Pátek 29. březen 2024 10:22
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Libra zpět nad 1,42 GBPUSD, daří se i drahým kovům

11.04.2016 15:46  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Finanční trhy zahájily týden podle očekávání v poklidném duchu a při absenci významných fundamentů dnes většina evropských indexů opatrně koriguje část svých ztrát z minulého týdne. Německý DAX si dnes připisuje procento a ještě o něco více rostou indexy ve Španělsku a v Itálii, které táhnou vzhůru především akcie bank a finančních institucí. Zobchodované objemy jsou navzdory tradičně klidnému pondělí průměrné, což dnešní stabilizaci částečně dodává na váze.
Untitled1

Z nově zveřejněných fundamentů nás zatím zaujalo:

  • Čína zveřejnila výsledky cenových indexů za měsíc březen. Inflace (CPI) rostla v minulém měsíci stejně jako v únoru o 2,3 %, zatímco pád cen ve výrobě (PPI) zpomalil z -4,9 % na -4,3 %,
    Untitled
  • Italská průmyslová produkce v únoru klesla meziměsíčně o 0,6 %, zatímco konsenzus počítal s jejím pádem o 0,8 %,
  • Za Bank of Japan dnes promluvil guvernér Kuroda, podle kterého banka velmi pečlivě monitoruje situaci na finančních trzích a nebude váhat použít další opatření v případě, že bude mít podezření z podstřelení inflačního cíle.

Tématem na trzích zůstává i nadále situace na japonském jenu, který si svou vysokou cenu nadále drží. To vše bez ohledu na dnešní vystoupení guvernéra Bank of Japan, který se japonské měně přímo nevěnoval. Japonský jen dnes na páru s dolarem zůstává těsně nad hranicí 108 USDJPY.
Untitled4

Výrazněnšjí volatility se v dopoledních hodinách z hlavních světových měn dočkala pouze britská libra, která kolem desáté hodiny a bez zjevné příčiny zpevnila vůči dolaru o více než půl procenta. Své pozice navíc GBP postupně navyšuje a vrací se tak pohodlně nad hranici 1,42 GBPUSD. Mírný pád averze k riziku pak na páru s dolarem pomáhá i ostatním měnám, jako je NZD, který dnes dokázal navázat na své páteční zpevnění.
Untitled2

Co se komoditního trhu týká, zatímco ropa si svou zvýšenou cenu prozatím drží, na svůj páteční růst navazují drahé kovy, kterým pomáhá kombinace slabšího dolaru a velmi nízkých dlouhodobých úrokových sazeb napříč Evropou a Amerikou. Cena zlata se dnes vrací nad 1 250 dolarů, zatímco stříbro atakuje úroveň 15,8 dolarů. Oba drahé kovy tak dokazují, že mají dostatek síly si své pozice udržet a i když náš výhled na drahé kovy zůstává spíše neutrální, dokud sazby ve světě nezačnou znovu růst, prostor směrem vzhůru považujeme za více prostupný, než prostor ke případné korekci.
Untitled3

