,2b. Trh přitom počítal s růstem na 51,3b. Index výrobní aktivity se dostal pod hranici 50b. vůbec poprvé od poloviny roku 2013.
    Untitled1

Jak zasedání RBA, tak výsledky britského PMI dnes na trzích vyvolaly zajímavou reakci. Australský dolar se po snížení sazeb výrazně propadl a přestože se pokoušel část svých ztrát v průběhu dopolední seance zlikvidovat, odpoledne své ztráty začal znovu navyšovat a dokonce již překonal svá minima z minulého týdne. AUD se nyní blíží k zajímavému supportu na úrovni spodní strany konsolidačního pásma, ve kterém se drží od začátku letošního března.
Untitled5

Britská libra ráno své pozice na páru s dolarem sice dokázala postupně navyšovat, slabší výsledky PMI však jejímu růstu vystavily stopku. V překvapivě silném býčím trendu naopak pokračuje evropská měna, která se po včerejším prolomení hranice 1,15 EURUSD dnes dokázala přehoupnout i přes 1,16 EURUSD.
Untitled3

Úterní seance na FX je zatím celkově až nečekaně živá na to, jak málo fundamentů zatím přichází. Jen velmi obtížně lze vysvětlit například chaotický pohyb na měnovém páru USDCAD, který se kompletně odpoutal od ceny ropy, aniž by z Kanady přišla jediná důležitá zpráva.
Untitled4

Dnešek již žádná nová data nepřinese. Trhy však zůstávají volatilní a zatím nemohou najít rovnováhu, kterou trochu nečekaně ztratily koncem minulého týdne. Americké indexy zahájily úterní seanci pádem o 0,6 %.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akciové indexy jsou den po zasedání FOMC znovu pod tlakem
    Včerejší rozhodnutí amerického Fedu doručilo přesně to, k čemu ho trhy od začátku týdne tlačily, a to zvýšení sazeb o 75 bp. Fed možná využil svých kontaktů v předních médiích jako WSJ a trhy tedy na své rozhodnutí velmi dobře připravil. Tím nedopustil prostor k překvapení a akciové indexy vnímaly jeho rozhodnutí jako signál ke stabilizaci, což vyústilo v uzavření včerejší seance v zelených číslech.
  • Akciové indexy jsou na rekordních maximech 
    Začátek nového týdne už nemůže vypadat lépe a jedinou kaňkou je dnešní uvalení cel EU na dovoz zboží z USA. Akciové trhy to však nezastavilo v cestě k rekordnímu open a následnému růstu na historická maxima. Důvodem jsou pozitivní zprávy o vakcíně, která je efektivní na 90 %, což je podle expertů obrovský krok pro vědu.
  • Akciové indexy klesaly, dolar zastavil propad, čeká se na Fed Minutes
    Středeční obchodní seance patří opět mezi ty záživnější. Oproti posledním dnům, kdy hrál hlavní roli forex, se však hlavní pozornost přesunula na akciové trhy. Evropské indexy klesaly už od dopoledne a ztráty v průběhu dne narůstaly.
  • Akciové indexy letos výrazně ztratily
    Tento rok akciové trhy výrazněji ztratily. Index PX v letošním roce spadl o 15,73 %, zatímco v loňském roce vzrostl o +38,84 %. První větší propad přišel se začátkem války na Ukrajině, která vedla k růstu cen energií. Dále pak trhy ovlivnily také vysoká inflace a problémy v odběratelsko-dodavatelských vztazích. Podobně tomu bylo ale i na ostatních evropských burzách měřených indexem STOXX Europe 600, který odepsal 12,56 % (loni +22,25 %), ale i za mořem, kde index S&P500 oslabil o 19,75 % (loni +26,89 %).
  • Akciové indexy mírně zkorigovaly ztráty z celého měsíce
    Americké trhy vstoupily do poslední říjnové seance růstem o 1,2 %. Nejvíce se daří technologickému sektoru (+2,1 %), který podpořily i včera večer zveřejněné výsledky hospodaření společnosti Facebook. Její akcie zareagovaly růstem o 3,5 %. Lepší než očekávané údaje prezentovala i automobilka General Motors (+7,5 %). Pozitivní náladu podpořily i zveřejněné statistiky o počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru.