Dnešní seance je již bez dalších dat. Zvědaví jsme jen na večerní prohlášení americké centrální banky, jehož přesný čas zveřejnění ani téma kterého se bude týkat zatím neznáme. Americké indexy zahájily pondělní seanci růstem o půl procenta.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Libra výrazně silnější díky růstu mezd, evropské akcie na nízkých objemech opět ztrácí
    Evropské indexy dnes zamířily do červených čísel a likvidují své včerejší zisky. Obchodování však probíhá na nízkých o...
  • Libra vzhlíží k novému referendu, akcie zůstávají v růstové náladě
    Zprávám z Británie se podařilo částečně odpoutat pozornost trhů od Číny. Premiérka Mayová podle agentur chce nabídnout poslancům hlasování o tom, zda se má konat referendum o jejím návrhu smlouvy s EU. Referendu by ovšem mělo předcházet schválení dohody v parlamentu (kde už třikrát neprošla). Proti tomuto nápadu se navíc ihned obrátili ministři podporující opuštění EU.
  • Libra vzrostla, ale další růst bude omezený (pozor na boční pohyb v GBP/USD a AUD/USD)
    GBP/USD v pondělí prudce vzrostl uprostřed zpráv z Velké Británie, že ekonomický kurz prezentovaný premiérkou Liz Trussovou bude změněn. Stalo se tak poté, co ministr financí Kwasi Kwarteng minulý pátek oznámil svou rezignaci, stejně jako neschopnost Trussové přesvědčit trhy, že rozhodnutí výrazně zmírnit fiskální politiku bude mít příznivý vliv na místní ekonomiku.
  • Libra zaplatila za klid na duši
    Historii píší vítězové. Po rezignaci Liz Trussové, která jako premiérka Británie vydržela 45 dní, se investoři cítí všemocní. Šéfku vlády k odchodu donutily právě otřesy na finančních trzích. A nyní požadují, aby ji nahradil člověk, kterému je možno věřit. Nejpravděpodobnějším kandidátem je Rishi Sunak a jeho zkušenosti nám umožňují doufat, že nedojde k žádnému novému šoku. Tím lépe pro GBPUSD.
  • Libra zariskovala
    Britská libra dokázala těžit z vánočních a novoročních rally na amerických trzích. Ve spojení s očekáváním zvýšení REPO sazby v únoru, nafouknutými spekulativními krátkými pozicemi na libře a nejhorším dnem amerického dolaru za 6 týdnů po zveřejnění neuspokojivých statistik zaměstnanosti v USA za prosinec, umožnilo býkům GBPUSD vrátit kotace páru do oblasti 2měsíčních maxim.
  • Libra za sebou má tři nejlepší dny od finanční krize, její korelace s FTSE100 prudce stoupla
    Jen malá zajímavost k britské libře. Máme pár dnů do referenda a libra za sebou má tři nejlepší dny od  dob finanční k...
  • Libra zasedání BoE ustála, dnes americké maloobchodní prodeje
    Páteční seance byla hlavně o zasedání Bank of England. Ta ale svým rozhodnutím o sazbách nepřekvapila a jen mírně rozv...
  • Libra zkouší podporu 1,527
    Krátkodobý pohled: Libra k dolaru depreciuje 0,1% d/d na 1,53. Trh minulý týden potvrdil střednědobé dočasné dno na...
  • Libra znovu doplácí na průzkumy k brexitu, trh čeká na komentář J. Yellenové k ekonomické situaci
    Začátek týdne dnes na trzích podle očekávání probíhá v klidu a bez větší volatility. Páteční data z amerického trhu práce již mezi obchodníky dál nerezonují, do ceny většiny finančních aktiv byla plně započtena a obchodování na evropských akciových trzích díky tomu probíhá na nízkých objemech, které jsou téměř třetinu pod třicetidenním průměrem. Klidné seanci napomáhá také absence dat, v kombinaci s vyčkáváním na potenciálně velmi zajímavé večerní vystoupení Janet Yellenové. Většina evropských akciových indexů si své pozice drží a německý DAX zůstává v líném bočním trendu mírně nad hranicí 10 100 euro.
  • Libra znovu doplatila na nové makro, evropské akcie mírně ztrácí