  • Akciové indexy na hraně zisku a ztráty
    Akciové trhy dnes přešlapují na místě a dále prozatím nerozšířily své zisky. Důvodem jsou zklamání z výsledků hospodaření některých firem. Například americká banka Morgan Stanley reportovala velmi špatný výsledek z obchodování na dluhopisových trzích, na což akcie reagují propadem o 5,5 %. Akcie Apple padají, když jeho hlavní dodavatel čipů, Taiwan Semiconductor Manufacturing, poskytl nižší výhled na tržby, než ukazoval konsensus trhu. Na evropském trhu pak francouzská banka Société Générale varovala před negativním dopadem výkyvů na globálních finančních trzích do výsledků hospodaření a zároveň informovala o tom, že budou zaúčtovány jednorázové náklady spojené s prodejem některých aktiv. Akcie banky v závěru obchodování odepisují přes šest procent.
  • Akciové indexy na vzestupu: jak inflační trendy a zprávy o kryptoměnách ovlivňují dynamiku trhu
    Americké akciové trhy vykázaly silný růst, který se odráží na růstu hlavních indexů. Dow Jones Industrial Average vzrostl o 0,45 % na 37 695,73 bodů, index S&P 500 o 0,57 % na 4 783,45 bodů a index Nasdaq Composite o 0,75 % na 14 969,65 bodů.
  • Akciové indexy po dalším nárůstu inflace klesají
    Dow Jones Industrial Average, NASDAQ Composite a S&P 500, hlavní indexy amerického akciového trhu, ve čtvrtek klesly. Devizový trh byl včera mimořádně volatilní. Účastníci trhu silně reagovali na zprávu o inflaci v USA za leden, podle které ukazatel zrychlil již na 7,5 % meziročně. Pohyby mnoha měnových párů připomínaly spíše paniku než logickou a přiměřenou reakci trhu. Americký dolar již neroste na základě růstu inflace tak, jak tomu bylo dříve.
  • Akciové indexy po delší době znovu výrazněji v červených číslech, na FX dominuje JPY
    Po dvou klidných seancích se na finančních trzích začínají opět dít zajímavé věci. Středeční seance je zatím plně v režii risk-off efektu, když se pod tíhou rostoucí nervozity dostávají akcie do červených čísel, zatímco bezpečným přístavům se začíná dařit. Evropské indexy dnes ve většině případů ztrácejí okolo procenta a půl a pod tlakem jsou také futures na indexy v USA, které odevzdávají necelé procento.
  • Akciové indexy pod tíhou čínských experimentů; analýza Dow Jones, AUD/USD, NZD/USD
    Evropské burzy dnes pokračují ve včerejším výprodeji. Propadly se na měsíční minimum, když devalvace čínsk...
  • Akciové indexy: Po prvních reportech výsledkové sezóny zamířily indexy nahoru
    V úterý neoficiálně začala další výsledková sezóna ve Spojených státech. Jednotlivé akciové společnosti reportují své kvartální hospodaření. Toto období zpravidla bývá impulsem pro nové investory a obchodníky. Zvyšuje se objem obchodů a v případě všeobecně pozitivních výsledků akcie rostou. Z dosavadních reportovaných dat můžeme usuzovat, že si společnosti vedly lépe, než analytici předpovídali. Zatím drtivá většina výsledků skončila nad očekáváním. To se pochopitelně podepisuje na celkovém sentimentu trhu. Po předchozích propadech, kdy S&P 500 klesl od začátku měsíce o více než 3,7% se včera dostavila korekce těchto poklesů. Americký index S&P 500 si včera připsal 0,4%. Dnes bude vyhlašovat výsledky internetová společnost Google a zítra ve 14:00 našeho času finanční společnost Wells Fargo, která je čtvrtou největší americkou bankou podle výše aktiv. Naznačí tak vývoj výsledků ve finančním sektoru.