    Evropské akciové indexy se dnes vrací do červených čísel a likvidují část zisků z minulých dnů. I přes mírné ztráty, ale nálada na trzích zůstává stabilizovaná a obchodování se nese i nadále v relativně klidném duchu. Německý DAX dnes odevzdává půl procenta a vrací se zpět na 11 700b., zatímco v Itálii a ve Španělsku klesají indexy o více než procento.
  • Libra ztrácí dech po opakovaně slabých datech průmyslu
    Libra k dolaru klesá o 0,2% d/d na 1,519 po březnovém indexu nákupních manažerů zpracovatelského průmyslu Spojeného...
  • Libra ztrácí klíčová opory
    Libra dnes k dolaru posiluje o 0,1% d/d na 1,603. Trh v minulém týdnu prorazil několik důležitých podp...
  • Libra ztrácí klíčové opory
    Libra dnes k dolaru posiluje o 0,1% d/d na 1,603. Trh v minulém týdnu prorazil několik důležitých podp...
  • Libra ztrácí kvůli nižší inflaci, komoditní měny naopak pokračují v růstu
    Úterní seance zatím na trzích ve srovnání se včerejškem vypadá docela zajímavě. Tématem dne je samozřejmě americká politika a reforma zdravotnictví, která ztratila podporu dalších dvou republikánských kongresmanů, čímž zároveň ztratila šanci na úspěch v případném hlasování. To dnes rozvlnilo především americký dolar, který v ranních hodinách reagoval dalším oslabením. Na akciových trzích je pak v plném proudu americká výsledkové sezóna, která odpoledne přinesla například výsledky Goldman Sachs nebo Bank of America. Evropské indexy zatím spíše mírně ztrácí a likvidují část zisků, které v minulých dnech nabraly. Korekce je ale i tentokrát spíše technického charakteru a táhne se napříč všemi odvětvími.
  • Libra ztratila sebevědomí
    Trhy se bojí stagflace, ale jestli někde je, tak je to Británie. Právě kombinace vysokých cen a extrémně pomalého a s největší pravděpodobností negativního růstu HDP může za propad GBP/USD na 37leté dno. Nemusíte svádět všechny výkyvy na silný americký dolar. V polovině září se libra propadla nejen vůči němu, ale po zveřejnění statistik maloobchodních tržeb i vůči euru.
  • Libra zůstává pod tlakem; UK100 v blízkosti otevírací ceny
    Britská libra se na páru s eurem stále pohybuje kolem tříměsíčních minim a na páru s dolarem se nachází v blízkosti nejnižších úrovní od ledna. Výsledek voleb do Evropského parlamentu, v němž s přehledem vyhrála strana prosazující tvrdý Brexit, je výraznou brzdou jakékoliv výraznější korekci. Hlavní londýnský index FTSE otevřel po dlouhém víkendu až dnes a po poledni se obchoduje v okolí otevírací ceny.
  • Libra zvětšila své zisky díky centrální bance, dolaru nesvědčila negativní nálada
    Čtvrteční obchodování se na hlavních trzích neslo v negativním duchu, k čemuž přispěla asijská data a reakce tamních t...
  • Libre uškodili slabé monetárne dáta, EURUSD vystrelil nahor
    Dopoludnia sme boli svedkami viacerých zaujímavých dát a udalostí, ktoré našli odozvu aj na devízových trhoch. Začnime v Británii. Libra sa dostala pod tlak po decembrových dátach z monetárneho sektora. Menový agregát M4 (objem peňazí v obehu) klesol medzimesačne o 0,5%, čo predstavuje najväčší pokles za posledných 16 mesiacov. Čakal sa pritom rast o 0,3%. Sklamali aj pôžičky domácnostiam, ktoré medzimesačne rástli o 4,8 mld. libier, najpomalšie od septembra. Prognózy hovorili o raste na úrovni 5,3 mld. GBP. Sklamali predovšetkým spotrebiteľské úvery, ktoré rástli najpomalším tempom od februára 2015.
  • Libru čeká "superčtvrtek". Zůstane nejúspěšnější měnou prázdnin?
    Rychlý sled důležitých událostí čeká zítra britskou libru. Rozjezd přijde už v 10:30, kdy budou zveřejněny statistiky ...
  • Libru čeká těžká defenzivní šichta
    Libra k dolaru stagnuje na konečných pondělních úrovních 1,641. Kurs GBP/USD se již měsíc drží blízko 2 a 1/4letníh...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
UFX
FX Solutions
Tickmill
reklama
CapXmaster