  • Akciové indexy posilovaly, pomohla vyšší poptávka a lepší data z trhu práce
    Tento týden bylo obchodování na světových akciových trzích veskrze pozitivní. Za dobrou náladou můžeme vidět hlavně lepší makrodata. Zejména z?trhu práce, a to jak v?USA, tak na starém kontinentě. Zveřejněná čísla překonala odhady a byla podstatně lepší než očekávání trhu. Tržní konsensus pokořily i indexy PMI (Evropa) a ISM (USA). Byly nad očekáváním a vrátily se dokonce na předkrizové hodnoty. A v?neposlední řadě pak pomohl progres ve vývoji vakcíny na covid-19. Na druhou stranu nákupní apetit investorů chladily velké nárůsty nových případů v?některých státech USA. To ale nemohlo převážit výše zmíněné pozitivní skutečnosti a akciové trhy tak předvedly růstový týden a slušně posilovaly.
  • Akciové indexy: Pozitivní nálada uzavřela německý DAX v zelených číslech
    Na začátku nového týden německý akciový index DAX posílil vůči páteční uzavírací...
  • Akciové indexy sa pred zverejnením NFP dát udržujú v blízkosti denných maxím
    Európske akciové trhy a americké akciové sa udržujú v blízkosti denných maxím, zatiaľ čo USD klesá. Trhy sa zameriavajú na dáta z trhu práce v USA, ktoré majú byť zverejnené o 14:30. Zverejnenie dát ADP naznačilo nárast zamestnanosti o 2,3 milióna pracovných miest, pričom investori čakajú, či tieto údaje budú dnes potvrdené. Počas zverejnenia dát sa dá očakávať nárast volatility na trhoch.
  • Akciové indexy se dostávají z konsolidace
    Další týden na trzích se vezl ve znamení lepších dat ze světové ekonomiky, které potvrzují silnou dynamiku ekonomického růstu. Za normálních okolností by se akciové trhy dostaly do problémů, ale podařilo se jim přehlédnout riziko rychlejšího růstu sazeb a uzavřít týden v zisku. Obecně se tedy fundament nijak zásadně nezměnil a akcie stále zůstávají relativně k dluhopisům drahé a stejně tak samotné ocenění akcií je vysoko. Čekáme tedy, zda se akcie přecení na nižší úrovně, nebo dojde k rychlejšímu poklesu inflace, což by vyřešilo obavy investorů.
  • Akciové indexy se pohybují na vlně růstu
    Minulý týden se nesl v poměrně pozvolném tempu, což nám naznačuje i klesající volatilita na trzích. Akciové indexy se ...
  • Akciové indexy se propadají, Philip Morris po výsledcích vzrostl
    Negativní sentiment se na evropské trhy vrátil po včerejší úspěšné seanci zejména kvůli zveřejnění údajů o německé inflaci. Meziroční růst cen dosáhl v srpnu na 10 %, což bylo nad odhady trhu, který počítal s 9,4% nárůstem. Nová data vyvinula tlak na německý blue chip index DAX (DE30), který během dnešní seance odepsal 1,71 % a uzavřel na 11 975 bodech. Nejztrátovějším evropským indexem byl pražský PX index (CZKCASH), který uzavřel o 2,67 % níže na 1 114,34 bodech.
  • Akciové indexy USA v záporných hodnotách
    Akciové indexy z USA se po celý včerejší obchodní den pohybovaly v záporných hodnotách, souboj mezi technologickým Nasdaq Composite a průmyslovým Dow Jones Industrial Average vyhrály technologie, které odevzdaly 0,2 % a společnosti z průmyslu ještě 0,1p.b. více. Včerejší seance pouze podtrhla špatný obchodní rok pro Walt Disney, když společnost ze zábavního průmyslu odepsala více jak 3 %. Ani pokračující stávky několika tisíců zaměstnanců velké trojky automobilek Ford, General Motors a Stellantis neznamenal propad hodnoty jejich akcií. The UAW varuje automobilky, že pokud nedojde k výraznějšímu pokroku ve vyjednávání, přidají se v pátek ke stávce další zaměstnanci, F US +1,78 %, GM US +1,89 %, STLA US +2,09 %.
  • Akciové indexy uzavřely rok na rekordních hodnotách
    V posledních několika letech se pravidelně střídají kladné a záporné roky. Letos akciové indexy uzavírají rok na rekordních hodnotách.
  • Akciové indexy v Evropě po silném růstu v USA vzrostly
    Britský index FTSE 100 vzrostl v důsledku obchodování o 0,27 % na 7 585,46 bodů, francouzský CAC 40 o 1,64 % na 6 515,75 bodů, německý DAX o 1,62 % na 14 462,19 bodů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank